K-report
 

Archiv do 8. července 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » Fotografování + fotografové + fotografie » Archiv do 8. července 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Marin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 972
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 19:09:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pakliže si někdo koupí zrcadlovku a nefotí do RAW, utratil spoustu peněz za věc, kterou nepotřebuje...:

84: Ono to taky může být módní záležitost.. Já jsem si taky tenkrát v té knajpě v Zastávce v tom Nikoňáckým gangu připadal se svým velmi skromným Olymphnusem jako chudý příbuzný...
Taky jsem seděl v koutku na kraji
Brněnské perly: 263 001-0, 263 002-8
Od 1.1.2008 vlakem ujeto: 5 743km
http://www.kpkv.bilysklep.cz
Eightyfour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 19:22:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marin2: A já myslel že ses mě bál
Každopádně fotoaparát se nedá brát jako módní záležitost. Vzhledem k cenám zrcadlovek, které sice v poslední době docela padly, ale stále to není nikterak málo, opravdu není dobrý pocit mít doma něco, co nedokážu pořádně využít...
Mrtvý veterán, dobrý veterán, aneb všemi silami za obnovu vozového parku ČD / [] Cargo! Mrtvá bardota, dobrá bardota... (a skutečně nejen ta)

FOTOGRAF NEROVNÁ SE FANATIK!

www.eightyfour.pise.cz
Marin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 973
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 19:42:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

84: Já se bojím akorát pavouků a šéfa. (A poslední dobou Karlose lt páč jsem mu ještě neposlal slíbený fotky)

Ale musíš uznat že se určitě najde celkem dost lidí kterým je zrcadlovka na prd (mě osobně by asi na prd byla), ale prostě si ji koupí pro ten pocit "že ji prostě mám". Toť můj názor...
Brněnské perly: 263 001-0, 263 002-8
Od 1.1.2008 vlakem ujeto: 5 743km
http://www.kpkv.bilysklep.cz
Martin007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 20:21:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: Víš tady občas i lidé poradí. Tys mě dnes z tou párou vyrazil, i když myslím, že nebyla úplně nejhorší (chyby samozdřejmě měla).

tady mi poradili o focení do RAWu, kterým by se dala napravit ta zubatost, kterous mi tam vytknul a se kterou jsi mě taky vyhodil.

Dříve jsem tam měl výtek na dva řádky a dnes jen jedno slovo. Začínám se asi lepšit
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 20:32:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin007: Ono by těch výtek na Tvojifotkuz bylo víc, ale na vyražení jedna stačí. Jinak jsem si před nedávnem stačil všimnout, že po prvních zamítnutých fotkách jsi nelenil a nasázel nuly k fotkám jiných autorů. Jak statečné a obdivuhodné. Kompenzovat si vlastní neschopnost pomstou na jiných. Co takhle trochu fairplay a snahy se zlepšit? Víš co to je? Navíc se zeptám, divíš se, že Ti nikdo ze správců zelpage neporadil poté co jsi jim začal nadávat a vztekat se jak malý harant?
Martin007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 20:39:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin007: Nadával??? Toho jsem si tedy nevšim, no a skutečně to hodnocení nebylo objektivní, ale ted´ to hodnotím, tak jak se mi líbí. Když chceš tedy hrát fairplay tak neříkej, že jsem někomu nadával. A rozhodně se chci zlepšit a snažím se, ale to asi na ZP neumí nikdo ocenit a bude mi házet klacky pod nohy z toho co bylo.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin007.)
Tomala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 20:40:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

¨Mohl by mi někdo prosím říci,kam až jezdí Taurusy ze Summerau do Budějivic?Kromě Ex 100 a 101.Díky
www.tomi-foto.webgarden.cz -fotky skoro všech lokomotiv v ČR i zahraničí.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 20:54:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Icetiger: Ty to máš chlapče hodně pomotaný. Měl by sis uvědomit dost velký rozdíl mezi fotogalerií a diskusním webem. Zde si můžeš vylepit fotku jakékoliv kvality. Do galerie se fotky vybírají. Prvotním úkolem správců je z fotek vybrat ty pěkné a zbývající odmítnout. Zamítnutí fotky je doprovázeno komentářem. Ten má sloužit hlavně jako vodítko autorovi, aby věděl jakých chyb se vyvarovat, jak fotku lépe upravit aby byla přijatelná. Rozumný člověk na to přijde. Trouba se akorát naštětí a hloupě urazí. Co na tom, že mu tady "poradí" vlastně to samé co mu napsal kolega při zamítnutí fotky. Tady je to rada, za kterou se děkuje v galerii zelpage se za to samé správcům vynadá. Mnohým autorům správci poradí. To si však autor musí vidět dál než na špičku nosu a hned nevyskakovat když mu druhá či třetí fotky z nově zakoupené zrcadlovky, se kterou notabene vůbec neumí zacházet, není přijata do galerie. Více pokory a méně nezdravého sebevědomí, synku.
Jinak ta doporučená kniha Mistrovství práce s DSLR od Romana Pihana je bezvadná a za nějakých 7 stovek nadělá služby za tisíce. Taky bych Ti doporučil si přikoupit něco o kompozici, poněvadž ze zde vystavených fotek je zřejmé, že jsi asi v životě o tom nic neslyšel. Hlavní objekty utopené v dáli na středu fotky, či narvané přes celý snímek jsou dosti výmluvné.
Kolega Paolo3 Ti chyby popsal naprosto jasně a přesně. Já bych ještě dodal, že fotka rozšmudlaná, neostrá a zcela špatně komponovaná. Ale nic si z toho nedělej, to jsou jen blbý kecy jednoho ze správců galerie, kterej nic stejně jako jeho kolegové, neumí. Komu není rady, tomu není pomoci.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 21:04:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin007: Nikdo Ti klacky pod nohy házet nebude, pokud se budeš chovat jako normální člověk a budeš vkládat slušně zpracované a pohledné fotky.
Martin007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 21:08:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: jak jsem psal už kdysy, tak začínám a učím se fotit jako asi každý. Počítám, že ani ty jsi neuměl při narození skvěle fotit, ale postupem času ses vypracoval. Mohl bys mi tedy poradit co dělám špatně??? Třeba na té poslední co jsem poslal??? Za každou pomoc budu rád. Díky

(Příspěvek byl editován uživatelem martin007.)
Alois_nebel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 07. července 2008 - 21:28:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zamítnutí fotky je doprovázeno komentářem. Ten má sloužit hlavně jako vodítko autorovi, aby věděl jakých chyb se vyvarovat, jak fotku lépe upravit aby byla přijatelná.
Například časté a oblíbené "kácí se". No, a hlavně nezapomenout na pravidlo zlatého řezu, neboť není-li na snímku objekt ve zlatém řezu, je to špatný snímek.

Taky bych Ti doporučil si přikoupit něco o kompozici, poněvadž ze zde vystavených fotek je zřejmé, že jsi asi v životě o tom nic neslyšel.
Jiní by si pro změnu měli koupit nějakou knihu o pravidlech silničního provozu, neboť mi přijde, že asi v životě o tom nic neslyšeli. Wachek by mohl něco sehnat. Polský, ale levný.
Vlaky jezdí furt stejně.
Petrys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 5-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 00:33:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin007: Nikdo se nenarodil tak, aby uměl bezchybně fotit, pro srovnání přikládám své fotky s rozdílem cca. 3 let



Vidíš ten rozdíl? jak mezi kompozicí, tak mezi způsobem editace, a však také mezi použitými aparáty.
I dnes mi na ZelPage neprojde fotka a však se na nikoho nehněvám-už sm z toho vyrostl, ze začátku to se mnou bylo také těžké, myslel jsem si, že na ZP je t samej debil, co nic neumí a jenom buzeruje ostatní, avšak né, velké díky patří lidem ze ZP, kteří mě dalo by se říci naučili fotit a hlavně editovat. Na ZP ti nidko klacky pod nohy házet nebude, pokud se ty k nim nebudeš chovat hnusně a to platí pro všechny.

(Příspěvek byl editován uživatelem petrys.)
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1234
Registrován: 7-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 08:29:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak můj druhý úlovek:-))Kdopak se potuloval po lávce:-))
Redbird
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 08:58:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také si myslím že je potřeba problém hledat u sebe (ve většině případů). V 99,9 % nikdo nikomu nehází klacky pod nohy. Galerie jsou výběrové, a to co chodí občas do systému je někdy hrůza pohledět. Náctiletí hoši bez základní průpravy a elementárních fotoznalostí ale s naprostým deficitem sebekritičnosti a soudnosti, chtějí mermomocí ukazovat že neumějí. Když je jim nastaveno zrcadlo, urazí se a zapšknou. Tento svůj stav zatrpklosti poté ventiluji zde na K-Repu. Bylo by lepší kdyby místo toho občas poslechli dobrých rad Topiče, Eighty Foura, Jirky Petráka který se vzhledem ke svému věku poněkud vzdaluje obrázku typického náctiletého šotouše. Je pozoruhodné co a jak tento čerstvý absolvent 9 třídy umí. Není to vždy o ceně fotoaparátu. Dobrá DSLR velmi pomůže tomu co něco umí, pro ty ostatní znamená pouze zklamání a flustraci. Znám kolem sebe z šotokomunity několik takových případů. Pravda je taková, že i oni se po delším období tápání propracovali k zajímavým výsledkům. Doporučuji tedy zájemcům o publikování na fotogaleriích jako jsou Želpage či Railgallery (která má poněkud jiný systém přijímání fotografií, který se může někomu jevit přátelštější) nezatrpknout při prvním neůspěchu, fotit, fotograficky se vzdělávat, cvičit a naslouchat těm kteří jsou o krok napřed. Cesta k úspěchu je to klopotná dlouhá ale jedině možná. Pánové Topič, Eighty Four, i benjamínek a kamarád Jirka Petrák prominou že jsem m si je vzal do huby. :-)
redbird

Nevymýšlej důvody proč to nejde.

http://www.home.karneval.cz/00009480/Ferda-Morris-Redbird.htm
Martin007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 6-2008

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 09:06:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrys: Kde je focení ta druhá fotka?? Přuipadne mi to jako řazení rychlíku Praha - Brno - Jeseník. Ale myslel jsem že pak to tahají zamračené.
Martin007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 6-2008

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 09:07:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Redbird: Ten absolven 9. třídy bylo na mě ?? :-) Tak mladý už fakt nejsem. Ne vztekat se nemá slysl, z toho jsem už vyrostl. Smysl má jen sebezdokonalování a sebekritika.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1289
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 09:20:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin007: Jestli myslíš tu druhou Perysovu fotku, kde je napsáno "1.5.2007 Červený Kostelec", tak ta je focena v Červeném Kostelci. Jak překvapivé, že? A tím absolventem 9. třídy měl Redbird na mysli Jirku Petráka (čili Petryse), je to v jeho textu napsáno, dokonce dvakrát.

(Příspěvek byl editován uživatelem doktor.)
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & MHD Olomouc » http://tramvaj.wz.cz

Minulla on nälkä!
Redbird
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 09:33:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin 007: Petris
redbird

Nevymýšlej důvody proč to nejde.

http://www.home.karneval.cz/00009480/Ferda-Morris-Redbird.htm
Trainzaklancelot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 427
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 09:43:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

abych se vyjádřil také k zelpage. víte, ona fotka má bejt přirozená tak, jak ji pořídíte. ne nijak umělá. chápu, že se zesvětlí, aby vypadala lépe, ale nedávno jsem se setkal s kamarádem, co mi oznámil:"ještě musím doma nsvítit čelo." proč?proč by to dělal? to už dle mého názoru není fotka, ale umělotina...fotky by měly zůstávat v originále...
"vlečky na kladensku mají ještě budoucnost"
www.siky-zeleznice.nafoceno.cz
Redbird
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 10:10:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trainzaklancelot: to se dělalo i v dobách klasického černbílého filmu kdy se nadržovalo rukou či papírem aby zůstaly některé detaily fotky světlejší. Nevidím na tom nic špatného či neslušného úprava ve výběru je běžná editační technika. Hlavně z důvodů nízkého dinamického rozsahu digitální fotografie. Tvrzení o tom že fotka má zůstat bez úprav je berličkou těch co to neumí či se to nejsou schopni naučit.
redbird

Nevymýšlej důvody proč to nejde.

http://www.home.karneval.cz/00009480/Ferda-Morris-Redbird.htm
Michal3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 523
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 10:13:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já už na zelpage nic posílat nebudu i přes to že už mi pár fotografií vzali. Jednou mi napíšou že je špatně to že je lokomotiva v prostřed a když pošlu jinou tak jim to zase naopak vadí že v prostřed není. A když mi pak napíšou že mužu za to že fotim blbě.......
ICQ: 478-647-278
www.masinky.nafoceno.cz
www.masinky2.nafoceno.cz

www.diesloveloko.wbs.cz
Redbird
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 10:45:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal3: A kdo za to může? Censoři na ŽP. Ono je jednoduší hledat příčinu neúspěchu u druhých a né u sebe. Viděl jsem jiné Tvé poslední fotky vím o čem mluvím. Nejspíš měli páni censoři na ŽP pravdu. Bylo by nejspíš vhodnější abys je slušně požádal o radu jak se vyvarovat chyb, které děláš. Sleduji co fotíš takřka rok a zjišťuji že stále fotíš jako moje žena která si nevšimne při focení že mi z hlavy roste lampa nebo strom. :-) Je třeba také sledovat při focení co se děje kolem fotografovaného objektu aby nedocházelo k různým kolizím. A také zvládnout editaci. Když už jsou na fotografii lidé nepřeřezávat je vertikálně na půl. Špatnou fotku nezachrání ani to že se převede do stupnice šedé.
redbird

Nevymýšlej důvody proč to nejde.

http://www.home.karneval.cz/00009480/Ferda-Morris-Redbird.htm
Petrys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 5-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 10:52:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal3: Naprosto si dovedu představit, jak ta fotka vypadala...
Budto to byla rybina jako prase, a mašinka někde uprostřed a nebo to zase byla hooodně velká mašinka, která byla od kraje fotky, k druhému kraji fotky.
Rumcajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 11:11:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky se přidám, na ŽP už ani nechodím a fotky se už ani nepokouším dávat. Ono je jednoduché fotku 3x zamítnou a pak povolit a naopak... navíc když tam není ani uvedeno co je na fotce špatného? Nebo když mi cenzor napíše: Si snad děláš prdel?, popř. Nějak se ta lokomotivá naklání... - když jede vlak v oblouk, to mám naklonit svět? Takové cenzurování si můžou strčit někam.
Redbird
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 11:17:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rumcajz: Né v editoru srovnat horizont nic víc. :-)
redbird

Nevymýšlej důvody proč to nejde.

http://www.home.karneval.cz/00009480/Ferda-Morris-Redbird.htm
Rumcajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 11:28:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Redbird: Teda, Venca Čtvrtků se musí otáčet v hrobě...
Se tě zeptám, dá se ještě jinak srovnat horizont než vodováhou? Pochybuju...
Pospec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 11:52:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rumcajs: To ale nebudeš mít fotky ve výběrové galerii
Yeah Federace zlínských fotičů
Rumcajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 11:56:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pospec: A víš že mi to vcelku nevadí? Pro mě je želpage ultrašotoušský server, kerý mi už nestojí ani za to číst. Raději si přečtu vlaky.net apd, kde se člověk aspoň něco zajímavého dočte a hlavně, najde tam fotky (nejsou to sice umělecká díla, na ŽP by si ani neškrtly), které mají dokumentační hodnotu.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 11:59:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rumcajs: Na Tvé fotky a hlavně Tvé "slušné odpovědi" kolegům správcům na jejich výtky si celkem dobře pamatuji. Myslíš, že Ti někdo bude něco vysvětlovat, když na něj arogantně vyjedeš a budeš ho urážet. Bylo by možná si dobré uvědomit, že se vzájemnou slušností se dá dojít dál. Pokud se někdo chová jako křupan, pak by se neměl divit, že mu nikdo neodpoví. Proč by to dělal. Aby se dočkal dalšího výpadu? Když nevíš, co je vypálená obloha nebo srovnání horizontu, pak bych Ti odpověděl Tvým výrazem. Takové fotky si můžeš strčit někam.

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2897
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 12:05:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrá diskuze, nedá mi to, abych se nepřidal :-)

Nejprve pro různé nespokojence, kterým neschválí všechno, co nafotí : můžete být sakra rádi, že něco takového jako nezávislé hodnocení existuje. Sice to může řádně nas**t, ale v konečném důsledku vás to dokope někam dál. Já když jsem začínal před 18ti lety fotit tak žádný internet nebyl a hodnocení záleželo na tom, kdo byl s kým kamarád a komu se co líbilo. Dnes se můžu tak maximálně mlátit do hlavy za fotky typu "obrovské vozidlo přes celý záběr hlavně když je ostrá a čitelná SPZ/tabulka/evid. číslo", ale co se dá dělat. Že existuje něco jako kompozice a zlatý řez se člověk moc nedozvěděl, pokud se (spíš omylem) o něco podobného pokusil dostal kartáč "co to je za malý a divně excentrický šleh".
Takže buďte rádi, když vám někdo něco neschválí. Taky jsem rád (i když u toho nadávám), protože mě to nutí se konečně trošku naučit fotit :-)

Čím a jak fotit : musím říct, že přechod z klasiky na digitál jsem uskutečnil pod heslem "už žádný minilab, už žádné diarámečky, chci si jenom našlehat a jít". Přistání na držku bylo tvrdé. V podstatě se učím fotit úplně znova - pravda, zkušenosti (zejména z diáků, kde každá chyba v expozici znamenala šrot) přijdou vhod, ovšem zlozvyky už tak moc vhod nepřijdou.

Co mě asi nejvíce se*e je z principu omezený expoziční rozsah digitální fotografie - přepaly do bílé a do černé. Zejména s ohledem na oblíbenost bílé barvy u vozidel MHD je to zážitek a dost dlouho mi trvalo, než jsem se s tím nějak srovnal.
Nejvíce mě naopak potěšila možnost (mnohdy spíš nutnost) jít na větší ISO "bez ztráty kytičky", kdo vyrostl na materiálu FOMACHROM D20 ví až příliš dobře co je to nedostatek světla a všudypřítomné zrno a šum :-)

JPG versus RAW - tam nevím, jak se rozhodnout. Pokud člověk "šlehá na kusy" tak asi není šance se potom s RAWem trápit (typicky týdenní výlet za MHD do Rumunska s výslednou dávkou 500 snímků), pokud jdete k trati na 3 - 4 mašinky za den tak asi jo. Já osobně jsem si na RAW zatím netroufnul, potřeboval bych čas a klid na naučení se "jak na to", ovšem pokud provozujete zaměstnání a rodinu tak máte jiné priority než trávit večery u PC. Ale to je každého věc. Nicméně ať už fotíte na cokoliv tak je dobré se trefit "co nejblíž" do ideální expozice. Na druhou stranu musím říct, že čím víc se učím editovat, tím víc zjišťuji, co všechno se dá (a nedá) "zachránit".

Takže závěrem - šocení zdar!!!
Rumcajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 12:17:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: Máš pravdu, nebylo to ode mě zrovne milé, ale byl sem slušně nasrán, když zjistím, že mnou dodaný příspěvek byl po měsíci zamítnut, protože již byl někým jiným publikován, kdo jej tam dal později jak já, do to se tam objeví (v galerii) fotka, která vypadala jak já po 15ti pivech a prošla cenzurou a vrcholem všeho bylo zamítnutí dvou fotek bez uvedení důvodu (krom toho fotka daného stroje, dané trati či stanici tam ještě nebyla uvedena).
Do toho se při editaci účtu dozvím, moje vlastní jméno není akceptovatelné a mám si vybrat jiné, více české nebo co to tam psalo...
Dodnes po několika dotazech mi nikdo nevysvětlil vcelku hojně používanou frázi: Co ten výpal! No, sešel jsem se s kolegou na pivku a konečně sem pochopil, co tím chtěl básník říci.
Dnes na ŽP skoro ani nechodím, fotky tam nedávám, články taky ne a jsem vcelku spokojený uživatel na vlaky.net, ale to jen tak na okraj...
Eště raz se omluvam za ty ostre slova, ale jak sem psal, bylo toho najednou dost...
Pospec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1026
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 12:31:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Focení zdar a fotbalu zvláště!

To co píšeš v posledním odstavci... RAW je to nejlepší, tak proč to nevyužít? Dá se z něho "zachránit" víc, než z JPG a to není vše. A práce s ním je jen o něco málo náročnější, než s JPG. Pro uživatele schopných editorů je to jedno a to samo. Ať se někteří klidně staví na hlavu.
Yeah Federace zlínských fotičů
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 12:32:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Vyjma analogové éry (těch pár rádoby fotek s filmovým kompaktem bylo jen nevinným excesem) jsem prošel podobným "vývojem". Taky mám fotky hnusný jako p....l.
Menší dynamický rozsah čipu se dá trochu "obejít" focením do RAWu. I částečně ztracená kresba v obloze či ve stínech se dá dohnat při editaci.
Dalším co pomůže je správné nastavení fotoaparátu. Je dobré trochu stáhnout kontrast a vše ostatní nechat na nule.
Právě možnost korekce nastavení vyvážení bílé až při editaci je oproti JPPEGu v mnoha případech vítanou možností.
Takže já bych jednoznačně preferoval RAW u fotek, na kterých Ti hodně záleží. Naflákat během oslavy narozenin dětiček 300 fotek do RAWu a pak se s tím editovat je vopruz.Také provozuju rodinu a zaměstnání, ale došlo mi, že je "historickou nutností" editovat fotky z RAWu, pokud chceš mít co nejlepší kvalitu.
Ceny paměťových karet rapidně klesají a 8GB za přibližně 18 stovek, na kterou se mi vejde něco přes 500 fotek v RAWu je docela slušná zásoba "negativu".

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Rumcajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 12:35:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pospec: Má to jedno ejhle:
1, musíš mít foto co umí RAW - pokud má, není co řešit
2, musíš mít dostatečně kapacitní médium, fotíš-li např na 3 Mpx, tak to máš 3.000.000 bodů krát tři barvy (RGB) = 9.000.000 bajt, neboli 8,5Mb fotka.
3, Pokud nehodláš fotku dále upravovat, je vcelku zbytečné tlačit RAW
4, pro "vystyvení" ji musíš tak či tak překonvertovat na JPG nebo na něco rozumného pro prohlížeče (ať interfernetové nebo ine)
Pospec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 12:47:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2) Kapacita médií v dnešní době je dostatečná
3) Upravovat hodlám téměř vždy (aspoň ořez), občas ujedou barvy, občas jas/kontrast atd...
4) Převod je to úplně poslední a zabere mi to pět kliků (myší )
Yeah Federace zlínských fotičů
Marin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 975
Registrován: 11-2006

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 12:50:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(nejsou to sice umělecká díla, na ŽP by si ani neškrtly), které mají dokumentační hodnotu.

No nevím, já se teda osobně snažím fotit tak aby se mi ta fotka líbila, ne aby byla dokumentační (Pokud teda nejde o nějakou óbr mimořádnost) K čemu mi bude 30 fotek brejláče na hlavasu jen s tím rozdílem že na každé fotce stojí vlak o deset čísel vzadu nebo dopředu... Doby kdy jsem šmíroval mašiny na nádraží jsou pryč a proto když v archivu na takovou fotku narazím náslaeduje nemilosrdné stisknutí klávesy delete...
Brněnské perly: 263 001-0, 263 002-8
Od 1.1.2008 vlakem ujeto: 5 743km
http://www.kpkv.bilysklep.cz
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 12:55:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rumcajs: Kde takový počty bereš? 3Mpx snímač dá fotku o velikosti v průměru okolo 3-3,5 Mb. Na kartu 2GB tak pohodlně dostaneš okolo 500 fotek.
Překonvertovat ji samozřejmě musíš, ale úpravy, které můžeš dělat v RAWu zůstanou víceméně i na překonvertované a zmenšené fotce. Při focení rovnou do JPEg se těchto úprav dorovolně vzdáš.

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Marin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 976
Registrován: 11-2006

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 13:00:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a ještě bych se chtěl zeptat jak by se nejlíp dalo zbavit toho ošklivýho zabarvení oblohy do zelena na této fotce:

Brněnské perly: 263 001-0, 263 002-8
Od 1.1.2008 vlakem ujeto: 5 743km
http://www.kpkv.bilysklep.cz
Rumcajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 13:10:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: Že by RAW používal nějakou kompresi? Tak jak sem psal, každý bod se skládá ze tří barev, to máš 3 bajty x počet bodů = velikost + nějaké ty hlavičky, EXIF apd. Je možné, že používá nevim, ZIP nebo něco takového. PNG jsou taky nekomprimované obrázky, pouze jako soubor používá ZIP kompresi.
Jinak já se RAW vzdal, protože ho ve foto nemám. Holt musím živit i rodinu, nejenom svoje koníčky.
Marin2: Tak třeba vyfotit parní lokomotivu na úvratích na HLÚŽ? Nebo osobní vlak na vlečce Gypstrendu? Jel tam pokud mě paměť nešálí 2x, jendou 843+043+943 a podruhé 2xM131.1 + Balm KŽC. Tímhle myslím, že maju dokumentančnu hodnotu ... To se denně nevidí a kdo ví eli eště bude. Jasně, taky nebudu cpát fotky Ešuse v Op-východ, když tam je denně...
Rumcajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 13:13:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marin2:
A, polarizační filtr
B, kvalitní grafický program, odebrat oblohu do vrstvy, dobarvit ji a přišít zpět k halvní vrstvě prolnutím... Pokud není obloha převětlená až za roh (přeložím, není vypálená), tak se mi to takto daří vcelku stahnut. Zkus při focení (pokud to de) si zapnut histogram a zkus ho mít co najvjec vyrovnaný, možná pak i ta obloha získá na kvalitě....
Marin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 977
Registrován: 11-2006

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 13:23:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Polarizační filtr? Obávám se že na můj aparát ani neexistuje, a i kdyby tak cena filtru by byla vůči aktuální hodnotě foťáku zcela neadekvátní. Histogram jde zobrazit až je fotka hotová... Když už jsi nakousl ten program tak zkus nějaký doporučit...
Brněnské perly: 263 001-0, 263 002-8
Od 1.1.2008 vlakem ujeto: 5 743km
http://www.kpkv.bilysklep.cz
Petrys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 5-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 13:27:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

marin:stačí ti normálka Z10, kouzelnou hůlkou označíš oblohu a stáhneš zelenou, žlutou, a trochu to ztmavíš a je to OK, případně použiješ nástroj přechodový filtr, který je moc užitečný.
Petrys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 5-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 13:31:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukej, jak to vypadá:
Rumcajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 13:34:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrys: Mno tak nějak to dělám i já, ale v PSP a pomocí vrstev místo kouzelné hůlky. PSP má totiž funkci průběžného slití vrstev, malé rozdílý v barvě stáhne v nejbližším okolí, "ostré" hrany prolne hlouběji. Ten Z10 je zadara nebo za kolik?
Michal3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 524
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 13:43:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrys: Pokrok tam asi bude
Tohle jsou moje fotky z roku 2004 (to mi bylo 8/9 let)

A tady je nejstarší fotka 11 dní stará....

ICQ: 478-647-278
www.masinky.nafoceno.cz
www.masinky2.nafoceno.cz

www.diesloveloko.wbs.cz
Petrys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 5-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 13:47:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RUMcajs: Z10 je volně ke stažení na netu, v plné verzi....
Lopik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 433
Registrován: 9-2004
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 13:47:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rumcajs:
musíš mít dostatečně kapacitní médium, fotíš-li např na 3 Mpx, tak to máš 3.000.000 bodů krát tři barvy (RGB) = 9.000.000 bajt, neboli 8,5Mb fotka.

3MPix foťák neznamená, že má 3mil pixelů schopných snímat červenou, 3mil. pixelů schopných snímat zelenou a 3 mil. pixelů schopných snímat modrou.
Foťák má pouze 3 mil pixelů schopných snímat jas a před polovinou z nich je zelený filtr, před čtvrtinou červený a před čtvrtinou modrý. Takže údaje z čipu obsahují pouze údaje o jasu z 3mil. pixelů, barva se vypočítává až na základě Bayerovy interpolace ze sousedních pixelů (buďto ve foťáku a výsledek se uloží do JPEG, nebo až v počítači při "vyvolání" RAWu).

Typická barevná hloubka JPEGu je 8bit na barvu (24bit "na fotku"),
RAW (resp A/D převodník) ukládá 12bit/pixel (barvy ještě nejsou vypočteny), takže velikost souboru při uložení do RAW bude: 12bit barevná hloubka je 12/8=1,5byte na pixel * 3.000.000 = 4.500.000byte = 4,29MB na fotku v RAWu.

PS: některé formáty RAWu (každá značka má svůj formát) používají ještě bezstrátovou kompresi (ZIP)

PS2: další z výhod RAWu je větší barevná hloubka (48bit) při uložení v TIFF oproti 24bit JPEGu

Takže tak, aby bylo jasno

(Příspěvek byl editován uživatelem Lopik.)
http://eso.ts-web.info
Tomaseq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1094
Registrován: 7-2003

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 13:54:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrys : odkaz na Z10 by nebyl? Ď!
Minulla on jano!
Rumcajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 130
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 14:01:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal3: Taky se přidám
Foceno 2004, NIKON, můj první digitál záhy zahozen

A foceno nedávno CANON S5IS
Rumcajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 14:03:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lopik: Pán je gurmán! Díky za vysvětlenou, vycházel sem z pouhé úvahy.
Seamouse
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.96.132
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 14:04:41    Odkaz na tento příspěvek  

Marin: stáhni si Gimp, je to zcela zadara, umí to hafo věcí, například odstín a sytost, tyrkysové, odstín +15, a máš oblohu jak vymalovanou. Práce na minutku.

Rumcajs: když už takové úvahy o rawu, tak snad aspoň se budem bavit o tom, jak je to doopravdy, ne?

RAW je jednak 12bitový (případně 16 a více, pokud to aparát podporuje, viz pentax) a hlavně není to tak, že jeden pixel = 3body*12 (tvých 8) ale raw jsou body z bayerovy masky, které se pro normální obraz přepočítávají. Takže ze dvou zelených, jednoho červeného a jednoho modrého se nakonec (v kontextu celé fotky) spočítaji čtyři nějak barevné body. Proto má (teoreticky by měl mít) raw velikost rozlišení * 1,5 pokud je bezkomprese. V celém kontextu fotky je hlavička a exif zcela zanedbatelná položka (řádově desítky kB max). Prakticky má raw z 10Mpx aparátu 5 milionů zelených, 2,5milionu modrých a 2,5 červených bodů, 12bitů na bod. Plusmínus 15MB. Některé aparáty umožňují bezstrátovou kompresi do jisté míry vlastní metodou, a raw může být menší. Nějaká komprese se ovšem provádí na každé fotce, protože každý raw je jinak velký, což by nedávalo smysl, že?

To, co jsi počítal ty, rozlišení*3B je tiff, 24bitový přepočítaný obraz.
Petrys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 5-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 14:12:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na, tady to máš
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3231
Registrován: 7-2003

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 14:20:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U 6Mpix Pentax K100D je raw okolo 11MB.
Jenom zadnou akci s kindermafii.
Zeleznicni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 4-2007
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 14:22:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrys: Z10 podle mého názoru volně ke stažení v plné verzi není...
Lopik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 9-2004
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 14:25:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já ještě doplním praktickým příkladem:
RAW z EOS 400D má mít teoreticky (10MPix) necelých 15MB (10MPix x 1,5Byte na pixel při 12bit bar. hloubce), prakticky má okolo 9-11MB na soubor.
Pokud fotím do JPEG na min.kompresi (max.kvalitu), tak má fotka cca 7MB, takže ve výsledku není ten rozdíl co se týče zabíraného místa na kartě tak propastný
http://eso.ts-web.info
Rumcajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 14:26:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stahuj.cz - zoner photo studio 10
---------------------------------
Licence:
Demo

Autor:
ZONER software, s.r.o

Potřeba instalace:
ano

Cena:
od 167,- Kč Koupit Zoner Photo Studio

Domovská stránka:
http://www.zoner.cz

Velikost souboru:
58,0 MB

Operační systém:
Windows 2000/XP/Vista

Doba stažení:
2 hod. a 24 min. při 56Kbps

Poslední aktualizace:
10. října 2007

Staženo:
321749x celkem
2761x tento týden
Seamouse
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.96.132
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 14:38:48    Odkaz na tento příspěvek  

UTFG
http://www.google.cz/search?hl=cs&q=gimp+download&lr=
>>
http://www.gimp.org/downloads/
>>
"Download GIMP 2.4.6 "

Instalátor má 17,1MB, mluví to česky, umí to vrstvy a hafo věcí, jen je to trošku jinak jůzr-frendli než photoshop, pokud je někdo zvyklý.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 14:42:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fotky z čipu velikosti 12,1 Mpx mají velikost mezi 12-16 MB. Při použití 8GB karty to vychází na něco přes 500 fotek na kartu. Spíše než místo na kartě, začne být záhy problém s místem na disku. Při konverzi z RAWu do TIFFu a použití 16bitové hloubky to sakra naskakuje i když se použije bezeztrátová komprese LZW.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3232
Registrován: 7-2003

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 14:48:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topic: No tak mam proste za rok 6 DVD raw v archivu :-).
Jenom zadnou akci s kindermafii.
Rumcajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 14:51:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pak ti je manželka vyhodí a nebo si dcerka udělá ltajuce taleře
Už se mi to stalo ...