K-report
 

Archiv do 25. srpna 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » Školy se zaměřením na dopravu » Archiv do 25. srpna 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
ythomas_ct
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.5.19
Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 09:59:11    Odkaz na tento příspěvek  

...a ještě něco...když jsme u té použitelnosti té či oné školy pro praxi, tak u nás ve škole (UPa-DFJP) vizí na nástěnce jakožto vzor titulní strany bakalářské práce jakýsi výtvor z Filozofické fakulty s názvem Vliv sportu na oblékání žen v 1. polovině 19. století...tak pořád nevím, jestli je to míněno jako recese nebo to opravdu někdy někdo psal...
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 364
Registrován: 11-2004

Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 10:40:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus = přiznávám, že jsem čerstvý Ing. a mám problém se naučit 3 stránky nazpaměť ;-) Pokud tomu nerozumím ani za mák, těžko bych se naučil jednu jedinou. A celou diplomku jsem hledal jakékoliv použitelné prameny, o které bych se mohl jen lehce opírat. Opisovat nebylo z čeho, nic k opisování použitelného na daná témata neexistuje.

často se říká, že základní škola by měla učit slepě papouškovat naučené, střední by to měla učit papouškovat ve změněné podobě. na vysoké by se měl student učit myslet.
na dnešních vejškách vás však nikdo přemýšlet nenaučí, buďto se to naučíte sami, nebo máte smůlu. Pod vlivem přednášejících, jako je Ing. Stoulil, se přemýšlet naučíte těžko. Jiní (Pohl, Kotas, Šachl, Soyková) k tomu dokážou vést, ačkoliv podstata problému dlí především v obsahu studentovy lebky.

Přesto bych byl opatrný v tom srovnání Ing. a Mgr. Studoval jsem i na KU, znám mnohé studenty odevšad. Alespoň polovina absolventů inženýrských oborů přemýšlet umí a jsou ochotni a schopnis e celý život rozvíjet a učit a půjde jim to mnohem rychleji než středoškolákům. Zbylá polovina inženýrů z ČVUT se dělí na tupce a vychcánky.

Oproti čvuťákům mi magistři z FSV, FSH a pedagogické fakulty UK přijdou jako nemyslící bytosti schopné se jen šprtat a šprtat. Konkrétně tyhle tři zmíněné fakulty.
Filda a matfyz jsou na tom líp. V míře zastoupení myslících bytostí mezi absolventy možná stejně jako čvut.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4975
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 10:53:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ythomas_ct:

Máš pravdu, na Slovensku je to s "velkým doktorátem" takto:

Absolventom doktorandského štúdia sa udeľuje akademický titul "doktor" ("philosophiae doctor", v skratke "PhD."; skratka "PhD." sa uvádza za menom). Absolventom umeleckých doktorandských študijných programov (§ 51 ods. 7) sa udeľuje akademický titul "doktor umenia" ("artis doctor", v skratke "ArtD."; skratka "ArtD." sa uvádza za menom).

Doktorandom v oblasti katolíckej teológie sa po absolvovaní prvej ucelenej časti doktorandského štúdia udeľuje akademický titul "licenciát teológie" (v skratke "ThLic."). Absolventom doktorandského štúdia v týchto oblastiach sa udeľuje akademický titul "doktor teológie" (v skratke "ThDr.").


Zatímco v ČR je to takto:

Absolventům studia v doktorských studijních programech se uděluje akademický titul "doktor" (ve zkratce "Ph.D." uváděné za jménem), v oblasti teologie akademický titul "doktor teologie" (ve zkratce "Th.D." uváděné za jménem).

Obojí je citace z příslušných platných zákonů o VŠ. Tituly ThDr. a ThLic. se přitom udělují i u nás, ovšem jen jako "malý doktorát" na základě rigorózní zkoušky, nikoliv absolventům doktorského studijního programu (ThLic. pro oblast katolické teologie, ThDr. pro ostatní). A když k tomu připočteme, že všechny v minulosti udílené tituly také nadále platí (např. PhMr., RSDr., PaedDr., Dr. apod.), tak se v tom normální občan vůbec nemá šanci vyznat...
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1178
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 15:53:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Srovnání držitelů titulu Ing. a Mgr. je dost sporná věc. Problém je hlavně v tom, že na jednu stranu dostává titul Mgr. i absolvent pedagogické fakulty, kde se jsou (v porovnání s dalšími VŠ) požadavky minimální, na druhou stranu má stejný titul rovněž třeba absolvent odborné matematiky na přírodovědecké fakultě, kde už člověk musí mít hodně dobrou paměť a výtečné logické myšlení.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
PAUL RED ADAIR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 16:20:25    Odkaz na tento příspěvek  

ad Trolleybus:

Dr. = první úroveň svědčící o tom, že ten člověk vážně něco umí...

Možná tak u vás doma..., v našich podmínkách Dr. = (obvykle) první skutečná "ztráta kontaktu" s realitou a začátek totální nulové použitelnosti v praktickém životě...
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1180
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 16:39:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v našich podmínkách Dr. = (obvykle) první skutečná "ztráta kontaktu" s realitou a začátek totální nulové použitelnosti v praktickém životě...

U nás doma nepochybně, u nás ve firmě taky. Není doktorát jako doktorát, nemůžeš vycházet ze zkušeností s nositeli titulu RSDr.

Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 868
Registrován: 1-2004

Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 16:50:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Quex: Tak díky za upřesnění.

Felix: Ze jmenovaných jsem se při výuce setkal zatím jen s Pohlem, ale tenhle dojem jsem neměl. Naopak perfektně se snaží k myšlení vést Sodomka.
Svět není jednobarevný, to pouze lokomotivy ČD Cargo.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4480
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 23:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Paul Red Adair:
Také bych to tak viděl.

K narážkám Trolleybuse na regionální unioverzity se raději nebudu vyjadřovat. (Kefalín, čo je to vlastně regionálná univerzita?)
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Rum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 02. července 2008 - 11:22:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus:
A pán ráčí býti co?
(tedy není-li to tajné...)
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1184
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 12:09:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kefalín, čo je to vlastně regionálná univerzita?

Regionální univerzita? Račte použít Google, najde se tam povícero dokumentů používajících tento název. Z mého pohledu je to většina bývalých VŠ, které se v posledních 15 letech změnily na univerzity pojmenované podle svého sídelního města či kraje.
Chápu, že se leckomu moje nepříliš přívětivé narážky na regionální univerzity nemusí líbit, ale já se na to dívám ze svých zkušeností s jejich absolventy. A bohužel musím konstatovat, že vidím obrovský rozdíl mezi tím, kdo přijde z Univerzity Karlovy nebo VŠE, a tím, kdo přijde z regionální univerzity. Není to jen o rozsahu znalostí, je to rovněž o ochotě se dál učit a nepřicházet do nového zaměstnání s tím, že mám titul a proto vím všechno. Neuvádím a nebudu uvádět žádnou konkrétní školu, ale pokud se pohybujete v HR nebo komunikujete s personálními agenturami, tak není až tak velký problém zjistit, které vysoké školy zaměstnavatelé považují za kvalitní a na kterými jenom mávnou rukou.

A pán ráčí býti co?
Pán ráčí býti především praktik, který už musel absolvovat mnoho pohovorů s uchazeči o zaměstnání a občas dost trpěl, když se uchazeč tvářil jako mistr světa a odmítal akceptovat, že jeho zkušební práce byla dost žalostná.

Jen pro příklad, proč se dívám na úroveň současných VŠ tak skepticky, uvedu názorný příklad: Žádost o zaměstnání poslal uchazeč, který už v motivačním dopisu dokázal nasekat 8 hrubých pravopisných chyb. Protože by přicházel do písemného styku s klienty, dostal samozřejmě obratem odpověď, že nemáme o jeho nabídku zájem. Následně přišel mail (opět s několika pikantními pravopisnými zhovadilostmi) plný výčitek, jak si můžeme dovolit nemít zájem o něj, absolventa studia českého jazyka na pedagogické fakultě nejmenované univerzity.
Když se tohle stane poprvé, člověk si řekne: Výjimka. Když se to stane podesáté, je to zarážející. A pokud se něco podobného stane u nadpoloviční většiny žadatelů o zaměstnání, tak se nedivte, že mám o úrovni VŠ svoje mínění...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 15:58:27    Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus:
Pane kolego , takovou VŠE bych rozhodně nepovažoval za nějakou elitní školu. Nejtupější absolventi , kteří se mi hlásili do zaměstnání byli právě absolventi VŠE. Takový ekonom z VŠE sice znal daňové zákony , ale třeba na takový vysokozdvižný vozík koukal jako sůva. Jak takový člověk může dělat ekonoma v nějaké například výrobní firmě ?
To už je lepší si vzít takového strojaře z "regionální univerzity" v Liberci (mimochodem mají velmi dobré jméno třeba v takové ŠKODA AUTO) a tu ekonomiku jej naučit. Rozhodně je to jednodušší , než učit techniku absolventa VŠE.
Rozhodně bych nedegradoval u vás používaný termín regionální univerzity.

Já mám hlavní zásadu ,kterou by se měli všichni uchazeči řídit a to sice , že každý člověk musí být v něčem špička. Být špička znamená , být lepší než ostatní. Pokud bude někdo špička , bude zcela jedno , zda vystudoval ČVUT,VŠE,UPCE atd.
U lidí s praxí je to o něčem jiném. Tam spíše záleží na tom , čím prošli a jaké získali zkušenosti.A každému zaměstnavateli je zcela jedno , jaké mají razítko na VŠ diplomu
ythomas_ct
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.5.19
Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 16:26:36    Odkaz na tento příspěvek  

Ad naroznej: K té VŠE přidám perličku z vlastní zkušenosti...měl jsem tu čest jet v kupé s jedním studentem a dvěma studentkami této školy. Onen hoch se snažil děvčata bavit příhodami ze školy a tak se svěřil, že počítali nějaký příklad, ve kterém figurovala firma, vyrábějící výlisky a výkovky! Na tom by nebylo nic špatného, kdyby nedodal: "Holky, nevíte, co to ten výlisk a výkovk je?!"

PS: Nedělám si , toto opravdu řekl a evidentně to myslel upřímně!
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 18:23:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

naroznej: každý člověk musí být v něčem špička
OK, to beru jako argument, který je pro Vás důležitý. Problém je v tom, že já potřebuji spíš univerzály. Lidi, kteří jsou schopni se kvalitně vyjádřit ústně, výborně vyjádřit písemně a mají všeobecný přehled. V rámci jejich specializace projdou školením ve firmě a co neznají, to se doučí. Ale nesmí jim chybět všeobecné základy, což se bohužel stává víc než často. Pokud se hlásí uchazeč - absolvent studijního oboru zaměřeného na IT, pak neočekávám, že bude schopen druhý den po nástupu jednat o detailech projektu s klientem. Na druhou stranu je poněkud problém, pokud se ukáže, že ten člověk neovládá základy HTML (přestože v životopisu uvádí, že to byl jeden ze studijních předmětů) nebo neovládá základní terminologii a provalí se to při jednání nebo telefonátu s obchodním partnerem. A stejně tak je problém, pokud člověk pracující v obchodním oddělení není schopen napsat 5 stránek souvislého textu nabídky, ačkoli při pohovoru tvrdil, že mu to nedělá problémy. Případně pokud uchazeč o pozici copywritera tvrdí, že čeština je jeho hobby, a pak se ukáže, že není schopen zplodit jediný odstavec bez chyby.

Nicméně OK, beru zpět svoji generalizaci úrovně regionálních univerzit, zřejmě jsem měl pouze dlouhodobě smůlu, neboť uchazeči o zaměstnání pocházející z celkem 8 vysokých škol neodráželi svými znalostmi průměrnou kvalitu absolventů těchto ústavů. V důsledku čehož jsem získal jistou averzi k reigonálním unverzitám...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.170
Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 19:50:40    Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus:
Ale jo , částečně s Vámi souhlasím.Také jsem studoval regionální univerzitu (DFJP UPCE) a také jsem tam měl spolužáky , kteří po absolvování školy nevěděli o dopravě vůbec nic. Ale když se zamyslím nad kariérami mých spolužáků ,tak najdu spoustu příkladů , kdy pracují u elitních firem v elitních pozicích a jejich mzdy dosahují x násobku celostátního průměru.
Nemůžete paušalizovat. V řadách absolventů jakékoliv VŠ najdete velmi schopné lidi i totální pitomce. Praxe ukáže. Pitomci zapadnou a schopní mají šanci jít dopředu.
Matfyz forever
Neregistrovaný host
Odeslán z: 66.152.165.198
Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 22:22:36    Odkaz na tento příspěvek  

Jo, jenže z Karláku je nepoužitelnej jeden absolvent z 20, z Pardubic 9 z 10.
Vždyť se na to podívejte sami: polovina lidí z pardubický DFJP a FES vyletí na matematice. Přitom se tady během tří let bere to, co na matfyzu během prvního měsíce a na ČVUT v prvním semestru. A co se teď v Pardubicích děje? Vrabci na střeše rektorátu si vyprávějí, jak studenti sepisují petici za zrušení zkoušky s pravděpodobnosti a statistiky, protože je 'moc těžká' a hodně lidí na ní skončí.
O co teda jde? Budoucí inženýři se už nechtějí učit statistický metody. Pak přijdou do praxe, někdo řekne iterace a oni nebudou tušit, o co jde, jen budou čumět, jak je převálcuje absolvent průmyslovky s DiS.
Aspoň si sami nelžete, možná ne všechny, ale minimálně některý místní univerzity mají úroveň lepšího gymplu. A vylezou z nich nepoužitelný absolventi bez znalostí, ale zato s dojmem, jak s s titulem Ing. nebo Bc. udělají díru do světa. A je jim moc divný, když si z nich nikdo nechce sednout na zadek.
Ja řikám - nelžete si sami sobě. Jak tady někdo psal - zeptejte se v personálkách, na který univerzity se podniky ptají. Chce někdo přednostně absolventy univezity v Pardubicích nebo Hradci? Chce někdo přednostně absolventy ČVUT? Hádejte, která varianta je pravdpodobnější. A stejně takhle hádejte, jestli je větší zájem o absolventy VŠE Praha nebo ekonomky v Karviné.
Tož asi tak!
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 968
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 22:49:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Matfyz forever: Já jsem absolvent DFJP-TŘD a během studia i v letech po něm jsem dělal pouze v oboru. A mohu odpřisáhnout, že znalosti statistiky a pravděpodobnosti jsem za tu dobu nepotřeboval ani jednou. Nedokážu posoudit, zda by se měl tento předmět zrušit nebo ne, ale mě byl naprosto k ničemu, protože se zabývám dopravou nikoli statistikou.
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1644
Registrován: 11-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 22:52:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ythomas_ct: To je u VŠ celkem běžný, že neumí zatlouct hřebík a když ano, tak si přerazí dva prsty a vyrazí tři zuby :-)
Neplivejte pod stůl, jsou tam naši kamarádi.
ICQ 311-297-744
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 969
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 22:55:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě bych dodal, že srovnávat ekonomky a dopravky je nesmysl. Zatímco ekonomických fakult jsou v téhle republice desítky, dopravky v podstatě dvě: DFJP a ČVUT (něco málo je třeba ještě na VŠB a ZČU).
Jinak především platí, že se cení pokud někdo něco umí. A to je z 99 % zásluha daného jedince a z 1 % školy, ať už je ta škola jakkoliv kvalitní.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4492
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 03. července 2008 - 23:19:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S200, naroznej:
Nemůžete paušalizovat. V řadách absolventů jakékoliv VŠ najdete velmi schopné lidi i totální pitomce. Praxe ukáže. Pitomci zapadnou a schopní mají šanci jít dopředu.

srovnávat ekonomky a dopravky je nesmysl

Souhlasím.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1999
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 04. července 2008 - 05:37:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Matfyz forever:
Pak přijdou do praxe, někdo řekne iterace a oni nebudou tušit, o co jde, jen budou čumět, jak je převálcuje absolvent průmyslovky s DiS.

Zajímavé, nikdo se mě na iterace v praxi nikdy neptal a troufnu si říct, že nikoho z těch, co se mnou absolvovali. A chtěl bych vidět absolventa průmky, jak umí iterovat, cha, cha, cha.
Naopak v praxi jsou obvykle od absolventů DFJP požadovány "trochu jiné" znalosti, než ty, které bych já žádal spíš po absolventovi toho Vašeho matfyzu. Ovšem pokud žijete v představě, že absolvent DFJP, třeba oboru Kolejová vozidla, vychází ze školy coby výpočtář a jde někam do výzkumáku, pak je Vaše úvaha pochopitelná. Ovšem je zcela mimo keramiku.

PS: Vážně si myslíte, že tentýž obsah jednoho semestru studia matiky na ČVUT se v Pardubicích probírá 3 roky? Aspoň v době, kdy jsem já na DFJP studoval a měl jsem úzké kontakty přes bývalé spolužáky na ČVUT, tomu tak rozhodně nebylo.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.196.170
Odesláno Pátek, 04. července 2008 - 08:02:35    Odkaz na tento příspěvek  

A mohu odpřisáhnout, že znalosti statistiky a pravděpodobnosti jsem za tu dobu nepotřeboval ani jednou

Já jsem studoval ten samý obor , působím v managementu jedné logistické firmy , tudíž ne zcela v oboru ale tak trochu....
Konkrétní věci z teorie pravděpdobnosti jsem zatím nepotřeboval , ale mohu říci , že moje myšlení , které bylo tímto a třeba takovou operační analýzou dále formováno je daleko lepší a připravenější pro řídící roli , než kdybych tyto předměty neabsolvoval.

Dle mého každá VŠ má ten svůj "čistící" předmět,ze kterého vypadne x procent lidí.Někde je to fyzika , někde matematika , někde pravděpodobnost , někde mechanika , atd.
Přiznejme si , že kdyby VŠ vystudoval každý , kdo se na ní přihlásí , byla by úroveň vysokoškoláků zcela někde jinde , než je nyní.
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 970
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 04. července 2008 - 08:59:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

naroznej: Souhlas.

Ale ještě bych se vrátil k tomu, co tady psal Matfyz forever. Vzpomněl jsem si, že za mého studia pár lidí z DFJP odešlo na FD ČVUT právě proto, že na DFJP je těžší matika. Ovšem nedokážá posoudit jaká je úroveň matiky na DFJP a FD ČVUT v roce 2008, já jsem studoval v druhé půlce 90. let.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. července 2008 - 09:11:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konkrétní věci z teorie pravděpdobnosti jsem zatím nepotřeboval , ale mohu říci , že moje myšlení , které bylo tímto a třeba takovou operační analýzou dále formováno je daleko lepší a připravenější pro řídící roli , než kdybych tyto předměty neabsolvoval.
Výborně, to je přesně ono! Tohle je IMHO velice výstižná definice toho, co by měla VŠ člověku dát. Ne sadu nazpaměť naučených informací, které člověk měsíc po státnicích zapomene, ale přehled a schopnost rozhodovat a souvisle se vyjádřit.

Ad iterace - chtěl bych vidět, kdo z absolventů umí po pár letech iterovat. Na druhou stranu by ale člověk v praxi měl vědět:
a) o co vůbec jde
b) jak to přibližně funguje
c) k čemu se to hodí
d) kde o tom najde víc informací.
Když ten předmět zrušíte úplně, tak z toho budou přesně taková faux-pas, jako když se kdysi na jedné poradě setkali inženýr (dokončené VŠ vzdělání) s programátorem (dokončené základní vzdělání) a programátor v diskusi pronesl poznámku, že v daném vzorku nemůžeme použít aritmetický průměr, ale jedině modus. Načež se inženýr zeptal, co to je modus a vypadal jako trouba.
Nejde o to, že by měl 100% znát, co to je modus. Ale aspoň by měl tušit, o co se jedná a kde k tomu najde další informace. Takže pokud je to s tím požadavkem na zrušení zkoušky z pravděpodobnosti pravda, je to IMHO hodně špatný nápad.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8700
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. července 2008 - 09:33:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzpomněl jsem si, že za mého studia pár lidí z DFJP odešlo na FD ČVUT právě proto, že na DFJP je těžší matika.

Já znám zas pár lidí, kteří přešli z nejrůznějších důvodů z FD ČVUT na DFJP, protože "tam" jim něco nešlo a "tady" s tím nemají problém, případně tu stejný předmět vůbec není.

A když tu řešíte ty iterace. Uvědomte si prosím to, že vysoká škola připraví člověka na znalost oboru jako celek. Ve chvíli, kdy absolvent TŘD půjde k dráze, může s klidným svědomím zapomenout všchna ta letadýlka a lodičky, co se učil, může zapomenout i na většinu toho, co ho učili v předmětech o silniční dopravě. A kdo půjde k ČSAD, může zas s klidem zapomenout na nějaké grafikony, intervaly křižování a následná mezidobí.

A tak je to se vším, škola připraví člověka na to, co by možná eventuelně mohl potřebovat a čas pak ukáže, kde ten člověk nakonec skončí a kterou část znalostí bude nakonec potřebovat.

P.S.: Jedna nejmenovaná studentka 2. ročníku se tu včera rozčilovala, že čerství inženýři z oboru DMML v rámci "malování na chodník" namalovali elektrickou lokomotivu s oběma polopantografy zvednutými a oba byly natočené stejným směrem, tj. > >. Že je to blbost, jsem já věděl, už když mi bylo tak asi deset let...
Nedělejte si se životem starosti - stejně z něho nevyváznete živí.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 747
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 04. července 2008 - 10:11:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si myslím, že by určitě mělo být nějaké síto. Sám jsem dokonce v Pardubicích kvůli TPMS vyletěl a školu udělal "napodruhé"
Spíš si myslím, že by to síto měla být matematika než TPMS. Matematika je univerzální předmět a učí člověka určitému způsobu myšlení. TPMS už je jenom aplikace a statistika sama o sobě (resp. tak, jak se tam tehdy statistika učila) byla jenom o dosazení hodnot do správných vzorců. Reálná statistika potřebuje ještě schopnost správné interpretace výsledků, což se během 1-2 semestrů naučit nedá... Spíš bych (když se na to zpětně podívám) uvítal bližší provázanost statistiky a statistických metod pro technické předměty (pružnost-pevnost apod.). Když pak člověk vidí na konkrétních příkladech, že to "k něčemu je", tak se na to začne dívat jinak...
A obecně k tématu - po několika letech praxe vidím, že osobnost zaměstnance a jeho schopnosti absorbovat způsob práce u zaměstnavatele jsou mnohem důležitější než razítko. To ale neznamená, že ve škole nabyté znalosti jsou zbytečné.
naroznej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.179.170
Odesláno Neděle, 06. července 2008 - 18:22:50    Odkaz na tento příspěvek  

Chlapi , já mám docela čerstvý jeden zážitek , jak jsme tady diskutovali o kvalitě vysokých škol.
V pátek jsem měl pohovor s jedním čerstvým maturantem oboru "Silniční doprava" na jedné SPŠ. Tento člověk se hlásil na pozici skladový disponent s tím , že by časem přešel na pozici bližší silniční dopravě. Řekl jsem si , že jej trochu otestuji. Zeptal jsem se ho , kolik
myslí , že se vejde zboží do jednoho klasického kamionu. Odpověď: no , nevím , asi 500 tun.
Položil jsem druhou otázku a sice , co znamená zkratka AETR ( dohoda o práci osádek v silniční dopravě... alfa a omega pro dispečery a plánovače práce řidičů )Na tuto otáku mi neodpověděl , tak jsem se zeptal , co se tam vlastně učili. Na to mi odpověděl , že pravidla silničního provozu a to , že většina autobusů má dvě nápravy.

Byl jsem z toho docela hotov. Já jsem studoval železniční dopravu v Masné v letech 89-93 a myslím , že tehdy dokázala Masná velmi dobře připravit pro práci na ČD. Co ale dnes produkují některé střední školy to zůstává rozum stát.
PAUL RED ADAIR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 14:29:07    Odkaz na tento příspěvek  

ad Dusanh:
Sám jsem dokonce v Pardubicích kvůli TPMS vyletěl a školu udělal "napodruhé"

Ale diplom máte naštěstí jenom jeden nebo ne ? Já sem de facto totéž v bledě-modrém, ale protože sem jaksi - v mezičase - "poštudoval" ještě "cosi jiné" a protože Boloňská úmluva, tak mám dneska v šuplíku diplomy (a tituly..) hned 3 - dva modré a jeden červený...

Zdravím...
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1923
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 16:19:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad jeden starší Quex na téma tituly: několikrát jsem se u slovenských vědeckých pracovníků, kteří dělali ještě CSc., setkal s tím, že dnes používají PhD. Netušíš, má to nějakou právní oporu, nebo je to jejich libovůle? Mě osobně se to nelíbí..

Jinak souhlas, to české hraní si na tituly je opravdu šaškárna. V životě (mimo úřady a ordinace MUDr-ů) rozhodují schopnosti, ne tituly.

Ing. Kubrt, PhD., Ph.D.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4982
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 17:30:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubrt: Jo, s tím se dá setkat i v ČR, je to v podstatě svémocné rozhodnutí dotyčného, protože tituly CSc. nelze ani na základě přechodných ustanovení nahradit Ph.D. Ten titul má hlavně úplně jinou povahu - CSc. a DrSc. byly již vědecké hodnosti (zrušené bez náhrady), zatímco Ph.D. je zakončení doktorského studijního programu. Prostě někdo usoudil, že CSc. odpovídá Ph.D., tak si to píše...
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4500
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 19:00:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

naroznej:
Na Masnou vzpomínám rád. Sice jsem byl bohužel nucen studovat něco trošku jiného, než jsem chtěl, ale myslím, že to nebylo k zahození, alespoň jsem si rozšířil obzory (rozhodně více než že by měl bus obvykle 2 nápravy ). Troufám si tvrdit, že někteří vyučující tam mi toho dali více než jiní s x titulama na VŠ.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Belinea
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 21:01:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti se SOŠ v Šumperku (učitelé, učivo, vybavení školy, přístup, praxe v PARSu atd). Díky za odpověď.
UPCE
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.178.135
Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 00:22:59    Odkaz na tento příspěvek  

Kdopak to je?
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 929
Registrován: 7-2005

Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 15:02:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

UPCE: Hustýýýý
http://danone39.blogspot.com - Nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel!
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4535
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 17:29:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježiši Kriste!
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Ježiš Kristus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.5.19
Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 18:23:42    Odkaz na tento příspěvek  

...co si Hroch žádá?
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1913
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 18:36:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krista si žádá :-)
význam ČD jinak...

Času dost. České dráhy často drhnou, čímž dochází čas drahý, člověka dráždí četné defekty, čím dál čiperněji dopravu častuje dávkami čarovných definicí: "Červi darební! Čím dneska, čmoudi, dojedu?"
Davas1510015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 6-2008
Odesláno Pondělí, 28. července 2008 - 17:05:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevite někdo web stránku na střední školu na Strojvedoucí v Ceské Třebové,pls předem děkuju
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 2884
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 28. července 2008 - 17:19:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davas:
Kdo hledá najde
Viz odkaz
FZF
810 271 - 7 "ŠARINKA" - perla na Zlínce
Zlínka
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 43780
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 28. července 2008 - 17:25:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio:
On Tě ten smích přejde.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1955
Registrován: 4-2005
Odesláno Pondělí, 28. července 2008 - 19:06:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ - uvidíme, uvidíme :-)
význam ČD jinak...

Času dost. České dráhy často drhnou, čímž dochází čas drahý, člověka dráždí četné defekty, čím dál čiperněji dopravu častuje dávkami čarovných definicí: "Červi darební! Čím dneska, čmoudi, dojedu?"
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4568
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 29. července 2008 - 23:20:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...řekl slepej a šlápnul do toho.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Kotec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.6
Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 21:35:53    Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz: Vybrali byste si ke studiu DFJP nebo FD ČVUT? Proč? Dík za odpověď. (Chci vystudovat obor něco jako Technologie a řízení dopravy.)
Zutý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 21:45:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doporučuji prolézt archivy, tento dotaz se zde vyskytuje poměrně často!
Kotec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.6
Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 22:34:59    Odkaz na tento příspěvek  

Jo jo, už jsem to prolezl, informací je docela dost, díky. Jen by mne zajímalo, je velký handicap do studia, že nemám střední dopravku, ale jen "matematický" gympl?
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2069
Registrován: 4-2005
Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 22:37:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotec - po mé zkušenosti s DFJP mám obavy, že přijímačky uděláš :-) Naopak, ta matematika je prej potřeba v prvním semestru o to víc...
význam ČD jinak...

Času dost. České dráhy často drhnou, čímž dochází čas drahý, člověka dráždí četné defekty, čím dál čiperněji dopravu častuje dávkami čarovných definicí: "Červi darební! Čím dneska, čmoudi, dojedu?"
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8893
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 17. srpna 2008 - 23:12:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen by mne zajímalo, je velký handicap do studia, že nemám střední dopravku, ale jen "matematický" gympl?

To není handicap. O dopravě tě tady naučí všechno od nuly a oproti běžným středoškolákům na tom budeš v prváku výrazně líp v matematice a fyzice.
Nedělejte si se životem starosti - stejně z něho nevyváznete živí.
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 936
Registrován: 7-2005

Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 13:51:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotec: Přesně jak napsal Martin_j. Alespoň pro prvák je gympl dokonce výhodou.
http://danone39.blogspot.com - Nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel!
Pandrhola
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.50.244
Odesláno Pondělí, 18. srpna 2008 - 14:59:48    Odkaz na tento příspěvek  

O druháku to ale už tak neplatí
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8895
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 19. srpna 2008 - 01:14:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neplatí? Proč?
Nedělejte si se životem starosti - stejně z něho nevyváznete živí.
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2083
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 19. srpna 2008 - 09:16:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kde je v Pardubicích místnost A2?

