K-report
 

Archiv do 25. května 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Pardubicích » Archiv do 25. května 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2784
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 08. května 2008 - 09:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

334 : protože se kolem střídavých výzbrojí (i když ne Škodováckých) motám dost dlouho dovolím si malé vysvětlení, co se jak chová a proč.

Nejdřív malé teoretické vysvětlení : aby se dal střídavý motor regulovat a byl okamžitě připraven "k akci" musí jím neustále protékat nějaký malý proud, musí být neustále nabuzen a k tomu je třeba, aby neustále bylo dostatečné napětí na vstupním filtru výzbroje. Tohle napětí lze získat dvěma způsoby - z troleje nebo z rekuperace. Z toho vyplývá jasná zákonitost, že pokud střídavá výzbroj ztratí vstupní napětí ze sběračů, musí začít trošku brzdit, aby si pomocí rekuperace napětí na filtru udržela.

A teď ke konkrétním připomínkám :

1. cukání na křížích, čím pomaleji se přes křížení jede, tím citelnější to je - viz výše uvedené. Když se ztratí napětí na vstupu, přejde výzbroj do mírné EDB, aby se udrželo napětí na filtru.
Pokud jsou kříže "jenom" se ztrátou napětí, většinou to necukne, protože napětí dokáže udržet kondenzátor ve výzbroji. Pokud tam je zkrat kondenzátor se okamžitě vybije a nastupuje nucená EDB.
Jediné možné řešení by bylo řídit nabíjení filtru ze sítě dalším tranzistorem, který by při detekci zkratu (jak detekovat?) odpojil filtr od sítě - tranzistor navíc + čidla navíc + software navíc za to asi nestojí.

2. trolejbus neumí naregulovat tak malý výkon, aby to neustále nezrychlovalo
Toto je jednoznačně otázka nastavení SW. Pokud by byl požadavek na jeho úpravu určitě by s tím šlo něco dělat. Je ale třeba si uvědomit, že výzbroj má k dispozici jedinou informaci o tom, co řidič chce, a to úhel sešlápnutí jízdní šlapky. Dá se definovat nějaká změna chování v závislosti na rychlosti (malá V + malé zadání = mírně zrychluj, velká V + malé zadání = udržuj Vkonst), ale je třeba si to dost rozmyslet i z hlediska zadavatele, jak to chci, aby to bylo blbuvzdorné pro všechny řidiče (aby se pak nešířily stížnosti typu "dělá si to co chce, s tím jezdit nebudu").

3. trvalá mírná rekuperace při jízdě výběhem
Když programátoři z ELINu i CEGELECu umí totéž otočit na "trvalý velmi mírný tah při jízdě výběhem" (ze sítě to bere tak max. jednotky A a řidičům se to moc líbí, jaký má vůz skvělý doběh) tak by to jistě uměli i programátoči ze z Plzně. Musí to po nich ovšem někdo chtít. (Narážka na jednoho zde občas diskutujícího :-))
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2619
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 08. května 2008 - 15:07:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

334 - no já nevím, osobně mi nic z popisovaných těžkostí vůbec nevadí. Teď dneska dopoledne jsem odjel 132 km s trolejbusem 24 Tr číslo 317 a bylo to veskrze příjemné ježdění. Pravda, že jsem pedál jízdy měl především v jednom nebo druhém dorazu, ale nepozoroval jsem ani nějakou špatnou setrvačnost, ani jiné problémy. Spotřeba 106 kW na 132 km taky není špatná. A cukání na izolovaných místech se dá přežít.
Jen ta Citelisová karoserie mi vadí trvale - od mála místa pro lidi třeba u zadních dveří, přes špatný výhled do zrcátek po vrzání plastů v interiéru.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Moskvič 412 - kdo jednou zkusí, už nechce jinak!
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 5-2005
Odesláno Čtvrtek, 08. května 2008 - 17:54:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki, díky za vysvětlení. Ledacos se mi ujasnilo.
Nevím, nevyznám se v tom, ale zdá se mi, že snad i pomocí vhodně zapojených diod by se dalo tomu vybití kondenzátoru předejít, ne? Nebo to budit z baterky? No, oni nad tím asi jiní přemýšleli víc než já :-)
Zajímavé ale je, že když jsem se svezl v Ostravě Trolinem (jako cestující) a na cukání jsem si dával pozor, žádné jsem nezaznamenal. Asi to tedy nějak vyřešit lze.
Jinak jasně, i s 24 Tr se jezdit dá, sportovní jízda ve stylu brzda - plyn je dokonce s tímhle trolejbusem díky výkonu jeho motoru opravdový požitek. Spotřeba je samozřejmě taky báječná. I já s tím mívám díky rekuperaci hluboko pod 1 kWh na km.
Přesto, když vozím lidi, považuji za prioritu nikoliv podávání sportovních výkonů, ale právě jízu plynulou. A pokud stroj za 10 miliónů jezdí hůř (opakuji, že neříkám, že je nepoužitelný) než předchozí typy, ať už z jakéhokoliv důvodu, tak mě to dost štve.
Jestli by nebylo lepší vrátit se ke stejnosměrným motorům, než se takovéhle mouchy vychytají. Dost by mě zajímalo, jestli ty výhody střídavého motoru (snadnější údražba) jsou i v praxi skutečně tak výrazné, že to vyváží vyšší cenu a všechny patálie s tím spojené.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2561
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 09. května 2008 - 09:17:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pomocí vhodně zapojených diod by se dalo tomu vybití kondenzátoru předejít, ne?
Dalo, ale nemohlo by to rekuperovat a hlavně by musela být všude v síti stejná polarita trolejových vodičů.

Nebo to budit z baterky?
Je potřeba napětí v řádu stovek voltů, to jde z baterky těžko. Navíc platí to, co jsem už psal výše - muselo by se "nějak" zjišťovat, kdy je U z trolejí OK a kdy ne, a hlavně by se to muselo dostatečně rydchle odpojovat. Ono to není žádná sranda, a navíc to dělá dost problémy rekuperaci.

Modelový příklad :
Jedu rychlostí 36km/h, to je 10m/s, to je 1000cm/s.
"Vlítnu" do křížení, kde mám izolovaný úsek o délce 20cm, a za ním je zkrat nebo otočená polarita.
Pokud nechci uspořádat velkolepý výbuch kontejneru pohonu tak musím umět zareagovat na těchto 20cm, což je 0,05s alias 50ms. To je na hranici možností současné techniky (čidla zjistí - procesor přechroustá - poprosí tranzistor o zavření - tranzistor se zavře). Pro informaci jen samotné zavření tranzistoru (od povelu do zavření) se pohybuje kolem 10ms, reakční doby stykačů jsou mnohem delší (150 ms extra rychlé stykače, běžné stykače až 500ms). Relátka mají rekční dobu při sepnutí kolem 20ms, při rozepnutí až 50ms (vše berte jako orientační).
Proto se vyskytují takové věci jako "antirkuperační tlačítko" nebo softwarově "zabitá" rekuperace v některých provozech.

když jsem se svezl v Ostravě Trolinem a na cukání jsem si dával pozor, žádné jsem nezaznamenal.
Když se systematicky "vyvraždí" zkraty a přepólování na křížích... a jsou tam ještě některé další finty, ale ty tady nebudu ventilovat, protože jsou "vynálezem" Cegelecu a nemám nejmenší zájem pomáhat Plzni.

A pokud stroj za 10 miliónů jezdí hůř (opakuji, že neříkám, že je nepoužitelný) než předchozí typy, ať už z jakéhokoliv důvodu, tak mě to dost štve.
Stěžovali jste si na to oficiálně u výrobce? Softwarem lze napravit opravdu hodně, ale musí se chtít.

jestli ty výhody střídavého motoru (snadnější údražba) jsou i v praxi skutečně tak výrazné, že to vyváží vyšší cenu a všechny patálie s tím spojené.
V současné době je cena AC motoru o dost nižší, než cena DC motoru o stejném výkonu, o rozměrech a hmotnosti nemluvě. Pokud porovnám ceny AC a DC výzbroje (Europulse vs Progress) je to prakticky to samé. Je fakt, že DC měniče lze "očesat" do různých verzí "supežebrák" náhradou některých IGBT stykači apod., ale to je spíš cesta pro východní trhy (Cegelec pro ex-SSSR, Czetro apod.).

(Příspěvek byl editován uživatelem Jenki.)
25Tr Solaris
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.126.248
Odesláno Pátek, 09. května 2008 - 17:26:51    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Martin_j: A teď by mi někdo mohl vysvětlit, jak je možné, že škodovka už ví, že dodá čtyři trolejbusy do Pardubic, když vítěz výběrového řízení ještě nebyl vybrán.
Odpověď jsi již našel v Jenkiho pohádce v diskusi Trolejbusy v Plzni.
Ad 353: ... Na těch trolejbusech mi vadí jejich mechanická část.
Jo, to nám někdy taky
Ad Vihorlat_snina: Prostě to šotoušům vykecali běžní výrobní zaměstnanci Škody Plzeň.
Tak nějak to bylo.
Ad Trolleybus: Zřejmě Škodovka nemá dostatečně zprocesované komunikační kanály...
Ano, občas si říkám, že tento podnik sloužil D-fensovi za vzor.
Ad Jenki: Se vším souhlas. Trvalá mírná rekuperace při jízdě výběhem - ano, to jde softwarově řešit, když to bude zákazník Z chtít.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2243
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 10. května 2008 - 14:58:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obrázek z průniku linky 19 po nově položeném asfaltu kolem Hůrek:

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Moskvič 412 - kdo jednou zkusí, už nechce jinak!
Krupi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 10. května 2008 - 16:09:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fotky z objížďky linky 19
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1309
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 10. května 2008 - 23:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U vás taky?

MHD bude možná jezdit na plyn

Pardubice - Dopravní podnik města Pardubic zvažuje, že by jeho autobusy mohly jezdit na stlačený zemní plyn místo na naftu. Provoz by tak byl výrazně úspornější, bylo by ale nutné vybudovat ve městě speciální plnicí stanici. Městská společnost zatím analyzuje, zda by se taková investice vyplatila.

Ideální lokalita pro plnicí stanici CNG by byla v areálu dopravního podniku či v jeho těsné blízkosti, čerpací stanici na naftu zde již společnost má.

„Pokud by stanice byla někde dál, najezdilo by se hodně kilometrů naprázdno. Při 15 až 20 vozech, které by na zemní plyn musely jezdit, aby to vůbec mělo význam, by to činilo za rok desetitisíce kilometrů,“ řekl ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Provoz autobusů na stlačený zemní plyn je podle něj ve srovnání s motorovou naftou asi o desetinu levnější, což představuje úsporu tři až čtyři koruny na ujetý kilometr. Ročně by tak dopravní podnik mohl ušetřit několik milionů korun. Na druhé straně by ale musel kromě plnicí stanice investovat kvůli bezpečnosti také do speciálního vybavení dílen, odstavných ploch a ventilace. „Finanční efekt se proto začne projevovat až za několik let,“řekl Pelikán.

Na zemní plyn by jezdily nové autobusy, přestavba starších strojů se podle Pelikána nevyplatí. Zlevnit náklady by mohlo otevření plnicí stanice i pro veřejnost a prodej stlačeného zemního plynu dalším odběratelům.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor: (ČTK)
Je rozumné v centrech měst omezovat individuální automobilovou dopravu...o zrovnoprávnění cyklistiky ve městě coby druhu dopravy ani nemluvit - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej! Především v Brně...
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2246
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 11. května 2008 - 22:36:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolejbus 346 dostal reklamu na Lázně Bohdaneč v novém provedení:

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Moskvič 412 - kdo jednou zkusí, už nechce jinak!
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 938
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 12. května 2008 - 09:50:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolejbus 346 dostal reklamu na Lázně Bohdaneč...

Ta lázeňská budova na čele mezi reflektory je fajnovej nápad.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Marmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 12. května 2008 - 13:05:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akorát chybí ta sličná slečna na boku

(Příspěvek byl editován uživatelem marmar.)
doprava.yc.cz Stránky o dopravě. Především o pardubické MHD
ICQ: 499-501-207
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4780
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 12. května 2008 - 15:32:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taková otázka. Copak se stalo s bočními BUSE panely na většině autobusů a trolejbusů? Že by někde udělali soudruzi chybu?
MHD Ostrava FOTO Ostrava
...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 5-2003
Odesláno Pondělí, 12. května 2008 - 15:36:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemáte někdo podrobnější program / jízdní řád Holických oslav v sobotu? Díky...
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2247
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 12. května 2008 - 16:08:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostravák - odpověděl sis sám :-), boční panely mají od pátku omylem nahrané o tři řádky nižší texty, které patří správně jen do a-183 a a-184. A zároveň nějak nejde zobrazit číslo 6. Na záchraně se pracuje.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Moskvič 412 - kdo jednou zkusí, už nechce jinak!
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4782
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 12. května 2008 - 17:43:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za info. Já si říkal, že je to akési divné.
MHD Ostrava FOTO Ostrava
...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3592
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 12. května 2008 - 20:01:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže vám hlásit že se blbě zobrazuje uma je asi zbytečný .
administrator @ mestskadoprava.com
Virtuální DP / stránka o autobusu Citelis / MHD v Hradci Králové
Tento příspěvek je můj názor. Ostatní ať si myslí, co chtějí.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7757
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 12. května 2008 - 22:11:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby jen "6", dnes jsem jel K1651/A143 a ten taky neměl na boku číslo linky.

Jo.... A pokud to tady čte ten, co fotil v pátek kolem jedné hodiny odpoledne T340 na lince 33 na Masarykovo nám., tak fotku očekávám na mailu a předem děkuji.
Nedělejte si se životem starosti - stejně z něho nevyváznete živí.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2248
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 13. května 2008 - 09:09:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MJ - správně - měl jsem přesně napsat, že nejde zobrazit číslice 6, tedy ani jiné číslo linky obsahující šestku.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Moskvič 412 - kdo jednou zkusí, už nechce jinak!
Lp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.29.99.138
Odesláno Úterý, 13. května 2008 - 14:59:11    Odkaz na tento příspěvek  

Přesně dnes máme výročí 100 let státní veřejné autobusové dopravy nejen na území ČR, ale i v celém bývalém Předlitavsku. A slavit to budou jedině v Holicích. V Pardubicích a v Lázních Bohdanči to zařízli. Marně náš autobus 28 čekal před týdnem na točně linky 3, až ho zavolají do centra dění, jak bylo plánováno. Slavilo se jen zahájení lázeňské sezóny a spuštění fontány. Vše ostatní bylo nežádoucí.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 940
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 13. května 2008 - 15:25:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lp: Bohdaneč celkem chápu, pro ně jsou hlavním motorem rozvoje města lázně, takže výročí "nějakých autobusů" mělo nulovou atraktivitu. Pro Bohdaneč má ještě smysl slavit trolejbusová výročí, jelikož dosud žijí pamětníci zahájení provozu. Ale 100 let autobusů, navíc meziměstských, to je pro obyvatele i lázeňské hosty oslava něčeho zcela iracionálního. Můžeme proti tomu protestovat, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat.
Že se nic nebude slavit v Pardubicích, to mě až tak nepřekvapuje. Skoro bych řekl, že se vedení města v oblasti dopravy spoléhá na šotouše, DP a případně ČD, že je na výročí upozorní a zajistí oslavy sami. Chybí nám v Pardubicích historik, který by měl dostatek energie, aby si dokázal třeba právě absence oslav takovýchto výročí všímat. Stručně řečeno: nový Zdeněk Bičík se zatím nenašel, bohužel...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Marmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 11-2006

Odesláno Úterý, 13. května 2008 - 16:08:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já sem přichystal v sobotu v Pardubicích akorát setkání šotoušů a sběratelů jízdenek. Ale kolem poledne stejně pojedeme do Holic, protože v Pardubicích se nic dít nebude. Kdyby někdo chtěl na setkání, tak tu je leták.
application/msword
Setkání šotoušů.doc (28.2 k)

doprava.yc.cz Stránky o dopravě. Především o pardubické MHD
ICQ: 499-501-207
Marmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 11-2006

Odesláno Úterý, 13. května 2008 - 20:22:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a pustěj nás do té oplocené části pardubického aut. nádraží ...
doprava.yc.cz Stránky o dopravě. Především o pardubické MHD
ICQ: 499-501-207
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1348
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 14. května 2008 - 23:34:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dopravu zachraňují řidičky

Pardubický dopravní podnik sehnal chybějící řidiče mezi ženami

Pardubice - Šéf pardubického dopravníku podniku Tomáš Pelikán si může oddechnout. Po dlouhých měsících má plný stav řidičů. Přitom ještě na začátku roku mu scházely tři desítky šoférů. Co může za náhlý zájem o volant? Úspěšná náborová kampaň zaměřená hlavně na ženy.

„Nechci tu naši kampaň přeceňovat, ale musím říct, že máme pozice řidičů po dlouhé době plně obsazené. Až mě překvapilo, jak rychle jsme řidiče sehnali. Devět lidí už dělá autoškolu, jedenáct jich prošlo psychotesty a další čekají v pořadníku. Pokračování kampaně jsme proto utlumili,“ řekl ředitel Pelikán.

Dopraváci se dlouhodobě špatnou situaci se řidiči rozhodli řešit v únoru. Jedním z jejich hlavních cílů bylo dostat do kabin trolejbusů a autobusů ženy. „To se povedlo. Z nově příchozích šoférů je zhruba padesát procent žen. Výrazně se nám tak v podniku zvýší počet řidiček,“ uvedl Pelikán.

Za zvýšeným zájmem o povolání řidiče městské hromadné dopravy v Pardubicích určitě stojí také zvýšení nástupních platů. „Dnes je průměrný plat u nových řidičů kolem 20 tisíc korun. A to je hlavně pro ženy už dost zajímavá částka,“ řekl šéf dopravního podniku.

Kampaň, jejíž hlavní postavou byla právě řidička, měla ženy mimojiné přesvědčit, že nemusejí mít strach sednout za volant autobusu či trolejbusu. „Byl to jeden z motivů kampaně. Několik žen u nás už jezdí a musím říct, že jsou stejně dobré jako muži. Rozhodně v podniku neplatí obehrané vtipy o blondýnách za volantem,“ uvedl Pelikán.

Ten však zatím nechce přehnaně jásat. Většina nových adeptů totiž nemá řidičské oprávnění na jízdu v autobusech, a tak si ho teprve musí dodělávat. Ne všichni uspějí. „Asi 80 procent lidí si musí teprve udělat papíry. S tím souvisí i psychotest. Celý kurz absolvují zdarma u nás. Podniku se tak zvýší náklady, ale větší problém je, že někteří uchazeči zjistí, že na jízdu v hustém provozu nemají,“ řekl Tomáš Pelikán.

Ideální počet řidičů v pardubickém dopravním podniku je 225. V minulém roce však pardubické ulice brázdilo pouze 190 šoférů. Dopraváci vždy dva tři řidiče získali, ale stejný počet zároveň odešel. V podniku tak vznikaly velké problémy s přesčasy nebo s výběrem dovolených. „Nyní by se to mělo uklidnit. Pokud půjde vše hladce, tak už na konci června budeme mít k dispozici 225 hotových řidičů a řidiček,“ dodal Pelikán. Vedle dopravního podniku ženy spolehlivě fungují i třeba u městské policie. Z 92 pardubických strážníků je hned čtvrtina ženského pohlaví. „Odvádějí velmi dobrou práci. Třeba jednadvacetiletá dívka má u psychotestů mnohem lepší výsledky než stejně starý muž. Chlapci prostě později dospívají,“ řekl mluvčí pardubických strážníků Pavel Čejka.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor: MILAN ZLINSKÝ
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli coby parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2255
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 15. května 2008 - 12:53:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Povedl se mi zásadní objev - budoucnost MHD v Pardubicích nepatří plynofikaci, ale vznášedlům!
Jako první se začnou rekonstruovat trolejbusy 24Tr, na obrázku levituje na dílně TÚ trolejbus 320. První fotka je naschvál zesvětlená, aby bylo vidět i pod vůz, druhá je originál.

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Moskvič 412 - kdo jednou zkusí, už nechce jinak!
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 15. května 2008 - 13:51:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: To je pověšený za klacky ke střeše vozovny?
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2256
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 15. května 2008 - 14:10:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za klacky to nevisí, řešení zde:

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Moskvič 412 - kdo jednou zkusí, už nechce jinak!
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7763
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 15. května 2008 - 14:14:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale levitace už se tady v DP zkoušela i v oblasti vrchného vedení. Vzpomínám na fotku sloupu držícího trolejové vedení na křižovatce Stavařov x Hradecká x Hotel, vedle něhož byl výkop. Základy sloupu byly odkopány ze dvou stran a ještě zespoda.

Fotka byla součástí mailu zakončeného větou "Levitace byla tentokrát na naší straně."
Nedělejte si se životem starosti - stejně z něho nevyváznete živí.
Pavel358
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 185
Registrován: 3-2006

Odesláno Čtvrtek, 15. května 2008 - 20:39:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mj: Máš ten mail ještě?? Pošli
Mnoho štastných kilometrů s vozy PSHŽD přeje Pavel.
Marmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 172
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 16. května 2008 - 16:25:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže naposledy píšu, pokud by měl někdo zájem o setkání šotoušů a sběratelů jízdenek, sraz v 8:00 před pardubickým vlakovým nádražím (focení ve městě a na bus nádraží) a nebo v 10:00 u muzea PSHŽD. Poznáte mě podle červené čepice Florbal Náchod. Letáček je níže.
doprava.yc.cz Stránky o dopravě. Především o pardubické MHD
ICQ: 499-501-207
Petr_nosek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3259
Registrován: 8-2002
Odesláno Sobota, 17. května 2008 - 20:49:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

postřeh: na informační tabuli jsem dnes koukal na nádraží před 9. hodinou a nezobrazoval se tam spoj linky 3 odjezdem v 9.00.
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 181
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 18. května 2008 - 00:04:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Nosek: Vždyť jsem už psal, že ta tabule je na efekt sice pěkná, ale praktický význam je minimální. Tabule zobrazuje spoje na velmi krátkou doubu dopředu a navíc s odjezdem ze čtyřech nástpišť, takže si většina lidí stejně jde pak dvůj spoj vyhledat na zastávkový jízdní řád. Aspoň já z toho mám takový pocit. Zobrazovat spoje s odjezdem pouze v následujících štyřech minutách opravdu není žádný přepich.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1790
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 18. května 2008 - 17:49:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fotografie obou 9Tr ze včerejších jízd
2. narozeniny stránek o MHD v Pardubicích - http://pardubickamhd.cz
Pumpkin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 12-2006
Odesláno Neděle, 18. května 2008 - 21:03:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přidám taky pár včerejších fotek:


(Příspěvek byl editován uživatelem Pumpkin.)
Goldy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 19. května 2008 - 01:00:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad honzin111: To, že tam občas chybí odjezdy linek číslo 3, jsem již hlásil na patřičná místa několik týdnů zpátky, přesto se, koukám, nic nezměnilo. S využitelností tabule víceméně souhlasím, sice na ní automaticky koukám, jestli mi něco nejede, ale ve špičce mám smůlu, spoj, který hledám, se tam občas prostě nevejde a do papírových jízdních řádů se dívám pro jistotu vždy pro kontrolu, protože vím, že občas nějaký spoj na elektronické tabuli záhadně zmizí. To, že se na ní občas objeví neveřejné zátahy trolejbusů do vozovny, radši nekomentuju..
Krupi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 19. května 2008 - 15:26:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky přidám dvě fotky
Marmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 185
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 19. května 2008 - 16:45:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krupi : Neměla bejt náhodou ta druhá rozmázlá
doprava.yc.cz Stránky o dopravě. Především o pardubické MHD
ICQ: 499-501-207
Krupi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 19. května 2008 - 17:27:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marmar: Měla, taky se divim že není rozmazlá, když mě při focení někdo rozesmívá, že jo
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2261
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 19. května 2008 - 20:35:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Copak je divného na této fotce pořízené dnes?


www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Moskvič 412 - kdo jednou zkusí, už nechce jinak!
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 19. května 2008 - 20:48:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmm, no nevím, ale nějak v těch trolejbusech nevidím odbavovací zařízení...
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4694
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 19. května 2008 - 20:50:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaké je číslo té 14ky v pozadí?
MHD na Hané - http://www.mhdnahane.net, ICQ #277-439-754, bart5(zavináč)centrum.cz
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2262
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 19. května 2008 - 20:59:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsou to dlouhodobé odstavenky 314 a 344. Více na www.trolejbus.cz v nejnovějším příspěvku.

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Moskvič 412 - kdo jednou zkusí, už nechce jinak!
Repelend
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1266
Registrován: 10-2004

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 19:01:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zpracoval jsem ex Pardubické autobusy v Liberci u Ivana Pacáka
https://www.k-report.net/diskuse/messages/2484/2512.html#POST10559 54
kdybystě měli nějaké doplňující údaje tak se pochlubte. Díky
ICQ: 364517937 Skype: Mirek_Zika
Co já? :-)
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2266
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. května 2008 - 19:14:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šotoinfo - nová reklama na OC Grand je na a-146. Dneska jezdil na lince 17, fotku zatím nemám.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981

Pardubice, sobota 13.září 2008 - připravujeme setkání vozů Moskvič!
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 946
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 23. května 2008 - 11:47:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Repelend: Skvělá práce

Nejlepší je ovšem 15 (ex 78 DPmP). Jezdit se starým i novým e.č. najednou, to je mazec...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2268
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 23. května 2008 - 21:42:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dočasně jsme bez trolejbusu 318. Důvod je na fotce. Detaily nehody nebudu zveřejňovat, snad jen že to bylo na točně a trolejbus je v tom nevinně.

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981

Pardubice, sobota 13.září 2008 - připravujeme setkání vozů Moskvič!
Malda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 10-2007
Odesláno Pátek, 23. května 2008 - 21:55:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1395
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 24. května 2008 - 11:15:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolik odstavenců trolejbusových ještě máte? Za současného trvajícího napnelismu ve vypravování vozů v Brně bych nevávahal oslovit zdejší dopravní podnik a tyto vozy jim střelit...jako 14TrR by se možná ještě uživily.
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2652
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 24. května 2008 - 13:25:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě máme pět odstavenců: dvě 14Tr07 čísel 307 a 308 a tři 14Tr08/6 - číslo 334 (po recyklaci, ale Buse a Railtechy jsou opět demontované), 337 a 339 (ale ta stojí opravdu dlouho - od dubna 2005). Pokud je mi známo, vzhledem ke stavu vozidel se nepočítá s jejich prodejem jako kompletních pojízdných trolejbusů, spíš jako zdroj ND. Z jedné 07 se plánuje odebrat trakčák, neb pasuje do historie.
Foto z 19.5.2008: první je 307, za ní schovaná bílá 339, oranžová 337 a modrá 308. Zcela vlevo zadek od recyklované 334. Na fotce vypadá 307 ještě velmi bojeschopně, ale v reálu to zdaleka tak slavné není.

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981

Pardubice, sobota 13.září 2008 - připravujeme setkání vozů Moskvič!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2106
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 24. května 2008 - 14:34:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353 - díky za info, no je to škoda (a Škoda taky ), ale přece jen, teoreticky, vyplatilo by se je, oproti koupi nových trolejbusů, nějakou totálnější opravou dát do kupy? Třeba právě dle vzoru brněnské 14TrR?
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2653
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 24. května 2008 - 15:48:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mne by se to minimálně našemu DP nevyplatilo, o vozy nemáme extra nouzi. Navíc máme v provozu 8 totálně generálkovaných (v podstatě nových) čtrnáctek dělaných v PMDP (340-343, 345-348 a každá stála přes pět mega), což omladilo docela výrazně vozový park.
Osobně by se mi 307 (je to rok výroby 1985) líbila jako historický exponát, třeba i neprovozní u našeho Musea, ale každá legrace stojí peníze :-(, a těch není dost ani na uskutečnění reálnějších nápadů.

Přidám pár náhodných záběrů z dispečerského archivu:

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981

Pardubice, sobota 13.září 2008 - připravujeme setkání vozů Moskvič!
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3143
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 24. května 2008 - 16:52:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak - kolegou 353 vyfocená vozidla patří do kovošrotu nebo do Azerbajdžánu (tam by to byla nejspíš přidělenka). Čtrnáctky není možné reinkarnovat donekonečna, v současné době, jak sám víš, v Brně probíhají generálky eMek - tedy vozů z roku 1995, tohle, jestli se dobře dívám, je rikša o téměř deset let starší. Ty ses asi špatně díval, když jsem do brněnské diskuse dával fotky ostaveného vozu 3204... zvenku to taky vypadá úchvatně (teď už teda moc ne, to je fakt), ale uvnitř hnůj a ve schánách a pod vozem dva hnoje. GO takového vozu už se v současné doby nevyplatí. Dost na tom, že nám jezdí vozy 3193 - 3200, a soudě podle toho, že na nich teď z mě nepochopitilných důvodů vyrostlo Buse, tu ještě několik pátků rejdit budou, pravděpodobně do doby, než se pod někým propadne schod, prolomí podlaha nebo unije sedátko na podběhu a bude průser.

Přiznávám, že jsem v klasickém dilematu - staré herky (14Tr) mě štvou a nové vozy (25Tr) taky. Ale, co naplat - jsou to nové vozy. Čeho se děsím, že se najde firma, řekněme Metalstýl Lakatoš při JZD Dolní Mačkovice, kterou 35 let po zahájení vývoje vozu 14Tr napadne vyrábět nové kastle na vozy s prolomenou podlahou "wana", novými čely, lepenými okny a elektroinstalací na bázi jednotek CAMU a sběrnic CAN.
Nechť vyfocené vozy zůstanou tam kde jsou - na trávě mimo dráty.

353 - trakčák s nápisem Škoda fyzicky pasuje téměř ze všeho téměř do všeho, na 7Tr jsme vzali trakční motor právě z vozu 3204 (14Tr07) a jedinou konstukční změnou, které jsme si na obou motorech všimli, je mřížka ventilace = blbůstka. Nepasoval by pouze pozdější motor z eMek - tzv. nízkopackový. Pak už to naráží pouze na problém s "namotaným" výkonem - původní motor ze 7Tr má 120 kW, z vozu 3204 má 100 kW. Díky tomu nám byl do 7Tr tento motor schválen - menší výkon byrokraticky nevadí (a prakticky jízdně to stejně není poznat)
21Tr 22Tr LIVE
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2654
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 24. května 2008 - 20:40:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Verusha - ty trolejbusy opravdu už nepatří pod dráty, i ti Litevci o nich údajně uvažovali jen jako o zdroji ND. Stačí krátký pohled do interiéru, kde kvasí houby a koroze, to samé pak v horším ve schránách pod vozem. Až se k nim dostanu, nafotím nějaký detail zevnitř.
A trakčáky v 307 a 308 se údajně liší nějakými detailem uchycení a jeden z nich právě přesně pasuje do 8Tr, proto se bude brát. Jiné by se musely nějak upravovat a tady to bude bez práce.

A z archivu DP ještě dva pokusy o taranování vozidel MHD jedoucích po hlavní pomocí individuálního gumokolu.

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981

Pardubice, sobota 13.září 2008 - připravujeme setkání vozů Moskvič!
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2655
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 24. května 2008 - 22:31:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna malinká hádanka - copak jezdí na linku MHD sem?

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981

Pardubice, sobota 13.září 2008 - připravujeme setkání vozů Moskvič!
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8338
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 24. května 2008 - 22:38:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V případě té druhé fotky šlo o to, že bylo trošku po dešti, řidič auta chtěl jet po hlavní (= zatočit doprava směrem na Žižín a Hostovice), ale auto překvapivě jelo rovně, kde se k jeho smůle nacházel autobus.
Nedělejte si se životem starosti - stejně z něho nevyváznete živí.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2108
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 24. května 2008 - 23:40:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Veru - pochopitelně bych byl raději, kdyby se vozový park omlazoval novými vozy tempem, v brněnských podmínkách, už notně zásadním. Jenomže víš asi nejlíp, že politika dpmb, potažmo města směruje do obnovy trolejbusů množstvím menším jak malém - 3ks/rok - to je jak plivnout do louže.
Jinými slovy, repasovaná čtrnáctka třeba zde od pardubických kolegů není zrovna systémový krok, (zvlášť pokud jde až o takové herky) ale to koneckonců ježdění busů pod dráty taky ne.

Jinak na fota 3204 pamatuju a na ty řeči, že by se tento dal zamést pomocí smetáčku a lopatky taky .

Dost na tom, že nám jezdí vozy 3193 - 3200, a soudě podle toho, že na nich teď z mě nepochopitilných důvodů vyrostlo Buse, tu ještě několik pátků rejdit budou, pravděpodobně do doby, než se pod někým propadne schod, prolomí podlaha nebo unije sedátko na podběhu a bude průser.

Cos ale čekal, při tomto tempu obnovy vozového parku? Přesně, jak píšeš, budou jezdit až do roztrhání útrob, či do nejbližšího průšvihu.

Pardubickým kolegům se omlouvám za montování brněnské tématiky sem...

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Centra měst a jejich okolí slouží především lidem a nikoli jako parkoviště pro auta - proto je nutné v takových místech omezovat individuální automobilovou dopravu...a více podporovat cyklistiku coby rovnoprávný druh dopravy ve městě - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně!
Lutep
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 448
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 25. května 2008 - 02:27:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v hradci se snezej o velkomesto aspon ideově......
viz novy planek dpmhk
Typ - 14Tr05
Zařazen - 23.10.1984
Vyřazen - 2003
Výrobní číslo - 9088
Evidenční číslo - 320
Odstaven počátkem roku 2003, prodán do Almaty v Kazachstánu (3080). Před prodejem vybaven asynchronním pohonem posilovače a kompresoru
Lutep
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 25. května 2008 - 02:46:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jo a na netu sem našel i toto nezna te to mesto???? a tady jeste jedna blbustka, planek druheho dopravniho systemu, ale na ten prvni nijak nenavazuje

www.hradubice.cz

(Příspěvek byl editován uživatelem lutep.)
Typ - 14Tr05
Zařazen - 23.10.1984
Vyřazen - 2003
Výrobní číslo - 9088
Evidenční číslo - 320
Odstaven počátkem roku 2003, prodán do Almaty v Kazachstánu (3080). Před prodejem vybaven asynchronním pohonem posilovače a kompresoru
Xxx15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 25. května 2008 - 09:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Jedna malinká odpověď: 907, 918 - BČOV.
Život je hra, která se nedá vyhrát...
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1140
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 25. května 2008 - 15:10:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

viz novy planek dpmhk
Metro mi v Pardubicích nechybí, ale P+R parkoviště by se hodila...

www.hradubice.cz
Fajnová doména zabitá amatérským webem a zoufalým obsahem. Škoda...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
stepankocourek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.249.230
Odesláno Neděle, 25. května 2008 - 21:47:34    Odkaz na tento příspěvek  

Od čtvrtka do neděle se v pardubické ČEZ aréně konal 16. ročník Abilympiády. Autobusy 175 a 176 zajišťovaly víceméně kyvadlovou dopravu ČEZ aréna <-> ubytování pro soutěžící. Zde máte několik fotek z akce.