naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » reportáž z ohrožených lokálek máv

Reportáž z ohrožených lokálek MÁV

text a foto: Martin Kalousek
vloženo: 29. 12. 2006

Po červencovém oznámení maďarské vlády o chystaném zastavení osobní dopravy na 28 tratích MÁV jsme se na tři lokálky ze seznamu ohrožených v listopadu vydali. Provoz od nového grafikonu zatím zastaven nebyl na žádné z nich. K nejhoršímu tedy ještě nedošlo.

První lokálkou, kterou jsme navštívili, byla devatenáctikilometrová trať v jízdním řádu označená číslem 47 z Godisy do Komló. Na osobních vlacích byl v den naší návštěvy zrovna nasazen motorový vůz Bzmot 408, určený pro vlaky Inter Pici. V Dombóváru, odkud jsou na tuto trať motorové vozy nasazovány, patrně už neměli nic jiného. Bylo nám tedy dopřáno zvýšeného pohodlí bez příplatku IP. Godisa je pro lokálku jen malou odbočnou stanicí z hlavní trati Dombóvár – Pécs. Okolo nádraží jen několik málo chalup. Většina vlaků z lokálky proto ještě pokračuje po hlavní trati do sousední stanice Sásd. Na druhém konci lokálky v Komló je však živo. Kolem trati vyrůstají místo průmyslových podniků nejnovější supermarkety a hypermarkety. Bohužel s průmyslem zanikly vlečky a v těch podnicích, kde se výroba udržela a vlečku mají, není o dráhu zájem. Ve stanici slouží výpravčí s výhybkářem, který při každé jízdě vlaku chodí na stanoviště zavřít ručně dva přejezdy. Pro zájemce o mechanická návěstidla dodáváme, že stanice Komló je jimi vybavena. Při pohledu před nádražní budovu, kde z autobusové stanice odjíždí jeden autobus za druhým, je nám jasné proč je zdejší lokálka na seznamu ohrožených tratí.

Na dvou obrázcích ze stanice Komló se dne 20. 11. 2006 předtsvauje rekonstruovaný Bzmot 408.

Dalším úsekem s nejistou budoucností je trať ze Sellye do Villány na samém jihu Maďarska. Zde už nás žádný luxus nečekal. Odvezl nás motorový vůz Bzmot 297. Trať je ve špatném stavu a úplné zastavení provozu je tady spíše jen otázkou času. Traťová rychlost zde místy „dosahuje“ i 20 km/h. Na trati leží město Harkány – významné maďarské lázně, ale bohužel ani jejich přítomnost tuto lokálku do budoucna nezachrání, už proto, že nádraží leží od lázní daleko. Cestujících tu jezdí opravdu málo – ze Sellye jsme jeli sami a ve Villány vystupovalo asi 6 cestujících.

Protože jízdní řád MÁV neumožňuje svými přípojovými vazbami projet za den více lokálek najednou, přesunuli jsem se trochu krkolomně přes noc do Kiskőrös a projeli si 31 kilometrů koncové lokálky do Kalocse. Bzmotem jsme cestovali my a 3 cestující + bedna jablek pro výpravčího v konečné stanici. Milovníky mechanik upozorňujeme na jejich výskyt v Kalocse a zájemce o staré motorové vozy na jeden vrak za nádražní budovou. Dopoledne jezdí na trati 153 MÁV manipulační vlak s lokomotivou řady M44 a po obsluze vleček odbočujících ze stanice Kalocsa se vrací kolem poledne do Kiskőrös. Tam jsme se vrátili i my, ale odpoledním osobním vlakem, jehož obsazenost už byla slušnější než ráno.

21. 11. postává Bzmot 259 před oprýskanou budovou stanice Kalocsa. A před nádražím stojí vrak stařičkého motoráku...

Podle zpráv, které jsou zatím k dispozici, byl seznam tratí navržených na zastavení provozu zredukaván z 28 na 14 úseků. V aktuálním jízdním řádu jsou zatím všechny v provozu. Co bude s lokálkami v Maďarsku ukáže až čas, podobně jako za hranicemi na Slovensku, kde byla další vlna redukce osobní železniční dopravy odložena zatím alespoň k první změně jízdního řádu 2006/2007.

Zobrazit na celou obrazovku


diskuse k článku

založit diskusi