K-report
 

Archive through 26.březen 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Autobusy a trolejbusy » 24Tr, 25Tr - trolejbusy ze Škody Plzeň » Archive through 26.březen 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Kotelník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 12:21:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Civis/Cristalis je pěkná pí.....Nechápu kdo si může koupit tak hnusnej a drahej vůz.No jo inteligence ala Irisbus.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 914
Registrován: 1-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 12:25:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jestliže se na jakékoliv mezinárodní akci typu Kortrijk u Irisbusu zeptáš na 24/25Tr tak budeš přijat velmi chladně...

Nicméně Irisbus stále ještě neodvolal slib uvedení trolejbusu Citelis na fr trh.
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 652
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 12:59:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kterýžto by mohl mít na tamním trhu velký úspěch.. Na úkor Civisu/Cristalisu.. A proto proč by ho tam uváděli..
Jestli je jednomotorová 25Tr lepší než celonízkopodlažní dvoumotorový Solaris, tak jsem jelen
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 915
Registrován: 1-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 13:17:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Protože by tam mohl mít úspěch. Civisů a Cristalisů se už moc neprodá, takže to nebude na jejich úkor. A je lepší prodat něco než nic. Taky nikdo neřekl, kdo a kde to bude vyrábět.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1752
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 13:28:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki:
ale PROČ by to Irisbus dělal??? Aby se Agory stále dělaly v ČR?
Ano přesně tak. Pokud jediné odbytiště Irisbusu se Citelisy na východě je v ČR a na Slovensku, byly by blázni odtud výrobu stěhovat.

A proč by vůbec měl tento typ držet stále v nabídce, když chystá nový np bus?
No třeba proto, protože naše DP začnou řvát, že nic nového nechtějí, že jim to prodraží údržbu, navýší sklady náhradních dílů apod. Pak začnou řvát trolejbusové provozy, že bude končit výroba 24Tr, na kterou si jakžtakž zvykly a v jednom desetiletí to bude už třetí typ atd. atd. A možná začnou řvát ještě víc, pokud Irisbus z nového autobusu trolejbusy dělat nedovolí vůbec.

Ukončení řady 900 - nevím. Je pravda, že poslední roky produkce prudce klesala.

Ač jsou z Irisbusu jakýkoliv, nevěřím tomu, že je jim úplně šumafuk přenechat bývalé ČS Solarisu a Mercedesu. Zas tak hloupí asi nejsou.

Na okrajovou produkci 24Tr mohou koukat jakkoliv chtějí, ale zisky jim 100% přináší, tak proč jí posílat pod kytky.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2131
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 13:56:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin : jenže z tohoto hlediska se na to Irisbus podle mě nedívá. Dnes je v módě ořezávání nákladů na nejnižší možnou mez. Vážně pochybuji, že mezi produkci ve Vysokém Mýtě a odbyt v ČR/SR někdo u Irisbusu dává rovnítko.

Nadnárodní firmy uvažují jinak. Prodáváme takové a takové zboží v nějakých teritoriích, produkujeme všechny typy zboží v několika závodech. Heslo dne je snižování nákladů, takže když zpřeházením místa výroby ušetřím, tak směle do toho. Nějaká vazba mezi místem výroby a odbytem tamtéž je pro nadnárodní koncerny vzduch.

Totéž je s trolejbusy. Pokud by někdo kupoval "autobus bez motoru" a dále neotravoval se zárukami apod. tak to Irisbusu určitě vadit nebude. Pokud u toho požaduje změny v konstrukci a otravuje se záručními problémy může velmi rychle dostat odpověď "za těch pár euro zisku se s vámi nehodláme patlat, protože v rámci úspor právě vyhazujeme moře konstruktérů a technologů, které jsme dosud drželi kvůli takových kusovek jako jste chtěli vy".

Neříkám, že to co píšu je správné, ale takto koncerny typu Irisbus často uvažují a jednají.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1753
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 14:31:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki:
Jak u jaké firmy. Každá firma, aby uspěla musí ořezávat své náklady, ale také neztratit pozici na trhu a zákazníky. Pokud nejsou ekonomové z Irisu úplní blbci, tak to rovnítko tam dávají.

Teorie je hezká, praxe ukazuje, že konkurence je silnější a silnější a pomalu vzniká garážová výroba mnoha značek co nejblíže k zákazníkovi. Sor, Solaris...

Neříkám, že to co píšu je správné, ale takto koncerny typu Irisbus často uvažují a jednají
Kdepak Jenki, já v tom vidím tvou zaujatost vůči jedné firmě. Já vím, konkurence nevoní nikomu :-) A teorie je opravdu hezká, ale prozatimní praxe ukazuje na opak. Kdyby se jim 24Tr nelíbila, nepovolili by jí. A co říká nějaký stánkař v Kortrijku na výstavě nemusí hned znamenat, že to tak chápe i celý koncern.

Já chápu, píšeš to ty = solarman, takže vše brát s rezervou :-)
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2132
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 14:43:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rezerva je nutná :-) :-) :-) Jak to dopadne s Karosou a 24/25Tr tady nevyřešíme, i když by nás to jistě zajímalo. To, co se už ví a to, co se proslýchá ale zatím nahrává mým teoriím.

"Nějaký stánkař v Kortrijku" byl člověk z vedení Irisbusu v rozhovoru se zástupcem jednoé české odborné tiskoviny... to jen tak na okraj.

Každopádně musím řadě 24/25Tr přiznat jednu zásadní zásluhu, a sice záchranu mnoha CZ (a možná i SK) trolejbusových provozů. Možná to někomu připadá přitažené za vlasy, ale před vznikem této řady byla mnohde situace taková, že 21/22Tr se nelíbily technicky, ST12/15/18 politicky, a tak se "pro jistotu" nakupovaly pouze autobusy.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 1-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 14:53:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych s Jenkim vcelku souhlasil. V dnešní éře globalizace to tak opravdu chodí. Karosa u nás prosazuje typy, které se u nás dobře neprodávají (Iliade) a jiné zase vyřazuje z výrobního programu, protože nejsou v koncernové strategii (C944,a celá 900 vůbec).
U 24tr to vidím jiné důvody k rozhodnutí: Tj. buď si budou (Škodovka) kupovat karoserie u nás (Karosa,Irisbus), nebo u konkurence (SOR,TEDOM,SOLARIS apod). Tak to raději u nás! Zárověň to může podpořit prodej autobusů Citybus/Citelis (Dopravci budou chtít mít unifikovaný park). Takže do toho tedy půjdeme.(po dlouhém váhání) ...takhle bych viděl názor Karosy já.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 605
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 16:43:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pochybuji, že mezi produkci ve Vysokém Mýtě a odbyt v ČR/SR někdo u Irisbusu dává rovnítko.

Kolik tech vozu v CR-SR a treba Madarsku muze prodat. I kdyby mel jakkoliv vysoky podil na zdejsim trhu, je to nic treba proti jeho aktualnimu hlavnimu kontraktu, kterym je 8 tisic busu na olympiadu.

neodvolal slib uvedení trolejbusu Citelis na fr trh ... Protože by tam mohl mít úspěch. Civisů a Cristalisů se už moc neprodá, takže to nebude na jejich úkor. A je lepší prodat něco než nic

Vzhledem k tomu, ze Cristalisy uz nakoupily/ nakupuji vsechny tri zbyle trolejbusove provozy, tak komu by dalsi vozy prodaval?
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 917
Registrován: 1-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 19:26:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: No naděje si dělali v Grenoblu, ale je fakt, že už to bude víc jak rok. Tam je to ukončení definitivní?
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 610
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 09:09:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nekde jsem cetl, ze Grenoble pripravuje novy uzemni plan vcetne reseni mobility a v jedne variante pocita i s trolejbusy. Pokud by to vyslo, jde stejne o horizont po 2010.
Do te doby pujdou vsechny investice do koleji.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1041
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 13:01:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Každopádně musím řadě 24/25Tr přiznat jednu zásadní zásluhu, a sice záchranu mnoha CZ (a možná i SK) trolejbusových provozů.

No, možná, ale 24/25Tr nakonec díky své vysoké ceně taky mohou způsobit likvidaci některých trolejbusových provozů. Vždyť stojí prakticky tolik (nebo dokonce o chlup více), než za kolik se dá pořídít "západní" trolejbus s výzbrojí Kiepe. Zatímco do nynější doby byly náklady na trolejbusový provoz v průměru stejné jako na autobusový, kvůli ceně a provozním nákadům 24/25Tr se provoz trolejbusů stane dražším. Nechci domýšlet, co se stane, až si to odpovědní uvědomí.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 910
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 13:26:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jenda hk: Stát se může to, že se začnou kupovat Solary :-)
Není MHD a lidi, ale MHD pro lidi ! ! !
Kdo neviděl Trollino, neviděl pořádný nízkopodlažní trolejbus

ICQ:
260 116 510
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 628
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 15:13:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

22Tr se nelíbily technicky <- což ovšem mohli tvrdit jenom tam, kde ten trolejbus neviděli ani z vrtulníku. Osobně i přesto, že mi 22Tr procházejí pod rukama a kolikrát by do toho fakt člověk praštil kladivem, tvrdím, že se jedná o poměrně vyspělý stroj, u kterého je škoda, řekl bych, dvou zásadních věcí:
a) téměř desetileté přerušení vývoje po dokončení dvou prototypů (22TrG a 22TrS)
b) zcela nedostatečná reklamní a prezentační politika fabriky, což to ostatně kdysi říkal sám Bobo

Výsledkem jsou horko těžko napůl zbastlené "sériové" (rozumněj každá jiná) 22Tr v nevalném počtu 10ti ks + 1 dodatečně "sériový" prototyp. Již jen jako smutnou skutečnost lze hodnotit fakt, že se do sériové výroby nestihla dostat 22TrAC. Myslím že i přes onu desetiletou "zastaralost" kastle by tenhle trolejbus byl na trhu článkových vozů velikým hráčem, navíc pokud by měl v dalších fázích schod již jen pouze v posledních dveřích (a pro nízkopodlažní maniaky - i ten by se myslím dal (sice zbytečně, ale dal) nějakou šikminou odpatlat) a jiné vychytávky, které by časem odstranily nějaké ty klasické "porodní bolesti" prototypu.

No jinak pardon, diskuse je o 24/25Tr, ale nedalo mi to si nezanadávat na poměry. 22Tr budu bránit do roztrhání těla, protože při správné údržbě lze "veliké závady" u našich vozů shrnout (po cca třech letech provozu od dodání vozu 3601) do dvou věcí: Cegelec SMTK 10 a IGCT silové bloky made by Polovodiče Praha. Např. 3608 od dodání na podzim 2004 do února letošního roku neměla ani jedno narušení v důsledku technické závady, po onom roce a půl provozu se nám slavnostně proflákly dvě silové diody v obvodu předního pohonu. Rok a půl spolehlivého provozu u vozu, který je vyrobený jako teprve 10tý sériový kus - je to málo, nebo dost?
www.sunshine-LIVE.de
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 638
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 19:12:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím že i přes onu desetiletou "zastaralost" kastle ...

No zastaralost, když vezmu karoserii "původních" Agor/ Citybusu tak zase velký vývojový rozdíl v porovnání s řadou 21/22Tr zas tak veliký neni. největší rozdíl je v povrchové upravě karoserií, kde kataforeze způsob lakování 21/22Tr konkurovat nemůže ani náhodou. Ale i tento problem by šel řešit.

Co se týká novější verze karoserie která je honosně uváděna jako 100% NP z které se vyrábí 24/25Tr tak to neni žádná sláva. Ta tolik uváděná 100% nízkopodlažnost je v případě novějších karoserií jen výsměchem na skutečná 100% NP vozidla. Takže celkově tato uprava přinesla že sedačky v zadní části vozu jsou hůře přístupné a místo pro cestujícího raději nekomentuju...
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 630
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 19:38:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já jsem nejnovější verze 24/25Tr zatím neviděl a novým brněnským Citelisem (nových 5ks) jsem ještě nejel (nepředpokládám nějaké zásadní změny v interiéru proti Citybusu), takže mohu 22Tr přímo porovnávat z tohoto hlediska pouze s prototypem 25Tr, který byl do Brna minulý rok v zimě zapůjčen. Tam hodnotím opravdu velice mizerně onu vyzdvihovanou nízkopodlažnost, která je hned po vstupu do vozu utlučena otřesnou prolízačkou ke skoro všem sedadlům. Neříkám že stupínky u 22Tr nejsou, ale alespoň tam nikde není tak krkolomný přístup. Zatím se mi i přesto, že na toto téma tu již v diskusích bylo psáno mnoho, nepodařilo správně pochopit, k čemu je tak úžasně dobrá 100% nízkopodlažnost. Já osobně jsem zastáncem poněkud klasičtějších koncepcí, kombinujících nízkopodlažní první a druhé dveře a dále ať je klidně schodek (prostě 21/22Tr). Třeba budu vámi i utlučen , ale i z jinak tolik chváleného Solarisu, když jsem ho pak ve skutečnosti viděl/jel, jsem měl poněkud smíšené pocity a byl jsem dosti zklamán. Stále u mě vítězí střídmá nízkopodlažnost vozidel 21/22Tr, kde z hlediska stupínků, madel a pod. nejsou žádné vyslovené násilnosti, škoda jen, že nikdy nebyla k dispozici elektricky ovládaná plošina a pozdější série 21Tr a všechny 22Tr jsou pouze výklopné. Údajně kvůli nemožnosti odizolování, no, bla bla bla, myslím si, že byto šlo, místo tam na to je, že by se dalo rozdávat). Opět netvrdím, že to je nějak geniální řešení interiéru, a bylo by tam jistě co zlepšovat - ostatně 22TrAC, pokud by nebyla zabita krachem fabriky, k tomu spěla. Stále zastávám názor, že jedny nízkopodlažní dveře (ale opravdu nízkopodlažní) stačí k nástupu invalidů a vozíčkářů + kočárků bohatě, v dalších dveřích pak jeden stupínek už tolik snad nevadí, alespoň pak nejsou takové prasoschody, když se člověk chce posadit.
www.sunshine-LIVE.de
Patrice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 20:02:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"prasoschody" u sedáků jsou ve 24Tr(vlastně ve všech solo Citibusech ) strašné, proto sem skoro rád, že tam ten stupínek v zadní části kloubových verzí je... to pak i malé děti a důchodci mají velké problémy se vůbec vyšplhat na sedák..
no, ale kolikrát se normálně stává třeba u Aster důchodci vyjdou schody u zadních dveří a pak sejdou do nízkopodlažní častitak to skoro pak postrádá nízkopodlažnost smysl, ale pro nemohoucí je to opravdová výhoda, aspoň ve Zlíně se plošin užívá více než hojně...
a k 22Tr >> to jsou perfektní vozy, akorát uchycení kloubu není nic moc, to víc věřím 15Tr...
Plně podporuji ŠOTOUŠE
ICQ: 233-016-608
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 445
Registrován: 12-2003
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 20:09:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Patrice: jj, ten stupinek v 18m citybusech je dobrej ... i pres nej se tam do 3tich dveri da dobre vjet s kocarkem. A v predni casti 100% NP svuj ukol plni. Jinak bych jen doplnil, ze to neni u vsech Citybusu .... starsi verze maji ten zadni schod take + misto u zadnich dveri misto sesli, pripadne jine verze tam maj 2 sklapecky.
SOR BN12 – Král nevkusu a nepraktičnosti aneb tragický pokus o nízkopodlažní autobus
Patrice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 20:25:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

já bych málem zapomněl, jasně že mají stupínek i starší solo CITIBUSy, hlavně tuším ještě ty s EURO2 motorem...
Plně podporuji ŠOTOUŠE
ICQ: 233-016-608
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1755
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 11:00:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha:
To je všechno krásný, ale 22Tr se bohužel už nevyrábí a kdyby nepřišla montáž 24Tr s 25Tr, možná už nejezdí trolejbusy v Mariánkách a Solaris nasadil takové ceny, že by se v mnoha provozech o zrušení trolejbusů min. uvažovalo. Kloubové 25Tr mají v zadním článku také jeden schod a pak malé stupínky k sedačkám, tak jako 22Tr. Co se mě osobně nejvíc líbí u 22Tr je rozmístění dveří. Ty jednokřídlé dveře u kloubu jsou prostě geniální.

Když jsem dostal na mail fotografie třídveřového Citelisu Line, nechápu proč se tato verez u nás nevyrábí. Oproti té kysně a šíleným podestám sedadel, to není vůbec špatný bus.
Jarda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 11:56:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Martin jak můžeš plácat takové hlouposti, že Solaris nasadil takové ceny, že by se uvažovalo o zrušení trolejbusů. Co víš o cenách?? Vůbec nic, jen JPP. Takže pozor na takové nesmysly co vypustíš. Můžu Ti definovat spoustu případů, kdy 24TR byla o dost stovek tisíc dražší než Solaris.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 631
Registrován: 5-2005
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 12:18:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Patrice - uchycení kloubu u 22Tr je (nevím jak kdo z vás to viděl na vlasní oči uvnitř pod podlahou a na střeše) řešeno asi s nejlepším vědomím a svědomím, bohužel kombinace Hubner + škodovácké dodělávky není v některých detailech moc vychytaná, což by případné další kusy 22Tr byly bývaly mohly dochytat - škoda. Zatím jsme na to žádný vůz vysloveně neodstavili, ale může to přijít, to nepopírám. Už tu byla prolomená ta hliníková podlaha kloubu, rozpadené vodící tyče na střeše, měchy upadené z článků a i rozpadené ložisko uchycení středového rámu, vše bylo dle mého příčinou zanedbané údržby, jelikož tady k tomu nikdo neměl manuál, co kde jak proč mazat a kontrolovat, a na středních prohlídkách do kloubu nelezli (teď už lezou, když viděli následky). Principielně to řešeno není až tak zle, případné rozpadení kloubu na 22Tr č. 601 v Ústí bylo vinou velice zanedbané údržby, kde se v důsledku nemazání prakticky rozsypalo a vydrolilo to obrovské ložisko.
Když už jsme u těch kloubů - na v Brně předvedeném prototypu 25Tr se mi velice nelíbily kabelovody mezi oběma články. Neustále lámané a povětrnostními vlivy zkoušené obyčejné husí krky v pofidérní hliníkové konstrukci opravdu nemohly přežít déle než právě ten prototypový předváděcí provoz. Zajímalo by mě, jak je to řešeno u sériových vozů, případně zda to má - nyní zlínský - prototyp nějak předěláno. S plastovými kabelovodovými housenkami na 22Tr zatím nemáme žádné problémy, myslím že ty jsou naopak řešeny přímo výborně (netýká se prototypu 22TrG, kde je to poněkud krkolomněji, ale ani tam nejsou husí krky). Neměl by někdo fotku, jak je to řešeno na 25Tr?
www.sunshine-LIVE.de
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 13:09:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jarda: Co si takhle nejdřív ten Martinův příspěvek pořádně přečíst a pak teprve psát?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1757
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 15:19:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jarda:
My si tykáme? Možná nejsem expert na ceny, ale co vím jistě, je to, že jediný výrobce na trhu zvedá neúměrně ceny a zneužívá svého monopolu. A teď nenarážím jen na trh v dopravě. Nedělám si iluze, že by cena Trollin, nebýt Škody, byla stejná jako dnes. Je mi jasné, kdyby tu Škoda nebyla a Solaris měl monopol, že by ceny letěly vzhůru. Tak to chodí na všech trzích. Nevím jak se Škoda chová ve VŘ, ale vím 100%ně, že nebýt kooperace Škoda/Karosa, šlo by to s trolejbusovými provozy v ČR do háje. Aspoň s některými určitě.
Jarda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 15:52:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

AD Martin, pokud si dobře vzpomínám, tak jediný kdo měl monopol tak tady byla Karosa na autobusy a Ostrov a trolejbusy. Nějak jste zapoměli a třejmě Vám zo nevadilo, že díky těmto monopolům ceny letěly vzhůru? A mimo to, v době EU, už v podstatě monopol neexistuje, protože soutěží se účastní i zahraniční firmy, a Trollina nejsou jediným výrobkem ve své třídě. Takže přisuzuješ 24Tr či 25TR, větší význam než má. A světová konkurence je velice ostrá.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1759
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 16:55:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A mimo to, v době EU, už v podstatě monopol neexistuje, protože soutěží se účastní i zahraniční firmy, a Trollina nejsou jediným výrobkem ve své tříděChááá chááá. Vraťte se na zem.

A světová konkurence je velice ostrá.
Prdlajs, trolejbusových výrobců mnoho není. Neznám ceny Vanhoolů, ale čekám, že budou značné. Teorie je krásná věc, ale praxe je poněkud jiná. Protože v ČR je pramálo šancí, že by se kupovalo něco jiného než Trollina nebo Škodovky, proto si nědělám iluze o konkurenci ze západu, že by spasila české trolejbusové provozy.

24Tr nedávám žádný větší význam než má. Jen nejsem fanatik a výrobek nehodnotím podle nějakých citových vztahů a nezblázním se když VŘ vyhraje někdo jiný, než má tajná "láska". Dovedu si spočítat všech pět pohromadě a takové Mariánky, nebýt 24Tr, by zřejmě pošly...

Nemohu za to, že Vám Škodovka leží v žaludku a Trollina vyzdvihujete do nebes. Jste zaujatý vůči jedné značce a debata pak ztrácí smysl. Zkrátka a dobře, 24Tr byla asi ta nejlepší možnost, jak zachránit výrobu trolejbusů pod zančkou Škoda a našim chudým dopravcům nabídnout výrobek shodný s tím, co mají již mnoho let v mnoha kusech pod střechou - Citybusy. Klidně může šotouš plakat, že Citybusy k smrti nenávidí, ale v době, kdy Ostrov končil, jiné východisko asi nebylo. Tedy bylo - přenechat trh Solarisu a po dobu pár let smutně počítat končící trolebusové provozy.

Zákulisní šarvátky u VŘ neznám, proto je nechci komentovat. Asi je divné, že kopcovitá města jako Ústí nebo Brno chtějí jednomotorové vozy, ale u takových Budějovic nebo Zlína, není co řešit.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1050
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 18:09:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pánové, koukám, že debata se vyostřila. Takže to uvedu na pravou míru. Konkurence ve výrobě trolejbusů není zrovna obrovská, ale existuje a díky ní ceny Van Hoolů značné nejsou. Jako autobusy jsou levnější než Citelisy a s elektrickou výzbrojí Kiepe stojí takový kloubák Van Hool v přepočtu 15 milionů Kč. To není moc - např. České Budějovice kupovaly 25Tr v ceně 15,8 mil. Kč za kus. Když jsem u té ceny 25Tr, tak Škodovka se chová dosti neférově, protože v Ústí vyhrála nad Solarisem s cenou 12,4 mil. Kč / kus. Budějicím se Solarisy znelíbily, takže Škodovka vytasila reálnou cenu, zatímco v Ústí to byl dumping. Podobně to udělali i v Bratislavě. Je potřeba, aby se 24/25Tr uchytily, tak se manažeři činí. To, že skončil Ostrov, bylo jen a jen rozhodnutí Škody, takže není třeba dělat z řady 24/25Tr nějakého zachránce. Výroba řady 21/22Tr byla utnuta v době, kdy se z ní podařilo vykřesat solidní vozidla (a mohla být ještě lepší, kdyby se dokončil plastový program) a skončení výroby 14/15TrM bylo pro řadu DP opravdovým problémem. Ono není legrace, když kupujete vysokopodlažní vozidla a najednou jsou na trhu jen nízkopodlažáky, které jsou o 70% dražší. Jistě, výroba v Ostrově byla neefektivní, ale kdyby se místo do vývoje 24/25Tr investovalo do restrukturalizace výroby stávajících typů, mohla být nyní trolejbusová produkce Škodovky mnohem vyšší.

Kdyby Solaris získal monopol, asi by se podle toho zachoval, ale kdo by to neudělal, že... Jenže Solaris žádný monopol nemá, chová se rozumně a produkuje kvalitní vozidla za dobrou cenu. Zakázky ve Švýcarsku jsou toho důkazem. Takže bych byl rád, kdyby se i v ČR Solarisy rozšířily. Bohužel v mnoha DP panuje bezmezná důvěra ke všemu, co má značku Škoda (a nedůvěra ke všemu ostatnímu, obzvláště pochází-li to z Polska), a navíc je tady ta unifikace karoserií s Citybusy, které už jsou skoro všude... No nic, buďme rádi, že tu Solaris je a alespoň trochu drží Škodovku na uzdě.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 913
Registrován: 2-2005
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 18:12:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Martin: Vzhledem k tomu, že "čistý" solaris je opravdu levnější(a Jarda to ví nejlíp) si nemyslím, že 24Tr spasila Mariánky.
24Tr zachránili Mariánky proto, že jim škoda nabídla levný prototyp a levný ohořelý vůz ze Zlína....a dál už se pokračuje v tom, co došlo.

Kdyby 24Tr nebyla a jejich radní chtěli zachtánit trolejbusy, tak Solary nakoupí.
Není MHD a lidi, ale MHD pro lidi ! ! !
Kdo neviděl Trollino, neviděl pořádný nízkopodlažní trolejbus

ICQ:
260 116 510
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 1-2006
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 18:57:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

skončení výroby 14/15TrM bylo pro řadu DP opravdovým problémem

Chápu, že cenový skok od klasiky k moderním nízkopodlažním vozidlům je výrazný. Ale je nutno si přiznat, že 14 /15TrM jsou dávno morálně zastaralé.
Tak se bude obnovovat pomaleji ale moderními vozy, splňujícími dnešní požadavky na dopravu.
Kdyby se teď měly ještě třeba 4-5 let dělat a ve větší míře nakupovat čtrnáctky, tak budou v našich provozech strašit ještě po roce 2020. Nehledě na to, že návštěvníci z bohatších zemí unie by nás pak považovali ještě více "za opicema" než teď.
Dnes by pomohlo především naučit se více využívat peněz z EU.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1052
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 19:16:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gromit: Morálně zastaralé jsou, ale ne tak tragicky jako třeba tramvaje T3, které se nám určitě ještě po roce 2020 budou prohánět po hlavním městě. A DP samy postupně přecházely na nízkopodlažní vozidla, takže by v tom bývaly pokračovaly a nebylo by to tak bolestné - prostě každý podle svých možností. Pro Škodovku byla řada 14/15TrM přínosná tím, že se občas něco prodalo i na Východ.
Patrice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 2-2005
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 19:42:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: na prototypu vypadá kloub takhle

a na sériových <respektive> Citelisích 25Tr to je zakryté až po ohrádku, aby na to nepršelo a i líp to vypadá...
Plně podporuji ŠOTOUŠE
ICQ: 233-016-608
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 1-2006
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 20:07:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenda: S těma T3 máš pravdu. Ještě horší než u trolejbusů je to s tramvajema. Modernizace T3 měly jít souběžně s nákupem nových tramvají v rozumném poměru. Většinou to bohužel dopadá tak, že se ve velkém modernizují Té trojky a nových tramvají v našich městech zoufale málo .
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 817
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 20:25:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenda z hk: ...najednou jsou na trhu jen nízkopodlažáky, které jsou o 70% dražší.
Tak to si dovolím nesouhlasit. ČB kupovaly patrně nejvybavenější 15TrM, které byly kdy vyrobeny a jejich cena byla ca 10 800 000,- Kč. Ceny se lišily série od série, ale pouze v řádech statisíců. Takže o 70% tedy dražší nebyly, ale pouze o nějakých 35 - 45 %.
Na druhou stranu je ale pravda, že kdyby výroba 15TrM nezkončila, tak je do ČB kupují stále. O tom jsem přesvědčen.
Patrice: ...aby na to nepršelo a i líp to vypadá...
No tak prší na to stejně, neb to protažení měchu kloubu má stejnou fci, jako ty boční plenty a má to tedy pouze fci estetickou.
Verusha: Ruku do ohně za to nedám, ale mám dojem, že husí krky na sériových 25Tr nejsou - můžu se podívat. Sám si vzpomínám, že při předvádění prototypu sami škodováci říkali, že toto vedení kabelů je opravdu prototypové a že na sériových se to změní.
2.5.1991 - 2.5.2006 15 let od obnovení trolejbusů v Českých Budějovicích
Jarda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 20:51:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad M__r: ty husí krky mají jak klouby Hemscheid tak Hubner. Nevím, jestli některý z nich je na 25Tr. Trollina mají oba, takže husí krky tam jsou.
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 821
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 21:06:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jarda: Myslel jsem tím průchod kabelů. Jejich uspořádání u sériové verze je výrazně lepší, než u prototypu. Určoval jsem to podle fotky. Ještě na to musím kouknout fyzicky.
2.5.1991 - 2.5.2006 15 let od obnovení trolejbusů v Českých Budějovicích
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 713
Registrován: 6-2005
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 21:19:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no, ono je možné, že i za 60 let budou T3 v provozu, občas nějaká ta reko a ....
Připíjím na Vaši rakev. Nechť je vytesána ze stoletého dubu, který já zítra zasadím
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 825
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 21:22:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

9tr: ... a nějaká ta novostavba v podobě VARu. Pěkné vyhlídky do budoucnosti, jen co je pravda .
2.5.1991 - 2.5.2006 15 let od obnovení trolejbusů v Českých Budějovicích
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 451
Registrován: 12-2003
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 21:48:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no to sou teda vyhlidky :-(
brr uz mam husi kuzi ...
nj. ale to je tezky, kdyz tu skoro vsechny prachy lejou do metra. Vetsina tramvaji na odstrel a stav vetsiny trati je pekna skakanda. :-(
SOR BN12 – Král nevkusu a nepraktičnosti aneb tragický pokus o nízkopodlažní autobus
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 5-2005
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 22:41:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Patrice - takže od doby, kdy to u nás bylo na předváděčce v tomto http://bmhd.goo.cz/foto/2005/20050615/r-si18det5_ve.jpg provedení, se nic koukám nezměnilo. Dost se divím, že se vám ty husí krky ještě nerozpadly.
www.sunshine-LIVE.de
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 634
Registrován: 5-2005
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 23:02:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro doplnění bych si dovolil vywebit ještě dvě provedení kabelovodů - lepší a nejlepší (podle vzoru "dobrý - lepší - nejlepší - sovětský").



neboli vlevo poněkud krkolomné řešení na 22TrG a vpravo sériová 22Tr (zde 3607).

Výrobce těchto plastových kabelovodů neznám, možná to vyrábí Lego, systém zacvakání jednotlivých segmentů by tomu nasvědčoval
www.sunshine-LIVE.de
Patrice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 07:00:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

kruci já jsem snad jediný co nemůže chodit na střechy trolejbusům,
no stále jezdí a to celkem dost spolehlivě, takže ještě ne, ale uvidíme do budoucna jak to dlouho vydrží
Plně podporuji ŠOTOUŠE
ICQ: 233-016-608
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1761
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 10:51:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenda z hk:
Výroba 21Tr musela být značně neekonomická. Unifikace je v dnešní době nutnost a při pohledu na naše DP, kde už dnes převažují ve většině případech Citybusy, byla výroba 24Tr znouzectnost. Do zákulisních praktik nevidím a cen už vůbec ne. Pokud si zatím drtivá většina našich DP vybrala Škodovky, o něčem to svědčí. Laciné řeči o zkorumpovaných magistrátech jsou do určité míry jistě pravdivé, ale ne vždy 100% a ne u všech. Všichni se tu ohání férovostí Solarisu. Možná, to netuším, ale vím, že jeden podnik, který je odebírá je právě DPO, který je sám prodává. Paní XY ze Solarisu ČR sedící v komisy pro VŘ nových vozidel pro DPO, také o něčem svědčí. Pokud si tedy někdo stěžuje na nerovné podmínky Škodovky, měl by vidět i nalajnované podmínky pro Trollina a Urbina v Moravskoslezské metropili - bez ohledu na to, jestli jsou vozy kvalitnější či nikoliv.
Jarda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 268
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 11:47:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Martin: DPO autobusy Solarisy neprodává a trolejbusy zcela výjimčně. Pokud jde o paní XY ze Solarisu, nikdy v komisi pro VŘ nebyla. Nesmíš číst noviny.
Kromě toho je odebírá Opava a Olomouc, že by bývalý severomoravský kraj neměl důvěru v Citybusy?
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1055
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 12:28:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Nejneekonomičtější věc na takovéhle malovýrobě vozidel je jejich vývoj. A typy 21/22Tr už vyvinuté byly, takže bylo žádoucí vyrábět je dál. Ono by dříve nebo později na tu unifikaci stejně došlo, protože vývoj dalšího typu jako kompletního vozidla by už byla ekonomická sebevražda. Ale 24/25Tr měly být jen snadným zdrojem zisku - zlikviduji výrobu trolejbusů, na níž je mnoho DP závislých, vyvinu novou TR výzbroj, naúčtuji si za ní "západní" cenu a zastavím to do nejrozšířenějšího NP autobusu v republice. Dopravci dostanou trolejbus - sice drahý a vlastně nijak skvělý, ale unifikovaný a hlavně je to Škodovka, že. Jasně, že většina DP to koupí, protože důvěřují Škodovce a mají rádi Citybusy. Jenže časem se ukáže, že některé DP nebudou schopné ufinancovat obnovu vozového parku trolejbusů... Pak se může stát, že radnice řekne: "Trolejbusy jsou drahé, tak je zrušíme!"

Co se týče VŘ, tak tam si nedělám iluze o jejich férovosti. V podstatě to funguje tak, že dopravce, který už "má vybráno", si do podmínek zadá nějaký parametr, který může splnit jen kýžený výrobce - např. u Karos je to kataforéza. Takže je zcela normální, že když ostravský DP Trollina vyrábí, nebude kupovat trolejbusy jiné značky, stejně jako Plzeň nekoupí jiné trolejbusy než Škodovky.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1762
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 13:21:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenda z hk:
Podle mého názoru byla Škoda Ostrov moloch, který se pomalu začal potápět v dluzích a nějakých 20 trolejbusů nemohlo firmu vytrhnout. Zkrátka a dobře, Škodovce opravdu zbýval jen český trh a část slovenského a tyto dva trhy nikdy nemohly uživit tak obrovskou továrnu, jaká v Ostrově stála (ke vší úctě ke krásným a pohodlným trolejbusům 21Tr a 22Tr). Výroba 24Tr přišla v pravý čas, protože 21Tr přestávaly být konkurenceschopné a unifikace byla jediná možnost, jak udělat trolejbusový provoz efektivní. A jaká jiná cesta, než přes 99% autobusových kastlí jezdících v ČR, byla možná?

Dopravci dostanou trolejbus - sice drahý a vlastně nijak skvělý
Můžeš mi říct v čem tak trolejbusy 24Tr technicky zaostávají za konkurencí? O interiéru se tu hádat nechci, na to dopravci bohužel nekoukají. Dobře, co dál? Citybusy se jakžtakž osvědčily, jezdí jich tu hafo a nebyl důvod zavedené české firmě Škoda nevěřit. Btw. Jsou dnes již provozované vozy 24Tr a 25Tr oproti konkurenci tak nespolehlivé, když nejsou tedy nijak tak skvělé? Škoda Fabia také není nijak skvělé auto, není to Mercedes, ale je to rozumný kompromis mezi cenou a kvalitou.

Jenže časem se ukáže, že některé DP nebudou schopné ufinancovat obnovu vozového parku trolejbusů... Pak se může stát, že radnice řekne: "Trolejbusy jsou drahé, tak je zrušíme!"
Dobře a existuje tu levnější výrobce tbusů, než Škodovka? Drobné nepočítám. Myslím tím výrazně levnější, tak aby si radnice mohly říct - trolejbusy jsou porovnatelně drahé jako autobusy, tak je nerušme. I ty 21Tr byly dražší, než klasické Citybusy...

O kolik byla 21Tr levnější než 24Tr?

Co se týče VŘ, tak tam si nedělám iluze o jejich férovosti. V podstatě to funguje tak, že dopravce, který už "má vybráno", si do podmínek zadá nějaký parametr, který může splnit jen kýžený výrobce - např. u Karos je to kataforéza. Takže je zcela normální, že když ostravský DP Trollina vyrábí, nebude kupovat trolejbusy jiné značky, stejně jako Plzeň nekoupí jiné trolejbusy než Škodovky.
Tak potom jaký pak nářky na férovost Solarisu a neférovost Škodovky? Pak si tedy mohou podat ruce. Jen jestli to není tím, že "mě se líbí tohle a jako šotouš si to přeju a cokoliv jiného se tu objeví, tak na to budu nadávat kudy chodím"?

apropo třeba k tomu ty DP mají důvod, zadávat do podmínek přesně to, jak to vyhovuje jim. Třeba je to přirozená cesta jak se dostat k výrobkům, které mi vyhovují nejvíce a zároveň se vynout obstrukcím s Inekonem a spol. :-)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1763
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 13:21:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jarda:
K paní XY se vyjadřovat nebudu.
Opava, Olomouc - že by spřátelené dopravní podniky DPO?
Kromě toho Agory odebírá Praha, Brno, Plzeň, HK, ČB, UL, PA, ZL, KV, JI a mnoho dalších. Že by zbytek ČR neměl důveru v Solarisy?
Jarda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 270
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 13:59:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Martin, především proto, že Agory tady byly o dost dříve.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1056
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 14:03:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
1) Celá ostrovská továrna se uživit nemohla, to je jasné. Ale kdyby se výroba smrskla do nějakých menších prostor, bylo by to o něčem jiném. Ono se beztak do údržby toho areálu v poslední době prakticky neinvestovalo, takže už bylo jedno, jak je velký.

2) 24Tr zaostávají za Solarisy v modernosti karoserie i interiéru, míře hlučnosti i objemu, jaký zabírá elektrická výzbroj. Spolehlivost mají taky horší, ale třeba to jsou jen "dětské nemoci", které časem odezní, takže to neposuzuji.

3) Solaris je levnější - psal jsem to v jednom z předchozích příspěvků - ČB zaplatily za 25Tr 15,8 milionu, zatímco Solaris pro Ústí nabídl dvoumotorák ST18AC za 12,65 milionu. Jenže Škodovka věděla, že tuhle zakázku nedostane tak lehce jako ČB, tak šla s cenou dolů až na 12,4 milionu... Tohle taky vypovídá o té férovosti - ceny Trollin nejsou zdaleka tak proměnlivé. Ale zpět k porovnání cen Trollin a Škodovek - ono stačí srovnat si ceny autobusů - i kdyby el. výzbroje stály stejně, pořád bude o chlup levnější ta polská kastle.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 637
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 14:06:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A proč nám krachla Škodovka v Ostrově? -> Mimojiné také díky "skvělé" a všude rozkřikované zakázce na něurekom kusů 14 a 15TrSF do ú sé á. Když mi škodováci vyprávěli, co všechno tato zakázka obnášela a co všechno si "světoví" američani mohli dovolit uplatnit jako záruku nebo jako vadný kus (šroubek, podložky, matička - ze šroubku po utažení matičky vyčnívá víc jak dva závity navíc -> vadný kus, vrátit) a že (příklad za všechny) škodováci museli všude zapilovávat odštípnuté konce stahovacích pásek, aby se o ně nějakej amík nedejbože neškrábl, bylo mi to všechno dost jasné. Tolik oplakávaná ztráta zakázky na trolejbusy do Vancouveru, jejíž nezískání bylo údajně mimojiné posledním důvodem zavřít výrobu, je ve skutečnosti dílo štěstí, že to získal někdo jiný. Jinak by to dopadlo pro ŠO ještě mnohem hůř. Můj názor.
www.sunshine-LIVE.de
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1802
Registrován: 6-2002
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 14:17:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenda_z_HK: Pokud si v ČB chtěli koupit 25 Tr levnějí, tak to neměli hloupě inzerovat dopředu. Za vyšší cenu si můžou sami.

Pokus o unifikaci tu byl (21 Ab) a Škodovka boj s Karosou prohrála na plné čáře. A kromě ceny za vývoj tu ještě byl problém s malosériovou stavbou karoserií a s jejich protikorozní ochranou. Nechápu, proč aspoň na nejkritičtější místa nepoužili nerez (jako Solaris a SOR), když už neměli kataforézu. Jak to, že SOR se byl schopen vypracovat z výrobce pleček a maringotek mezi nepřehlédnutelné výrobce autobusů a Ostrov s celým svým zázemím toho schopen nebyl?
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1842
Registrován: 7-2003
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 14:31:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

SOR vyrabi maringotky dal ,akorat sou np a maj motor, SOR si nektery casti karoserie (neky cely) nechava delat jinde , Ostrov si to delal sam. to sou dost naklady navic
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál .
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 914
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 14:51:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Martin: Když jsme u toho odebírání agor, tak se podívej na refernční list Solarisu.....V čechách (hlavně díky tomu, že Agory tu byly dřív), jen pár měst, ale kde máš CityBusy za hranicema ČR(a vyjma Francie)?

Co se týče ústí, tak 25Tr je za těch 12,4 pouze jednomotor. Solaris nabídl lepší technické řešení (ovšem za pár tisíc navíc)
Není MHD a lidi, ale MHD pro lidi ! ! !
Kdo neviděl Trollino, neviděl pořádný nízkopodlažní trolejbus

ICQ:
260 116 510
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 1-2004
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 15:06:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trollino_15: A kde jezdí Urbina jinde, než v Polsku a Německu? A nějakou agoráckou droboť najdeš všude, i v Německu.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 915
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 15:52:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Aussigner:njn...CityBusy jezdí v Berlíně a dokonce budou i v Lublinu(PL-čtyři)

Solarisy: Toš Polsko a Německo už tu bylo, dále třeba Švýcarsko, aj ta Francie, Itálie, Litva, Švédsko atd.
Není MHD a lidi, ale MHD pro lidi ! ! !
Kdo neviděl Trollino, neviděl pořádný nízkopodlažní trolejbus

ICQ:
260 116 510
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 836
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 15:58:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: Pokud si v ČB chtěli koupit 25 Tr levnějí, tak to neměli hloupě inzerovat dopředu. Za vyšší cenu si můžou sami.
Jak inzerovali dopředu? Prosím o vysvětlení!
Jinak ČB patrně nic nezbývalo. V době, kdy bylo vyhlášeno VŘ, tak 18m Trollino bylo akorát tak na papíře. Tady bylo třeba začít co nejdříve s obnovou voz. parku a další čekání by bylo nemyslitelný! Krom toho zde ke značce Solaris panuje nedůvěra (stejně jako k řadě 21/22Tr), hlavně díky "spolehlivosti" vozů Urbino.
Trollino 15: Agory jezdí mimo jiné v Itálii, Řecku, Islandu a kdo ví kde ještě.
2.5.1991 - 2.5.2006 15 let od obnovení trolejbusů v Českých Budějovicích
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1765
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 16:33:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenda z hk:
2) Mně osobně se Solarisy nelíbí vůbec, proto modernost karoserie posuzuji úplně jinak. O spolehlivosti u dva roky starých vozů se asi nedá moc diskutovat. Stejné názory se tu probíraly před šesti lety na téma Urbino v. Agora. Také všichni tehdy posílali do pekel Agory. Čas ukázal, že to nebyla až tak pravda. Pokud můžu mluvit za Prahu, tak tady se Citybusy nejsou vesměs větší problémy. 11 let starý atyp 3004 mluví sám za sebe. Nejstarší série z roku 96 nedoznala za 10 let větších potíží. A to při pražském proběhu a brutálních podmínkách v pražském provozu.

3) A dvoumotorový kloubový nízkopodlažní trolejbus za cenu 12,65 mil. není za dotovanou cenu? Nevěřím, že tato cena je reálná a nevěřím ani tomu, že by byla stejná, kdyby konkurence neexistovala.

Trollino 15:
A pokud nebudeme srovnávat města a země, ale počty dodaných kusů, tak se dopočítáme čeho?

V Itálii jezdí Agory samozřejmě také. A co takhle Island, Španělsko, Řecko, Rumunsko a i to Švýcarsko??? Paříž by nejraději Citara vrátila úplně. Co říkáš na 8 000 busů pro olympiádu? Stovky dalších kusů pro olympiádu do Athén?
Ostatní ti odpověděl Mr.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1766
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 16:38:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jarda:
především proto, že Agory tady byly o dost dříve
Kdepak. Brno začalo kupovat Agory až v roce 2002, Plzeň v roce 1999 a to už tu Solaris byl. Další dodávky Agor do Plzně pokračovaly dávno v době, kdy Solaris na trhu figuroval. Liberec - od roku 2001, Prešov podepsal zakázku na 20 NPA v roce 2004, větší dodávky vozů pro Zlín pokračovaly až po roce 2000, Karlovy Vary - od roku 1999, Jihlava - od loňska.
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 837
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 16:44:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenda z hk: Ještě si dovolím poznámku k té férovosti, o které píšeš. Není to spíše dobře, že ceny v případě Ústí šly tak dolů? Nemá takto náhodou vypadat konkurenční prostředí? Konkurence mezi výrobci je jedině přínosná pro zákazníka, takže bych to až zas tak neodsuzoval, ale každý má jiný názor a já ti ho nechci nijak brát.
2.5.1991 - 2.5.2006 15 let od obnovení trolejbusů v Českých Budějovicích
Kotelník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 17:05:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když jsou Agory tak spolehlivé tak proč v LBC jim praskají(ly) rámy???A proč jsou teda v LBC tak oblíbené?

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace