K-report
 

Archiv do 31. října 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » Tratě v Ústeckém kraji » Archiv do 31. října 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.5.86
Odesláno Středa, 29. října 2008 - 15:23:03    Odkaz na tento příspěvek  

M_k proč se neosvědčily Chabařovice vám nejlépe vysvětlím já. Prostě proto, že je to příliš daleko od prostoru a nevede tam přímá tankovka jako z Podbořan. Vojenský kolony by musely jet po přeplněný silnici I/13, která slouží jako přivaděč k dálnici. To už by bylo schůdnější se vyložit v Děčíně a jet do prostoru podél jílovskýho potoka.
Můžu vás ubezpečit, že to zvažovali jiný vojenský šajby než jsem já.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1205
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 29. října 2008 - 15:37:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta jako by neexistovala, což je pro ní jedině dobře, že pro šotouše neexistuje :-)))

Nebude to asi proto, že vlastně po ní není v tomto ohledu žádný velký stesk pane kouzelníku Zababo??
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1432
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 29. října 2008 - 15:53:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lemrouch: Dále bych se chtěl vyjádřit (už nevím, kdo to psal) k systému řek. Ten kdo tenhle systém malých potůčků přirovnává k osobní dopravě je buď ... (naprosto neinformovanej) anebo to dělá záměrně proto, aby na nefungujícím příkladu podpořil názory na likvidaci lokálek.

Naopak - myslím, že takovýto systém, kdy je železnice onou "řekou" (ovšem ne všechny tratě jsou pro toto vhodné, to je pravda), je pro železnici obecně prospěšné.
Podobný systém funguje např. v Jihomoravském kraji, nebo např. v Dolním Rakousku. Samozřejmostí takového "napájení" "řeky" (železniční tratě) těmi "potůčky" (autobusy, nebo místními tratěmi) je zavedení jednotného tarifního přestupního systému.
Mimochodem - i v takovém Dolním Rakousku je hodně vedlejších tratí, na kterých není provozována pravidelná osobní doprava...

Taky se mi líbí, jak tu šotouši okázale ignorujou DD.
Já tedy Doupovskou dráhu rozhodně neignoruji a obdivuji ty, kteří po ohlášení zastavení osobní dopravy na této trati nehodili flintu do žita a výsledek se záhy dostavil. Na Doupovské dráze bych si dovedl představit i každodenní provoz, návrh "mini-IDS" pro tuto oblast, zveřejněný zde, se mi líbí.
Dovolím si zeptat se - to SŽDC prakticky obratem uvolnila peníze na opravu toho mostu? Nebo se peníze sehnaly i jinde?
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.101
Odesláno Středa, 29. října 2008 - 16:15:19    Odkaz na tento příspěvek  

Kde na to SŽDC sehnala peníze nevím a ani mě to nezajímá. Já jen vím, že tam ve čtvrtek projel ráno měřák a trať znesjízdnil. Mě to okamžitě místní "ultrazz" oznámili (já nejsem odtamtud) a protože tam měl v neděli jet vojenský transport, udělal jsem pár telefonátů, pohrozil mezinárodním skandálem a bylo to. Pak jsem se schválně projel v pátek "naším" pravidelným vlakem, který měl být ve čtvrtek odřeknut a zjistil, že máme u Želiny zbrusu nově opravený most. Krásné světle šedé opěrné zdi nešlo přehlídnout.
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.101
Odesláno Středa, 29. října 2008 - 16:49:30    Odkaz na tento příspěvek  

David: systém řek v osobní dopravě funguje pouze u předměstské dopravy, kde všichni dojíždí do jediného bodu a doprava vnitro po jednotlivých ramenech je zanedbatelná. Jako příklad múžu uvíst třeba Milovice, Heřmanovu Huť nebo Kadaň. V drtivý většině ostatní lokálky fungujou sami pro sebe a jen zanedbatelná část cestujích přestupuje jinam. DD je toho krásným příkladem. Zatímco Kadaň - Prunéřov funguje jako přípojná trať pro cestující do Chomutova. Kadaň - Kaštice/Radonice funguje sama pro sebe, protože převážně dováží (pardón dovážela) cestující do Kadaně a Podbořan, kteří dále nejedou. Jen zanedbatelná část cestujících přestupovala v Kadani na Chomutov a o Podbořanech ani nemluvě.
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2434
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 29. října 2008 - 20:05:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... systém, kdy je železnice onou "řekou" ... Podobný systém funguje např. v Jihomoravském kraji,

No jo, jenže tam máš jedno centrum, v ÚK těch center máš hned několik...

Vtipná reakce.

Ale na tebe nemam ;-)

Dlažkovice - 105 obyvatel
Semeč - 70 obyvatel
Sinutec - 20 obyvatel

U Dlažkovic nutno uvést, že v kladiva tuto obec obsluhuje linky 667 a 006, kterážto je placená obcí Podsedice...

Pro srovnání:
Hnojnice - 80 obyvatel
Děčany - 120 obyvatel
Bedřichův Světec - 70 obyvatel
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří


ICQ 264305638
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4985
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 29. října 2008 - 22:12:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak popořádku:

Mechanikofil:
Jenže na ty Tiské stěny a Sněžník jezdili lidé i z teplické strany...
No to by ale ta trať přes ty Teplice musela vést. Jak uvedl i Rudolf33, třeba k lanovce na Komáří hůrku považuji za logičtější jít pěšky z žst.Bohosudov, která je na hlavní trati (čili bez přestupu a četněji), popř. busem.

Chcete pohřbít snahy o alespoň turistický provoz na trati 113 a jinde?
Nikoliv. Chci, aby se platily skutečné náklady na provoz a údržbu takové trati a nedotovaly se takovéto trati z těch ostatních (lépe řečeno aby i tyto tratě bylo možno udržovat řádně).

Předpokládal jsem, že Hroch mluví o úseku z Vraňan do Straškova, resp. Račiněvsi, protože určitě ví, že na zbývající části už nejezdí žádný vlak, který by se dal zrušit.
Mluvil jsem především o úseku Straškov-Libochovice (trať zrušena není, jen je na ní zastavena doprava), ovšem na zbylý úsek se dá aplikovat asi totéž.

Rudolf33, ad Tisá:
Libouchec jsem uvažoval pro turisty. Těm těch pár km nevadí a je asi pravda, že turisté spíš jezdí vlakem, než busem (pokud nějací jsou). A v Děčíně se dá alespoň rozumně přestoupit takřka odkudkoliv, v Oldřichově těžko.

McBain:
Jistě, jen bych doplnil, že se to musí stát v souladu se zákonem.
To je neoddiskutovatelné.

M_k:
Proč se neosvědčily Chabařovice?
Připojuji se k dotazu.

Lemrouch:
Všichni až na jednu vyjímku z HK tu hází názorama na turistický provoz na všech tratích ÚK krom tratě 164.
Jestli to nebude tím, že na trať 164 se tu nikdo neptal. Ale jestli chcete znát můj názor, tak bych jí velmi pravděpodobně zařadil rovněž do poslední kategorie.

Ještě bych k tomu turistickému provozu dodal (nebo spíš zdůraznil již řečené) - případné dotace by se měly odvíjet dle přepravených cestujících (tj. mimo jiné dle toho, jak se provozovatel DD bude snažit trať marketingově prodat). Pokud by někde měly jezdit od dubna do září každý víkend motory s průměrně 5 lidmi, tak asi takový projekt podporovat jako krajský úředník nebudu.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 630
Registrován: 6-2007

Odesláno Středa, 29. října 2008 - 22:55:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Konkrétně u Vás mě nenapadlo uvažovat o tom, že chcete trať zrušit. No to by ale ta trať přes ty Teplice musela vést. Podstatné snad není vedení trati, ale skutečnost, jestli tam ti cestující jedou nebo ne.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4988
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 29. října 2008 - 23:49:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mechanikofil:
Regulérní zrušení považuji za lepší cestu než jakési dlouhodobé výluky a čekání na Godota alá tratě 144 nebo 162. A udržovat trať bez provozu je nesmysl.
Co se 132 týče, myslím, že zdůvodnění bylo dostatečné.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 632
Registrován: 6-2007

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 00:02:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Trať 132 - můj názor na tuhle trať se po přečtení několika příspěvků nezmění. Údržba momentálně neprovozované tratě - je to pár měsíců, co jsem procházel a dokumetoval trať do Otovic. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se ta trať udržovala, že by "požírala" peníze za jinou trať.

Ještě opravím nepřesnou informaci Rudolfa: Docházková vzdálenost z Bohosudova na trati 130 k lanovce byla uváděna 40 minut.

(Příspěvek byl editován uživatelem mechanikofil.)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 790
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 00:03:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže:
Karloslt:
1) obec Dlažkovice (105 obyv) je v seznamu zastávek linek 550004,550006,522667,572545. Že by tyto linky platila obec Podsedice, ani neuvažujte. Podívejte se odkud a kam jedou.
2) obec Semeč (70 obyv.) není obcí, ale pomístní částí obce Třebívlice.
3) Sinutec (20 obyv.) je pomístní částí obce Libčeves. Spojení je odtamtud, nebo z Kozlů.

Všechny Vámi uváděné případy jsou ovšem nesporně důvodem k provozování vlaku. .Další Vámi uváděné případy jsem ani nezkoumal, neboť vlak tam v životě nikdo neviděl. Co jste tím chtěl říci opravdu nevím. Ale budiž, jsme v diskuzním fóru, tak to třeba upřesníme.

Hroch: mezi Straškovem a Libochovicemi není doprava zastavena. Trať samozřejmě existuje a je k dispozici každému dopravci, pokud o dopravu projeví zájem. Dtto trať 113. Jenom jaksi není žádný dopravce, který by tam (s vyjimkou šotovláčků) jezdil, neb žádný objednavatel dopravy (krom těch šotoušů) není. Stejná situace je na 132 a vlastně i na "Doupovské dráze", kde asi 4 páry os. vlaků týdně zajišťuje parta lidí kolem pana T-m, za peníze okolních obcí (když na to mají, nic proti tomu). No a pokud jde o 137, žádný šílenec, který by do provozu investoval, se dosud nenašel. Občané Vejprt, Kovářské a Měděnce chtějí mít spojení do Klášterce a do Kadaně (tam mají školy, místně příslušné úřady, možnost zaměstnání i nemocnici), přičemž cesta vlakem tam je asi 3x kilometricky delší (cca 75 km)než 25 km autobusem, o času nemluvě. No a z Výsluní je to na opuštěné nádraží cca 6 km lesem, přičemž autobus zastavuje na návsi (pardon: na náměstí).

Upřímně řečeno, už mě přestává bavit opakovat dokolečka totéž, zejména mám-li mluvit s lidmi, kteří na místě nikdy nebyli, jsou však přesvědčeni, že vlaky mají velký význam(že, Mechanikofile)a je nutno je udržovat za každou cenu.

Prostě SŽDC má miliardové resty v údržbě (natož pak v budování) hlavních tratí a proto je nutno veškeré prostředky vrhnout na údržbu tratí s víkendovým provozem pro šotouše (že, Mcbaine).

No, budiž.

K poslednímu příspěvku Mechanikofila: Víte co? Pojďte si to třeba v sobotu nebo v neděli projít. Upozorňuji však, že jsem astmatik a po infarktu, takže půjdu opravdu pomalu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 6-2007

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 00:08:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Upřímně řečeno, už mě přestává bavit opakovat dokolečka totéž, zejména mám-li mluvit s lidmi, kteří na místě nikdy nebyli, jsou však přesvědčeni, že vlaky mají velký význam(že, Mechanikofile)a je nutno je udržovat za každou cenu.
Lžete! No aspoň ukazujete, jaký jste blb.
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 634
Registrován: 6-2007

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 00:22:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolfe, napsal jste: (a kdysi bývala v KJŘ ČSD poznámka u stanice Bohosudov na trati 130 - "docházková vzdálenost ke stanici Bohosudov, lanová dráha 25 min."). Takže nic o nějakém vašem astmatu nebo infarktu. Já pouze opravil váš chybný údaj na správný, který byl v JŘ skutečně uváděn.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 791
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 00:24:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mechanikofile, já Vás za blba neoznačuji. Jen mám dojem, že místní situaci neznáte. A pokud lžu, když si myslím, že tratě (vlaky na nich), o kterých se zde bavíme nemají jakýkoli význam pro dopravní obslužnost v tom směru, jaký se v normálních zemích uvažuje, tak bych prosil nějaké důkazy.

Mmch - názor sám o sobě nemůže být lživý.
Může být nesprávný - budiž - pak ho vyvraťte fakty. Zatím tady jenom pokřikujete.

No a pokud jde o trať Broumov - Otovice, kterou jste si prošel, tak jenom poznamenám, že já jsem ji mnohokrát projel. No a? Tehdy tam ovšem byla traťová 50, dnes jen 30. A žádný zájem o dopravu.

Prozatím dobrou noc - musím se ráno jít živit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 635
Registrován: 6-2007

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 00:34:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf: Já netvrdil, že lžete v hodnocení té které trati. Můžete mít pravdu, stejně tak nemusíte, tak jako já nebo kdokoliv jiný. Ale neříkal jste pravdu v případě okomentování mé osoby, což se mě dotklo.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1438
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 01:37:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33:
"Kdo by nakládal s cizími prostředky? Státní úředníci? Ti by nakládali jen s prostředky státu!"
Tak tohle mohl naposledy říci Ludvík XIV., který žil v přesvědčení, že "stát jsem já". Od prvních buržoasních revolucí, které proběhly právě v jeho době to jaksi neplatí.

Toto může platit tak z filosofického, ovšem ne z právního hlediska. Kdyby měli být státní úředníci právně odpovědní za neefektivní vynakládání finančních prostředků, tak - jak jsem již psal - by jich již bylo hodně před soudem.

Upřímně řečeno, už mě přestává bavit opakovat dokolečka totéž, zejména mám-li mluvit s lidmi, kteří na místě nikdy nebyli...
Vy jste letos v nějaké z obcí podél trati č. 132 byl? Pohovořil jste třeba s nějakými místními občany, co si myslí o stavu veřejné dopravy v jejich obci? (tuto otázku pokládám bez jakéhokoliv zabarvení.)

No a pokud jde o 137, žádný šílenec, který by do provozu investoval, se dosud nenašel.
O eventuální potřebě najít takového "šílence" tu nikdo nemluvil, takovou "potřebu" nikdo nemá.

Dtto trať 113. Jenom jaksi není žádný dopravce, který by tam (s vyjimkou šotovláčků) jezdil, neb žádný objednavatel dopravy (krom těch šotoušů) není.
Dopravce by byl. Unipetrol. Ale když jsou předpisy tak nesmyslné, že se musí i přes zabezpezpečené přejezdy jezdit krokem (následné opětovné rozjezdy znamenají nemalé zvýšení spotřeby pohonných hmot, tedy nákladů), tak potom je to těžké.

No a z Výsluní je to na opuštěné nádraží cca 6 km lesem...
Nepřehánějte. Je to více než 2x méně, viz zde. (ale samozřejmě, že i takováto vzdálenost činí pro občany z Výsluní vlak nekonkurenceschopným)

...přičemž autobus zastavuje na návsi (pardon: na náměstí).
Nevím, proč se takto opravujete. Samozřejmě, že na návsi. Viz údaje ze sčítání lidu 2001.

Prostě SŽDC má miliardové resty v údržbě (natož pak v budování) hlavních tratí a proto je nutno veškeré prostředky vrhnout na údržbu tratí s víkendovým provozem pro šotouše...
Pokud to myslíte v kontextu trati č. 132, tak si myslíte, že si Armáda ČR s tím požadavkem provozuschopnosti stanice Libouchec, vymýšlí? Proč by to dělala?
A tratí s pouze víkendovým provozem je více (např. 121, 274, 312), a rozhodně se nedá říct, že ty vlaky tam jezdí "pro šotouše".
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2435
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 02:12:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf: hm, koukám, že psát do zárovek "resp. sídel" je házením hrachu na zeď.

550004,550006,522667,572545. Že by tyto linky platila obec Podsedice, ani neuvažujte.

Konkrétně linky 550 004 a 550 006 doplácí obec Podsedice. Nechcete mi tvrdit, že mi představení Podsedic lžou, že ne...

Jinak básník chtěl říci, že opuštěná sídla jsou srovnatelně velká s těmi, v nichž dle Vás musí autobusy zastavovat. Mimochodem, Semeč spadá pod Děčany a Sinutec nemá žádné spojení VHD.

...žádný objednavatel dopravy (krom těch šotoušů) není.

Hmm, jsem nevěděl, že Svaz obcí Integro a Unipetrol doprava s.r.o. jsou šotouši... Víme, on objednavatel dopravy nemusí nutně znamenat jen Kraj, či ministerstvo dopravy...

David: Dopravce by byl. Unipetrol. Ale když .. se musí i přes zabezpezpečené přejezdy jezdit krokem .., tak potom je to těžké.

Ty přejezdy jsou sice nepříjemné, ale i tak pro UNIDO představuje jízda po 113 znatelné úspory. Mimochodem, u jednoho přejezdu (km 13,198) došlo k úpravě a s tím spojené zvýšení rychlosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem karloslt.)
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří


ICQ 264305638
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.5.84
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 06:55:55    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33, upřímně nechápu o co vám jde: neustále ze sebe děláte blbce. Házíte tu argumentama, který vám místní spolehlivě vyvracejí, ale vy budete pořád tvrdit totéž. Skoro mi připadá, jako byste byl zaplacenej nebo zamilován do pana Jeřábka a slepě obhajoval jeho špatný (možná nadřízenejma nařízený) kroky. Ale to je váš boj.
Jen bych tu rád upozornil na jeden článek http://decinsky.denik.cz/zpravy_region/kozi-draha-ceka-na-splneni -slibu20081029.html z toho jasně vyplývá, že sždc hodlá (nebo spíš musí) i nadále porušovat zákon a vojsko ignorovat. Zákon jasně ukládá, starat se o každou nezrušenou trať. Já tvrdím, že kozina byla zneprůjezdněna záměrně, že její stav rozhodně nebyl v takovým stavu, aby se trať zavřela a první koleje tam vytrhalo sdc, což podle mě byl záměr, aby to podnítilo další rozkrádání. A protože se všeobecně ví, že policie si nedovolí jít proti ústecký mafii, předpokládám, že to rozkrádání opravdu začlo. A i z tohoto důvodu hodlá armáda důsledně trvat na Libouchci.
O5 srovnání s DD. Tam se po zastavení osobního provozu taky objevily jistý snahy rozkrádačů. Byl jim však zatrhnut tipec a sdc poctivě kontrolovalo stav kolejí, díky čemuž rozkrádání přestalo. To znamená, že když se chce, tak to de a stejně by to šlo i na kozině, jenže tam se chce trať zrušit a docílit co největší škody, aby se nevyplatilo ji opravit. Na běžnou údržbu trati není nutno vypisovat výběrové řízení ani na větší zásahy (jako tomu bylo na DD a koneckonců na všech ostatních tratích). Kozina je první trať v celé historii železnic, na kterou "musí" bejt vypsaný výběrko na tak malou údržbu (i když záměrně nadhodnocenou). Důvod je jednoduchej: výběrko trvá dlouho (i několik let) a než se konečně firma vybere, předpokládá se, že trať bude natolik rozkradena, že náklady na její opravu se zněkolikanásobí a dopadne jako tratě 144 a 162. Já tvrdím, že by se tímto případem měly zabývat orgány v trestným řízení, protože tohle trestný čin je.
A takový ty kecy, že do lokálek by se neměly vrážet peníze, protože se "nevyplatí", vůbec neberu, protože lokálky celý desetiletí živily hlavní tratě tím, že vydělávaly na nákladní dopravě, ale do jejich údržby nebylo krom nejnutnějšího vražena ani koruna. Celý desetiletí se peníze určený pro lokálky operativně předisponovávaly na hlavní tratě, takže opravdu nehodlám takový účelový kecy poslouchat.
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.5.84
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 07:09:15    Odkaz na tento příspěvek  

A ještě něco. Kecy sždc o tom, že trvají na dlouhodobým objednávání osobních vlaků je taky nesmysl, protože dc kterou platí nákladní vlaky je 7x vyšší než u osobáků. Z toho vyplývá, že jeden pár manipuláků, který jezdí takřka na všech lokálkách, je totéž, co 7 párů pravidelných osobních vlaků. A o nákladních vlacích sždc radši mlčí, protože ví, že by si naběhla a musela uznat, že když se jim "vyplatí" dát trať dohromady kvůli sedmi párů osobáků, muselo by se jim to stejně tak vyplatit qůli jednomu páru manipuláku a tím pádem trať bez řečí zprovoznit.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 792
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 09:17:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
1)"Toto může platit tak z filosofického, ovšem ne z právního hlediska." Tak s takovou hláškou byste měl nedostatečnou už ze základních kursů ekonomiky a práva.

2)"Vy jste letos v nějaké z obcí podél trati č. 132 byl?" Já v takové dokonce přes 30 let žiju, tedy přesněji napřed 11 let v jedné a 22 let v druhé.

3)"Ale když jsou předpisy tak nesmyslné". No a to jste ještě pominul to, že některé z nepochopitelných důvodů zakazují dokonce jízdu "na červenou".

4)"Je to více než 2x méně, viz zde. (ale samozřejmě, že i takováto vzdálenost činí pro občany z Výsluní vlak nekonkurenceschopným)".
Berete-li vzdušnou vzdálenost, tak máte samozřejmě pravdu, ve druhé větě pak máte pravdu absolutní.

5)"Samozřejmě, že na návsi." Tak si přečtěte oficiální web http//:www.mesto-vysluni.cz. Jinak v oblasti trati 137 je ještě menší město - Loučná pod Klínovcem.

6)"Víme, on objednavatel dopravy nemusí nutně znamenat jen Kraj, či ministerstvo dopravy..."
Tak to samozřejmě vím. Taky vím zhruba, kdo, co a proč objednává. Ve vší úctě, 2-4 páry "hurvínka" o víkendu v šotosezóně nemají s dopravní obslužností nic společného. To bych za významnější povazoval gumokolní vláček z Kurort Altenbergu na Komáří vížku (jezdí s ním Němci do místních hospod).
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1206
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 09:47:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Hroch: Ještě bych k tomu turistickému provozu dodal (nebo spíš zdůraznil již řečené) - případné dotace by se měly odvíjet dle přepravených cestujících (tj. mimo jiné dle toho, jak se provozovatel DD bude snažit trať marketingově prodat).

To by ovšem byla dost sebevražedná regule. Když turistické vlaky/cyklobusy apod. začínají s provozem, většinou si klientelu teprve hledají a trvá několik měsíců i let, než se uchytí. Ideální je (avšak bohužel ne vždy reálné), pokud hlavní sponzor (kraj či město) rok, dva podrží nad vodou celý velkoryseji udělaný projekt a na základě výsledků se jeho podpora začne snižovat. Jako například u jihočeského systému Cyklotrans, kde část podpory od kraje začínají přebírat po pěti letech provozu soukromí investoři.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_K.)
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 09:51:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33:
1. "Toto může platit tak z filosofického, ovšem ne z právního hlediska." Tak s takovou hláškou byste měl nedostatečnou už ze základních kursů ekonomiky a práva.
Tak v tom případě bychom měl promptně podat řadu trestních oznámení. A měla by být podávána vždy, když NKÚ zjistí u jakékoliv instituce veřejné správy plýtvání či neefektivní vynakládání veřejných peněz.

2. "Vy jste letos v nějaké z obcí podél trati č. 132 byl?" Já v takové dokonce přes 30 let žiju...
Tím líp! Tak řekněte - jaké je kvalita dopravní obslužnosti veřejnou dopravou ve vaší obci? Jezdily přes ni dříve osobní vlaky? Pokud ano, co si myslí obyvatelé o tom, že již nejezdí?

3. No a to jste ještě pominul to, že některé z nepochopitelných důvodů zakazují dokonce jízdu "na červenou".
To není vůbec přesné přírovnání a sám to jistě víte.

4. Snad mapy na internetu (a i v atlasu) neukazují neexistující cesty (viz obrázek níže)!

5. Opravdu, Výsluní je město. V tom případě se omlouvám za nepřesnost a jen dodávám, že určitě má Výsluní takovou občanskou vybavenost (jak též uvádí tato stránka, že si zaslouží být takto titulováno...

T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1658
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 11:19:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k: Myslím si, že není třeba se vzrušovat. Naprostá většina zde diskutujících nemá o fungování dopravy absolutní šajn, o fungování dalších obecních věcí nápodobně. Pouze si debatováním zde krátí volnou chvíli a jedná se pouze o určitou formu textové hry.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
Jsem ultrazzz - snažím se o to, aby veřejná doprava fungovala bez ohledu na představy hobbystů a lobbystů
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4709
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 11:19:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mekbajn Středa, 29. října 2008 - 13:36:30 : já osobně jsem po trati 132 nejel nikdy v životě a poprvé a zatím naposledy jsem jí navštívil až v červnu letošního roku. A?
Nemám slov.
Tak to vysvětluje leccos. Na pražskym letišti jsi byl? Buštěhradkou jsi jel?
(Sorry ostatním za off topic)
Budoucnost patří bagrům!
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 793
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 11:29:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
1)"Tak v tom případě bychom měl promptně podat řadu trestních oznámení."
Tak to jste přišel s křížkem po funuse. Podávání trestních oznámení je u určitých skupin obyvatelstva téměř národním sportem. Je to zadara a když se to chytře formuluje, tak i bez trestu za pomluvu či křivé obvinění. Jen co se týká trati 132 vím asi o deseti a to nemusím vědět všechno. Jinak je to skvělý způsob, jak se dostat do novin - zprávy o trestních oznámeních některé takynovináře docela slušně živí. Bohužel však oni takynovináři obvykle neinformují o výsledcích prověřování (§ 158 a násl. tr.ř.)

2) Samozřejmě, vlaky jezdily. Občané se však většinou domáhali zlepšení autobusového spojení (díky trasování 132 vůči obcím je to totiž na autobus zpravidla blíže a je více zastávek, přičemž zastávky jsou tam, kde je občané potřebují a ne tam, kde je před více než sto lety potřebovala uhelná dráha). To se po zastavení provozu osobních vlaků také stalo.
Navíc je tu jedna dost zásadní věc: obce Libouchec, Tisá, Petrovice, Telnice, Chvojno a Chlumec leží v okrese Ústí, které je pro ně i nejbližším městem geograficky, takže hlavní přepravní proud z nich jde kolmo na trať 132. Krupka pak jednoznačně spáduje do Teplic a tam trať 132 nedává smysl-žst Teplice LB je od Teplic vzdálena dva kilometry pustinou a přestup na MHD Teplice v Novosedlicích je víc než nepohodlný. Přitom k vlaku na hlavní trati (žst. Bohosudov, Teplice v Č.) se lze dostat busy MHD. Takže většina obyvatel změny uvítala a návrat zpět by asi vyvolal bouřku.

O tom, že v Děčíně existuje jakýsi spolek, hlásající opak, vím. Nespokojence najdete všude. Zcela nesmyslná "válka" o dálnici D8 budiž příkladem.

3) Jo a výsluňáky a loučeňáky neprovokujte. Oni na svém městském statutu tvrdě pracovali a dotáhli to až k nějakým listinám od císaře Rudolfa II.
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.5.84
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 11:34:10    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolfe 33, vyhýbáte se mé dávné otázce, proč je tak eminentní zájem zrušit zrovna kozinu a ne jiný lokálky. Já osobně za nejzbytečnější považuju budyňku, ale tam dokonce neměl namířeno ani hrobařský měřák, který znesjízdnil kozinu, pak doupovku a pak měl prý namířeno na švestkovku, ale po fiasku na doupovce ho tam raději neposlali.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4711
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 11:59:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lemrouch: protože v její stopě bude přivaděč od Děčína na D8. To se tu ví od začátku. Do Budyně žádný velký investiční silniční záměr není (D8 je na dohled). Dobrý den, Lemrouchu.
Budoucnost patří bagrům!
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 794
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 12:35:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lemrouch: No já o eminentním zájmu zrušit kozinu vím akorát od Vás (a občas to tu připomíná T-m, nemýlím-li se). Tak nás informujte, povídejte. Neobjednání přepravy není zrušení trati, jak jistě víte.

Káem: čím víc se čas vyvíjí, tím víc myslím, že to bude, jak říkáte. Byť to není to nejlepší řesení a víme, že jsou lepší varianty obchvatu Libouchce a Jílového, s ohledem na životní prostředí v obcích. Bohužel ty lepší varianty tvrdohlavě zamítají právě ekologové. Brouk je zkrátka důležitější než člověk.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1207
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 12:46:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Rudolf 33: No já o eminentním zájmu zrušit kozinu vím akorát od Vás (a občas to tu připomíná T-m, nemýlím-li se).

To že některé dění kolem Koziny je fakt podivné snad souhlasíš? Ale jestli je to jen důsledek šprajcu uražených úředníků, či strašá dosud kauza dálniční přivaděč a nebo je v tom ještě něco jiného - to jsem se ani já nedopátral za zdrojů poměrně informovaných (tajemná sdělení "pseudonymních" redaktorů DW nepovažuji za zcela důvěryhodný zdroj informací).
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 795
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 13:11:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k:"To že některé dění kolem Koziny je fakt podivné snad souhlasíš?:"

Folklór. Harašení "temnými silami" živí celý bulvár.

Nebo je snad něco podivného, že lidé chtěli lepší spojení a dostali jej? Nevěřím. A běžný provoz osobáků na Kozině nebude obnoven, ať se budoucí hejtman bude jmenovat Foldyna nebo Jeníčková nebo úplně jinak. Jednak na takový nesmysl nebudou prachy, a stejně by s tím málokdo jezdil. Lidé si autobusy nedají vzít - to nikdo neriskne. Nanejvýš se provoz s velkou slávou jako "výdobytek" voleb obnoví, aby to po čase potichu opět zaniklo. Ale tuhle eventualitu považuji za velmi málo pravděpodobnou.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4715
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 13:28:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dokonce již trať mohla být legálně zrušena , jak to tu požaduje mekbajník, kdyby nebyla dána možnost obstrukcí prakticky komukoliv. Taxe postupuje holt salámově. nejdřív osobáky, pak náklady, pak sjízdnost... S rušením je to stejný jako se stavbou nového. (D8)
Budoucnost patří bagrům!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1443
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 13:40:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Dokonce již trať mohla být legálně zrušena , jak to tu požaduje mekbajník, kdyby nebyla dána možnost obstrukcí prakticky komukoliv.
Proč "obstrukcí"? Jde přece o to, aby se vyjádřily ty subjekty, kterých se může možné zrušení tratě týkat!
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 796
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 14:10:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:"subjekty, kterých se může možné zrušení tratě týkat"

Tak tahle věta je největším problémem veřejnoprávních řízení. Umožňuje totiž účast komukoli (i třeba pověstné tetě z Orlických hor)s jakýmikoli námitkami (třeba, že si to chce ještě před smrtí projet). A úřad to musí s vážnou tváří probrat a i o takové námitce rozhodnout a své rozhodnutí o ní odůvodnit. Neučiní-li tak dostatečně jasně, soud při přezkumu (kde se nerozhoduje o podstatě věci - tomu soud zpravidla nerozumí a ani zákon to od něj neočekává) napadené rozhodnutí zruší a věc vrátí správnímu orgánu k novému projednání a rozhodnutí. A je otevřena cesta námitce babičky z Krkonoš, která vysloví obavu, že rohodnutí ovlivní snůšku vajec v okolí Staré Paky.. A je nutno se i tím zabývat. Ekologové mají na vyrábění takových námitek celou firmu, kde se tím několik právníků slušně živí.

Naštěstí pro správní orgány nikdo návrh na zrušení koziny zatím nepodal - alespoň o tom nevím.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1208
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 14:31:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Rudolf 33: Folklór. Harašení "temnými silami" živí celý bulvár.

To je sice pravda, lacině se tím kolikrát získává potřebná "píár" publicita, ale historie veřejné dopravy přeci zná případy, kdy veřejný majetek byl skutečně zničen zákulisními machinacemi, vyvolanými snahou o ovládnutí trhu nebo lacinému získání pozemku apod. A takoví lidé samozřejmě nemají zájem o "rozkrytí".

Takže otázky, proč SŽDC otálí se zprovozněním trati jsou na místě.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_K.)
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4989
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 14:33:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mechanikolfil:
je to pár měsíců, co jsem procházel a dokumetoval trať do Otovic. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se ta trať udržovala, že by "požírala" peníze za jinou trať
A jak dlouho myslíte, že trať bez jakékoliv údržby vydrží?

Rudolf33:
mezi Straškovem a Libochovicemi není doprava zastavena (přesněji mezi Račíněvsí a Libochovicemi)
Jezdí tama nějaké vlaky? Nejezdí! Tudíž je doprava zastavena. Proč se tak stalo není pro pravdivost tvrzení naprosto podstatné.
Vaše trapné rádoby slovníhříčky, které ovšem nejsou ani pro legraci, natož k něčemu lepšímu, si můžete propříště odpustit. Obzvlášť tato poslední totiž ani nemá racionální základ. Snažíte se rozporovat cokoliv a odkohokoliv, jen abyste byl proti.

Chválím se nerad, ale troufám si říct, že se sem snažím přinést trochu ekonomické reality. Ovšem s Vámi a Vašimi leckdy zjevně nepravdivými tvrzeními v zádech je to opravdu velmi velmi těžké.

David, Rudolf33:
O eventuální potřebě najít takového "šílence" tu nikdo nemluvil, takovou "potřebu" nikdo nemá.
Přesně tak.

Lemrouch:
A takový ty kecy, že do lokálek by se neměly vrážet peníze
Klidně ať se vrážejí. Ovšem ať jsou tyto peníze provozovatelem DD (drážní dopravy) na dané trati zaplaceny.

A o nákladních vlacích sždc radši mlčí, protože ví, že by si naběhla a musela uznat, že když se jim "vyplatí" dát trať dohromady kvůli sedmi párů osobáků, muselo by se jim to stejně tak vyplatit qůli jednomu páru manipuláku a tím pádem trať bez řečí zprovoznit.
Jste si jistý, že jeden manipulační vlak za současné poplatky opravdu dokáže zaplatit údržbu, provoz a konstrukci JŘ na dané trati (+ přiměřený zisk)? Já moc ne.

M_k:
Dá se uvažovat o nějakém "startovacím" příspěvku na maximálně dva roky.
Na druhou stranu je nutné podotknout, že ty vlaky tam nespadnou z nebe a leckde i dnes jezdí nebo nedávno jezdily a počty cestujících se tedy ví.
Taky je nutné říct, že čím víc tratí by mělo být takto podpořeno, tím podíl pro každou jednotlivou trať bude nižší a samotný výdělek z jízdného bude muset být vyšší. Nelze očekávat, že na podporu turistického ruchu bude vynakládáno bůhví kolik miliard, nehovoříme o ZDO.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1209
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 14:40:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Hroch: Jasně, ber to ode mne jako obecný provozácký postřeh k dopravním systémům pro turisty. Jak už jsem na K_Reportu párkrát psal, samotný vláček cestovní ruch v regionu dnes bohužel až výjimky nevytrhne.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 13595
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 18:09:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33 - Prostě SŽDC má miliardové resty v údržbě (natož pak v budování) hlavních tratí a proto je nutno veškeré prostředky vrhnout na údržbu tratí s víkendovým provozem pro šotouše (že, Mcbaine).

To je ovšem problém jen a pouze SŽDC. Který takhle přenesla i na dopravce (naprosto protizákonně).

Kéem - já osobně jsem po trati 132 nejel nikdy v životě a poprvé a zatím naposledy jsem jí navštívil až v červnu letošního roku. A?
Nemám slov.
Tak to vysvětluje leccos. Na pražskym letišti jsi byl? Buštěhradkou jsi jel?


To nevysvětluje vůbec nic. Až do června t.r. jsem neměl jedinej důvod tuto trať navštěvovat, protože na ní z hlediska mých pracovních zájmů fungovalo vše jak mělo. Víš po kolika tratích u nás jsem nikdy v životě nejel? A přesto o nich vím daleko daleko víc než ty.

P.S. tu ubožáckou a trapnou poznámku o letišti a buštěhradce sis mohl odpustit.

Dokonce již trať mohla být legálně zrušena , jak to tu požaduje mekbajník, kdyby nebyla dána možnost obstrukcí prakticky komukoliv. Taxe postupuje holt salámově. nejdřív osobáky, pak náklady, pak sjízdnost... S rušením je to stejný jako se stavbou nového. (D8)

Víš co je Káeme jedna z výhod týhle země? Že takový, jako jsi ty nikdy k ničemu nepustěj. To bysme to tady dopracovali. Necháš si nakecat nějakou mediálně atraktivní, ale o to nepodstatnější kravinu - v tomto případě dálniční přivaděč do Děčína - a už máš "jasno" .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 13596
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 18:17:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch - Jste si jistý, že jeden manipulační vlak za současné poplatky opravdu dokáže zaplatit údržbu, provoz a konstrukci JŘ na dané trati (+ přiměřený zisk)? Já moc ne.

Co to je "provoz" a "konstrukce JŘ" na trati, kde by jezdil právě jen ten manipulák? A jestli ten Mn tu (jistě velmi náročnou ) údržbu nezaplatí, tak to ale zase není problém dopravce, ale toho, kdo ty poplatky špatně spočítal. Tak ať je někdo příslušný zvedne, dopravce zjistí, že za takových podmínek se mu tam opravdu nevyplatí jezdit a je to.
Ale to pořád neopravňuje SŽDC k takovým krokům, jaké nám poslední rok předvádí.
A znova se zeptám - pokud je to pro SŽDC taková zátěž, jak nám tady pan Rudolf33 neustále opakuje, tak proč to tedy loni na podzim nepředala JHMD, která zde o provozování dráhy oficiálním dopisem požádala? Až mi tohle někdo vysvětlí, tak se můžeme bavit dál. Na hloupučké okopávání kotníků od pana KM fakt nejsem zvědav.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 13598
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 19:15:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jste si jistý, že jeden manipulační vlak za současné poplatky opravdu dokáže zaplatit údržbu, provoz a konstrukci JŘ na dané trati (+ přiměřený zisk)? Já moc ne.

A ještě jedna věc - v tom případě požaduju okamžité zrušení těchto tratí: Bechyně zastávka - Bechyně staré nádraží, Odbočka Záběhlice - Praha Vršovice vjezdové nádraží, Praha Holešovice - Praha Holešovice Vltava, Dobronín - Polná, Nemotice - Koryčany...

Pozn. pro KáeMa - po dvou posledně jmenovaných jsem nikdy v životě nejel .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1446
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 19:53:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě jedna věc - v tom případě požaduju okamžité zrušení těchto tratí: Bechyně zastávka - Bechyně staré nádraží, Odbočka Záběhlice - Praha Vršovice vjezdové nádraží, Praha Holešovice - Praha Holešovice Vltava, Dobronín - Polná, Nemotice - Koryčany...
To bych raději neříkal dvakrát. Ovšem asi žádný z uvedených úseků asi není oficiálně nesjízdný a na tělese žádného (i když v té Praze bych se nedivil ničemu) nikdo nechce stavět silnici.

Napadla mě ještě jedna věc ohledně té Koziny, kdysi se o tom tady taky už psalo: okolo trati existuje, resp. je plánováno, několik průmyslových zón. To opravdu budou všechny takové průmyslové zóny i do budoucna být obsluhovány pouze po silnici?
Rew
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 20:16:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Problém je v tom, že tam silnici prakticky nikdo stavět nechce, kromě pár pánů z děčínského magistrátu a z kraje.. Projděte se někdy po té trati a zkuste si představit místo ní silnici a představte si jak jednoduše by se to asi stavělo a jak by to ušetřilo životní prostředí. A pak se jděte podívat na místa, kde by měly jít ty ostatní varianty a zase si představte jak by se to asi stavělo a jaký vliv by to mělo na životní prostředí. A pak teprve mluvte..
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1085
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 20:22:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Rudolf33: Máme demokracii a ty obstrukce jsou proto nutné zlo, rozhodně menší, než je rozhodování od jednoho červeného stolu jako za komunistů a jako by si přáli novodobí levičáci (včetně ČSSD a budoucího hejtmana Foldyny). Stavební obstrukce (=připomínkování staveb) jsou možné ve všech vyspělých demokratických státech a přesto se tam staví daleko rychleji než u nás. Ta pomalost má několik důvodů:
1) Na západě jsou připomínky brány primárně vážně a celé připomínkovací řízení jako dialog o co nejlepší vedení stavby. U nás je chápáno (typicky u ŘSD) spíš jako souboj, kdy připomínkující strany kazí práci jiným (což není pravda, např. většina ekologických připomínek měla hlavu a patu, jen na ŘSD na to neslyší).
2) V případě sporů rozhodují soudy rychle, rychlost našich soudů (obecně) je nepoužitelně pomalá.
3) Příprava staveb je u nás obecně mizerná a případní brzdiči staveb z principu mají přímo žně, na kterých se mohou dlouho pást. Nechci spekulovat přímo o záměru (aby připomínky znamenaly navýšení ceny za stavbu), ale tohle je realita.
Zpoždění staveb se u nás obvykle hází na ekologická sdružení (ty se kromě dalších žalob jinak nemohou bránit, místa v médiích mají velmi málo, o zkreslování výroků nemluvě). Nicméně brzd "pokroku" je daleko více. Když zůstaneme u nás na severu a oblíbené D8, pak ekologové nejsou Ti, co způsobily největší zdržení. Skoro tři roky trvalo jen vyřízení výjimky ze zákona nutné pro stavbu v CHKO. MŽP si nakladlo zákonné požadavky, které ŘSD nebylo schopno tři roky splnit (mimochodem ŘSD automaticky předpokládalo, že výjimka bude udělena, což je v základní podstatě špatně). Dnes stavba nestojí jen kvůli žalobám ekologů, ale např. i kvůli výhradám hygieniků v otázce hluku a výhradám požárníků kvůli hořlavým materiálům na nové estakádě.
Trasa přivaděče D8 se moentálně zasekla čistě na negativním posudku vlivu na životní prostředí (EIA), kladný posudek je v tomto případě zákonou podmínkou stavby.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4991
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 20:23:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBain:
Sorry, ale jste mimo.

Co to je "provoz" a "konstrukce JŘ" na trati, kde by jezdil právě jen ten manipulák?
Nějaký ten výpravčí/dirigující dispečer/dispoziní výpravčí/... se na řadě tratí musí vyskytovat ať tam jede 1 pár nebo 30 párů vlaků. Taktéž konstruktér tu je jak pro jeden vlak, tak pro 100 (byť ten teda jistě rozhodující položku nedělá, ale nechtěl jsem se tu nechat tahat za slovíčka, že jsem něco opomněl).

A jestli ten Mn tu údržbu nezaplatí, tak to ale zase není problém dopravce, ale toho, kdo ty poplatky špatně spočítal.
Tvrdím tu snad někde, že je to problém dopravce???

Ale to pořád neopravňuje SŽDC k takovým krokům, jaké nám poslední rok předvádí.
Samozřejmě, že ne. Myslím, že jsem to v příspěvku 4985 napsal jasně. V čem je problém?

A ještě jedna věc - v tom případě požaduju okamžité zrušení těchto tratí:
Proč?
Stačí lépe vypočítat poplatek, sám jste to napsal. Pak se ukáže.

Mrzí mě, že to musím napsat, měl jsem o Vás lepší mínění, ale poslední dobou se mi zdá, že si můžete s Rudolfem33 podat ruce - hledáte problémy kde nejsou a rozporujete vždy a všechno.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 13600
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 20:37:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sorry, ale jste mimo.

Tak to rozhodně nejsem .

Tvrdím tu snad někde, že je to problém dopravce???

Hrochu, co vy tvrdíte nebo netvrdíte není v této kauze až tak důležité. Problém dopravce (ČD Cargo) to v tuto chvíli - už pár měsíců - prostě je. Je mu bráněno v obsluze jeho zákazníků a tedy v podnikání. To je celý existující problém.

hledáte problémy kde nejsou

Já žádné problémy nehledám a dokonce je ani nevytvářím. Pouze chci, aby zase bylo možno s nákladními vlaky jezdit po dosud nezrušené trati 132, tak jako tomu bylo až do června tohoto roku (což je odpověď pro Káema, snad to pochopí). Víc není moje starost.

A znova opakuju - jestli má SŽDC nějaký finanční problém s hypernáročnou údržbou této trati, tak ať ji předá jiným. Dopisy od JHMD a několika dalších jistě ve svém archivu dohledá.
Tím pro mě tahle kauza tady končí, bavte se tu dál o čem chcete. Je to v podstatě úplně jedno...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1659
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 20:39:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježíšmarjá Hrochu, nepřihodilo se ti něco? Čím jsi se to nakazil, že najednou tady plácáš takový kraviny? Když ti tady lidi z provozu vykládají nějaké věci, tak jim nadáváš a věříš těm nehorázným plkům, které se mezi vámi "přáteli" železnice šíří jako rakovina, že když zrušíte pár lokálek, tak stát vydělá biliony. Byl jsi někdy na nějakém jednání dopravce s přepravcem nebo na jednání s obcemi, když tak všechno najednou dobře víš?
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
Jsem ultrazzz - snažím se o to, aby veřejná doprava fungovala bez ohledu na představy hobbystů a lobbystů
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1660
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 20:41:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám, že McBain vysyčel dřív
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
Jsem ultrazzz - snažím se o to, aby veřejná doprava fungovala bez ohledu na představy hobbystů a lobbystů
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 798
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 20:59:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k:"historie veřejné dopravy přeci zná případy, kdy veřejný majetek byl skutečně zničen zákulisními machinacemi, vyvolanými snahou o ovládnutí trhu nebo lacinému získání pozemku apod."

Nějaký konkrétní případ by nebyl? A je-li, tak jaký je vztah k trati 132? Povídejte, vyprávějte, přehánějte!

Hroch:1)"mezi Straškovem a Libochovicemi není doprava zastavena (přesněji mezi Račíněvsí a Libochovicemi)
Jezdí tama nějaké vlaky? Nejezdí! Tudíž je doprava zastavena."

Takže Hrochu, do první zastávky za Straškovem se jezdí. Ústecký kraj tam vlakovou dopravu objednal proto, že dotyčná obec nebyla k navázání na autobusy, zajišťujícími jinak ZDO. Že si někdo další, který si myslí, že tam dopravu potřebuje, vlaky neobjednal, je jeho problém. Jinak trať je otevřena provozu - pokud někdo o něj projeví zájem. Proč jste to neudělal Vy? Třeba v rámci vnesení oné ekonomické reality?

2)"Dá se uvažovat o nějakém "startovacím" příspěvku na maximálně dva roky".

Uvažovat o startovacím příspěvku pro sto a více let staré dráhy je skutečně nápad století.

3)M_k ad Hroch: Jasně, ber to ode mne jako obecný provozácký postřeh k dopravním systémům pro turisty. Jak už jsem na K_Reportu párkrát psal, samotný vláček cestovní ruch v regionu dnes bohužel až výjimky nevytrhne."

Můj názor: Tesat do kamene.

4) Mcbain:"Prostě SŽDC má miliardové resty v údržbě (natož pak v budování) hlavních tratí a proto je nutno veškeré prostředky vrhnout na údržbu tratí s víkendovým provozem pro šotouše . To je ovšem problém jen a pouze SŽDC. Který takhle přenesla i na dopravce (naprosto protizákonně)."

No tak, Mcbaine, kdepak jste našel povinnost dopravců podílet se na problémech SŽDC. Dopravce není na SŽDC nijak vázán. Nevyhoví-li mu SŽDC, tak se pojede po silnici. Doboha, to Vám ještě nedošlo, proč dopravci (tedy spíše přepravci, zde je problém nezaznamenaný vnitřními předpisy dráhy - viz příspěvky Němce z Ovy jinde)), utíkají od železnice na silnici? Zbytek Vašeho komentáře ke Káemovi je pro lidi, žijící v Ústeckém kraji O.T., to si řešte jinde.

5)Mcbain:"pokud je to pro SŽDC taková zátěž, jak nám tady pan Rudolf33 neustále opakuje, tak proč to tedy loni na podzim nepředala JHMD, která zde o provozování dráhy oficiálním dopisem požádala?"

Pan Rudolf nehovořil o žádné zátěži pro SŽDC, ale o vyhazování peněz daňových poplatníků. Panu Rudolfovi není nic známo o tom, o co JHMD žádala, ale má-li o trať 132 skutečně zájem, nikdo jí v tom (pokud má rozum v hlavě) asi bránit nebude. JHMD je soukromá firma a může se, na vlastní odpovědnost samozřejmě, hlásit o cokoliv.

6)Mcbain:"A ještě jedna věc - v tom případě požaduju okamžité zrušení těchto tratí: Bechyně zastávka - Bechyně staré nádraží, Odbočka Záběhlice - Praha Vršovice vjezdové nádraží, Praha Holešovice - Praha Holešovice Vltava, Dobronín - Polná, Nemotice - Koryčany... "

Žádat můžete o co chcete. Petiční právo je (nejde-li o rozhodnutí soudu) neomezené. Bohužel. Pakliže své žádosti podáte v příslušné formě, mají se úředníci dalších deset let čím zabývat. No jo....

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4992
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 22:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBain:
Ach jo. Já nevím, zda-li jste spadl z Marsu, či odjinud, ale určitě jste tuto debatu nečetl od začátku, jinak byste nemohl reagovat takhle nesmyslně. Jeden o koze (Vy o trati 132), druhý o voze (já o lokálkách obecně). Buďte tak hodný a přečťte si to celé.
Já tu totiž jaksi neřeším nějakou 132, k té jsem se vyjádřil už jindy myslím dostatečně. Já se zabývám regionálnimi tratěmi obecně a to dle otázky přispivatele "Libochovičáka" (už zmizela kdesi v archivu).

Opravdu nevím, proč se mé příspěvky snažíte vmanévrovat do vaší "kauzi" (co vy tvrdíte nebo netvrdíte není v této kauze až tak důležité). Já tu žádnou kauzu "132" prostě neřeším, tu zde řešít jen Vy, T_m, Rudolf33 a Kaem, pokud jsem si všiml. Fakt turecky, ani svahilsky, ani čínsky nemumím, abych Vám to vysvětlil jinak.

P.S.
Speciálně pro Vás ještě jednou (naposled): DLOUHODOBÉ VÝLUKY NA 132 NESCHVALUJI.

Rudolf33:
Zbytečné plýtvat slova, jen bych opakoval to, co posledně.

Jen u tohoto se zastavím:
Uvažovat o startovacím příspěvku pro sto a více let staré dráhy je skutečně nápad století.
Samozřejmě uvažuji za předpokladu rozumného podnikatelského záměru a vyššího jízdného. Nicméně byl to jen nápad (koncekonců jsem i psal, že by počty cestujících měly být známy), netrvám na něm, od toho je tu debata.

T_m:
My se známe? Jsem si nějak nevšiml.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu (a proto jsem raději občas natvrdlý nebo plácám nesmysly ).
Bdlm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 3-2007

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 22:51:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33,Hroch. Vám nějak moc vadí kam jdou peníze ze státního rozpočtu.Co je Vám do toho! Já chci jezdit kde jsou koleje.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1661
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 23:54:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bdlm: peníze ze státního rozpočtu jdou třeba na výstavbu nejdražších dálnic v Evropě. Tím nechci říct, že se dálnice nemají stavět, ale šlo by postavit totéž za podstatně méně. A podobných případů by se našlo ...
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
Jsem ultrazzz - snažím se o to, aby veřejná doprava fungovala bez ohledu na představy hobbystů a lobbystů
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1447
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2008 - 23:54:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bdlm: Copak státní rozpočet, ten může klidně i jít do schodku a nějaké to neefektivní naložení se státními penězi se ani nemusí tolik projevit.
Ale krajský rozpočet (ze kterého se objednává regionální doprava), to je něco jiného. Tam jen tak nelze jít do rozpočtového schodku a i možnosti jsou omezené.
A ony ty peníze ze státního rozpočtu do železnice také nejdou v takovém objemu, jak by bylo žádoucí. A některé výdaje ze státního rozpočtu mi také vadí, a přece jde o peníze daňových poplatníků, tedy vlastně nás.
Jsou tratě, které jsou trasovány z dnešního pohledu dosti nesmyslně, že opravdu nemá smysl na nich provozovat pravidelnou osobní dopravu. Pokud trať nevede do spádového města nebo jsou zastávky příliš daleko od obcí, tak taková trať opravdu není "použitelná" pro kvalitní efektivní systém veřejné dopravy. To se nedá nic dělat.
Na druhou stranu jistě existuje řada tratí, které přepravní potenciál mají, ale tohoto potenciálu není dostatečně využito. Tam by měly směřovat peníze ze státního rozpočtu (nebo případně i jiných zdrojů)!
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1969
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 31. října 2008 - 08:44:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kam jdou peníze ze státního rozpočtu.Co je Vám do toho!

Do toho by mělo být hodně všem občanům ČR. Části proto, že tam ty peníze odvádějí a části (placené z veřejných rozpočtů) proto, že by to mohli být peníze na její výplatní pásce {nadsázka} Veřejné rozpočty jsou věcí veřejnou a každá část veřejnosti si o nějakých veřejných výdajích myslí, že je to plýtvání a o jiných, že jsou užitečné.

(Příspěvek byl editován uživatelem kubrt.)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4719
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 31. října 2008 - 09:37:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mekbajn: Tu trapnou a ubožáckou poznámku že mě k ničemu nepustěj sis moh odpustit. Zato ty seš připuštěnej všude, něco tvrdě a se vší rozhodností požaduješ už od června a všechno se stejně vyvíjí jinak, co? A já jen tak řeknu, bude přivaděč... a ani nemusim bejt připuštěnej. To nase*e, chápu.
Abys viděl jak seš absurdní: Tak já zas požaduju obnovit provoz na lokálce Svor-Jablonné v podještědí, protže jsem dopravce a chci chci chci vozit zboží po dráze a stát a SŽDC mi to neumožńují.
Tm: Dálnice v Česku prodražují podchody pro žáby, mosty pro srnky, okliky kolem rybníčků a tak.
Budoucnost patří bagrům!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1448
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 31. října 2008 - 10:04:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Dálnice v Česku prodražují podchody pro žáby, mosty pro srnky, okliky kolem rybníčků a tak.
Tento argument neberu. Takové podchody a přechody se staví i v jiných zemích, a stavba dálnic tam tak drahá není.

...Tak já zas požaduju obnovit provoz na lokálce Svor-Jablonné v podještědí, protže jsem dopravce...
To je něco jiného než případ Koziny. Tato trať byla již dávno úředně zrušena, tudíž s tím nemá SŽDC nic společného.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.5.70
Odesláno Pátek, 31. října 2008 - 10:40:20    Odkaz na tento příspěvek  

Od Rudolfa33 jsem přesně takovou reakci čekal, tak ještě jednou: 5. varianta děčínskýho přivaděče je PASÉ, takže ta už pro zrušení koziny není argument.
Tady opravdu člověk může házet jakejma chce argumentama, ale někteří prostě pravdu přijmout nehodlají.
SŽDC se jasně vyjádřilo, že pro pravidelnou osobní dopravu se jim vyplatí trať zprovoznit (a to platí pro všechny lokálky stejně protože slovo zprovoznit rovná se provozovat). Já jen tvrdím, že když se SŽDC vyplatí provozovat trať kvůli jednomu, musí se jim to vyplatit i kvůli jinýmu, když to stojí stejně. Chtěl jsem vám tu hodit odkaz na stránky SŽDC, kde měli poplatky za ŽDC. Bohužel stránky změnili a já to tam nemůžu najít. Z těchto stránek by i pro ty největší tupouny jasně vyplynulo, že za jeden pár manipuláku dostane SŽDC za ŽDC stejný peníze jako za 7 párů osobních vlaků, z čehož jasně vyplývá, že ty Hrochovo "argumenty" o nevyplatícím se manipuláku jsou úplně mimo. Léta jsem dělal u dráhy v provozu a i jsem dělal grafikony. Je nepoměrně jednodušší dirigovat na trati jeden manipulák než 7 párů osobáků. Pro obě varianty je potřeba jeden člověk s příslušnou zkouškou D3 a ten výpravčí (dirigující dispečer) by i bez tý lokálky na svý židli seděl úplně stejně a dělal to, co dělá jen s rozdílem, že by nedirigoval tu lokálku, protože dnes už téměř všichni dirigenti sedí na hlavní trati a zároveň slouží na tý hlavní trati jako obyčejnej výpravčí.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4720
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 31. října 2008 - 11:01:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lemrouch: Tři maličkosti mi tam nesedí, prosím dovysvětlit:
1) ten dirigující dispečer dostane lokálku navíc jen tak, za stejný peníze? Kde se berou lidi, kteří dostanou přidanou práci ale ne peníze?
2) je jisté že poplatek za manipulák = příslušný podíl nákladu na údržbu tratě? (aby mi bylo rozuměno: Je jisté že roční náklady na údržbu = 365 poplatků z manipuláků?)
3) a kdo zaplatí ten manipulák, ze kterého půjdou ty poplatky?
Budoucnost patří bagrům!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 656
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 31. října 2008 - 11:21:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lemrouch: Pokud manipulák zaplatí za dopravní cestu 7x více než osobák, pak se nedivím, že nákladní doprava na lokálkách chřadne.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1210
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 31. října 2008 - 11:22:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Káem:

ad 1) Zcela běžná věc u soukromníků a časem i na dráze (navzdory odborům...hehe)

ad 2) To samozřejmě jisté není nikdy a proto je udržení této trati spíše politickým problémem. Pokud bude společenská vůle, tak se budou udržovat i ty tratě, které si čistě teoreticky (přesná čísla systém nikdy nevygeneruje) na prostou obnovu nevydělají. Pokud ne, zbaví se jich stát salámovou metodou. Jako řadový plátce daní osobně fandím tomu, aby ta trať zůstala a "rychlekazící se" plastové a kovové součástky se vozily do těch budoucích průmyslových zón vlakem.

ad 3) Nechápu význam té otázky.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1449
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 31. října 2008 - 11:39:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: je jisté že poplatek za manipulák = příslušný podíl nákladu na údržbu tratě?
Jisté to není, ale dovolím si položit obdobnou otázku: Je jisté, že u silničních vozidel také platí: silniční daň + eventuálně peníze z výběru mýtného = náklady na údržbu daného úseku silnice?
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4721
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 31. října 2008 - 11:50:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mk:
ad1) to že je to (zatím) běžné neznamená, že je to správně a že to lze dělat donekonečna. ad2) souhlas, pojmenováno přesně: politický problém na co dát peníze a na co ne (proto je tu kolem toho tolik hádek, ekonomika totiž hovoří jasně). Já jsem taky proto aby se vozilo všechno vlakem, ale v situaci, kdy mi nezbejvá na živobytí to radši odvezu autem, když mi tím na živobytí zbyde. Taková je situace u nás, ne ta, že můžeme sypat peníze kam chceme a požadovat aby něco bylo ať to stojí co to stojí. ad3) no jestli si jako někdo ten manipulák koupí=dá mu nějakej náklad k odvezení za tu cenu.
David: Jistě taky ne, ale o tom je bod 2) výše
Budoucnost patří bagrům!