K-report
 

Archiv do 21.srpna 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Soukromí dopravci v osobní dopravě » Archiv do 21.srpna 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 535
Registrován: 7-2005


Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 00:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Heathrow Express - ten konkuruje čemu?
Metru; částečně taky své pomalejší verzi.


No dobře, to jsou ale kvalitativně trochu jiné způsoby dopravy ("rychlík" versus "osobák" versus "metro"). Mě by zajímala konkurence na stejné trati ve stejné relaci, něco jako je ten Thalys a ICE z Kolína do Bruselu. Kde samozřejmě o žádnou konkurenci nejde.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2272
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 08:12:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Heathrow Express - ten konkuruje čemu?

Je to vlak provozovaný bez dotací (hurá, nemusí to platit dańový poplatník)a z Heathrow se dá do Londýna jezdit metrem, expresním soukromým dabldekrem a samozřejmě taxíkem a n linkami místních busů.

Pokud vím, tak z velké části jezdí po vlastní trati z Londýna na letiště Heathrow.

Nikolivěk, z velké části jezdí po tzv. Great Western patřící pochopitelně Railtracku. Vlastní trať je odbočka na letiště (2 zastávky) dlouhá jen asi 5 km a vedoucí převážně v tunelu.
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 536
Registrován: 7-2005


Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 08:22:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je to vlak provozovaný bez dotací (hurá, nemusí to platit dańový poplatník)a z Heathrow se dá do Londýna jezdit metrem, expresním soukromým dabldekrem a samozřejmě taxíkem a n linkami místních busů.

OK, tak úspěšnou konkurenci jiným druhům dopravy bysme měli. Ale mě by zajímala "vnitroželezniční" fungující konkurence typu RT/ČD Praha - Ostrava.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2273
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 08:25:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

existuje někde v Evropě/na světě úspěšně fungující "něco", co si představoval Railtrans?

A proč to řešíte ? To všechno musí splňovat nějaké škatulky ? Kdyby tahle logika platila, taky by Edison nikdy nepřihlásil na patentním úřadě žárovku.


PS: Třeba vlaky EC DBAG konkurující na stejné trati soukromému dotovanému ALEXu - byť oboje není úplně stejný tržní segnent. Nebo třeba totéž na Marschbahn ?
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 2391
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 08:37:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S tou konkurencí na dálkových trasách - ta otázka bude zřejmě zanedlouho aktuální u nás i v autobusové dopravě - až všechno ovládne JanoIo se svou žlutou. (LBC, KV..)
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2274
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 08:42:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a že se až doteď nikdo nezmínil?

Stejně jako jsem se Vám nezmínil, že znám třeba Yardu Vomáčku a nevykládám na potkání co mi kde Yarda Vomáčka řekl či neřekl. Takové jednání bych totiž považoval za krajně neslušné.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2275
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 08:46:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tou konkurencí na dálkových trasách - ta otázka bude zřejmě zanedlouho aktuální u nás i v autobusové dopravě - až všechno ovládne JanoIo

To už aktuální povětšinou bylo - přestím než JanoIo vyjel.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2276
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 08:56:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak je přesně definován onem tzv. "veřejný zájem"?

Tak jak se to zrovna hodí nějakému politikovi či skupině voličů a nebo nějakých úředníků a kdo zrovna tahá za delší konce provazu. Nic víc vznešenějšího za tím nehledejte.
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 537
Registrován: 7-2005


Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 09:29:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A proč to řešíte ?

Protože mě to zajímá. Mám totiž dojem, že nikde nic takového nefunguje. Kromě UK Hulltrains...

Třeba vlaky EC DBAG konkurující na stejné trati soukromému dotovanému ALEXu - byť oboje není úplně stejný tržní segnent. Nebo třeba totéž na Marschbahn ?

Radku, "konkurence" za veřejné peníze mě opravdu nezajímá. Ale i kdyby - tak v čem ta konkurence spočívá? Když se podívám na stránky DB, tak hned vidím že ALEX jezdí skoro přesně v hodinovém prokladu proti DB. Takže výsledek konkurence spočívá v tom, že někdo si hodinku přivstane, aby stihl svůj oblíbený ALEX, a jiný si hodinku počká, protože raději přispěje Hartmuthovi?
A to je ještě ke všemu jízdné Oberstdorf - Mnichov stejné - 26 EUR. To aspoň na trase Kolín - Brusel stojí THA a ICE jinak (a ICEéčkem můžou nádražníci na Fipku, čemuž říkám opravdová konkurenční pobídka ).
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 2393
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 10:43:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A proč? Konkurence "o trh" je taky konkurence - stejně jako konkurence "na trhu".
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2277
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 11:22:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pojem konkurence znamená toliko to, že nějakou služřbu poskytuje víc subjeketů. Nic víc..

Formy jsou různé - ten Alex je přeci výsledkem konkurence (a jeho vlivu na kvalitu služeb), protože kdyby byl dodnes monopol DBAG, tak by tam jezdilo menší množství RE vlaků DB a bez vozu (soudím podle toho, jak jsem sledoval celou kauzu). Vlaky EC DB jsou zde vedeny pokud se nemýlím bez dotací. A logicky jezdí v jinou hodinu, protože jinak by to těžko ekonomicky fungovalo (velikost trhu vs. kapacita vlaků) a asi by se to nelíbilo i bavorskému organizátorovi, který ty Alexy objednává.

Vy si taky snad nepostavíte krámek s hmoždinkama hned vedle jiného krámku s hmoždinkama, ale spíš budte prodávat hmoždinky na druhém konci města, kde ještě takový obchod není.

to je ještě ke všemu jízdné Oberstdorf - Mnichov stejné - 26 EUR

To nijak nesouvisí s konkurencí a konkurenčním prostředím. (přestože jedním ze symptomatických znaků vysoce konkurečního prostředí je právě to, že ceny jsou takřka stejné ). Zde se používá tzv. jednotný tarif (Alex povinně v rámci VŘ, DB v podstatě asi dobrovolně)a tarifní integrace.
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 18:03:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Teda nevim, jak to funguje s hmoždinkama, ale když jsem koukal v Mníšku na koncentraci svatebních salónů do jedné čtvrti, tak to jsem fakt čuměl
Třeba je to proto, aby sedlák, vdávající jedinou dceru, sleza z hor do civilizace nemusel obcházet celý Mníšek
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 538
Registrován: 7-2005


Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 18:09:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trainspot - Konkurence "o trh" je taky konkurence - stejně jako konkurence "na trhu".

Konkurenci "o trh" (podojení veřejných financí) vůbec nezpochybňuju. Ta zuří i u nás.

RadekŠ - ten Alex je přeci výsledkem konkurence (a jeho vlivu na kvalitu služeb), protože kdyby byl dodnes monopol DBAG, tak by tam jezdilo menší množství RE vlaků DB a bez vozu (soudím podle toho, jak jsem sledoval celou kauzu). Vlaky EC DB jsou zde vedeny pokud se nemýlím bez dotací. A logicky jezdí v jinou hodinu, protože jinak by to těžko ekonomicky fungovalo (velikost trhu vs. kapacita vlaků) a asi by se to nelíbilo i bavorskému organizátorovi, který ty Alexy objednává.

O tomhle, co jste napsal jsem musel chvíli přemýšlet , a pak mi vyšlo, že se jedná o velmi zajímavou situaci. To tedy znamená, že na trati Mnichov - Oberstdorf jezdí vedle sebe nedotovaný "moloch" a dotovaný soukromník? A "moloch" je tak velkorysý, že svými nedotovanými vlaky přesně půlí takt dotovanému soukromníkovi, a ještě jako bonus přidá naprosto stejné (ne "takřka stejné") jízdné? To podle mě musí ministr financí Svobodného státu Bavorsko psát děkovné dopisy za to, že tak hezky šetří Svobodnou státní pokladnu samotnému velkému Hartmutovi do říšského hlavního města. Akorát je mi divné, že ho nenapadne proč vlastně dotuje tu druhou polovinu, když ta první je pro Hartmuta zřejmě dobrý byznys i bez dotací za úplně stejné jízdné na jaké on přispívá.

Vy si taky snad nepostavíte krámek s hmoždinkama hned vedle jiného krámku s hmoždinkama, ale spíš budte prodávat hmoždinky na druhém konci města, kde ještě takový obchod není.

Teď se vrátím k nám - vy myslíte, že RTEX nebo nejnověji SA se chystají "postavit krámek s hmoždinkama" v části města, kde ještě žádný není? Já myslím, že .
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 539
Registrován: 7-2005


Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 18:14:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Náhodná ukázka odpoledního provozu:

 

Konkurence jako .
konkurence
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.152.43
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 20:19:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad "nedotované" vlaky, podnikání a konkurence v podání Českých drah:
"Dráhy chtějí od státu další miliardy": "Chceme, abychom dostávali peníze od státu také na provoz vlaků EC a IC," říká Bazala. Provoz těchto většinou mezinárodních "vlaků vyšší kvality" dosud platily dráhy ze svého. "Jejich ztráta byla kolem půl miliardy ročně," tvrdí Bazala.
Návrh zákona o veřejné dopravě, věcný záměr: "V současné době není možné odepřít přístup k trhu dopravci, který má platnou licenci, osvědčení dopravce a přidělenou kapacitu dopravní cesty. Z hlediska polohy trasy je jediným omezujícím prvkem kapacita dopravní cesty. Je tedy třeba před udělením kapacity dopravní cesty vložit do procesu přístupu k dopravnímu trhu regulační stupeň, určený pro výjimečné případy, kdy komerční spoje svým provozem významným způsobem ohrozí provozování dopravy ve veřejném zájmu"
"Jednání vlády dne 25.7.2007: "V rámci restrukturalizace nepřejdou do dceřinných společností záruky poskytnuté státem za úvěry akciové společnosti České dráhy ... Nedofinancovanost provozování osobní dopravy ve výši cca 640 mil. Kč ročně se navrhuje řešit zahrnutím provozování vlaků EC, IC mezi dopravu provozovanou ve veřejném zájmu na základě smlouvy o závazku veřejné služby mezi státem (Ministerstvem dopravy) a Českými drahami, a.s."
(Tj. jinému dopravci bude zabráněno konkurovat "veřejnému zájmu", přičemž do "veřejného zájmu" budou zahrnuty i IC/EC a lze předpokládat, že v budoucnu i SC.)
Atd. atd., to vše vzniklo během několika měsíců (max. roku) poté, co vstoupila v odborné povědomí existence projektu RT-express.

/// Příspěvek je nutné rozdělit - pokračování ///
konkurence
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.152.43
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 20:37:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

/// dokončení ///
UVĚDOMTE SI prosím, že tento stát přes veškeré proklamace NEMÁ ZÁJEM umožnit jakoukoli konkurenci v dálkové osobní železniční dopravě (neměl by ani v regionální, to je ale působnost krajů a ty budou muset podobný dogmatismus dříve či později přehodnotit ve prospěch soutěže o nejvýhodnější - většinou nejlevnější - nabídky kvůli obsahu krajské pokladny, protože kraje narozdíl od státu a ČD nemůžou hospodařit se schodkem; lze ovšem očekávat další soustředěný tlak na navrácení tzv. "objednávání ve veřejném zájmu" i regiodopravy na ministerstvo dopravy, první vlaštovka se objevila třeba ve výrocích Jaroslava Duška, předsedy OSŽ).
Smyslem veškerého konání státních úředníků není zajistit občanům co nejlepší dopravu za co možná nejnižší peníze, ale ZACHOVAT SI SVŮJ VLIV při vynaložení co nejmenšího úsilí (což lze samozřejmě nejjednoduššeji na bázi "monopolního" státního dopravce). Na projektu RT-express bylo možné velice učebnicově sledovat aktivizaci všech možných "šedých eminencí" a horečnou aktivitu tento projekt zablokovat. S největší pravděpodobností přitom čeká stejný osud i projekt Student-Agency.
Znovu opakuji - je třeba si uvědomit, že cílem veškerého snažení není zkvalitnit a přitom snížit finanční náročnost veřejné dopravy (to by byly projekty podobné RT-expressu vítány ve státních institucích s otevřenou náručí), ale nenarušit vlivové sféry a zájmy zúčastněných. To je alfa a omega - i přesto, že český stát verbálně deklaruje (musí deklarovat) něco diametrálně odlišného. Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom polemizovat, ale to je všechno, co s tím můžeme dělat.
konkurence
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.152.43
Odesláno Úterý, 14. srpna 2007 - 20:54:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drobná oprava pro puntičkáře: Dušek je samozřejmě Jaromír (jde o tzv. "Rozcuchaného Jardu", předsedu Odborového sdružení železničářů).
Hrdina_hlubin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 9-2006


Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 00:10:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stejně jako jsem se Vám nezmínil, že znám třeba Yardu Vomáčku a nevykládám na potkání co mi kde Yarda Vomáčka řekl či neřekl.

Příště nebuďte Radku tak skromný. Až Vám Yarda řekne, že hodlá firmou Coconut CZ z Madagaskaru, Shrimp CZ z Panenských ostrovů nebo případně Rubber CZ z Pitcairnu propírat v Evropě prachy skrze rychlovlak Praha - Ostrava tak se klidně zmiňte. Aspoň bude zase trochu .
Zvítězit, nebo zhebnout!
Hrdina_hlubin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 9-2006


Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 00:23:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

konkurence - musím uznat z hloubi svého periskopu, že Váš poněkud delší výplod je zde po delší době konečně zajímavé čtení. Jediné, k čemu mám výhradu je zveličování významu bavlníkového expresu Sejšely - Ostrava - Praha.
Zvítězit, nebo zhebnout!
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2282
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 08:03:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A "moloch" je tak velkorysý, že svými nedotovanými vlaky přesně půlí takt dotovanému soukromníkovi, a ještě jako bonus přidá naprosto stejné (ne "takřka stejné") jízdné?

Pokud máte na mysli RE vlaky tak proto, protože si to tak BEG (Bayerische Eisehnbahn Gesellschaft- bavorský organizátor dopravy) objednal a zaplatil u DB Regio. Stejně jako si objednal a zaplatil vlaky ALEX(v tomto případě ve výběrovém řízení). Pokud jde o (opravdové) dálkové vlaky EC do Zurichu, ty jezdí jako nedotovaná doprava DB divize Fernverkehr (dříve Reise and Turistik).

V této souvislosti je zajímavé, že BEG loni vypsal vývěrové řízení na provozování RE vlaků severně od Mnichova vč, spojů do Furt im Wald, ve kterém zvítězil současný provozovatel ALEXU - společnost Arriva. Takže ČD si budou pravděpodobně na hranicích předávat ty Mnichovské rychlíky s tzv. ošklivým soukromíkem. To bude velmi zajímavé a nemám tím na mysli jenom obligátní FIPkaře.
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 540
Registrován: 7-2005


Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 12:40:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud máte na mysli RE vlaky tak proto, protože si to tak BEG (Bayerische Eisehnbahn Gesellschaft- bavorský organizátor dopravy) objednal a zaplatil u DB Regio. Stejně jako si objednal a zaplatil vlaky ALEX(v tomto případě ve výběrovém řízení). Pokud jde o (opravdové) dálkové vlaky EC do Zurichu, ty jezdí jako nedotovaná doprava DB divize Fernverkehr (dříve Reise and Turistik).

Jo takhle, aha. Samozřejmě jsem myslel RE vlaky, jezdící v prokladech s ALEXEm.

Takže ČD si budou pravděpodobně na hranicích předávat ty Mnichovské rychlíky s tzv. ošklivým soukromíkem.

V nákladní dopravě to funguje bez problémů na všechny strany, tak to holt teď začne i v osobní. V tom problém opravdu nevidím.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1286
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 13:24:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V osobní to již léta funguje v Chebu s Voglandbahnem, neboli taky s Arrivou. Tam dokonce i s předáváním vozidel.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2292
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 15:41:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad PŠ - jasně, ale tam asi nikdo moc neřešil vyrovnávky výkonů ap. ne ?
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1720
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 15:47:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kolují zvěsti od toho, že ČD tam platí za Desira dost velký peníze, až po to, že do toho jenom lejou naftu. Takže, kdo ví...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 17:24:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad RadekŠ: přitom by to bylo tak jednoduché. Polovina souprav Arriva, polovina souprav ČD, lokomotivy ze společného poolu Siemens :-), určitě i to topení z ČK Grenze - Plzeň - Jižní a Beroun - Praha by se nějak vyřešilo. Arriva má na to dostat už druhou sérii, ta bude mít topení 22 Hz a to by mělo být v ČR kromě Kutné Hory bezproblémové.
konkurence
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.218.152.158
Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 19:07:24   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro Hrdinu hlubin: nevím, co myslíte bavlníkovým expresem; informace o finančním pozadí projektu RT-express není běžně dostupná a je předmětem rozsáhlých spekulací, na druhé straně existuje tisíc jednodušších způsobů praní špinavých peněz, než je vstup do dálkové osobní železniční dopravy v České republice nutně vyvolávající střet se socialisticko-klientelistickou podstatou jejího fungování.
Praktický význam tohoto pokusu o narušení hegemonie ČD je ovšem nesporný. Ať už mluvíme o přímých dopadech, jako je vytvoření některých nových obchodních nabídek ČD (místenka SC za 86,- Kč na IN-kartu, E-liška za 140,- Kč), které by bez "rizika" spuštění projektu RT-express nevznikly. Ať už mluvíme o výstupech nepřímých, třeba vymezení se ("odkopání") nejrůznějších funkcionářů nejen ČD (od nich se zákulisní aktivita dala čekat), ale také Ministerstva dopravy a SŽDC. Nebo ať mluvíme o definování prostředí pro možnosti konkurence na české železnici ve sféře přímého vlivu Ministerstva dopravy (ve spojení se zmanipulovanými výběrovými řízeními na dálkovou dopravu na 030 a 160 to dává naprosto jednoznačný vzkaz a většina "velkých hráčů" to také již dříve správně dekódovala a aktivity v osobní dopravě v ČR utlumila - zbývá jen neodraditelná Veolia).
Pokus o projekt RT-express nelze přeceňovat, ale takový "průzkum bojem" by stejně jednou přišel a k definování "hranic", "rozsahu" a "možností" státního protekcionismu ("ochranné ruky" nad ČD) přispěl naprosto nepochybně.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2295
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 21:14:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

přitom by to bylo tak jednoduché. Polovina souprav Arriva, polovina souprav ČD, lokomotivy ze společného poolu Siemens :-),



:-)))
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1291
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 22:41:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já věděl, že Tě to rozesměje :-)

Ale bavlněná cesta je ještě lepší vtip:-))))

Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1292
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 22:44:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak při praktické zkoušce Herkules jízdní doby Esa z Prahy do Plzně v pohodě stíhal.
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 423
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 15. srpna 2007 - 23:52:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale bavlněná cesta je ještě lepší vtip:-))))

Nejste sami,koho to pobavilo .. doufám,že "bavlník" se baví ještě více ...


ICQ 237-113-861
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2296
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2007 - 07:59:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

doufám,že "bavlník" se baví ještě více

Glagol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 10-2006
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2007 - 10:05:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

socialisticko-klientelistickou podstatou jejího fungování
Fráze s vyšperkováním slovem "socialistický". Jasně, to je "klíčové slovo" pro ty méně duševně vybavené, aby pochopili že tudy cesta nevede.
Další KS v negativním smyslu (dle sem přispívajících autorů)jsou např. komunista (cký), státní (státnický ne ), moloch, Rusko, rudé(ý), odbory, Dušek, Pendolino, dotace...
Pozitivní KS liberální, soukromé(ý), komunikativní, konkurence, dotace...
KS nemají žádný význam a mění se v průběhu doby a společenského klimatu (poptávky ), osoby autora a jeho zájmů(je logické, že autor používal jiná KS v roce 1987 a jiná dnes).
Samozřejmě jsou i specializovaná KS kterým rozumí jen úzce vymezená skupina "odporníků" např. regiošuk (-), regionova (+) -na tomto příkladu je ihned zřejmé co bude následovat.
Zajímavé je, že některá slova se dají použít jak v kladném tak i záporném smyslu. Klasický příklad je KS "dotace".
Ostatní slova mezi KS jsou pouhá výplň sloužící k optickému rozlišení jednotlivých příspěvků (něco jako byly ve škole referáty z povinné četby-jeden zoufalec to přelouskal a ostatní "převařovali" jeho panenský výtvor, obsah stejný ale opticky se jednalo o něco jiného)
Můj názor-v celé té legraci jde právě o zavedení klientelistického systému. Tedy klientelistického systému-my se raději budeme držet zavedeného názvu korupční prostředí. Státní firmy nemají potřebu "motivovat" dotyčné úředníky, nemusí "lobovat".
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 4432
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2007 - 10:30:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Glagol: ad klíčová slova -
Ono to není jen tady, stačí se podívat třeba na Aktuálně.cz.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
T.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.32.206
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2007 - 14:14:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Glagol: jakým jiným slovem byste popsal podstatu dnešního fungování Českých drah a souvisejících orgánů, pokud byste se chtěl vyhnout slovu "socialistický"?
(Neberte to prosím osobně, třeba mě přesvědčíte, že tudy cesta vede.)
Českodrážní klientelismus (chcete-li lobbying nebo hezky česky "jánabráchismus") je podle mě typicky např. onen požadavek generálního Bazaly na zahrnutí EC/IC do tzv. "objednávky ve veřejném zájmu", kterému ministr dopravy a vláda přes obvyklé obecné floskule (chcete-li "klíčová slova") o liberalizaci a konkurenci podlehli. Sotva lze predikovat, že by podobný efekt mělo vystoupení generálního Šimrala. A podobně přece funguje třeba praktická tvorba tzv. "objednávky ministerstva dopravy" prostřednictvím vlivových skupin Českých drah.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2300
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2007 - 15:39:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sotva lze predikovat, že by podobný efekt mělo vystoupení generálního Šimrala.



PS: Po p5echoy9 diskusi předpokládám, že slovo predikovat tu někdo napadne jako příliš kapitalistické.
Gor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2007 - 17:04:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

T.:
Ja nevim. Mne CD moc socialisticke neprijdou. V pondeli jsem nastoupil do vlaku a predstavitel toho kapitalistickeho molocha vteleny v osobu vrakvedouciho po mne chtel penize. Takova drzost.

Glagol: Co je na vyrazu "regiošuk" negativniho? Ja si myslim, ze je to trefny popis funkce - tak jako Babicka sukala po svetnici, regiosuk suka po regionech...
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 568
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2007 - 19:58:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gor: Nepletete si náhodou socialismus s komunismem? Vše zadarmo mělo být až ve fázi zvané komunismus.
Glagol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 10-2006
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2007 - 23:24:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

predikuji
Může mi někdo nějakou rozumnou logickou úvahou vysvětlit co je "jánabráchystického" na tlaku státní firmy na svého majitele-státu, aby o své dítko pečoval?
Co to má společného s Railtransem, SA, Veolií etc? Ti přece něco takového nemají zapotřebí. Po vytvoření patřičných podmínek tj. vlaková cesta+vehikl Siemens dojde k postupnému zániku molochu a všichni budou šťastni...
Mimochodem Siemens... Panebože...
Jestli chcete moloch, tak je to právě ten váš Siemens.
Proti němu je ČD dravá IT firma z Taiwanu.
Přesto jsou nejlepší (v Evropě)
Zatím!
Glagol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 10-2006
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2007 - 23:30:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gor-ta úvaha o šukajícím motoráku mi nedošla
Mně přišlo na mysl spíše něco vulgárnějšího.
Takže "regiošuk" pH 7
konkurence
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.218.145.174
Odesláno Pátek, 17. srpna 2007 - 19:00:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro Glagola: není třeba přinášet mnoho důkazů o provázanosti = klientelismu mezi Českými drahami, Ministerstvem dopravy, Drážním úřadem a Správou železniční dopravní cesty, jsou celkem obecně známé (ostatně všichni povstali z "domu na nábřeží", dobře se znají a v případě potřeby si jdou na ruku).
"Socialismus" ve fungování české železniční dopravy v podání ČD pak jednoduše popisují nejrůznější netradiční a netransparentní finanční toky ve stovkách miliónů korun s účelem prakticky jen pro zachování "sociálního smíru" s všemocnými odbory (naposledy miliarda "dorovnání" z ministerstva dopravy, což mj. naprosto znevěrohodňuje nabídky ČD z dodatečného "druhého kola" výběrových řízení pro R na tratích Pardubice-Liberec a Plzeň-Most).
Není do toho třeba vnášet ideologii a emoce prostřednictvím "klíčových slov" (jak vy říkáte) typu "vehikl Siemens", tím se dost shazujete. Lokomotiva od Siemensu je samozřejmě zatím jediná prakticky použitelná alternativa (po vyřešení otázek kolem EMC, které nejsou ani tak technického, jako spíš "politického" charakteru). TRAXX od Bombardieru se sice chlubí řešením pro "CZ+SK", ale zatím bez reálné aplikace. Samozřejmě tu existuje ještě projekt Škoda 109E (který musí z politických důvodů prosazovat České dráhy), ten ale zatím nemá praktický výstup a je velkou neznámou - v okamžiku jeho realizace lze očekávat, že v případě souměřitelné "kvality" (nejen technické, ale i obchodní) bude zajímavým i pro jiné dopravce i bez prohlášení o "vehiklu Škoda" (v opačném, nejspíš pravděpodobnějším, případě bude produkce Siemensu zajímavá nejspíš i pro ideově nezatížené a nezatížitelné ČD-cargo).

/// nutné rozdělit - pokračování ///
konkurence
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.218.145.174
Odesláno Pátek, 17. srpna 2007 - 19:07:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

/// dokončení ///

Shrnuto: Pokud by stát měl opravdu zájem o vytvoření nějakého "soutěžního" (nepoužívám v tomto okamžiku slovo "konkurenčního", které je poněkud zužující) prostředí, tak bychom nebyli svědky mnou dříve popsaných jevů. Česká republika ovšem o soutěžní prostředí v železniční osobní dopravě zájem NEMÁ (jakkoli proklamuje ústy příslušných ministerských úředníků něco diametrálně odlišného) - zcela evidentní je to v dopravě dálkové a zajímavé bude sledovat dění rovněž v dopravě regionální, až do ní začnou plynout finanční prostředky z operačních programů "ovládaných" ministerstvem dopravy. To není o Siemensu, Railtransu a Veolii, to je prostě o zájmových skupinách a snaze o ZACHOVÁNÍ VLIVU. Nějaké debaty o "vehiklech od Siemensu" jsou jen zastírací tanečky pro veřejnost - pokud by se podařilo schválení ES64F4 prosadit (jakože tomu prakticky brání jen ustanovení normy, které nebylo např. pro pendolíno respektováno a u jiných řad lokomotiv vůbec řešeno), tak by se jako překážka pro vstup dalších dopravců propracovala např. teorie "ošlapného". Jako na definitivní řešení této otázky je pak třeba pohlížet na ustanovení připravovaného zákona o veřejné dopravě o nutnosti "vložení regulačního stupně do procesu přístupu k dopravnímu trhu", viz výše.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 8-2003
Odesláno Sobota, 18. srpna 2007 - 11:14:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

add Radekš a další ohledně konkurenčního prostředí... Takže zlatíčka, všechny nové obchody co sám otvírám, mám klidně vedle současných. Už mám 11 let vyzkoušenou pravdu ze zahraničí, která říká, že když jsou lidi zvzklí někam pro něco chodit a najednou vznikne těsně vedle konkurence, tak pokud zde není nějaký odpuzující efekt (přejít dálnici jako OC Zličín), neochotná obsluha, atd tak ty lidi naopak zadarmo nalákám. Že na tom něco je= podívejte na letové řády na letišti v Praze. Většina konkurenčních areolinek letí během jedné hodiny stejným směrem a pak celý den nic, ne jako tak na kolejích každé 2 hodiny. Takže proto ten souboj v podoubnou jízdní dobu (lidi jsou na perónech nachystaní k odjezdu a klidně přeběhnou na vedlejší perón, když ne dnes, tak třeba příště). I když na kolejích může být i efekt o 20-60 MIN PROLOŽENĚ s tím, že je třeba dostatek lidí, jenž dojedou dřív, nebo naopak nestíhají.
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.196.213.131
Odesláno Sobota, 18. srpna 2007 - 20:50:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad.Glagol:Váš požadavek na logické vysvětlení "závadnosti"tlaku státní firmy na státní instituce je vševypovidající.Stát má mít co nějvětší zájem,aby vytvořil podmínky,ve kterých státní firma (pokud vůbec je její existence pro fungování státu nutná)má na stát co nejmenší finanční požadavky a ne naopak.V tomto,stejně jako podobných případech vytvořením co nejširšího tržního prostředí.Což je přesný opak toho,čeho se nejmenovaná státní firma pokouší dosáhnout.Pochybuju,že jste schopen se s tímto názorem vyrovnat,ostatně byl by to váš osobní problém,ale my všichni za tyto tlaky z Nábřeží platíme nemalé částky ze svých daní....
Pernion
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.33.75.2
Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 18:24:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Par postrehu k ALEXu, kterym jsem cestoval z Kemptenu do Mnichova asi pred 2 mesici. Jezdi na nich ex DR vozy typu X s GP 200 jako 2.trida, jednicky pamatuji jeste u DB TEE. V kupe 2. tridy bez zavesu, okna silne omnatana, poradek nic moc. Mozna by usetrili a resili uvrat pomoci ridicich vozu a ne jinou loko na odbocce do Obertsdorfu. Diky vylukam zpozdeni 10 minut, nebot v elektrizovanem useku pred Mnichovem jsme se pohybovali rychlosti 60 km/h maximalne. Pred nami totiz pustili soupravu Sbahnu, aby nenabourala grafikon v mnichovskem tunelu. Vysledne zpozdeni 35 minut na HBF.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 540
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 18:34:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prosím asi zejména příznivce konkurence na železnici, o zodpovězení základní otázky: kdo a jak zajistí zachování síťového charakteru železnice? Konkrétně například existenci síťových jízdenek a odstranění lomeného jízdného (platit třeba 3 x 20 km nebo 1 x 60 km je dost rozdíl). Přiznám se, že model železnice se supermoderními vlaky jezdícími 4 krát denně, protože jen tehdy se to panu majiteli vyplatí, a mít plné silnice aut se mi moc nelíbí. Autobusy všechny cestující nepoberou, už teď je málo řidičů.
V tom oblečku vypadáš jako šotouš. ... Možná že jste všichni šotouši.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3876
Registrován: 8-2003


Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 18:47:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)


Problematický ceník ČD jako překážka vstupu konkurence?
Ztrátou síťového charakteru železnice jí přeberou cestující autobusy, které onen síťový charakter jistě mají?
Vlaky jezdící nejen v době, kdy mají cestující?
Vy si snad z nás děláte srandu.

Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 541
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 18:55:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp:
Problematický ceník ČD

Co je na síťových jízdenkách problematického, kromě podivného ustanovení, že je personál nesmí aktivně nabízet? O to mi samozřejmě nejde.

jí přeberou cestující autobusy, které onen síťový charakter jistě mají?

Psal jsem, že autobusy právě nemohou zvládnout ještě tolik dalších spojů a lidé přesednou do aut.

Vlaky jezdící nejen v době, kdy mají cestující

I když ve vlaku nebo autobusu pojede třeba jenom 15 lidí, kteří se na jejich provoz jízdným nesloží, pořád si myslím, že je většinou ekologičtější ztrátu dorovnat a uskutečnit jízdu, než je poslat do aut. O zcela prázdných vlacích nebyla řeč.
V tom oblečku vypadáš jako šotouš. ... Možná že jste všichni šotouši.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3880
Registrován: 8-2003


Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 19:17:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čsad_zastávka:
- Síťové jízdenky v tomto případě nelze hodnotit obstosamostatně, ale jako součást celkové tarifní nabídky ČD, které je velmi problamatická (přehlednost, vysoké základní jízdné + džungle slev,...).
Ale i kdyby, tak konkurence na kolejích neznamená automaticky jejich zánik, dopravci se mohou na nějaké jejich formě dohodnout, viz. SoNe - kolik dopravců jen tuto nabídku uznává, viz. IDS...
Ale i kdyby neuznávali, tak jako agument proti konkurenci na kolejích to nestačí.

- Autobusy zvládnou ledacos, já bych je zase tolik nepodceňoval.
Ale hlavně, ztráta tzv. síťového charakteru žádný masivní odliv cestujících od dráhy nemůže způsobit.

- Autobusy jsou oproti autům ekologičtější až od určité využívanosti, stejně tak ekonomičtější. Mezi těmito hranicemi může být nějaký prázdný prostor, který za určitých okolností (tedy ne automaticky) může být důvodem ke krytí veřejnými penězi. Že konkurence tento prostor zmenšuje je všeobecně známo a dokázáno (teoreticky i empiricky). Používat to tedy jako argument proti konkurenci na kolejích (anebo "jen" na její zpochybňování) je pořádnej vlastní gól.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 542
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 19:36:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp:
Síťové jízdenky ... jako součást celkové tarifní nabídky ČD

To právě byla podstata dotazu. Myslíte si, že
situace A: různé tratě nebo dokonce linky získají různé firmy
situace B: je dominantní velká firma
povedou obě ke vzniku síťových jízdenek? V situaci B velká firma nabídne těm menším spolupráci. V IDS toto dělá koordinátor, tedy opět někdo s velkým slovem. Podobně třeba Interrail - těžko přijde na jednání za 1 zemi 50 zástupců různých přepravců.

argument proti konkurenci na kolejích (anebo "jen" na její zpochybňování)

Vždyť všechny autobusové firmy v ČR jsou už soukromé. Akorát si dovolím polemizovat s tou "všeobecnou známostí" a "důkazy". Když Ústecký kraj vyhnal plynové autobusy a začaly tam jezdit mnohdy vraky sesbírané, kde to šlo, tak sice konkurence zafungovala, ale soukromě si myslím, že se ta hranice mezi ekologičností skupiny aut vs. jeden autobus posunula ve prospěch aut.
V tom oblečku vypadáš jako šotouš. ... Možná že jste všichni šotouši.
Hrdina_hlubin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 9-2006


Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 19:53:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pernion - Par postrehu k ALEXu, kterym jsem cestoval z Kemptenu do Mnichova asi pred 2 mesici. Jezdi na nich ex DR vozy typu X s GP 200 jako 2.trida, jednicky pamatuji jeste u DB TEE. V kupe 2. tridy bez zavesu, okna silne omnatana, poradek nic moc. Mozna by usetrili a resili uvrat pomoci ridicich vozu a ne jinou loko na odbocce do Obertsdorfu.

Tomu nevěřím.
Zvítězit, nebo zhebnout!
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 22:11:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prosím znalce o zodpovězení otázky: Jaká je šance, že od nového GVD vyjede Ex 1031/1030 Žitava - Praha a zpět společnosti Connex? popř. co by na tomto vlaku mělo jezdit?
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 8-2007
Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 22:28:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Již bylo oznámeno,že vlak nepojede,protože není souprava.Mělo tam jezdit Desiro.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9897
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 00:47:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Při čtení téhle diskuze jsem si uvědomil, že zajímavým příkladem "open access" podnikání v osobní železniční dopravě byl západoberlínský S-bahn, až do roku 1984 provozovaný východoněmeckými DR. Skoro 40 let to DDR soudruzi vydrželi táhnout bez jediného bundesfeniku příspěvku ze strany Ich-Bin-Ein-Berlinerů.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2304
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 08:14:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jaká je šance, že od nového GVD vyjede Ex 1031/1030 Žitava - Praha a zpět společnosti Connex? popř. co by na tomto vlaku mělo jezdit?

Nulová, bylo to odpískáno, stejně jako ten výletní vlak na Rudnou. Mělo na tom jezdit Dezyro.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2305
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 08:23:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jezdi na nich ex DR vozy typu X s GP 200 jako 2.trida, jednicky pamatuji jeste u DB TEE. V kupe 2. tridy bez zavesu, okna silne omnatana, poradek nic moc. Mozna by usetrili a resili uvrat pomoci ridicich vozu

Existovala možnost b) a totiž že tam za víc peněz bude jezdit DB regio se Silberlingama a bez bufetového vozu.

Jinak vozy jsou po rekonstrukci v PFA Weiden, podobné či stejné vozy řadí DBAG běžně do vlaků IC/EC/EN. Nejde o vozy typu X, ale Z.

PS: Jel jste někdy opravdu vozem DR typu X (takovým tím béžovozeleným s koženkovýma sedačkama a umakarovým vniřkem podobným našim Béčkům?).
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2306
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 08:36:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Většina konkurenčních areolinek letí během jedné hodiny stejným směrem a pak celý den nic, ne jako tak na kolejích každé 2 hodiny. Takže proto ten souboj v podoubnou jízdní dobu

Já to tedy na linkách které létám nijak nepozororuju. A pokud jo, tak to evidentně souvisí s poptávkou v čase - většina lidí chce letět ráno nebo večer (zvláště služební cesty). Krom toho letenka se nekupuje obvykle 20 minut před odletem a nějaké přebíhání mezi éroplány je docela scifi.
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 541
Registrován: 7-2005


Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 16:05:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jak to dělal Jančura na lince Praha - Liberec?
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 546
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 00:49:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain:
Doprava S-Bahnem v Berlíně(West) byla ovšem velmi zredukována. Berlíňané(West) tímto dopravním prostředkem cestovali jen málo.
V tom oblečku vypadáš jako šotouš. ... Možná že jste všichni šotouši.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9909
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 08:37:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doprava S-Bahnem v Berlíně(West) byla ovšem velmi zredukována.

Až po roce 1980. Do stávky v září toho roku byla udržována v plném rozsahu po celé W-B síti.

Berlíňané(West) tímto dopravním prostředkem cestovali jen málo.

Tím spíš bylo podnikání pro DR náročnější.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2627
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 13:18:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RadekŠ - dlouhý Halberstadty (i na podvozcích GP200 s Vmax = 200 km/h, ať už předsuvnejma dveřma jako naše Bmee, nebo lámacíma jako Bomz263 DBNZ) jsou furt Xka (stejně jako původní "zápaďácký" emka z 50. let budou furt emka). Zka jsou něco trochu jinýho (jsou na ně určitý požadavky při konstrukci podle UIC, který za časů Xů nebyly, často vycházejí z jednotnejch vozů Eurofima ze 70. let), i když je fakt, že se jim modernizace Xů a emek blíží víc, než nepoznatelně.
VÁLKA JE MÍR
SVOBODA JE OTROCTVÍ
NEVĚDOMOST JE SÍLA

(Strana)

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace