K-report
 

Archiv do 12.září 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » BRNO přestavba žel. uzlu a nové nádraží » Archiv do 12.září 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3969
Registrován: 8-2003


Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 21:50:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

robeenjo:
Takže smysl celé té obsunové akce vlastně je vytvořit bulvár, po kterém (díky přesunutému nádraží) denně projdou tisíce lidí a vytvoří tak výborné podmínky pro developery. Konečně to tu alespoň někdo řekl natvrdo a jednoznačně. No nic, tak skutečnost jako taková není nic nového pod sluncem, že jediný důvod odsunu jsou zájmy developerů a stavebních firem je dostatečně známo.

Jinak obecně:
Území za dnešním nádražím je i nyní přitalžlivé pro investory, to že se tam nyní nic (moc) neděje je důsledkem stavební uzávěry vyvolané připravovaným odsunem. Samozřejmě i stavby zde mohou realizovat silní developeři, kteří mohou zaplatit světové architekty.
I když... O jak světoborné architektuře se zde mluví jsme se mohli přesvědčit při výběru návrhu nového nádraží, kdy byl vybrán ten nejpřizdisráčký (tj. invence byla poražena), byť to bylo dostatečně ocintáno, jak je minimalismus (rozuměr holé krabice) úžasný...
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 22:10:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Masinka: přisunuté nádraží bez podzemních nástupišť (t.j. oproti stávajícímu stavu mírně narovnané a přidaná jedna hrana k Tesku, hala + hlavní podchod vpravo od pošty) bylo jednou z variant koalice NvC, ale když konzultovali s městem, kterou variantu dopracovat pro srovnávání, vyhrála to ta s tunelovými nástupišti.

robeenjo Jižní centrum včetně dopravní obslužnosti se bude realizovat v každém případě: dopravní obslužnost Jižního centra kvůli němu samotnému se podstatně liší od dopravní obslužnosti hlavního nádraží. V první variantě je to záležitost pro 2 - 3 autobusové/trolejbusové linky - v podstatě stačí klíčové zastávky v území připojit k nejbližším uzlům (Hlavní nádraží, Mendlák, Ústř. Hřbitov, Komárov). Ve druhém případě je to tak na 4 linky tramvají na Hlavák (odtud 2 na Českou a dál, další směr Cejl - Židenice / Lesná, poslední na Mendlák), jinak nepoberou cestující ve špičce. K tomu nějaké tangenciální auto/trolejbusy (směr Líšeň a směr Bohunice). Komárov a Hřbitov stejně jako v první variantě. Na to všechno se musejí někde vzít vozidla (koupit nebo sebrat z jiných linek) a provoz stojí peníze (omezit jiné linky nebo sebrat v městském rozpočtu z jiných výdajů).

po novém bulváru od nádraží k hist. jádru budou denně cestovat desetitisíce lidí: poněkud vám uniká, že už nežijeme v 19. století, kdy ty desetitisíce lidí neměly na výběr. Dneska není vlak jedinou alternativou, a než bych denně korzoval po novém bulváru, tak budu jezdit do práce radši autem ...
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 22:10:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S200: momentálně bych to viděl spíš naopak

zajímalo by mě, z čeho vycházíte. Obecně na českém investičním dvorku platí, že jakmile je v daném odvětví saturována Praha, přesouvá se zájem na Brno, teprve až je saturováno Brno, jde se do Ostravy... Náskok Brna před Ostravou je dosti výrazný.

Ale nějak jsem neslyšel, že by kvůli pozemkům pro developery...

To je jeden z důvodů, proč se v Jižním centru má proinvestovat přibližně dvojnásobek fin. objemu Karoliny.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3970
Registrován: 8-2003


Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 22:18:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je jeden z důvodů, proč se v Jižním centru má proinvestovat přibližně dvojnásobek fin. objemu Karoliny.

No tak, tomu snad sám nemůžete věřit...!
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 22:25:24   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp 3969:
Vy děláte, jako kdyby být developerem bylo trestné. Živé bulváry - to je to, co dnes tvoří město městem. Pokud je zde možnost spojit železniční přednosti odsunutého nádraží s pozitivním impulzem pro oživení města, je minimálně povinností o tom uvažovat. Já neříkám, že i NvC nemá pro mě jisté kouzlo... Vemte taky v potaz, že až bude (pochopitelně ve vzdálenější budoucnosti) stát železniční diametr více než kompenzující současnou polohu nádraží, bude už pozdě nepotřebné nádraží odsouvat.
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 22:32:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp 3970:
Ale věřím, věřím. Trochu totiž znám tu situaci na středoevropském developerském trhu a vím jak výrazně strategická je poloha a infrastruktura Brna. Jde jen o to toho využít, což chce ovšem schopné komunální politiky a vyjednavače - a zde je hlavní kámen úrazu
Pátek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.5.202
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 22:40:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Masinka:
Jsem rád, že s těmi „parkovacími místy“ jsme si nerozuměli. Přesto zůstáváme v jednom zásadním rozporu. Přestavba uzlu je řešení železnice a jen tu platí stát (případně EU), zde i mně se nelíbí podzemní varianty atd. V tom je ale zakopaný pes. U přisunuté varianty se vždycky dojde k těmto řešením, protože je tam málo místa (alespoň to tvrdí vždy projektanti). Ostatní náklady na tramvaje, parkoviště příp. autobusové nádraží aj.– tedy nové město jak píšete, hradí opravdu částečně město Brno a především soukromníci. A tady nechápu co proti tomu máte a proč by se mělo Brno kvůli tomu hroutit. Každé město má zájem o investory a ne, že je bude odhánět (jak psal i robeenjo). Proč by to měl být luxus? V Brně je zoufalý nedostatek atraktivních staveních ploch a celé území Jižního centra je již dnes „vykoupené“ soukromými investory. Např. plochu při ulici Opuštěné (naproti „odsunutému nádraží“) koupila největší slovenská developerská skupina HB Reavis Group pro svůj Aupark za několik miliard korun, nedaleko odtud již dnes staví Holanďané a Britové svoje kancelářské, hotelové a obchodní komplexi. Stát včetně EU má zaplatit jen za celkovou rekonstrukci a přestavbu železničního uzlu Brno. Což v průběhu desetiletí může dosáhnout cca 20 miliard korun. V této částce je vše, od odstavného nádraží v Heršpicích za 5miliard až po modernizace tratí na území Brna za 10 miliard. Pro srovnání, Vámi uváděné a nyní v realizaci, Nové spojení v Praze, za cca 10miliard, je jen jednou ze 7 staveb plánované „Přestavby pražského železničního uzlu“, která, pokud by se uskutečnila v plném rozsahu, má odhadovaný investiční náklad 80 až 100miliard. V tomto světle je 20miliard na železniční uzel Brno přiměřená částka.
Pátek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.5.202
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 22:42:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S2000:
„1. Řekl bych, že nejstarším železničním uzlem v ČR je Břeclav, poté následoval Přerov ...“. Jestli považujete nádraží na trati za železniční uzel, tak máte pravdu, nejstarší je Břeclav, proč ale pak následuje Přerov mi není jasné. Celkem je však z Vašich poznámek dost znát nepochopení podstaty mého příspěvku.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 177
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 22:46:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

robeenjo: být developerem není trestné ... ale politici mají za úkol rozvíjet město tak, aby bylo příjemné pro občany. K tomu potřebují i ty developery, kteří nabídnou služby, pracovní místa, něco z nich kápne na daních. Ale stále zůstávají prostředkem toho rozvoje pro občany. Vy nám tady zatím prezentujete vizi rozvoje města pro developery, kde jsou občané jen prostředkem pro jejich podnikání, a pokud to bude sypat, není důvod nepostavit lidem do cesty opruz v podobě několikasetmetrové docházky na nádraží. Díky, v takovém městě žít nechci
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 22:57:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pátek: za železniční uzel tady považujeme (vašimi slovy) propojením několika železničních drah. Na našem území poprvé v Břeclavi (trať KFNB od Vídně se od r. 1841 větví na Brno a Přerov) a podruhé v Přerově (rozvětvení tratí na Olomouc a Lipník od r. 1842). V Brně se dvě tratě stýkaly od roku 1849, ale o uzel de fakto nešlo (obě dráhy v Brně končily, takže šlo jen o styk dvou společností), třetí směr přibyl až v roce 1856, ale Rosická dráha měla zase své vlastní nádraží a do nádraží KFNB/StEG byla připojena spojovací kolejí. Takže opravdová třetí trať zaústěná do brněnského nádraží byla až Moravskoslezská severní dráha do Přerova/Olomouce v roce 1869 ...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3971
Registrován: 8-2003


Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 22:57:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

robeenjo:
Vy děláte, jako kdyby být developerem bylo trestné.

To není. Ale rozhodně nesouhlasím s tím, že developeři si nalinkují území, řeknou město (státe, EU) zaplať, udělej, zařiď,... ať to stojí, co to stojí, a město (stát, EU) zaplatí, udělají, zařídí,... ať to stojí, co to stojí.

Živé bulváry - to je to, co dnes tvoří město městem. Pokud je zde možnost spojit železniční přednosti odsunutého nádraží s pozitivním impulzem pro oživení města, je minimálně povinností o tom uvažovat.

To si to nějak zjednodušujete - ono je toho poněkud víc.
Nové nádraží má nějaké technologické přednosti (ale i nevýhody) oproti stávajícímu, ale z dopravního hlediska, hlediska cestujících (což je důležitější, protože nádraží je pro cestující, ne cestující pro nádraží) je - v porovnání se stávajícím - nevýhodné.
Asi jako když mám garáž u baráku, pravda, poněkud stísněnou, a mohu mít novou, sice prostornější, ale o blok dál, těžko pro mne bude (pádný) argument, že se hezky projdu a oživím tím ulici.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3972
Registrován: 8-2003


Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 23:01:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale stále zůstávají prostředkem toho rozvoje pro občany.

Tak tady bych se developerů zastal. Tu práci dělají pro sebe, ne proto být "prostředkem rozvoje pro občany". Já také chodím do práce primárně proto, abych si vydělal, ne abych byl prostředkem (což pro onen výdělek být na druhou stranu musím), ale cíl je vydělat a "být prostředkem" je způsob jak toho dosáhnout, ne naopak.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3974
Registrován: 8-2003


Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 23:06:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S200: - Ale nějak jsem neslyšel, že by kvůli pozemkům pro developery bylo nutné odsunout trať Ostrava hl.n. - Ostrava Kunčice a vlečku na Zárubek, přestože je zřejmé, že by pak hodnota Karoliny byla pro developery ještě větší.

robeenjo: - To je jeden z důvodů, proč se v Jižním centru má proinvestovat přibližně dvojnásobek fin. objemu Karoliny.

bkp: - No tak, tomu snad sám nemůžete věřit...!

robeenjo: - Ale věřím, věřím.


Takže z toho logicky vyplývá, že nebýt v Ostravě oněch kolejí, tak tam investor přinesl dvojnásobek finančních prostředků? A dá se to nějak zobecnit?
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3975
Registrován: 8-2003


Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 23:14:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě jeden dotaz, zejm. pro robeenja:
Tak už jsme se konečně dostali k tomu, že jde o pozemky, o podnikatelské (developerské) zájmy. Výborně. Ale v této pozici je i dráha, možnost komerčního provozu svých budov (viz. Živá nádraží) a provozování železniční dopravy. Proč by tyto své zájmy měla pustit ve prospěch zájmů jiného podnikání. Proč by se měla (dobrovolně) vzdát výhody mít pozemek uprostřed lukrativního území ve prospěch pozemku někde na jeho okraji? Jsou snad její zájmy méněcenné, anebo zájmy jiných investorů jsou nad?
Vyhlédlu-li si já nějaký již někým využívaný lukrativní pozemek pro SVÉ rozvojové zájmy, a nemusí to být zrovna v Brně, bude mi (také) stačit zkamarádit se se zástupci města, které už pak zařídí odsunem dosavadního vlastníka ten pozemek vyklidí a ještě zařídí "špinavou práci" v podobě přípravy onoho pozemku a částčně také přivedení lidí - budoucích zákazníků?
Což je zhruba to, co nyní můžeme sledovat v Brně.)
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 23:31:49   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp 3974:

Teď si to zase zjednodušujete Vy. Píšu, ze je to jeden z důvodů. Tu nejpodstatnější část tvoří právě poloha Brna, tradice a úroveň zdejších univerzit, zájem a reference investorů a stále více i ohlas prestižních projektů typu ICRC, CEITEC, INBIT a další inkubátory, NETME Center... To jsou všechno pro developery jasné indicie, že se dané město bude rozvíjet a bohatnout.

3975:

I odsunuté nádraží by patřilo mezi nejživější nádraží v republice. Bylo by zde daleko více prostoru pro komerční využití než ve stísněném NvC. A je logické, že by šlo o jedny z nejlukrativnějších prosor v Brně.


No nic, je to dnes podnětná diskuse, snad si z ní všichni něco odneseme. Pro dnešek končím.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3977
Registrován: 8-2003


Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 23:46:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Píšu, ze je to jeden z důvodů.

No dobře, zkuste mu dát váhu: 5 %, 50 %, i když...

Tu nejpodstatnější část tvoří právě poloha Brna, tradice a úroveň zdejších univerzit, zájem a reference investorů a stále více i ohlas prestižních projektů typu ICRC, CEITEC, INBIT a další inkubátory, NETME Center...

...i když to s tím sousedstvím kolejí tak horké zase nebude.

I odsunuté nádraží by patřilo mezi nejživější nádraží v republice.

To, že by bylo jedno z nejživějších v republice ještě neznamená, že by bylo pro dráhu výhodnější, než stávající.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 179
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 04. září 2007 - 00:17:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: sorry, ale pokud politik vidí jako hlavní smysl své práce "aby developeři vydělali" (lze dosadit i jiné skupiny podnikatelů), pak je načase zvolit jiného politika . Ano, developer chce zejména vydělat a politik mu to musí umožnit. Ale účelem (pro toho politika) nesmí být zisk developera, ale jeho přímé i nepřímé efekty pro občany.

robeenjo To jsou všechno pro developery jasné indicie, že se dané město bude rozvíjet a bohatnout: a jak s tím souvisí poloha nádraží?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 180
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 04. září 2007 - 00:21:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě doplnění k tomu příkladu: do práce chodíte abyste vydělal, ale váš zaměstnavatel vás neplatí "abyste vydělal", ale protože chce užívat výsledky vaší práce. Takže záleží na úhlu pohledu, a stejné je to i s těmi developery.
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 04. září 2007 - 07:35:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

robeenjo: zajímalo by mě, z čeho vycházíte. Obecně na českém investičním dvorku platí, že jakmile je v daném odvětví saturována Praha, přesouvá se zájem na Brno, teprve až je saturováno Brno, jde se do Ostravy... Náskok Brna před Ostravou je dosti výrazný.

Předně bych řekl, že až čas ukáže, zda bude pro developery zajímavější Brno (což určitě platilo v posledních letech) nebo Ostrava. Čili se rozhodně nebudu hádat, protože je to malicherné a vyřeší to trh. Ale k názoru, že zajímavější se momentálně stává Ostrava mě vede nejen nebývalý stavební ruch a velký počet připravovaných projektů, ale především prostá fakta: ostravská aglomerace má zhruba dvojnásobný počet obyvatel oproti brněnské aglomeraci a je významnější z hlediska průmyslu, na což se poté nabalují i služby, potřeba kancelářských budov apod. Ostrava na tom byla po útlumu těžkého průmyslu podstatně hůře než Brno, ale dnes je tam situace zcela jiná.

Ale jak říkám, nedělám si patent na rozum a nechám se překvapit.
Pátek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.5.202
Odesláno Úterý, 04. září 2007 - 11:16:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Racek: Vaše podrobné zdůvodnění je jistě historicky správné a když je uzel rozvětvení tratě, tak jistě máte také svou pravdu. Někdo jiný může zase považovat za uzel něco jiného. Nepřijde Vám však, že z pohledu doby vzniku tratí ze kterých se brněnský uzel skládá, a tedy nutnosti jejich rekonstrukce, o což v příspěvku šlo, dokazujete něco co s daným problémem vůbec nesouvisí?
S200: Věřte, že ač brňák mám Ostravu rád a díky svému povolání ji dobře znám. Přesto Vás musím trochu zklamat. Je dobře, že se v Ostravě konečně začalo stavět, ale i když se zrealizuje Nová Karolína, „The Orchard“ , administrativní budova CTP, komplex „Jindřich Plaza“ i projekt „Trident“ případně další, je to stále jen malá část investic co jdou do Brna. V tomhle musím dát zapravdu „robeenjo“. Dnes je to Praha – velmi dlouho nic, pak Brno a teprve pak následuje Ostrava a ostatní. Pokud nevěříte, najděte si odborné investiční stránky, které uvádějí přehledy. Do budoucna nikdo nevidíme a já Vám přeji, jako správnému patriotu, pro Ostravu to nejlepší. Pokud chcete na tohle téma více, napište na náš mail-investice jsou „můj obor“, tady to asi nikoho již zajímat nebude.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 181
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 04. září 2007 - 11:30:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pátek: pokud jste slovem 'nejstarší' mínil nejzastaralejší , tak jste pravděpodobně byl blízko pravdy. I když v síti SŽDC se najdou opravdu zoufalá místa, Brno se mezi nimi řadí na čelné místo . Nutnost rekonstrukce nikdo nezpochybňuje, a pokud by už asi tak 80 nebylo nádraží odsunováno do pryč , tak by k ní vzhledem ke stavu a významu uzlu dávno došlo. K rozvoji 'jižního centra' ostatně taky, obojí je už desítky let uměle bržděno nesmyslnou snahou zbavit se nádraží na nejlepším možném místě
471015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 6-2005


Odesláno Čtvrtek, 06. září 2007 - 19:57:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dle DF ČD před několika hodinami brněnská ČSSD schválila 13:1 odsun nádraží ...
Poslouchám www.danceradio.cz.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1386
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 08:38:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ptám se: Bude po odsunu jezdit přímá linka tramvaje Hlavní nádraží - Technické muzeum? Pokud ano, tak si ho tam třeba postavte...

Jo a jako to bude se jmény zastávek tramvaje? "Staré hlavní nádraží" a "Odsunuté nádraží", nebo jak?
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2679
Registrován: 7-2003


Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 08:55:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hlavni nadrazi se prejmenuej na Vietnamska trznice . O primou linku k muzeu bych se nebal, budem radi kdyz tam pojede aspon nejakej abus. Pro ostatni je to prece jenom par set metru ke kolejim..
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál Vyměním Setright za ZX Spectrum +2/3.
Pátek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.5.202
Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 12:14:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak sem již psal, nejsem odborník na železnici, můj obor jsou investice a urbanismus. Návrhy na rekonstrukci uzlu sleduji z tohoto pohledu již strašně dlouho a není mi stále jasné, proč zde mnozí jsou tak strašně moc, až „na krev“ proti přesunu. Já vidím problémy u všech variant. Loni mne taky zaujal návrh koalice, především tvrzení že bude za poloviční cenu než odsun. To by již stálo za námahu. Když jsou nyní k dispozici výsledky „pražské“ (dost odfláknuté) studie, tak po odstranění zjevných „opomenutí“ zpracovatelů ve výpočtech nákladů, je cenová výhoda pryč. Podle vedení „železnice“ je pro ně odsunutá varianta dopravně mírně výhodnější. Z mého profesního, investorského pohledu je odsun taky výhodnější ( mj.spojení investiční zóny Heršpická s přednádražním prostorem, uvolnění dosud zasažené zóny Vlhká, Špitálka, Podnásepní, Tkalcovská, Krokova – tohle je velký přínos i pro lidi co tam bydlí aj.). Je tedy tím zásadním problémem dosud neexistující spojení MHD? To se mi ale nezdá, vždyť vybudování sítě MHD mají obě varianty. Může mi někdo sdělit opravdu jasný argument. (Tvrzení, že jsem blb, jako argument neberu).
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 6-2006
Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 12:37:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle mě, že na zhruba stejný počet lidí bude muset být dopravní systém MHD delší (dražší), na věčné časy. Protože Brno je vůči nádraží orientováno severněji. Nevím o tom, že by byl plánován nejaký stavební boom jižně od nádraží (odsunutého), protože je to podle mě v záplavové oblasti.
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 733
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 14:10:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pátek:
(Já osobně v Brně nebydlím, pokud tam někdy přestupuji, tak je mi buřt, kde budu přestupovat).

1. Z pohledu železniční dopravy:
Nevýhodou navrženého uspořádání "odsunutého" nádraží je skutečnost, že koleje po kterých je vedena tranzitní nákladní doprava úrovňově kříží koleje s osobní dopravou, (zjednodušeně si to představte jako úrovňovou křižovatku na dálnici). Zatím jsem neviděl jediný plánek "odsunutého" nádraží, který by alespoň zachoval stávající stav v brněnském uzlu (nyní je nákl. doprava zcela oddělena od osobní).
2. Poloha a s tím spojené zvýšené provozní náklady MHD a snížená atratkivita kolejové VHD pro dojíždějící (ale o tom již tu psali jiní, nebudu to opakovat)
PEVA
jk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.78.28
Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 15:06:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zaslechl jsem něco o elegantní výměně - zelení budou souhlasit s odsunem nádraží pod podmínkou, že se R43 v budoucnu odsune od Pryglu do Boskovické brázdy. Aneb jak "mravní" ideály narazily na brněnskou politickou realitu. Slovy klasika "to by člověk blil, Milane".
Mám to sice z JPP, ale ta "jedna paní" je dsot vysoko...
slavek.brn
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.101.187
Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 17:13:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 Peva: To co říkáš o úrovňovém křížení není pravda. Nákladní průtah sice je veden po stejném tělese, ale ale má vlastní dvoukolejnou trať a nádražím projíždí v krytém odděleném koridoru.
S.
slavek.brn
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.101.187
Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 17:26:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 M_g: Milý zlatý, pokud něco roste a vyvíjí se, obslužné systémy se musí přizpůsobovat (MHD). A propos, podívej se na schemata MHD v navrhované "přisunuté variantě" a neshledáš rozdílu. Tentýž rozvoj tratí, jenže v tomto případě ty šaliny které tama budou jezdit povezou pár lidí do Komárova a do H.heršpic a nevyplatí se už vůbec. Zatímco k novému nádru bude velká poptávka a tím pádem i vytíženost či obsazenost. Vždyť už DPMB má nasmlouváno 100 nových šalin zez Plzně a tak kam by asi všechny jezdily?
S.
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7225
Registrován: 1-2005


Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 17:30:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Třeba mě ukamenujte, ale já se na okamžik, kdy nádraží zmizí z centra Brna, docela těším (za předpokladu, že zůstane zachovaná historická budova současného nádraží a nestane se z ní tržnice apod.).

Důvody? Zde:
1) V současné době neexistující možnost zaparkovat auto při přivezení/odvážení cestujícího.
Věřím, že u nového nádraží bude parkoviště s dostatečnou kapacitou

2) Přehuštěná doprava v nádražní ulici, téměř neprůjezdná pro autobusy směřující na staré AN.

3) Nebezpečné situace v každé minutě, kdy chodci probíhají mezi jednotlivými ostrůvky kolem zábradlí a skáčou téměř pod šaliny či projíždějící auta.
Pro oba argumenty: Snížením počtu lidí v okolí nádraží se uleví dopravě.

4) Přeplněnost tramvajových linek způsobená setkávajícími se proudy lidí z centra a nádraží.
Doufám, že platí, že k novému nádraží bude postavena nová tramvajová trať míjející Nádražní ulici.

5) Roztahanost současného nádraží, 5. a 6. nástupiště je kdesi na konci světa.
Neviděl jsem sice plány kolejiště, ale tak daleko to snad na některá nástupiště nebude.
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
jk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.78.28
Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 18:17:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobyk:

No, ale nové nádraží nebude v pustině, že? bude v živém, novém, krásném Jižním centru plném obchodů, bulvárů, literárních kaváren, kosmetických salónů a divadel, takže těch lidí tam taky nebude málo. Kam budeme odsunovat potom? Do Tuřan?
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2680
Registrován: 7-2003


Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 18:22:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobyk: Az na to ze ti lidi stejne ve meste skonci...A stavajici pretizeni trati to nevyresi. Tam pomuze snad uz jenom podzemka.


jk: A za jak dlouho tam vubec neco vznikne ? Pokud vim tak v planu je pouze nadrazi a zbytek soukromi investori. A ti se do neceho nepusti , dokud tam nebude jista poptavka. To ze se otevre nadrazi a okolo bude hypersupermegamoderni centrum si predstavuje akorat architekt a par lidi okolo. Nakonec to dopadne jak nadrazi v krpolu, reckovicach , zidenicach. Mimo zastavbu a semtam nejakej rakosnik ze stankem .
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál Vyměním Setright za ZX Spectrum +2/3.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2102
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 18:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slávek_brn:
To co říkáš o úrovňovém křížení není pravda. Nákladní průtah sice je veden po stejném tělese, ale ale má vlastní dvoukolejnou trať a nádražím projíždí v krytém odděleném koridoru.
Ono jde spíš o to, jak je na koncích a po trase napojen, tedy jestli někde nekříží "osobní" koleje...

Vždyť už DPMB má nasmlouváno 100 nových šalin zez Plzně a tak kam by asi všechny jezdily?
DPMB má nemýlím-li se podepsanou pouze rámcovou smlouvu, která ho rozhodně nezavazuje k odběru sta tramvají - z čeho by je zaplatil?

Bobyk:
Docela rozumné argumenty, jen se domnívám, že doprava v Nádražní nijak zvlášť neklesne. To je přirozený uzel i bez vlaku, cestující z velké části nahradí pěší i přestupní frekvence do nové megahyperčtvrti u nového galaktického nádraží.

To 5. a 6. nástupiště je sice takové "nesystémové", ale na tramvaj to je z něj sotva 60 metrů po chodníku.
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7229
Registrován: 1-2005


Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 18:29:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PvvS: Ano, skončí, ale věřím, že jejich proud bude rozptýlen do několika míst a nebudou se soustřeďovat na jednom.

Mašinka: Jo, to sice je, ale pokud si jdeš ještě předtím koupit jízdenku, máš i s čekánímu pokladny na deset minut o zábavu postaráno.
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
jk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.78.28
Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 18:48:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

bob: To je těch deset minut, co mi bude trvat navíc cesta šalinou do odsunutou roli. Problém 5. a . nástupiště není ani tak v jeho poloze, ale v tom, že k.k.StB/ČSD/ČMD/ČSD/ČD nikdy zřejmě nanapadlo vybudovat jednu dvě pokladny přímo u nich. Ovšem chápu, že stávající stánky jsou pro kuturu cestování důležitější.
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7232
Registrován: 1-2005


Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 18:54:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, to bude. Ale s těmi člověk bude dopředu počítat. Pro člověka, co jede vlakem jednou za stolet, jako já, bylo zjištění, že existuje 5. nástupiště, velmi překvapivé, nemluvě o tom, jak daleko od hlavní budovy je. S těmi pokladnami poblíž souhlasím.
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2103
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 19:11:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobyk:
Pro člověka, co jede vlakem jednou za stolet, jako já, bylo zjištění, že existuje 5. nástupiště, velmi překvapivé
Vidíš, dneska hledáš nástupiště a za 10 let budeš hledat nádraží...

Každopádně teď už je to asi jedno, odsun je zdá se posychrován už úplně a zastupitelé se těší na nová od budoucích developerů. Stavaři se zase těší na vejvar z největšího mostu v republice - ono umístit nádraží na 80 metrů široký most je mimořádně praktické a levné .
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2682
Registrován: 7-2003


Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 19:45:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No to abych koupil akcie mistnich cementaren a betonarek.
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál Vyměním Setright za ZX Spectrum +2/3.
jk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.78.28
Odesláno Sobota, 08. září 2007 - 20:27:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pvvs: Nepochybuju, že ty si stejně jako pozemky pod budoucím nádražím už levně opatřila místní honorace "napříč politickým spektrem".
step
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.46.34
Odesláno Neděle, 09. září 2007 - 21:51:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jsem jednoznačně pro odsunutou variantu, často používám pro cestu do Brna vlak i autobus a to jak dálkové, tak i místní linky. Přijet do Brna vlakem je fajn, jsem hned v centru, ale přijet do Brna autobusem, tak musím vyrazit na malý pěší výlet ze Zvonařky až před hlavní nádraží, abych se do toho uzlu MHD vůbec dostal. Autobusovou dopravu z UAN k hlavnímu nádraží zcela opomíjím, časově to vyjde nastejno a navíc ušetřím za lístek. Myslím, že ty proudy lidí co chodí z podchodu kolem Teska až na Zvonařku jsou toho dokladem. Tihle všichni by určitě byli rádi, kdyby se postavilo nádraží v odsunuté variantě společně s autobusovým nádražím a to celé se zapojilo na kvalitní MHD s dobrou nabídkou všech směrů v krátkých intervalech i s možností jít se v noci po osvětleném bulváru, než ponurým nadchodem. Spojit autobusové a vlakové nádraží se zapojením na kvalitní MHD je velmi dobrým tahem, který by si Brno nemělo nechat ujít. Nejde tady jen o odsunutí vlakového nádraží, ale i o "přisunutí" autobusového nádraží k MHD.
Pátek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.5.202
Odesláno Pondělí, 10. září 2007 - 16:15:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když shrnu co jsem se dověděl na můj dotaz na zásadní připomínky k odsunu, jsem poněkud zklamán. Prakticky se opakují pouze dvě. Prodloužená doba jízdy MHD a tím snížená atraktivita kolejové VHD pro dojíždějící a že nádraží bude v „pustině“ a Brno se jižním směrem nerozrůstá. Co se týče MHD, přijde mi to hodně přehnané. Jízdní doba se prodlouží (o několik minut) prakticky jen u linek přijíždějících kolem Grandu a mírně u linek z Křenové . Linky z Rennenské a Hybešovi (což je významná část obsluhy Brna) zabočí na Nových Sadech a místo zastávky „Pod Petrovem“ a „Nádraží“ zastaví na novém bulváru a pak již na novém nádraží. O kolik to bude trvat déle, minuta, dvě? Z Komárova to bude naopak rychlejší. Za daleko důležitější pro atraktivitu VHD považuji vybudování přestupních uzlů, mimo hl. nádraží. Proč by lidé dojíždějící za prací měli jezdit až do centra? K druhému argumentu budu radikálnější, to je totiž můj obor a je znát, že mnozí diskutující neznají realitu Brna. Rozvoj města a intenzivní výstavba je plánována a v současnosti již probíhá především v jižní polosféře města. Jak jsem se již zmiňoval dříve, zóna Heršpická je prakticky plná, za několik let tu bylo proinvestováno hodně přes deset miliard korun a „přednádraží prostor“ je též vykoupen developery, z nichž mnozí již projektují. Na jih se tlačí i bytová výstavba a že je zde záplavové území nikoho moc nevzrušuje, to by se musela zrušit půlka měst, protože jsou stavěna na řece. Brno tedy jednoznačně „roste“ na jih a tomu odpovídá i Územní plán, lesy na severu si nikdo zničit nedovolí. Takže závěrem, odpůrci přesunu mě nepřesvědčili a pokud se začne realizovat přesun, budu jen rád, že se konečně něco začalo.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2688
Registrován: 7-2003


Odesláno Pondělí, 10. září 2007 - 16:50:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hmm , zajimavy ze nikdo mi neodpovedel, jak se dokaze rozptylit STEJNA zatez lidstva, jako u stavajiciho nadrazi. Dneska tam jezdi 8 tramvajovych linek (1,2,4,8,9,10,12,13)+ 2 trbusovy (31,33). Navic s rozptylem do 5 smeru. Kdyz si stoupnu pred nadrazi, tak mi v prumeru co 30 vterin prijede nejaka salina.
Silne pochybuju ze stejnou kapacitu nabidne novy nadrazi, kam povedou pouze 2 trate (v lepsim pripade).
Navic dost podstatna cast zateze se ted rozptyli i primo do centra pesky, kdezto odsunuty nadrazi bude fungovat pouze jako koridor pro nahaneni lidi do podobnych obchodnich tunelu, jako je vankovka. Diky ni navic v podstate v noci zmizelo bezkolizni bezbarierovy spojeni zvonarky s nadrazim.Pokud i dalsi zlepsovaky pujdou v podobnym duchu, tak budu rad ze odsud zmizim i s IGK.
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál Vyměním Setright za ZX Spectrum +2/3.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2121
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 10. září 2007 - 16:58:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pátek:
Nebo ty argumenty spíš nechcete vidět...

1) k té MHD:
Je sice hezké, že z jedné části Komárova to bude o minutku rychlejší, ale pro 95% procent lidí to bude výrazně pomalejší. U tramvají v rozmezí 2 - 5 minut, ovšem k tomu je třeba započítat přestupy, protože linky k nádraží jistě neobsáhnou všechny destinace od současného nádraží. Problém je ale spíš v pěší frekvenci - dnes z nádraží značná část cestujích odchází pěšmo - celé centrum se spoustou pracovních míst, úřadů a obchodů je snadno dostupné. Z nového nádraží to máme +15 minut pěšky. Tito lidé asi nebudou nadšeni tím, že si k ceně jízdného za vlak mají přikoupit ještě šalinkartu... Například já byl za posledních pár let v Brně vlakem asi pětkrát a z toho jen jednou jsem od nádraží jel MHD.

S autobusákem je to podobné - výhodu sjednocení bus+vlak bohatě přebije vzdálení busáku od centra, protože naprostá většina frekvence je pro Brno cílová.

2) k těm developerům
Vy se tu bráníte, jako by někdo popíral potenciál Brna. To určitě ne, ale s nádražím to nemá mnoho společného, pokud neberete v potaz argument "nuceného přesunu cestujících" z centra mezi nové obchody - to mi osobně připadá jako nehorázné.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pondělí, 10. září 2007 - 17:04:43   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pvvs - problém je ten, že těch 8 tramvajových linek a dvě trolejbusové u stávajícího nádraží odváží jen zlomek zátěže cestujících, kteří nějakým způsobem využili železniční dopravu. Ten přestupní uzel je především vnitroměstský, pro přestup mezi jednotlivými linkami MHD. Denně využije MHD v Brně cca 900 tisíc cestujících, přitom obrat osobního nádraží je jen 30 - 50 tisíc cestujících. Takže není důvod se obávat, že dvě tramvajové tratě (nezaměňovat s pojmem tramvajové linky, těch bude samozřejmě víc) kapacitně nezvládnou zajistit přepravu cestujících od odsunutého nádraží. Navíc řada cestujících využije nově vybudované přestupní uzly IDS (Židenice, Olomoucká, Vídeňská) a další nové železniční zastávky, jako například ve Starém Lískovci, Lesná, Slatina.
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 6-2006
Odesláno Pondělí, 10. září 2007 - 17:17:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud někdo podporuje stavbu v záplavových územích, tak k tomu nemám co dodat...

jk: 5. a 6. nastupiště měly odbavovací halu s asi 3 nebo 4 pokladnami. V prostoru mezi poštou a vchodem proti 6. nástupišti. Ale při minulé opravě nádraží byla hala zrušena. Teď tam parkují asi poštovní auta a vozíky.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2690
Registrován: 7-2003


Odesláno Pondělí, 10. září 2007 - 17:34:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takze by bohate stacilo vybudovat novy prestupni uzly a snizit zatez stavajiciho nadrazi . Staci se podivak v kterych castech vznikaji (existuji)hlavni prumyslovy centra a jak se daji obslouzit vlakem. A pochybuju ze se rano , kdy je nejvetsi provoz vytvori vlakovy spoje ze smerovanim slatina(slapanice)- odsunuty nadrazi. Minimalne tahle oblast i ve stavajici ma poptavku po 5 minutovy abusovy lince v kloubech. Vlak jednou za 20 minut to nevytrhne.A to je zde planovana dalsi zona.

Jediny co z tech argumentu , pro presun nadrazi stoji za vyuziti je vetsi vyuziti stavajicich zastavek(krpole, zidenice). Jinak nevidim zadnej vyznam.
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál Vyměním Setright za ZX Spectrum +2/3.
Zghk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 7-2002
Odesláno Pondělí, 10. září 2007 - 18:58:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pvvs No 2688: Silne pochybuju ze stejnou kapacitu nabidne novy nadrazi, kam povedou pouze 2 trate (v lepsim pripade).
Ono MHD tvori vedle tramvaji i trolejbusy a, ó má hrůzo, i autobusy.

Ad Pvvs No 2690:
Když už tak mluvíte o té Slatině a velké poptávce, už jste slyšel o nové zastávce na Olomoucké?

Ad Mašinka No 2121: celé centrum se spoustou pracovních míst, úřadů a obchodů
Mohlbyste tu spoustu nějak kvantifikovat a porovnat s ostatními částmi města?
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2692
Registrován: 7-2003


Odesláno Pondělí, 10. září 2007 - 19:58:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Az na to ze pkud sem videl navrhy mhd, tak nejaky zvlastni trbusovy trate k novymu nadrazi nevzniknou. Pouze se napoji na stavajici . A abusy povazuju pouze za doplnkovou dopravu vhodnou tak leda na okrajovy casti a jako napajecky. Pri vetsi poptavce uz tam nema co delat.

A co pomuze zastavka na olomoucke ? Nejakej zajimavej smer tam nevidim. Vetsina od slapanic si vystoupi ve slatine nadrazi a zamiri do mistnich zon. A smerovani odjinud (breclav/zdar) zatim nebylo nikde uvedeny.
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál Vyměním Setright za ZX Spectrum +2/3.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 10. září 2007 - 22:46:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Linky z Rennenské a Hybešovy (což je významná část obsluhy Brna) zabočí na Nových Sadech a místo zastávky „Pod Petrovem“ a „Nádraží“ zastaví na novém bulváru a pak již na novém nádraží. O kolik to bude trvat déle, minuta, dvě?

A vy si myslíte, že všichni cestující od Renneské a Hybešovy potřebují jet na nové nádraží? Dopravní obsluha nového nádraží je samozřejmě řešitelná; problém je právě v tom, že buď je možné zachovat hustotu spojů a polovinu z nich ve vhodném místě uhnout k novému nádraží - nebo spoje k novému nádraží přidat ke stávajícím. V prvním případě se drasticky sníží použitelnost MHD pro ty, kteří nepotřebují jezdit do Komárova (většina uživatelů), ve druhém se zase podstatně zvednou náklady, tedy nároky na dotace a zřejmě i cena jízdného.
Pátek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.141.110
Odesláno Úterý, 11. září 2007 - 15:25:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to Racek:
Ne, opravdu si nemyslím, že všichni cestující od Renneské a Hybešovy potřebují jet na nové nádraží. A proč by tam měli jezdit? Všem je přeci jasné, že dopravní proud se rozdělí a k novému nádraží bude zajíždět jen potřebná kapacita. A že se sníží hustota spojů na přetíženém uzlu u stávajícího nádraží? To je jen dobře, to vám potvrdí každý dopravák. Nezlobte se, ale to co píšete: "Drasticky se sníží použitelnost MHD, podstatně se zvednou náklady a zřejmě i cena jízdného", postrádá jakékoliv zdůvodnění a je spíše obhajováním vlastní pravdy za každou cenu.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 11. září 2007 - 20:11:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Že se sníží hustota spojů je dobře pro koho? Pro cestující rozhodně ne, pro ně je výhodná co největší hustota spojů, kterou právě brněnská síť díky dvěma zásadním uzlům umožňuje - všechny linky jedou přes hlavák a / nebo přes Českou, takže se dá skoro všude dostat na jeden přestup a s krátkými intervaly. Nový uzel by tohle rozbil a cestování zkomplikoval.
Konkrétně třeba od toho jihozápadu - pokud z Renneské zahnu směrem k novému nádraží, nemohu už logicky pokračovat do žádného z těch uzlů, získám 'jednoúčelovou' linku spojující sídliště na jihozápadě s nádražím (případně dál s Komárovem nebo s Líšní), mimo hlavní přestupní uzly. Přitom poptávka po dopravě z těch sídlišť se v zásadě nezvedne, akorát se rozdělí, takže budou obě skupiny cestujících, které dosud odvezla linka 8 (ti do centra na přestup i ti na nádraží), poškozeni prodloužením intervalu.
Pátek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.141.110
Odesláno Úterý, 11. září 2007 - 21:04:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co píšete je logické. Je však nutno se ptát. Chceme opravdu udržet v Brně tradiční radiálně-okružní systém tratí se všemi výhodami a nevýhodami, nebo s rozvojem města postupně přejdeme na roštový systém? Já bych hlasoval pro druhé řešení.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 08:23:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Racek a Pátek - rád bych jen podotknul, že IDS JMK i organizace MHD v Brně je založena na přestupním systému. To znamená menší počet linek provázaných v přestupních uzlech. Přináší to kratší intervaly spojů s tím, že ale cestující nemají v mnoha relacích přímé spojení a musí přestupovat. Je proto zřejmé, že z některých směrů tak tomu bude i při cestě k novému nádraží. Jak jsme psal ale výše, z denního objemu přepravených cestujících MHD jen cca 4 % bude směřovat k novému nádraží a z těchto 4 % pouze jen malá část nebude mít přímé spojení s novým nádražím (zřejmě na trase linky 8). Není pochyb o tom, že významné tramvajové radiály, jako například tramvajová trať z Bystrce, z Řečkovic, z Králova Pole nebo z Lesné budou mít přímé linky směřované k novému nádraží a problém v dělení linek a v prodloužení intervalů nebude tak horký, neboť se uvažuje o prodloužení tramvajových tratí ve výše uvedených lokalitách (např. na Kamechy v Bystrci, na Lesnou, v Králově Poli se již staví), což povede ke zvýšeným přepravním nárokům na těchto linkách a k navýšení spojů, tedy k zhuštění intervalů. A co se týče tramvajové linky č. 8, tak ta bude mít kontakt se železnicí v přestupním uzlu Olomoucká, což bude výhodné zejména pro cestující z Líšně a Juliánova.
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 09:10:40   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K navýšení spojů? Tedy k navýšení vozokm, navýšení nákladů na MHD (bude na to radnice mít v rozpočtu dost peněz - nebo to zaplatí cestující ve zvýšeném jízdném?), zvýšení potřeby počtu tramvají - 20 vozů 13T do roku nebude stačit ani na prostou obnovu stávajícího vozového parku, s tím spojené zvýšené nároky na kapacitu vozoven a údržby (už se staví vozovna Bosonohy a nové ústřední dílny?), nároky na zvýšení počtu řidičů. BUDE NA TO VŠE BRNO mít dost peněz?
P.S. Podle toho, co jsem viděl, tak obsluhu nádraží má zajistit v případě tramvají jen linka 9 vedená z Komárova k odsunutému nádraží a "novým bulvárem" ke stávajícímu nádraží a linka 12 jedoucí od viaduktu přes Dornych a odsunuté nádraží na Vodařskou.
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 09:12:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Oprava: 20 13T do roku 2011.
Vizionář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.2.233
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 09:20:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TMB: vy vůbec nechápete, že odsun nádraží vyřeší všechny problémy města Brna, takže nedostatek vozidel a peněz na provoz MHD už nikoho nebude trápit. Škoda, že se nádraží nestěhuje do Bystrce, to by určitě způsobilo i vyčištění vody na Priglu
TMB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.114.50
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 09:23:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám též vážné obavy, že právě z důvodu nepřiměřených nákladů na stavbu dopravní infrastruktury spojené s odsunem nádraží je jakékoliv prodlužovaní tramvajových tratí ve výše zmínených lokalitách (býť je zhlediska systému MHD v Brně považuji za užitečněnjší)naprosto nereálné. A zahuštění intervalů je už úplná utopie - s ohledem na zvýšení provozních nákladů, kapacitu propustnosti jednotlivých tramvajových tratí i strukturu vozového parku. Ono třeba zkrácení intervalu na lince 1 ze 4 na 3 min. představuje při oběžné době 120 min. nárůst ze 30 na 40 souprav, t.j. o více než 30%.
1560
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 11-2004


Odesláno Středa, 12. září 2007 - 09:29:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TMB: na lince 1 není interval 4 minuty. Jinak pokud Brno nemá na rekonstrukci v odsunuté poloze, co by tedy mělo dělat? Přestavba na Nových sadech není o nic levnější (to už se tu několikrát řešilo), takže co je tím cílovým řešením?
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 12. září 2007 - 09:33:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vizionář: Ještě více problémů ale může "vyřešit" odsun obyvatelstva. I s tím jsou, bohužel, historické zkušenosti, viz neblaze proslulé "konečné řešení".

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace