K-report
 

Archiv do 04.listopadu 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » BRNO přestavba žel. uzlu a nové nádraží » Archiv do 04.listopadu 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Středa, 25. října 2006 - 08:31:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je pravda, že Zlatuška přetáhl zeleným pár mandátů.
člověk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.5.212
Odesláno Čtvrtek, 26. října 2006 - 23:03:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a socani, kteří také chtějí nádraží v centru neposílili? oslabili jen proODSunové strany a straničky, čili ODS, KDU a KSČM. Takže změna poměrů sil z 40:15 na 30:25 mi přijde hafo dobrý výsledek. ta kampaň znamenala změnu 10 mandátů!!!
btw, komunisti hledají hlavní příčinu svého neúspěchu především v podpoře ODSunu, není vyloučeno, že změní názor, aby si zachránili krk a příště se do zastupitelstva dostali. ani KDU už není o ODSunu tak pevně přesvědčena. však uvidíte do pondělka příštího týdne ;-)))
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pátek, 27. října 2006 - 07:35:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenže KSČM jak její příznivci vymírají, tak oslabuje i v celostátním měřítku a ODS v Brně v komunálkách dosáhla v počtu hlasů rekordu, akorát se to jinak přepočítává na mandáty, takže ve skutečnosti oslabila. A nejsem si tak jistý, zda strany z koalice Nádraží v centru budou nadále tak radikální, neboť jedna věc je něco hlásat v opozici a druhá věc pak vysvětlit občanům, proč má Brno přijít o velké peníze od státu i Evropské unie. Připravit přestavbu železničního uzlu Brno s nádražím v centru města totiž nejde stihnout tak, aby mohly být z EU čerpány prostředky v období 2007 - 2013. Vyžadujete to mimo jiné zásadní přepracování a schválení územního plánu města, což zdaleka nebude tak jednoduché, neboť mimo jiné na území města podle návrhu Ing. Dukáta má být vybudováno 9 km nových tratí. Nový územní plán může být hotový nejdříve v roce 2010. Pak posouzení vlivu stavby na životní prostředí, územní řízení atd. Zkrátka tak v roce 2013 to může být připraveno k realizaci, jenže je otázka, zda nám v dalším plánovacím období EU něco dá, neboť mezitím EU nabere další chudé členy (Rumunsko, Bulharsko, možná Turecko) a mi již budeme spíš přispěvatelé do rozpočtu EU než příjemci. Také částka na přestavbu železničního uzlu Brno v ceně 16 mld. Kč s nádražím v centru je podle mne silně podhodnocená, odhaduji to na 35 mld. Kč. A také je nutné očekávat vznik nových občanských sdružení, které budou z nějakého důvodu blokovat i tuto akci (úděl každé dopravní stavby v Brně).
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pátek, 27. října 2006 - 07:58:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A to si pište, že pokud teď bude ODS v opozici, tak v dalších komunálkách v roce 2010 koalici Nádraží v centru převálcuje, neboť jejím jediným výsledkem bude chátrající nádraží v centru.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 27. října 2006 - 09:24:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TO je opravdu prověřená logika - raději vybereme peníze na jakoukoli ptákovinu, kterou sice málokdo chce, ale je připravená, hlavně že něco postavíme, než abychom raději počkali a potom postavili něco, co bude sloužit řadu desetiletí. Vzpomínáte si na bolševický projekt rychlé šaliny přes všechny parky za divadly a botanickou zahradu, vše hloubeno z povrchu? Taky se říkalo, že když se nezačne stavět, tak si cajzli love nechají na něco jiného. Evropské peníze jsou akorát chimérou. Brněnské ODS tu čtyřletou karanténu přeju, aspoň se vydezinfikuje od všech Jonášů, Venclíků a jim podobných. A to říkám jako pravicový volič. Nechci další Jalty, šváby, špalíčky.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pátek, 27. října 2006 - 11:18:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ptákovina a vyhozené peníze - nádraží v centru.
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 1-2004
Odesláno Pátek, 27. října 2006 - 11:39:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Někdo tu psal, že první etapa rkeonstrukce může sloužit pro obě polohy nádraží - tedy na přeprojektování je nějaký čas.
A vzpomeňte si, že v Praze se začala stavět podpovrchová tramvaj - a teď tam je metro. (uznávám, tehdy byla trochu jiná situace - ale asi by to zase chtělo nějaké zahraniční experty, když ne z Moskvy, tak z Bruselu :-) , kteří by řekli: "Stavte to v přisunuté poloze" - a bylo by.)
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pátek, 27. října 2006 - 12:01:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zahraniční experti zde již byli. Italská společnost Studio Amelia Roma a německá Dresner a Sommer. Obě podpořili odsunutou polohu hlavního nádraží, němci ale doporučili realizovat současně i výstavbu severojižní diametru (může to být tím, že Italové a Němci jsou velkorysejší než naši lidé, kteří se bojí každé novoty). Předtím SUDOP BRNO nakreslil kompletní kolejová schémata pro obě varianty uzlu. Tedy i v přísunuté poloze nádraží (dvojkolejný nákladní průtah byl v tomto návrhu veden dolním nádražím na estakádě na kótě 206 m - tedy o 5 m výše než dnes - a dolní nádraží bylo celé sneseno).
Odstavné nádraží v Heršpicích umožní realizovat přestavbu uzlu s osobním nádražím v centru i v odsunuté poloze, jen v poloze nádraží v centru by byly pro drážní dopravce vyšší provozní náklady z důvodu větší vzdálenosti odstavního nádraží od osobního (cca 4 km). Z odstavného nádraží A a B je to dnes poloviční vzdálenost.
Ad Goldfinger - je škoda, že rozvoj železnice a města se stává obětí politického boje. Přece ODS můžete odstavit jiným způsobem, třeba prokázat jim nějakou korupční aféru.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 27. října 2006 - 12:48:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sommráky bych raději ani nezmiňoval. Obecně se ví, jaké bylo zadání a požadovaný výsledek. S objektivitou má něco společného jen stěží. Obecná shoda panuje nad první etapou - odstavné nádraží se zázemím pro údržbu a zřejmě i nad SKJD, který však bohužel není územně připraven. Nicméně tady by se asi začít dalo. Právě jenom díky diametru by odsunuté nádraží nemuselo tolik vadit, protože podstatná část frekvence sever-jih by komfortně dojela do jiných zájmových míst a nemusela by přetěžovat MHD. Bez diametru to mhd možná zvládne, ale za cenu enormních vícenákladů na nová vozidla, kapacity vozoven, spotřebu energií, platy řidičů atd.
Rozhodně nesouhlasím s názorem, že odusn nádraží se automaticky rovná rozvoji železnice a města a obráceně. Naopak trvám na tom, že jižní čtvrť musí být naprojektovaná tak, aby přitáhla lidi bez toho, aby tam museli kvůli nádraží, jak si to představuje arch. Dokoupil.
Politikum udělala z nádraží svou konfrontační politikou ods a teď jenom sklízí, co zasela.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pátek, 27. října 2006 - 13:23:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hm... tak to nesouhlasím, že to udělala svou konfrontační politikou ODS. Ta spíš o záměrech města mlčela a celou kampaň rozjela strana zelených. ODS se jen přihlásila ke koncepci tradované 80 let, a to říkám jako nevolič ODS.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1260
Registrován: 8-2004


Odesláno Pátek, 27. října 2006 - 19:40:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S tím by se dalo souhlasit, kdyby nebyla ODS naprosto hluchá k alternativním návrhům!
Kuřáci jsou nesvéprávné a život ohrožující bytosti
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 661
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 28. října 2006 - 08:32:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Bohumil:
Tak tu "studii" od "Dresner a Sommer", nebo jak tu společnost nazýváte, jsem četl. Účelově vybrané argumenty tak, aby odsun vyšel o pár bodů lépe než zachování stávající polohy. Stačilo by do studie dodat např. vliv obou poloh stanice na městskou hromadnou dopravu ve městě, resp. na dostupnost jednotlivých důležitých částí Brna z hl. nádraží (snad proto tam tato část zcela chybí) a odsunutá varianta by v hodnocení dopadla úplně jinak.

A zmiňujete "koncepci tradovanou 80 let", k tomu jen tolik, že za těch 80 let se mnohé změnilo (priority a pohodlnost cestujících, rozšířenost osobního automobilu - kolikže procent obyvatelstva mělo před 80 lety doma osobní automobil???, prosím porovnejte si, jaké stavby obdobného charakteru se stavěly například v Německu před 80 lety a jaké dnes).

Tzn. pokud bude v Brně nádraží odsunuto, tak:

Velká část cestujících, která dnes do Brna vlakem dojíždí, přesedne do autobusu či do automobilu, jedoucího přímo do centra. (Naivní představa odsunovačů, že cestující který přijede na odsunuté nádr. a při své cestě od nádraží do centra jaksi "mimochodem" projde novou obchodní čtvrtí a utratí tam nějaké peníze mi přijde velice naivní).
Cestující, jedoucí tramvají po Brně pojede delší dobu (protože místo přímé jízdy centrem bude nucen absolvovat delší trasu vedoucí k/od nového hl.n. Stráví tak v MHD delší dobu, MHD najede víc km a bude tak pro objednatele dražší než dnes.
Tranzitním cestujícím, kteří Brnem jen projíždějí, je to fuk, kde vlak zastaví.
PEVA
Zghk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 7-2002
Odesláno Sobota, 28. října 2006 - 14:48:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Peva No 661:

Ou, ou, ou, jeden by řekl, že když se zde některé nesmysly nevyracejí celý měsíc, tak že snad už nimi nikdo nebude argumentovat, ale je vidět, že jsou to jen plané naděje a že je třeba to stále opakovat.

Tak za prvé: Kde jste přišel na to, že všichni dojížděči do Brna míří augerechnet do centra a že nevystoupí třeba v posunutých Židenicích (nyní ÚP), nebo na Olomoucké (nyní nic) nebo ve směru od Střelic na Vídeňské (nyní také nic, resp. Heršpice v NÚP).

Za druhé: Příměstské autobsy do centra Brna již skoro nejezdí a v dohledné době ani jezdit nebudou.

Za třetí: Jak jste proboha přišel na to, že lidé jedoucí v MHD stráví na cestě delší dobu? Vy snad znáte linkové vedení jaké bude za deset let? Pokud ano, tak gratuluji, jste jediný.

Za čtvrté: Pokud Vaši filipiku dobře chápu, tak by se podle Vás síť MHD vůbec neměla rozřižovat, protože by pak HxK najezdila více km, což přece nejde, že?

Jediné, s čím se dá souhlasit, že studii Dress & Sommer může brát vážně jen naivka.

Když už se Vám KNN nelíbí, což je postoj pochopitelný, tak prosím zkuste argumentovat tak, aby Vám to laik jako já nemusel takhle vyvracet
Tomaseq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 561
Registrován: 7-2003


Odesláno Pondělí, 30. října 2006 - 08:54:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zghk : já na Olomoucké z vlaku vystupuju každý pracovní den...
jmb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.225.72.18
Odesláno Pondělí, 30. října 2006 - 12:20:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

LOGIKA VĚCI:
1) Mám přetížené, obtížně zvětšitelné nádraží.
2) Postavím o kus dále nové větší nádraží
3) Abych nepřetěžoval MHD vedoucí k novému nádraží, postavím nácestné terminály, na nichž si cestující přestoupí na jim vyhovující lokální MHD
4) Aby měly tyto terminály smysl, vedu vlaky přes území města diametrálně (tj. třeba od jihu až do Kr.Pole a z Blanska až do Heršpic)
5) Z nového nádraží se mi stává do značné míry nádraží průjezdné.

6) POTŘEBUJI VŮBEC TOTO NOVÉ VĚTŠÍ NÁDRAŽÍ?
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pondělí, 30. října 2006 - 13:08:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, protože chci zkvalitnit veřejnou dopravu a životní prostředí ve městě. Cestující se budou méně trmácet pomalými a nepohodlnými tramvajemi a více budou využívat osobní železniční dopravu. Vzroste poptávka po železniční dopravě a nároky na kapacitu průjezdného "nového" nádraží.
Logika věci:
1) opravím za stejné peníze v centru nádraží
2) postavím u něho parkoviště a přitáhnu tam individuální automobilovou dopravu, takže to v centru začnu pěkně zahušťovat
3) postavím u něho autobusové nádraží a přitáhnu tam cca 2000 autbusových spojů denně, další zahušťování dopravy v centru
4) modernizuji a rozšířím letiště, ale cestující z centra po železnici k němu nedostanu
5) proč jsem vlastně opravil nádraží v centru, když mi to nic nepřineslo.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 30. října 2006 - 14:45:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je zvláštní, že lidi jak na potvoru chtějí většinou do centra nebo do míst, kde jsou příležitosti práce, obchodu nebo bydlení. Když je na tato místa nepřivezu vlakem, což je žádoucí, budu je muset přivézt jinak, tedy MHD, což znamená, že v případě odsunutého nádraží musím nejen postavit nové tratě (a udržovat je), ale nakoupit nové vozy, postavit nové měnírny, zaměstnat nové řidiče, vydat více prostředků za energie atd. Nebo to neudělám a lidi do svých zájmových míst, která jsou a vždycky budou spíše v severním segmentu města, dojedou individuální dopravou, což je z hlediska veřejného zájmu nežádoucí. Opravené nádraží má právě díky jedinečné dostupnosti daleko vyšší přidanou hodnotu. Zůstane-li individuální, případně autobusová doprava převážně jižně od něj, je všechno OK a i na letiště se ze stávajícího hl.n. dostanu už teď.Mimochodem většina autobusů se kolem nádraží motá už teď - podívejte se na mapu, kudy jezdí od severu? Stejně musí přes Koliště, jestli jedou na Zvonařku, nebo na Uhelnou, je vpodstatě jedno. Proč jsem opravil nádraží v centru, když mi to nic nevyneslo, jste chtěl napsat? V tom je asi jádro modrého problému.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Středa, 01. listopadu 2006 - 12:27:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad. Goldfinger: Dopravní podnik přepraví denně téměř 1 mil. osob. Chcete snad říct, že všichni míří do centra? To bysme se v tom centru ani nepohnuli. A bouřlivě se nyní rozvíjí jih města (teď nemyslím jižní centrum), ale území od Modřic po Heršpickou. Na severu jsou nové pouze satelity pro zbohatlíky, které devastují okolní krajinu. A nádraží v odunuté poloze má na rozdíl od nádraží v centru výbornou vazbu na velký městský okruh (ul. Opuštěná, Zvonařka), takže po velkém městském okruhu se k němu dostanou obyvatelé i ze severních oblastí města.
Bocheer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 9-2004
Odesláno Středa, 01. listopadu 2006 - 12:52:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Re Bohumil: Takže zbohatlíci nám devastují kopečky? Nechcete tam raděj bytovky a paneláky alá Adamov?
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 5-2006


Odesláno Středa, 01. listopadu 2006 - 12:56:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajeď se podívat do Útěchova nebo do Soběšic a uvidiš tu zbohatlickou nádheru.
Bocheer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 9-2004
Odesláno Středa, 01. listopadu 2006 - 13:07:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tím hůř pro ně. Když to někdo považuje za nádheru, ne? Když se to někomu líbí, ať si má klidně na baráku čtyři věžičky.
Ale nevidím důvod proč by se tam nemělo stavět.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 01. listopadu 2006 - 14:51:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Bohumil: Kolik je tangenciálních linek z jejich celkového počtu, provozovaných DPmB? Vím jeno o okružní 44/84 a 26, možná 30, jinak jede vše do centra, pokud to není autobusový napaječ. Tramvajová tangenciální linka není ani jedna. Pokud vím, tak VMO slouží převážně IAD, takže návod pro obyvatele, aby z MHD přesedli do svých aut? Sever nejsou jen Soběšice a Útěchov, ale např. VŠ areál pod Palackého vrchem včetně Technoparku, administrativní centrum na Šumavské atd.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Středa, 01. listopadu 2006 - 16:29:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Většina lidí jede za prací nebo do škol ze
čtvrti A do čvrti B, přičemž centrem pouze projíždí nebo zde přestupuje (ano, tramvajové linky jsou řešeny radiálně). Ale přestupuje se dále na tramvaj či trolejbus, jen nepatrná část dále použije vlak (denní obrat cestujících na hlavním nádraží je 30 tis. cestujících, dopravní podnik přepraví denně 1 mil. osob). V centru pracuje a studuje málokdo. A rozhodně nikoho nenavádím k přesednutí do aut, ale je jasné, že obdobně jako např. v Německu nebo Francii budou lidé v budoucnu jezdit svým autem k nádraží, tam zaparkují a přesednou na vysokorychlostní vlak a dále rychle a pohodlně docestují ke svému vzdálenému cíli. MHD cestujícímu navyklému na automobil není schopná nic nabídnout.

}
Leoš_N
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.155.75
Odesláno Středa, 01. listopadu 2006 - 19:50:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bohumil: pracuji v centru a bydlím 30 km od Brna. Protože přijíždím vlakem v cca 7:30 na Brno hl.n. stíhám "tak tak" pracovní dobu od 8:00. Nádraží v centru mi proto velice vyhovuje. Bohužel jsem se nemohl zúčastnit referenda, tak se vyjadřuji alespoň takto.
Možná mi poradíte, ať se přestěhuji, ale (sám si odpovím) to přece není řešení - nelze přestěhovat všechny.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Čtvrtek, 02. listopadu 2006 - 08:01:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jste jeden ze třiceti tisíc cestujících, kteří denně využijí hlavní nádraží. Naprostá většina vnitroměstských přepravních vztahů se však odehrává zcela jinde. To že to máte z nádraží 30 minut, nesvědčí o skutečnosti, že pracujete v centru. Na náměstí Svobody se dostanu z hlavního nádraží za 7 minut.
Ad Goldfinger - právě železnice by mohla vytvořit chybějící tangenciální systém (zastávky Řečkovice - Královo Pole - Lesná - Židenice - Olomoucká - nové hl. nádraží - Modřice event. Vídeňská - Starý Lískovec).
Ojin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 9-2005


Odesláno Čtvrtek, 02. listopadu 2006 - 16:39:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Při nádraží v současné poloze se můžeme rozloučit s tím, že by byl přes Brno veden koridor Gdaňsk-Ostrava-Vídeň-Itálie, protože přerovská trať, která se má rekonstruovat na 160 km/h, by v jakékoli variantě nádraží v centru byla zapojena od západu, stejně jako trať od Břeclavi. A mezinárodní expresy se sotva budou zajíždět do Brna, aby se tam mohly uvrátit. To radši vezmou přes Otrokovice. A pokud se bude nádraží přestavovat v centru, tak ještě budem rádi, pokud během výstavby ECčka v úseku Česká Třebová-Brno nepojedou přes Přerov.
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 6-2006
Odesláno Čtvrtek, 02. listopadu 2006 - 18:26:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když jim to přinese víc cestujících, tak proč ne. A z Prahy přes Budějice...
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 02. listopadu 2006 - 19:51:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nějak se tu zapomíná nebo zamlžuje několik věcí:

Kapacita nádraží
"Přisunuté" nádraží de facto vylučuje pro příměstskou dopravu terminály na Olomoucké a v Židenicích*. Téměř všichni, kdo do Brna jedou zblízka tak vystoupí na Hl. nádraží. Potom bych rád věděl, jestli se na nádraží ještě vejdou taktové rychlíky do všech důležitých směrů a vysokorychlostní rychlíky.
Pokud by mělo mít nové "přisunuté" nádraží aspoň 10 + 4 koleje, tak by se musela výpravní budova posunout na Malou Ameriku

Využití železnice pro vnitroměstskou dopravu
Teď je železnice použitelná jenom pro cesty Hl. n. - Chrlice a s přimhouřením oka Hl. n. - Kr. Pole a Hl. n. - Slatina a všechno ostatní musí zvládnout MHD. "Odsunuté" nádraží znamená automaticky terminály na Olomoucké a Bubeníčkově, ze kterých je přímo dostupná půlka Brna. Navíc se lépe využije vlárská trať (od Šlapanic a Slatiny).

Najeté km MHD
Při (logickém) přesunutí "jižní" smyčky autobusů z Úzké a Zvonařky na "odsunuté" nádraží najedou autobusy mnohem méně km než dnes a spojení se severem a východem města si obstará železnice sama (především přes terminály v Židenicích a Kr. Poli). Naopak vybudovat nové tratě MHD na jih města bude potřeba i při "přisunutém" nádraží.
Rád bych řekl, že ujeté km vyjdou nastejno v obou variantách, ale bez hlubší analýzy si to nedovolím. :-)

Zapojení VRT
"Přisunutým" nádražím se nedá přímo protáhnout trať Wien - Ostrava a při jižní variantě tratě z Prahy ani trať Praha - Wien.

* Na Bubeníčkově teď není místo, protože se tam sbíhá "osobní" trať s tratí nákladního průtahu a místo pro zastávky zabírají výhybky. :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 02. listopadu 2006 - 20:49:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím, že vést koridor Wien - Ostrava - PL přes Brno je zbytečné. Jako tím, že tudy občas projede přímý vlak se automaticky zvýší důležitost Brna? Tyto názory mě fascinují.
Phpttjournal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 10-2005
Odesláno Čtvrtek, 02. listopadu 2006 - 21:26:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Baile_atha : A už jste četl něco od EU - doprava na roky 2010 až 2030?A tam máte v pomdínce zachování nádraží v centru zrušení rychlostních vlaků z Polska přes Přerov na Brno a dále na Vídeň a Itálii. Potom by se jednalo v předpokladu o 20 spojů denně což je nějakých 10 tisíc lidí, když to drobátko přeženu s podobou délky daného vlaku.Náhradou se by počítalo po úseku Přerov - Otrokovice - Břeclav. A přijít kvůli takovýmto o ICE/TGV/EC/IC a mít tu SP,OS a R je hodně ubohé pro druhé největší město v ČR.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 02. listopadu 2006 - 21:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Baile_atha: co je na tom zbytečné? Ta VRT povede buď přes Brno nebo kolem Brna, protože je to tak nejkratší. ;-) Jde o to, že vysokorychlostní tratě jsou pekelně drahé a má se po nich jezdit pekelně rychle, takže je výhodnější udělat pár km okliku, když se postaví celkově méně km tratí.

Viz informace na ČVUT, MD
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1017
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 07:57:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

EU - doprava na roky 2010 až 2030

A kde se tohle čtení najde (třeba na www)?

mezinárodní expresy se sotva budou zajíždět do Brna, aby se tam mohly uvrátit

Zkuste se zajet nějakým mezinárodním expresem podívat do Německa. Z velkých měst mne napadají jen Kolín n.R. a Drážďany a od letošního léta Berlín, kde mají hlavní nádraží průjezdné. Všude jinde jsou šturcy.
Ojin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 9-2005


Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 08:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: No to se tam mají čím chlubit.
Baile_Atha: Ano podle mě tím, že tudy projede "párkrát" denně vlak, který zajistí přímé a rychlé spojení s Polskem a Itálií se důležitost Brna hodně zvýší.
M_g: A nebo.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 09:41:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Naprosto nevidím nejmenší problém v úvrati. Takových je (např. v již jmenovaném Německu) spousta a nikoho to netrápí. V případě nasazení JEDNOTEK je totiž příjezd a odjezd otázkou několika málo minut, bez ohledu na úvrať. Co je na tom složitého, aby vlaky zajely do Brna, udělaly úvrať a vyrazily na Ostravu... Leda snad ono známé "nikdy se to tak nedělalo..."
V_s
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 372
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 10:16:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže to vypadá, že budeme mít v Brně koalici složenou ze zelených extremistů, zabšklého Zlatušky, který touží po pomstě a trochu jednochého odboráře Onderky jehož ČSSD dojednala podporu KSČM. Nad Brnem se opravdu stahují mračna, žádný dopravní projekty, který měly z provinčního města udělat prosperující město nebudou. Všechny peníze pujdou do školství na úkor dopravních a dalších staveb. Ten zelený extremista a fanatik proti odsunu nádraží Ander bude mít na starosti dopravu.

Co bude teď??

Má dojít k zpracování analýzy o poloze nádraží, udajně ji má zpracovat někdo z akademického prostředí, kde má Zlatuška své konexe, takže je jasné předem, jak to dopadne. snad po 4 letech dostanou lidé rozum a ODS+KDU se vrátí na radnici, ale to už peníze Z EU nedostanem a zůstane starý omšelý nádraží a zpustlé jižní centrum.

V plánu je rekonstruovat a zdvoukolejnit trať Brno-Přerov a hlavní koridor Z Polska do Vídně vést přes Brno a ne po trati 330. Při extistenci úvrati v Brně se na to každej vykašle. A že úvrať nevadí?? Podívejte se do přerova kolik EC ho objíždí po Dlůhonické spojce, aby se nezdržovaly úvratí. V Brně mohl vzniknout dopravní systém jako v cizině, kde taky všichni nejezdí na jdeno hlavní nádraží a přesedají i jinde. K tomu by se hodily terminály Židenice, Olomoucká apod., který teď ztrácí smysl, navíc zůstává chaotické vedení tratí po Brně.

Jak chcete dokončit bratislavskou radiálu a jižní část VMO, když tam vede trať na Přerov a spojka do Černovic??! A úvahy o zachování dvojíté bariéry součaná trať na nádraží+ ještě nákladní prutah silně omezí rozvoj jižního centra nemluvě o zatahování dálkových autobusů do centra a POSUNU nádraží na kraj Nových sadů!!

Ke komunálním volbám sem nechodil, letos sems e jich zůčastnil právě kvůli nádraží a ono to dopadne takhle. Komunisté se zase podíli jak v letech 1948-89 na úpadku a stagnaci Brna se zelenými extremisty a Paroubkovskými prohnilími socany. Nebýt 40 let komunismu mohlo být brno takovým Leedsem či Stuttgartem. Omlouvám se za dlouhou zprávu, ale tohle sem musel napsat, protože mě na budoucnosti města opravdu záleží.
Phpttjournal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 10-2005
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 11:04:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ARJ : toto nikde na netu nenajdeš, ale dostali to lidi co byli s novináři na jednom představení projektu v Bruselu - kde byli i odpůrci,aby tam dělaly ostudu Brnu.Ale asi to zveřejním,aby lidi věděly co si zvolily a potom si udělaly obrázek o tom co je to pán Ander zač a jemu podobní ....
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 11:37:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nesčíslněkrát bylo dokázáno na tomto fóru i jinde, že vlaky z Vídně do Varšavy nezískají vůbec nic, když pojedou po VRT přes Brno oproti korytorované KFNB. A pořád to tady někteří umanutí do úmoru opakují. Pokud Vám, Ojine a další, vadí úvrať na současném hbf, spojka v Šimicích by možná nebyla technicky neřešitelná, znamenalo by to zásah do přilehlého brownfieldu, ne do památkově chráněných Fuchsových jatek. Nicméně úvrať nepředstavuje pro soupravy typu ICE nebo TGV vůbec žádný technický, ani časový problém.
Hodně jsem se pousmál nad názorem pana Bohumila, že v centru jen málokdo studuje a pracuje. K tomu snad jen blahoslavení chudí duchem.
Posunutí nástupišť u šimického nádraží nad Bubeníčkovu nic nebrání už teď - nákladní doprava má vlastní koleje až do Majlontu, teprve tam se napojuje na 250/260. Zastávka nad Olomouckou v centrální poloze nádraží je technicky možná, ale časově nevýhodná, dobrá. Další zastávky (Starý Lískovec lze vybudovat už nyní a bez problémů do IDS zapojit, viz Lesná).
Zapojení cajzlovské VRT do Brna je řešitelné v obou polohách nádraží, dokonce v té centrální ještě lépe, protože u odsunuté varianty je reální pouze přivedení z jihu, takže hlavník, opakuji hlavní směr Pha - Wien by musel kritizovanou úvratí, zatímco při severní variantě (tunel pod Kohoutovicemi a podzemní terminál je nádraží průjezdné.
Změna na radnici městu spíše prospěje, už kvůli nádraží. Brněnským zeleným bych nálepku extremistů nedával, dejme jim 100 dní. O návrat bratří Venclíků, Jonáše a Hoška ani trochu nestojím, jsem zvědav, jací kostlivci vypadnou z radničních skříní. Anderovi fandím, i když jsem s ním ve při ohledně R43.
Jižní centrum je fata morgána, v Brně je centrum jenom jedno a máte-li na mysli jižní čtvrť, ta se může rozvíjet nezávisle na fantasmagorických scestných představách některých architektů. Existují jiné cesty urbanizace, než nádraží, že pane Dokoupile?! Pokud se toto území ve střednědobém horizontu zbaví nákladového průtahu, bude jeho potenciál daleko větší. A už se konečně vzbuďte ze snu o bruselských penězích, která unie dá jenom na stěhování. Ten projekt totiž od počátku nemá většinovou podporu.
VMO je určitě potřeba, ale najednou se postavit nedá a momentálně je daleko důležitější mít severní část (tunely Dobrovského, Žabovřeská, Tomkovo nám, tunel pod Vinohrady). Místo na VMO v jižní části se uvolní právě zrušením nákladního průtahu a komárovské spojky. Howgh.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 11:58:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Goldfinder - a to si opravdu myslíte, že Ander bude podporovat výstavbu velkého městského okruhu a R 43? Cha, cha, cha....., větší blbost jsem neslyšel. Již teď prohlásili, že jsou spíš pro malé projekty, takže cyklostezky, školky, lavečky. A Brno po čtyřicetileté stagnaci za komunistů, kdy bylo odstaveno do role řadového krajského města a rozvíjelo se za naše peníze především hlavní město Praha, Bratislava, Slovensko, hornická Ostrava a severní Čechy, čeká další stagnace?
Podle Vašeho názoru mají tedy vysokorychlostní vlaky Českou republikou pouze projet, maximálně zajistit spojení Prahy, případně Ostravy?
A chcete snad říct, že 380 tisíc brňanů žije, pracuje a studuje v centru, tedy v území vymezeném malým městským okruhem?
A když jsme u těch úvratí, proč Vídeň rekonstruuje úvraťové nádraží Wien - Südbahnhof na průjezdné?
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 12:14:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A pane Goldfinger, doporučuji Vám přečíst si níže uvedený text, okopírovaný z dopravních novin:
PŘES ČESKOU REPUBLIKU POVEDE BALTSKO-ADRIATICKÝ KORIDOR
2.11.2006 Dopravní noviny str. 7 Železniční doprava
(jet/čtk)
INFRASTRUKTURA
Ministři pěti zemí podepsali v polovině října v průběhu zasedání Rady ministrů dopravy Evropské unie v Bruselu Memorandum o vytvoření multimodálního dopravního koridoru spojujícího Baltské a Jaderské moře. Signatářem memoranda za Českou republiku byl první náměstek ministra dopravy Ondřej Jašek. Podpis k němu připojili také ministři Polska, Slovenska, Rakouska a Itálie.
Koridor vznikl rozšířením VI. panevropského multimodálního koridoru až do italského přístavu Boloňa. Jeho vytvoření pomůže zhodnotit investice, které byly v posledních letech do modernizace a výstavby železniční a silniční infrastruktury v severojižním koridoru na území České republiky vloženy. Směrování koridoru přes české území by mělo dále zlepšit nabídku přepravních služeb a zvýšit atraktivitu QR. jj.ro což by se mělo pozitivně projevit na hospodářském růstu a zaměstnanosti. Memorandum umožní prioritně do této dopravní osy investovat prostředky Evropské unie.
Železniční koridor na českém území vede po 250 kilometrů dlouhé trase Petrovice u Karviné -Bohumín - Ostrava - Přerov - Brno - Břeclav a je již téměř dokončen. Chybí pouze zmodernizovat železniční uzel Brno a úsek Přerov - Brno.
V_s
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 374
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 12:26:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co se týče úvrati sem již uvedl na příkladu Přerova, kde taky vlaky vyšší kvality přerovské nádraží objíždí a rychlíky od Prahy, který tam stojí mají prostoje až 15 minut. Ander je pro zastavení všech velkých dopravních staveb, že bude stavět cyklostezky a podobně? To přinese užitek jen menšině. Ještě nakonec zavedou mýtný pro auta a zpoplatní parkování ve většině ulic v okolí centra města. Ať si ty mále projekty zelení staví, ale až bude v provozu důležitá infrastruktůra, která má přednost. V návrhu od pana Andera a spol. se chce rušit nákladní průtah? Že sem to v žádným plánu od nich neviděl?! A i když jo, tak nataháme nákladní vlaka do centra, to budou lidi zajisté rádi, stejně tak plánovaný přemístění autobusového terminálu pod nádraží v centru. Opravdu ekologické natahování autobusů do centra.

Návrh Zelených chce zrušit komárovskou spojku? Takže všechny rychlíky od Přerova, Olomouce a veselí pojedou z černovic úvratí přes Židenice nebo snad některý budou končit i v Kr.Poli. Trať přes Sokolnice je jednokolejná a díky IDS se tam už rychlíky nevlezou.

je pravda, že se za komančů na brno sralo, ale má to i jednu výhodu, nejsou tu tak otřesný socialistický monstra jako sídliště Ptetržalka nebo stavby v Ústí N/L. V Praze se nehádají a staví si nový spojení. Proč asi?
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 12:58:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A pane Goldfinger - protože vždy, když Vám a
Koalici nádraží v centru dojdou argumenty, vytáhnete tvrzení o korupci, tudíž předpokládám, že obviníte i Dopravní noviny z podplacení Venclíkem, Jonášem, Hoškem a stavební loby, ušetřím Vám čas a zprávu o Balticko - adriatickém koridoru jsem zkopíroval i z německého Lok-reportu (je tam i obrázek, viz www.lok-report.de, news, Europa):

Letter of Intent zum Baltisch-Adriatischen Korridor
Am Rande des EU-Verkehrsministerrats in Luxemburg unterzeichnete am 12.10.06 Infrastrukturminister Vizekanzler Hubert Gorbach einen Letter of Intent, mit dem ein "Baltisch-Adriatischer Korridor" festgelegt wird, und fixierte damit eine wichtige Initiative seines Ressorts.
Der Korridor bildet eine höchstrangige Achse, vor allem für den Schienenverkehr, von Danzig über Wien, Graz und Klagenfurt nach Triest, Venedig und Bologna.
"Dieser Korridor ist ein enorm wichtiger Beitrag zum Wiederzusammenwachsen Europas und ist deshalb ein gemeinsames Anliegen Polens, Tschechiens, der Slowakei, Österreichs und Italiens.
Die Aufnahme dieser Magistrale in das Netz der vorrangigen TEN-Achsen, Seite an Seite mit Brenner- und Donaukorridor, unterstreicht nicht nur die gesamteuropäische Dimension von Semmering-Basistunnel und Koralmbahn, sondern schafft auch die Voraussetzung einer effektiven EU-Kofinanzierung.
Von diesen Projekten ist vor allem für die verkehrsgeographisch benachteiligten südlichen Bundesländer ein entscheidender Beitrag zur räumlichen Integration zu erwarten. "Das ist ein echter Grund zur Freude, weil das bedeutet eine massive Aufwertung Burgenlands, Kärntens und der Steiermark als Wirtschaftsstandort", schloss Gorbach (Pressemeldung Bundesministerium für Verkehr, Innovation und Technologie, 14.10.06).
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 13:00:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Praze se prý nehádají:
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 13:17:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V.s. Bláhově jsem se domníval, že alternativní projekt řešení ŽUB je notoricky znám, takže pro v.s. ještě jednou: Podle tohoto návrhu se předpokládá zrušení nákladního průtahu od přemostění Svitavy po napojení na Ferdinandku, tedy včetně Brna dolního a vybudování nové spojky jižně od nynější komárovské. Tím se uvolní celé území čtvrti Trnitá až po Svitavu, která tvoří přirozenou hranici, pro případnou další výstavbu. Ta spojka by byla samozřejmě dvojkolejná.
Proč Vídeň rekonstruuje Südbahnhof na průjezdné? No aby se vlakem lidi dostali až do centra. Jinak v té německé verzi zprávy není o Brnu ani slovo, jestli si to tam bratr Šimonda nepřimyslel.¨
Všech 380 tis. obyvatel Brna jistě v centru nepracuje a studuje, ale značná část ano. A neměl jsem na mysli pouze území uvnitř MMO, ale celou severní část města - administrativní centrum Šumavská, univerzitní centrum pod Palackého vrchem, Technopark tamtéž, to jsou jen namátkou některé významné lokality, kde se soustřeďuje značný počet lidí.
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 1-2004
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 13:24:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V_s: Nejsem znalec obou projektů, takže nemůžu polemizovat s vašimi argumenty znemožňujícími řešení bez odsunu (od toho jsou tu jiní, já diskuzi většinou jen sleduju). Nicméně je tu pár jiných věcí, které si reakci zalouží.

1. V Praze se nehádají a staví si nový spojení. Proč asi? Odpověď je zřejmá. O NS není sporu už více než padesát let - odkládalo se pouze z finančních důvodů. A hlavák se tím nikam neodsouvá (jako třeba na Krejcárek, i o tom se uvažovalo, ale naštěstí se od takové <->viny upustilo).

2. Je vidět, že máme zcela odlišnou představu o tom, jak by mělo vypadat město, ve kterém bysme chtěli žít. Rozhodně nesouhlasím s tím, že malé projekty nemají smysl, dokud nejsou hotovy ty velké. Právě místní prostředí (parky, hřiště, cyklostezky) dělá město příjemným k žití. Malé projekty stojí jen zlomek toho, co ty megalomanské, takže jim ukousnou jen malou část rozpočtu s daleko věším efektem. Bohužel, malé projekty znamenají pro magistrát víc práce, a tak se s tím nikdo ne.e.e, dokud neni spolecenska objednavka (reprezentovana v tomto pripade Zelenymi na radnici) dostatecne silna.

3. Skutečně nezbytné silnicni infrastruktury bývá daleko méně, než té "nezbytné". Jezdit po městě autem pokud nemusím je , která nejvíc ničí životní prostředí. Přichází čas, kdy to bude přežitek, a "in" bude jezdit na kole, inlinech a pohodlnou a rychlou VHD. Velké dopravní stavby vedou jen k další indukci dopravy - silnice, kterým měly ulehčit, jsou po 20 letech opět zcela ucpané. A je jisté, že po dokončení každého velkého projektu přijdete na to, že potřebujete postavit něco dalšího, většího. To je ten růst, ta posvátná krává, na kterou nesmí nikdo šáhnout, jinak je za zločince...
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 1-2004
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 13:27:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Cogwheel: Hádáme se - ale ne o NS. Naše "sporné políčko" se vyskytuje mezi centrem a Letištěm .

Mimochodem, roste ze stejných kořenů jako tady (politické prosazování dopravního řešení, které zjevně není optimální).
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 10-2005


Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 13:32:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vs - Co se týče úvrati sem již uvedl na příkladu Přerova, kde taky vlaky vyšší kvality přerovské nádraží objíždí a rychlíky od Prahy, který tam stojí mají prostoje až 15 minut. Ander je pro zastavení všech velkých dopravních staveb, že bude stavět cyklostezky a podobně?

Nějak nechápu, proč srovnáváte (své) Brno s Přerovem. Proč ho raději nesrovnáváte s Lipskem, ke kterému má snad Brno velikostí a významem blíže? Tam s úvratí vlaků ICE na svém hlavním nádraží nemají sebemenší problém.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 13:54:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Praha odsunula nádraží již v devatenáctém století. Původní pražské nádraží bylo dnešní Masarykovo, kam přijel v roce 1845 první vlak. Později nedostačovalo kapacitou a bylo úvraťové, tak se postavilo dnešní hlavní. Je zajímavé že Goldfinger považuje za centrum města i Šumavskou (cca 2 km od náměstí Svobody), ale místo, kde má stát odsunuté nádraží, již ne (1,5 km od náměstí Svobody). A v té německé zprávě v lok-reportu, jak jsem již upozornil, je i obrázek, kde ten koridor přes Brno vede. A pokud bude nádraží úvraťové, jak budete řešit průjezdnost regionálních vlaků IDS, taky úvratí? A podotýkám, že v Lipsku s úvratí problém mají, jenže jak chcete to obří nádraží přestavět.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 14:01:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A Wien Südbahnhof se přestavuje nikoliv kvůli tomu, aby se lidé dostali vlakem do centra (to se dostanou i tak - s-bahnem a metrem), ale kvůli budoucí VRT Paříž - Vídeń - Budapest. Úvratě byly výhodné v době parního provozu (snadnější výměna hnacích vozidel s malým akčním radiusem), dnes již provoz zdržují.
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 1-2004
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 14:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bohumil: Přesnější historie pražských nádraží je taková, že byla původně čtyři, každé jinde a každé patřilo jiné společnosti. Teprve při propojování se logicky posilovala úloha Hlaváku. Nešlo tedy o žádný odsun. Odsunul se akorát Těšnov a to nadlouho do Vysočan, což nebylo zrovna příjemné (ještě teď tam některé vlaky musejí končit).

Mimochodem, přestože bych polohu hl.n rozhodně neoznačil jako "odsunutou" (to by v pražských podmínkách byl spíš již zmiňovaný Krejcárek, nebo Libeň), dostupnost HL.n. z centra Prahy není ve srovnání s Masnou žádný zázrak (s metrem jsou na tom stejně, ale tramvaj pro místní obsluhu je až v Bolzance a Jindřišské).

Nechtěl bych kecat, ale úvraťová v tom přisunutém nádraží bude tuším jen VRT (beru že v nejzatíženějším směru), regionální vlaky budou projíždět. A pro VRT má úvrať v Brně vlastně i výhodu: Vlaky, které tam nebudou zastavovat (odhadem 50%), se nádraží namísto hlučného průjezdu docela vyhnou.

(Příspěvek byl editován uživatelem vratislav.)
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 14:41:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Regionální vlaky IDS již brněnským Hbf. projíždějí dnes: Tišnov - Břeclav a Blansko-Sokolnice. Zbývá mi plonková a neelektrifikovaná Vlára a Střelice a ty jezdí z V. a VI.
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 1-2004
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 14:52:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě podotknu, že bude jistý rozdíl mezi zásadními skupinami uživatelů nádraží.
a) Lide, kteří v Brně přestupují, potřebují hlavně, aby nádraží bylo jedno, a bus nádraží v docházkové vzdálenosti (což kupodivu, i když nepříliš dokonale, splňuje i současná poloha vlakového a autobusovho nádru).
b) Lidé, kteří přijedou VRT na služebku, turisti a návštěvníci města případné nedokonalé dopravní spojení s vlastním cílem své cesty (štreka na taxi/tramvaj, nutnost dalšího přestupu v centru apod.) projednou skousnou.
c) Lidé, kteří tam v rámci integrovaného dopravního systému budou přestupovat dvakrát denně na tramvaj či místní bus se spíš budou zajímat o to, kolik metrů musejí nachodit ze šestého perónu k zastávce, a zda je nádražní hala dostatečně pohodlná pro kratší čekání. Tj., například, zda jsou peróny zastřešené či dokonce "zahalené".

A hádejte, kterou z těchto skupin považuji za nejdůležitější. (ano, "c" je správně).

Možná že vziklo zajímavé zjednodušení: Ani častým cestujícím by nemusela vadit odsunutá poloha nádraží, pokud bude rozumný přestup na návaznou dopravu (každý metr navíc krutě škodí) a pokud ho tato návazná doprava doveze tam, kam potřebuje stejně, jako je to u přisunuté polohy.
Ale: Dokáže toto nádraží v odsunuté poloze splnit?
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 6-2006
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 17:41:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen jsem velmi citlivý na vyhlášení, že pokud si opraví Brno nádraží tam, kde je, tak se mu začnou vyhýbat vlaky.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 19:43:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Musím se smát konstatování, že EC vlaky objíždějí Přerov kvůli úvrati. Nic proti Přerovu (jsem z vesnice o 700 obyvatelích), ale EC vlaky OPRAVDU NEJSOU od toho, aby zastavovaly v Přerově. A to ani kvůli přestupním vazbám. To samé, jaky by neměly zastavovat v např.: Děčín, Kolín, Česká Třebová, Břeclav, Cheb, Petrovice u K. apod. přičemž doufám, že zastavování v některých z uvedených stanic skončí po přijetí ČR do Schengenu, resp. nasazení hnacích vozidel, která umožní jezdit bez přepřahu (to samé platí i o přístupu dopravců co se týče organizace dopravy). A pokud argumentujete množstvím cestujících z těchto stanic v dnešní době, zajímalo by mě, kolik by jich jelo z uvedených stanic, kdyby v EC neplatily režijky...

Nikde jsem si nevšiml, že by někde byla podmínka: zastavíme EC, když nebude úvrať. U EC, ICE, dokonce TGV nerozhoduje faktor úvrati, ale obrat cestujících.

Jo a u toho Přerova a přirovnání, jasně, že se nikomu nechce tam zajíždět, aby tam zasekal vlak na 15 minut kvůli obnjíždění vlaku, zkoušce brzdy a podobným nesmyslům. V Lipsku stíhají ICE úvrať za 4minuty. To snad nevyžaduje žádný další komentář...
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 20:57:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě jedno přirovnání: hlavní město největší spolkové země (Bavorsko), tj. Mnichov má v rámci Německa obdobné postavení, jako Brno. Není sice hlavní město státu, ale má vůči Berlínu (stejně jako Brno vůči Praze) cca třetinu obyvatel, je to hlavní město spolkové země (jako je Brno neoficiální centrum Moravy), široko daleko nic srovnatelného. A München Hbf.? Propánakrále: hlavové!! Vesele tam přijíždějí a odjíždějí vlaky z celé Evropy a nikomu úvrať nevadí. Navíc je to po Hamburku druhé nejvytíženější nádraží v Německu. Možná bychom se měli plánovačů dálkové dopravy zeptat, proč tam ty vlaky jezdí, když tam je ta úvrať
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 10-2005


Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 21:02:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nebo mnou zmiňované Lipsko, že.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 03. listopadu 2006 - 22:29:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

I když v Mnichově mají něco jako SJKD, spíš by se to mělo teda jmenovat VZKD, protože vede z východního nádraží podzemím na Laim, se zastávkou např. pod Marienplatzem a přirozeně v podzemní části HBf.
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 1-2004
Odesláno Sobota, 04. listopadu 2006 - 00:04:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_g: No, vyhýbat se přisunutému nebo projíždět odsunuté, nevyjde to nastejno?
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 27166
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 04. listopadu 2006 - 00:12:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Teda to je diskuse skoro jak o „rychlodráze”
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 04. listopadu 2006 - 13:01:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Až na to, že ten mnichovský "VZKD" slouží příměstské dopravě, stejně jako bude v již zmiňovaném Lipsku právě budovaný "City-Tunnel" (www.citytunnelleipzig.de). Dálkové vlaky jimi (obvykle) neprojíždějí. Ale hlavně: tyto spojnice byly vybudovány (jsou budovány), aniž by došlo k odsunu stávajících hlavních nádraží, se kterými se i nadále počítá. To je zásadní rozdíl.
Malletka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 04. listopadu 2006 - 15:23:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím všechny, nepovažuji se za odborníka, ale měl bych poznámku k průjezdu IC/EC/SC vlaků úvratí. Pokud vím tak v současné době má ECčko na zastavení dvě minuty. I při nasazení jednotky předpokládám vypnutí a zajištění stanoviště na jednom konci, přechod a oživení stanoviště na druhém konci. Možná se pletu a je to jednodušší než si myslím, ale přesto, dvě minuty mi připadají málo.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace