naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » odklony v roce 2008: slavkovským lesem

Odklony v roce 2008: Slavkovským lesem

text a foto: Antonín Němeček
vloženo: 28. 5. 2008

Podobně jako v minulých letech začala s prvními známkami jara čilá výluková aktivita na našich tratích. Ba co více, s rostoucími investicemi do oprav a modernizací infrastruktury bylo první pololetí roku 2008 na odklonou vozbu skutečně bohaté. V sérii článků se na toto téma už tradičně podíváme zblízka. Jako první zveřejňujeme krátký postřeh Anotnína Němečka ze západu Čech.

Od 5. května 2008 začala na trati 149 Karlovy Vary – Mariánské Lázně série výluk, která potrvá až do 20. 6. První týden byl zavřený úsek v Karlových Varech z horního na dolní nádraží. Z toho důvodu opět vyjel manipulační vlak z opačného konce tratě z Mariánských Lázní do Bečova nad Teplou. Této trasy se využívá pouze výjimečně při výlukách a nemožnosti jízdy Mn 87700/1 od Karlových Varů do Teplé, který jezdí 2x týdně, přesněji v úterý a pátek. Pravidelné jízdy nákladních vlaků z Mariánských Lázní do Teplé a Bečova a s nimi spjaté lokomotivní řady T.466.0 nebo T435.0 jsou roky minulostí, „pilštyky“ ani „hektory“ už v malebné krajině jihu Slavkovského lesa nepotkáme. Historií je i nakládka v bývalé stanici Ovesné Kladruby a nákladištích Mrázov či Vlkovice.

„Kocour“ 742.194 při posunu v Teplé 9. 5. 2008.

První jízda manipulačního vlaku z Mariánských Lázní do Bečova a zpět se konala v úterý 6. května, druhá následovala v tradiční pátek. Přísun zátěže do Mariánských Lázní byl limitován nepřetržitou výlukou v úseku Kozolupy – Stříbro. Po oba dny se Mn vlak vydal z Mariánských Lázní už kolem sedmé hodiny ranní s příjezdem do Bečova před osmou. Zde vyčkal příjezdu posunové čety od Karlových Varů, s kterou po rozposunování vozů vyrazil v 9.45 zpět do Teplé. Po výměně zátěže a vykřižování s osobním vlakem odjela posunová četa zpět do Karlových Varů a nákladní vlak se vydal na zbývající úsek tratě do Mariánských Lázní. Lokomotivu řady 742 na Mn 87700/1 turnusově vystavuje provozní pracoviště Cheb.

Mn 87701 projíždí 9. 5. zastávkou Milhostov, která se nachází uprostřed luk a lesů s minimálním osídlením.

Během letošního nebo příštího roku dojde v Bečově nad Teplou k náhradě původního elektromechanického zabezpečovacího zařízení, což bude zmamenat konec pro tamní mechanická návěstidla.

V září 2008 je plánována rozsáhlejší údržba tratě v úseku Bečov – Karlovy Vary. Během dvacetidenní nepřetržité výluky bychom se s nákladními vlaky v okolí Ovesných Kladrub měli opět setkat.



diskuse k článku

založit diskusi

související diskuse

Tratě v Karlovarském kraji