naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » starší články

Články (starší články)

Ve všech rubrikách je celkem 389 článků.

Omezit výběr na území


29. 9. 2014, Vít Hinčica
Za Homolí a Ježíšem

Za Homolí a Ježíšem Letos se podíváme do Jižní Ameriky již potřetí, tentokrát do brazilského Ria. Předmětem našeho krátkého pojednání budou nyní dvě turistické atrakce, které jsou sice známé, ale u nás se o nich zatím příliš mnoho nenapsalo. Ozubnicová dráha Trem do Corcovado umístěná téměř v centru Ria začíná ve čtvrti Cosme Velho a šplhá se na kopec Corcovado, kde se zastavuje na kótě 710 m n. m. Zanedlouho oslaví tato zubačka 140 let.


25. 7. 2014, Filip Kuliš
Politická zastávka Šabina – další „český Montabaur“?

Politická zastávka Šabina – další „český Montabaur“? Vzpomínáte na kauzu výstavby zastávky Montabaur, na vysokorychlostní trati z Frankfurtu do Kolína nad Rýnem, před více než patnácti lety? Již tehdy dopravní specialisté upozorňovali, že stavět novou infrastrukturu pro obec se zhruba 13 000 obyvateli je ekonomický a provozní nesmysl. Tehdy se však politickou silou stavba prosadila a tak dnes má Montabaur vysokorychlostní spojení se světem.


7. 7. 2014, Jan Vašíček
Stá tramvaj ForCity v pražských ulicích

Stá tramvaj ForCity v pražských ulicích Necelých šest let po představení prototypu tramvaje ŠKODA 15T ForCity v září 2008 vyjel nyní do pražských ulic již stý exemplář tohoto typu. Spolu s 26 kusy brázdícími ulice lotyšské Rigy a licencí na výrobu až 400 kusů prodanou čínské firmě CSR Sifang Quingdao tak už vznikla relativně početná flotila nízkopodlažních tarmvají s charakteristickým designem z pera Patrika Kotase.


29. 6. 2014, Vít Hinčica
Za trolejbusy do Argentiny

Za trolejbusy do Argentiny Současná doba trolejbusům příliš nepřeje: někde jsou trolejbusové provozy rušeny, jinde je jejich význam, především z ekonomických důvodů, zpochybňován, na dalších místech se na jejich pozice derou tramvaje či autobusy, nebo dnes tolik protežované elektrobusy. Zkrátka a dobře, své pevné místo mají trolejbusy jen v několika málo koutech planety.


16. 6. 2014, Jindřich Hlaváček, Petr Zobal, Jan Hodánek, Martin Boháč
Rekonstrukce dálnice D1 oživila nákladní dopravu na „Posázavském Pacifiku“

Rekonstrukce dálnice D1 oživila nákladní dopravu na „Posázavském Pacifiku“ Dálnice D1 byla dána do provozu v roce 1980 a už záhy se stala jednou z nejvytíženějších dopravních tepen v ČSSR, přestože hlavní břemeno dálkové nákladní dopravy nesly tehdejší ČSD. S postupně nabývající intenzitou silniční dopravy a to jak individuální, ale zejména nákladní, docházelo ke zhoršování stavu dálnice. Nárůst nákladní dopravy přišel zejména začátkem devadesátých let, kdy se významná část objemů přesunula na silnici, včetně D1.


15. 4. 2014, Vít Hinčica
Drážní doprava v Chile

Drážní doprava v Chile V následujícím článku se pokusíme rozebrat veškerou osobní drážní dopravu, která je momentálně v jihoamerickém Chile v provozu. Přijměte tedy pozvání na slunný jih a svezte se s námi moderními vozy metra, historickými trolejbusy, legendárním kolejovým autobusem, second-handovými španělskými vlaky či dechberoucími lanovkami.


3. 11. 2013, Jan Zukal
Místní dráha Hatna – Dorna Watra a železniční propojení někdejší rakouské Bukoviny a uherského Sedmihradska

Místní dráha Hatna – Dorna Watra a železniční propojení někdejší rakouské Bukoviny a uherského Sedmihradska Rumunsko je našimi cestovateli i železničními příznivci dlouhodobě vyhledávanou destinací, ovšem i dnes se dá říct, že zde existují zajímavé oblasti, ležící (neprávem) spíše mimo oblast jejich zájmu. Jedním z těchto míst je jižní Bukovina na severovýchodě Rumunska.