K-report
 

Archiv do 03.června 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Pardubicích » Staré archivy » Archiv do 03.června 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6853
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 30. května 2007 - 23:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel358: Reklamy lepí pracovníci reklamní agentury a ti vědí houby o tom, který vůz jezdí či nejezdí a který je nebo není přídělený.

Pavkub: Skvělý nápad. Na téhle zastávce se v pracovní dny vystupuje ve směru Uma mezi 5 a 6 a nastupuje ve směru Pardubice mezi 14 a 15. Po zbytek dne a týdne je pohyb cestujících minimální. Jenže to by vyžadovalo:

a) přesvědčit odpovědné osoby z DP, že zastávky na znamení jsou dobrý nápad
b) zařídit, aby ve všech vozech fungovala všechna tlačítka znamení k řidiči. To proto, že někde jsou úmyslně odpojena, protože řidiči nechtějí, aby je cestující těmito tlačítky obtěžovali.
c) vysvětlit cestujícím, co je to zastávka na znamení a - to hlavně - jaké výhody z toho plynou pro cestující. To proto, že veřejnost vnímá všechny změny negativně, pokud není už na první pohled patrné, že ta změna přináší něco dobrého.

A nevím, který z těch problémů bude nejhůře proveditelný.

Adeptů na zastávky na znamení je ovšem víc. V Praze to dokonce řeší tak, že mají zastávky na znamení celodenně a zastávky, které jsou na znamení v pracovní dny 20-04 a o víkendu celodenně. A já bych to viděl takhle:
(# = na znamení jen v noci a o víkendu)

Semtín, zastávka #
Semtín, hlavní brána #
Semtín, vlečka
Rybitví, továrna #
Uma, točna #
Paramo #
Letiště, les
Letiště #
Popkovice, školka
Průmyslová #
Černá za Bory, silo #
Barum
Svítkov, stadion
Lány na Důlku, Krchleby
Lány na Důlku, cihelna (nejspíš nejméně využívaná zastávka v Pcích)
St. Hradiště, Fáblovka #
Rybitví, jídelna až Černá u B., bytovky (vše #)

Tyhle zastávky bych přesunul do kategorie Na znamení (ať už trvale či jen po část dne) bez diskuze, u dalších bych se o omezení zastavování na noc a víkendy neodvážil rozhodnout bez nějakého přepravního průzkumu, to se týká třeba zastávek mezi Husovou a Zlatou štikou, v Sakařově ulici, či v Nemošicích v té odbočné ulici směrem k točně.
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6854
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 00:00:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě snad, abych předešel případným nedorozuměním:

a) přesvědčit odpovědné osoby z DP, že zastávky na znamení jsou dobrý nápad

Tímhle nemám na mysli nikoho konkrétního, vlastně ani netuším, kdo má v Pardubicích tu pravomoc, aby o něčem takovém rozhodoval.
V Plzni se, tuším, podobné otázky řešily někde na úrovní provozního ředitele a jeho přímých podřízených.
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
Pavkub
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 3-2006


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 08:10:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle mě, kdyby se to udělalo ještě na znamení v noci a o víkendu, už by v tom byl solidní guláš :\:-) Každopádně prostě udělat tu Vlečku napořád by bylo asi na místě.. Stejně tak zastávka "Nadjezd, Paramo" .. ale ještě to dělat na pracovní den, noc a víkend už je podle mě moc...
Emailová adresa: kubelka@pavelkubelka.com
Lešek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 08:41:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad zastávky na znamení: bylo by to hezké, ale má to i negativa. Například počet stížností na řidiče kteří tam nezastaví nejspíš stoupne, všichni cestující budou tvrdit že na zastávce byli, mávali jasně viditelně (nejlépe zapáleným vzrostlým smrkem), a kdo to pak bude řešit, dokazovat?
A druhá věc - tím si nejsem zcela jistý, ale mám pocit že taková změna zastávky by znamenala žádat na trase o změnu licence, no a s tím jsou spojené poplatky.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1367
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 08:53:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zvlastni, v HH jsou vsechny zastavky na znameni a nevsiml jsem si zadneho problemu a nikdo tu na nikoho zadnym zapalenym vzrostlim smrkem nemava. Ostatne neni duvod tu na nekoho nejak mavat. Staci se jen vhodne postavit k oznacniku. Ve voze ale je treba dusledne mackat, ale nekdy si to asi macka ridic sam, ci me to tak prijde. Ale zase, ridice ten cudlik otravuje jen jednou, pokud bylo zmacknuto, tak uz si muzu mackat co chci a prd. Ale zase je tu dusledne (az na nepodarky) hlaseni zastavek + napis ve voze, narozdil od Kodane, kde to funguje pododbne, ale nikdo tam nic nehlasi a zadne svetelne tabule v interieru nemaji ...
Ale uz jsem tu videl par, zrejme cizozemnich lidi, co si vypalovali zobak pod budkou na zastavce a pak koukali jak idioti na prujezd prislusneho busu okolo ...
ale to je tak trochu o zvyku, o dovaze s tim zacit a o hledani duvodu proc jo, ci nee ...
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Lešek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 09:10:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S tím smrkem to byla samozřejmě nadsázka , jen jsem tím chtěl říct, že přesně ten typ lidí kteří budou postaveni někde v zákrytu, aby na ně nebylo vidět, si pak bude stěžovat a budou tvrdit že znamení dávali zcela jasně. Ve voze to problém asi nebude, pokud bude fungovat ohlášení zastávky na znamení, tlačítka jsou umístěna většinou na dostatečně viditelných místech takže na to se snad nikdo nebude vymlouvat. I když jeden nikdy neví...
Já bych osobně byl pro zastávky na znamení, ale to už mám v povaze, že na všem hledám i negativa
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1369
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 09:16:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V pohode, tu nadsazku jsem vcelku i pochopil, zas az tak zle to se mnou jeste neni ;-)
Co se tyce "zaskodniku", tak to je za a. o reklamni kampani vsemozne, aby lidi o tom vedeli a za b. o pristupu a "duvere" vedoucich pracovniku. Ale v bode b. si nedelam iluze.
Ale na druhou stranu, neni problem dat do busu kameru ze zaznamem, pokud to nekdo zaplati ...
Na druhou stranu, jak to maj treba v Brne ci v te Praze v takovem pripade ze stiznostmi ? Ostrava nevim, ale predpokladam, ze tam nekde asi taky neco.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 762
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 09:17:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych se zastávek na znamení nebál. Cestující ve voze by na takovou zastávku upozornil informační systém nějakou vhodnou formulací ve stylu: "Příští zastávka XXX, zastávka na znamení. Chcete-li na této zastávce vystupovat, stiskněte tlačítko Výstup."
A co se týká nastupujících, vozidlo by zastavovalo ve všech případech, kdy by v prostoru zastávky stál aspoň jeden člověk. Mávání na řidiče a podobné ptákoviny bych vynechal, je to dost sporný postup a navíc pokud je cestující tělesně postižený, tak nemusí být výraznějšího mávání ani fyzicky schopen.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2040
Registrován: 2-2005


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 11:38:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Ostravě zastávky na znamení neexitují a řidič by měl zastavit a chvilku počkat na každé zastávce.
Tlačítko "Na Znamení" se tak využívá jenom na zcela zbytečných zastávkách, kde se lidi postupně naučili takovou tichou dohodu s řidičem :-)

PS: O zastavování na všech zastávkách hlavně večer si nedělejte iluze:-)
MHD je pro lidi ! ! !
Trollino...to je vůz

Kouzlo dopravy - Stránky o VHD

ICQ: 260 116 510
Jarda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 381
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 11:50:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V roce 1991 byl v Ostravě pokus o zavedení velkého počtu zastávek na znamení. Během velice krátké doby došlo ke zrušení. 1. vzrostl počet stížností cestujících, 2. díky projíždění zastávek jezdily autobusy výrazně předčasně.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1370
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 12:50:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Otazka co je to velky pocet a zejmena na to musim lidi naucit, to je fakt.
Co se tyce naskoku, v HH a i v jinych DE mestech ze stejnym systemem jest casto v dobe mimo spicku k videni nesmyslne postavajici busy po zastavkach, cekajici na spravny cas.
Takze asi tak.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6855
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 13:37:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stejně tak zastávka "Nadjezd, Paramo" ..

Ach ta skleróza. Jasně, tuhle zastávku bych jako Na znamení doporučil taky.

všichni cestující budou tvrdit že na zastávce byli, mávali jasně viditelně (nejlépe zapáleným vzrostlým smrkem),

Správná připomínka. Tak snad jedině dát řidičům interní nařízení, že když uvidí cestujícího na zastávce, bezpodmínečně zastavit. Aspoň zpočátku, takové nějaké přechodné období, doba hájení a tak. Ale je třeba fakt, že v Doubravicích na nadjezdu třeba potmě není skoro vidět, jestli tam někdo čeká, stačí, aby si zalezl někam za čekárnu a nevidím ho.

Pro zkušenosti se dá jít třeba do Jihlavy, tam mají na znamení všechno včetně výstupních zastávek na konečné, výjimka je jen zastávka na náměstí. Eugen to určitě doplní :-)

Nebo Jablonec - tam mi kdosi říkal, že řidiči dostali ke dni D rozkaz "Nezastavuj ani tehdy, když by na zastávce stálo třicet lidí, pokud nezamávají, mají smůlu." A jak se to všichni rychle naučili.

2. díky projíždění zastávek jezdily autobusy výrazně předčasně.

Tak přesně tohle nastane na trojce, pokud na ní bude zřízena více než jedna zastávka na znamení. O víkendu nastupují a vystupují lidé v Bohdanči, Rybitví a pak až u Globusu. Časová úspora při jízdě bez zbytečného zastavování je přibližně od tří do pěti minut.

Co se tyce naskoku, v HH a i v jinych DE mestech ze stejnym systemem jest casto v dobe mimo spicku k videni nesmyslne postavajici busy po zastavkach, cekajici na spravny cas.

Mají špatně udělané jízdní doby, to je všechno. Na druhou stranu je pravda, že pokud je výskyt cestujících na zastávkách během dne nepravidelný a náhodný, těžko s tím něco udělat. To je jako pardubický noční provoz, jednu noc mám na béčku tržbu dvě stovky a po městě jezdím třicet, abych nemusel na každé zastávce půl minuty stát - a třeba hned den předtím vyberu víc jak tisícovku, jen odbavování cestující na náměstí Republiky trvá šest minut a jízdní doby stíhám jen tehdy, když jezdím stylem, který by policie ohodnotila dvěma a více body.
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1371
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 14:54:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, spatne udelane jizdni doby ? Bych tak tvrdil, ze dost odvazne tvrzeni na 2.5 mil mesto ze vsemi pruvodnimi dopravnimi problemy ...
Ostatne kdyz si vemu linku treba 36/Schnellbus (stavi na vybranych zastavkach), tak kdyz vypadne s Blankenesse, projede bez zastavky az k Rathaus Altona (Skrz Teufelsbruecke/Othmarschen/Bahrnfeld) a ani tam to moc nestavi a to ani ve spicce. Nasledne je Konigstrasse, prestup na S-bahn a pak nasleduje centrum HH neresti, teda aspon podle pruvodcu a jinych slintu a to Reeperbahn/..achtapamet.../St. Pauli (prestup na U3) a pak prujezd mestem k hbf a nasledny odklon na jih smer Harburg, tak si na mape projdete kolik toho ten bus projede, to aj ta linka 3 by mu, si myslim, mohla v klidu zavidet a tohle by se melo v ramci dorovnani casu tahnout jak smrad 30km/h s nasranymi IGK za prdeli ? No potes, to by toho sofera asi brzo zlyncovali ... :-/
Takze bych zas navrhoval trosku klidek, do takovyhle soudu. Ne kazda dedina je zvici velikosti Pardubic ...
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1372
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 15:00:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo a u toho Schnellbus jedna dulezita poznamka - nastup POUZE prednimi dvermi celodenne a povinou kontrolou jizdenky, tak si vemte, kolik to zabere casu na zastavce. Nemluve o tom, ze ani ti DE lide nejsou tak prosti ruznych "pokusu" ...
Ostatne v HH (a nejen zde - Kiel, Lubeck, ...) je prodej jizdenek u ridice, tady nejsou jizdenky v predprodeji s naslednym oznacovanim, cili dalsi duvod k casovym zpozdenim. Nemluve o povinnem nastupu prednimi dvermi s kontrolou jizdenky po 21 v prac dny a na nekterych linkach i jinak a o volnych dnech pripadne celodenne.
Ale jsou tu zase prodejni automaty, lec ne na kazde zastavce. Spis se da rict, kdyz vynecham ASU-bahn, tak jen v dulezitych prestupnich uzlech. Ale ty uz rozpatlavat nebudu.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6856
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 15:29:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp: To je správná připomínka, že Hamburk je trošku větší. Když si představím autobusovou linku Praha - Plzeň, tak úsek z Plzně do Prahy-Zličína se jezdí za 60 minut bez ohledu na to, jestli je pátek nebo svátek, den nebo noc (výjimka - snad jen když autobusu v hustém dešti přestanou stírat stěrače a kvůli zkratu v pojistkách to řidič nedokáže opravit na místě), no a úsek Zličín - Florenc se jezdí za 25 minut brzy ráno a pozdě večer, v dopravní špičce tak kolem 40 a když je nějaký problém, nehoda, zácpa, .... Tak klidně za hodinu. A s tímhle se pak těžko dělá nějaký rozumný jízdní řád.
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 11-2006
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 16:25:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zastávky na znamení: A k čemu by to jako mělo být dobré? Co by se tím získalo? Jízdní řády musí být stejně koncipovány tak, aby byl čas pro zastavení ve všech zastávkách.
A navíc. Kdyby byly v Pardubicích zastávky na znamení, muselo by být na všech vozech minimálně zepřed ua z boku dokonale čitelné číslo linky a cíl, ale to mnohdy není. U řady vozů nesvítí podsvícení displeje, tudíž je někdy vidět číslo a směr linky až po příjezdu spoje do zastávky. Navíc linky označeny čísly řady 9xx jsou pro mnoho lidí nepřehledné a směr kudy linky jede si mnohdy přečtou až na rotujícím textu bočního displeje, když autobus a trolejbus zastaví v zastávce. A když k tomu připočtu ty již zmíněné tělesně postižené, tak nechápu, proč by se měly zavádět zastávky na znamení.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1798
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 16:38:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zastávky na znamení jednoznačně ANO. Honzin111 určitě konkrétně doloží svoje nesmyslné tvrzení že u "řady vozidel nesvítí podsvícení dispeleje" - za posledních sedm let mi nesvítily tranparenty dvakrát, vždy bylo opraveno do druhého dne. Navíc linky 9xx jsou většinou účelové spoje jezdí prioritně pro lidi kteří moc dobře vědí, kam to jede - není to důvod pro nezřízení stanic na znamení. Navíc jak psal kolega Trolleybus, byl bych také pro to, zřizovat zast. na znamení s tím, že spoj zastaví VŽDY pokud někdo stojí na stanici.
Jízdní řád NEMUSÍ být koncipovaný jako by se stavělo všude - udělej si malý svépomocný dopravní průzkum třeba na lince 3 a ihned poznáš, že od 19. hodin večer může trojka klidně projíždět stanice UMA, točna; Rybitví, závod; Semtín, vlečka; Semtín, hlavní brána; Semtín, zastávka. A to už znamená zkrácení jízdní doby minimálně o dvě minuty. Což se zdá málo, ale může se to velice hodit například pro dodržení bzp. přestávky na konečné a navíc se potom eliminuje jízda s předstihem, horší problém než zpoždění.
Zastávky celodenně na znamení vhodné k zavedení ihned - Semtím, vlečka; Semtím, zastávka; Nadjezd Paramo. U všech těhle třech zastávek znamená každé zastavení vozidla MHD komplikace pro ostatní provoz, a jak samozřejmě straním MHD, tak tady u těchto stanic bez zálivů se busy vysloveně pletou ostatním, navíc většinou zbytečně (minimální frekvence cestujících).

(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Do širých plání / s námi uhání / modrý autobus ...
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 827
Registrován: 6-2005


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 19:58:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Eugen doplní: :-)
Jihlava má na pár výjimek všechny zastávky na znamení. Lidé ale zvoní a mávají všude. Zavedeno to prý bylo taky bez kompromisu, když na zastávce nikdo nemávne-nezastavuj-lidi to opravdu rychle pochopili, stejně jako poptávkové otvírání dveří. Nevidím problém dát v Pcích NA ZNAMENÍ všechny zastávky, není tak těžké mávnout, či zmáčknout. Podle mě je složitější rozlišovat víkend, po 8 hodině, atd. Aspoň ze začátku všechny, ať si zvyknou a pak přestupové uzle dát jako STÁLÉ. Toť můj názor.
...něco málo o Jihlavské MHD... http://jihlavskymhd.ic.cz
...něco o jednom voze... http://jihlavskymhd.ic.cz/11
...30.5.2007 -> 10 let od ukončení pravidelného provozu vozů 9 Tr
Pavkub
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 3-2006


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 20:31:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

353: díky za zastání, tyhle tří zastávky jsou vyloženě dělaný k tomu, aby se pletly... mimohcodem k martinovi_j, když řidič uvidí na zastávce člověka, tak je snad samořejmostí, že zastaví hm? Jinak tyhle 3 zastávky určitě na znamení ano!
Emailová adresa: kubelka@pavelkubelka.com
471015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 180
Registrován: 6-2005


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 20:58:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ohledně zřízení zastávek na znamení jsem se ptal už asi před 2 nebo 5 lety při dnech otevřených dveří a kdosi mi v DP odpověděl, že se o tom neuvažuje, protože to prý nic nepřináší ...

Já osobně jsem pro a přesně po vzoru Prahy. Nevím o tom, že by to někomu dělalo problémy. Na příslušné zastávce je umístěna cedule, že zastávka je trvale nebo dočasně na znamení, je to uvedeno v JŘ a je to hlášeno i ve vozidle (např. "U Dálnice, zastávka na znamení").
Poslouchám www.danceradio.cz.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 714
Registrován: 9-2004


Odesláno Čtvrtek, 31. května 2007 - 22:01:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já vám tu diskuzi o zastávkách na znamení mírně nabourám pár obrázky ze včerejší návštěvy Pardubic...

 
 
 
 
 
 
Je rozumnější v centrech měst omezovat individuální automobilovou dopravu než zde proboha jenom uvažovat o zrušení zavedených linek mhd...o zrovnoprávnění cyklistiky ve městě coby druhu dopravy ani nemluvit - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej! Především v Brně...
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6875
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 00:51:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zastávky na znamení: A k čemu by to jako mělo být dobré? Co by se tím získalo? Jízdní řády musí být stejně koncipovány tak, aby byl čas pro zastavení ve všech zastávkách.

Ještě jednou. Úspora času, úspora proudu nebo nafty a jízdní řády je možno koncipovat tak, že na těch zastávkách nikdo nenastupuje, protože on na nich opravdu nikdo nenastupuje. Případné zpoždění ze zastavení snadno dorovnáš. To už bychom mohli prohlásit, že musíme jízdní řády koncipovat tak, že na všech křižovatkách bude červená a na všech zastávkách si pět lidí přijde pro jízdenku.

A navíc. Kdyby byly v Pardubicích zastávky na znamení, muselo by být na všech vozech minimálně zepřed ua z boku dokonale čitelné číslo linky a cíl, ale to mnohdy není.

Někteří řidiči vozů 14 Tr dodnes netuší, že na palubní desce je takové tlačítko, které se dá zmáčknout a ono se pak rozsvítí zářivka osvětlující text na čelním displeji. Asi před rokem jezdil trolejbus 382 měsíc s podsvětlenou polovinou displeje, druhá byla bez světla. Ptám se řidiče: "Víš o tom?" "Vím." "A proč to nenapíšeš?" "Mě to nevadí." To je pak těžký...

mimohcodem k martinovi_j, když řidič uvidí na zastávce člověka, tak je snad samořejmostí, že zastaví hm?

Dneska je povinností řidiče zastavit všude, i když má prázdný vůz a na zastávce nikdo není. Že někteří řidiči některé zastávky projíždějí, je věc druhá.
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1804
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 03:58:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Janatak - hned tvoje první fotka mi připoměla to, k čemu se dlouhodobě chystám. Vzít svoje staré fotky a nafotit současný stav těch samých míst.
Asi takhle - i když na centimetr stejně jsme nestáli (28.10.1990 / 29.5.2007):
 
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Do širých plání / s námi uhání / modrý autobus ...
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 07:15:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

353: Budu se snažit doložit to své "nesmyslné" tvrzení. Já průběžně každou chvíli vídám jezdit autobus či trolejbus, kterému nesvítí podsvícení displeje. Nikdy jsem to nijak nezkoumal, takže nejsem schopen říct, jestli to je jeden vůz nebo jich je víc, jestli ten diplej nesvítí jednomu trolejbusu nebo je jich víc. Ale budu se snažit takovýto trolejbus či autobus vyfotit.
Ale samozřejmě displej jednoho nesvítícího trolejbusu určitě nerozhoduje o zavedení či nezavedení zastávej na znamení. To jsem neuváděl jako hlavní argument proti zastávkám na znamení.
Já naopak vidím třeba o víkendech autobusy či trolejbusy pomalu se ploužící městem a zdržující tak dopravu jen proto, že nemusely zastavovat na několka zastávkách a jsou oproti jíznímu řádu v předstihu.
Ale můj názor na zastávky na znamení je takový, jak jsem již uvedl. Nejsem jejich příznivcem.
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1845
Registrován: 12-2004


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 08:02:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já se obávám, že zastávky na znamení se budou celkem hojně rozšiřovat ve většině provozů.
A k čemu by to jako mělo být dobré? Vidím za tím snahu co nejvíce ušetřit, protože rozjezdy vozidla ze zastávky přeci jen něco stojí - u nás to údajně vypočítali na 1Kč a nyní se prý zpracovává seznam toho, co bude na znamení. V Praze nedávno převedli na znamení kde co - jsou i linky, kde je polovina zastávek na znamení. Já jsem jednoznačně PRO, má to více výhod (ušetření za energie, v zimě se zbytečně nevyvětrává vůz na prázdné zastávce apod.). A pokud pak bude docházet k předjíždění vozů oproti JŘ, není nic jednoduššího, než jízdní doby upravit - a zvláště v Pardubicích to nebude problém, protože nemají asové jízdné.

(Příspěvek byl editován uživatelem M - R.)
2.5.2007 - 16 let od třetího zavedení trolejbusové dopravy v Českých Budějovicích!
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Kloubák je kloubák!
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6876
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 10:36:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Honzin111: Já naopak vidím třeba o víkendech autobusy či trolejbusy pomalu se ploužící městem a zdržující tak dopravu jen proto, že nemusely zastavovat na několka zastávkách a jsou oproti jíznímu řádu v předstihu.

Tohle je ovšem zásadní omyl. Trolejbus MUSÍ zastavit na všech zastávkách a pokud tak jeho řidič neučiní, jde o porušení pracovní kázně se všemi důsledky z toho plynoucími. A to, že se trolejbus pomalu plouží městem, tam je nutné hledat chybu někde jinde, jízdní řády jsou na to prostě nastavené a řidiči (neříkám, že všichni) to tak vyžadují. Většina linek se o víkendu dá zvládnout za kratší dobu, než udává jízdní řád, jde jen o to, aby řidičům někdo vysvětlil, k čemu je ten pravý pedál a že maximální rychlost ve městě je 50.

v zimě se zbytečně nevyvětrává vůz

Ano, tohle je další výhoda. Pokud vezu ve voze pět lidí, nemusím otevírat dveře a zbytečně větrat, protože vidím, že všichni sedí. Pokud mám ale plný vůz a nevidím, jestli někdo nevystupuje, musím na každé zastávce zastavit a nechat dveře nějakou dobu otevřené, aby se každý dokázal za tu dobu dostat ke dveřím a vystoupit.
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 716
Registrován: 9-2004


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 12:04:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

353 - to je velmi podnětná myšlenka. Zvlášť pokud máš k dispozici obrázky dřívějšího data. Aniž bych si chtěl chválit svůj obrázek, tak Tvůj porovnávací obrázkový příklad z Náměstí Republiky nemá chybu (že to není na centimetr přesně se nedá nic dělat...značka výchozí pozice fotografa chyběla ).
Je rozumnější v centrech měst omezovat individuální automobilovou dopravu než zde proboha jenom uvažovat o zrušení zavedených linek mhd...o zrovnoprávnění cyklistiky ve městě coby druhu dopravy ani nemluvit - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej! Především v Brně...
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1707
Registrován: 1-2005


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 14:31:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle mě by se to nemuselo dělat ani na mávání, většina zastávek je udělaná tak, že strana, ze které trolejbus přijíždí, je otevřená, případně stačí zpomalit, aby bylo vidět, jestli tam někdo je. Akorát bych tam napsal, kde by měl cestující stát, aby mu trolejbus zastavil, a dál bych to neřešil. A ten argument, že se o víkendu trolejbusy pomalu plouží městem, celou tuhle myšlenku spíš podporuje, protože by se časy nastavily líp a trolejbusy by se nemusely ploužit....
Pardubická MHD od 21.3.2007 na nové adrese http://pardubickamhd.cz
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 766
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 15:46:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono je to pomalé ploužení kromě jiného také porušením zákona. Navíc je bohužel relativně běžné, že řidiči IGK nevydrží pomalou jízdu za trolejbusem a předjíždějí na místech, kde je to nanejvýš nevhodné. Typicky na úsecích Globus - Semtín, Hlavní nádraží - Polabiny Lidická, nadjezd Paramo a další.
IMHO je jen otázkou času, kdy některý z těchto dementů způsobí vážnou dopravní nehodu. A pokud u toho budou svědci (a to minimálně v trolejbusu nepochybně budou), bude mít právník viníka nehody otevřenou cestu k tomu, aby hodil spoluvinu na řidiče trolejbusu, který blokoval bezdůvodně pomalou jízdou komunikaci a nutil tak vozidla za ním předjídět.
Btw, pokud vám to přijde jako nesmysl, tak máte do značné míry pravdu. Jenže si představte, že pachatel nehody zavolá třeba do Novy a dám jim tip na reportáž - o tom, jak on havaroval, protože trolejbusy úmyslně blokují cestu IGK a podobné bláboly. Reportér vycítí šanci na senzaci, přijede, nechá si poradit úseky a udělá večer po městě 10 kontrolních jízd za trolejbusy. No a poté konstatuje, že rychlost vozidel MHD se skutečně pohybovala v intervalu 20 - 35 km/h, a následně nějaký "specialista na dopravu" (oblíbené titulování údajných odborníků na Nově) potvrdí, že tohle je zcela určitě bezdůvodně pomalá jízda. No a ve výsledku vznikne repotáž, kde redaktor vzrušeně ohlásí, že ulice Pardubic jsou pro slušné chodce a řidiče smrtelně nebezpečné, protože nezodpovědní řidiči MHD úmyslně blokují osobní automobily pomalou jízdou, což reportér osobně ověřil, a navíc je v reportáži jako host pan X.Y., kterého extrémně pomalu jedoucí trolejbus donutil vybočit těsně před mostem u Hypernovy do protisměru, kde neúmyslně zabil dva lidi v protijedoucím autě. No ale protože vyšetřovatel je bývalým spolužákem bývalé sekretářky současného náměstka primátora, je jasné, že vyšetřování bude krýt zločiny městu patřícího dopravního podniku a obviněn bude je nevinný řidič gumokolu, který je přesvědčen, že za nic nemůže.
Jestli se tomuhle textu smějete nebo si říkáte, že jsem cvok, tak si vzpomeňte na televizní reportáže (a to nejen na Nově) a přemýšlejte, jestli se to náhodou nemůže za pár týdnů stát...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1380
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 15:58:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dost blbej duvod, pro NE zastavkam na znameni.
Na druhou stranu, plouzicim se ridicum MHD v Pardubicich bych obcas dost s radosti v lepsim pripade jen rozkopal pr... teda pozadi, protoze si myslim, ze to obcas s JR nema nic spolecneho, ale je to kokotske plneni nespotreby, neboli tzv. eko jizda. Ale to je problem uplne o necem jinem, nez tu resime. Byt uznavam, ze se najdou takovy pripadi, co to budou michat dohromady a budou ostatni presvedcovat, ze cerna je bila a bila cerna ...
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Muf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 20:40:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No o ploužení po městě.Nezapomínejte že je zde křižení a vyhybky,když pojedu rychle a spadne vám kus želaza co je na konci klacku na kapotu a udělá tam pořadnou díru,tak dotyčný bude řvát,že trolejbusák jel jako prase,proto má díru v kapotě.Jízda v obci je do 50 km v hodině,takže mužu jet 30 a zákon dodržuju.Že jsou někteří řidiči nervozní a předjíždí tam kde to je zakázano je jenom jejich problém.
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1850
Registrován: 12-2004


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 20:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Muf: No zrovna v Pardubicích se na přejezdy křížení a výhybek vymlouvat nemůžou .
2.5.2007 - 16 let od třetího zavedení trolejbusové dopravy v Českých Budějovicích!
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Kloubák je kloubák!
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1381
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 20:46:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ze by byla nejaka trolejova vyhybka ci krizeni mezi Lidickou a HyperNovou ? Nebo mezi Laznemi Rybitvi a Umou ? Hmm, nejaky novoty, ne ?
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1806
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 20:53:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když tady tak hezky proudí celkem jednostranná debata o zastávkách na znamení - mám něco jiného. A sice úvahu o dalším vývoji odbavení cestujících.
Počítám, že dřív než za dva roky by to nešlo, protože základním bodem nápadu je zrušení předprodávaných papírových jízdenek. Existovalo by jen odbavení elektronickou peněženkou, předplatní jízdné a prodej u řidiče.
CO BY BYLO POTŘEBA
- předprodej přednabitých karet bez jakéhokoliv papírování (systém jako telefonní karty)
PLUSY
- výrazná eliminace černých pasažérů (večer při nástupu předem skoro stoprocentní - dnes si označujou kde co)
- při prodeji u řidiče by se prodávaly jízdenky do konkrétní stanice (řidič vybere cíl jako dnes při odklonovém spoji). Tím se eliminují další černí pasažéři, jedoucí přes pásmo třeba jen z nevědomosti.
- úspora za údržbu označovačů a jejich úplné zrušení
- úspora za tisk a distribuci jízdenek¨
- zrušení jízdenkových automatů
- mnohem lepší kontrola obsazeností spojů. Pokud by se podařilo donutit přihlašovat se i lidem s lítačkama, byla by 100%. Nevím ale jak je donutit se přihlašovat.
- i ty zastávky na znamení souvisí - systém ohlásí příští zastávku na znamení a pokud se nikdo neodhlásí a do stanice nebyla vydána žádná jízdenka, zastávka se projede (s ohlášením že se projíždí).
NEGATIVA
- jedno hlavní a zásadní - zátěž pro řidiče (peníze) a zpomalení odbavení spojů. Podle mně by ale minimálně roční výchovná kampaň a masivní prodej předplacených karet i mimo DP by počet jízdenkářů mohl výrazně zmenšit. Pro návštěvníky města - náklady na výrobu jednorázových čipovek pro jednodenní jízdné by určitě při větších objemech nebyly také velké.

Tak a teď mně rozcupujte!
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Do širých plání / s námi uhání / modrý autobus ...
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1807
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 21:03:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A takhle parkují Služby města Pardubic:
 
Přesněji tento týpek - asi by ten plakát a kyblík s lepidlem dál nedonesl:
 

A takhle parkují sanitky (to není záchranka, to je převozní sanitka LDN Rybitví):
 

A tenhle (kupodivu) parkuje dobře. V zastávce kpt. Bartoše směr centrum nejsou žluté čáry a nový označník je idiotsky umístěn uprostřed zálivu - no a auto stojí pět metrů před ním. Je to děsný, ale je to tak:
 

A zpět na třídu Míru - pěší zóna je pryč, bavoráci zpět:
 
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Do širých plání / s námi uhání / modrý autobus ...
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6877
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 01. června 2007 - 23:39:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

- výrazná eliminace černých pasažérů (večer při nástupu předem skoro stoprocentní - dnes si označujou kde co)

Tohle jsou mé úlovky ze soboty 19.5., kurz 1353:

 

Všichni šli pěšky

Námět k zamyšlení: Nestálo by za to vyslat aspoň někdy do ulic jednoho revizora mezi osmou hodinou večerní a půlnocí? Vhodné jsou zejména páteční a sobotní večery a spoje v deset od Panasonicu či Foxconnu. TZV určitě vzpomíná, jak byl u mě v zácviku na K 1751 a večer u Foxconnu jsem se postavil do dveří a každému příchozímu jsem zkontroloval na legitimaci datum platnosti. Rekord byla legitimace propadlá o měsíc a půl - její majitel byl přesvědčený, že pojede zadarmo a tahle kontrola je jen nějaký vtip, neustále nám vysvětloval, že zaplatí, ale musí si jít sednout do vozu, aby neupadl. No a tak jej šel doprovodit kolega P.Š., aby se nám pán náhodou neztratil v davu

(Příspěvek byl editován uživatelem martin_j.)
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1857
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 00:46:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

353: Zajímavá myšlenka, ale má to své mouchy. Čipová karta něco stojí a nevím, jestli by vůbec mělo cenu se pokoušet jí prodat i náhodným návtěvníkům města. Myslím si, že málokdo z nich bude pardubickou MHD jezdit tolik, aby se mu vyplatilo investovat do karty. Prodej jízdenek u řidiče by samozřejmě zdržoval a pokud by cestující musel navíc hlásit cílovou zastávku, bylo by to ještě horší. A to nemluvím o tom, jak jsou někteří z nich natvrdlí / špatně slyší / nerozumí česky / sami pořádně neví, kde mají vystoupit ... Já osobně bych tarifní kázeň řešil spíše intenzivnější činností revizorů než takto, protože právě pomalost je jednou ze zásadních nevýhod MHD a logické by tedy bylo hledat všechny cesty pro její zrychlení - tj. co nejpřímější trasy, preference a v neposlední řadě plynulost odbavování. S tou činností revizorů mluvím i o večerních hodinách, jak už zmiňoval MJ. Někteří cestující jsou neuvěřitelně drzí. Když takhle večer jedu MHD a sedím u předních dveří, mnohdy lituji, že nejsem vlastníkem revizorského odznaku, protože tohle bych si vychutnal...
Ta kontrola obsazenosti je sice pěkná věc, ale já bych to nepřeháněl... Sice je pěkné získat dokonalé statistické údaje, ale otrávit majitele "lítaček" neustálým přihlašováním a odhlašováním už je horší. Navíc jde opět o zpomalení odbavování. Tohle docela chytře vyřešili v Mostě - majitelé lítačky nejsou povinni se přihlašovat a odhlašovat, ale když to dělají, dostávají za každé přihlášení či odhlášení desetihaléřový "bonus".
Ty zastávky na znamení bych do toho nepletl. Vypadalo by trochu divně, kdyby informační systém ohlásil, že zastávka se projíždí, a pak na ní vůz stejně zastavil, protože tam někdo chce nastoupit.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6878
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 10:26:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prodej jízdenek u řidiče by samozřejmě zdržoval a pokud by cestující musel navíc hlásit cílovou zastávku, bylo by to ještě horší. A to nemluvím o tom, jak jsou někteří z nich natvrdlí / špatně slyší / nerozumí česky / sami pořádně neví, kde mají vystoupit ...

Jen tak pro představu - má JR vůbec tušení, jak se ovládají takové ty tiskárny, které umějí vydat jízdenku do konkrétní stanice? Měl jsem kdysi možnost pohrát si s tiskárnou (nějaký historický model, ale funguje spolehlivě dodnes) z autobusu na lince Praha - Klatovy, tam to funguje tak, že přijde cestující, řekne "Přeštice, studentská", řidič zadá na klávesnici číslo 8 (pořadové číslo zastávky, viz sloupeček Tč v jízním řádu http://portal.idos.cz/Data/pdf/L143104_070610_60136.pdf), pak stiskne klávesu "S" a enter. Co se čísel zastávek týká, nejvíc se prodávají lístky do zastávek Praha Zličín/Hradčanská/Florenc, Plzeň Rokycanská/CAN/Bory, Přeštice, Švihov, Klatovy aut.n./Pod nemocnicí Při cestě do Plzně od Klatov a nebo do Klatov je jedno, do které zastávky na území daného města cestující jede, cena je stejná. Takže řidiči stačí pamatovat si čísla zastávek 1, 2, 3, 5, 8, 12, 17 a pokud chce náhodou cestující někam jinam, tak si správné číslo dopočítá a nebo se dá zastávka nalistovat šipkami.
Jenže. Tahle firma jezdí jen dvě linky, takže řidič si těch pár čísel zastávek zapamatuje po dvou odpracovaných dnech. A teď si představte, když je tady v DP plusmínus třicet linek, každá by měla číslování zastávek jiné... A asi netřeba dodávat, že hledání té správné zastávky šipkami docela zdržuje. Takže tohle by se muselo řešit jinak.
Plzeňské ČSAD používá počítače, které jsou hodně podobné těm našim, s jejich obsluhou jsem se zatím nestihl seznámit, ale myslím, že bude hodně stejná. Ostatně, mrkněte se do té knížečky s instrukcemi pro řidiče na stránku dole na obrázek počítače. Zastávka "Losiná rozc." je v okrese Plzeň jih, takže tahle fotka pochází z nějakého manuálu pro ČSAD.
Takže podtrženo sečteno, chtělo by to v daném případě vymyslet, jak řešit výdej jízdenek tak, aby k vytisknutí lístku stačily dva tři stisky klávesy a nemuselo se nic složitě hledat.
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 5-2005
Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 12:11:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já říkám na zrušení papírových jízdenek jednoznačné ano, a s přípravami by se podle mě mělo začít ihned. Nebyl jsem sice nijak zvlášť horlivým zastáncem zavádění čipových karet, ale když už jsou zavedeny, pak by to mělo být důsledné. Současný hybrid spojuje nevýhody obou způsobů odbavování.
Prodej přednabitých personalizovaných karet by skutečně hodně řešil, zvlášť ve vztahu k "přespolním" uživatelům MHD. Možná by bylo dobré zakotvit i možnost vrátit nevyježděnou kartu oproti proplacení zůstatku, aby se návštěvníci nebáli karty kupovat s tím, že ji neprojedou. Ono by to nemuselo znamenat zas až takové změny. Prostě by se u nepersonalizovaných karet zakotvila možnost jejich vrácení a poplatek za vydání by se poněkud snížil a změnil se ve vratnou zálohu. Že se karta vrátí trochu opotřebovaná, to už by muselo být riziko DPmP. JEstli karty distribuovat jen v předprodejních střediscích nebo i v trafikách, to by asi záleželo na technické proveditelnosti.
Ve vztahu k místním si myslím, že zrušení papírových jízdenek v předprodeji by prostě všechny cestující přinutilo obstarat si kartu, ať už personalizovanou nebo vratnou nepersonalizovanou.
Pro ten zbytek, kteří si kartu prostě nepořídí, ať už jsou to návštěvníci nebo místní, by pak podle mě mělo stačit normální prodávání lístků u řidiče za jednotnou cenu tak jako dosud. Půjde totiž o lidi, kteří MHD využívají opravdu výjimečně a jestli za jízdu zaplatí 10 nebo 15 Kč už v jejich rozhodování asi nebude hrát výraznou roli. Navíc jich jistě bude tak málo, že to nebude činit žádné větší zdržení.
K přihlašování časovkářů - přihlašování časovkářů by podle mě byla hrozná buzerace. Spíš mě tak napadá kacířská myšlenka, jestli časové jízdenky vůbec nezrušit. Když máme tak moderní odbavovací systém, který vykazuje snahu po určité spravedlnosti v ceně jízdného, proč to nedovést do důsledků? Každý by si zaplatil za to, co ujede, a to do všech důsledků. Určité zvýhodnění pravidelných cestujících by bylo možné třeba nějakou slevou (třebas za každou jízdu v uplynulém kalendářním měsíci by byla jednoprocentní sleva na jízdy v měsíci dalším).
Stepan_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 5-2007


Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 12:14:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

334: Zrušení časových jízdenek, jak navrhuješ, je dle mého názoru opravdu nesmysl, ale se zbytkem souhlasím.
http://www.mhd-pardubice.cz/ - aktuality, výluky a více než 1500 fotek pardubické MHD
ICQ: 321 601 632
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6879
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 12:27:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přišel takhle za mnou spolubydlící s prosbičkou. Univerzita vydává pro budoucí studenty prvních ročníků knížečku obsahující "Návod k použití Pardubic", aneb jak se tu orientovat a jak tu přežít. Jedna kapitola je věnovaná i městské dopravě. No a po mě se chtělo, abych tuhle kapitolu nějak zaktualizoval, ať už po stránce linkového vedení nebo po stránce tarifu.

Takže se na to podívejte a zkritizujte mi to:

application/force-downloadVerze 2006/2007
studentske_slevy_a_doprava - původní.doc (21.5 k)


application/force-downloadVerze 2007/2008 - návrh
studentske_slevy_a_doprava.doc (41.5 k)


Zeleně je to, co jsem psal já. Ocením, když mi v tom vychytáte nesmysly, překlepy, ale především ocením to, když mi řeknete, co považujete za nedůležité a co bych tam naopak měl doplnit.
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 5-2005
Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 12:40:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A zastávky na znamení určitě taky ano. KLidně bych se přikláněl k tomu, aby (pro zmenšení zmatku) byly na znamení zastávky všechny. Však on by ten čudlík i na tom Masarykově náměstí někdo zmáčknul. Pokud by to bylo zavedeno tak, že by se nemuselo mávat, ale jen třeba "stát viditelně", tak by to ani nemělo cestující moc obtěžovat. Samozřejmě, stát viditelně, to je ještě vágnější než "mávat rukou", ale slušný člověk si to vždycky vysvětlí správně a potížníci si důvod pro dělání schválností najdou vždycky, takže s nimi nepočítám. Ale ani když by nebyly na znamení všechny zastávky, tak by to neměl být problém. Vůz by prostě zahlásil "zastávka je na znamení, pro zastavení stiskněte tlačítko" jako v provozech, kde tyto zastávky na znamení jsou, což i podprůměrný cestující pochopí jako výzvu k tomu, aby - pokud chce vystoupit zmáčknul tlačítko.
To, že na některých zastávkách je v noci špatně vidět je sice jasné, ale při určitém zpomalení (kolem zastávky samozřejmě nepojedu na plnej céres) a pokud na zastávce bude stát cestující, který bude chtít jet a nikoliv cestující, který chce dělat potíže, tak mu bezpečně zastavím.
Ostatně já při zpoždění nezastavuju na všech zastávkách ani dnes (šokující příznání). Dřív jsem tak z vrozené úcty ke stanoveným pravidlům činil, ale postupem času mě ten pocit naprosto zbytečně spálené elektřiny či nafty v kombinaci se zbytečně zpožděnou jízdou začal tak rozčilovat, že jsem si z konfliktu dvou na roveň postavených pravidel (zastavovat na všech zastávkách a jezdit podle jízdního řádu) vybral respektování toho druhého. No a vím, že při určitém bezpečném zpomalení u zastávky vždy vidím cestující na zastávce naprosto bezpečně, problém mám spíš s tím, jestli se někdo na poslední chvíli nezvedne a nebude chtít vystoupit. To by ale bylo těmi tlačítky řešeno naprosto spolehlivě.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6880
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 12:49:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Půjde totiž o lidi, kteří MHD využívají opravdu výjimečně a jestli za jízdu zaplatí 10 nebo 15 Kč už v jejich rozhodování asi nebude hrát výraznou roli.

Čím dál tím častěji se dokonce setkávám s tím, že mi někdo dá dvacku a nechce nazpět...

problém mám spíš s tím, jestli se někdo na poslední chvíli nezvedne a nebude chtít vystoupit

Zažil jsem i to, že jsem zastavil na zastávce a protože byl prosinec a zima, neotevíral jsem dveře, abych nevyvětral všechnu tu zimu v trolejbuse, beztak nikdo nevystupoval ani nenastupoval. Stál jsem tak asi 10-15 vteřin a pak jsem se rozjel. V tu chvíli se zvedla jedna 30-letá paní s tím, že chtěla vystoupit... Aneb - když chce někdo dělat potíže, důvod si najde.
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
Lutep
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 403
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 12:57:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ted trošku mísu, pořád MHD je pro cestující nějak daleko, co třeba zkusitzavést víkendovou přepravu jízdních kol do oblíbených lokalit vozidly MHD za stejných podmínek jako kočárky, třeba linky 10, 12, 14, 15, 16, 19, 24, určitě za pokus by stála linka 16, kde se pohybuje hodně cyklistů v dnešní době a udělat z linky 16 tak trošku komerční linku, kdy by existovali další spoje které by šli automaticky objednat když je třeba divadlo na kunce a hraje se tam, jelikož díky ranči u kunky neni kde ted parkovat, jelikož parking nad hospodou je nedostačující, což je velmi evidentní, kolikrát se musí linka 16 točit v němčicích, jelikož pod kunkou se neotočí!!!!
Chybí totiž u kunky záchytné parkoviště jak od pardubic tak od hradce králové, jinak mým snem to tam jít navštívit a projít se to není, krom hradu na vrcholku kde to je neposkrvněný se mě to dole nelibí, hospoda, stánky mezitím auta, křižovatka zaflákáná autama, chodci a cyklisti všude, v noci neosvětlený, naproti hospodě nějaké divné sport centrum ( bazének a u toho stánek na pivo ), máme sice originální přístřešek na výstupní zastávce přímo u ohrady s mini zoo, ale to nesmí mini zoo cestovat pomalu s dpmp, aneb aby řidič jinéého nejmenovaného dopravce muse vyhánět páva z autobusu!!!!
Už hodně dlouho mě vrtá hlavou myšlenka zřízení komerční linky na kunetickou horu s povolenou přepravou jízdních kol s pokračováním do HK. Představa rozsahu je asi takováto. Spoje v intervalu 1 hodiny v době od 9 do 19hod, přičemž každý druhý spoj by jel až do HK, ostatní by končili v němčicích. Linka by byla provozována od června do poloviny září jen o sobotách a nedělích!!!!

Když už píšu tak ještě připomenu jednu věc, řešit obsluhu o víkendech koupaliště na cihelně!!! třeba prodloužením vybraných spojů linky 10, nebo zajížděním spojů linky 16, silnice je sice z kočičích kosteck a docela úzká, ale stále věřím tomu že by to bus zvládnul, kolikrát když si vzpomenu jak se otáčí na panelový točně v Nemošicích nebo kudy všude jezdily po objíždkách atd tak nemám obavu že by bus nedojel na koupaliště, spíš bude problém s obratištěm busů u cihelny, ale vše jde rešit, jelikož zavedení MHD by mohlo znamenat vymístění inviduální dopravy od josefa ke koupališti krom vyjímeki púovodí atd a zvýšení tržeb MHD, jelikož bud jít pěšky přes pole od svého plechového miláčka, nebo jet busem od baráku, ve městě přestoupit případně a jet až k bráně koupaliště!!!!

Jinak se zastávkama na znamení souhlasím, ale pořád chce to zvýšit bezpečnost cestujících na zastávkách na semtíně a na paramu!!! hlavně se mě jedná o semtím, nástupní hrany, přístupové chodníky a přechody, osvětlení zastávek a ochranné bariéry zastávek, třeba betonová 2-3 svodidla, snížená rycholst před zastávkou, nebo jakékoliv upozornění že je zastávka MHD a zakázat předjíždění vozidel v prostoru zastávky, jelikož vě špičce je to velmi ristkatní a v sedle zase prasečina od kamionů valícíh se 90km/h, kompenzováno by to bylo plynulou jízdou se zast na znamení, nebo vytvořením zálivu MHD s mini ostrůvkem s tím že vyjezd ze zálivu do kumnikace bude hlavní silnice a z druheho směru bude značka dej přednost v jízdě, taktéž by prospěla komunikace se synthésiií nebo co to ted je o úpravě posůnů na vlečce, jelikož posuny ve 14, 15hod odpoledne jsou fajn, jedná se sice jen o několik minut, ale během chvíle se utoří silná kolona aut a trolejbusů, vznikají zpoždění MHD, která jede již opoždená třeba i z města!!! s představou ve špičce 1minuty na obrat v bohdanči není fajn bejt řidičem trojky!!!

Když už jsem u té trojky, v lázních bodaneč by bylo vhodné vybudovat ještě jednu zastávku cca 350 metrů od zastávky V ráji ve směru na Pardubice, jednalo by se o výrazné zkrácení vzdálenosti do sídliště Na lužci, jelikož současná docházková vzdálenost činní 700 - 900metrů a došloby ke zkrácení 350 - 500metrů dle jednotlivédocházky, taktéž mě chybí zastávka mezi semtínem a doubravicemi poblíž šmidberskýho!!!
Typ - 14Tr05
Zařazen - 23.10.1984
Vyřazen - 2003
Výrobní číslo - 9088
Evidenční číslo - 320
Odstaven počátkem roku 2003, prodán do Almaty v Kazachstánu (3080). Před prodejem vybaven asynchronním pohonem posilovače a kompresoru
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1382
Registrován: 12-2005
Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 12:58:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S cipovymi kartami, myslim si ze uz jich po cesku existuje dost na to, aby se mohli vzajemne uznavat. Ale musi se chtit.
A ten zbytek cestujicich staci u ridice, klidne i bez vyrazneho priplatku, pokud by se zrusil predprodej jinou formou (trafiky, automaty tam jest to otazka).
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1383
Registrován: 12-2005
Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 13:09:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, pokud by se pristoupilo na zastavky na znameni, tak jest otazka, zda by nemohlo pripadne se doplnit i nektere zastavky v nekterych oblastech, treba viz kolega.
Co se tyce kunky, je to co to je. Co se tyce komercni linky. Jeden priklad s HH. Zde jsou ferry, coz jsou lodni linky, jsou regulerne cislovane jako MHD - 61,62,64,68,73 a 75. 61 a 62 je celotydenni a celodenni a 68 je pouze zamestnanecky "privoz" Airbusu. Ale, je tu jeste jeden privoz, bez cisla a to mezi Blankenesse a Cranz, priznam se dobrovolne, ze jsem jej jeste nevyuzil a Cranz je jedinne misto, kde jsem s HH jeste nebyl. Ale, ac neni v systemu MHD/HVV, tak zde plati normalni jizdenky, krome odp. Pa - Ne, kdy zde neplati kratkodobe jizdenky s platnosti do 3 dnu a plati se cash obsluze, zbyle jizdenky plati v plnem rozsahu. Taky by nejaka podobna variace mozna byla reseni.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
http://www.pjp.cz / ICQ: 30831569 / Skype : pavel_pilny
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1860
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 13:23:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To zrušení časových jízdenek je skutečně kravina. Právě možnost neomezeného počtu jízd motivuje cestující k tomu, aby MHD jezdili co nejčastěji.

Určité zvýhodnění pravidelných cestujících by bylo možné třeba nějakou slevou (třebas za každou jízdu v uplynulém kalendářním měsíci by byla jednoprocentní sleva na jízdy v měsíci dalším).
Tak v tom případě by všichni jezdili aspoň 100krát za měsíc a zadarmo. Poněkud nedomyšlené...

A ten zbytek cestujicich staci u ridice, klidne i bez vyrazneho priplatku, pokud by se zrusil predprodej jinou formou (trafiky, automaty tam jest to otazka).
Výrazný příplatek napomáhá tomu, aby si cestující kupovali jízdenku u řidiče jen v nejnutnějších případech. Takhle by si jí u řidiče kupoval kdekdo (je to snazší než si zařizovat nějakou kartu...) a odbavování by se hrozně prodlužovalo.

ad zastávky na znamení: S tím souhlasím. Když zastávky nejsou na znamení, dochází často k různým nedorozuměním a konfliktům. Kdyby naopak byly na znamení všechny, vneslo by to do zastavování/nezastavování konečně nějaká pravidla a pevný řád. Navíc by se zrychlila doprava v obdobích, kdy je nižší vytíženost.
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 442
Registrován: 11-2005


Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 13:28:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Občas je tady ta diskuse nebezpečná,sotva se tady řeší zastávky na znamení,včera se tři řidiči chovali,jako by to platilo a na lince 3 jezdil vůz bez rozsvíceného displeje...
Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.Franz Kafka
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 33964
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 17:47:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_j:
Není to přímo k MHD, ale přece (jinak bych to zapomněl) - mění se podmínky pro cestování vlakem:
Prázdninová sleva LÉTO -26 (k získání zákaznického jízdného stačí prokázat věk nižší jak 26)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 21:54:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejsem pro zrušení papírpových dokladů, spíš naopak. Vadí mi, že při přihlášení ve voze na čipovou kartu nemám vytištěn papírový doklad o tom, že mám řádně zaplacené jízdné, jako je tomu třeba v Plzni. Viz můj případ asi před dvěmi měsíci, který jsem tu zmiňoval, kdy revizor neprávem osočil moji manželku, která se při nástupu do vozu řádně přihlásila, že nemá zaplacené jízdné, ačkoliv to nebyla pravda.
Manželka se mi pak svěřila, že od té nešťastné příhody s revizorem i nyní, když se ve voze ozve, že probíhá kontrola jízdních dokladů, tak se sačne klepat a má strach. Prostě se ta příhoda na její psychice podepsala, proto jsem díky této otřesné zkušensoti z pardubické MHD pro přesný opak toho, co navrhuje 353. Byl bych naopak radši, kdyby mi papírová jízdenka byla vytištěna i v případě, že cestuji na čipovou kartu.

Jen tak mimochodem, před dvěmi týdny manželka opět reklamovala špatně účtované jízdné. Tentokrát se jednalo o to, že při nástupu v autobuse odbavovací systém fungoval, bylo jí z karty tudíž odečteno 12 Kč a při výstupu už odbavovací systém v autobuse nefungoval, tudíž při výstupu na páté zastávce manželce bylo znemožněno odhlásit se a dopravní podnik ji okradl o 2 Kč. Odpověď od dopravního podnuiku na tuto svoji snad již čtvrtou reklamaci od zavedení odbavovacího systému zatím nedostala.

Kdyby se dalo spolehnout na odbavovací systém a na revizory, tak by se snad o zrušení papírových jízdenek dalo uvažovat, určitě by to znamenalo zlevnění nákladů na MHD, ale ani na jedno ani na druhé se bohužel spolehnout zatím nedá.
Vihorlat_snina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 6-2005


Odesláno Sobota, 02. června 2007 - 22:11:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Honzin111 - já nevím pane, začínáte mi připadat trochu "divný".
- Zlá a určitě úmyslná odporná krádež dvou korun zlým dopravním podnikem.
- Hnusní a sadistický revizoři, ukájející se na bezbranných cestujících.
- Účtenky na desetikorunovou tržbu.
- A zastávky na znamení také nechceš, protože zlí a dementní řidiči by jezdili všude bez zastávky.

Zkus něco konstruktivního...
Neberte se moc vážně, děláme to pro sebe!
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4469
Registrován: 5-2005


Odesláno Neděle, 03. června 2007 - 11:12:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vihorlat_snina: No nevím, ale mít takové zkušenosti jako Honzin111, tak DP taky nevěřím.
MHD Ostrava FOTO Ostrava
...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Mex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 2-2007
Odesláno Neděle, 03. června 2007 - 11:13:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to Honzin111: doklad o zaplaceni se prece da vyjet u ridice, tak v cem je problem?
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1708
Registrován: 1-2005


Odesláno Neděle, 03. června 2007 - 11:20:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vihorlat:
- úmyslná krádež to nebyla, ale je to dobrej nápad, kdyby DP každýmu odečetl z karty 2 Kč navíc, tak by za chvíli byl docela bohatej, ale pochybuju, že by EMtest tak složitou operaci zvládl
- když někdo buzeruje člověka, kterej mu ani nerozumí, že má jízdenku za 6 Kč ne za 7, tak si o jeho duševním zdraví myslím taky svoje
- tohle je eště dobrý, ale co kdyby chtěl jízdenku někdo se zlevněným jízdným, když pojede míň než 3 zastávky? ale zase by se doklady daly vytisknout za ty 2 koruny, o které nás DP okrade, takže vlastně DP ve ztrátě nebude
- řekl bych, že několik řádků v seznamu hříšníků, které by zabral jeden jediný řidič několik měsíců po sobě by ho naučilo jezdit tak, jak si přejou cestující...
Pardubická MHD od 21.3.2007 na nové adrese http://pardubickamhd.cz
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1808
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 03. června 2007 - 11:34:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tr man - - řekl bych, že několik řádků v seznamu hříšníků, které by zabral jeden jediný řidič několik měsíců po sobě by ho naučilo jezdit tak, jak si přejou cestující...
Láďo, co to má bejt? Přelož nám to do češtiny!

Mex - Honzin asi chce doklad hned po přihlášení, teď se dá vyjet až při výstupu

Ale zamluvili jsme základ - zrušení označovacíxh papírových jízdenek. Přesně jak to sem psal MJ a doložil fotkou - po večerech se MASIVNĚ JEZDÍ NA ČERNO. Já to od volantu nemám šanci poznat (dříve jsem aspoň trochu viděl, že lístek není štíplej), a i kdyby - nedělám si iluze, že se po večerech jezdí za správné hodnoty jízdenek. Nepamatuju si, kde dotyčný nastoupil a zda nepřetahuje deset zastávek. To vše by odpadlo. Pro začátek bych třeba změnil večerní odbavení tak, že jízdenky by znehodnocoval řidič - přetrhnutím. Protože označování bez rizika příchodu revizora je k ničemu.

Ke kartám a jízdě na černo - velké procento lidí neumí správně pořád koupit jízdné spolucestujícímu - jen to namačkají, ale už to kartou nezaplatí.

A aby bylo vidět, že poruchy se netýkají jen EM Testu:
 
 
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Do širých plání / s námi uhání / modrý autobus ...
Mex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 2-2007
Odesláno Neděle, 03. června 2007 - 11:54:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to 353: no tak pri prihlaseni to pri tomhle systemu odbavovaciho systemu ztraci smysl ne?
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 767
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 03. června 2007 - 14:27:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čipové karty sem, čipové karty tam, počkejte, až na tohle přijde inženýr Benda. V Pardubicích je jeho buňka celkem aktivní, až je mi divné, že ještě nezačali přelepovat otvory na čtečkách cedulkami se svými oblíbenými slogany "Stop čipové totalitě!", "Braňte se zlodějům vaší identity!" a tak podobně...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť a ne rozum.
Leonardo da Vinci
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1809
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 03. června 2007 - 14:38:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ježkovy voči, neděs! Ale ono je to stejně jedno, protože už 95 procent mojí duše ovládají totiž ještěři z Temných světů. To je určitě pravda, říká to ng. Benda .


Lidé !
98 % z vás se propracovává vlastní volbou do Temných světů.
Již NYNÍ je vaše mysl dálkově ovládána
na 95 % ještěry z Temných světů. (2007)
Zavedením ČIPŮ do vašich těl budete brzy ovládáni na 99,9 %
Jenom 2 % z vás se směřuje do Nebe
a tím se vyhne čipové totalitě.
Ještě stále máte příležitost toto malé procento zvyšovat
prací na sobě a se sebou !
SVŮJ ŽIVOT JEŠTĚ STÁLE DRŽÍTE VE SVÝCH RUKOU !

Sdělení 2850.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * icq 269-400-981
Do širých plání / s námi uhání / modrý autobus ...
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 768
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 03. června 2007 - 15:13:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No jasně, taky jsem ovládán ještírky!
A když si sednu v trolejbusu do sedačky, cítím tu krásnou měkkost a pohodlí. Ale díky ing. Bendovi už to vím, to měkké, to není molitan a vycpávka sedačky, to je želatina!!!
Další informace viz Bendovy stránky a podrobnosti o želatině všude kolem nás...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1709
Registrován: 1-2005


Odesláno Neděle, 03. června 2007 - 17:17:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

353: No prostě by několik měsíců po sobě přišel o prémie, sakra... Akorát jsem to napsal tak, aby to vypadalo složitě

Trolleybus: Tak zkus takhle nějak definovat sedačky v autobuse 129...
Pardubická MHD od 21.3.2007 na nové adrese http://pardubickamhd.cz

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace