K-report
 

BRNO přestavba žel. uzlu a nové nádraží  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » BRNO přestavba žel. uzlu a nové nádraží « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archiv 23. února 2008Vojtik60 23-02-08  13:00
Archiv 14. března 2008Arakain60 14-03-08  06:30
Archiv 27. března 2008Racek60 27-03-08  21:21
Archiv 5. května 2008Joe60 05-05-08  01:51
Archiv 28. června 2008Vojtik60 28-06-08  01:12
Archiv 16. července 2008Dusanh60 16-07-08  18:57
Archiv 7. srpna 2008Pokerna60 07-08-08  19:57
Archiv 1. září 2008Vojtik60 01-09-08  13:34
Archiv 16. října 2008Huffnagell60 16-10-08  11:45
Archiv 15. prosince 2008Huffnagell60 15-12-08  13:37
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 15. prosince 2008 - 13:51:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagell: Jenom si jemně dovolím připomenout, že ani výstavba rosického HBf. by nebyla úplně bez dopadů. Musely by se totiž strhnout a znovu postavit všechny mosty na stávajícím nákladním průtahu, tak si spočítejte, co by to udělalo s dopravou na Dornychu, Plotní, případně jinde, ten slavný Dokoupilův bulvár zase kříží mimoúrovňově Opuštěnou! To by asi za provozu dělat nešlo. Když mohli v cajzlově opravit za provozu váguson, tak by to šlo i šalingradu,ne?
I když mám vláčky rád, tak bych ty peníze, co by jinak propadly, vrazil např. do výstavby VMO Tomkovo nám.-Akátky-Vinohrady, proti tomu by snad nikdo nemusel být - je to tunel + estakáda nad majlontským ranžírem, za oběť by padly tak tři baráčky na Karlově, ale bydlení tam asi stejně není žádná slast a samozřejmě R43 v Dolfově trase, s prodloužením až na R52, aby se nezatěžovala D1.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 482
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 15. prosince 2008 - 14:26:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagel: překopat všechny plány a vymyslet projekt nádraží v centru by trvalo min. 10 let.
To nezpochybňuju. Ale kdyby se před patnácti lety bylo začalo, tak dneska už se mohlo stavět
Navíc jako smrt veřejné dopravy vypadá spíš odstěhování nádraží bez použitelné návaznosti na MHD, snad se to podaří zachránit aspoň tou Veselého "rychlodráhou". A smrt je asi příliš expresivní slovo, spíš bych napsal postupné odstavení vlaků z pozice páteře IDS. Dnes je typická trasa dojíždějících z venkova do Brna bus - vlak - MHD od nádraží do cíle. Po odsunu by přibyl jeden přestup na bus - vlak - MHD od nádraží do přestupního uzlu - MHD z uzlu do cíle. To by vedlo Kordis k posílení přestupních vazeb z venkovských autobusů přímo na MHD (např. přesunutí terminálů z Kuřimi a Sokolnic na konečné šalin), protože cestující si to vyřvou ... a nebo utečou. To znamená pro vlaky menší vytížení -> delší intervaly -> další pokles využití. A budeme mít krásné nové kapacitní nádraží, na které bude jezdit méně spojů, než na dnešní ošklivé staré ucpané.

přijde oprava/přestavba nádraží v centru - a tím uzavření na několik let - jako sebevražda veřejné dopravy
Souhlas. Proto taky byl "koaliční" projekt rekonstrukce nádraží udělaný tak, aby kromě krátkých (max. několikadenních) výluk na přepojování mělo nádraží po celou dobu přestavby aspoň 4 průjezdné koleje. Pokud by se tohle nechalo namalovat profesionálně o 10 let dřív, tak se dalo v klidu rozhodnout, která varianta je lepší.

ad šílený stav: ona šílenost toho stavu spočívá hlavně v tom, že úředníci si někde něco upečou a pak se to snaží bez diskuse protlačit. A protože se náš stát snaží vypadat jako civilizovaná evropská země, tak to ve finále narazí na zákony a je průšvih. V těch skutečně civilizovaných zemích se nejdřív řeší varianty, a až potom se vybere ta správná. U nás se od začátku řeší, jak tu "správnou" prosadit proti kverulantům. To první vypadá zdlouhavě (a kromě toho se to tak nikdy nedělalo, že ...), ale to druhé se může natáhnout ještě víc - jak kolem sebe denně vidíme. Od roku 1990 do dneška jsme v podstatě stále na začátku - a za ty roky se dalo vyprojektovat 5 různých variant nádraží na dolním, tři na hlavním, a vybrat z nich tu opravdu úplně nejlepší. Místo toho se oprašuje 20 let starý projekt a celých těch dvacet let se spěchá a není čas nakreslit si varianty a rozmyslet výhody a nevýhody. A aby nevznikl nějaký mylný dojem, že na těch 20 let to natáhla nějaká individua: to je klasická neschopnost státu a jeho údů projekt posouvat, někam ho dotáhnout a prosadit. Až do roku 2006 měl projekt nového nádraží na dolním bezvýhradnou podporu státu a města, od toho roku je to na městě složitější, ale v zásadě ho magistrát stále podporuje s tím, že bude (asi) doplněn tzv. rychlodráhou. První příležitost, kdy do celého procesu mohl zasáhnout prostý lid, nastala až teď v územním řízení, ovšem nikoliv v nějakých koncepčních věcech (kde má být nádraží), ale v procesních detailech.
To je ostatně pro české úřady typické: občany utřou bez relevantních argumentů, a když se někdo dovolí ozvat, je z něj najednou nepřející individuum. A to územko na nové nádraží byla vážně fraška, já jsem ho sledoval a byla to síla i na čeké poměry
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 949
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 15. prosince 2008 - 14:53:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagel: bohužel, aktuální projekt přenáší neduhy současného jižního zhlaví na zhlaví severní a vůbec se nedrží zásad z původních studií (například nesnižování počtu kolejí na příjezdu k nádraží nebo nákladní průtah bez kolizí s hlavními směry osobní dopravy). Současný projekt by byl jakž-takž přijatelný, kdyby se stavěl pro integrovanou dopravu diametr a neměla tudy vést VRT. Nicméně ani jedno z toho neplatí. V této situaci, ač zastánce odsunu, si myslím, že by bylo nejlepší pouze lehce upgradnout stávající nádraží (zabzař, 550 mm na ostrovních peronech) a skutečnou rekonstrukci ŽUB odložit až na dobu, kdy budou mít politici "gule" ji udělat pořádně.
Kolejová schemata aktuálního projektu jsou tady: http://jcbrno.cz/rjb_studie.php

Goldfinger: o tom, co všechno je možné zvládnout za provozu, dává docela dobrou představu stavba VMO Hlinky. Ano, byla to otrava, ale nic nezvládnutelného. V případě nových mostů přes Svratku, Opuštěnou, ... by oproti tomu byla velké plus šířka mostů, které by se tak daly stavět etapově a přerušení provozu by se mohla za celou dobu stavby počítat na týdny. Kdyby se chtělo...

Racek: na druhou stranu by mohlo mít dolní nádraží oproti hornímu lepší vazby na dvě důležitá spádová centra: bohunický kampus a Černovickou terasu. Bohužel trolejbus přes ul. Vinohrady, který by hezky zajistil to první byl uložen k ledu a k posunu zastávky na Slatině do atraktivnějšího místa se taky nikdo nemá...
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. prosince 2008 - 23:30:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak musím sportovně uznat, že každý máte tak trochu pravdu.
Jistě jste si všimli, že neschvaluji bezvýhradně současný projekt, ale já přesto pořád tvrdím, že dělat rekonstrukci v takovém rozsahu, aby měla smysl je za provozu nemožné. Mám možnost sledovat Heršpice i jako jeden z mnoha, který se na přestavbě občas podílí. Zkuste se zeptat výpravčích v HH, jak se jim pracuje s okleštěným nádražím, při neustálých výlukách, s nervózními lidmi a různými firmami, které chtějí všechno teď, hned... Porovnávat to s křižovatkou na Hlinkách bych si nedovolil, auta si cestu vždycky nějak najdou. Když budete lidi otravovat dlouhou výlukou, už se při ceně 23Kč za benzín nemusí vrátit.
Racek: Plně souhlasím s tím, že tento stát na veřejnou dopravu kašle a hlavně stát je vinen za stávající situaci. Nepomůže tomu ani věčné střídání politiků na radnici.
Myslím, že je potřeba si uvědomit, že na nádraží do Brna, ať už v centru nebo mimo, bude dojíždět čím dál míň lidí. Jen když vezmu trať 240, tak se má stavět nová zastávka v Lískovci a návazně trolejbusová smyčka - takže tady vystupuje hromada lidí do Bohunic, apod., má se stavět přestupní terminál Vídeňská, takže to máme Modřice a všechny nové továrny a krabice tamtéž. Předpokládám, že z opačných směrů to dopadne stejně. Proto si myslím, že nové nádraží by se mělo zaměřit na mezinárodní a meziregionální spoje, protože příměstská doprava se bude podle mě rozmělňovat už na periferiích Brna. Proto mně přijde zbytečná rychlodráha, tam by stačila tramvajová linka, která by jezdila staré/nové, proto mně přijde lepší odsun, protože zajistí větší rychlost při vjezdu/odjezdu.
A naposled: Já podezřívám všechny ty bojovníky za náletové dřeviny za podvodníky, kteří si potřebují zhodnotit své vlastní pozemky a maskují to do zelena. Jistě je mezi nimi i pár takových, co budou hledat v Komárově nějakého střevlíka, aby pak kvůli němu zastavili dopravu,ale těch nebude moc.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 436
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 16. prosince 2008 - 09:18:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagel: Nemyslím si, že by na HBf., tedy v současné poloze, do budoucna mířilo méně lidí. Právě ty nové zastávky můžou pomoci získat další cestující, kteří míří do centra, tedy historického centra. Za pár let, dá-li Pán Bůh a současná krize, bude stát nová čtvrť Zbrojovka, pokud z ní pojede každých 10 min. vlak, bude to rychlejší (a bezpečnější) než jet přes Bronx. Z Liskance by to taky pár kaštanů mohlo pobrat, časem třeba Obřany, rozrůstají se Bílovice, staví se v Sokolnicích atd. Šalina by to z Dolního rozhodně, ale rozhodně nezvládla, navíc by se musely nakoupit další vozy, postavit další vozovna, to už tady bylo.
Reko za provozu se zvládnout dá, spíš bych udělal něco s přednádražním prostorem asi a la Strasbourg - šaliny pod zem, tím se povrch může zklidnit.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 484
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 16. prosince 2008 - 09:53:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagel: samozřejmě nepopírám, že rekonstrukce za provozu znamená opruz pro zaměstnance i pro uživatele. Ale pořád mi to přijde lepší, než stavět na dolním a pak už prudit uživatele trvale zhoršenou kvalitou služeb.

Na nových zastávkách sice vlaky nějaké lidi vyloží, ale jiné zase naloží - pokud by jely přímo do centra, tak to bude rychlejší než šalinou, navíc se efektivně využije kapacita vlaku dimenzovaná podle poptávky přes hranici města. Přestěhování nádraží povede naopak k tomu, že i cestující do centra vystoupí už na periferii a dál pojedou MHD spolu s obyvateli periferie, takže "souběžně" pojede nevyužitý vlak a MHD, kterou bude potřeba draze posilovat. (Uvozovky proto, že to není skutečný souběh, pokud vlak nepojede do centra). Odsun + "rychlodráha" je řešení na půl cesty - vlak sice jede až do centra bez přestupu, ale oklikou.

Mezinárodní a meziregionální spoje budou vždycky, co se týká obratu cestujících, až za příměstskou dopravou. Ony jsou do jisté míry prestižní záležitostí (pro dráhy, pro město) - ale doprava se musí dělat pro uživatele, ne na efekt. Tím ale nechci říct, že by se na plynulý průjezd dálkových spojů uzlem mělo kašlat - což bohužel činí právě aktuální projekt nového nádraží. U zastavujících spojů nejde o to, jestli se přes zhlaví dá za ideálních podmínek projíždět 60 nebo 100, ale jestli je pro ně na tom zhlaví volno ve chvíli, kdy ony potřebují projet. Z tohoto pohledu je odsunuté nádraží, tak jak se ho chystají postavit, úplně blbě.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 955
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 16. prosince 2008 - 12:58:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odsun + "rychlodráha" je řešení na půl cesty - vlak sice jede až do centra bez přestupu, ale oklikou.
Přípoj směr černovická terasa ten závlek podle mě ospravedlní - tedy pokud bude použitelný...
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 16. prosince 2008 - 19:04:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger,Racek: Já tomu dojíždění brňáků do Brna moc nevěřím. Jednak to moc nevyužívají i dnes, když to jde - např. plné tramvaje ze Staré Osady a skoro nikdo přistupující v Židenicích, to samé Kr.Pole. Přitom vzdálenost vlaku a tramvaje je v těchto uzlech minimální. A taky tomu brání skvělá politika ČD. Doposud jezdili cestující vlakem z Hbf 14.07 do Troubska, ( asi 15 ks ) a od nového GVD jim tam vlak nezastavuje...

No asi to holt nevyřešíme. Škoda, že tahle diskuze neprobíhala dřív.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 439
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 17. prosince 2008 - 09:28:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To by ale dopravce musel přesvědčit kaštany, že stojí za to se po šalingradu přepravovat vlakem.Pokud by zůstalo HBf. v centru, což se teď jeví čím dál pravděpodobnější, navzdory dalším malůvkám, tak další tip na zastávku je u hornbachu. Spojení MHD tam je docela mizerné, na šalinu daleko, bus se zasekne na Nových sadech a vlakem se krásně můžu dostat na sever (i na jih). Ale chce to se snažit, provázat přestupy, nabídnout lepší komfort než přecpané šaliny, což stávající honeckry nebo posprejované panťáky asi nebudou, ale třeba talenty by zabrat mohly.
rychlodraha
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Středa, 17. prosince 2008 - 11:56:20    Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagel má pravdu, ta diskuze je o ničem. Územní rozhodnutí se znovuvydá, mezitím běží příprava dokumentace pro stavební povolení. Rychlodráha je moc hezký nereálný nesmysl, což se uvidí, až bude hotové to, na co je výše odkaz...
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 442
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 17. prosince 2008 - 13:30:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Územních rozhodnutí může být kolik chce, třeba i stavební povolení, ale pokud nebude za co stavět, tak celý projekt
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Neděle, 21. prosince 2008 - 18:12:24    Odkaz na tento příspěvek  

těm, co považují rychlodráhu za nesmysl bych dal jednu otázku. jak budou jezdit vlaky , dokud nebude postaveno nové nádraží? přes staré logicky. a myslíte, že když se otevře nové, tak to staré bude jako zastávka pro regionálku neprovozuschopné?
bude v brně o nádraží víc a staré bude jen obyčejná zastávka jen pro regionálku jako třeba židenice.
a nový nádr bude jak pro regionálku, tak pro dálkovou.
tu rychlodráhu bych jako nesmysl neviděl, jen ten název je podobně jako přesun nádraží trochu nedomyšlený a zavádějící.
v brně se opět použil náš klasický český osvědčený recept. nestarat se o to,nechat to vyhnít a pak to řešit 5 minut po dvanácté. nový nádr, protože jiný by se vymyslet nestihl a starý se do koncepce musí nějak zapojit, aby se udržel funkční systém regionální dopravy.
tlačí na to peníze z EU
Lenoši
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 25. prosince 2008 - 20:16:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže uzávěra přejezdu prodloužena do 09/2009 a cela stavba je prodloužena do 05/2010.
Bydlím v Brně - HH, cca 200 metrů od přejezdu (přestavba ŽUB), fotky z přestavby v HH - Prejezd a Prejezd2
Joe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 255
Registrován: 10-2007

Odesláno Čtvrtek, 25. prosince 2008 - 23:07:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lenoši: Ahoj a díky za info. Nedáš sem rovnou celej harmonogram?
Lenoši
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 26. prosince 2008 - 09:51:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohužel vím jen tohle. Harmonogram budu mít až po novém roce, tedy jestli už bude bo slibovali začátkem prosince a furt nic, tak mi aspoň sdělili, že se stavba prodlužeje.
Bydlím v Brně - HH, cca 200 metrů od přejezdu (přestavba ŽUB), fotky z přestavby v HH - Prejezd a Prejezd2
Pavouk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 251
Registrován: 9-2008
Odesláno Pátek, 26. prosince 2008 - 10:29:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Harmonogram je u investora na schválení. Navíc i teď se domlouvaly změny v postupech.
Joe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 256
Registrován: 10-2007

Odesláno Pátek, 26. prosince 2008 - 18:52:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1) zbourat Solid
Pavouk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 9-2008
Odesláno Pátek, 26. prosince 2008 - 19:29:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Demolice areálu SOLIDu je v plánu hned na začátku roku.
Lenoši
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 27. prosince 2008 - 14:40:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem si udělal procházku a něco nafotil kolem přejzdu a nádraží, tak kdo má zájem ať se koukne.

A tady to prodloužení stavby.


Bydlím v Brně - HH, cca 200 metrů od přejezdu (přestavba ŽUB), fotky z přestavby v HH - Prejezd a Prejezd2
Joe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 10-2007

Odesláno Neděle, 28. prosince 2008 - 21:09:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes krátce před polednem přijela do Heršpic 751.002 s nehoďákem a jeřábem. Co se bude dít?

Zároveň zdravím kolegu z lávky, může se mi ozvat na e-mail...
Honzaaa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 12-2008
Odesláno Středa, 31. prosince 2008 - 22:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nehodak tam byl skrze mimoradnost na odstavnem "A"
Vojtik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2158
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 31. prosince 2008 - 22:58:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Coapk se stalo? Vykolejení?
Můj Skype: Vojtik48
Cěštyna nieni moj koňičšek :-O
Co je to table?