(Příspěvek byl editován uživatelem mauricio.)
význam ČD jinak...

Času dost. České dráhy často drhnou, čímž dochází čas drahý, člověka dráždí četné defekty, čím dál čiperněji dopravu častuje dávkami čarovných definicí: "Červi darební! Čím dneska, čmoudi, dojedu?"
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 939
Registrován: 7-2005

Odesláno Úterý, 19. srpna 2008 - 10:43:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio: Pod aulou A1, čili ve sklepě
http://danone39.blogspot.com - Nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel!
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 771
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 19. srpna 2008 - 13:24:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neplatí? Proč?
Protože věci (matematika, mechanika apod.) probírané ve druháku se obvykle již na žádném, ani matematickém gymplu neprobíraly, tudíž je to novum pro všechny bez ohledu na střední školu.
ythomas_ct
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.218.230.42
Odesláno Úterý, 19. srpna 2008 - 16:27:50    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Dusanh: To jo, to je novum, že lidi (resp. studenti) nestíhají zírat...ale taková mechanika v podání doc. Kouta je nezapomenutelná!
Pandrhola
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.50.244
Odesláno Úterý, 19. srpna 2008 - 21:44:03    Odkaz na tento příspěvek  

ythomas_ct: To máš recht, že je nezapomenutelná... Většině študáků se o ní zdá a buděj se hrůzou ještě 5 let po jejím absolvování
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8901
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 20. srpna 2008 - 00:14:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, tak mechaniku jsme my v druháku (04/05) na TŘD neměli a matika pro nás skončila prvákem.
Nedělejte si se životem starosti - stejně z něho nevyváznete živí.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 773
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 20. srpna 2008 - 08:30:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můžu vás ujistit, že si oba termíny u doc. Kouta i otázky u zkoušky vybavuju naprosto přesně i po 11 letech
Mtb_freeride
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 5-2007

Odesláno Středa, 20. srpna 2008 - 10:14:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to se musím hodně zamyslet, abych si je vybavil já po pár letech, popř. měsících...Já si spíš budu pamatovat ty řeči kolem u těch zkoušek
Sportu zdar, bajku zvláště!
Mirex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 20. srpna 2008 - 12:29:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotec: Jsem na FD CVUT a prisel jsem rovnez z gymplu, tak se muzes ptat:-). Gympl je rozhodne vyhodou uplne ve vsem (matematika, fyzika a hlavne vyuzivani ruznych programu...). Specializovane "dopravni" predmety se lehce naucis, vetsinou nejde o nic sloziteho a nepochopitelneho. Doporucuju ti projit vsechny studijni plany a rozhodnout se, jakym smerem chces jit (podle skladby predmetu na oficialnich strankach). Na FD CVUT jsou prvni 2 roky bezoborove a potom mas moznost si vybrat ze 4 oboru a HLAVNE projektu (na kazdem projektu pracuje 0-10 lidi, je to individualni zalezitost a rekl bych velka vyhoda fakulty). Tebe se zrejme bude tykat pouze AI (Automatizace a informatika) a DS (Dopravni systemy a technika). Je tam jeste ekonomika a letecka doprava (to je predpokladam mimo).
Studijni plany

(Příspěvek byl editován uživatelem Mirex.)
eXtreme
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.69.224
Odesláno Neděle, 24. srpna 2008 - 19:43:45    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, zajímalo by mě pár věcí:

Jak se uplatní u dráhy absolvent těchto oborů/škol?
1) Fak. dopravní ČVUT - obor v kombinaci s informatikou (něco takového tam myslím je)
2) Fak. informačních technologií VUT
3) Matfyz UK - stud. program informatika
4) nějaký jiný tip?

Předem díky za odpovědi :-)
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 914
Registrován: 1-2004

Odesláno Pondělí, 25. srpna 2008 - 11:28:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

eXtreme: Já osobně bych na to šel obráceně. Řekni, co chceš dělat, pak můžeš vybírat školu.
Svět není jednobarevný, to pouze lokomotivy ČD Cargo.