K-report
 

Archiv do 16.listopadu 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Nové tramvaje » Archiv do 16.listopadu 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 682
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 21:53:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel_tarant: Takže nedojde ani ke snížení podélných přídržných tyčí v nesených článcích, které jsou strašně moc vysoko ? Já jen že kdosi ze Škody toto sliboval už od vozu 9113 !!
Pavel_tarant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 23:10:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dojde. Dotaz, na který jsem odpovídal, řešil rozdílné konstrukční spojení mezi madlem a sedačkou. Změna bude provedena zpětně na všech vozidlech 14T jakmile bude technicky a organizačně dokonale připravena.
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 641
Registrován: 3-2004


Odesláno Neděle, 11. listopadu 2007 - 11:52:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K debatám o interiéru škodováckých tramvají (13/14/16T) mne napadá jeden povzdech: Smůla, že si nějaké české tramvajové město neobjednalo Pento od Inekonu, případně jinou tramvaj od jiného výrobce. Pak bychom mohli porovnávat, co je možné udělat odlišně při stejném zadání a co je skutečně neměnné a dané technickými parametry
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Hodis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.212.232.6
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 15:44:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Docela by mě zajímalo přímé porovnání mezi 14T a 120N od polské PESA. Co se týče vzhledu, ten je opravdu subjektivní.
Jenže uspořádání salonu, otočné podvozky, klimatizace a cena o cca 10 mil ve prospěch polské konkurence mluví celkem jasně. Jsou to vyčtené parametry, ale mě se 14T v takové konkurenci jeví jako nepraktický, zbytečně přetechnizovaný a tím i drahý (censored).
Věřím že většina skalních šotoušů by preferovala tramvaj třeba s atomovým pohonem, jen kdyby to tady už jezdilo, ale v současné situaci by Praha spíš potřebavala něco kapacitního a levného. Třeba vykuchanou T14 bez všech těch elektronických bazmeků, kamerových systémů a vzájemně se jistících SW. Možná by se tím tak odlehčila, že i ten interiér by mohl vypadat jinak při zachování nápravového tlaku.
Je mi jako obyčejnému (mírně zasvěcenému) uživateli MHD z těch tramvají smutno. Typická ukázka moderní zpovykané doby. Rozhrkané TT, přecpané vozy, polovina z nich staré (censored), ale nakoupí se s velkou slávou tahla navoněná bída (přítomní zástupci ŠT prominou).
Na druhou stranu je to možná logická cesta. DP zvedne ceny, tím zažene další část zákazníků a v auty přecpaném městě se těch pár prázdných tramvají s neustále vyzdvyhovaným designem Porsche bude náramné vyjímat.
Moderní doba ...
Bobek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 2-2006


Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 15:56:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hodis:
Pro část tohoto porovnání by stačilo kliknout na archiv - 31.10. Jenki k tomuto napsal:
Jinak malý doplněk k PESA výrobkům - moc mi nelezlo do hlavy, jak Poláci dokázali nakoupit cizí podvozky a ještě být o 25% levnější než srovnatelný CZ výrobek. Tak jsem se vydal do Elblagu a vozidlo si trošku olezl. Výsledek je velmi zajímavý. Vzhledově je to pěkné, i kvalita montáže je velice slušná. Zakopaný pes je někde úplně jinde, a sice v pohledu zespodu a "do útrob". Nevím, co PESA deklaruje, ale vizuálně je zřejmé, že hrubá stavba vozu je svařena (byť docela slušně) z nejtenčích možných profilů v co nejmenším množství. Vůz je sice tím pádem lehký a levný, ale tuhost skříně takového zázraku si netroufám ani odhadnout.
Ještě bližší pohled pak odhalí, že konstrukce je velmi dobře uzpůsobena metodě "svař to nějak dohromady a co nevyjde se uřízne nebo nadstaví".
Jsem zvědav, co to udělá po 5 letech provozu.

Já bych všechny tyhle počítače a internety zakázala.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1551
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 15:58:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A nebo se bude kupovat pár kousků supermoderních přetechnizovaných, leč poněkud nepraktických a drahých vozidel a mezi to se vplíží mnohem početnější novostavby klasických, spolehlivých, nemoderních ale praktických a cenově příznivějších vozidel podle 20 až 40 let staré koncepece s četnými úpravami ve výzbroji a s případnou částečnou nízkopodlažnosti.

Moderní doba...
Hodis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.212.232.6
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 08:56:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobek: díky :-) já sem zas tak moc nechodím...
Jojo, čert ví, co ty polské 120N udělají za 10 let, hlavně že to víme u těch našich zázraků. Včera jsem jel jedním z nich domů. V prvním článku obsazených 6 sedaček, ovšem plošina tak plná, že se tam už nevmáčknul nikdo. Bylo třeba přeběhnutou k předposlendím dveřím a narvat se tam, ovšem vedle mě stála taková nižší paní a ta už na tu tyč nade dveřmi nedosáhla. Tak jsem jí držel já :-) a výborně jsme si poklábosili. Paní měla velmi konkrétní názor...
A taky tam bohužel regulérně teče. Ne někudy kolem dveří nebo oken, ale přímo střechou, skrz osvětlení to lidem u 4 dveří kapalo na hlavu :-) Fakt super.
Hlavně že je to svařené s pořádných jeklů a má to nerezové tyče a LED diody v zadních světlech, ty na rozdíl od žárovek vydrží roky. Jen nechápu, že tam nejsou vpředu xenony? Asi už by to bylo moc drahý nebo co
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1487
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 10:59:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Docela mne zaujal poslední odstavec polského článku:
Po 14 polskich miastach jeździ obecnie blisko 4 tys. tramwajów. Prawie połowa z nich to 20-latki, połowie tysiąca z nich stuknęła "trzydziestka". Tylko 300 pojazdów ma mniej niż 10 lat. Szacuje się, że w ciągu pięciu lat polskie miasta zainwestują w wymianę taboru około 10 mld zł.

Polsky sice jen tak částečně rozumím, ale 4 tys.tramwajow ve 14 miastach = skoro 300 kusů na každé. A z těch 4 tisíc se musí během deseti- až patnácti-letí vyměnit či aspoň zrekonstruovat 3,5 tisíce. S takovou perspektivou se vývoj vyplatí daleko spíš než při českém nebo česko-slovenském trhu.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2390
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 12:57:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Borovička:
Nesmysl, stejné to bylo s PCC vozy před 50 lety. Musely se kvůli nim upravovat tratě, případně stavět smyčky, byly těžké, oproti starým vozům vysokopodlažní a zpočátku dosti nespolehlivé. Taky někdo mohl říct, že raději než přetechnizované T3 je lepší nakupovat ponorky...
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1553
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 14:27:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Není pravda. Když začaly někam jezdit Té trojky, tak byli lidi spokojeni se zvýšeným pohodlím a kulturou dopravy. Pokud ovšem současně došlo k adekvátní náhradě kapacity staré soupravy. Tou třeba nemohl být sólo vůz T1. U vozů 14T jsou reakce po první jízdě v přeplněné tramvaji velmi negativní. Staré tramvaje netopily, nástup byl vysokopodlažní, sezení podelné. Ten, kdo se tenkrát před 50 lety s novými vozy trápil, byl provozovatel nikoliv cestující.

A když už tady děláte ten nesmyslný výčet nevýhod Té tramvají, tak jste zapomněl na dost podstatnou věc - překopání a posílení napájení. Ale tétrojkám stačilo upravit tratě a to napájení. No co můžu upravit, když nevyhovuje interiér vozu. Snad jen zdražit jízdné, aby se trochu uvolnil prostor.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1233
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 14:47:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě mě napadlo ke srovnání rychlosti výstupu a nástupu: Jsou opravdu lepší 1/2 VP + 4 NP dveře (14 T) než 6 VP u 2xT? Já bych si nebyl jistý. S 5 dveřmi u KT, z toho 2 zúženými by se to srovnávat už mohlo.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10370
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 15:10:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

- Nesmysl, stejné to bylo s PCC vozy před 50 lety...., oproti starým vozům vysokopodlažní

Borovička - Staré tramvaje ..., nástup byl vysokopodlažní,


Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1020
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 15:48:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Není pravda. Když začaly někam jezdit Té trojky, tak byli lidi spokojeni se zvýšeným pohodlím a kulturou dopravy. Pokud ovšem současně došlo k adekvátní náhradě kapacity staré soupravy. Tou třeba nemohl být sólo vůz T1. U vozů 14T jsou reakce po první jízdě v přeplněné tramvaji velmi negativní. Staré tramvaje netopily, nástup byl vysokopodlažní, sezení podelné. Ten, kdo se tenkrát před 50 lety s novými vozy trápil, byl provozovatel nikoliv cestující.

Jenze T1 ani T2 se hodne dlouho nedarilo spojovat do dvojic. Vetsina pokusu koncila ruzne ohnutymi sprahly. Takze ve vysledku jezdila prave kratsi mene kapacitni souprava. K tomu v T1 byly podelne lavice a v T2 bylo usporadani 2+1 aby se tam neveslo tolik lidi, bo napravove tlaky (jaka to paralela s 14T).
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2391
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 15:52:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Borovička:
Kam na to chodíte? Staré tramvaje měly podlahu klidně okolo 700 mm, vlečňáky bez problémů pod 600 mm. Se zvýšením na skoro 900 mm cestující byli silně nespokojeni! Obdobně s tím, že museli čekat v koloně v zavřené tramvaji...

První T1 měly podélné lavice, ale interiér byl u dalších upraven. Vy ovšem kvůli interiéru zavrhujete nízkopodlažní tramvaje obecně. Navíc se k tomu přidává dnešní požadavek na poměr počtu stojících a sedících, DP si nemůže svévolně objednat tramvaj "bez sedadel".
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1554
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 16:26:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Navíc se k tomu přidává dnešní požadavek na poměr počtu stojících a sedících, DP si nemůže svévolně objednat tramvaj "bez sedadel".
Kdepak je tato norma - prosím konkrétněji.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3720
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 17:40:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mašinka:
A dalo se do nich naskakovat za jízdy.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2957
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 18:37:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jenže taky nejezdily běžně po městě víc jak 40
...nikdo mi nerozumí - jsem... záhadný... (mazaný Phil Marlowe)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3721
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 19:55:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zatímco ty dnešní, především ve špičce a v centru, nejezdí běžně víc jak 20
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 23:29:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Iiii: nějak jsi zapomněl vzít do úvahu úzký prostor za 1. dveřmi v T3, který snižuje "rychlost" nástupu a výstupu docela zásadním způsobem.

Ad hmotnost: 14T je stejně těžká jako KT8 (~ 38 t). Dvojče wan je oproti nim těžší o 4 t (~ 42 t).
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10372
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 08:56:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ke srovnávání T1 a Poršetry - trochu vám to selhává, řekl bych. Zatímco T1 byl ve své době naprosto novinkový a převratný zjev v kontextu celé Evropy a dovolil bych si jí nazvat jednou z pramáti moderních evropských tramvají, tak o Poršetře toto neplatí ani náhodou. Kdyže byla v Praze prezentována první nízkopodlažní tramvaj z Německa (Hannoveru?)? 1990?

Tedy jestliže T1 (TI) měla na nějaké úvodní chyby a slepé uličky (podélné sezení, komplikace při vícenásobném řízení) nárok, tak u nízkopodlažní tramvaje z počátku 3. tisíciletí nehrozí toto alibi ani náhodou.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2396
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 09:24:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

měla na nějaké úvodní chyby a slepé uličky (podélné sezení, komplikace při vícenásobném řízení) nárok, tak u nízkopodlažní tramvaje z počátku 3. tisíciletí nehrozí toto alibi ani náhodou.

Já se obávám tohle srovnání docela těžce kulhá, páč cokoliv má větší či menší dětské nemoci a je celkem lohostejné, zda jde o převratnou novinku a nebo víceméně tuctové vozidlo využívající už dávno používanou koncepci. A že dneska nejde o to postavit nejlepší tramvaj na světě (ta beztak neexistuje), ale postavit co s poměrem technická úrověň-cena-kvalita unese zákazník. To platí koneckonců i kdekoliv jinde spotřební elektronikou počínaje a auty konče. I Mercedes S 600 je v řadě věcí kompromis.

A ještě mě napadly tři věci:

- Pro šotouše je jakákoliv změna věc veskrze negativní, protože on potřebuje svoje jistoty (brejlovec bez ztráty kulatých okének na Jedlové, T3 v původním provedení forever, atd.).

- Náš pes taky radši žere granule u tchýně, páč si myslí, že jsou lepší(jsou ze stejného pytle jako u nás doma). Občas tenhle vzorec chování neplatí jenom pro psy.

- Já se tou 14T (ať je jakákoliv a co si o ním mylím já není až tak důležité) byl project a sledoval názory PT substrátu. Byly (k mému částečnému převapení) celkem pozitivní, až na vyložené šotouše, kde prostě zjevně došlo ke ztrátě tradičních výše uvedených jistot T3 forever.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2394
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 09:45:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McBain:

Ale kdeže, na srovnání s PCC vozy jsem ilustroval, že tehdejší tramvaje (ať už T1, T2, T3 i další) měly zpočátku řádově větší potíže a kdyby je tehdy někdo odmítal řešit a prosazoval dodávky krasinů a podobných muzejností, jezdili bychom v tom dodnes. To je přesně Borovičkův přístup.

Borovička:
Vzhledem k možnostem IGK musí dnes socka nabídnout něco lepšího než dříve, snaha po větším počtu sedících a nízké podlaze je proto zcela legitimní. Uvědomme si taky, že existuje hromada lidí, co tramvaje pro vysokou podlahu raději vůbec nepoužívá - tím zdaleka nemyslím pouze vozíčkáře.

Jestli je poměr seslí ke stojícím udáván v nějaké normě / nařízení / vyhlášce, nebo je požadován městem / Ropidem nebo bůhví čím, to stejně jako vy nevím. Slyšel jsem o tom ale už z více zdrojů. U 14T je "zaseslení" nesených článků dané taky požadavky na hmotnost.

Co z toho všeho vyplývá? Že 14T je takovou nízkopodlažní T1ičkou (nebijte mě). Není ideální pro náhradu PCC vozů na důležitých linkách v Praze, ale zároveň se najde dostatek linek, kam 60 vozů bez problémů umístit.

Teď doufejme, že 15T bude tou T3ojkou...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4168
Registrován: 8-2003


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 10:03:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Uvědomme si taky, že existuje hromada lidí, co tramvaje pro vysokou podlahu raději vůbec nepoužívá

Otázkou je, jestli toto jsou typičtí motoristé.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2398
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 10:44:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Otázkou je, jestli toto jsou typičtí motoristé.

Matky s kočárkem zcela jistě.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10374
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 10:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RadekŠ - Já se obávám tohle srovnání docela těžce kulhá, páč cokoliv má větší či menší dětské nemoci a je celkem lohostejné, zda jde o převratnou novinku a nebo víceméně tuctové vozidlo využívající už dávno používanou koncepci. ...
I Mercedes S 600 je v řadě věcí kompromis.


Takže až si koupím Mercedes S600 musím počítat s tím, že budu pár let vychytávat tzv. dětské nemoci? A co Singapore Airlines, taky něco u A380 vychytává? Obávám se, že tento přístup výrobců (včetně tolerance jejich zákazníků) známe hlavně z kolejí, jak těch městských tak těch "velkých".

A že dneska nejde o to postavit nejlepší tramvaj na světě (ta beztak neexistuje), ale postavit co s poměrem technická úrověň-cena-kvalita unese zákazník.

Teď jde o to, kdo je ten zákazník. Jestli "město", DP, nebo cestující.

Pro šotouše je jakákoliv změna věc veskrze negativní, protože on potřebuje svoje jistoty (brejlovec bez ztráty kulatých okének na Jedlové, T3 v původním provedení forever, atd.).

Pro šotouše možná, ale u mě něco takového opravdu nehrozí.

- Teď doufejme, že 15T bude tou T3ojkou...

Taky doufám.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 10:56:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenom něco o začátcích vozů T3.

Nedostatečné větrání, zatékání do přístrojových skříní, destrukce pantografů, velice špatné převodovky, neprůjezdnost většiny obluků vůči průjezdnímu profilu, .... atd
Asi jsem z jiného světa.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2399
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 11:22:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže až si koupím Mercedes S600 musím počítat s tím, že budu pár let vychytávat tzv. dětské nemoci?

U posledních dvou generací to zpočátku výroby (cca 2 roky) platilo.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2400
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 11:33:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A co Singapore Airlines, taky něco u A380 vychytává?

Dá se předpoládat že ano, stejně jako se vychytávaly A320, B747 atd. Když se začínal vyrávět B747, spolupodílelo se na vývoji a zkouškách asi pět leteckých společností.

Růžové brýle dolů - stejně jako se vychytávají zpočátku výroby mouchy u všech masově vyráběných aut, dá se tím víc předpokládat vychytávání vad u kusové produkce, kde se nezkouší 50-100 prototypů.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10375
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 12:29:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dá se předpoládat že ano, stejně jako se vychytávaly A320, B747 atd. Když se začínal vyrávět B747, spolupodílelo se na vývoji a zkouškách asi pět leteckých společností.

Takže DPP se spolupodílí na vývoji Poršetry, resp. nízkopodlažních tramvají z Plzně? To je mi docela novinka, až doteď jsem myslel, že je to jejich zákazník. Doufám, že za to DPP má od škodovky alespoň nějakou slevu.
A ČD se zřejmě nejnověji opět spolupodílejí na vývoji ešusů. Poté, co zdárně spoludokončily vývoj pendolín.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Pavel_tarant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 13:21:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: DPP se nepodílí přímo na provádění vývojových prací. DPP ale formuluje svá přání, kterých si ceníme, protože vyplývaji z provozní zkušenosti.
Obecně je celkem běžné, že zákazník u tramvají má specifické požadavky, ty formuluje a vyjadřuje se k jejich technické realizaci. Ze zákona také vyplývá, že je jako provozovatel účasten schvalovacího řízení vozidla, což je v podstatě také částí vývoje.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 812
Registrován: 2-2006


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 15:43:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel tarant: Vede se "šuškanda" (ale ne zas tak úplně JPP), že vozů 14T v Praze nakonec přeci jen nebude celých 60 ks.
Údajně je nové vedení hrubě nespokojeno s jejich provozem, poruchovostí, servisem a dodávkami dílů.

Takže to co se "dole" ví už dlouho, doteklo i "nahoru".

Můžete se k tomu vyjádřit ?
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1073
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 21:25:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dnes na andělu v krátkém sledu 9121 @ 14 a poté rachotiny 9111 @ 9 a 9113 @ 14. rozdíl je doopravdy nepopsatelný.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4173
Registrován: 8-2003


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 21:48:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain:
Ke srovnávání T1 a Poršetry - trochu vám to selhává, řekl bych. Zatímco T1 byl ve své době naprosto novinkový a převratný zjev v kontextu celé Evropy a dovolil bych si jí nazvat jednou z pramáti moderních evropských tramvají, tak o Poršetře toto neplatí ani náhodou.

V kontextu celé Evropy možná, ale v USA to byl koncept známý (a vyráběný a provozovaný) už nějakých dvacet let... Takže to vyjde nastejno.

RadekŠ:
Matky s kočárkem zcela jistě.

Aha, takže opět matky s kočárky, důchodci a invalidé. A co třeba zdravý muž, 35 let, dostatek peněz na provoz auta a ochota je vydat. Pro něj má nízkopodlažnost jaký (zásadní) přínos?
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4174
Registrován: 8-2003


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 21:51:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3:
Důvodů k nespokojenosti s T3 (všech odrůd) je dost, tak jaké z toho vyvodí DPP (město) důsledky?
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Pedro74
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 6-2007


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 22:14:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych navrhoval 14T nasadit na polonoční a noční provoz = větší obsaditelnost než 1xT, lepší kontrola obecenstva než 2xT, zmizí z očí nas.aných cestujících a opilcům je to jedno. Ještě doinstalovat dva automaty na jízdenky a je to ajdeál...
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 813
Registrován: 2-2006


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 22:27:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: To byl jako vážně míněný dotaz ?

Ale jako fór dobrý...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4180
Registrován: 8-2003


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 22:44:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážně míněný dotaz.
Hlučný a neklidný chod, nevhodný interiér (preference míst k stání, nízký strop a okna,...), profukující dveře (T3R) a mnohé další z T3 a jejích odvozenin nedělají zrovna ideální tramvaj a jestli problémy 14T mají vést k jisté minimalizaci jejich počtu ve městě, tak si tak říkám, jestli by podobná snaha neměla proběhnout i t T3 a spol...
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Jabberwocky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 22:49:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp:
Aha, takže opět matky s kočárky, důchodci a invalidé. A co třeba zdravý muž, 35 let, dostatek peněz na provoz auta a ochota je vydat. Pro něj má nízkopodlažnost jaký (zásadní) přínos?

Například ten, že se vozíčkáři a jiní méně pohybliví lidé stanou běžným jevem na ulici, což má v konečném důsledku velmi blahodárný účinek na společnost jako celek. Je to snad málo?}
Pavel_tarant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 22:53:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3: V byznysu je to vždy o smlouvách, jejich dodržování či nedodržování a důsledků z toho vyplývajících. Pokud je mi známo, existuje platný kontrakt na celkem 60 kusů 14T, který je plněn. Obecně platí, že pokud v podobných případech nedojde k vzájemně výhodné dohodě obou smluvních stran, měnící podmínky kontraktu, žádná ze stran si nemůže nárokovat jednostrannou změnu smluvních podmínek.

Ještě k problému náhradních dílů. Spousta lidí si plete navzájem dva pojmy. Jedna věc jsou náhradní díly na garanční opravy, které jsou obecně v režii výrobce a ten je povinen si je sám obstarat, zabudovat a udržovat. Jiná věc jsou náhradní díly na běžnou údržbu a opravy, které nemusí být kryty smlouvou o dodávce výrobku a v tom případě za jejichž naplánování, zasmluvnění, objednání, pořízení, zaplacení a skladování odpovídá sám provozovatel.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4181
Registrován: 8-2003


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 23:06:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jabberwocky:
Nepochopil. Já v principu nezpochybňuji zajištění dopravního spojení pro postižené, byť ne kvůli nějakému pofidérnímu "blahodárnému účinku pro společnost jako celek", ale ptám se, co tramvaje nabízejí i jiným skupinám (potencionálních) cestujících, než těch, kteří jsou na ně do značné míry odkázání a jako uvedl jsem příklad jaký jsem uvedl...?
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 407
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 02:03:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: Pro něj má nízkopodlažnost jaký (zásadní) přínos?

Když bude dělat něco veledůležitého odpovídajícího jeho mládí a úspěšnosti a nebude u toho dávat pozor, tak si namele ústa z menší výšky. Popravdě pád z T3 na dlažbu zní až nebezpečně. ;)

Ale vážně: Má-li veřejná doprava sloužit všem, jako že má, pak opatření zpřístupňující dopravní prostředek jedné skupině a zároveň jej nečinící nepřístupným druhé, je opatření správné.

Nízkopodlažnost zdá se býti odpovědí současné doby na požadavek maximální přístupnosti. Možná existují i jiná řešení, která ještě čekají na své objevení nebo pouze propagaci. Otázkou je, zda-li je nutné, aby byla nízká podlaha v celé délce... i za cenu uzoučkých uliček a piedestalů tak, jak je potkáváme v autobusech.
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 1-2004
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 03:51:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám strach, že ty 3 schody do vysokopodlažní tramvaje (pokud možno ve variantě "odkukdkoliv kamkoliv", tj. s velkou pravděpodobností bez přestupu) jsou jen malé zlo v porovnání s gymnastikou, kterou musí méně pohyblivý člověk provozovat, pokud chce cestovat metrem (obvykle 2x schodiště do vestibulu - z toho to dolů pevné, 2x eskalátory, a nedejbože ještě 2x schodiště na přestupu, pokud možno s pevnou vložkou, pokud je to na B). A kolik je tramvajových zastávek, ze kterých je výstup pouze podchodem? Kolik je křižovatek, kde si chodec může vybrat buď přelézání zábradlí, pobíhání po křižovatce nebo pomočený podchod?
Tím samozřejmě netvrdím, že NP tramvaje jsou k ničemu. Jen naznačuju, že nejhlouběji zakopaní psi jsou trochu jinde.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1494
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 09:05:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

T1 byl ve své době naprosto novinkový a převratný zjev ... v USA to byl koncept známý (a vyráběný a provozovaný) už nějakých dvacet let

Dotaz (já fakt nevím): kolik tramvajových sítí (stačí v %) v US a Kanadě bylo zrušeno mezi zavedením PCC a zavedením T1? Nebyly rušeny mj. z důvodu "proč kupovat dokonalé, ale drahé tramvaje, když město může nakoupit skoro dokonalé a podstatně lacinější busy a občané si (stejně, bez ohledu na druh MHD) koupí skoro dokonalé a velmi laciné IGK"?
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10387
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 09:17:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dotaz (já fakt nevím): kolik tramvajových sítí (stačí v %) v US a Kanadě bylo zrušeno mezi zavedením PCC a zavedením T1?

Těžko říct, já taky nevím. Určitě jich bylo dost, ale aspoň někde PCC zánik tramvajového provozu oddálily nebo úplně odvrátily (i když takových případů moc není). I když třeba tramvaje v New Orleans přežily až dodnes v před-PCC podobě.
A poslední PCC bylo v Americe vyrobeno v roce 1952, tedy v době, kdy u nás začínala výroba TI.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Jabberwocky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 10-2007
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 09:24:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: Ano, mluvíme každý o něčem trochu jiném. Nicméně o té pofidérnosti bych se dost přel - to že jsou postižení vidět na ulicích, že se účastní veřejného života a že se stávají "normou", to není přínosem jen pro ně samé, nýbrž i pro toho zmíněného zdravím kypícího pětatřicátníka. Společnost není jen prostým součtem jednotlivců, je organismem sama o sobě a přístup k postiženým je jedním z ukazatelů jejího zdraví. To se pak zpětně odráží do vlivu této společnosti na jednotlivce. Nedá se to změřit, ale je to tak. To že onen "zdravý" bude jezdit do práce pravidelně s chlápkem na vozíku, kterého by jinak nepotkal, postupně změní jeho vzorce chování a vnímání.
Abych nežvanil jen obecně - žil jsem nějakou dobu v Berlíně. Jedna z prvních věcí, kterou tam člověk začne brzy vnímat, je množství postižených a starých lidí na ulicích. Takových, kteří u nás většinou sedí doma. Tam se babka s chodítkem šourá na procházku, protože ví, že autobus, který přijede, bude np. Že není problém jet metrem. A tak dále. Výsledkem je pak to, že o víkendu tam potkáváš spoustu rodin, které se jdou po obědě projít a kromě kočárku vezou třeba ještě dědečka na vozíku, protože "je to normální". Nevím jak Tobě, ale mně taková společnost přijde zdravější a příjemnější pro život než pražská bariérová.
Takže užitek z postupného zprostupnění města má podle mne i ten, koho se to netýká přímo. Leckdy o tom ten dotyčný ani neví, obzvlášť pokud je zvyklý všechno přepočítávat na peníze či okamžitý a viditelný prospěch. Ovšem když něco není ihned vidět, ještě to neznamená, že to neexistuje :-)

Vratislav: To je bohužel svatá pravda :-(
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4183
Registrován: 8-2003


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 09:45:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Určitě jich bylo dost, ale aspoň někde PCC zánik tramvajového provozu oddálily nebo úplně odvrátily (i když takových případů moc není) ... A poslední PCC bylo v Americe vyrobeno v roce 1952, tedy v době, kdy u nás začínala výroba TI.

Aha, takže T1 začínala v době, kdy její vzor žádné extra štěstí svým provozovatelům nepřinesl a pomalu ale jistě se poroučel do dějin.
Takže jejich pohrobek, ona legendární T3, se chytla jen díky tomu, že vznikla v zemi, kde na auto se nejprve 15 let šetřilo a potom 10 čekalo v pořadníku.
No nevím, jak toto příznivci T3forever rozchodí...
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4184
Registrován: 8-2003


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 09:57:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jabberwocky:
Tak znova. Moje otázka směřovala k tomu, co DPP, resp. nízkopodlažnost, nabízí tomu, kdo není invalida, důchodce, matka s kočárkem a pod. Co kromě uvolni, upřednostni, uskromni se, neremcej, ale plať...
Protože jestli nic nenabídne, tak to skončí tak, že MHD bude gheto (pravda, bezbariérové) pro ty, kteří na nic jiného nemají, což jak sám uznáte, není zrovna ideální.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2747
Registrován: 8-2005


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 10:12:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bude-li se nízkopodlažnost vyvíjet směrem, kterým jde nyní (KT6N a Wany), tedy přesun schodů od dveří, kdy se po nich chodilo jen pokud vozidlo stálo, do středu vozidla, kdy se po nich chodí, i když je vozidlo v jízdě a všelijak trhá a kymácí se, vzroste riziko úrazu těch ještě pár zbývajících neinvalidních a skončíme na vozejcích všichni, pokud pád za 3 schodů přežijeme. Docela by mě zajímala statistika úrazů v KT6N a wanách - to že jsem jí ještě nikde neviděl, leccos napovídá.
Budoucnost patří bagrům!
Jabberwocky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 10-2007
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 10:17:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: Trochu mi to připomíná jednu scénu ze Života Briana. "Co nám přinesli Římané?" ;-)
Nicméně, z pohledu, jak ho předkládáte, samotná np koncepce nepřináší pro onoho pětatřicátníka nic. Může klidně přestoupit do auta, pokud se smíří se stále zacpanějšími ulicemi, kde stráví stále více času, a s tím, že i on sám přispívá k tomu, že jsou ulice hlučnými dopravními stokami a vzduch plný mikročástic, které on i jeho rodina dýchají. Je to rozhodnutí svobodné, ovšem zůstává otázka, zda je též zodpovědné.
Tím nechci bránit odstranitelné nedostatky na straně MHD, jen polemisuji s koncepcí samospasitelnosti IAD a preference automobilu jako znaku "svobody" či "postavení". Jinou otázkou je, co přesně by měla MHD nabízet, aby byla přitažlivá. To já nevím, protože mně v zásadě zatím stačí důvody zmíněné výše, abych nechal auto v garáži a šel na tramvaj. Nebo sedl na kolo.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4186
Registrován: 8-2003


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 10:23:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zeptej se ČD na statistiku úrazú s žabotlamů a různých patrových vozů versus zbytek vozového parku. Jsem zvědavý, kolik lidí se tam zmrzačilo/zabilo pádem ze schodů. Byť je pravda, že s vlaky nejde jezdit "oblíbeným" způsobem řidičů DPP maximální zrychlení - maximální brzdění...
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 684
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 10:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: Vy tu otázku asi směřujete přímo na 14T, i když zní to spíš obecně. Tedy obecně NP tram nenabídne tomu vašemu modelu o mnoho víc než VP (možná nic=bude stejně vhodná), ovšem NP tram nabídne hodně lidem, kteří se do VP dostávají dost těžko nebo vůbec. Co je na tom složitého ? Pokud jde čistě o 14T, mám pocit, že při větší obsazenosti to s těmi výhodami hapruje u obou skupin.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 726
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 10:30:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: Do toho musím vstoupit. PCC neskončila proto, že by byla špatná, ale proto že už nebyl takový zájem jezdit VHD. (rozvoj automobilismu, ekonomická konjunktura). Nebo ty bys věděl o nějaké "dokonalé" tamvaji, která by v Americe v 50.létech přitáhla cestující zpět?
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4187
Registrován: 8-2003


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 10:31:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže zatímco od šedesátých let auta prodělala bouřlivý vývoj a dostala se o hodně dál, tak tramvaje se zmohly na novou výzbroj, nové sedačky a jiný nátěr úchytných tyčí (T3R) a konečně se do nich dostanou i invalidé. Takže nic, vidím, že brzy přijde doba, kdy i já, šotouš, dám tramvajím (zejm. těm odpovídajícím koncepcí interiéru 60. letů) adieu. Popřeju šťastnou cestu důchodcům a invalidům a ve volbách dám přednost té straně, která bude prosazovat méně peněz pro DPP, ale brutální navýšení prostředků na silnice a garáže.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4188
Registrován: 8-2003


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 10:34:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Fousekx:
Nebo ty bys věděl o nějaké "dokonalé" tamvaji, která by v Americe v 50.létech přitáhla cestující zpět?

Ale PCC byla navržena právě na to, aby cestující z tramvají do aut vůbec nepřesedli...
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4189
Registrován: 8-2003


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 10:41:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže když tramvaje koncepce PCC nedokázaly zabránit odlivu cestujících do aut v roce 1940, proč by to měly zvládnout v roce 2020 (na kdy se s provozem T3R ještě evidentně počítá)? Anebo tím mám považovat za definitivně prokázané, že T3R je ne rozvojem, ale hrobařem tramvají (VHD; nejen) v Praze?
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1556
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 10:43:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Docela by mě zajímala statistika úrazů v KT6N a wanách

Invalida, který u wany či KT8N nezvládá np nástup, má k dispozici stále klasické vstupy na které je už přes 40 let zvyklej. Takže úrazovost np vstup asi nezvyšuje.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4190
Registrován: 8-2003


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 10:49:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Invalida, který u wany či KT8N nezvládá np nástup, má k dispozici stále klasické vstupy na které je už přes 40 let zvyklej. Takže úrazovost np vstup asi nezvyšuje.

Tak zrovna tam dotaz evidentně nesměřoval.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 10:55:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jabberwocky a ostatní: Domnívám se, že většina těch dnešních vozíčkářů aj. invalidů středního věku si svoji dnešní invaliditu způsobila úrazem v automobilu. Chtějí být v stejně mobilní, jako když byli automobilisty.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 727
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 10:57:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: Ale PCC byla navržena právě na to, aby cestující z tramvají do aut vůbec nepřesedli...
No třeba proto, že tramvají (jakoukoliv) už nechtěli jezdit, protože IN bylo pro změnu vlastní auto.

Takže když tramvaje koncepce PCC nedokázaly zabránit odlivu cestujících do aut v roce 1940, proč by to měly zvládnout v roce 2020
Mě by spíš zajímaly nové typy, zda tomu zabrání... Obávám se totiž, že nové tramvaje s pevnými podvozky tramvajovou dopravu spíše zpomalí. A pak třeba příjdou na řadu argumenty o pomalé tramvaji, drahé infrastruktuře, ...
no toto
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.113
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 11:08:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Možná, že Cogwheel ví o úrazech v automobilu svoje, ale jinak tentokrát střelil kozla.

A navíc je známá studie, že bezbariérový přístup je žádoucí zdaleka nejen pro vozíčkáře, ale (z hlavy nevím) pro několik desítek procent cestujících (senioři, kočárkysti, vozíčkáři, hůlkaři, sádrové nohy atd.) + samozřejmě urychlení výměny cestujících - krácení jízdních dob, menší potřeba vozidel. Asi studii Ing. Pohla většina zde diskutujících zná. Bohužel se touto studií různě ohání výrobci při lobbování na magistrátech, ale stejně se jí neřídí. Většina NP vozidel je bezbariérová pro vozíčkáře a kočárkysty. Pro ostatní je však vozidlo nízkopodlažní, nikoliv bezbariérové. Bariéra se v tichosti přesunula mezi uličku a sedadla.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace