K-report
 

Archiv do 21. ledna 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv do 21. ledna 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4923
Registrován: 11-2002
Odesláno Sobota, 19. ledna 2008 - 11:24:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubajz: já v tom tu ironii našel už prve...

PS: výmluvná jsou slova velmi dobrého známého, fíry cca 30 let, jehož kluka (navíc Ing.) dráha bantila, aby šel taky jezdit. Známý je velmi tolerantní a hodný člověk, ale synovi řekl zhruba toto: "Zkus kývnout a ruce ti zpřerážím"...
Corllin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 711
Registrován: 12-2006

Odesláno Sobota, 19. ledna 2008 - 11:31:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to každého věc, jestli chce jít jezdit nebo ne. Kdyby za mnou přišel syn, že chce jezdit, tak bych mu řekl maximálně svůj názor a s ním ať si naloží jak chce. Jinak moje odpověď by byla, když to chceš dělat, tak bež.
Škoda každé zamračené,která skončí ve šrotu.
http://www.draha.webz.cz
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2208
Registrován: 9-2003

Odesláno Sobota, 19. ledna 2008 - 15:16:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi se shodneme že pokud bychom nechtěli tak to neděláme,každý si musel nějak projít vším tím protivenstvím čekání a zkoušek..No a jestli je tato práce "spravedlivě" ohodnocená je věcí názoru každého z nás.Zda a kolik pro to udělala Federace bych tu nerozebíral,je to tu pak diskuze o hov..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 437
Registrován: 4-2007

Odesláno Sobota, 19. ledna 2008 - 16:12:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubajz:

Nebudu tu vysvětlovat vůbec nic. Především kvůli tvým přihlouplým narážkám, kterými to už dopředu shazuješ. Těch 25000 netto jsi asi plácl taky v delíriu, že? Nikdy jsem netvrdil, že se máme dobře a že jsme ohodnoceni tak, jak by se slušelo. To mi nepodsouvej. Takže si užívej svých pět minut slávy a neber si mne laskavě to zobáčku.....
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 438
Registrován: 4-2007

Odesláno Sobota, 19. ledna 2008 - 16:16:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T Apollo:

Asi by potřeboval pár do čumáku, míří totiž konkrétně. Škoda té anonymity zde....
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 439
Registrován: 4-2007

Odesláno Sobota, 19. ledna 2008 - 16:18:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo:

Máš ICQ? Jestli jo, pošli mi ho na mail. Dík.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 440
Registrován: 4-2007

Odesláno Sobota, 19. ledna 2008 - 16:22:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jena:

To samé jsem klukovi řekl už v 1. třídě. Naštěstí ho to nechytlo a teď je na gymplu, a po mašinkách ani nevzdechne, naštěstí....
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 441
Registrován: 4-2007

Odesláno Sobota, 19. ledna 2008 - 16:30:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Corllin:

Nevěř tomu, za chvíli ti všechno zevšední a začnou tě srát stejný maličkosti co předtím, než jsi se dostal o stupínek výš.......všude chleba o dvou kůrkách, zvlášť když začneš raubovat směny od 5,5 do cca 8,5 hodiny, protože na vložák ( a že je jich teď nabízeno hafec, což Apollo znalý našich ústeckých komand jistě potvrdí) pod 10 hodin turnusáka komanďák neukecá. Koleha Plha měl za prosinec 3 dny volna a neudělal ani normu...
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 475
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 19. ledna 2008 - 20:11:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Drn: Nešlo by to do jednoho příspěvku?
810: lepší udržovaná koženka než neudržovaná plyš. Dobrý každý vagón, který pošle jednu 021 do šrotu.
Jka2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 322
Registrován: 12-2006
Odesláno Sobota, 19. ledna 2008 - 23:02:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár poznámek k platům a nepohodlí fírů. První samostatnou službu na hlavním tahu jsem absolvoval v červnu 1968. Na vojně jsem byl 5 měsíců a z toho 4 ve funkci strojvedoucího a použití v případě války mám vypsáno jako strojvedoucí el. lokomotiv. Povolání to tehdy bylo vážené. Žena byla učitelkou a její spolužačky z gymplu si mě i jako lékařky a pod. vážily. Táta o 25 let starší byl tehdy náměstkem ředitele a naše platy se podobaly. Před depy stávala dražší auta typu Žiguli a Fiat Polski 1500 ccm. Fírové kupovali bony a chodili do Tuzexu. Byli jsme osoby znalé, dnes něco jako §6 a spoustu věcí mohli opravit a opravovali. Fírové bez el. vzdělání si ho doplňovali na úroveň min. výučního listu. Na lokomotivě byly rukavice, galoše a uzemňovací tyče a fíra v určených případech mohl uzemnit i trolej. Po 20 letech praxe se na uniformě objevila velká zlatá hvězda. Hodnostně jsme byli jeden stupeň pod výpravčím na hl. tahu, ale platově nikoliv. Náš vedoucí provozu si tehdy zjistil, že 60 fírů má vyšší plat než on, ale jinak nic proti němu. Trval na dodržování pravidel stanovených předpisem a dalšími nařízeními. Sametovku jsem zažil jako fíra a není to jen můj pocit, ale nastalý kapitalismus nás shodil ze zlaté lopaty. Kontrolor vozby se tehdy jmenoval cvičný strojvedoucí a přišel udělat autorizaci, poradit a nebo zakřičet. Nevím, jestli jsem byl tak dobrý, ale premie mi nikdy nesnížil. Měl jiné priority. Nebudete tomu věřit, ale u fíry bylo i v době tvrdé normalizace důležitější umění než členství ve správné straně. Největší komunistické běsnění po Chartě 77 jsem prožil jako nestraník v osobním turnuse na trati Praha-Střed - Přerov. Bylo mi tehdy lehce přes třicet.

(Příspěvek byl editován uživatelem jka2005.)

(Příspěvek byl editován uživatelem jka2005.)
Corllin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 712
Registrován: 12-2006

Odesláno Sobota, 19. ledna 2008 - 23:38:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Drn:Chápu, že funkce strojvedoucí není tak vážená, jako tomu bylo v minulosti. Stačí se podívat na film Železný dědek, kde pan Marvan hrál pana strojvůdce. Bohužel ta doba je dneska již dávno pryč. My mladí, kteří teprve začínáme jezdit jako strojvedoucí nemáme možnost srovnání. Bereme to tak, jak to momentálně je. Já třeba vím, jaké to bylo, protože jsem měl otce strojvedoucího, tak vím, jak byl nebo nebyl doma.
Škoda každé zamračené,která skončí ve šrotu.
http://www.draha.webz.cz
Jka2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 323
Registrován: 12-2006
Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 00:31:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Corllin: Za snížení vážnosti si tak trochu mohou fírové sami. Bylo pohodlné se nechat zbavit elektrotechnické kvalifikace, nechodit na dnes náročné přezkoušky a čekat na odtáhnutí. Teorie, že jsem strojvedoucí a ne strojopravář se vymstila. Se složitostí zab. zař., osob. vozů a tarifů jízdného znalosti výpravčích a průvodčích rostou, ale se složitostí lokomotiv znalosti fírů klesají. Stačí předpis D2. Tohle fíra nepotřebuje, toto není pro něj a podobně, ale fíra je ten poslední kdo může říci dost a vlak vůbec nerozjet. A tak se z fíry stává řidič a podle toho se na něj nahlíží.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 445
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 10:33:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bugear:
Jestli s mými příspěvky máš nějaký trabel, použij scrollbar...
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 446
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 10:54:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jka2005:

No nevím, co má složitost osobních vozů společného s vyšší kvalifikací obsluh vlaku. Když mi kdosi kdesi pod Vítkovem strhl na EN záchranku, musel jsem si to oběhnout sám a zjistit kde a jak to na novém siemensově voze naházet. Až po chvíli mého lítání se začala starat četa a německá průvodkyně vozu. Jinak nevím o tom, že bychom se vědomě snažili o zbavení se el. kvalifikace. Tyto aktivity včetně snahy o umožnění přijetí na fíru i lidí z jiných než "zaměřených"oborů, včetně neúspěšné snahy o snížení vstupní kvalifikace na jen vyučen také bez rozdílu oborů, pramení přímo z nábřeží. Pánové ve vedení silně podělali odchody na DSP, nedokázali předvídat vývoj ani 2 roky dopředu a tak je situace teď taková, že fírů je nedostatek v celé zemi. Doprava nákl.i osobní roste, ale tuto práci za ty prachy a při těchto podmínkách dělat nikdo nechce. Takže jediné, co zbývá zaměstnavateli je zoufalství, které vede ke snaze rapidně snížit požadavky, aby mohli jezdit, zedníci, pekaři, ševci a slévači.....snaha FS o zamezení další degradace funkce fíry zatím měla úspěch alespoň v potlačení snahy MD umožnit lidem s výučákem dělat práci strojvůdce, byť se to řadě soukromých dopravců (ani se tomu nedivím, vždyť ministr Řebíček je zakladatel firmy Viamont, která jako jedna z prvních po zprivatizování TSS ek v okolí Ústí začla drážní dopravu včetně osobní provozovat) velmi nelíbí, potřebují přeci levnou pracovní sílu.

Řeči že "jsem strojvedoucí a ne strojoopravář" je jen přímým důsledkem snahy přenášet na nás další a další povinnosti v rámci provozu (odvěšování a svěšování,odstavování vozů, sepisování bržděnky, vedení vlakové dokumentace, změny označení na vlacích a třeba na ešusech kompletní obsluha IS a další povinnosti,dříve zastávané vlakovou četou)bez jakékoliv finanční kompenzace. Kdyby šlo jen o to, vést vlak a starat se o provozuschopnost lok., pak bysme se jistě rádi starali o toto a více se snažili. Navíc, kdo jen trošku ví, o co go, nemůže po fírovi, zvlášť ne na osobní dopravě, požadovat opravy, bo na to není při utažených obratech čas. Je rychlejší zavolat včas o pomocnou lok. a pak se třeba snažit to řešit.

K přezkouškám jen toliko, mimořádné při častých změnách předpisů (momentálně V15) budou dál. A místo pravidelných jsou teď testy průběžné na každém školení. Vždy 20 otázek ze všeho možného a v limitu, který určuje počítač. (10 minut na vše). Důvodem je prý snížení finanční náročnosti, přezkoušky totiž stály ČD docela dost peněz.

(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)
trainspotter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.202.252
Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 11:54:47    Odkaz na tento příspěvek  

Zitra rano jedu SC 73 do Vidne. Koukal jsem, ze dva dny po sobe (vcera a dnes) mel vlak pri odjezdu z Breclavi min 20min zpozdeni. Nevite nekdo nahodou, jestli pri rekonstrukci uzlu Breclav to bude ted po nejakou dobu pravidlem nebo to byla ty posledni dva dny nahoda. Diky predem za odpoved
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1519
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 12:53:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Drn: pravděpodobně jste nezaregistroval změnu vyhlášky 101. Již od 1.1.2008 je možné mít strojvedoucího s věkem 19 let a bez maturity. Ten může na posun bez lidí. A po dalších třech letech již bez výučáku se může stát plnohodnotným strojvedoucím. Paradoxně strojvedoucí s papíry na vlečku si může papíry na celostátní dráhu rozšířit pouze s maturitou.

Ten zbytek se dá podepsat s jedinou výhradou: osobně jsem zastánce maturit u strojvedoucích, snížil bych věk strojvedoucích pro nákladní dopravu a posun na 20 let (maturant vyjde v devatenácti a ten rok je tak nějak odpovídající, půl roku seznámení s firmou, půl roku výcvik a zkoušky). Osobně jsem rád, že se ze strojvedoucích stávají řidiči, protože zesložiťováním hnacích vozidel můžu i astronomicky růst škody, které mohou strojvedoucí napáchat při pokusu odstranit závadu. A to se přeci jen občas stávalo, aneb: cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.

Zdravím.

Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 13:04:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Již od 1.1.2008 je možné mít strojvedoucího s věkem 19 let a bez maturity. Ten může na posun bez lidí. A po dalších třech letech již bez výučáku se může stát plnohodnotným strojvedoucím. Paradoxně strojvedoucí s papíry na vlečku si může papíry na celostátní dráhu rozšířit pouze s maturitou.

To musel vymyslet dobrej debil.
Pochval se sám, nikdo jinej to za tebe neudělá.
ICQ 311-297-744
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 589
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 13:54:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Šimral: teda co furt glorifikujete všichni tak osobní dopravu...většinou je to sranda práce..osobáky jsou otravné, rychlíky jedna velká nuda, možná tak na hlavních tazích je to něco trocu divočejšího,( před lidma co dokáží přežít šichtu na panťáku a ešusu smekám) ale zas tam je většinou ATB.No a jen tak trocha katastrof...vysypat rychlík ve 100 možná tragédie ...uložit cisternu s chlórem = katastrofa .A Petře strojvedoucí a maturita..někteří i ing nejsou schopní tohle zvládnout,tak na co maturita?? A s těma strojvedoucíma opravářema s tebou souhlasím ale zatím je většina lok ála středověk a jaksi žádná diagnostika není...tak holt fíra veme do ruky kus drátu a jede se dál,bohužel když narazí na elektroniku tak končíme a je to blbina za pár halířů...faktem je že spolehlivost elktroniky se rapídně zlepšila ale spíše odchází mechanické části jenže to je otázka údržby a eventuelní životnosti materiálu...
Houba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 572
Registrován: 2-2007

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 14:32:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

náklady contra osobáky...
v poslední době vcelku diskutovné téma, nedivme se vzniklo Cargo.Maturity jsou potřeba,jezdí dost kluků kteří ji nemají ale Ti prošli, tím poctivým zácvikem dílnou a opravdu vědí. Já už jsem rychlokvaškajedna z prvních a poctivějších , a stále se učím, možná každý den. Faktem je že mě osobní bavily a hodně , tady na nákladech trochu zakrňuji, jedna řada motorů je trochu nuda...je dost těžké rozseknout co je horší osobní nebo náklad. V 19 si myslím , že není hlava ještě hotová... Tak a teď mi to dejte sežrat.
Arbeit macht Frei!
Byl jsem odsouzen do pracovního tábora Cargo na nucené práce...
Rekonstrujte 742 na civilizované stroje!!!
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.220.141
Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 16:10:05    Odkaz na tento příspěvek  

Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly? Jak tomu mám rozumět, pokud to fíra spraví, vše je OK a není problém, pokud ne, odtah do depa.
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 17:09:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pamatuj si: Ty nejhorší věci, jaké si dovedeš představit, dělali vždycky lidé s nejlepším úmyslem.

Neboli, když bude fíra na nové mašině zkušebně propojovat stykače drátem, může odpálit hromadu ne zrovna levné elektroniky.

(Příspěvek byl editován uživatelem pes38.)
Pochval se sám, nikdo jinej to za tebe neudělá.
ICQ 311-297-744
Corllin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 713
Registrován: 12-2006

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 17:42:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad hmmm:Je lepší se do ničeho nehrabat a radši se nechat odtáhnout. Když to opravíš, seřvou tě, když to odpálíš daj ti to náležitě zaplatit.
Škoda každé zamračené,která skončí ve šrotu.
http://www.draha.webz.cz
Valach
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1917
Registrován: 4-2004

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 17:51:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Pes38:však případě závady mám dvě hákové relé,na každé straně lok.jedno...
Nedávno tady někdo řekl,(myslím Drn,ale nejsu si jistý)že počítá s tím,že musí dílna udržovat lok.tak,aby vydržela do další prohlídky,což se bohužel neděje,ovšem pak se "pantáti" nesmí divit,že ani nám se to nechce látat a necháme se odtáhnout.
Jednodušeně řečeno,nejsu zastáncem rýpání se,podkládání a podobných legrácek na lok.,těm kteří to dodnes aplikuji to nezazlívám,ale ať si nikdo nestěžuje na mě,že sem do teho nehrábl.Nemám proč.
Můžeme o tom vést spory,můžeme s tím nesouhlasit,ale to je tak asi vše,co se proti tomu dá dělat.
ICQ:472-354-855
www.kromerizske-drahy.com
Houba na 754!!
Corllin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 715
Registrován: 12-2006

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 18:53:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Valach:Víme všichni, jak to na těch dílnách vypadá a jak probíhají opravy.Na víc dřív je měli v opatrování 4-5 strojvedoucí, kteří se o ní starali, věděli jaké jsou její silné a slabé stránky, spoustu věcí si na ní udělali sami a taky podle toho ty mašiny vypadali. Podívejte se na ně dneska. Dnes jsou ty mašiny v dost žalostném stavu.Běžně se na ní vystřídá spousta strojvedoucích a k ničemu to není. Na mašinách není vůbec nic, jen to co se udělá na dílně,ale toho je mizivě málo. Každý ze strojvedoucích mi dá za pravdu.
Škoda každé zamračené,která skončí ve šrotu.
http://www.draha.webz.cz
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1521
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 18:58:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1. oprava: A po dalších třech letech již bez výučáku se může stát plnohodnotným strojvedoucím.

Doufám, že jste si všichni opravili na již bez maturity. Za pochybení se omlouvám.

Ad Pes38: nikoliv, to vymysleli na ČD, protože nikomu jinému současná úleva nepomůže. Aneb posunující zálohy mimo vlečky soukromníci nemají a aby náhodou nemohli jenoduše z vlečkových strojvedoucích udělat traťové, zůstala tam maturita.
Ad Drn předchozí: z tohoto jasně vyplývá, kdo si to vyloboval. Soukromníci to nebyli.
Ad Oldcerry, Houba: každý druh dopravy má svoje. Mě více bavila osobní doprava, znám lidi, kteří by s osobákem nejeli, znám lidi, které úžasně bavilo šibovat na záloze. Prostě každému co nejvíce toho, co ho baví. A ne nařizování zařazení podle čísla a čekání na rychlíkové číslo do pětapadesáti :-(
ad hmmm: samozřejmě, znalý strojvedoucí může být schopen odstranit závadu, velice často se to podaří, někdy se povede udělat neschopnost na úplnou pitomost (jednou mi přitáhli kolegu s lokomotivou 210 jenom proto, že si nenahodil jistič řízení). Jenže postupující elektronikou se nedá přesně odhadnout, zda "poraděním si" něco nezničí nebo neodejde něco, co nečekal. Takže třeba v 80ti procentech případů to dále bude dobré a ve dvaceti procentech může udělat škodu za milióny. U nás je zavedeno, že opravu utrženám plomby nebo vykrácením povolují osobně majitelé. Samozřejmě, pokud někde teče vodní spojka a strojvedoucí je schopný to opravit, nikdo mu to nezakazuje.

Hook
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 707
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 20:00:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Používají ČD ještě akumulátorové vozy?
Naposledy jsem je viděl někdy před 3-4 lety tuším v Protivíně nebo Ražicích.
Zde 010 005 ve Zvolenu.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 39053
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 20:09:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minimálně v Táboře a kolem JH by snad měly stále jezdit.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 448
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 20:58:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry :

Není pravda, že s elektronikou jsi v pr..... Na peršinkoidních strojích je dost možností, jak bez vykracováku odstranit závadu třeba podle hujerovo skříňky, pokud máš správný noty a všeobecnou povědomost o stroji. Někdy stačí vytáhnout a zpět zastrčit relé z a do patice. A že jich tam je.

A k ešusům.....ATB je podle tebe zřejmě CB s AVV, ale to zdaleka není všude. Ani na 50% ešusy pojížděných tratích.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 590
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 22:36:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_zlivský : v Tb bateriák není neboť je už několik měsíců na GO v Krnově..turnusově by měl být ale zatím bohužel a s budoucí přestavbou Tb je jeho nasazení velmi sporné...ne tedy baterek ale řady 210
Drn:tak kolego za 1. relé není elektronika
za 2.v elektronice můžeš tak maximálně vyměnit pojistky a to jěště ne všechny! za 3.jěště tak můžeš domáčknout karty, neboť jak někteří zemědělci mlátí dveřma od strojovny tak povylezou z kontaktů..4.můžeš jěště přeházet kabely napájecích van a eventuelně přehodit karty kompresor a ventilátory..jinak více méně můžeš na RT,CŘČ a ostatní jen smutně koukat.. jak už jsem psal před nedávnem budoucímu kolegovi "Corllin" hlavně musíš vědět co si můžeš dovolit!!
Takže do elektroniky se bez diagnostiky hrabe leda magor a to zatím nejsem (snad)..
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 39064
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 22:39:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky. Takže už jen ten na 225?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


ZMAL
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.100.60.3
Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 22:43:36    Odkaz na tento příspěvek  

Ono by kolikrát stačilo pořádně popsat závadu a to co svítilo na diagnostice nebo v regulátorech. Když třeba někdo napíše že lok nejde do výkonu v žádným režimu a v depu jede tak se to těžko hledá a sou podobný zápisy ,třeba nejčastěji - nejde unipuls a ono je to tím že je upadenej kábl na střeše a fíra si ani nevšimne že nejde třeba 25kV do mašiny (nevrčí trafo)a o napětí na filtru ani nemluvím. Vím že je většinou málo času,ale usnadňuje to opravy.Mimochodem Drn má pravdu s tou hujerovou skříňkou,asi myslí H121,ale do té se skoro nikdo nedívá a to by měl protože hned ví na čem je.Ale pokud to bude řidič,(ne strojvedoucí) tak ho nemusí zajímat nic ani H121 a napíše "nejede to".
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 22:43:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Houba : jenže zapomínáš ,že JAKÁKOLIV maturita...tak mi řekni když příjde kluk s gymplem nebo v horším případě kuchař co mu je matura platná???!! A z mých začátků pamatuji, že i pro kluky se strojní půmyslovkou byl trošku problém se orientovat v elektrice...kluci s dopravkou v drtivé většině měli náskok , pak elektrikáři a pak ostatní...
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 592
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 22:48:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_zlivský: no v JH je určitě, občas je k vidění v Košťálově ale to tam asi jen zajíždí na údržbu nebo s nějakým přetahem nevím ..
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 593
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 22:58:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZMAL: svatá pravda.. jenže když se ti něco uskuteční při jízdě ze 2 st tak víš prd...ale už se mi párkrát stalo že svítilo vše jak mělo a stejně mrška nejela...a teď babo raď..No a s H121..kdyby se nevyhazovaly peníze za kraviny tak už dávno mohla být 2 a 3 řada upravená ála 4 kde je to na stanovišti vytažené, jaksi uznej že za jízdy nepoletím do strojovny co zaúčinkovalo, dokud to jede, tak tudle...a pak většina z nás ti předá mašinu "nic nezlobilo atd...a ona je to bouchačka největší a pak se dovíš "jo to už dělá x dní.." a v knížkách není ani čárka...jo takový jsme kámoši...ccc
Hook
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 708
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 22:59:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad MZ/Oldcerry/bateriák

U nás je to tento typ vozu /novostavba na starším podvozku/,nebo je řeč o tom modrožlutém upraveném rybáku?
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 596
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 20. ledna 2008 - 23:44:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hook : ani ti nevím ale určo "Rybák" ale jestli byl modrožlutý?? asi jo myslím že červený je v JH
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 450
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 00:38:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry:

A kdo říkal, že se do ní mám hrabat? Díky elektronice(hujerovo skříňka s LED diodami tedy není elektronika? Co tedy? Radiotechnika, nebo snad silnoproudá elektrotechnika? Rád druhé taháš za slovíčka abys působil chytře?)můžeš vymezit poměrně přesně závadu. Za přesouvání karet by se ti naši elektroni pěkně poděkovali, hochu, pracky by ti urazili.

Mimochodem, u nás jsou hujerovo skříňky na obou stanovištích, tak si také ty nepleť pojmy z dojmy. Já tu mluvil o diagnostice v líném koutě H121,122,AB. Ne o skříni elektroniky na 1. stanovišti za zády.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 451
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 00:41:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZMAL:

Ano, přesně jako naši němečtí kolegové. Zavolají "machine kaput, hilfe" a lezou dolů. Přesto si ti němečtí řidiči lokomotiv vymohli vyšší platy. To jsou věci co?
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 601
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 01:15:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn:tak jsem ti moc dobře neporozuměl, omlouvám se..mmch ty karty které jsem uváděl jsou shodné a poslouží ti jen na to že pak jedeš na jeden komp a celou lok, nic víc...a debil jsem já neboť jsem myslel skříń ochran a psal o "kamnech".Hádat se s tebou nebudu a dělat chytrýho nechci a nebudu, pokud to na někoho tak působí tak se omlouvám.A už vůbec nechci někomu z osobní dopravy radit,to bych si nedovolil...
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 602
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 01:17:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZMAL : sorry za blbost mou myslel jsem signalizaci skříně ochran a ne "kamna"
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 02:27:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry:

To není v osobní dopravě, nebo v nákladní. Je to v tom, jestli to někoho baví, nebo ne. Naučit se to není těžký, když máš dobrou příručku. Ale karty bych neměnil. Jsou sice stejné (ventilátorová s kompresorovejma), ale jsou každá jinak zahořená a při jejich záměně může dojít k její likvidaci. Již před lety nám to v Ústí elektroni zakázali zaměňovat. Taky nás při závadě a odtažení nikdy nenechali ve štychu, že by dokazovali, jak jsme blbí a mohli jsme si poradit. Každej ví, jak se "snadno" hledá závada v časovém presu s výpravčím a vlakošem pod okýnkem.

Vyznávám zásadu: Když si nejsem 100% jistý, co závadu způsobilo (třeba když je to už psáno v ID2 a příznaky tomu odpovídají) ihned žádám o pomocnou lok. Než něco vyšaší, máš čas na to to řešit. A když vyřešíš, prostě lok. odvolají, hlavně že to jede. Naposled mi nešel při obratu nahodit HV. Tam máš spoustu možností, čím to může být. Ale protože jsem neměl sebou noty na hujerovu skříňku (zapomněl v šatně ve skříňce), a nepamatoval jsem si kontrolní body ani zkratky některých prvků, vyřešil jsem závadu až při jízdě stylem pokus omyl, kdy mne táhla pom. lok. a já plandal s vypnutýma baterkama na ocase mýho osobáku. Ale po příjezdu do cílové stanice už bylo hotovo a moje mašinka mohla hned pokračovat v obratu na rychlíku a dojezdil jsem to v poho (závada byla na stykači K37-vybíjení filtru).
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 605
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 09:53:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn:no asi máš pravdu,já v hlavě už toho moc nemám , desky nosím čím dál větší a protože jsou lokomotivy čím dál modernější,pravidelně servisované, s dokonalou údržbou stávám se jen řidičem který se na vše může....
ZMAL
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.100.60.3
Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 10:51:34    Odkaz na tento příspěvek  

Ty karty EAR 5 se dají prohodit mezi sebou nebo i karty EAD 1 v edynu 12 se dají přehazovat bez problémů. Měli by mít čísla 12 xxx ,podle pozice.
Corllin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 718
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 10:53:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

....proto nechápu, na co by měli mít nový strojvedoucí elektrotechnické popřípadě strojní zaměření?Stejně nic neopravíš a já osobně bych ani nic neopravoval.Jak to tu už zaznělo několikrát.Když něco odpráskneš, tak si to zaplatíš.
Škoda každé zamračené,která skončí ve šrotu.
http://www.draha.webz.cz
Houba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 577
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 11:26:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chlapci udělějme si statistiku kolik z nás jezdí na ešusech, které jsou relatvně moderní přístroje a kolik z nás jezdí na šlehačích ostatního typu. Drtivá většina jezdí na předpotopních strojích, proto je asi potřeba nějaké vzdělání a znalosti. Tedy maturita je na místě. Smál jsem se definici lokomotiv 121,122,123- jako lok třetí generace...
Jezdil na ní děděk,fotr , a teď i já...
}
Arbeit macht Frei!
Byl jsem odsouzen do pracovního tábora Cargo na nucené práce...
Rekonstrujte 742 na civilizované stroje!!!
Corllin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 721
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 11:36:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to snad jezdí na výkresy??Je to asi věc názoru, ale myslím si, že to potřeba moc není.Já se rozhodně do ničeho hrabat nebudu.Když to nepojede nechám se odtáhnout.
Škoda každé zamračené,která skončí ve šrotu.
http://www.draha.webz.cz
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 607
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 11:45:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Corllin : Opravíš toho dost a hlavně budeš vědět o čem mluvíš když popisuješ závadu.A právě proto abys nic neodpráskl to chce mít aspoň základní znalost elektro.Jen např. pokud potřebuješ ss indikaci tak stačí propojit na SO svorky 1-22,nebo podložíš K 01 a protože lehnout s takovouhle pitominou by mě hanba fackovala...a protože mám trocha el vzdělání tak vím že lok ublížit tohle nemůže,naproti tomu vykrátit třeba silové ochrany, přestože jsem přesvědčen že jen "odešlo" relátko, je opravdu velké a neúměrné riziko protože skutečně můžeš zmařit celou lok.Takže musíš vědět co si můžeš dovolit a eventuelně co riskneš ale to je každého věc...
Houba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 580
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 11:56:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nejezdí se na výkresy, ale na návěsti. Klidně se nehrabej a nech se tahat ale věř že Ti to nedá když se ozve rána zabzučí bzučidlo a lok nejeví snahu pracovat, budeš se starat a přemejšlet kde co a proč.A pokud budeš vědět o elelktrice to že to kope, není to vidět, a motor se točí proto že je tam nafta těžko pochopíš souvislost a popíšeš poruchu, případně odstraníš...
Arbeit macht Frei!
Byl jsem odsouzen do pracovního tábora Cargo na nucené práce...
Rekonstrujte 742 na civilizované stroje!!!
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1539
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 12:15:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se ozve rána a ze skříně mečí houkačka, už obyčejně není co hledat a co opravovat
Houba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 13:31:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aspoň je dobré vědět co vypnout a jak s tím jet
Arbeit macht Frei!
Byl jsem odsouzen do pracovního tábora Cargo na nucené práce...
Rekonstrujte 742 na civilizované stroje!!!
Corllin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 723
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 13:40:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejlépe s tím jet na konci vlaku jako neschopný stroj....
Škoda každé zamračené,která skončí ve šrotu.
http://www.draha.webz.cz
"klatovák"
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.36.167
Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 14:21:24    Odkaz na tento příspěvek  

Ale i tak je třeba někdy v takovém stavu něco vypnout a odpojit, že...Remanentní magnetismus trakčních motorů je svinstvo a vyhořelá vyhlazovací tlumivka důkazem.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 15:18:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hoši, ona taková závada, která se dá lehce odstranit a hlavně zjistit z diagnostiky je třeba přidřený, nebo přímo na hl. kontaktech přilepený stykač buzení K40, nebo nedotočený přestavovač J-B, nebo měnič směru, případně nějaké ty pomocné doteky silových stykačů. S tímhle to přitáhnout do depa, to už je skoro ostuda. Dá se to lokalizovat a průměrný fíra by se na to neměl vysrat a jít od toho. Jsou to vesměs prkotiny, na které ale musíš znát řídící schéma lok. a umístění kontrolních diagn. bodů v nich. Fakt to není tak hrozné. Dá se to, ale pokud nejsi vzděláním elektrikář, máš o dost horší pozici. Měl bys znát alespoň gro oboru, značky ve schématech, názvy a zkratky prvků a základní elektrotechnické vědomosti. Proto mi to přijde blbý, když vezmou na mašinu inseminátora, nástrojaře, nebo slévače, byť s maturitou.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 456
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 15:21:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Corllin:

Jenže to není až taková prdel, to můžeš třeba s řadou 121, 122, 123, ale už třeba na 162,3, 362,3, 150, 151, 111 a jinde musíš dělat ve strojovně nutná opatření jak v silovině (trakce) tak ve vzduchařině. Možná by ses divil, co kolegů s tím má problém, zvlášť, když se zas tak často tyhle mašiny nevlečou.
Houba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 582
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 17:27:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ve škole do nás furt hučí abysme se naučili rozpoznat kde sedí žába na prameni.pokud je někdo těžce orientovaný v elektrice, vzduchařině apod těžko upraví lok tak aby se dala odtáhnout bez následků, pak se teprve cáluje... Tuším max 4,5násobek měsíční mzdy?Drn možná bude vědět kolik přesně.... Protože jestli něco provedeš proto že jsi sám kokot i když máš pojistku na blbost, pojišťovna se bude hodně bránit aby zaplatila. Tak si myslím, že je vhodné být vzdělaný v oboru...
Arbeit macht Frei!
Byl jsem odsouzen do pracovního tábora Cargo na nucené práce...
Rekonstrujte 742 na civilizované stroje!!!
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1541
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 17:45:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

klatovák ano jasně, proto vlezu někam pod mašinu, tvářím se u toho učeně a s potem na tváři brebentím : který...který...modrý, nebo červený...střihnu, červený....ne modrý...
a nebo vypnu prostě za sebou dva pakeťáky a jedu dál? Pokud to tedy nebyl HG
Drn jasně ty opatření, prostě je to v příručce pro blbý MPBP napsaný, chyba je, že tam rovnou v tom opatření prop tažení nepíšou i ten vzduch systémem, ten a ten kohout se zavře a ten otevře a je to, zase na tom hledáte vědu převědoucí. Zvládne kdokoli myslící svéprávný, pokud je mu to řečeno a musím říct, že zrovna třeba tohle mi většinou řekli už znalí kolegové, takže mi to předali, předají to i slévačovi
Ale nemusíš mít strach, nic takového se nestane v tom zákoně je formulované, jakéže to vzdělání má být.
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2214
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 17:45:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mno musím uznat že každý z vás má kus pravdy..já mám původně strojní obor na drážní škole a posléze dodělanou maturu rovněž na drážní škole,leč elektrika je potíž..nad schématy občas vzdychám..kluci s el.oborem zas měli potíž pochopit funkci převodovky na 810..každý holt buňky na něco jiného..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2215
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 17:47:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele chlapi,jak to s tou maturou teda nyní je?
..pořádná mašina má kotel a komín..
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1542
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 17:53:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf tak tak, já jsem taky horší strojař, jsem víc elektrikář a jsem rád, že ty trubky jsou kolikrát barevně označený, že vím co v nich teče
Někdo tu dával nějakej link s tím novelizovaným zákonem, ale už nevím, kde to bylo, bylo to docela zmatečné a už vím o několika lidech vykládajících si to několika způsoby, jeden tvrdí, že matura být nemusí, druhý, že jo...
Martin_cz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 18:07:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf: Podmínky najdete ve vyhlášce MD č. 101/1995 Sb..