K-report
 

Archive through 10.leden 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Autobusy a trolejbusy » MHD na Slovensku » Archive through 10.leden 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1298
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 02. ledna 2006 - 23:02:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

LUK:
A já psal snad něco jiného? Vždyť tvrdím, že za zrušení trolejbusů může nekompetentost radních a naprostá deformace rozumu.
Karel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 00:43:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Krize v BB je problém několika minulých let, kdy Dp nezvladal organizačně dopravu a celkové MHD dlouhodobě upadala. Radní to měli řešit taky jinak a hlavně dřív a navíc je pitomost si myslet, že MHD bez dotací přežije (myslím kvalitní, ne maršrutky). Vyvrcholito to tím, že se střetli dvá tupci a ani jeden nechtěl situaci řešit rozumně. Pánové!!! Je to jen a jen o lidech, o ničem jiném... Stačí jen srovnávat postupně města a vidíte jam to tam funguje...
Žilina - BB, Jihlava - Hradec Králové,Praha - Bratislava, Lvov - Sevastopol,....
Mrzí mě jen, že se to vyhrotilo až do extrému. Kdyby zůčastněné osoby nebyli tupci a snažili se problémy řešit dřív.....nemuselo to takto dopadnout.
Karel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 00:47:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Každý se snaží co nejvíc přiblížit USA.
ŘÍKÁM: Bůh nás ochraňuj od MHD v Bostonu.
Vím o čem mluvím, strávil jsem tu zatím celkem pět měsíců.
KATASTROFA!!!
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 5-2005
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 07:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Snad by bylo vhodné uvést náklady na provoz a zřejmě i důvody, pro které došlo ke změně provozu. Náklady na jeden kilometr trolejbusového provozu v rozsahu BB jsou cca 60,-Sk/na km pro trolejbus a 35,-Sk/km pro autobus. V ceně autobusového kilometru jsou zahrnuty také splátky 5-ti pořízených autobusů každý rok. Celková dotace pro MHD činí 40 mil.Sk ročně. V tom jsou zahrnuty také "bezplatně" pronajaté autobusy (35 vozů a 2 trolejbusy), které zakoupilo město za své a nyní je pronajímá. Lze také říci, že právě oněh 35 autobusů je svárem, pro který funguje banskobystrická městská tak jak funguje. Navíc si SAD Zvolen již objednal nové vozy pro svůj nový městský provoz. Dnes doporučuji všem si večer zapnout slovenské zprávy, neboť dnes se chystá do areálu SAD BBDS delagace zástupců města a za podpory Policie SR si chtějí odvést svůj majetek(oněh 35 autobusů), které si na městském úřadě pak převezmou zástupci SADky Zvolen.
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 5-2005
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 07:49:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Možným řešením by možná bylo, aby město založilo vlastní DP a jako odstupné pro SAD Zvolen, by od ní přebral již zvolenčanami objednanými a zaplacenými novými vozy(cca 20 mil.Sk), od BBDS pak by mělo být odkoupeno veškeré technické zázemí provozu trolejbusů, dal bych jim tak cca 105 mil.Sk)s tím, že DP dostane všechny autobusy(nejen ty co koupilo město, ale i starší B 732,741, které podědila BBDS po bývalé ČSAD), všechny trolejbusy a pak hlavně všechny řidiče, techniky a obslužný personál. Celé by to mohlo být formou úvěru, který by si mohl vzít nový DP(město by bylo pouze ručitelem).
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 524
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 09:16:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bohužel, je-li pravda to co píše dopravce, je provoz trolejbusů čistým plýtváním. Sorry, ale ten rozdíl je tak velký, a to město tak malé (rozpočtově), že diskuse nemá smysl.
BB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.157.99
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 09:39:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Odkud jsi? Z Prahy nebo co? Ono všude netečou peníze proudem... A jde to. Tady to chtělo jediné - chtít.
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 5-2005
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 09:42:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono je to takové zajímavé obecně. Např. v Prešově jsou náklady na provoz trolejbusových linek cca okolo 48,-Sk na kilometr. Je to dáno tím, že zatímco v BB jezdí ve špičku 6 spojů za hodiny, v sedle a o víkendech jezdí jeden, maximálně dva spoje za hodinu. To klade velké energetické nároky na el. síť. Ve špičku, kdy je el. energie nejdražší odebírá BB trolejbusy nejvíce energie, zatímco dopoledne a o víkendech, kdy je cena nejnižší je odběr minimální. V Prešově mají díky celodennímu stejnému, nebo minimálně rozdílnému intervalu odběr skoro stejný a proto mají od energetiků dost výraznou slevu na odběru a stejnou celodenní cenu. To rovná cenu za jeden ujetý kilometr výrazně dolů
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 5-2005
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 09:47:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

BB:ne ne. V BB to chtělo:1.
reorganizace dopravního systému. Vytvořit napaječové autobusové linky(např. duplicita bus/trol.v lokalitě Kremnička) a u t-linek udělat jízdní řády, které jsou pokud možno co nejjednotnější po celý den.
2. pokud by nebyl vlastní DP, tak důslednou kontrolu každé koruny, která se do soukromé firmy ze strany města vložila a né jen paušálně navyšovat a navyšovat dotace a nebo jen rušit rušit spoje.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 530
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 10:44:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

BB: Z Prahy. Ale o tom píšu. Prostě když nejsou peníze (to není nic špatného, to se tak prostě stane, zvlášť v horách, chichichi) tak se holt musí šetřit a provozovat to na co město má.
Dopravce: Zase souhlas. Linka s int. 30´ není trolejbusová, tak jako linka s int. 2´ by už neměla být gumokolní. A přesně - i ta reorganizace by možná pomohla. I my máme taková města nejméně dvě až tři kde trolejbusy umírají na blbou organizaci provozu. Nejen těch tykadláků, ale i toho okolo. Nejvytíženější linka v lázeńském městě je kupříkladu provozována v kloubusech.
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 5-2005
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 14:52:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Snad ještě k Prešovu doplním, že tamní náklady na provoz autobusů jsou cca 40,-Sk/km. Je to způsobeno zejména vysokým množstvím špičkových linek provozovaných článkovými vozidly a z toho plynoucí pořizování nových vozidel při reálně méně ujetých kilometrech na vůz.
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 15:03:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám dojem, že ekonomika tak malého trolejbusového provozu prostě nemůže být dobrá. V Žilině tvoří trolejbusy síť zasahující do všech důležitějších čtvrtí. Tady je jen jakýsi základ sítě, který "zapomněli včas rozšířit". Pořád je to v jakési fázi "krátce po zrodu". To přece nejde dlouhodobě finančně utáhnout. Oba provozy BB+Ži byly přitom založeny v podobné době.

Já ovšem netuším, nakolik dávalo smysl tu síť dále rozšiřovat, přiznám se, že vlastně BB neznám (leda podle plánů a map, byl jsem tam jen velmi krátce), ale i když to tam neznám, jsem vážně přesvědčen, že to takhle zůstat dlouho nemohlo. Prostě buď založit DP a masivně investovat a rozšiřovat, nebo to co se stalo.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 15:33:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kaem + Dopravce: Co to tady vykladate, ze cestujicim je jedno, zda prijede elektricky nebo dieselovy bus. Kazdy spravny sotous prece vi, ze draty nad silnici pritahnou davy cestujicich . Dukazem je treba GB, kde od roku 1970 (kdy uz definitivne zlikvidovali elektrickou trakci v MHD) do roku 2000 stouply vykony IAD dvojnasobne. Jeste musim ovsem popremyslet, jak si vysvetlit, ze v Nemecku (kde meli a maji hlavne tramvaje) se vykony IAD zvedly skoro stejne.

Ted vazne: Kdyz jsem si proletl slovenskou diskusi, docetl jsem se, ze bystricka MHD pod spravou BBDS byla zoufala. Pokud si tutez diskusi precetl nekdo z bystrickeho magistratu, nelze se divit, ze pri vyhodnoceni nabidek se priklonili na stranu jakekoliv jine nabidky. Vysledkem je ovsem krik stejnych diskutujicich, ze prece neni mozne zrusit trolejbusy. Jen obcas zazni rozumny nazor, ze rusit trolejbusy je sice chyba, jenze jak z toho, kdyz vse patri soukrome spolecnosti, se kterou magistrat (ani sotousi) uz spolupracovat nechce. Mezitim se tam ozyva informace, ze SAD ZV by snad nebyl uplne proti T-busum, ale BBDS je a jejich infrastrukturu odmita prodat.

Zajimave cislo od Dopravce je to, ze i v Presove stoji A-busy (i pres vysoke procento "prostoju") skoro o 20 % mene nez T-busy.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 15:41:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koe: "provozy BB+Ži byly přitom založeny v podobné době"

Nebyly - Banska Bystrica byla zalozena "administrativnim" rozhodnutim na konci -ismu. Zilina byla sice v dobe upadajiciho -ismu schvalena taky, ale realizovana o 5 let pozdeji, kdy mistni predstavitel byl i jednim z nejvyznamnejsich lidi v zemi.

Mesta si pritom nejsou ani prilis podobna - BB je historicke centrum na kopecku nad rekou, hlavni silnice a trat podel reky a sidliste na dalsich kopeccich (velmi zjednodusene: jedna paterni trasa s kolmymi odbockami). Zilina ma naopak zcela normalni mestske usporadani na vsechny strany od centra.

Jeste dotaz na znal[c]e: Kdy vlastne trolejbusy v BB zacaly jezdit? Nejde mi o "slavnostni prestrizeni pasky", ale o priblizne datum prvni jizdy po ulicich. Diky za info
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 5-2005
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 15:46:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Žilina vznikla až hluboce po revoluci a dokonce i po rozdělení republiky, i když projekty na zdejší trajfíky jsou již z roku 1988, pokud se nepletu začali tam trajfy premávať tak někdy kolem roku 1993. To v BB začali trolejbusy provozovat(závod ČSAD, ostatně jediný ČSAD závod mající el. trakci)v roce 1989. Největší sídliště Sásová se však trajfíků nedočkalo nikdy, což bude dle mého názoru asi největší kámen úrazu. Trajfy osluhují Fonču(sídl. J.Krála), Kremničku a hlavně nemocnici, problém tam, ale dle mého názoru je v podobě duplicity s mnoha autobusovými linkami(např. do Kremničky jezdí trajf linky 2. Za Kremničkou jsou ještě malé čtvrtě, no spíše už skoro samostatné vesnice a ty mají přímé spojení s centrem autobusovou linkou, která je v podstatné části tratě duplicitní s trolejbusem).Myslím, že zavedení přestupného tarifu(klidně bych i nechal nástup předními dveřmi, by v mnoha případech trajfům pomohlo.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1560
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 17:06:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prostě každé město není na provozování trolejbusové dopravy vhodné.

Arj, Koe, Káem, Dopravce: Souhlas!
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 11-2004
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 18:17:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

na stránce
http://www.imhd.sk/bb/index.php?w=213621323033ef393621323033ef1f&id=3091
informace o dnešním provozu a složení vozidel. zajímavá je ta zmínka o C954E bez ev.č. (to je dost podivné, ale překous bych to) s nevybalenými sedadly...cože????!!!! To jako cestující sedaj na šustící mikroteňák, nebo, kýho výra, to je nějaká kachna?

Mimochodem, někdo tady hlásil, že by měla být dnes nějaká reportáž o tom, jak si SAD Zvolen spolu s BB radnicí a policií dojdou pro městem pronajaté autobusy.
Kdybyste to snehnali, dejte link Dík!
Nestydím se za to, když jedu citybusem!!! (tato věta určena pro pár jedinců fanatické sekty "Nekritičtí milovníci poláckých dokonalých superbusíků")
Pozor na agregátobusy 24Tr a jim podobné! Brzy začne při jejich provozu ubývat drátů, prvně těch manipulačních, později i jízdních...
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 11-2004
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 18:54:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jak vidím celý banskobystrický problém
1) MHD nebyla pod správou SAD BBDS v nejlepším stavu, ale fungovala, nejednalo se ještě o totální rozklad. nechápu, proč v tomto stavu nemohla fungovat například ještě dalších 30dní do 31.1.2006. A beru jako chybu, že do té doby nebyla ve správě BBDS ponechána.
2) SAD Zvolen může nabídnout MHD výrazné ozdravění. Nová moderní vozidla (sic dieslová), rozvoj linek a příznivý tarif. Ovšem nelíbí se mi, že bral MHD za takových podmínek, jaké nastaly. Kdy vůbec nemá páru, jestli se mu těch 35 autobusů ve vlastnioctví města dostane, a kdy. Sou to mizerové, co jen chtějí odrovnat konkurenci v podobě BBDS a o nějaké cestující jim ani za mák nejde.
3) Cestující trpí!!! MHD už dva pracovní dni jezdí jako kdyby nejezdila vůbec. Nikdo nebví, kde jsou zastávky a co kdy kam pojede. Vozidla taxislužby jsou přetížené, IAD využívaná.
Co když si teď obyvatelé BB nakoupí levné křápy škodovek, tavrií, dáčií, žigulů, zaplatí na rok povinná ručení. - Protože auto bude v následujících několika dnech jediným schopným dopravním prostředkem - ALE BUDOU PAK V iad JEZDIT CELÝ ROK???? Nejsou proti tomuto problému hádky o 35%podíl trolejbusů 65%autobůsů VERSUS 100% autobusů jen malichernou plácaninou???
4) Viním tedy hlavně radnici BB a též SAD Zvolen, že dopustili tento kolaps MHD, který bude mít daleko horší vliv na kvalitu veřejné dopravy a stav životního prostředí, než nějaké žabomyší resp. autotrolejbusové spory. Radnice měla, když už vybírá nového provozovatele na konci roku, začít jeho provozování nejdříve po 30-dnech a smluvně si zajistit převzetí svých autobusů nejméně 7dní po zahájení provozu a né 30dní. FUJ radnici, FUJ!
5) Trolejbusy v BB vycházejí dráž než autobusy. Podle zdejších informací a rad ohledně špičkových odběrů proudu se mi zdá reálné, že by při dobré vůli mohly jezdit (né levněji), ale alespoň přibližně tak draho jako autobusy. Je reálné, že by trolejbusový provoz v BB byl zachován alespoň v poloviční míře. Vůbec nezmiňuji, že by měl být zachován v plném předcházejícícm stavu, či dokonce, že by se měly troleje ještě rozšiřovat. Při současné situaci je to bláznovina. Ač sou argumenty "kdyby byl podíl páteřních linek v závislé trakci větší, byla by i elektrika levnější" takové, jaké jsou.
6) Pánové Jendrišák, Karak a další, ač si píšou v petici, co chtějí, by rádi zase měli provozovatele BBDS, jen trošku vytrestaného, že co dělal, dělal špatně a teď už se polepší. V podtstě nejsou nezávislí, ale BBDS fandí, protože Zvolen se jim absolutním odmítnutím trolejbusů zprotivil, hajzlík. Ale chtějí tak trochu hrad z písku, hoši.
7) Takže nechme zžabomyších sporů a přejme MHD BB:
- ať nejdéle do 14dnů začne fungovat, byť celá v autobusech, z nihž část budou meziměstské typy
- ale ať jsou označníky, plánky linek, jízdní řády, fungující jízdní tarif atd. atd. , modleme se alespoň za nějakou funkčnost MHD
- ať nejdéle do dvou měsíců se podaří získat pronajaté autobusy a celé to jezdí jen v městských autobusech, ať se podaří nechat obyvatele využít peněžní zůstatky na svých čipových kartách
- dál podle mě tak odhadem nejdéle rok vydrží trakční vedenía měnírny a jakeš-takeš s náhradou několika málo rozkradených dílů se ještě trolejbusy budou moci rozjet.
- proto přeju BB potřetí, aby nejdéle do osmi měsíců se podařilo vyjednat, že např 2-4 linky se alespoň v omezené výpravě rozjedou v trolejbusech, ať už je bude provozovat, kdo chce. Třeba že celou BBDS koupí Zvolen, se vším všudy.
Nestydím se za to, když jedu citybusem!!! (tato věta určena pro pár jedinců fanatické sekty "Nekritičtí milovníci poláckých dokonalých superbusíků")
Pozor na agregátobusy 24Tr a jim podobné! Brzy začne při jejich provozu ubývat drátů, prvně těch manipulačních, později i jízdních...
LUK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.197.187.240
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 19:08:43   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Felix: to kachna NENÍ!!! Osobně jsem to viděl!!!
LUK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.197.187.240
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 19:26:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Felix: "Pánové Jendrišák, Karak a další, ač si píšou v petici, co chtějí, by rádi zase měli provozovatele BBDS, jen trošku vytrestaného, že co dělal, dělal špatně a teď už se polepší. V podtstě nejsou nezávislí, ale BBDS fandí, protože Zvolen se jim absolutním odmítnutím trolejbusů zprotivil, hajzlík. Ale chtějí tak trochu hrad z písku, hoši."

To si přehnal!!!
LUK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.197.187.240
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 20:26:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Felix: důkaz o igelitu
http://www.dopravni.net/gallery.php?akce=obrazek_ukaz_interni&media_id=87
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 175
Registrován: 11-2004
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 20:35:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nojo, když přehánění je můj oblíbený koníček, kterým to nemyslím zas tak zle, jak to vypadá.

A co si mám třeba myslet o anketě na imhd.sh/bb
Cestuje sa vám po zrušení trolejbusovej dopravy lepšie ako počas jej fungovania?
áno 8%
nie 91%
cestuje sa rovnako 1%
Odpovedalo 538 respondentov


Vždyť to je trochu demagogie, kterou vyvoláváte milné asociace. Vždyť proč je teď MHD v BB v rozkladu?
Kvůli zrušení trolejbusů?
Ne! Kvůli změně dopravce. Kvůli příliš uchvátané, okamžité změně, která nebyla předem řádně zajištěna!

Kdyby byly v BB zrušeny trolejbusy už dřív a teď by došlo ke stejně násilné změně dopravce na MHD, nastal by rovnaký kolaps. Ukončení provozu trolejbusů hraje malou roli v nastávajícím kolapsu. SAD Z prostě nemá dost vozidel, dostatek jakýchkoliv vozidel, bez ohledu na trakci.
Navíc SAD Zvolen prostě troleje a trolejbusy nevlatsní, tudíž je ani provozovat nemůže. Prostě nemůže. tak nás radši bude chlácholit větami ve stylu "euro 4 je vyrovná trolejbusům", ačkoliv jsou tyto věty lživé.
Nestydím se za to, když jedu citybusem!!! (tato věta určena pro pár jedinců fanatické sekty "Nekritičtí milovníci poláckých dokonalých superbusíků")
Pozor na agregátobusy 24Tr a jim podobné! Brzy začne při jejich provozu ubývat drátů, prvně těch manipulačních, později i jízdních...
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 11-2004
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 20:38:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jojo, díky za foto

ten igelit je drsná sranda. asi to kdekoho vyleká.
ještě horší, než kdyby bylo na busus napsáno: "všichni cestující jsou nečistotnía špiní nám sedačky, vy hovada jedni!"
Nestydím se za to, když jedu citybusem!!! (tato věta určena pro pár jedinců fanatické sekty "Nekritičtí milovníci poláckých dokonalých superbusíků")
Pozor na agregátobusy 24Tr a jim podobné! Brzy začne při jejich provozu ubývat drátů, prvně těch manipulačních, později i jízdních...
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 07:35:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já myslím, že i když trolejbusový provz v BB už asi nezachráníme, měli by jsme si z toho vzít ponaučení. Nevím sice jak se dospělo do stavu, kdy město nemá majetkovou kontrolu nad podnikem provozujícím MHD s T-busy, ale je to jasný příklad toho, kam to až může dojít, když v současné době města privatizují vše co se dá, veřejným osvětlením začínaje, semaforama konče. Když pak takový podnik drží v ruce rukojmí třeba v podobě T-busů a trolejí, tak už jako v případu BB nemusí mít mít motivaci si přidělávat starosti např. přestupným tarifem nebo vůbec s nějakým přínosem pro lidi. "Město přece nám přece peníze nasype tak jako tak, jiná firma přece po městě svoje dráty tahat nemůže". Takže sy myslím, že za současný stav asi může především předešlý dopravce, který tu MHD dovedl tam kam dovedl. Jestliže město chtělo podnik nahradit nějakým pružnějším, tak mu asi nic jiného nezbylo. Zrušení T-busového provozu je spíše jen vedlejší produkt. Nicméně takové zásadní rozhodnutí dělat tak netransparentně a narychlo je určitě špatně, a nový dopravce svými demagogickými výroky o elektrické trakci asi odbornou veřejnost taky neoslní.
Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 9-2003
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 07:55:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Autobus má převozní českou značku něco jako E58 235x.

Problematika ekonomiky T-trakce je známá a není jen v BB, ale zde se to bohužel vyhrotilo tím fatálním koncem. Snad vozy a vybavení měníren pomohou jinému provozu v udržení se. Vzhledem k 750 Vss se jedná jen o ČB, Žilinu nebo Chomutov. Dost by to asi pomohlo Chomutovu.
Trochu ekonomické úvahy:
Fixní náklady jsou nemalé a stejné ať jede 1 nebo 60 trolejbusů - trochu nadsázky. Z toho plyne, v sedlech a svátcích využívat víc trolejbusů, nikoliv autobusy.
Vyšší odběry = nižší cena elektřiny je elementární ekonomická poučka.
Souběh autobusů s trolejbusy je dost velká zátěž pro ekonomiku trolejbusového provozu a voda na mlýn odpůrců. Řešením je odstranění souběhů. Srovnej Ústí x Teplice, nebo systém napájení - závislé trakce trakcí nezávislou ať již s přestupným, nebo nepřestupným tarifem. - viz Praha ( trochu nestrovnatelné, ale názorné ).
Nepřestupný tarif tak trochu rozdělí město na pásma, přestupný nebo časový tarif je spravedlivější. Jednotný tarif zvýhodňuje delší linky, tedy většinou znevýhodní závislou trakci.
Nedokončené smyčky - nutnost provozovat autobus pokud nemáte pomocný pohon - kladné příklady jsou Plzeň a Hradec, negativní Teplice.
Nástup předními dveřmi - v TP byl a je již několik let. Pokud je jízdné 14 Kč a platíte korunami, je to maso. Pokud bylo jízdné 10, šlo to dost rychle. Doufám, že to nečte p. G. a nedá v Teplicích 20. .
Placení čipovkami a předplatné je rychlé a hlavně efektivní. Málo "černých" pasažérů, nemusíte mít revizory.
Toť můj názor. Jinak souhlasím s tím, že stejný chaoz by nastal při jakékoliv takto násilné změně provozovatele. Žádný dopravce nemá "v zásobě" desítky provozuschopných a kvalitních vozů. To potom se vytahují Kopřiváky a Vrakosy, které jedou silou vůle. Stejné je to pro dráhy. Také nemají mnoho vozů nazbyt a jakýkoliv posilový spoj jezdí buď a) absolutně nové, nebo b) absolutně staré vozy. Spíše b.
Dejvy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 10:26:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen pár poznámek ke srovnáním se Žilinou:
V Žilině se trolejbusy připravovaly od stejné doby jako v BB, ale do provozu šly později. Už od roku 1988 ale došlo k zásadním změnám ve vedení linek MHD, tzv AVTD - autobusová verze trolejbusové dopravy. Tato se trochu dolaďovala tak, aby co nejlépe vyhovovala požadavkům na přepravu. Dráty se natáhly v roce 1993, provoz začal až koncem roku 1994.
K dalším poznámkám v předchozích příspěvcích si dovoluji upozornit, že Žilina je větší než BB, struktura města je obdobná - centrum, 3 velká sídliště a několik malých obcí na území města. Trolejbusy jsou postaveny tak, že spojují tato sídliště s centrem města; ve špičku jsou posíleny i o autobusy.
Pete
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 10-2005
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 11:00:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dalsie poznamky k Ziline.
MHD v Zilina v poslednych rokoch prisla o viac cestujucich ako MHD v BB. Interval u trolejbusov treba hladat, v spicke jazdia dva-tri krat castejsie ako v sedle, polovica liniek ma hodinovy interval. Funguje tam neprestupna tarifa - 10Sk listok do 5 zastavok, 12Sk nad 5. V pripade ak vlastnite cipovu kartu, tak si kazdu jazdu je potrebne z nej odcitat. A to aj v pripade ak vlastnite kartu na neobmedzeny pocet jazd za 980Sk/mesiac! Dvojtyzdnovou novinkou su prestupne listky za 19Sk, ktore je nutne z oboch stran oznacit v oboch vozidlach, ktorymi cestujete(prestup nieje mozny na tu istu linku). Od 21.1.2006 sa kompletne meni linkove vedenie trolejbusov, kde budu vsetky linky vedene zo sidlisk na centralny okruh a spat, tj vacsina ludi bude nutena prestupovat. Zilina sa teda vydala podobnou cestou ako BB.
Jajcaj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 12:36:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Felix: Ano, chaos nastal hlavne kvoli zmene dopravcu, a nie kvoli zruseniu trolejbusov, suhlasim, ale tie trolejbusy s tym jaksi suvisia, ne?

SAD Zvolen nikto nenutil sa trepat do banskobystrickej MHD, chceli to sami - a neboli pripraveni. Ani s tymi 35 autobusmi nemaju sancu PLNOHODNOTNE zatial situaciu zvladnut, tak naco sa tam trepu? To mohol sa fakt uz prihlasit hocikto ... Keby sa iny nik neprihlasil, tak by mesto muselo suhlasit aj s ponukou BBDS, co nie je sice idealne, ale je to fakt ... Znizovat nasilne naklady na dopravu sa jednoducho neda ...

To je akoby ste sa rozhodovali, v ktorom obch. retazci si nakupite kazde rano cerstvy chlieb, lebo v tom vasom zauzivanom je pre Vas moc drahy a nesplna Vase ocakavania. Zrazu by Vam niekto ponukol, ze od 1.1.2006 Vam donesie rano kazdy den domov donesie chlieb o par korun lacnejsi, nakrajany, aj ked bez rasce (kminu) ...
Pride novy rok, a novy dodavatel zrazu vyrukuje, ze on Vam nemoze dat chlieb, ale len housku, lebo nema dost velku pec ... A vy budem teraz hladovat ... To je to iste.

Jednoducho to SAD Zvolen musela vediet dopredu, ze to nema sancu zvladnut, a teda nema ponukat nieco, co nema ... Jednoducho ked neexistuje adekvatna a naozaj realizovatelna ponuka lacnejsia, holt sa musim zatial uspokojit s drahsou, aby obcania-cestujuci netrpeli ...

Nikto si totiz nemoze len tak povedat "ja to urobim lacnejsie". Keby sa mal SAD Zvolen adekvatne pripravit (vybudovat si potrebnu infrastrukturu - oznacniky, autobusy ...) uz k 1.1.2006, mozno by bola realne potrebna prave taka suma, aku pozadovala BBDS, ak nie vyssia a ich ponuka by nikdy nemohla byt vyhodnejsia. Snazili sa len urobit vyhodnejsiu konkurenciu za cenu problemov v prvych mesiacoch ... Neda sa len tak urobit "nieco" z "nicoho".

Najvacsiu vinu ma jednoznacne mesto, nakolko si taketo dolezite rozhodnutia nechava na koniec roka, ked to uz nie je mozne vyriesit bez problemov a ked uz nie je cas spekulovat a hladat najlacnejsiu alternativu ...



(Příspěvek editován uživatelem jajcaj leden 04, 2006)
Ondrys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 15:01:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenže SAD Zvolen zase nemohl dopředu vědět že vyhraje, tak proč by předem zbytečně investoval do vozového parku, označníků, atd... V tom nese vinu i město že se rozhodlo tak pozdě a nedalo čas novému přepravci se pořádně připravit. Ono taky objednat a vyrobyt nový autobus nebo označník chvíli trvá.
LUK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.197.206.100
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 20:59:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ondrys: ano, trvá. A proto se to nemělo celé spískat za DVA týdny...
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 180
Registrován: 11-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2006 - 11:27:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Další hřebíček do rakve trolejbusů:
v článku http://www.poslanec.sk/view.php?cisloclanku=2006010401 je uvedeno, že žádný z dopravců (ani BBDS) nemá na rok 2006 licenci na provozovaní trolejbusové dopravy. Takže prd, velebnosti. (navíc získání asi trvá více než 14dní, takže trolejbusy zatím jsaou ohrožené docela slušně).

Taky jsou zajímavé pokoutné spory a preference. SAD ZV už jakoby dopředu s provozen MHD počítal a objednal nákup nových městských vozidel. Ale cestovné poriadky si nepřipravil žádné!
Kdežto BBDS už jakoby předem počítala s tím, že to nedostane, proto ani neobnovovalal licenci na trolejbusy.

Vypadá to, že všichni předem věděli, že se zvolí Zvolen. Ovšem, proč ale byla uzavřená smlouva o pronájmu autobusů zase s BBDS??? -mimochodem, tato informace už se tváří jako pravdivá-

EXISTUJE DRUHÁ PETICE, aby se k prevadzkovani dopravy vrátila BBDS, patrně organizovaná BBDS! http://www.poslanec.sk/view.php?cisloclanku=2006010402

slušné shrnutí situace, které však háže 50% kritiky na BBDS a 50% na zastupitelstvo. http://tusicisny.blog.sme.sk/c/31148/Kto-mal-co-urobit-a-neurobil-co-mozeme-s-tym-robit-my.html

navíc to vapdaá, že SMER (politiská strana, ve které je primátor Králik, sociální demokracie) hodí Králíka přes palubu žralokům... :-)))
Nestydím se za to, když jedu citybusem!!! (tato věta určena pro pár jedinců fanatické sekty "Nekritičtí milovníci poláckých dokonalých superbusíků")
Pozor na agregátobusy 24Tr a jim podobné! Brzy začne při jejich provozu ubývat drátů, prvně těch manipulačních, později i jízdních...
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 5-2005
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2006 - 17:47:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Po přečtení článků zde uvedených, je skutečně celá tato transakce velmi velmi podivná. No nicméně z toho plyne, že SAD ZV si objednala 50 fungl nových autobusíků pro MHD(odhaduju, že za to dali takových dobrých 116 400 000,-Sk, to máme měsíční splátka vychází tak něco okolo 2 425 000,-Sk-při splátce 4 roky a úroku ve výši 20-ti% ceny aut). Dost slušnej balík peněz, museli si na to hoši ze Zvolena asi vzít dost slušnej úvěr za velmi, ale velmi výhodných pro ně podmínek. No já si myslím, že SAD ZV to má v pohodě. Ve smlouvě s městem se uvádí, že do normálního stavu se má dostat MHD do začátku prázdnin, takže oni mohou v klidu řešit dopravu postupně. A SAD BBDS pokud a to pro nějaký rozhovor potvrdila i radnice v BB, kdy opravdu má BBDS smlouvu na vozy do konce roku 2006 se opravdu může jen smát. Takže bych řekl, že to radnice dost těžce nezvládla a odpovědnost je opravdu jen na jejich straně. SAD ZV na tom, ale moc velký prachy netrhne, ten leasing autobusů je dost silnej, nevím nevím, jestli to zvládnou(je to opravdu dost velká položka), ale držím jim palce
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 570
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2006 - 20:29:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Franta: Snad vozy a vybavení měníren pomohou jinému provozu v udržení se. Vzhledem k 750 Vss se jedná jen o ČB, Žilinu nebo Chomutov. Dost by to asi pomohlo Chomutovu.
To pochybuji. Vozy a zařízení jsou stejně starší než ta, která se v tebou zmiňovaných městech nachází. Rozhodně ale věřím tomu, že hlavně po vozech sáhne "východ".
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
České Nezávislé Dopravní Sdružení
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 674
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2006 - 22:21:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ako včera informovala TASR, na okresnú prokuratúru 3. januára podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa akciová spoločnosť Mestská hromadná doprava, 100percentná dcérska firma mesta. Potvrdil to predseda predstavenstva Miroslav Muroň. Podozrenie sa týka zmiznutej zmluvy o prenájme 35 vozidiel vo vlastníctve MHD, ktorú podpísali so SAD BBDS s platnosťou do 24. decembra 2006 bez výpovednej lehoty. Tieto autobusy teraz v Banskej Bystrici chýbajú.¨

Malý úryvek z dnešních Hospodářských novin(ale asi zo Slovenska)
Není MHD a lidi, ale MHD pro lidi ! ! !
S TROLEJBUSY na věčné časy a nikdy jinak
ICQ:
260 116 510
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 535
Registrován: 10-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 10:56:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Snad vozy a vybavení měníren pomohou jinému provozu v udržení se. Vzhledem k 750 Vss se jedná jen o ČB, Žilinu nebo Chomutov. Dost by to asi pomohlo Chomutovu.
Jak psal BoBo v teto skupine (nejakych 20 dni zpet), tak po vymene statickeho menice a kompresoru lze tyto vozy provozovat i pod 600Vss. Tim padem prichazi i varianta, ze treba Brno 'vymeni' nejake mnozstvi nejstarsich 14Tr za 15tr. Navic budou po otevreni Pisarek potreba dalsi vozy.
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1717
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 11:48:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdo je majitelem BBDS? a co má s touto společností společného ČSAD Ostrava (jedná se o ČSAD Ostrava Logistic)? A jakou roli v tom hraje Connex? Kdo platil ty nové autobusy a kolik jich je?
MHD na Hané - www.mhdnahane.net - poslední aktualizace 23.prosince 2005, ICQ #277-439-754
Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 9-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 11:49:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak krátké by snad pomohly Teplicím. Třeba i pro kanibalizaci. Dost často u nás jezdí busy pod dráty. Ekonomika provozu je tím pádem směřována do (.), tedy na dosah ruky.
Otázka je technický stav, ale některé jsou po GO.
Také by se snad našly výhybky pro smyčku blbosti a primátorský chodník. Více na fóru TP. Nebudu se opakovat, stoupl by mi adrenalin
LUK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.197.208.195
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 12:39:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

BBDS vlastní z 51% Fond národního majetku a ze 49% ČSAD Ostrava (která nemá nic společného s Connex Morava ex. ČSAD BUS Ostrava). Majetkové pozadí ČSAD Ostrava je tajemné, ale už jsem četl i takovou verzi, že ČSAD OV koupila BBDS pro Connex...

Nové autobusy pro BBDS jsou zakoupeny z navýšení zakladního jmění privatizérem. Koupeno bylo celkem 24 autobusů různých velikostí.
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1718
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 13:00:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Privatizátor=ČSAD Ostrava
?
MHD na Hané - www.mhdnahane.net - poslední aktualizace 23.prosince 2005, ICQ #277-439-754
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 17:10:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

LUK: o koupi BBDS pro Connex ze strany ČSAD Ostrava jsem také slyšel. Ono by to možná mohla být i pravda, uvážíme-li, že Connex moc na Slovensku nechtějí z důvodu obav z monopolu.
Vladimír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 18:22:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Som trochu prekvapený, v akom duchu sa nesie táto diskusia. Keď som tu túto tému objavil, čakal som, že sa po vzore Mariánskych Lázní okamžite vytiahne do argumentačného boja proti zrušeniu tejto trolejbusovej prevádzky. No namiesto toho tu diskutujúci pochovali bystrické trolejbusy azda ešte unáhlenejšie ako bystrickí mestskí poslanci. Nerozumiem tomu a čudujem sa nad úvahami o tom, že nie každé mesto (či priamo BB) je vhodné na prevádzku trolejbusov a pod. Naopak! Som presvedčený, že štruktúrou mesta, terénnymi podmienkami, rozsahom možnej prevádzky je Banská Bystrica jedným z najvhodnejších miest na trolejbusovú dopravu v ex. CS!!! Takže žiadne pohreby za živa prosím.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 441
Registrován: 6-2005
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 18:34:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale jak bylo řečeno, nezatrolejováním Sásovej se BB dostala do špatné posice v směrovém uspořádání. Osobně ale doufám, že toto přerušení se v budoucnu bude udávat jako "provozní přestávka" pro zjištění vhodného provozovatele
Časem se přijde na to, že odporová regulace je lepší než tyristorová
Segodnja, zavtra, Škoda
Víme i to, co není pravda. Váš TASS.
Budováním trolejbusů spějeme k lepším zítřkům
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1720
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 18:52:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Taky se přimlouvám za ukončení úvah o možnosti provozu vozidel BBDS v jiných provozech než je BB.

Každopádně bych zavedl provoz MHD ve stavu v jakém byla na konci roku 2005 s dopravcem BBDS. Po ustálení stavu, označníky na původním místě, vylepeny JŘ atd. by mělo dojít k profesionálnímu řešení budoucnosti MHD s trolejbusy.

Mohou nějakým způsobem přispět k vyřešení krize majitelé BBDS (Fond a ČSAD)?
MHD na Hané - www.mhdnahane.net - poslední aktualizace 23.prosince 2005, ICQ #277-439-754
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1721
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 18:58:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím proč se SAD Zvolen montuje do cizího města, když si nedokáže zkvalitnit MHD ve ZV včetně vozového parku. Existuje někde na www nějaký seznam vozového parku SAD Zvolen? Na
http://www.mestskadoprava.net/galeria/category.php?cat=796
jsou nějaké fotky autobusů a jsou tam jen Karosy B73x a B93x. Jsou zde v provozu nějaké nízkopodlažní vozidla?
MHD na Hané - www.mhdnahane.net - poslední aktualizace 23.prosince 2005, ICQ #277-439-754
LUK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.197.208.195
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 19:23:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bart: nejsou.
Hrubá skladba vozového parku MHD ZV:
1x B952E
cca 5x B932
10x B732 NGS
zbytek B732 (počet neznámý)

Jěště měli 2x C744, ale ty už nejezdili od 4/2005 - teď jsou v BB a 2x Ik280.08 (už jsou prodány)
LUK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.197.208.195
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 19:25:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a pár fotek ze Zvolena je i tady
http://vl-company.euweb.cz/mhdzv.html

a tady
http://www.kamim.sk/foto/vozy/sk/n-z.php#zv
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 19:25:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bart: a proč by se nemohli montovat? Naopak je dobře, že i v dopravě vzniká tento konkurenční boj. Je to úplně stejné, jako, když v Olomouci jezdí do Olympie Connex a teď se tam montuje DP.
Vladimír:nemám pocit, že se tu nějak definitivně pohřbily trolejbusy, jen se zde hovoří, nebo hovořilo i trošku z pozice čísel, která jsou chtě nechtě i v dopravě více než důležitá. I já si myslím, že trolejbusy patří do měst s kopcovitým profilem a umístěním sídlišť v kopcovitých oblastech. Problém BB vidím v tom, že je zde trolejbusová síť nedostatečná. Obecně je známo, že čím je síť el.dopravy větší, tím je na jednotku kilometru levnější, ale provoz v BB tak až moc veliký není. Velkou chybou je, že nedošlo k rozvoji trolejbusové sítě a že zdejší provoz zůstal po privatizaci v soukromých rukou. Všude, kde jezdí trolejbusy jsou DP ve vlastnictví města(ostatně provoz v Mariánkách, kde je soukromý Dp taky podle toho vypadá). Nutno také říci, že jestliže někdo provozuje MHD jako soukromník, tak logicky chce vytvářet zisk(ostatně, takhle by se choval každý z nás v pozici nějakého vlastníka). Tato skutečnost pak provoz prodražuje a ještě více staví nevýhody el.trakce do popředí. Kdyby provoz v BB byl v režiji vlastního DP, tak jen tato skutečnost by výrazně snížila náklady na provoz(odpadla by položka přímého zisku, zakomponovaná v rozvaze dopravce do tajemného světa čísel)
LUK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.197.208.195
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 19:47:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dopravce: klidně ať se montuje, ale až bude mít ve vlastním městě tak vynikající MHD, že na základě získaného renomé bude naděje, že takovou udělají i v BB... Ale oni místo toho dokonce svou vlastní MHD připravili o kvalitní nové vozy, jen aby se mohli namontovat do BB...

Ad Vladimír: ale ano, některými se tu trolejbusy pohřbily definitivně, snad i přímo s radostí...
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 20:14:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

LUK:ano, to men mrzí, že nové vozy místo, aby přišli do Zvolena příjdou v první řadě do BB. Samotná Zvolen a okolí jejího provozu si může o nějaké výrazné investici v podobě 50-ti autobusů určitě nechat jen zdát, což je samozřejmě škoda. K pohříbání trolejbusů snad jen zopakuji, že ekonomie provozu je vždycky až na prvním místě. A to platí v celém světě. Kdo v tomhle oboru nedělá, nebo jej nezažil, nepochopí.
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1723
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 00:28:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tento baner na záchranu trolejbusů v BB je super:
https://www.k-report.net/images/bannerbb.gif
MHD na Hané - www.mhdnahane.net - poslední aktualizace 23.prosince 2005, ICQ #277-439-754
LUK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.197.188.76
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 00:54:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dopravce: nenamítám, ale místo snahy o zlevnění jejich provozu je nektěří radši odepsali úplně...
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 568
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 14:16:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co tak tady čtu ruzné příspěvky a odkazi na web, zarazily mě určité skutečnosti o tarifu v MHD BB. Asi nejvíce diskutabilnim počinem považuji zrušení měsíčních jízdenek, tak se stalo po té co se v BB zavedly čipové karty od 1.9.2000. Je vůbec podivné že něco takového prošlo, třeba Kladno má čipové karty od 1.7.2000 ale celkově je tarif uplně jinak postavený.

Kladno má v zásadě dvě hlavní skupiny karet a to adresné a neadresné. Funkce neadresné karty resp. rodiné kartě odpovídá kartě která je standartem v MHD BB. Tedy uživatel si vloží určitý obnos a naněj pak jezdí. Proti BB je na Kladně u této karty možnost přestupu do 60 min. Kromě karty R - rodiná existuje na stejném principu karta - P poloviční bez možnosti přestupu. Ta je určena pro mimo Kladenské důchodce a žáky ve věku 6-15 let, v podstatě je to rodiná karta se slevou 55%

Adresné karty nahrazují dřívější papírové měsíční a je na nich fotografie a jmeno uživatele. Na všech těchto kartách jde také vložit hotovost jako v případě rodiné karty, odbavení je stejné ale bez možnosti přestupu. Tato funkce neni pro adresné karty prioritní a je označována jako elektronická peněženka. Existují tyto druhy adresných karet:

karta M - mající platnost 30 dní od datumu začátku platnosti s 50/70 jízdami a stejnym množstvim přestupů do 60 min.

karta Ž - pro studenty SŠ/VŠ s platnosti 30 dní od datumu začátku platnosti. Tyto karty jsou bez omezení jízd a platí jen v příslušném pásmu.

karta S - seniorská ta je pro důchodce na Kladně, mají k dispozici 40 jizd v ceně 1kč, karta neni časově omezená.

Navíc v současné době v režimu elektronické peněženky lze použít kartu i u dalších smluvních dopravaců. Více o čípovích kartách je psáno tady.

Nevim jak by šlo něco podobného realizovat v BB, ale určitá cesta pro budoucnost by šla z toho vyvodit. Pro zvědavce ZDE přikladam odkaz na tarif MHD Kladno, další informace jsou i ZDE. Protože v posledních měsících MHD Kladno byla propojena i s některýma regionálníma linkami a vzniklo i více pásem. Tak přidávam i odkaz na informace o KLIDu neboli Kladenské integrované dopravě, třeba to bude pro někoho i inspirace.

(Příspěvek editován uživatelem dandy leden 07, 2006)
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
LUK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.197.216.166
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 14:41:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy: informace o tarifu v MHD BB je tady:
http://imhd.sk/bb/index.php?w=f21ff5f0f0f2212629322134ef2f262e29
Při čipových kartách je možnost přestupu do určitého času se slevou oproti zákládnímu jízdnému.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 569
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 15:13:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

LUK: Jo tohle v případě Rodiné karty na Kladně také funguje. Mě spíše zaráží neexistence měsíčních kuponů a tedy určité zvýhodnění těch co využívají služby skoro každý den. Což mě přijde jako řazení stálích zákazníku dohromady s občasnýma a to moc dobře nepůsobý. Proto se nelze divit odlivu cestujících.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Zrebec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 5-2003
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 18:06:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj
Podstatou problemu, preco bola MHD v BB pod spravou BBDS na tom tak zle bola reforma verejnej spravy na Slovensku, ktorou sa ZRUSILI dotacie na vykony vo verejnom zaujme zo strany statu a NEOCHOTA BB radnice prostriedky vykompenzovat z vlastneho vrecka. Zadarmo ani kura nehrabe a neviem si predstavit firmu, ktora by isla dobrovolne do minusu len preto, aby zachovavala nejaky standard cestovania... Samozrejme reagovala na to tak, ze doslo k redukciam spojov atd, co bolo mestom okamzite chapane ako vydieranie.

Felix
Spominane autobusy budu hnit v garazi BBDS cely rok. Mesto totiz este pred vyberovym konanim predlzilo zmluvu na prenajom tychto autobusom o cely rok... BBDS ma zmluvu a bolo by od nich strategicky nevhodne z nej odstupovat... Mesto ich nechalo v srabe, tak preco by mali mestu pomahat ?

Inak zaujimave ze sa to tu sleduje od noveho roku... este pred vianocami som na K-reporte zalozil forum s touto tematikou, lebo to bolo uz na spadnutie a niekto ho vymazal... hm...
Zrebec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 5-2003
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 18:09:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bart :
V MHD vo Zvolene NP vozidla nemaju... Posledne dva ikarusy dojazdili minuly rok (odpredaj do SAD Nitra) a pokial viem na MHD nemaju jediny klbak
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 20:23:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zrebec:já pamatuju jednu C 744. Viděl jsem ji v lokalitě Vlčince, ale jaké číslo městské měla to už teda nevím. Ale je pravda, že jsem ji viděl jen párkrát, v drtivé většině potkávám samé sóla nevalného vzhledu
LUK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.197.208.176
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 00:09:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dopravce: Vlčince?? Nepleteš si to s jiným městem?? C744 byly dvě - cca 3/4 roku nejezdily - a teď jsou obě v BB... Jiné kloubáky už nemají...
Maugli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 487
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 13:26:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobré odpoledne,
chtěl bych se zeptat, do kdy je třeba zaslat petiční archy?
Šotouši z Opavy

(Příspěvek editován uživatelem maugli leden 10, 2006)
Nemám se za co stydět 8-)
e-mail: erik.gajdosech@centrum.cz
ICQ: 216 178 571
Tel.: 776 600 437
------------------------------------------
Nechci se dožít doby, kdy autobusy nahradí ekologickou dopravu, bohužel, zatím to tak vypadá!
Felix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 11-2004
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 14:20:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A že jsem tak smělý, kdo je to ten pán
Mikuláš Hrubiško
co psal ten nejnovější článek a výzvu poslancům.
Může někdo ze slovenských kolegů osvětlit vztah tohoto pána k městu BB a jeho MHD..? Díky.
Nestydím se za to, když jedu citybusem!!! (tato věta určena pro pár jedinců fanatické sekty "Nekritičtí milovníci poláckých dokonalých superbusíků")
Pozor na agregátobusy 24Tr a jim podobné! Brzy začne při jejich provozu ubývat drátů, prvně těch manipulačních, později i jízdních...

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace