naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » bubeneč 13:50

Bubeneč 13:50

text a foto: Karel Zeman
vloženo: 15. 6. 2006

V pondělí 12. června jsem po delší době využil služeb pražské železniční příměstské dopravy. Potřeboval jsem se dostat „na otočku“ do Vraňan, a vzhledem k pěknému počasí jsem se rozhodl nejet automobilem, ale využít železnice (i s vědomím časové nevýhodnosti této varianty). Plánoval jsem bezproblémový, vcelku rychlý výlet (v rámci možností zastávkového osobního vlaku), ovšem moderní technika Českých drah, a zvláště organizační a komunikační „schopnosti“ jejích zaměstnanců projížďku výrazně zpestřily.

Vyrazil jsem z Prahy-Masarykova ve 13:40 vlakem 9610, který byl k mému milému překvapení tvořen novou jednotkou 471.020. Vyjeli jsme načas, ale příjemná cesta skončila bohužel již ve 13:50 v Praze-Bubenči. Po zastavení a nástupu cestujících se vlak již nerozjel. Z útrob stroje se ozývalo roztodivné cvakání, syčení a další libé zvuky, ale vozidlo se do pohybu uvést nepodařilo. To samo o sobě by snad bývalo omluvitelné, ale těžko pochopitelný byl „profesionální“ přístup zaměstnanců dominantního českého železničního dopravce. Ani průvodčí, ani personál stanice, tím méně mašinfíra, nebyli schopni podat cestujícím jedinou informaci. Zřejmě čekali, že to „nějak“ dopadne. Kolem 14:10 se ve vlaku se značně nervózním pasažérstvem rozšířila (polo-)fáma, že „vlak se rozbil, a za chvíli přijede náhradní“. První část této zvěsti byla pravdivá, druhá bohužel ne. Ovšem důvěra cestující veřejnosti ve schopnosti Českých drah postarat se o jejich odvoz způsobila, že nepojízdný vlak byl v okamžení prázdný. Ve 14:20 (tedy půl hodiny po pravidelném odjezdu vlaku 9610 z této stanice) se ozvalo první hlášení staničního rozhlasu (a první informace železničních zřízenců vůbec), že „na třetí kolej přijede osobní zastávkový vlak ve směru Praha-Sedlec a Roztoky u Prahy“, tedy tzv. Městská linka. Toto hlášení bylo ovšem částí optimističtěji laděných cestujících pochopeno jako avízo onoho slibovaného „náhradního vlaku“. Vůz 810.103 byl zaplněn tak, jak to na trati Praha-Libeň – Roztoky asi ještě nikdy nezažil. Tím skončila první část bubenečské frašky.

Kolem půl třetí začala část druhá. Z rozhlasu se ozvalo, že „cestující do Kralup nad Vltavou, opakujeme pouze do Kralup nad Vltavou, mohou použít mimořádně zastaveného rychlíku 774 s odjezdem z Bubenče ve 14:35, který zastaví na třetí koleji. Cestující do ostatních zastávek a stanic použijí vlak 9612 s pravidelným odjezdem ve 14:49“. Tento jistě dobrý nápad se zastavením rychlíku měl drobnou vadu na kráse – rozhodující činitelé zapomněli o zastavení informovat jeho obsluhu... Ten se proto poměrně značnou rychlostí, za intenzivního pískání lokomotivy řady 163, prohnal kolem čekajícho davu u třetí koleje (namačkaného mezi kolej a odstavený „ešus“ na druhé koleji), a zastavil až u odjezdového návěstidla v poloze stůj. Davu se zmocnila panika – jedni čekali, že vlak zacouvá zpět k budově, druzí se pro jistotu vydali ke stojícímu rychlíku, odkud je začal odhánět jeho průvodčí. Staniční rozhlas celou dobu „samozřejmě“ mlčel. Posléze již zcela zmatení cestující vytvořili chaotické korzo po celé stanici, kdy se jednotlivé skupinky a jednotlivci pohybovali různými směry mezi budovou a vzdáleným rychlíkem. Idylka promenády byla narušována pouze intenzivním houkáním lokomotivy, jejíž nezasvěcený strojvedoucí se takto dožadoval odjezdu směr Děčín. Asi po deseti minutách se pomocí vysílačkové komunikace mezi personálem stanice a posádkou rychlíku podařilo konečně dojednat, že cestující z Bubenče do Kralup mohou využít jeho služeb. Rychlík tak z Bubenče odjel asi s desetiminutovým zpožděním, prakticky těsně před příjezdem vlaku 9612, tvořeným opět jednotkou řady 471. Tímto vlakem se konečně podařilo Bubeneč opustit i „cestujícím do ostatních zastávek a stanic“. V Roztokách do něj ještě přistoupili cestující, kteří v dobré víře v „náhradní vlak“ odjeli z Bubenče již zmíněným vozem 810.103, a tak již nic nebránilo další cestě údolím Vltavy a Labe...

Ještě několik fotografií:

Lehlý „ešus“ 471.020 a dav zklamaných cestujících.
Důvěřivější část P.T. obecenstva nastupuje do vlaku Městské linky, tedy do sólo vozu 810.103.
Rychlík 774, zastavený až u odjezdového návěstidla. Bubenečská promenáda na několika obrázcích...
Odjezd rychlíku byl ještě mírně pozdržen příjezdem lokomotivy 122.049, která byla poslána odtáhnout nepojízdný „ešus“. I když autorovi článku není zcela jasné, proč směrem Kralupy.
Připojování lokomotivy k jednotce 471.020. Nasazení redukce automatického spřáhla je fuška i pro dva zdatné chlapy (fíry z obou strojů).
Příjezd vlaku 9612, v čele s vozem 471.014. Odjezd byl ještě mírně zdržen předjíždějícím „elvéčkem“ (pro jaký důležitý vlak asi pospíchalo)?
A na závěr menší reklama na nadnárodní instituci, která se na inscenaci tohoto představení spolupodílela.
Zobrazit na celou obrazovku


diskuse k článku

založit diskusi