K-report
 

Archiv do 04.července 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Metro a spol. » Archiv do 04.července 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 844
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 20:57:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tak jsem dnes konečně měl důvod použít bus 163 a tím i stanici Depo Hostivař. a musím říct, že mé dojmy jsou velmi pozitivní. samozřejmě i jízda po povrchu je ze šoto-pohledu a z hlediska odpůrce betonových tubusů velmi zajímavá.
konečně má tedy i A svoji "commuter" stanici.

jen pár poznámek:
-chtělo by to trochu vychytat problémy plynoucí z využití obou kolejí pro nástup i výstup. nabízí se třeba využití displayů, kde by mohla běhat informace, že cestující (ne)mají nastupovat do příslušného vlaku, resp. že odjíždí za X minut.
-že se vlak v úseku ŽE/SA-DH courá, pro to jsou objektivní důvody, ale proč i čekání ve stanicích musí být tak dlouhé? obzvlášť na skalce.
-promarněnou příležitostí byla rekonstrukce černokostelecké - přesunout smyčku k depu nebo upravit vedení TT tak, aby se přimykla blíž k metru, by bylo žádoucí. pak možná také prodloužení TT k OC Štěrboholy a nové štěrboholské zástavbě - ?? šlo by o nějaké 2-3 zastávky, každopádně by zmizely hotlinerovy čoudící kraxny a cesta k metru by byla rychlejší a kultivovanější.
-a zásadní otázka - je možno metro z DH prodloužit i bez větvení? (např. DH-Štěrboholy--Dubeč nebo DH-Průmyslová-Nádr.Hostivař--Petrovice). mohlo by to být celkem hustý - kolej dc podél terminálu u depa, kolej zc po "viaduktu" mezi terminálem a budovama DPP... trošku jako jedna ze severních stanic U1 ve vídni
Jiří_t
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 07:12:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pawel: To prodloužení z DH kamkoliv bych neviděl reálně. Stanice je stavěná tak, že pokud by jste chtěl někam prodlužovat koleje, muselo by se to tam v podstatě celý sbourat a postavit znova jinak. A to jak jeden konec haly, tak i terminál, aby se ty koleje nějak vypletly ven...
Jinak to že metro stojí dlouho na Skalce mi taky vadí a nechápu to.
A pokud jde o prodloužení TT do Štěrbohol, byl bych pro. Jen nevim jestli by byla dostatečně využitá. Nicméně nepřesunutí smyčky Černokostelecká k DH jasně vypovídá o totální nekoncepčnosti pražský dopravy, kdy se akorát plánuje nebo staví to, co se zrovna hodí politikům, ale už ne tolik cestujícím...
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 663
Registrován: 10-2003


Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 10:56:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

-chtělo by to trochu vychytat problémy plynoucí z využití obou kolejí pro nástup i výstup. nabízí se třeba využití displayů, kde by mohla běhat informace, že cestující (ne)mají nastupovat do příslušného vlaku, resp. že odjíždí za X minut.
V Parizi tohle maji osetrene tak, ze cedule "Smer XYZ" jsou svitici, a ve zhasnutem stavu na nich neni nic videt. Podle potreby se rozsviti cedule se sipkou k prislusne koleji - levne a plne funkcni.

-a zásadní otázka - je možno metro z DH prodloužit i bez větvení?
Mozne to je. Je to jen otazka penez. Musela by se zcela urcite postavit nova stanice. Napr. v miste manipulacnich koleji vedle terminalu. To by se ale mohlo v celkove cene prodluzovaneho useku metra ztratit. Rozhodne to ale neni na poradu dne (A - Petriny Strasnice, D, ...).
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 846
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 13. června 2006 - 17:16:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rozhodne to ale neni na poradu dne (A - Petriny Strasnice, D, ...).

stále se tedy počítá na A s větvením?? zdá se mi to jako šílenství, k čemu mi budou 2 větve ve strašnicích, když na obou bude interval v sedle 10 minut, 5 ve špičce? večer bude pak nějakej pendl mezi SA-HO, nebo co..? raději bych zahradnímu městu nechal tramvaj, když už tam je, a prodloužil např. přes průmyslovou a dále jižně A z Depa, východně do Slatin TT z ÚDDP.

Musela by se zcela urcite postavit nova stanice.
původně se mi to tak taky jevilo, ale jak jsem si to tak okolo stanice v depu obhlížel, zdá se, že by to šlo - za cenu vybourání "děr" pro obě koleje v severní části budovy (odstranění bankomatu a stanoviště dozorčího), dále směr zc jižně podél terminálu a dál pod zem/povrchově po estakádě, kolej zc severně podél terminálu a pod zem.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 654
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 14. června 2006 - 18:34:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobek & spol: napřímení 213 zhůvěřilost je, protože celá stráň okolo Míčánek přišla o rozumné spojení se Spořilovem. Nedivil bych se, kdyby se tam po otevření justičního paláce zase vrátila.

Bram: v DH je čtyřicítka až zhruba pod most zkušebky, pak je 35 a při vjezdu proti šturcu je "dejvická 20" neboli v praxi 15. Na první kolej se jezdí tehdy, je-li navolen automatický obrat po první koleji, což vyhovuje o intervalu 170 sekund s rolovací četou resp. 250 sekund bez rolovací čety. Střídavý obrat na kříži stíhá 105/150 sekund s/bez rolovací čety.

Pawel: o prodlužování za DH nemá smysl uvažovat, naopak má smysl to větvení (stejně jako má smysl pásmování na B, byť to člověk v "krátkém" vlaku vidí jinak).

Jinak napro100 souhlasím s nesmyslností dlouhých pobytů na Skalce. Tam musí 20 s stačit, a kdyby ne, tak nic nebrání jít na 25 s (a ty bych dal i na SR a ZE).
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 850
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 21:24:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

hajnej: nejsem proti pásmovému provozu na "unitárních" linkách. večer a o víkendech tu totiž žádný problém není, ale co s větvením? dočkáme se snad "přípojů", nebo intervalu 15 min o víkendu a 20 večer, v lepším případě cca 10 resp. 15? a na povrchu ve stejném intervalu osamocená linka tramvaje na rozbitých BKV?? to mi pak bude metro na nic, to už je lepší často jezdící tram i často jezdící metro, byť za cenu přestupu. zvláště lidé, co nebudou bydlet přímo u stanic metra, budou mít pěkný vztek a ve výsledku se jim doprava jedině zhorší. stejně tak P+R u DH asi bude zít prázdnotou.
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 4-2006
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 22:10:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pawel: Přesně tak. Proto je větvení metra v Praze nevhodné. Ale stejně si myslím, že stanice HO bude jednoho krásného dne pro cestující zavřena a bude opět používána jako součást depa. A trasa metra A se prodlouží ze Skalky na Průmyslovou a později dále do Dubče.
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 4-2006
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 22:16:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hajnej: Aha, takže každý musí mít přímé spojení všude v intervalu 6 minut ve špičce... Zrušení přímého spojení Míčánky-Spořilov bych opravdu neviděl jako problém. Mnohem více lidem z JM, co jedou až na ZE se tak podstatně zkrátila cesta. A kdyby to přímé spojení Míčánky-Spořilov bylo tak životně důležité, tak by bylo vhodnější hýbat s 260, ta především je určena pro spojení Vršovice - Spořilov a JM.
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 427
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 14. června 2006 - 22:38:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mouser:
a) Větvení metra je sice nevhodné, ale bohužel to jinak nepůjde. Ze Skalky se nedostanete na Zahradní město (tedy do jeho podstatné části). Kromě toho si myslím, že večerní a víkendový pendl je docela dobré řešení.
b) Těch lidí, o jedou z JM jenom na Míčánka/Bělocerkevskou/do Vršovic, je mnohem víc, než těch na Želvu. Na Želvě totiž vůbec nic není, kromě stanice metra, autobusáku a hřbitovů. A cestovat s přestupem tam může jenom sebevrah. Relace: Palmovka = metro, Ohrada, Flora, Žižkov = 136, Malešice jsou 177, Vinohrady opět metro. A jinam se odtamtud nedostanete
Kucíí, víte, ona je pravda ale úplně někde jinde
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 4-2006
Odesláno Středa, 14. června 2006 - 23:13:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Syverin:
a) Ale jistě že půjde. Po dobudování železniční zastávky Praha-Zahradní město a zkrácení intervalu na železnici (+ navázání autobusů na vlaky) může být ZM (krom východní části, která má tramvaj) obslouženo docela dobře autobusy. Pokračování metra ze Skalky přes Průmyslovou do Dubče považuji za přínosnější.
Co se týče večerních pendlů, tak ty považuji za nešťastné řešení. Neboť s ubíhající denní dobou se mění ochota cestujícího přestupovat. Ráno jsou dva přestupy tak únosné maximum (člověk je většinou ještě rozespalý a chvíli trvá, než se "zaběhne"), cesta s třemi přestupy již nutí uvažovat o užití IAD. Dopoledne a odpoledne je člověk nejčilejší a větší počet přestupů není problémem. A pak se únosný počet přestupů k večeru neustále snižuje. Čím pokročilejší hodina, tím je člověk unavenější a přestupy více vadí. Proto je také velmi příjemné, že do většiny oblastí jezdí v noci tramvaj nebo autobus přímo z centra, ačkoliv ve dne by stejná cesta obsahovala jeden až dva přestupy. A kdyby měl člověk večer přestupovat ještě na nástupišti stanice metra, mohlo by to některé potenciální cestující od MHD odradit.
b) Moje známá denně cestuje Metodějova-Vinohradská tržnice a jezdí 213+11 bez sebemenších problémů. Vestibul metra (Háje) se sice nachází poměrně blízko, ale když jí jezdí autobus pod okny, proč absolvovat dennodenně pěší túru až na metro (a to ještě na stanici vzdálenější od centra)? 177 obsluhuje jen poměrně malou část JM a než přestupovat na ni a nemít možnost odhadnout, za jak dlouho mi to pojede, to radši pojedu jinudy, pokud to jde. Ale dobrá, jak říkám, pokud je opravdu nutné to spojení na Míčánky (Bělocrekevskou obsluhuje 213 a velkou část Vršovic (okolo Koh-i-nooru) již nyní 260), pak navrhuji hýbat s 260. 213 bych ponechal ve stávající podobě.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2073
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 11:25:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hajnej: A ty rychlosti jsou takhle proč? Copak jsou oblouky i při jízdě "přímo" tak ostré, že nikde nevyjde aspoň padesátka? Já jsem neměl pocit, že by to s náma házelo do stran, spíš to vypadalo jako vyhlídková jízda po depu.

Jaký význam má "dejvická 20"? Copak v DH se nejezdí na váš chytrý software? Chlubil ses tu, že zastavíte s přesností papíru A4. To nejste schopni udržet (19 +/-1) km/h a přitom bezpečně zastavit před zarážedlem?

Obrat na jedné koleji při intervalu 250 sekund bez rolování znamená, že v sedle pracovních dnů by mohly při intervalu 5 minut všechny vlaky v pohodě točit v DH. Byla by potřeba souprava navíc?
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 15:56:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mouser:
a)Zastávka vlaku Zahradní město bude kde? Strašnice zastávka, nebo něco centrálně (k cestě do centra) nepoužitelného na trati Běchovice - Radotín? Metro bude +- v centru Zahradního města. Ano, Dubeč a Štěrboholy se budou rozrůstat, ale těžko čekat, že tam kdy vyroste nějaké velké sídliště. Přestup na Strašnické bude takový, že přijede souprava od centra, odjede, po ní souprava od Skalky na stejnou kolej, souběžně souprava od Hostivaře na opačnou, proběhne přestup... a odjezd obou souprav... vše zaručeně a ne déle než 2 minuty.
b) Jedna známá není většina JM:-) Ve směru na Vinohrady jede 136, která má ve špičce inteligentní interval a sdílí dost zastávek s 213. Ale uznávám, že 260 je taky dobré řešení.
Kucíí, víte, ona je pravda ale úplně někde jinde
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 16:21:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Syverin:
a) Nevím přesně, jak vypadají oficiální plány, ale osobně bych ji situoval kousek východně od mimoúrovňové křižovatky Jižní spojky s ulicí Švehlovou. A myslím, že oficiální poloha zastávky se příliš lišit nebude. Přestup na ostatní MHD v zastávce Zahradní Město. Každá výjezdová komunikace ze ZM směřující na sever (tzn.k nejbližšímu metru) tak bude křižovat železniční zastávku, což je výhodné a věřím, že se vlak na ZM ujme. Metro by na Zahradním městě bylo vhodné, ale zase tam není nutné. Autobusy navázané na vlak + "navíc" končící u metra A by jej měly obsloužit dostatečně. Sídliště Dubeč je v plánu a stejnak než dojde řada na prodlužování A na východ, uplyne ještě dost času na přípravu tohoto obytného celku. Dále by byla velmi vhodná stanice poblíž křížení Jižní spojky s Průmyslovou, která je v přímém pokračování ze Skalky do Dubče obsažena. Mohl by zde vzniknout významný přestupní uzel a to ve výhodné poloze (rozhodně výhodnější než Nádraží Hostivař). A pokud by A nakonec pokračovalo z Dubče do Běchovic, mohlo by na Praze 21 způsobit ještě vyšší tempo výstavby a převzít nemalou část cestujících dnes směrovaných na B.
b) Ne, to není. Ovšem 136 obsluhuje pouze sídliště Roztyly a nikoliv sídliště Jižní Město (I). A vzhledem k její "spolehlivosti" bych, pokud bych si mohl vybrat, volil spíše 213. Zda budu přestupovat na Floře nebo na Želivského je v zásadě jedno.
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 429
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 19:06:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mouser:
a) Měl jsem za to, že v Běchovicích je železnice. Dokonce blíž, než na ZM.
K tomu rozšiřování metra: podle mne by metro mělo spojovat už vytvořená regionální centra a ne se je někde na zelené louce snažit vytvářet, přinejmenším proto, že se mu to nedaří a těžko kdy dařit bude - viz Zličín, Letňany, Depo.
b) OK, ať si ta 213 vede kudy chce, stejně s ní (moc) nejezdím :-)
Kucíí, víte, ona je pravda ale úplně někde jinde
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 310
Registrován: 10-2002
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 21:54:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle mne by metro mělo spojovat už vytvořená regionální centra a ne se je někde na zelené louce snažit vytvářet, přinejmenším proto, že se mu to nedaří a těžko kdy dařit bude - viz Zličín, Letňany, Depo.
Podle mě metro nemusí být pouze flastrem na dopravní problémy. Proč by se nemohla dopravní infrastruktura řešit zároveň nebo v předstihu před řešením rozvojového území? Mám dojem že se tomu říká urbanizmus. Je to věc které nerozumím, ale tuším že to je o propracovaných koncepcích funkčního uspořádání území a ne jen o obestavování stanic metra stodolama hyper super. Zdá se mi, že v Praze se v posledních letech územní plánování omezuje na vybarvování územního plánu podle toho, jaké zrovna zájmy kde převáží. Třeba je to někdy demokratické, pokud převáží zájmy většiny obyvatel, ale je otázka do jaké míry je to koncepční.
Jinak o možnostech nebo spíš nemožnostech prodloužení A za Depo Hostivař jsem někde psal, ale nemůžu to najít. Ani tak problém by nebylo kudy, mezi Černokosteleckou a vlečkou (v souběhu s TT) je místo a tady by nevadilo ani povrchové vedení, ale větší problém by byl s napojením na stanici v současné podobě. Jediným účelem bylo zbavení se některých busů ze SK, takže při případném prodloužování za SK, pokud na něj vůbec někdy dojde, je stejně odkázána k zániku.
Přes Štěrboholy a Dubeč jezdím každý den. Nezdá se mi, že by zrovna potřebovaly metro a pokud se zde bude stavět, tak sídliště na placato. Pokud kolejovou dopravu, taky bych tam prodloužil, případně rozvětvil TT. Zatím jsem to nesledoval, ale určitě využití 7 po otevření HO pokleslo. Kdo by šel od metra na tramvaj když se těch pár stanic sveze busem rovnou od metra, takže v tramvaji je zde potenciál.
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 22:35:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím, že je to ještě ve hvězdách a vše se ještě může obrátit úplně naruby, takže se jedná zatím poúze o spekulace. Sídliště na placato? Já slyšel něco o 30 tisíci obyvatel... A do Běchovic čistě kvůli rozsíření směrové nabídky. A to nejen pro Prahu 21, ale i pro cestující z vlaků od Úval a Českého Brodu. Dnes totiž mohou z železnice přestoupit pouze na B ve stanici Masarykovo nádraží. Myslím, že přestup na A by se mnoha lidem hodil.
Co se týče urbanismu a metra, tak zastávám názor, že metro by mělo v první řadě řešit současné problémy, v tom se tedy se Syverinem shodnu, ovšem pokud jsou již všechny potřebné úseky metra dobudovány (a jednou k tomu dojde a mnoho těch nových úseků již nebude), může se zaměřit na nově plánované územní celky a jejich obsluhu - tedy právě např.sídliště Dubeč. Vše pochopitelně záleží na počtu obyvatel sídliště, ale jak říkám, to jsou zatím pouze spekulace. Co se týče metra stavěného do polí, tak myslím, že ve většině případů se okolí stanice výrazně rozvinulo, k čemuž by bez metra jistě nedošlo. Nejlépe se to asi povedlo na Černém Mostě, dále například na Chodově. Zličín už tak slavný není, neboť je od stávajících obytných celků poměrně vzdálen a odříznut Rozvadovskou spojkou, ale stále se o poměrně významný rozvoj jednalo, ikdyž v okolí vzniklo "pouze" nákupní centrum a ne sídliště. O Letňanech bych si zatím nedovolil spekulovat, když ještě nejsou ani otevřeny, uvidíme po pěti letech provozu. A čím bude nová stanice obklopena není náš problém, my pouze přizpůsobujeme nabídku poptávce a nesnažíme se měnit poptávku.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 549
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 16. června 2006 - 08:46:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Metro do Dubče? No nevím jestli by se tam vyplatilo.Zatím není jisté jak ta výstavba tam bude vypadat a jestli bude o tolik nových bytů vůbec zájem.Pokud tam bude metro potřeba lze ho dostavět vždy,ale pokud ho postavím za dosti drahé peníze a bude zbytečné,tak už s tím nic neudělám,jen se chytnu za hlavu.
V dnešní době bych o metru přemýšlel už jen D Písnice-někam k centru a B Zličín-Letiště Růzyně.
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 16. června 2006 - 15:54:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Akribius: B na letiště? Nééééé

Vždyť říkám, že než na prodlužování A na východ dojde řada, bude se vědet víc, zatím pouze spekulujeme. A vzhledem k tomu, že metro zatím takřka vždy napomohlo rychlému rozvoji okolí stanice, tak pokud nebude sídliště co do počtu obyvatel nic moc, pak mohou okolo stanic vyrůst budovy s neobytnou funkcí, kam bude dost lidí jezdit.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 16. června 2006 - 20:44:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

metro zatím takřka vždy napomohlo rychlému rozvoji okolí stanice

Nevím, nevím, mě třeba oblast Černého mostu připadá být jednou z nejzdegenerovanějších v Praze. Vskutnu neutěšený kosuek světa. Metro možná přispelo výstavbě, ale rozvoji? Nevím, nevím...
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 16. června 2006 - 21:11:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A čím bude nová stanice obklopena není náš problém, my pouze přizpůsobujeme nabídku poptávce a nesnažíme se měnit poptávku.
Můj problém to určitě není. Jen takové zamyšlení na téma metro a zelené louky.
Shodou okolností se dnes na dpp.cz objevil rozhovor s Kotasem, kde je mimo jiné:
Městská hromadná doprava je významným městotvorným prvkem a v tom vidím, nejvýznamnější rozdíl mezi Českem a Evropou. U nás se neustále snažíme přizpůsobovat poptávce, kdežto v Evropě je v současnosti snaha něco nabízet.
Ač Kotase beru s rezervou, tak s ním v tomto souhlasím.
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 16. června 2006 - 23:57:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Evropě už mají ale většinou všechny problémy vyřešeny a tak mohou stavět metro do polí za účelem rozvoje okolí nových stanic. My stále máme ještě nevyřešená místa a tak bychom se měli věnovat primárně jim.
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 430
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 17. června 2006 - 07:41:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No mně spíš šlo o to, že je zbytečné blokovat další výstavbu sítě metra tím, že budeme čekat, až se nám nějaká soukromá developerská firma uráčí postavit u Dubče, Štěrbohol a Běchovic plošně nevelké síldiště pro 30000+ lidí. Že takové sídliště bude v ÚP ještě vůbec nic neznamená, Praha sama o sobě to těžko bude stavět. Proto bych radši zahnul na Zahradní město, které se tím může obsloužit, a pak si klidně pokračoval přes Hostivař do Dubče. Stavět stanici metra kdekoli na Průmyslové je naprosto neefektivní, sice budeme ovlivňovat poptávku nabídkou, ale tahání lidí do polí za účelem přestupu mi opravdu přijde nechutné. Navíc tam naprosto není záruka jakéhos urbanistického rozvoje (jako byla na ČM, kde magistrát postavil docela velké sídliště, podle mne to tam tak nehostinné není)
Kucíí, víte, ona je pravda ale úplně někde jinde
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 674
Registrován: 12-2003


Odesláno Sobota, 17. června 2006 - 11:58:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich: Co to prosim te meles? A jeste to ani neumis napsat :-) Pise se Cerny Most :-) Je videt, ze tu nebydlis. Jinak je to vcelku pekny sidliste, tedy hlavne Cerny Most II. Bez metra by tu byla doprava nejen obyvatelu sidliste CM, ale predevsim vzdalenejsich katastrofalni. Predevsim diky krizovatce Podebradska-Kbelska, kdy to leckdy byvalo maso a autobusy nabiraly v tech nejhorsich pripadech i 40ti minutova zpozdeni. Mimo to hyper super tam stalo drive nez metro :-) Tedy hlavne kvuli jeho neutesenemu financovani. Viz. hypersuperlinka Ceskomoravska-CCM. O tom neutesenym kousku sveta se tak muzu jen vesele smat :-) Kdyz tu znas velky ho....
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 1-2004
Odesláno Sobota, 17. června 2006 - 12:21:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1099 & Černý Most:
Nejprve obecně předešlu, že urbanizovanou oblast, kde se nedá rozumně chodit pěšky, považuju nejen za neutěšenou, ale rovnou za hnusnou a urbanisticky zbabranou. Pro sídliště na jih od metra ČM to samozřejmě neplatí, ale co je od metra na sever a východ...
Souhlasím, že bez metra by byla doprava pro Horní Počernice a 3xx v háji kvůli křižovatkám s Kbelskou a pravidelným zácpám někam k Lehovci. Ale teď už je to přečasto v háji zas. Zácpy vznikají pravidelně zhruba od nájezdu u metra (že by dopravní indukce?). Autobusy, které potřebují k metru, stojí často ve společné zácpě s auty, která jedou od severní poloviny hyper-super ven z Prahy.
Takže teď to tam skutečně je už zase neutěšené.

Nebo vy byste si pro přesun z celkem luxusní kavárny, popř. pizzerie na Chvalském zámečku k metru (ca 20 minut, z kopce, tedy na zažití ideální) zvolil pěší vycházku, ať už po Náchodské, kolem Lidlu, Jetky, podchody pod nájezdem, kolem MCd-drive, a přes zanedbané obratiště autobusů? Nebo byste raději volil menší zacházku do podjezdu pod Východní Spojkou a pak kolem CČM? Obě varianty jsou zajisté stejně romantické.
Ale jestli se vám ta oblast líbí, tak proti gustu žádný dišputát...
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 675
Registrován: 12-2003


Odesláno Sobota, 17. června 2006 - 12:46:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vratislav: to se da, ale resit ..... zanedlouho se zacne stavet novy podjezd Chlumecke .... a take by nebylo naskodu zridit, treba docasne nebo operativne vystupni zastavku u nadchodu. No jestli myslis podjezd za Ikeou smer Chvaly kolem benzinky a Lidlu ... tak to me skutecne nezajima. To uz neni Cerny Most, ale Horni Pocernice a taky nevim proc bych chodil tudy pesky. Jo nekolikrat sem tam byl .... nic zvlastniho ani hnusnyho tam neni. Jinak slovo drive jasne urcuje k jakemu ucelu to je :-) Jinak pesky se tam da jit samozrejmne tez naprosto bez problemu. No, ale mozna ti bude prijmnejsi obchodni zona Metropole Zlicin, kde primo pred vchodem je cily dopravni ruch a je tam prechod se semafory :-))) Jinak pesky, respektive na prochazku chodim smer Dolni Pocernice nebo na kole po cyklostezce. Uprimne to co popisujes nejsou obytne oblasti ... ja hovorim o obytnem celku a okoli. To, ze do metra zateka atp. je sice smutny, ale je daleko hnusnejsich mist. A tohle je je vcelku v pohode. Teda jeste nasi dementni spoluobcane co tam neustale delaj chlivek a vali se tam haldy odpadku. Ovsem tohle je v lidech. Uklizeni probiha denodenne a je to jaksi malo platny ...

(Příspěvek byl editován uživatelem 1099.)
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 1-2004
Odesláno Sobota, 17. června 2006 - 14:08:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1099: No, bydlím v HoPo, takže důvody chodit tam mám . Proto mě nepřesvědčíte, že to tam není hnusné. Je to tam hnusné tak nějak "standardně", jako asi na tom Zličíně (kde to ale neznám, říkám rovnou). Kdyby to nebylo podél té dálnice tak odpuzující, tak by tam chodili procházkou na metro lidi třeba proto, že chtějí udělat něco pro svoje zdraví (to tam opravdu nehrozí). Dolem (Směr Village) je o něco lepší, jde se starými Chvaly a jen celkem krátce podél silnice. Příbuzní třeba chodí v sobotu pěšky do Ikey. Na procházku k metru (nebo na to, aby to za vlahého večera při návratu z města vzali pešuňkem) je ale přesvědčím těžko. Tam je to prostě horší, nepovedlo se tam skoro nic.
Možná si počkám na úpravy spojené s tím podjezdem, ale obávám se, že výsledek (pro ty, kdo tam nejezdí autem) bude jen horší. Že by se tam v rámci té přestavby postavila cyklostezka, když už je ten chodník značený jako cyklostrasa, na to ani nemyslím, to tam spíš přibydou schody.
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 676
Registrován: 12-2003


Odesláno Sobota, 17. června 2006 - 14:34:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Znovu rikam, ze tohle misto uz neni Cerny Most, takze me to nezajima. Do Ikeii a CCM chodim z druhe strany, tedy ze sidliste, kde je to naprosto v pohode. Pripadne od metra. Hihi a kdyz sem tamtudy chodil, mysleno smer Chvaly, tak neexistovala zadna Ikea ani CCM, jeste tam bylo hriste CKD :-))) Pozdeji nekolikrat autem, nic zasadniho sem si nevsiml snad krome zatarasu a zabraneni vjezdu do jedne mistni ulice a samozrejmne zvyseni dopravy v Hartenberske. Jak bylo prezentovano tenhle objezd ma byt docasny. Jinak, jak sem jiz rekl ja chodim na prochazky uplne jinym smerem a pokud potrebuji do Hornich Pocernic, tak se tam urcite nebudu plahocit pesky, ale dojdu si na 273.

(Příspěvek byl editován uživatelem 1099.)
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 10-2002
Odesláno Sobota, 17. června 2006 - 23:52:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mouser: To je případ od případu, ale problémy jsou vesměs všude.
I v Praze byly některé úseky metra součástí urbanistické (anti)koncepce (VB,IIC) a stavěly se do polí, kde se s budovatelským úsilím skládaly králíkárny, přitom problémových míst k řešení bylo dost a mnohá nejsou řešena dodnes. Sice to bylo bylo v době, kdy se plánovalo všechno, ale to záměr řešit dopravu zároveň s rozvojem území nijak nesnižuje. Je fakt, že provedení je asi horší, ale taková byla doba.

Černý Most:
Občas tudy jedu na kole a cesta podjezdem mi nepřipadá jako příjemné místo. Provoz je tam značný, kus chodníku vede křovím, kde není ani pevný povrch a před mostem není chodník vůbec. Ta druhá cesta není o nic lepší.}
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 682
Registrován: 12-2003


Odesláno Neděle, 18. června 2006 - 09:49:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: Takovy maly hacek .... v podstate to jen zopakuji. To uz je Praha 20 - Horni Pocernice :-)
Ja se bavil o CM - Praha 14.
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 1-2004
Odesláno Neděle, 18. června 2006 - 10:32:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1099: Pokud bysme chtěli být přesní, tak je to část Horních Počernic, Chvaly. A Vy zjevně chodíte na procházky k Martiňáku na katastr Dolních Počernic, což je Praha 14 tak napůl .

Nic to ale nemění na tom, že od stanice metra na východ to není žádná sláva, ať to leží na katastru MČ P-14 (na jih a západ od Chlumecké ) nebo P-20 (na sever a východ od CHlumecké).
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 683
Registrován: 12-2003


Odesláno Neděle, 18. června 2006 - 10:55:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No ja sem nerekl, ze Dolni Pocernice patri do Prahy 14. Oni sou samostatnou mestskou casti, akorat je urad MC Praha 14 poveren nekterou agendou i pro tuto MC.
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 10-2002
Odesláno Neděle, 18. června 2006 - 11:55:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Větvení: Já zas nejsem takovým odpůrcem větvení a nevím v čem je Praha v tomto ohledu natolik odlišná že by bylo nevhodné. Co kdyby max. interval ve větvích zůstal 10min, na společném úseku 5min a poptávce se přizpůsobovala délka souprav? Ve společném úseku si polepší. Dnes to není možné, ale než se dočkáme první větve (pokud vůbec), bude třeba už z části obměněn vozový park a při zadání by se na toto mohlo myslet. Min. interval je 90s, reálně dejme tomu okolo 2min. To znamená do každé větve 3-4min. To je málo když se dojde k závěru že do určité oblasti to stačí? Dnes tam třeba jezdí tramvaj nebo bus po 7min.
Otázkou je na jakou kapacitu by se měla větev navrhnout. Zda na plnou jakou má společný úsek trasy s tím, že by nebyla plně využita, nebo na poloviční, což by mohlo činit problémy při přerušení provozu na druhé větvi. Ale to asi záleží na konkrétní situaci, zda lze vést k druhé větvi náhradní dopravu atd.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 769
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 18. června 2006 - 13:42:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak 16.6., 21:11 "na dpp.cz objevil rozhovor s Kotasem, kde je mimo jiné: Městská hromadná doprava je významným městotvorným prvkem a v tom vidím, nejvýznamnější rozdíl mezi Českem a Evropou. U nás se neustále snažíme přizpůsobovat poptávce, kdežto v Evropě je v současnosti snaha něco nabízet."

Vysledkem je, ze v "Evrope" se jim podarilo zvysit vyuzivani MHD/VHD za predposlednich 10 let o 5-50 procent. Z prumernych 5-8 % na 10-15 % obyvatel, kteri pravidelne vyuzivaji VD k cesta, do prace. (V Cesku je toto cislo stale vysoko nad 50 %.)

Zajimave ovsem je, ze mnoho dopravnich podniku hlasi narusty cestujicich v radu desitek procent za posledni rok - rok a pul. Neudelaly pro to naprosto nic, udelaly to za ne naftarske koncerny a produkcni zeme.

Mouser: "V Evropě už mají ale většinou všechny problémy vyřešeny a tak mohou stavět metro do polí za účelem rozvoje okolí nových stanic."

A Vy o nejakem takovem pripadu vite? I londynsky olympijsky areal ve Stratfordu se stavi v mistech, kam vede narodni zeleznice, mestske metro a mistni rychlodraha a kde pred 20-100 lety "to zilo". Vzhledem k restrukturalizaci britskeho hospodarstvi to ovsem bylo do lonskeho roku velmi zanedbane predmesti, bez ohledu na vsechny koleje a dalnice.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 258
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 06:12:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1099:

1) Husy jsme spolu nepásli. To jenom tak k obecné slušnosti.

2) Černý Most se opravdu píše tak, jak uvádíte, ale když už se pouštíte do oprav pravopisu, dejte si pozor, protože "40ti minutova" zpoždění český pravopis nezná.

3) Uhodl jste, nebydlím na Černím Mostě, ale na Lehovci... ;)

4) ...tři roky jsem studoval a pak další zhruba čtyři pracoval kousek za dálnicí směrem na Chvaly/Horní Počernice, takže jsem se tam něco nachodil...

5) a jestli celou oblast (nejen nové sídliště) považujete za krásnou a urbanisticky dobře zpracovanou, tak nezbývá než dodat: proti gustu, žádný dišputát... ale asi se neshodneme.
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 688
Registrován: 12-2003


Odesláno Středa, 21. června 2006 - 09:47:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich: Hihi a sme u toho to "za", jsou Horni Pocernice. Cerny Most je ohranicen Ikeou, CCM, respektive Chlumeckou. Co se tyce sidliste, at uz I ci II, ano libi se mi, co se tyce urbanistickeho zpracovani ... pekny. Neni to jen panelakova sed, kde je vsechno stejny. Beru-li v potaz vlastni sidliste ohranicene Chlumeckou, Bryksovou, Arnosta Valenty, Ocelkovou a Broumarskou. Od roku 1990 co tu bydlim, se tu hodne veci zmenilo, pribylo novych domu, obchodni zona, velice se zlepsilo dopravni spojeni. Tedy momentalne bych vynechal polemiku, co se tyce stavu voz. parku na Bcku :-) Jinak bydlim v te casti, kde se momentalne stavi dalsi nove domy. Tedy kousek od ulice Arnosta Valenty respektive Ocelkovy. K tomu pravopisu ... no ehm. kdyz pisu nespisovne, ci hovorovou cestinou .... ale velky ci maly pismeno je porad velky nebo maly :-) Ale to jentak na okraj, prepise se kazdy :-)
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
M1 - Maracaibo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.168.54
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 10:17:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak se vám líbím?

Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 259
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 18:20:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1099:

Aha, už chápu, každý jsme jinak chápali Černý Most. No je to možná trochu nesprávné z hlediska územního členění, ale z ohledem na vznik diskuze stran rozšiřování MHD a vlivu na rozvoj města. V tomto světle jsem měl na mysli okolí stanice metra Černý Most a těžko se mohu zastavit na Chlumecké (za tu dálnici na Chvaly jsem chodil, ale oblast za dálnicí už jsem nehodnotil ;) Ruku na srdce, tohle se Vám zdá jako dobrý a pro město zdravý rozvoj? Nemyslím to sídliště, ale dejme tomu oblast pokrývající tak 225 stupňů z metra čelem k Chlumecké a za ní plus tak 45 stupňů přičtěte na pravoboku.

Ale nakonec, někomu se to líbit může, mě to přijde bezútěšné a smutné.
K_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 8-2002
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 19:13:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemáte někdo fotky vnitřku "ledničky" v rekách pro B? Dneska sem s nim jel poprvý, a nechápu jak to může bejt tak velký.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 20:19:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vot těchnika
http://www.metroweb.cz/diskuze/download.php?id=1586
K_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 8-2002
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 23:43:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

koukam že vzali třicet let starý (elektronkový? :-) krabice a narvali je do vozu. No to už je trochu moc...
Dnešní výrobek by se měl vejít tak maximálně do bedny od počítače, ne?
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 10-2002
Odesláno Čtvrtek, 22. června 2006 - 07:19:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O důvodech je dostatečně psáno v tomto tématu: http://www.metroweb.cz/diskuze/viewtopic.php?p=38526#38526 . Bohužel jsou tam toho mraky a je potřeba se tím prokousat.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Čtvrtek, 22. června 2006 - 09:25:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K K:Dnešní výrobek by se měl vejít tak maximálně do bedny od počítače, ne?
odpovím jedním slovem: schvalování.
Stačí?
K_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 8-2002
Odesláno Čtvrtek, 22. června 2006 - 12:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stačí.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 658
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 22. června 2006 - 17:10:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: zdání klame, prakticky všechny oblouky jsou 190 nebo 150 metrů bez převýšení, takže maximálně opravdu 40 resp. 35 km/h.
Schopnost ACBM (tedy zařízení automatizačního) zastavit provozně "na dlani" nemá kupodivu vůbec nic společného se schopností SOPu (tedy zařízení zabezpečovacího) zastavit vlak nouzově, když se něco semele. Proto je tam ta "dejvická" dvacítka, aby z ní vlak stačil zastavit na tom krátkém kousku za sklem.
Nin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 8-2003
Odesláno Úterý, 27. června 2006 - 18:09:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

v sobotu 24.6.2006 odjela na reko do Plzně další sv. 81-71 a to čísel 2170-2417-2403-2416-2176.
Do práglu byla přivezena sv. 3333 - atd a dále čtyři čelní vozy 81-71M. takže celkem 9 vozů.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 23628
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 03. července 2006 - 02:13:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Praha vyhlásila válku černým pasažérům

3. července 2006 1:00
Každý patnáctý člověk se veze pražskou hromadnou dopravou zdarma, tedy bez platné jízdenky. Revizoři přitom loni odhalili pouze tři setiny procenta všech černých pasažérů. Odhady finančních ztrát se tak pohybují v řádu milionů.
Alarmující bilanci se město nyní pokouší změnit a v rámci politiky nulové tolerance i u menších přestupků razantně mění přístup k černým pasažérům.

"Od jara zaměstnáváme o 33 revizorů více, v současnosti dopravu střeží celkem 151 lidí," říká vedoucí odboru přepravní kontroly Dopravního podniku Josef Hocek.

Do styku s revizorem tak každý den přijde kolem 18 tisíc lidí, pokutu přitom vyfasuje zhruba sedm stovek z nich. A město doufá, že jich díky pracovní výkonnosti nováčků ve službách DP přibude.

Pomoci by jim v tom měla i policie. Brzy totiž proti nepoctivým cestujícím spojí síly revizoři v metru se strážci zákona v mnohem větší míře, než tomu bylo dosud. "Více těchto kontrol proběhne hlavně v nočních hodinách," slibuje Hocek.

Loni revizoři přistihli na dvě stě padesát tisíc lidí bez jízdenky. "Na pokutách jsme vybrali 97 milionů korun, o deset milionů více, než v roce 2004," říká Hocek, který vyšší tržby DP přičítá zvýšení přirážky od loňského 1. července.

Oproti dřívějším osmi stovkám totiž nyní lidé zaplatí devět set padesát korun. Platba na místě nebo do patnácti dnů v doplatkové pokladně DP jim přirážku sníží na pět set.

Cenová politika města se tak dotkla spíše poctivých cestujících. Například cena základního jízdného se zvedla ze 14 na 20 korun. Obavy z masového nárůstu černých pasažérů se však podle Hocka nenaplnily. "Nárůst přistižených nebyl nijak dramatický," tvrdí.

and, MF DNES

Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Tydyt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.194.34.123
Odesláno Pondělí, 03. července 2006 - 08:46:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mno, tak treba konecne zacnou kontrolovat i nase opalenejsi spoluobcany.
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 715
Registrován: 6-2005


Odesláno Pondělí, 03. července 2006 - 12:44:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mě včera kontrolovali 7x !!! ale je fakt že jsem byl šotoušit po městě a dost jsem popojížděl
Absolutí šotoflek je v baru Podraz na Štvanici.
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2350
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 03. července 2006 - 17:30:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nehoda metra ve Španělsku
odkaz

http://www.novinky.cz/zahranicni/desitky-mrtvych-pri-nehode-metra-ve-spanelsku_89729_ra9us.html
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3040
Registrován: 5-2005


Odesláno Pondělí, 03. července 2006 - 17:30:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mě včera kontrolovali v Praze 2 x na té samé lince. Byla to linka 191 z Petřin na Na Knížecí a první vystoupili na Spiritce a další pak nastoupili na Klámovce.
minulost, současnost, budoucnost MHD V OSTRAVĚ Ostravákovy stránky

...s DPO na věčné časy a nikdy jinak... a doufám, že již brzy bez chamtivého bobra na radnici
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 10-2002
Odesláno Pondělí, 03. července 2006 - 19:36:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

....
Revizoři přitom loni odhalili pouze tři setiny procenta všech černých pasažérů. Odhady finančních ztrát se tak pohybují v řádu milionů.
.....
Do styku s revizorem tak každý den přijde kolem 18 tisíc lidí, pokutu přitom vyfasuje zhruba sedm stovek z nich. A město doufá, že jich díky pracovní výkonnosti nováčků ve službách DP přibude.
.....

Že by se to zvedlo na čtyři setiny procenta, nebo na dramatických pět setin procenta či závratných šest setin procenta při vzrůstu počtu revizorů o 39%? Efektivita revizorů je v souladu s efektivitou fungování celého DP.
Vidím dvě možnosti, buď změna odbavovacího systému nebo s ohledem na výši provozní ztráty hrazené městem MHD zdarma, což by se mohlo vrátit na externalitách. Ale o tom jsme možná už někde diskutovali, takže je to mlácení prázdné slámy.
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 03. července 2006 - 20:28:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: Změna odbavovacího systému se snad do budoucna chystá (mj.kvůli neochotě Kladenska nechat se začlenit do PID (údajně kvůli tomu, že KLID narozdíl od PIDu odbavuje pomocí čipových karet)).

Docela by mne zajímalo, odkud pocházejí ta čísla o celkovém počtu černých pasažérů. To jsou jen odhady?
Pokud ano, pak jsou nějaká čísla a statistiky zbytečná (nepřesná).
Pokud ne, jak to kdo může vědět?

Dále mne v souvislosti s touto problematikou napadá dotaz: vybere se více peněz na pokutách od černých pasažérů nebo na jízdenkách, které si koupí, když proti nim zřídím přísná opatření?
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 10-2002
Odesláno Pondělí, 03. července 2006 - 23:14:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Určitě jsou to statistické odhady. Černí pasažéři se těžko počítají. Čísla mohou ale být poměrně přesná, záleží jak se k nim dobereme. Zřejmě se vychází z počtu kontrolovaných a z toho kolik bylo černochů. Protože si žádný revizor nedělá čárky, kolik zkontroluje lidí, jde o odhad, počet postihů už spočítat lze. I když mohou být vstupní údaje lehce nepřesné, tak se to s určitou statistickou chybou ustálí na poměrně přesné hodnotě. Čím větší vzorek uděláme, tím se dá předpokládat menší chyba.
To druhé by šlo vypočítat. Víme že bez jízdenky jezdí každý patnáctý, tak z celkového počtu přepravených osob dáme dohromady kolik jich je. Kdyby dal každý 20,- (poměrnou částku z předplatného za jednotlivou jízdu lze asi zanedbat) víme o kolik se přichází. Pak víme že revizoři odhalí 0,03%, ti zaplatí na místě nebo to znich pak vyrazí Sokolík a odečteme náklady s tím vším spojené.
Předpokládám, že pánové politici před rozhodnutím o zdražení jízdného mají poměrně podrobné analýzy na základě kterých dělají svá uvážená rozhodnutí.
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 10-2003


Odesláno Pondělí, 03. července 2006 - 23:36:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Změna odbavovacího systému se snad do budoucna chystá
Ono samotne zavedeni turniketu jizdy na cerno nevylouci. Jen je o neco omezi. Staci se na jakekoliv Parizske stanici metra par minut divat na turnikety, a poznate, ze se chodi ve dvou lidech na jednu jizdenku, preskakuji se turnikety, chodi se dvermi urcenymi pro vychod ...

Samozrejme to omezi urcitou skupinu lidi => pan v saku, dama v kostymu a lodickach a starik o holi urcite nebudou skakat pres turnikety. I kdyz i starika o holi jsem videl prelezat.

Takze revize jizdenek stejne musi zustat. Jinak obcas revizori stoji "za rohem" a jen sleduji kdo skace/proleza turnikety. A tyhle lidi si vytahuji.

V tramvajich v Montpellieru funguji zase revize jizdenek tak, ze tramvaj prijede do zastavky, kde ceka 14 revizoru (v uniforme) - po dvou nabehnou ke kazdym dverim a behem minuty zkontroluji celou soupravu. Zdrzeni skoro nulove a cerni pasazeri nemaji sanci.
David_pecina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 11-2003
Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 09:06:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tak ted hlásili v rádiu že těch mrtvých ve Valencii v metru je již 41 :-((
Všichni jsou blázni, jenom já jsem tramvaj T3.
Pankreas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 9-2003
Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 14:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"...v rámci politiky nulové tolerance i u menších přestupků..."

To je presne vec, ktera krasne zni a pritom, kdyz se nad ni zamyslite, je absolutne protismyslna. Cemu pomuze "nulova tolerance" k lidem, co presvihli casovou platnost/evidentne nepochopili tarifni system/nevymenili si znamku rocniho kuponu/nezaplatili za zavazadlo?
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 806
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 14:49:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nulové tolerance i u menších přestupků

Já bych řekl, že "menší přestupek" je jízda bez platné jízdenky - protože povinnost mít nějaký jízdní doklad mi ukládá Přepravní řád čili jakýsi obecně závazný předpis (vyhláška MD).
To vše, co je "níž", už je jen problém vztahu dopravce - cestující, protože všechny tarifní podmínky (určující, že musím mít napsané číslo na kuponu nebo jízdenku pro X zón) už jsou jen interní podmínky dopravce, neschválené žádným správním orgánem.

Protože Praha se snaží podle svého "velkého vzoru". Zatím se jí ovšem nějak nedaří eliminovat ty větší přestupky (když Vás někdo okrade o méně než x tisíc) ani trestné činy (když Vás přitom praští).
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 807
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 14:54:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak mne ovšem docela překvapují zdejší názory na to, že nejlépe by bylo jezdit zadarmo. Já jsem myslel, že většina diskutujících nemá ráda, když se veřejné dopravě říká "socka" - jenže socka je právě to, co je zadarmo (sociální služba, placená z daní).

Socka není třeba doprava ve Švýcarsku a proto ji (ti bohatí) Švýcaři poměrně hodně používají. Jenže jednorázová jízdenka stojí totéž co 2 litry benzinu v aktuálních cenách a předplatní jízdenka je proti autu levnější jen v případě, že člověk nemá kde parkovat.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 20:39:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Adam_r: Taky sleduju turnikety když mám příležitost. Je občas komické co lidi vymyslí aby jeli načerno. Ještě jsem neviděl nepřekonatelný, ale jeden typ se tomu blížil. Měl dvoje dveře za sebou, takže se do něj těžko nasoukali dva (ale šlo to), bohužel byl blbě průchozí s bagáží, byl dostatečně vysoký aby nešel přeskočit, výstup se musel odblokovat jízdenkou, jízdenka nešla podat ven a když se to podařilo, během asi 10min jí to neakceptovalo.
Arj: Jsem extrémista, nepustit bez jízdenky nebo udělat "socku". Celkem by mě zajímalo jaký vliv na používání MHD by to mělo.
Knyta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 1-2006
Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 22:46:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já teď docela často jezdil londýnskou MHD - když jsem tam byl porvé, naivně jsem se domníval, jak si všichni kupují jízdenku a nepodvádí - není tomu tak. Postupem času jsem zjišťoval, že turnikety v metru se dají bez problému projít ve dvou, když se vám nechce přes turnikety, stačí projít vrátky pro cestující se zavazadly a zamávat na zřízence jakoukoliv londýnskou jízdenkou (ještě se mi nestalo, že by mi ji zblízka kontrolovali). V autobusech to lidé dělají tak, že nastoupí zadními dveřmi nebo prostě drze projdou kolem řidiče aniž by se obtěžovali mu ukázat jízdenku. A pak je tu DLR (Docklands Light Railway) ve východním Londýně, která k jízdě načerno doslova láká, protože ve stanicích (nevím proč) nejsou turnikety - ale poměrně často se tu vyskytují revizoři, které však každý pozná - od zavedení čipovek Oyster Card musí mít revizoři na krku pověšenou čtečku na tyhle kartičky, takže jsou nepřehlédnutelní. V každé stanici DLR píšou, že za jízdu načerno se účtuje 20 GBP. Párkrát jsem zažil, že revizor někoho chytil, ale místo udělení pokuty dotyčnou osobu jednoduše vyhodil na nejbližší stanici z vlaku. Já si ještě v Londýně načerno jet nedovolil a poctivě si kupuju jednodenní jízdenku za neuvěřitelně drahých 5,40 GBP

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace