K-report
 

Archiv do 7. ledna 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv do 7. ledna 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 8-2007
Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 23:04:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlas, že ústupek na zdravotních podmínkách je degradace, ale proč nejsou přijímáni lidé, kteří ty podmínky splňují...

Protože byl žid,černej,nemakačenko atd...
Lékař posuzuje zda vyhovuje z lékařského hlediska na danou funkci,nebo né.Názor přijímacího ředitele na zdravotní stránku nemá vliv,rozhodující je papír od lékaře(ten řeší jen to,zda je způsobilý na odpovídající funkci).
P_z
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 621
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 23:11:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, co na tom furt nechápete... Snažím se vám vysvětlit, že ačkoliv po zdravotní stránce vyhověl a měl na to papír, nebyl přijat přijímajícím s odůvodněním že má blbý oči(resp. že má nenulovou vadu zraku).
Lubino
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.57.159
Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 23:13:51    Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry, já teda jestli kecám, tak spíš v tom smyslu, že je to ještě horší než jsem říkal. Nemám -2D ale -2,75D. Ty údaje, co jsem uvedl vznikly tak, že jsem si brýle sundal a mžoural po místnosti. Delší metráže jsem extrapoloval a přiohnul z mejch -2,75D na -2D. Cucal jsem si to z prstu, protože brýle nosím FURT a už léta mě nenapadlo koukat bez nich. Jestli chcete, vlakem jezdím denně, můžu pro Vás udělat pokus. Řekněte si klidně jaký. Třeba na jak daleko a při jaké rychlosti (=jestli vůbec) přečtu rychlostník.

Jedno ale vím určitě. Když koukám jen tím horším okem -2,75D mám i lehké potíže s orientací při chůzi v místnosti - to jsem si vyzkoušel cestou od počítače po napsání předchozího příspěvku. Je to tedy také dáno ztrátou prostorového vidění. Vím, že po pár desítkách minut po sundání brýlí si nakonec zvyknu, protože mozek začne používat "jiné vzorečky" k určení polohy všeho okolo.

Nebo jsem dnes večer potmě koukal na koncová světla auta, které jelo ode mne. Viděl jsem dva červené zářící fleky, které se při vzdálenosti cca 100m dotkly. Jak jsem psal o rozlévání jasných skvrn - ony mají jakoby stále stejnou úhlovou velikost, takže pokud se to auto vzdalovalo, tak se jakoby zmenšovalo ale ty skvrny světel byly stále stejně velké. Nevyzkoumal jsem zatím jestli jejich velikost závisí na intenzitě ale spíš bych řekl, že je stálá, že je to dáno rozměry očního aparátu. Takže tohle Vám může upřesnit představu mojeho vidění např. návěsti 40+výstraha (rozteč světel asi podobná, skvrny jsou vždy kruhové). Ale znovu podotýkám: já mám -2,75D.

pokračování...
Lubino
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.57.159
Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 23:15:21    Odkaz na tento příspěvek  

...pokračování

Řídit auto bych takhle rozhodně nemoh, protože bych dokázal akorát rozeznat jestli je značka trojúhelník na základně nebo na špičce a tím bych skončil. Přečíst kolik je omezená rychlost bych asi doved když bych značku míjel.

Fíra -2D bez brejlí ani náhodou!!! Koneckonců tohoto fóra se již několik let účastním protože jsem vždy toužil být strojvedoucí ale s touto vadou jsem se ani nesnažil přihlásit.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 496
Registrován: 7-2007

Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 23:48:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lubino: neberte to ve zlém jen mi nešlo dohromady když Quex tvrdí že -2D může jezdit a pak Pz napíše že ho nevzali s 0,75 tak mi to nějako nešlo na rozum..později to osvětlil ale jaksi jsem to už nemohl vzít zpět..:-))
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 7-2007

Odesláno Čtvrtek, 03. ledna 2008 - 23:58:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lubino: mě jen fakt zajímá aby mi některý nepřistál v klíně..sice se všichni hrnou do osobky(budiž jim přáno) ale právě proto mě to trochu děsí.
Ono nestačí že občas někdo něco profrčí z obyčejné lidské chyby ted jěště bude důvod že mu něco dejchne na brýle,nebo mu spadnou z nosu :-)) Kam to spějěš lidstvo mé... Berte mé tlachy vždy s rezervou, nikomu nechci jakkoliv křivdit..:-)
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4667
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 08:34:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co? Takže až mu spadnou brýle z nosu a rozbijí se mu tak zastaví třeba uprostřed tunelu nebo na zhlaví a dál nejedem neb nesmím??:-))

Co to plácáte? Nikdo neříká, že může jezdit bez brýlí, ale jen s korekcí zraku (brýle/k. čočky)! Brýle se rozhodně nerozbijou, když spadnou z nosu, tomu věřte, to byste na ně musel ještě šlápnout. Stejné je to i u řidičů v silniční dopravě, včetně řidičů z povolání, a dioptrie nejsou vůbec omezeny. Pokud fíra s -2 D nebude mít brýle nebo čočky, tak nesmí řídit, stejně jako třeba řidič autobusu, co je na tom tak nepochopitelného? Tak si prostě pro jistotu bude vozit s sebou náhradní brýle (třeba ve Španělsku je toto povinné pro všechny řidiče s korekcí zraku, a nejen pro ty z povolání). Pochopte, že u strojvedoucího skutečně není nutné mít zdravotní požadavky jako na kosmonauty nebo stíhací letce. Nebo myslíte, že práce strojvedoucího v 810 je o tolik zodpovědnější a zdravotně náročnější, než řidiče s plnou Karosou?

Fíra -2D bez brejlí ani náhodou!!! Koneckonců tohoto fóra se již několik let účastním protože jsem vždy toužil být strojvedoucí ale s touto vadou jsem se ani nesnažil přihlásit.

To je Váš problém. Přečtěte si Řád zdravotní způsobilosti na dráhách v platném znění.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Plha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 2-2007
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 09:26:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry:
Klídek. Znám neznám není podstatný. Umim číst.
"klatovák"
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.0.30
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 09:39:42    Odkaz na tento příspěvek  

Musím zkonstatovat, že se svými brýlemi L -3,5, P-0,75 leckdy z mašiny vidím deatil v dálce líp než chlapík co mu je 58 a brýle předepsány nemá. Když má brýle nablízko a nasadí si je, aby se podíval do sešiťáku, tak se oko taky hned nezaostří na dálku.
Jedeme a koukám, co to támle je v dálce je za oranžový flíček? Fíra, že to bude ta igelitka na křoví, že už tam byla zachychycená když jel okolo minulou šichtu...No a když se jede na 742 s mžourajícím, vysleplým a špinavým reflektorem, co svítí do stromů, je to spíš na noční vidění než na brýle. Je to o tom, že se jezdí po paměti, návěstidlo vidíš a když ti tam hupne nebo leží člověk nebo vjede auto, neuděláš stejně nic ani s 30dp. Věřte tomu, že skomírající světélko v mechanice za mlhy dobře nevidí ani dokonalý zrak. A když posunovač mává praporkem jako polomrtvý bernardýn ocasem, tak ho ostřílený harcovník nechá chvíli dělat vítr a pak se zeptá vysílačkou nebo ho nechá přijít blíž. Nejsme řidiči MUVek u traťovky co se jsou schopní rozject na žlutý kýbl, když vechtrová vytře podlahu a vylévá vodu.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 10:17:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Quex:Vážený sokolíku neplácám ..jen jsem uvažoval o variantě když dojde k problému s brýlemi...Jaksi je mi jasno že bude jezdit s brýlemi na nose či s čočkami(a hlavně mu je pan dráha přikove krovákem k hlavě :-))
Plha :Já klidnej jsem,já jo...ale urážet někoho jen tak bez znalosti mi připadá hloupé...
Ad brýle : už dám pokoj ,mě jen fakt zajímalo jak to funguje. Mám to štěstí ,že nikdo u nás v rodině nemá brýle na dálku. Tak jsem se jen zeptal...a trochu rozvinul souvětí..
A pokud je dovoleno mít dioptrie pro nové tak to je opravdu degradace ale prd s tím nadělám tak pohoda jazz..
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1907
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 10:22:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Panove v klidu, prijde me ze hledate problem kde neni.
Ostatne to ustanoveni o dvojich brylich na palube plati i pro letadla a tam asi je vetsi sance o ne prijit nez relativne ve statickem prostoru lokomotivy ... ;-)
Pavel
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1447
Registrován: 6-2006

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 10:54:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.S. Měli podle vás tedy zase začít vyhazovat kolegy mladší třeba 40 ti let, živící ještě děti? Jako to dělali po převratu? Vy jste aspoň dostal slušné odstupné!

Mladší vyhazovali Drne před tím, než se vůbec nějaký DSP vymyslel. Nebo je třeba různě znechutili a pod...a potom jim měli tu drzost volat, jestli by se zase nevrátili. Znám plno lidí, co se jim vysmálo, včetně mě, samozřejmě.
Lubino
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.29.92.10
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 11:07:30    Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: Né já jsem v pohodě, nic ve zlém neberu. Nerozepsal jsem se proto, že bych se nějak naštval ale proto, že se chci podělit o "zážitky" které jsou Vám cizí. Chtěl jsem dneska zkusit ten rychlostník ale v tomhle mrazu se mi koukat z okna fakt nechtělo.

"klatovák": Když mi doktor předepisoval brýle, poučil mne, že se korekce dává menší, aby se to oko trochu snažilo a trénovalo protože v některých případech se dá tímto způsobem vada zmenšit. Protože ale moje vada je od narození už několik desítek let stejná, nadiktoval jsem si u optika čočky na míru a ostříž by mi mohl závidět. Osobně si myslím, že ostření zdravého oka funguje jako proporcionální regulace, tj. vždy se udržuje nějaká regulační odchylka a přesně zaostřeno není nikdy. Když si ale nasadím takovou čočku, která nevyžaduje téměř žádné snažení ostřit, myslím že mohu vidět lépe než zdravý člověk. Je to moje osobní teorie, kterou si vysvětluji vidění s brýlemi. Rozumím víc té automatizaci a regulaci než medicíně...

Když jsem se asi před deseti lety zajímal o operaci laserem, řekli mi, že čím je vada větší, tím přesněji ji odstraní. Jde o to, že laser neumí z oční čočky upálit limitně slabou vrstvu tkáně (to je princip operace). Do nějakých 1,5D neoperovali vůbec, do 4D s rizikem že to třeba o 0,5 až 1D přepísknou "na druhou stranu" a od těch 4D to nebyl problém. Možná je dnes tato techniologie dále ale tenkrát to byl důvod, proč jsem tam nešel. Pokud je to ale stejné, má asi případný uchazeč o místo strojvedoucího, který má -3D, docela smůlu.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 958
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 11:26:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo chce vidět, jak vidí člověk s oční vadou bez korekčních brýlí/čoček, nechť si jeho brýle na chvíli vypůjčí a kouká přes ně. Myslím, že pro informativní představu je to dostatečné.
Lubino
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.29.92.10
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 11:27:12    Odkaz na tento příspěvek  

Quex: Zájem jsem měl před pětadvaceti lety. Dneska mám už jinou práci a dráha zůstala zálibou. Už to tak zůstane a proto si platné znění číst nebudu.

Ještě bych doplnil, že pokud má řidič velkou vadu očí, má problém s periferním viděním. Vidí jen to co mám v zorném poli daném čočkou brýlí. Takže (podle mého osobního názoru) pokud dříve byly nároky na strojvedoucího bez vady, bylo to pravděpodobně také kvůli tomuto, nejen kvůli rozšlápnutí brýlí.

Tak a už přestanu psát romány, protože tuším, že by to taby mohlo někomu vadit (jako spam).
Machsebestova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 10-2007
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 11:35:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěla sjem se zeptat jestli vadí brýle i u jiné profese než je jen strojvedoucí mylsím třeba výpravčí nebo vlakvedoucí/průvodčí nebo tam brýle nevadí
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1136
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 11:42:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlakvedoucí nevím, ale lidé, co se přímo podílí na organizaci a provozu dd (mimo fírů) snad musí mít max. +3/-5 nebo +1/-2, nebo tak nejak...
Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje. Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Mnohdy je ale teorie úzce spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč...
ICQ 311-297-744
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 501
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 12:44:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lubino:no na tom periferním vidění jsem taky přemýšlel. Jak to ten člověk dělá? Pokud se dělá zkouška tak jak se dělávala ,tak brýle na nose mít nemůže,pak vidí prd..no dost už, nebo mě pan správec zahluší..:-))
Vždycky plácnu nějakou kravinu a sletí se na mě hejno sršňů...:-))Tím nemyslím vás ba naopak, dík za konzultaci..
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4673
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 13:52:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě bych doplnil, že pokud má řidič velkou vadu očí, má problém s periferním viděním. Vidí jen to co mám v zorném poli daném čočkou brýlí.

No, od toho jsou kontaktní čočky, aby nebyly problémy s periferním viděním, že.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 14:12:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fýra:

Já tu nikde netvrdil, že ne......(že je nevyhazovali už předtím). Já byl taky jeden z těch mladších, tenkrát, přesto jsem vydržel. I bez rudé knížky v náprsní kapse. Asi jsem měl kliku na depo.
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4865
Registrován: 11-2002
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 14:24:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, od toho jsou kontaktní čočky, aby nebyly problémy s periferním viděním, že. - není u nich ale omezení co se dioptrií týče?

Mám osobní zkušenost. Můj dobrý známý (dnes už u dráhy nedělá) začal jako mladík jezdit zcela bez brýlí a časem mu na nose nějaké narostly. No, když mu bylo přes padesát, už měl jedny na čtení, druhé do dálky, třetí proti slunci, čtvrté rezervní. Přičemž minimálně dvoje (na čtení a do dálky) měl na sobě neustále, visely na krku na špagátku a různě to střídal. Kolegové si z něho na blafárně dělávali srandu, že jestli má těch brýlí málo, že mu klidně ještě nějaké půjčí. Ke konci už měl snad víc dioptrií než já...

Jednou mi vzpomínal na šichtu (se spaním cca 800km většinou za tmy), kdy nedlouho po začátku šichty při střídání mašin nějak pozbyl brýle na čtení (vidění na blízku). Od tý doby sice celkem viděl na trať, ale kolik jede z rychloměru už nevyluštil, do knihy předávky a do papírů si prostě něco vymyslel (bo na nudli nic nepřečetl) a plácačku od rozeznal, až když mu jí výpravka praštil přes nos. Ale dojel...
Host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.29.146.3
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 15:03:13    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové Vaše diskuse na téma brýle no to je něco.S věkem se zrak horší.U preventívky doktor napíše jako dodatek povinnost nosit brýle. Dnešní čočky se nerozbijí pádem.Není to sklo a jedna stojí dle provedení přes tisíc korun.I tak je dána povinnost mít ve službě náhradní brýle.Mimochodem. Dopenze se chodí v 63letech.Komu se nezhorší za 43 let na mašině zrak?Možná tak supermanovi.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 502
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 15:26:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Host: Pane kolego to já vím, že se časem zhorší zrak (taky už musím trochu natahovat ruce) ale připadá mi pochybné posadit mladého nováčka za řízení již s vadou zraku, bo si myslím , právě proto že časem bude vidět úplný kulový...Vy když jste nastupoval tak jste musel vidět jak rys.
Ale je to jen můj laický názor tak mě hned nebijte..:-))
Odpovědˇ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.29.146.3
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 15:42:27    Odkaz na tento příspěvek  

Zrak u nováčka by měl být bez chyby.Tak tomu bylo a zřejmě i bude.V tom naprosto souhlasím.
Odpovědˇ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.29.146.3
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 15:51:49    Odkaz na tento příspěvek  

Nováček musí mít zrak bez vady. Tak tomu bylo a bude.V tom sohlasím.Náš zdravotní stav ,včetně zraku,každý rok kontroluje lékař.Kdo ale kontroluje alesponˇzrak řidičům?
Jka2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 12-2006
Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 16:35:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn a Plha: Ještě nevíte, že jsem se stal fírou proto, abych nemusel na vojnu. Tátou holčičky jsem se stal už dva měsíce před maturitou a jít na vojnu se mi fakt nechtělo. S kolegiality jsem opustil OSŽ a vstoupil do FS. Pojistka byl jakýsi bonus. Užívám si předčasného důchodu s počítačem a vnoučaty (poslední přírůstek je na http://sweb.cz/barazatl), ale chybí mi ten adrenalin. Náraz do kamionu ve 119 km/hod nic nenahradí. U soukromníka jsem pokračovat nemohl, poněvadž nemám motory a navíc se tam jezdí pomalu.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 16:57:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jka2005:
Ale nahradí, třeba náraz do kamionu ve 139 km/h....to jste dobrej, že jste takovou pecku přežil, spíše bych si tipnul, že mluvíte ze záhrobí...:-))

P.S. Jo to máte pravdu, u soukromníků se rychle nesvezete...:-(
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 17:08:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jka2005:

Gratuluji k nádhernému mimču, dědku. :-))) To musíte teď nos patřičně vysoko, co?
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1484
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 05. ledna 2008 - 00:09:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Drn: To bych řekl, že jste měl kliku na depo :-)

Vždyť i k vám jsem jednu mou ovečku schoval. A loni se jí konečně podařilo vrátit domů po dvanácti letech vyhnanství.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 38567
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 05. ledna 2008 - 00:34:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda já nestačím koukat, jak všichni čekali, až to zase spustíme...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Pastrka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 05. ledna 2008 - 12:50:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k tomu zraku:

Podle platné vyhlášky č.101/95 u žadatelů o vydání průkazu způsobilosti a při vstupní prohlídce max.-2Dsf a 5/5 či 6/6 (vzdálenost/velikost písma);

při periodické prohlídce může mít strojvedoucí až -5 Dsf či +4 Dsf a astigmatickou vložku +-2 Dsf a 5/15 či 6/18; ovšem v tomto případě je nutný kladný souhlas specialisty; bez souhlasu specialisty +- 3 Dsf, astigmatismus +-1 Dsf a 5/15 či 6/18 (tedy pokud se strojvedoucí při periodické prohlídce vejde do těchto hodnot, nemusí jej preventista posílat na vyšetření k očaři).

Rád bych upozornil na jednu "minelu", která je v této vyhlášce již od samého počátku - pokud strojvedoucí s brýlemi, který s rezervou projde při periodické prohlídce, a praxí, třeba 20 let, půjde k jinému dopravci (třeba i na vlečku do Kotěhůlek), musí vykonat vstupní prohlídku dle vyhlášky č. 101/95 a už nevyhovuje... Někdo třeba odejde od ČD, za rok se bude chtít vrátit, a opět nevyhoví... To že třeba jezdil celý život nikoho nezajímá...

P_z - nemyslím, že by kdokoli z vedoucích zaměstnanců někde v DKV hodlal polemizovat se závěrem lékařské zprávy; pokud lékař strojvedoucího do provozu pustí, tak to prostě platí...

A ještě jedna věc, ten kdo tuto vyhlášku vytvářel, podle mne vycházel ze zcela mylného dojmu, že člověk, který má brýle, musí vždy vidět hůř, než ten, kdo brýle nemá... viz "klatovák"
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4674
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 05. ledna 2008 - 13:14:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

není u nich ale omezení co se dioptrií týče?

Pokud máš na mysli hodnoty přes -15 D, tak asi ano. Jinak kontaktní čočky při bežné krátkozrakosti (do cca -6 D) jsou k dispozici ve všech provedeních bez problémů, u vyšších hodnot pak třeba už jen určité typy zakřivení, ale zhruba do těch -15 D, možná i více, se dají bez problémů používat místo brýlí. Samozřejmě podmínkou je jinak zdravé oko samo o sobě (bez zánětů, se zdravou rohovkou a spojivkami).

Nováček musí mít zrak bez vady. Tak tomu bylo a bude.

Já nevím, ale umíte číst?
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Corllin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 648
Registrován: 12-2006

Odesláno Sobota, 05. ledna 2008 - 13:21:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pastrka:Dnes už vyhláška 101/95 sb neplatí, protože je její novela a to vyhláška 307/2007 sb.Takže to, co tu píšeš nemusí být pravda.Jinak na toto téma se tu už napsalo mnoho řádků.
Škoda každé zamračené,která skončí ve šrotu.
http://www.draha.webz.cz
Pastrka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 05. ledna 2008 - 13:25:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ha, tak odvolávám, co jsem psal ohledně vstupních prohlídek, kdy strojvedoucí s praxí a brýlemi přechází k jinému zaměstnavateli - ani nevím, kdy se ve vyhlášce objevilo: Pokud má tato osoba (uchazeč o zaměstnání) platný posudek o zdravotní způsobilosti k činnosti, pro niž bylo požadováno posouzení zdravotní způsobilosti s vyššími nebo stejnými podmínkami zdravotní způsobilosti, preventivní prohlídka není nutná,

Nicméně, zajímalo by mne, jestli v praxi opravdu ČD uznávají lékařský posudek vydaný jiným lékařem než určeným lékařem závodní preventivní péče?!

Ostatní by mělo platit.
Pastrka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 05. ledna 2008 - 13:27:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Corlin - vyhláška platí, jen se lehce změnil její obsah, je to podobné, jako když vyjde změna k předpisu. Viz http://www.mvcr.cz/sbirka/2007/sb099-07.pdf
Martin_cz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 05. ledna 2008 - 13:30:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Corllin: Vyhláška č. 101/1995 Sb. platí stále, jen se měnilo následujícími právními předpisy její znění.
Pastrka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 05. ledna 2008 - 13:33:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Quex - nováček nesmí mít zrakovou korekci (brýle) s více než -2 Dsf a 5/5 či 6/6. Příloha 1 bod 1v vyhlášky č. 101/95 v platném znění. Tedy, když bude mít brýle s - 2Dsf, a přečte 5/5 či 6/6, tak je (pokud splňuje ostatní podmínky) schopen.

(Příspěvek byl editován uživatelem pastrka.)
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 503
Registrován: 7-2007

Odesláno Sobota, 05. ledna 2008 - 18:36:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Quex : teda pane správec , jedno se mi musí přiznat,kdykoliv něčím přispěji do mlýna tak ze rozhýbají stojaté vody...Tím teda nemyslím , že by byly moje dotazy jakkoliv kvalitní...:-))
Těžko tu něco vyřešíme ale občas se i člověk dozví zajímavou věc. A od toho snad diskuze jsou :-))
Jirkas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 8-2003
Odesláno Sobota, 05. ledna 2008 - 19:24:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě bych měl drobný poznatek k tomu prostorovému vidění s brýlema. Sám nosím brýle (čočky nějak nechci), mám -3,5 a -4 D a na druhých brýlích ještě o dioptrii víc. Doma používám ty slabší, protože se mi v nich líp dělá u počítače, jinak ven a na řízení ty silnější. Jsem už kolikrát přemýšlel, jakto že vidím prostorově a periferně v pohodě i když samotné sklo zdaleka není přes celé zorné pole. Až jsme ve škole v rámci nějaké přednášky dělali pokusy jak vidíme, tak jsem na to došel. Vy, co nemáte brýle se někam podívejte, třeba do novin a schválně si všimněte, když se podíváte na jedno místo a nehýbete očima, kolik kolem toho vidíte ostře. Možná vás překvapí, jak málo. Oko totiž vidí ostře jen velice malou oblast, na sítnici je to žlutá skvrna. Jinde je vidění dost rozmazané a funguje to jako periferní vidění. A když se tam třeba něco pohne, automaticky tam pohnete očima a dostane se ten objekt na žlutou skvrnu a vidíte ostře. A i s brýlema se vždycky dívám tak, že přes sklo se dívám tam, kam chci a že okraje jsou rozmazané už není tak podstatné, protože je mají rozmazané všichni. A jestli lidi s brýlema o trošku víc, to už je skoro jedno.
Buggy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 531
Registrován: 10-2005
Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 14:24:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už jsem ten dotaz psal vedle ale myslím že zde je vhodnější téma.

Měl bych dotaz na znalé. Nevíte jaký plat mají průvodčí ČD?
Neratovice... Vy nevíte kde to je??? No přeci mezi Prahou a Žumpou takzvaně Spolana.
výpravčí1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.84.180
Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 15:54:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Buggy : Plat průvodčího v 6. platové třídě 15640,- Kč, v 7. platové třídě 16950,- Kč, hrubého základ. Plus nějaké příplatky.
Buggy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 532
Registrován: 10-2005
Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 15:55:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

výpravčí1: Díky moc.
Neratovice... Vy nevíte kde to je??? No přeci mezi Prahou a Žumpou takzvaně Spolana.
výpravčí1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.84.180
Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 16:23:26    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Buggy : No, ale za tu nepravidelnou pracovni dobu, práce o sobotách a nedělích, ( volný výkendy prakticky žádné - většinou bez dovolené žádný nemáš ) pracovní podmínky a podobně, to není nic moc ....
Machsebestova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 10-2007
Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 16:38:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kolik berou vlakvedoucí
Pastrka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 16:54:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Buggy, ještě bych dodal, že se ti klidně může stát, že odjedeš do práce a vrátíš se až třetí den, jsou to spací šichty, jeden den spíš třeba v Ostravě a druhý v Praze... Je to pro dobrodružné povahy. Ty příplatky nejsou zanedbatelnou částí platu, pokud ještě uděláš nějaký přesčas, dá se vydělat poměrně dost. Pokud umíš jazyky (angl + němčina), můžeš se přihlásit do konkurzu na stevarda Pendolína, a to je jak pracovně tak platově ještě o kus výš.
P_z
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 623
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 16:56:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stačí hledat... http://www.ceskedrahy.cz/wps/wcm/connect/CD-cz/cd/kariera/kariera/ předpoklady....

(Příspěvek byl editován uživatelem P_Z.)
Pastrka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 17:58:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P_z v tomto odkazu je uveden mzdový tarif, který už neplatí. Správný tarif je nutno hledat v nové kolektivní smlouvě -
http://www.osz.org/index.php?option=com_remository &Itemid=33&func=fileinfo&id=70
Buggy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 533
Registrován: 10-2005
Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 18:07:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky všem za odkazy a rady.
Pastrka: Ono nejde tak o mě ale o blízkou příbuznou.
Neratovice... Vy nevíte kde to je??? No přeci mezi Prahou a Žumpou takzvaně Spolana.
Ferii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 4-2005

Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 19:05:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolegové proč se k autobloku tahá a je jeho součástí kabel Vn?Díky

Je to pro dobrodružné povahyPřeju hodně štěstí,taková drážní ubytovna v Praze na Chodově kde se vystřídaj za noc bez převlíkání až 3 somráci,ukrajinci,opilci a jiná sociální třída je vážně dobrodružstvím sama o soběJeště štěstí,že jsem po republice vyzkoušel jen tuto ubytovnu SDC Praha a né jinou... a to je u této práce jen špička ledovce

(Příspěvek byl editován uživatelem ferii.)
Brilantně distingvovaná, z inertních sfér termicky vystresovaná, kauzálně symetrická, bázicky kubistická,senzitivně hyperaktivovaná. Áno,ano to je řada 749,751 ... :o)
Martin_cz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 19:11:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ferii: Jsou z něho napájeny jednotlivé body decentralizovaného AB.
Ferii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 4-2005

Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 19:18:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_cz:Díky ale to vím,že u každého oddílového návěstidla je rozvaděč s tímto napájením.Jsem se asi blbě zeptal.Myslel jsem proč je zvoleno tak vysoké napětí,k čemu je tam potřeba?Že by bezpečnost,ztráty,proudové zatížení,zpětné proudy z el.trakce?

(Příspěvek byl editován uživatelem ferii.)
Brilantně distingvovaná, z inertních sfér termicky vystresovaná, kauzálně symetrická, bázicky kubistická,senzitivně hyperaktivovaná. Áno,ano to je řada 749,751 ... :o)
Machsebestova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 10-2007
Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 19:34:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to jako mylsíte že jsou ubytovny a nocležny v takovém stavu po celé republice nebo jen v Praze
Martin_cz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 19:36:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ferii: Trošičku z historického hlediska a hlavně kvůli ztrátám na kabelu.
Ferii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 4-2005

Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 19:42:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_cz:jj dík už mi to ráčilo cvaknout :o)

Machsebestova:To bohužel netuším to poví ostatní,možná jsem jen byl odměněn pobytem této kvality za to,že nejsem u čd.Potkal jsem tam totiž i stewardy pendolínka a ostatní vlakvedoucí u nich je to bydlení nejspíš trochu jinde,alespon se mi to tak zdálo.
Brilantně distingvovaná, z inertních sfér termicky vystresovaná, kauzálně symetrická, bázicky kubistická,senzitivně hyperaktivovaná. Áno,ano to je řada 749,751 ... :o)
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 541
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 20:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ferii: na Chodově určitě žádná drážní ubytovna není... bůhví, v jakém kanále jste tam spal :-). Že by byl na dráze pořádek, to dávno není, ale ani v nocležně na Chodovci(areál ONJ) nespí somráci a opilci...resp., pokud spí tak celou noc. Že někteří zaměstnanci ČD v uniformě takto vypadají je jiná věc...
Neodrazujte zájemce o práci u firmy, ano?
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1024
Registrován: 5-2006

Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 22:41:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Johny11:...Neodrazujte zájemce o práci u firmy, ano?...

Zájemce o práci u firmy odrazuje samo vedení přístupem k zaměstnancům.
Tak jak jsem žil,žiju dál
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2144
Registrován: 9-2003

Odesláno Neděle, 06. ledna 2008 - 23:53:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stewardi, a to je co?pokud se nepletu,sborník prací ČD zná pouze vlakvedoucí a průvodčí..Hraní si na stewardy,piloty a podobné nesmysly okolo pinďolína mi už lezou krkem a připadají silně trapné..kdyžtak promiňte,ale tohle hraní si na šlechtu mi fakt přijde ubohé..neviděl jsem,že by podobné divadlo dělali v Německu u ICE a to mají desítky souprav..to co u nás děláme hyper super(i cenou)je na západě standardem..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Machsebestova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 07. ledna 2008 - 12:13:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v tomto odkazu je uveden mzdový tarif, který už neplatí. Správný tarif je nutno hledat v nové kolektivní smlouvě -
prosím mužete mi napsat prosím kde se to na ty stránce přesně dá najít nenašla jsme to tam nikde děkuji
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 323
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 07. ledna 2008 - 12:29:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf:

Vaše rozčílení je jen důkazem, že je to ČD skvěle zvládnutá reklamní marketingová kampaň. To, že to vnímáte negativně, je fuk. Hlavně, že se vám to dostalo pod kůži....
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2149
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 07. ledna 2008 - 12:39:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já vím..Rozhodně nejsem proti nové technice a postupům,ale tohle mi prostě nesedí,a možná to bude právě tou kampaní..a asi nejsem zdaleka sám..Nedávno odborářské noviny Obzor vytiskly článek jakéhosi "vchního stewarda"který se mimo jiné podivoval proč jsou "ti ostatní"železničáři na pinďu a jeho personál tak zlí a ironičtí..
..pořádná mašina má kotel a komín..