K-report
 

Archiv do 08.dubna 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Inekon Trams vs. Škoda Transportation » Archiv do 08.dubna 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Honza_Šlehofer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1440
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 24. ledna 2007 - 22:12:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nějak to tu utichlo, tak to tu možná rozproudím. V návštěvní knize se mi objevil tento příspěvek:
AHoj, byl by někdo z odborníků schopen napsat článek, jaký je rozdíl mezi tramvajema, co se vyrábí v Plzni a těma, co se vyrábí v Ostravě? Jakou neodborná lama mám dojem, že jsou to identické vozy a zdaleka nejsem sám, bylo by vhodné, aby se do toho někdo vložil a udělal nám jasno ....
Napsal jsem k tomu následující odpověď:
Na odborný článek si netroufnu, ale zkusím to alespoň nějak stručně shrnout:
Tramvaj Astra vyvinul Inekon společně se Škodovkou, která pak tramvaje Astra začala vyrábět. Později se však s Inekonem rozhádali. No a protože vývoj dělal Inekon, začal si nechat tramvaje dělat jinde (v dílnách DPO Ostrava). Do jaké míry je původní duševní vlastnictví Škodovky a do jaké Inekonu tu nevyřešíme, snad probíhaly, nebo probíhají i nějaké soudní spory.
Od té doby si každý z výrobců vylepšuje své další vozy po svém a liší se různým vybavení či novějšími komponentami.
Můj osobní názor (a logika by tomu napovídala), je ten, že ostravské vozy na tom budou lépe, neboť vznikají v dílnách dopravního podniku a různá vylepšení se tak uplatňují přímo dle zkušeností z provozu, narozdíl od mamutího molocha, který to dle mého řeší více v teoretické rovině, s provozovateli moc nekomunikuje a v současné době není schopen ani dodávat včas náhradní díly na své již vyrobené vozy.

Toto je můj názor a tazatele jsem odkázala i na tuto diskuzi, tak k tomu případně také něco napište. Na toto téma piště sem. Do mé knihy návštěv ne!
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již sedm let na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1017
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 28. ledna 2007 - 10:57:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co jsem tady sledoval debaty a problematiku duševního vlastnictví u vozů Astra a Trio tak jsem to pochopil takto. U Astry má podíl Inekon na vývoji mechanické části vozu a také i na obchodní stránce projektu viz vozy v USA. U Tria je opět mechanická část vozu od Inekonu i když jsou zde patrné upravy na základě provozu, elektrickou část se pak už řešila v ramci podniku Inekon trams ( ex DPO Inekon). V podstatě se dá říct že trio je jen další vývojové pokračování Astry byť část výrobce a projekce byla zaměněna, to samé se dá říct i u vozů ze Škodovky které jsou dodávány do Prahy, Wroclavy nebo Cagliary.

Je pravděpodobné že kvalita prvních tramvajích vyrobených v Plzni nebude nijak zavratná, je třeba v zít v uvahu že do té doby se zde vyráběly jen lokomotivy a navíc v době vzniku Astry byl Plzeňský kolos né moc stabilní situaci.

Pro Ostravského výrobce je určitým plusem velikost samotné firmy a místo působení. Tedy sdílení prostoru v jedněch největších tramvajových dílnách v ČR, které mají znalost původní Astry v rámci provozu a provozního ošetření a neposlední řadě i přímý kontakt s dopravcem provozující tyto vozy.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Sajtr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 11-2006


Odesláno Úterý, 06. února 2007 - 23:29:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mohl by mi někdo, prosím, osvětlit koncepci tramvaje 15T? Pořád mi nějak nejde dohromady 100% NP a otočné podvozky.

(Příspěvek byl editován uživatelem sajtr.)
MKzB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.200.64
Odesláno Středa, 07. února 2007 - 10:42:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Škodovka sice nic na webu nemá, ale bude v principu stejný jako Inekon Superior.
http://www.inekon.cz/showdoc.do?docid=110
Něco podobného plánovalo i ČKD těsně před krachem.
Ybalgin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 1-2007


Odesláno Středa, 07. února 2007 - 13:31:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

já když se koukam na věci,co má 15T mít,tak mi to až moc zavání RT6kou.ale 14T jsou zatím v pohodě a 15T snad taky budou jezdit.
Šotouši všech zemí,...
Sajtr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 11-2006


Odesláno Středa, 07. února 2007 - 13:51:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No jo, ale u toho Inekonu píšou, že NP bude jenom 50%
MKzB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.200.63
Odesláno Středa, 07. února 2007 - 14:00:43   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pražská verze nebude mít schody, ale šikminy.
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 12-2006


Odesláno Pátek, 09. února 2007 - 16:44:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ybalgin: Nebylo by následně jednodušší objednat víc kousků výzbroje 15T a narvat ji i do RT6 (jestli se vejde)?
Doprava nebo cizí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely...
Jva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1438
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 10. února 2007 - 09:19:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A proč? Jedna RT6 je rekonstruovaná s osvědčenou a hojně zastoupenou výzbrojí Progress. Jen jaksi není vůle ji moc vytahovat na ulici, neboť pod pojmem NOVÁ TRAMVAJ si pražané MUSÍ vybavit pouze Porsche.
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 603
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 10. února 2007 - 10:03:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Třeba se čeká, až bude Porschat jezdit mnohem víc. Pak se nějaká RT6 ztratí.
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 12-2006


Odesláno Sobota, 10. února 2007 - 15:05:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A co je pak T3R.PLF? O tom to prohlásil debil Štajner.
Doprava nebo cizí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely...
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 997
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 10. února 2007 - 15:31:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

kalanis: pěkné kódování...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2611
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 23. února 2007 - 13:18:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Neví někdo, kde bych našel fotografie plzeňské Astry 301, když se zkoušela v roce 1999 v Praze?
Díky
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1251
Registrován: 6-2005


Odesláno Pátek, 23. února 2007 - 13:25:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Počkáš-li do podzimu, tak tou dobou už snad budu skenovat jaro 1999. Na netu jsem je asi nikde neviděl, což mě samotného dost překvapuje.
Nikdy nic nevíš, dokud to doopravdy nevíš.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2612
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 23. února 2007 - 18:13:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já je taky nemoh vygooglit, proto ten dotaz tady.
Jinak počkám.
Honza_Šlehofer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1470
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 23. února 2007 - 18:38:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Určitě na netu bývaly. Na svých stránkách mám odkaz právě na zkušební jízdy 301 v Praze, ale bohužel tyto stránky už nefungují. Bylo to na doméně mestskadoprava.sk, přesně 324,ZDE.
A pak jsem našel ve svém kompu pár malých fotografií, ale nevím odkud jsou, možná z předchůdce stránek FŘT.
Případným autorům se tedy omlouvám za neuvedení.
 
 
 


(Příspěvek byl editován uživatelem Honza_Šlehofer.)
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již sedm let na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2614
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 24. února 2007 - 09:25:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Honza Šlehofer:
Taky jsem na odkaz na tvých stránkách narazil, bohužel nefungoval. Jinak díky za fotky.
Nodes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 605
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 25. února 2007 - 11:12:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejake fotky 301 su tu
http://www.mestskadoprava.net/galeria/category.php?cat=324&start=650 na stranke dole a na nasledujucej.
Vtobola
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 12-2006


Odesláno Neděle, 11. března 2007 - 14:42:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mam dotaz. proč pořád v ostravě chcípají astry? kvůli čemu to je?
staré kachny,dobré kachny.
pozor T3 mizí waný se šíří.
Ikarus280and283
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 3-2007


Odesláno Středa, 04. dubna 2007 - 20:50:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pro mne je to jedno. Obě ty tramvaje jsou pěkné. Inekon je pěkný svým vnějším vzhledem, Astra trošku za jízdy připomíná starý rozvrzaný dveře. Nedá se jim prakticky nic vytknout.
Teď odbočím od tématu: jediný s prominutím šmejdy jsou t3, které se předělávaj na vario lf.e .Nebo k2 na k3 rn. Prostě originál je originál.
Lumík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 258
Registrován: 5-2004


Odesláno Středa, 04. dubna 2007 - 20:56:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ikarus280and283- Šmejdy jsou tak akorát právě Tria a Astry...
Zatím nejlepší českou tramvají je asi varioLF.E. Je nízkopodlažní a má otočné podvozky. Pevné podvozky u Aster/trií jsou největšími problémy.
Vím svoje... jsem z Olomouce...
...aneb Kdo chce kam, pomožme mu tam...
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1135
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 05. dubna 2007 - 20:44:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jediný s prominutím šmejdy jsou t3, které se předělávaj na vario lf.e .Nebo k2 na k3 rn. Prostě originál je originál

V podstatě souhlas, jen toho šmejda si odpustim. Wana neni žádné dlouhodobé řešení, krátkodobě se dávyužít, ale bude vždy jen odkládání generační výměny. Bohužel tudy cesta z dlouhodobého pohledu nevede.

Šmejdy jsou tak akorát právě Tria a Astry...

Je hezké hned nadávat na šmejdy, ale kde je doopravdy chyba? Jsou v podstatě tři možnosti:
- vedení DP a města neví co chce a něco koupí, no a po té za to nebere zodpovědnost...
- udržba neni schopná nebo vůbec neni připravena udržovat vozidla která jsou odlišnější od zavedené koncepce vozů T/KT
- výrobce nedotahl projekt vozů do konce a vše se projevuje až v provozu, třeba nedostatky na prvních Astrách jsou výsledkem nezkušenosti při výrobě a také i finančním stavem výrobce...

Co jsem vysledoval v tramvajových provozech v ČR tak určitá kombinace všech výše popsaných možností se vyskytla ve všech DP kde se zaváděli do provozu nové NP tramvaje odlišné od koncepce T/KT.

Zatím nejlepší českou tramvají je asi varioLF.E. Je nízkopodlažní a má otočné podvozky

Z nově vyrobených vozidel se v celku rychle ujala, ale otázka zní proč se tak rychle ujala? Pro mě bude wana vždy jen opožděné stádium tramvají T/KT které mělo přijít do provozu před 20 lety a né až teď. A jediný důvod proč se chytá je určitá návaznost v udržbě, nedostatek financí a laksní přístup odpovědných míst k VHD.

Pevné podvozky u Aster/trií jsou největšími problémy.

Ano pevné podvozky jsou problem, ale zase je tu otázka. Řešil někdo problem samotné provozu techto vozů a jejich vliv na tratě? Řešil někdo problematiku udržby těchto vozů? Já bych řekl že minimálně nebo spíše vůbec. Jen tak mimo jiné kolik je oblouků s přechodnicema v olomoucké tramvajové síti? A co třeba ta právě rekonstruovaná trať budou mít tam oblouky přechodnice, tedy pokud tam nějaké jsou?

Na problemy je třeba se dívat z několika pohledů a oběktivně je vyhodnocovat a né rovnou psát že co si je šmejd a něco zase jiného je nejlepší!
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
1313
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 12-2006


Odesláno Čtvrtek, 05. dubna 2007 - 21:23:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy:wana vždy jen opožděné stádium tramvají T/KT které mělo přijít do provozu před 20 lety a né až teď

- Před 20-ti lety jsme asi nebyli tak pohodlní a byli jsme zvyklí na "klasiku".
- V posledních deseti let se do popředí dostává skupiny cestujících - důchodců a imobilních občanů, na které se bere ohled a nastává tak "éra" NP tramvají.
- Samozřejmě měla asi na tom vliv vyspělejší západní Evropa

(Příspěvek byl editován uživatelem 1313.)
Moje stránky: Ostravské tramvaje Ostravské trolejbusy
Nový tarif KOMFORT+: pokud si zaplatíte příplatek 20,-Kč, řidič BUSu Vás doveze až před Váš barák!
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1136
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 05. dubna 2007 - 22:17:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1313: Ona nízkopodlážní vozidla resp. upravená vozidla pro přepravu invalidních obyvatel není jen věcí posledních 10-ti let, počátky lze hledat už v druhé polovině osumdesátých let. A nedáse říct že by se v té době o tomto trendu nevědělo. Již na začátku devadesátých let existoval projekt vozu KT8D5N který byl odložen a oprášen na přelomu let 1998/99 stěmato vozy se lze svézt v Brně a daly základ pro dnešní rekonstrukce vozů KT8D5. Také bylo v ČKD projekčně připravované vozidlo označené jako B6A5N, tedy vlečný vůz k tramvajim T6A5. To že tyto projekty se nerealizovaly ve výrobě nebo do ní přišly opozděně je však dáno stavem ČKD v devadesátých letech a také i politickou potporou bezbarierové VHD. Ono celkově devadesátá léta byla spíše o hledání a o poznávání omylů.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Ikarus280and283
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 175
Registrován: 3-2007


Odesláno Sobota, 07. dubna 2007 - 16:28:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to Lumík: no vidíš. Já mám názor takovej, ty takovej. Ale s těma Variema s tebou souhlasím.
Šulu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 10-2006
Odesláno Sobota, 07. dubna 2007 - 17:43:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pánové, ono zde nejde ani tak o to co je šmejd a co má pevné podvozky, ale o to kolik co stojí.. jestliže za cenu jedné astry/tria mám 2 wany, tak není co řešit, protože získávám variabilnost (v prac. den dvojče o víkendu sólo), kdežto astra je furt 1,5 dvojčete což ve špičku je málo a o víkendu zase někde moc.
DP opravdu nemají peníze nazbyt..bohužel...pokud budou v rozpočtu těžké balíky pak se můžete koncepci wany vysmívat..ano, koupíme si něco lepšího..ale zkuste vymyslet nějaké levné nízkopodlažní řešení s otočnými podvozky... schválně..kdo z Vás rýpalů na něco přijde..
1313
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 12-2006


Odesláno Sobota, 07. dubna 2007 - 18:42:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Šulu: wajco
Moje stránky: Ostravské tramvaje Ostravské trolejbusy
Nový tarif KOMFORT+: pokud si zaplatíte příplatek 20,-Kč, řidič BUSu Vás doveze až před Váš barák!
Fanfán
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 11-2005


Odesláno Sobota, 07. dubna 2007 - 18:47:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na wajco si počkej do pondělí. A pak zase za rok...
Liberté! Égalité! Sexualité!
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1137
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 07. dubna 2007 - 19:27:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Šulu: Přesně tak vše je o penezích a také i o přístupu lidí. V současné době jsou wany v menších městech s menším rozpočtem lepší řešení, ale v podstatě se tim jen odsouvá další vývojové pokračování. V ČR mě osobně přijde že politici na všech urovních zatim nepochopily smyl VHD a buď jí berou jako socialní službu nebo jako součást svých profitových záměrů. A pokud nebude přístup změněn tak se bude muset vystačit s takovíma řešenímy jako je wana a spol. nebo třeba redukcí tramvajové dopravy.

A když je tu řeč o financích, tak kdykoliv v historiii se prováděla generační obměna vozového parku tak se muselo též počítat i s náklady do infrastruktůry. Naposledy to byl vrámci tramvajové dopravy přechod z dvounápravových vozů na vozy typu T/K/KT a začátky nebyly rozhodně bez problému. Proto se prováděly upravy tramvajových tratí, měníren a vozoven nebo přímo výstavba oběktů určených pro nové vozy. A to samé se bude i dít u zajištění provozu NP tramvají. A z toho je také i dobře vidět že pokud Wana vystačí se stávajícím vybavením infrastruktůry neni ničim jiným než konzervací stávající techniky. Velké změny vždy něco stojí a nejsou jednoduché a nic se na tom nezmění.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
1313
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 12-2006


Odesláno Sobota, 07. dubna 2007 - 20:05:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Wana neodsouvá vývojové pokračování, ale ona jím je. (pokračování T3). Stále dokola tu mluvíte o efektivním řešení a finančně dostupným. Např. řešení určite není 14T. Její vysoká pořizovací cena, údržba, ND, nižší kapacita, neotočné podvozky... a podle mě bez rozdílu velikosti měst je na 1. místě praktičnost, kapacita a cena a samozřejmě také úspora energie. A navíc u Wan není zasahování do infrastruktury.

(Příspěvek byl editován uživatelem 1313.)
Moje stránky: Ostravské tramvaje Ostravské trolejbusy
Nový tarif KOMFORT+: pokud si zaplatíte příplatek 20,-Kč, řidič BUSu Vás doveze až před Váš barák!
Fanfán
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 11-2005


Odesláno Sobota, 07. dubna 2007 - 20:32:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čím to, že odpůrci wany jsou ochotni ji přiznat i nějaké klady, zatímco její příznivci na ní nevidí špatného ani ň?
Kdo z nich je tedy důvěryhodnější nechť každý posoudí sám.
Liberté! Égalité! Sexualité!
1313
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 12-2006


Odesláno Sobota, 07. dubna 2007 - 20:39:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím ale co je na Wanách špatného jenom pouze že mají techničáky od předchůdkyň a ne nové a tedy špatně považované za REKONSTRUKCE. Nějaké protiklady určitě má KAŽDÉ vozidlo. 14 T má nadčasový design a nese značku ŠKODA, ale to je asi tak všechno. Je rozdíl ale jestliže příznivec hledí pouze na image vozidla nebo na technické řešení, koncepci atd...

(Příspěvek byl editován uživatelem 1313.)
Moje stránky: Ostravské tramvaje Ostravské trolejbusy
Nový tarif KOMFORT+: pokud si zaplatíte příplatek 20,-Kč, řidič BUSu Vás doveze až před Váš barák!
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1138
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 07. dubna 2007 - 20:58:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Wana neodsouvá vývojové pokračování, ale ona jím je. (pokračování T3).

Tady si nerozumíme, wana je promě odsouvání vývoje v tom smyslu že se s ní doopravdy do mrtě nahradí stará T3. Ale dalším vývojem jsem nemyslel jen výměnu vozového parku, ale třeba další věci s tim sovisející. Třeba takové věci jako preference na křižovatkách, záchytná parkoviště, nepřeplňované tramvaje s častějším intervalem. Netvrdim že není snaha o rešení této problematiky v ČR, ale bohužel to více méně dost vázne.

Např. řešení určite není 14T. Její vysoká pořizovací cena, údržba, ND, nižší kapacita, neotočné podvozky...

S timto výrokem si dovolím nesouhlasit, vozy koncepce 14T jsou řešenim, ale musí být k němu podmínky. Nasazení 14T v Praze je spíše ukázkou jak by neměl vypadat provoz NP tramvají. A nutno dodat že DPP, magistrát a ROPID tuto situaci podcenili a stav je takový jaký je. Tramvaj 14T nemá kapacitu jako 2x T nebo KT a proto je nevhodné jí řadit do provozu který je navržen na základě parametru souprav T/KT. A to se v praze také děje a vznikají s tim i určité problémy...

a podle mě bez rozdílu velikosti měst je na 1. místě praktičnost, kapacita a cena a samozřejmě také úspora energie.

Ano tyto věci jsou bezrozporu důležité a lze je dosahnout různýma vozy nejen wanamy. Zaleží jak je nastaven celý daný systém a v celku i beru reorganizace při kterých je snížen počet linek, ale naopak ty základní páteřní zůstanou zachovány a jsou posíleny. Takže na linku kde mě celý den bude jezdit T3 obsazená z 50% v intervalu 15 min, tak než solo wana je spíš na místě NP autobus o délce 18 metrů.

A navíc u Wan není zasahování do infrastruktury.

Tomuhle se nedá vyhnout tratě se opravovat musí a proč když to budu mít rozkopané bych nemohl udělat upravy které mě ve výhledu umožní provoz NP tramvajích? A když se toto opatření spojí i z obměnou vozového parku, tak se to projeví i v celkovém efektu. Dobré je třeba srovnat jízdu 14T po trati na Barandov s jízdou po starších usecích se svrškem na bázi BKV.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Aresák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 294
Registrován: 1-2007


Odesláno Sobota, 07. dubna 2007 - 22:23:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím, hádáte se zbytečně. Poršetra je pořád Astra i s jejími mouchami, tak jako wana je stará známá T 3. A tady stojí za povšimnutí, že Astra má deset let, zatímco T3 padesát a to je dost dlouhá doba nato, aby ukázala provozní spolehlivost.

Mě se spíš na waně nelíbí(OVA mod), že se krmí pi....nama. Ovládací prvky stojí nehorázné peníze. Led diodová lišta na schodech vypadá hezky, ale až se posere, tak se z toho posere vedoucí bo mu to vyžere měsíční fond oprav. Nemluvě o dveřích.
Jinak je to povedený vůz.

Astra, Trio.

Trio je povedenější. Konstruktéři vychytali hodně much, ale podstatné, tedy masařky, nevychytá ani nej. konstr. Na Astrách se do okola opakují závady, jejichž odstraňování stojí nemálé fin. prostředky. Např. začly odcházet trakční motory. O spojkách se nebudu ani zmiňovat. Brzdový odporník se stále upaluje a navařuje a nakonec se vymění. El. výzbroj tam je to taky zakopaný pes. Brzdy díky bohu za Dako ikdyž i to umí potrápit. Nejlepší je nouzové odbrždění při ztrátě 24 V. Atd. A koroze Astra hnije jak ešemky a první sedmistovky jen se to kituje a natírá aby to nebylo tak vidět. Jo a mimo začly hodně praskat návalky(krytí přechodového měchu v interiéru) nedodává se ta plexi deska, ale pouze celé a to za pouhých 100000 Kč. Tak se to látá plechovým páskem a přelepí páskou na mirelon.

Ale stejně každý hájí to své a tak je hajte. Ale necpěte to do hlavy ostatním.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2303
Registrován: 3-2004


Odesláno Sobota, 07. dubna 2007 - 22:32:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Do této debaty jsem se nechtěl zapojit, je to opravdu zbytečné.
Ale k Astrám a 14T. Ty tramvaje toho zas tak moc společného nemají. Všem doporučuji jízdu 14T v Praze (ideál je linka 26) a pak v Astře (třeba u nás v Mostě). Astra nemůže chodově naprosto konkurovat. Klidnost chodu (i po Evropské je u 14T obdivuhodná) a tichost jízdy je naprosto někde jinde než v Astře. Astra by se tam výrazně trápila a hrkala a hrkala. Totéž přejezd výhybek a křížení. Tam kde lidi poukazují na hlučnost 14T by je z Astry asi trefilo.
Navíc, kdo často jezdí Astrou (já každý den) snadno pozná, že podvozky se chovají v oblouku jinak.
Nodes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 611
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 07. dubna 2007 - 22:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

VLADASS: Tie sprievodne zvuky a spravanie pri jazde v neprospech Astry nemozu vyplyvat z toho, ze mostecke Astry uz maju za sebou urcity cas prevadzky, kym 14T je stale mozne povazovat za novu?
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1139
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 07. dubna 2007 - 22:46:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak hlavně Trio/ 14T jsou dalším pokračováním vozu Astra a jak lidi z Inekonu tak ze Škodovky už měli určité poznatky. Další věci je v jakém stavu byla Škoda dopravní technika v době výroby prvních aster, je třeba připomenout že tehdy se rozhodovalo o samotné existenci firmy Škoda dopravní technika, současná situace je zase o něčem jiném.

Co se týká wany její existenci nezpochybňuju a rozhodně mě přijde jako lepší řešení než se snažit vyvařovat letité vozové skříně vozů T3. Sám jsem měl možnost vidět několik na kostru odstrojených skeletů vozů T3 a nebyl to moc dobrý pohled, nutno dodat že se jednalo o vozy ze 60/70 let! Pro wanu hrajou také zkušenosti které vychází z vozů T3 resp jejich modernizací a také vozů T6A5/KT8D5 ono i v podstatě podvozky "komfort" jsou téměř totožné z podvozky co se montovaly pod vozy T6A5 pro Prahu, Brno a Ostravu v letech 1995-98.

(Příspěvek byl editován uživatelem dandy.)
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2792
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 08. dubna 2007 - 10:17:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mohu se jen bokem příznivců Wan zeptat, proč nebyla jediná wana, dvojwana, trojwana prodána do zahraničí? Když je to tedy tramvaj, která splňuje nejnižší cenu, nízkou podlahu, otočné podvozky a praktický interiér?
Aresák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 1-2007


Odesláno Neděle, 08. dubna 2007 - 11:33:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proč? Protože jsme sice v unii, ale pracujeme s jiným rozpočtem než země kolem nás. A město chce 100% nízkop. tak si ji koupí a pak do toho lijou nehorázné prachy za svršek, výměna kol atd. Ale jestli na to mají tak proč ne.

Tak samo mi přijde velice divné skříšení starých T3 a to prakticky novostavbou, nebylo by jednoduší (nevím jestli levnější, cenu modernizace na PV v Praze neznám) buď si koupit kasli VAR CB 3, nebo si je rovnou svařovat doma? A když už by sme byli u toho, tak proč ne zrovna wanu. Nemusím ji vybavit vším nej (což se v Praze povedlo sice kvůli úplně jinému důvodu, ale budiž). Neříkám, že se nemají kupovat nové vozy, ale v případě rekonstrukcí wanizace řeší velký problém a tím jsou % nízkopodlažních vozů ve voz. parku. Můžou jezdit všude, dílenští ji znají (vše je stejné), řidiči v ovládání též a řešení poruch taky. A další co mi nějak smrdí jsou modernizace KT 8. Úprava designu, oba pantografy jedn., výzbroj atd.
U Wan se udělalo co - jen to nejnutnější aby náhodou někoho nenapadlo, že to bohatě stačí. Že to vypadá hezky a splňuje požadavky českého človíčka a proč kupovat poršetru. A to je vše co zajímá lidi u prostředku MHD. Jestli si sednou - sedí pohodlně, jestli tam bude teplo či v létě příjemně, maminy s kočárky aby jim nikdo nemusel pomoct dovnitř, to samé iinvalidi a nazávěř jestli to nějak vypadá.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace