K-report
 

Archiv do 03.září 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » BRNO přestavba žel. uzlu a nové nádraží » Archiv do 03.září 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pátek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.5.202
Odesláno Pátek, 10. srpna 2007 - 11:44:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Goldfinger - Co tady napadáte M_v s demagogickým blábolem o vlastní a přenesené působnosti. To si snad myslíte, že úředníci vykonávající úkony v přenesené působnosti personálně nepodléhají vedení radnice? To je asi přijímá a odměňuje nějaký "svatý spravedlivý". Rozsvítit by se mělo spíše Vám, což ale po zkušenostech s Vaší argumentací nehrozí.
S200 - to není úplně pravda. Nové vedení každé radnice má právo vyměnit všechny úředníky, pokud s nimi není spokojenost. V malých místech se to často děje, bohužel z mnohem prozaičtějších důvodů, je potřeba zajistit dobré místo pro četné příbuzenstvo.
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 561
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 10. srpna 2007 - 12:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pátek: Máte pravdu, ale ta výměna se týká většinou jen úřednických špiček. Nedovedu si představit, jak během krátké doby po volbách vymění všech několik set (odhaduji, ale určitě jich tolik bude) úředníků brněnského magistrátu.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2959
Registrován: 6-2002


Odesláno Pátek, 10. srpna 2007 - 13:46:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proč je hned měnit? Snad je stačí nově zaúkolovat a vyměnit jen pár nechápavých. Přeci když do továrny nastoupí nové vedení, nebo podnik získá zakázky na jinou výrobu, taky nevymění všechny dělníky. Prostě je zaškolí na novou výrobu a jede se dál. No a pokud má úřad nějaké politické vedení (které je odpovědné svým voličům), tak by to snad mohlo fungovat podobně.

P.S. Ale jak to tu píšu, skvělý britský seriál "Ano, pane ministře" se mi vybavuje znovu a znovu. Ani nevím proč.
1714
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 6-2004


Odesláno Neděle, 12. srpna 2007 - 22:37:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co říkáte na ten nový systém prodeje jízdenek na brněnském hlavním nádraží?
Kačeny s budníky, toť opravdová lahůdka pro
šalinové fajnšmekry.:-)
====================================
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 19:57:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trošku se teď motám kolem stavebnictví a pokud vím, tak v novém stavebním zákoně se uvádí, že mj. "účastníkem územního řízení jsou všichni, kteří si myslí, že se jich týká". Tedy i jakékoli OS.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 08:01:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to se v tom stavebnictví motáte opravdu jen trošku. U odstavného nádraží se jedná o stavební řízení, ne o územní.
Pavel_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 379
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 24. srpna 2007 - 11:48:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1714: zatím jsem od 1.srpna kupoval jízdenku jen jednou a myslím, že to tam fungovalo dobře. Je v tom znát německá důslednost (ČD se prý inspirovaly u DB). Zkusil jsem využít pokladnu přednostního odbavení, abych si koupil jízdenku do jedničky. Když jsem čekal v řadě, přišla ke mě paní, která to tam měla za úkol usměrňovat a s opovržlivým tónem se zeptala: "A vy chcete co?!" Asi nejsem pro tuhle přepážku na první pohled dost nóbl. Ty přednostní pokladny by mohly být aspoň dvě, odbavení tam někdy trvá déle, takže to člověku nakonec vyjde nastejno, jakoby si jízdenku kupoval v hale.
jk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.78.28
Odesláno Sobota, 25. srpna 2007 - 08:40:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad nový systém odbavení:
Proč dělat něco jednoduše, když to jde složitě...Myšlenka dobrá, ale jsem zvědav, jak to poněkud zmatené provedení zvládne nápor po začátku akademického roku.
Jinak musím potvrdit, že koordinátoři se k cestujícím, kteří nevědí, která bije, chovají dost drsně. Jsem rád, že s KMB to nebudu muset řešit.
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 773
Registrován: 5-2006


Odesláno Sobota, 25. srpna 2007 - 11:13:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jk:...ale jsem zvědav, jak to poněkud zmatené provedení zvládne nápor po začátku akademického roku...

To období nezvládne nic,protože v našem státě se nechává všechno na poslední chvíli (nejlépe poslední den těsně před zavřením).
1714
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1082
Registrován: 6-2004


Odesláno Sobota, 25. srpna 2007 - 16:06:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dneska jsem v šalině slyšel hlášení, které bylo podpořeno textovou reklamou ve voze o tom, že studenti si mají vyřídit šalinkartu přes net.
Kačeny s budníky, toť opravdová lahůdka pro
šalinové fajnšmekry.:-)
====================================
Svatopluk Bartík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.5.206
Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 16:12:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zde komplet analýza a související materiály k oběma variantám ŽUB: http://www.fi.muni.cz/~zlatuska/ZUB/
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 08:46:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je to jedna z mnoha analýz, které ve věci přestavby brněnského železničního uzlu byly učiněny. Dosud to vždy vyšlo příznivější pro odsunutou polohu. Narozdíl od těch předcházejících studií poslední analýze chybí to základní - objektivnost. Bodejť by ne, když je to pod taktovkou Zelených a Zlatuškova "Brna 2006". Názory dopravní fakulty ČVUT v této věci byly dostatečně známy již před zadáním studie, stejně jako vazba děkana Moose na Ministerstvo dopravy, které při probíhající reformě veřejných financí potřebuje ušetřit a v Brně nic nerealizovat. Holt nám pánové Bártík a Ander ze strany Zelených opět ukázali, jak se to dělá po jejich. Hlavně že před volbami měli plno keců o férovosti a všechno bylo podle nich uplacené a neobjektivní. Však oni si to obyčejní lidé příští rok uvědomí, až pochopí, jak jim multimilionář Bursík utáhl opasky.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 245
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 10:14:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zkuste si, Bohumile, pořádně prostudovat ten úžasný projekt odsunutého nádraží a budete se ze sna budit hrůzou, jaké nesmysly tam najdete. Kromě již známých provozních uzlů (úrovňové křížení nákladního průtahy a přerovky) by realizace projektu znamenala odepsání Židenic jako zóny bydlení (ulice Klíny a další). Další lahůdkou je snížení současné nivelety drážního tělesa na Dolním pod úroveň stoleté vody, velmi moudré a jako třešnička na dortu zakopání současné Opuštěné pod vysněný bulvár, aby bylo vůbec možné se k novému nádraží dostat. Znamená to třistametrový zářez v centru - opravdu úžasný urbanistický počin. Jinak pokud by autobusák zůstal na Zvonařce, byl by přestup na vlak ještě delší než dnes přes Vaňkovku. Kromě toho by střecha byla nedostupná, pokud by se nepostavil na ni výtah, protože ta nájezdová rampa by padla za oběť nádraží. O zbourání památkově chráněných jatek raději nemluvím. Ale můžu Vás uklidnit, celé to scifi skončí výstavbou odstavného nádraží, pak dojdou peníze. Pokud erár nemá ani na mizerných 20 km rychlostní silnice z Pohořelic do Mikulova, tak na tuto ptákovinu nebude určitě. Nádraží na Dolním by městskou kasu stálo ročně 100 - 150 mld. navíc na MHD. Kde je vzít, když máme na to, abychom si letos pořídili 2 nové trolejbusy, 2 příšery Porsche a pár busů. S čím tam budete jezdit, vozy nejsou, už teď některé trbusové linky jezdí v nezávislé trakci.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 13:52:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já si naopak myslím, že stojí za to prostudovat si tu úžasnou analýzu pánů profesorů z ČVUT a trochu se nad ní zamyslet a porovnat ji s realitou. Jen pár poznámek k tomu, co naznačil Goldfinger. Odsunutá poloha má sice slabší místo v úrovňovém křížení nákladního průtahu a přerovky (i když i to je v posledních studiích překonáno, protože přerovka jako součást severojižního diametru může odbočit z komárovské spojky o několik set metrů dříve a v trase severojižního diametru pod zemí překřížit nové osobní nádraží), ale přísunutá poloha nádraží neřeší problém přetížení jižního zhlaví dnešního hlavního nádraží. Je navržena zcela v rozporu s platnými normami, v pritisměrných obloucích, ve sklonu 40 promile v obvodu stanice (příjezd k podzemní části nádraží, co na to nebrzděné posunující díly?). Hlavní ambice Brna - zapojení do koridoru Gdaňsk -Ostrava - Vídeň pány profesory zcela nezajímá. Když píše Goldfinger o klidové zóně v Židenicích, tak je opomenuto, že přísunutá poloha nádraží zachovává železniční dopravu v ulicích Krokova, Vlhká, Podnásepní v těsné blízkosti činžáků, kde bydlí daleko více lidí než v ulici Klíny. Přísunutá poloha nádraží dále znamená výstavbu nových tratí na území města se všemi negativními dopady na životní prostředí.
Nevím, kde Goldfinger vzal, že má být snížena současná niveleta drážního tělesa na dolním nádraží. Vždyť dnešní dolní nádraží je na kótě 199 m, přitom všechny stavby nového nádraží v odsunuté poloze mají být na kótě 206 m, tedy o sedm metrů výše. Zato podzemní část nádraží v přísunuté poloze pod dnem řeky Svratky zcela evidentně pánům profesorům nevadí.
To porovnání vzdáleností z autobusového nádraží na Zvonařce je již opravdu někde z Měsíce, to nemá cenu komentovat, každý si to může snadno ověřit, kde je pravda.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 13:56:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokračování předchozího: Projektanti nejsou hloupí, aby zrušili rampu na střechu autobusového nádraží bez náhrady novou. Je to v dokumentaci pro stavební povolení.
A když je mluveno v analýze o nákladech na MHD, nějak je opomenuto, že ta MHD bude obsluhovat celý rozvíjející se jih města a autobusové nádraží, nejen železniční nádraží. To páni profesoři nechtěli zcela evidentně vidět, stejně jako skutečnost, že rekonstrukce uzlu s nádražím v centru města je dražší než v odsunuté poloze.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2030
Registrován: 6-2002


Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 14:37:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nechci vám pánové kazit debatu, ale když jsem študoval materiály v odkazu, nabyl jsem dojmu, že zastánci nádraží v centru trpí podobnou megalomanií jako zastánci odsunu. V cílovém stavu to vypadá jako železniční síť dvoumilionového města (viz zde).

Předně by měl někdo trošku uzemnit modernizační představy - v Praze se na Nové spojení čekalo desítky let a tady je načmáráno kolejí nejméně za 5x tolik. Dovedu se smířit s odstavným nádražím, demolicí Teska nebo co to je a stavbou perónu navíc + luxusních podchodů + nové haly v místě pošty, ale to nemůže spolykat víc jak dejme tomu 4-5 miliard. Za další třeba 2-3 giga přestavíme koleje od koridoru a ŠMITEC! Žádná podzemní nástupiště a podobné ptákoviny. Tím si Brno jen koleduje o to, že budou v podchodu strašit viet-kongové ještě nejmíň dvacet let.
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 731
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 20:48:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen poznámečku k těm "40promilovým rampám a nebrzděným posunovým dílům" pro pana Bohumila.

Podzemní kusé nádraží je určeno pro příměstskou osobní dopravu a v budoucnu někdy pro VRT, tzn. pro vozidla, která nemají problém vyjet nějakou tu rampu (viz trasování VRT ve Francii třeba) a jsou dostatečně brzděna. Nejhorší v úvahu přicházející posun je nástup odstup soupravy "zelených" vozů s lokomotivou (která musí být brzděna na vlaku, tzn. i z ONJ může přijet brzděna). Žádné rozpouštění nebrzděných nákladních vozů se tam konat nebude.

A ještě mi, prosím, vysvětlete, co máte pořád (nemyslím jen Vás osobně, ale značné procento zastánců odsunu) s tím "strachem z úvrati" - i jinde ve světě je obvyklé, že VRT vlak vjede do stanice, během pobytu (nástup/výstup cestujících) si strojvedoucí přejde na druhý konec soupravy a pak to ze stanice odjíždí stejným zhlavím, kterým to předtím přijelo. Jediné vlaky, které by využily průjezd "odkudkoli kamkoli" bez úvrati by byly EC/IC/Ex, které v Brně nestaví (pak tamtudy ale nemusí jet, ne?) a tranzitní nákladní doprava - tu chcete tahat přes Brno odshl.n.???

Čili, jste-li zastáncem odsunuté polohy nádraží prosím, to Vám nikdo nebere, ale argumentujte v její prospěch něčím podstatným.
PEVA
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 246
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 22:05:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přetížení jižního zhlaví HBf. řeší návrh NvC právě podzemní částí nádraží a napojením odstavného nádraží tak, že dochází k minimálnímu křižování.
Koridor Gdaňsk - Vídeň pojede vždy přes KNFB, nevím, co užitečného by to přineslo Brnu i takovému trasování - je o hodně km delší, takže časová úspora oproti stávajícímu stavu nula.
Na ulicích podél stávající tratě je cikánské gheto, zatímco ulice Klíny patří k tzv. dobrým adresám.
Sníženou niveletu mám od jednoho renomovaného mostaře - jednoho ze spoluautorů petice, upozorňující na havarijní stav mostů v ČR. Místo zrušené rampy na ÚAN chtějí někteří projektanti postavit výtah pro autobusy.
A jestli nevěříte té identické vzdálenosti ÚAN - HBf. v obou polohách (měřeno doprostřed peronu), tak si to přeměřte v mapách.
Kurt_mužík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 11-2005


Odesláno Pátek, 31. srpna 2007 - 23:02:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hlavní ambice Brna - zapojení do koridoru Gdaňsk -Ostrava - Vídeň

Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 247
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 01. září 2007 - 11:26:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A je velikánský rozdíl, když by MHD obsluhovala jižní čtvrť pouze pro lidi, kteří tam opravdu chtějí a ne pro všechny, kteří tam jedou na vlak nebo tím vlakem právě přijeli. A právě na to kapacity a finance v městské kase nebudou, případně by takto vynucená obsluha výrazně zhoršila obsluhu ve zbývající části města.
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Sobota, 01. září 2007 - 16:45:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Goldfingře, melete s odpuštěním neuvěřitelné nesmysly. S "autobusákem na Zvonařce" nepočítá vůbec nikdo. Zrovna tak žádný návrh VRT Gdaňsk - Vídeň logicky nepočítá s jiným trasováním než přes Brno. Po ukončení aktuální modernizace Brno-Přerov se do Brna přesunou z kfnb i současné IC/EC. Smiřte se s tím, že Brno je významný uzel. A 150 mld. ročně za MHD je taky dobrý (chápu, že v tomto případě jde o překlep)
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Sobota, 01. září 2007 - 17:57:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Masinka: jo tak pán se dovede smířit . Já se zase smířím z Vámi, až se do Brna nainvestuje proporčně k počtu obyvatel a přepočteno na dnešní hodnotu do dopravních staveb toliko financí, kolik se jich ze státního rozpočtu nalilo do "hl.m." od roku 1948 do teď
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2046
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 01. září 2007 - 23:37:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

robeenjo:
To je docela přitažené za vlasy. V Praze se postavil krom ONJ jen nákladní průtah a rozšířilo seřadiště v Libni a Vršovicích. V Brně se rovněž postavil nákladní průtah a seřadiště v Maloměřicích. V tom nějakou "křivdu" pro Brno nevidím. Pokud mám brát váš "návod", tak vydělím NS čtyřmi a pošlu do Brna 2 miliardy místo dvaceti. Co vy na to, s tím se smířit dokážete?
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 09:46:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Masinka: to bych musel brát stavby čistě železniční, já psal dopravní a to jsme někde trochu jinde. A i u železničních by tuším nezůstalo u 2 mld. A jinak dělit třemi
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2049
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 10:58:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

robeenjo:
Vy máte nějaký komplex z Prahy? Měl byste pochopit, že větší město vyžaduje investice podstatně větší než odpovídá poměru počtu obyvatel. Tak to zkrátka je, nebo chcete v každé vesnici postavit 50 metrů podzemní dráhy a 20 metrů obchvatu?

i u železničních by tuším nezůstalo u 2 mld.
To mi prosím řekněte, co se tak zásadního postavilo v Praze co v Brně chybí? Já tedy v Praze vidím samá mimořádně odporná nádraží, brněnský hlavák je ještě zlatý.
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 11:24:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vy byste měl pochopit, že nejvíce trpí komplexy ti, kteří je podsouvají ostatním (potvrdí Vám každý psycholog). To, že je Brno, nejen co se týče dopravní infrastruktury, silně podfinancováno, Vám potvrdí prozměnu každý dopravní inženýr. Srovnávání s Prahou a jakési "smiřování" jste tu zavedl Vy.
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 11:41:49   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jen pro úplnost: od státu, tedy od SFDI, má jít do projektu necelých 7 mld. Zbytek mají pokrýt strukturální fondy, město Brno, JMK a privátní sektor.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3927
Registrován: 8-2003


Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 11:57:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že je Brno, nejen co se týče dopravní infrastruktury, silně podfinancováno

To se týká snad všech velkých měst v této republice.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2051
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 12:10:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

robeenjo:
Ne, já komplex z Brna nemám , vadí mi akorát ukřivděnost menších měst, že nedostávají tolik peněz. Podfinancované je u nás všechno, pražský uzel zrovna tak jako brněnský... Oproti Brnu ale v Praze ani jinde nikdo nevymýšlí takové gigantomanické plány.

Peníze v OPD jsou alokovány na čas, rozvržení projektů je věcí úředníků. Vzhledem k nastalým potížím v Brně mám vážnou obavu, že peníze přetečou na koridory a po roce 2013 už další obdobné částky nepřitečou. Navíc se obávám, že po zpracování projektů pro DSP se "zjistí", že výsledné náklady budou poněkud vyšší.

Mmj. vy si opravdu představujete rozdělení financí proporčně pro všechny sídla? Bez ohledu na geomorfologii oblasti a další ohledy, to je docela naivní.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3930
Registrován: 8-2003


Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 12:28:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud mají někde (třeba v Brně) pocit, že je jinde (třeba v Praze) finančně ojebávají, tak nechť si vzpomenou na jistý stát jisté, nyní již neexistující federace, který také měl pocity ojebávaného, tak se k 1. 1. 1993 osamostatnil...
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Bocheer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 9-2004


Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 12:46:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

robeenjo: Již před dvěma roky měla začít stavba R43 v BRNĚ. Léta letoucí se řeší hlavák furt dokola. Tak řekněte kam se ty prachy mají "strkat" když pořád není rozhodnuto!
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2052
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 12:49:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp:
No tuhle tematiku bych sem netahal, to už je poněkud tvrdší kalibr. Já mám Brno i jeho obyvatele rád a budu i rád, když se jim z mých daní () zaplatí modernizované nádraží. Akorát mě děsí uváděné náklady a to určitě nejsem sám - právě na to by Brno mohlo doplatit - ostatních levnějších priorit je na výběr celý vějíř.
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 13:29:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Masinka: Pokud mám brát váš "návod", tak vydělím NS čtyřmi a pošlu do Brna 2 miliardy místo dvaceti.

Peníze v OPD jsou alokovány na čas, rozvržení projektů je věcí úředníků.

Tak nějak začínám nabývat dojmu, že Vy jste ten osvícený úředník, který bude rozhodovat o přidělení dotace Brnu. Co vás tedy přiměje, řekněte, jak to v tomto absurdistánu chodí? Kolik to bude na stole v českých?

Já osobně na daných studiích nic megalomanského nevidím. Obě (odsunutá asi lépe) situaci řeší vcelku optimálně s výhledem, že se za 20 let nebude muset řešit vše od začátku.

Bocheer: no jistě, taky R52, některé stavby na VMO nebo i ta podzemní rychlodráha, která už v 60. letech byla posvěcena vládou. Ono to skoro vypadá, že vláda vždy už dopředu počíta s tím, že se v Brně rychle nedohodneme a po chvíli předstírané velkorysosti zavře kohoutek. Teď je tady asi opravdu ojedinělá příležitost vzhledem k evropským fondům. Docela úsměvně pak působí doporučení té "nezávislé" studie ČVUT, které říká, že u přisunuté polohy nehrozí i bez příjmů z unijních fondů zastavení projektu, protože jde o státní projekt.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3931
Registrován: 8-2003


Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 13:59:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Masinka:
Proč? Kalibr je to možná silný, ale do stejného terče.
Ostatně, jak jinak se dá reagovat na uvažování typu není podstatné ani tak to, co se postaví, ale kolik to bude stát (v porovnání s Prahou).
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2053
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 14:33:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

robeenjo:
Kolik to bude na stole v českých?
Co to probůh blekotáte? Prostě pokud není připraven, schválen a podporován projekt, peníze vám nedá ani Svatá Anežka. Právě vzhledem k té časové omezenosti bude nutné ty peníze prostavět do roku 2013 a na Brno nebude nikdo čekat.

Ty slíbené šqarky byly samozřejmě nechutnou politickou reklamou, která dovolila tvořit takové namlsané vize nového nádraží...

Já osobně na daných studiích nic megalomanského nevidím.
Já tedy ano, odsunutá poloha nádraží mi dost evokuje plány architekta Speera. Navíc rozhodně neřeší blaho cestujících, ale spíš zájmy investorů a developerů.
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 14:41:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: já mám dojem, že si trochu protiřečíte. Na jedné straně uznáváte, že je infrastruktura v republice hrubě podfinancovaná, na druhou stranu tady z Vašeho posledního příspěvku vyplývá, že si asi mimo Prahu jen tak z plezíru chceme stavět co nejdražší stavby, jen abychom trumfli to naše hl.m. (ne Masinko, hl.m. není výraz komplexu, jen mi to zdůrazňování přijde děsně komické, nikde jinde ve světě jsem se s tím nesetkal).
A mimochodem, ten předposlední příspěvek měl být jako výhružka? Možná si projděte nějaké makroekonomické ukazatele a prognózy Slovenska. Ale to je na jinou diskusi...
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 14:55:49   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Masinka: pokud není připraven, schválen a podporován projekt

Projekt rekonstrukce ŽUB s nádražím v odsunuté poloze je připravený (měly by se dořešit jen dílčí nesrovnalosti), schválený a podporovaný městem, krajem, SFDI, SŽDC a vládním usnesením.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3936
Registrován: 8-2003


Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 15:01:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Neprotiřečím si, zato začínám urážet - tak tedy pro ty s delším vedením: Je to asi jako když mám staré a nevyhovující auto, kterým jezdím po městě, ale nemám moc peněz: to si také - jen kvůli nátlaku prodávajícího - nekoupím nového Cayenna, ale něco skromnějšího a provozu ve městě (více) vyhovujícího. Jinými slovy, to že je v Brně přestárlé nádraží NENÍ samo o sobě důvod jej stěhovat, NENÍ to samo o sobě důvod pro výběr finančně náročnější varianty...
Onen starší příspěvek byl taková lehká reminescence, jemné upozornění na podobný příklad, který jsem použil i přes momentální "nějaké makroekonomické ukazatele a prognózy".
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 15:06:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: jistě že přestárlé nádraží není samo o sobě důvodem ke stěhování. Takto formulovat to může jen člověk o problematice málo vědoucí nebo demagog. A to Vaše dojemné upozorňování je ... opravdu směšné. Já například jsem dlouhodobě pro samostatnou Moravu, ale jak říkám, to je na jinou diskusi.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3939
Registrován: 8-2003


Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 15:19:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ach tak, já zapomněl, Kolumbus přijede lodí...
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2054
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 15:23:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podpora města je, jak sám víte, docela křehká. Podpora ostatních je asi taková, že zatím do toho nic nemuseli investovat, tak mlčí. Jen Komárek hopká radostí nad novým nádražím, protože SŽDC to nebude stát ani pětnik... Jestli půjde každé rozhodnutí o stavbě k soudu, čehož jsme dosud svědky, moc se toho nestihne. Navíc priorit nějak přibývá a na vládní sliby už se dávno zapomnělo, obzvláště pokud byly jiné vlády. To jen abyste se v Brně nedivili.

Možná si projděte nějaké makroekonomické ukazatele a prognózy Slovenska.
Víte co, možná si zajeďte někam dál než do Trnavy. Změníte názor.
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Neděle, 02. září 2007 - 16:47:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: Ach tak, čecháčkovský syndrom nadutosti
Iwo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.101.187
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 10:24:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Z čeho pořád soudíte, že přisunutá varianta je levnější? Přečtětě si analýzu http://www.fi.muni.cz/~zlatuska/ZUB/- včetně připomínek zadavatele a uvidíte, že "experti" srovnávali projekt odsunutého nádraží (rozpočtem všech investic) se studií přisunuté polohy, ve které mnoho nákladů prostě nebylo vyčísleno. Autoři šli tak daleko, že stručné shrnutí jednotlivých kapitol nevyjadřuje pravdivě ani fakta uvedená v jejich vlastním textu kapitoly, protože vědí, že novináři i většina čtenářů budou číst právě jen to shrnutí! Je to nechutně zmanipulovaná práce za tři a půl milionu Kč, ze které pan senátor Zlatuška novinářům předhodil novinářům pár šťavnatých soust a ty teď všichni s chutí přežvykují...
Pátek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.5.202
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 12:13:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejsem fanatický zastánce odsunuté varianty, ale musím plně souhlasím s "Iwem". Podle závěrů z invest. odboru magistrátu, při započtení všech dalších investic, co "experti" započetli jen u odsunuté polohy, je přisunutá poloha o cca 4 až 5 miliard dražší.Uveřejnila to i MF Dnes 4.8.07 :"odhad investičních nákladů je podhodnocený (u varianty přisunuté) o zhruba deset miliard korun".
A ještě k radám z tzv. "hl.m.". Jsem Moravan a klidně si dovedu představit, být opět samostatnou zemí v rámci EU. Byli jsme samostatnou zemí do roku 1918 (tehdy v rámci R.U.)a podle mnoha indicií jsme na tom byli líp, než dnes pod Prahou. A když jsme u toho Slovenska. Jen pro Vaše dovzdělání, podpora osamostatnění u Slováků v posledních letech pravidelně stoupá a nyní dosahuje téměř 85%, zatímco v roce 1995 byla kolem 55%.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2061
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 12:39:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Iwo:
Právě v tom je problém, že ta přisunutá varianta není levnější - je totiž obdobně megalomanská.

Pátek:
A ještě k radám z tzv. "hl.m.".
Já tady žádnou česko-moravskou zášť nešířím, tou se projevujete pouze vy. Pouze jsem uvedl příklad jak obtížné bylo prosadit NS za třetinovou cenu v Praze. Nevím proč se cítíte v Brně tak ublížení, nikdo vám nic nedělá. Dopravní infrastruktura na Moravě rozhodně netrpí nějakou podfinancovaností v porovnání se stavem v Čechách, ať už se bavíme o dálnicích nebo železnici. O nádraží jste si rozhodli sami, pouze se nedivte až bude problém splnit slib "vašeho" ministra - problém by to byl, i kdyby se uzel nacházel třeba hned pod Řípem.

A ohledně toho Slovenska jsem narážel na "makroekonomické ukazatele", ne na nějakou hrdost Slováků. On totiž u nás málokdo tuší, jaká je na Slovensku životní realita, obzvláště mimo západ a Tatry .
Pátek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.5.202
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 13:43:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to Masinka:
Z čeho soudíte, že my Moravané šíříme nějakou zášť vůči Čechům? Myslím, že je to přesně naopak. Mohl bych uvést stovky případů, kdy jsme my Moravané napadáni jen za to, že požadujeme, aby se naše děti učili i dějiny Moravy a nejen Čech. Tohle sem, ale nepatří. Jsem z Brna a vůbec se necítím ublížen a ani nepozoruji, že by se takto někdo na těchto stránkách projevoval. Nesmyslné srovnávání Praha-Brno sem neustále zavlékáte Vy. Že je brněnský uzel třeba rekonstruovat uznává snad každý, kdo tomu alespoň trochu rozumí. Varianty řešení se rovněž diskutují již desítky let. Jen já si pamatuji soutěže ze sedmdesátých, osmdesátých a předposlední z počátku devadesátých let, vždy za aktivní účasti orgánů „železnice“, přičemž nejvhodnější varianty vždy vyhodnocoval SUDOP, nebo jiný podobný ústav. Nebo si myslíte, že podobu rekonstrukce si vymysleli na radnici v Brně rámci akce „Z“ ? Pokud znáte lepší řešení než dosavadní desítky variant, které bude levné, ušetří Brnu peníze a splní přitom podmínky požadované "železnicí", proč je proboha nesdělíte zpracovatelům. Garantuji Vám, že všichni v Brně Vás budou blahořečit.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2064
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 14:15:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No vidíte, já mám úplně opačnou zkušenost - pražák je ten kdo se setkává se záští a nenávistí.

se necítím ublížen a ani nepozoruji, že by se takto někdo na těchto stránkách projevoval
Robeenjo to vidí asi jinak, když požaduje rovné dělení investic dle počtu obyvatel...

přičemž nejvhodnější varianty vždy vyhodnocoval SUDOP, nebo jiný podobný ústav
To rozhodnutí o přesunu bylo politické a většinu dokumentace k odsunuté variantě stejně zpracovával Sudop Brno .

Pokud znáte lepší řešení
Já nepopírám praktičnost těch řešení (upřímně bych radši viděl to přisunuté), já se akorát domnívám, že jsou to příliš gigantické vize (přesun autobusáku, podzemní garáže a nástupiště,...), které v důsledku mohou vést k nezdaru celého projektu. Odsunutou verzi je nutné realizovat najednou, ale přisunutá by se mohla stavět pozvolněji v dílčích částech.

Že je brněnský uzel třeba rekonstruovat uznává snad každý, kdo tomu alespoň trochu rozumí.
Nojo, ale to můžete napasovat na spoustu měst - i tam je problém s parkováním u nádraží, s polohou autobusáku (Praha, Plzeň) nebo s malou kapacitou. Nikde se to však neřeší takhle divoce.
Salamandr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.101.187
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 16:12:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdo se chce podívat na návrh nádraží v centru - má možnost, je to na http://www.jihomoravsky.zeleni.cz/5747/clanek/projekt-modernizace-nadrazi-v-centru/. Je tam i analýza - na konci.
Pátek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.5.202
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 17:08:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to Masinka.
"Nojo, ale to můžete napasovat na spoustu měst - i tam je problém s parkováním u nádraží, s polohou autobusáku (Praha, Plzeň) nebo s malou kapacitou. Nikde se to však neřeší takhle divoce." Tohle snad nemyslíte vážně. Nezlobte se, ale tvrdit, že brněnský uzel se má přestavovat z důvodu nedostatku parkovacích míst ap. je z Vaší strany buď provokace nebo jste úplně mimo. Snad přeci víte, že brněnský uzel je nejstarší v ČR a vznikl složitým propojením několika železničních drah, což dnes absolutně nevyhovuje.To je ten zásadní problém! Navíc jste pěkně uhnul z odpovědí, zda znáte lepší řešení. Jestli SUDOP doporučoval odsunutou variantu z politických důvodů, je možné, ale která je podle Vás ta správná a levná. Já jsem jich za ty roky viděl desítky od různých autorů. V podstatě se, ale všichni točí stále mezi dvěma možnostmi. Odsunuté na Zvonařku a přisunuté na Nové sady.V minulosti byla ještě varianta přisunuté na Kolišti, ale od devadesátých let s ní již nikdo nepočítá. Začínám se ale trochu obávat, že podle Vás je ideální varianta pokud možno žádná.
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2065
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 18:11:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pátek:
tvrdit, že brněnský uzel se má přestavovat z důvodu nedostatku parkovacích míst ap. je z Vaší strany buď provokace nebo jste úplně mimo.
Probůh nic takového jsem netvrdil, proč mi to podsouváte?! Jen jsem připomněl, že při rekonstrukci jiných uzlů se obvykle nepřesouvá autobusák a nebudují rozsáhlá podzemní nebo jaká parkoviště, ač je situace obdobná nebo ještě horší - s tím snad nemůžete nesouhlasit. Naproti tomu v Brně se rozhodlo vyřešit všechno rázným krokem takového objemu, že se tím celá stavba možná odepíše.

Snad přeci víte, že brněnský uzel je nejstarší v ČR a vznikl složitým propojením několika železničních drah, což dnes absolutně nevyhovuje.
Totéž můžu tvrdit o Praze (koňka 1831), kde se veškeré řešení omezilo na stavbu nákladního průtahu, podobně jako v Brně. S tím že půlka vlaků bude končit na hlavovém Masarykově nádraží, nebo že část EC nezajíždí na hlavní nádraží, s tím jsme se museli smířit - vize nového hlavního nádraží daleko za centrem byla naštěstí z mnoha důvodů rychle opuštěna!

Navíc jste pěkně uhnul z odpovědí, zda znáte lepší řešení.
Tak si lépe přečtěte můj příspěvek - psal jsem že preferuji variantu přisunutou, ovšem bez podpovrchových kusých nástupišť, bez přesunu autobusáku a vůbec prostě jen rekonstrukci stávající tratě - ne stavbu nového města.
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 18:17:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Snad přeci víte, že brněnský uzel je nejstarší v ČR a vznikl složitým propojením několika železničních drah
To jsou tedy argumenty jak

A měl bych k tomu dvě poznámky:
1. Řekl bych, že nejstarším železničním uzlem v ČR je Břeclav, poté následoval Přerov ...
2. Můžete mi prozradit, který železniční uzel vznikl jinak než "složitým propojením několika železničních drah"?
Zghk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 7-2002
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 18:48:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad nesmysly o nákladech staveb:

Když se někdo pouští do diskuze, zda je levnější přisunutá či odstunutá varianta,měl by si nejprve uvědomit, že jen naprostý ignorant může srovnávat náklady vzešlé z DUR s náklady vzešlé z malovánek do mapy, které o objektové skladbě neslyšely ani v těch nejbujnějších snech.

Ad Mašinka No 2054
Máte pravdu v tom, že SŽDC za odsunutou varinatu nezaplatí nic. Stejně jako u přisunuté stavbu zaplatí (respektive tu část, kterou nepokryjí fondy EU) SFDI, tedy my všichni. U moderátora bych očekával znalost věci

(Příspěvek byl editován uživatelem ZGHK.)
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 18:48:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jen rekonstrukci stávající tratě - ne stavbu nového města

Člověče něšťastná, Vy se opravdu domníváte, že se z oněch erárních (SFDI+OPD) peněž bude financovat městská infrastruktura?
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2067
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 19:16:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zghk:
Však ano, my všichni - nic jiného jsem nepsal. Je logické, že SŽDC podporuje nové nádraží, pro dráhu je to provozně mnohem výhodnější. Nádraží tu ovšem není pro nádražníky, ale pro cetující - tudíž na Komárkova slova podpory bych moc ohled nebral.

robeenjo:
Já jsem docela šťastnej . Městská infrastruktura se bude stavět rovněž z erárních peněz - město i kraj mají příjmy hlavně z daní občanů a státní kasy. Tj. pokud vydají dluhopisy, bude celá tíha opět na daních a státní kase. Právě hojný počet investorů může vést ke značným problémům - což taky povede. Město se zadluží, pak zjistí že to bude stát víc, rok dva budou k nové stanici jezdit jen busy, pak se příjde na to, že DP nemá dost tramvají a že by potřeboval každoročně větší dotace...

To se nám to pěkně rozjelo ! No jen do mě pánové, vím že se vám líbí idea nového krásného nádraží v nové parádní čtvrti s kmitajícími tramvajkami a tykadláky - mně to taky připadá super - jenže to je luxus nevídaný v celé zemi a může to dopadnout solidním fiaskem. Ostatně jako už mnohokrát v historii.
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 20:18:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Právě hojný počet investorů může vést ke značným problémům

No, dnes tedy nemáte svůj den. To bychom asi měli města zakozervovat v současných stavech a bazukoidy z tvrzí ostřelovat zlé podnikatele, kteří u nás drze chtějí investovat své miliardy. Vždyť to přinese tolik problémů. Sbohem Nová Karolino, pryč s vámi holešovické bulváry.

Jižní centrum včetně dopravní obslužnosti se bude realizovat v každém případě, dosud se tak nestalo jen díky stavební uzávěře. Odsunutá poloha mj. může dané území ještě více zatraktivnit a umožnit příchod solventních investorů schopných zaplatit světové architekty.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3966
Registrován: 8-2003


Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 20:50:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Odsunutá poloha mj. může dané území ještě více zatraktivnit a umožnit příchod solventních investorů schopných zaplatit světové architekty.

Tak na to se dá říct jen jediné - NAPROSTÁ BLBOST!
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 2069
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 21:01:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Odsunutá poloha mj. může dané území ještě více zatraktivnit a umožnit příchod solventních investorů schopných zaplatit světové architekty.
To je báječné, světový architekt vám jistě vybuduje ulice, inženýrské sítě a tramvajové a trolejbusové tratě

Takže nádraží se neodsouvá kvůli cestujícím, ale kvůli pohodlí pro investory - jsem nadšen.

No, dnes tedy nemáte svůj den.
Vaše sebevědomí mě dojímá. Rozdíl v odsunuté a přisunuté variantě je v tom, že přisunutá realizaci nové čtvrti umožňuje, zatímco odsunutá ji nutně vyžaduje, a to v přesné časové souslednosti se stavbou nádraží. Tj. obrovské investice během krátkého časového úseku a veliká zátěž pro město i další.
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 21:03:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jéje, nerudný Čechomil se probudil. Máte pravdu, je to naprostá blbost. Těm investorům je úplně jedno, že po novém bulváru od nádraží k hist. jádru budou denně cestovat desetitisíce lidí - potenciálních zákazníků nájemců. V historii vůbec nevznikaly ze spojnic nádraží s městy nejhonosnější třídy, nene, vůbec...

Já být Vámi, tak nesedím doma a jdu tancovat
robeenjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.231.234
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 21:16:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Masinka:

Co furt máte s ulicemi, sítěmi a tratěmi? Ty se v této lokalitě prostě vystavět musí, je jaksi docela nezvyklé mít na dohled od katedrály mnohahektarové rumiště. Opakovaně Vám případem ostravské NK naznačuji, že do realizací rozsáhlé nové městské infrastruktury se pouštějí i finančně méně perspektivní města.
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 580
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 03. září 2007 - 21:29:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

robeenjo: Nevím, zda je Ostrava finančně méně perspektivní město než Brno (momentálně bych to viděl spíš naopak), ale chápu, že to je povinný názor Brňáka. Ale nějak jsem neslyšel, že by kvůli pozemkům pro developery bylo nutné odsunout trať Ostrava hl.n. - Ostrava Kunčice a vlečku na Zárubek, přestože je zřejmé, že by pak hodnota Karoliny byla pro developery ještě větší.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace