naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » cestování » starší články

Cestování (starší články)

V této rubrice je 51 článků.

Omezit výběr na území


14. 3. 2005, Jiří Slavíček
Cesta do Černé Hory

V září roku 2004 jsem podnikl výpravu do černohorského města Bar. Vzhledem k tomu, že pobyt v Baru byl spíše oddechový s válením se u moře, tj. neobvyklý i na mé poměry a zcela nezajímavý pro čtenáře K-reportu, uvádím pouze dojmy z cesty. Vyjíždím z Pardubic celkem zaplněným EC „Johann Gregor Mendel“. Souprava obligátní – Apee, WRm, 2 Bpee, 2 Bee – tedy vše rekonstruované vagóny. Nejsou to špatné vozy, ale evropské (místy i východoevropské) koleje brázdí i lepší soupravy.


14. 3. 2005, Martin Boháč
Nový Zéland v únoru 2005

Nový Zéland v únoru 2005 V následujících několika kapitolách se může čtenář seznámit s mou cestou k protinožcům. Začneme na Severním ostrově, kde bude uvedeno něco obecného o Novém Zélandu, doporučení pro případné turisty, o cestování na místo. Množství poznatků, zážitků a fotografií z přírody i městského ruchu na Severním ostrově. Pak se přesuneme s obdobným popisem na Jižní ostrov. Ve třetí kapitole se blíže zaměřím na železnici a MHD u protinožců...


14. 2. 2005, Zdeněk Strnad
Víkend s motoráčkem

Víkend s motoráčkem Ve dnech 15. a 16. ledna 2005 se uskutečnila zajímavá akce, kterou pořádal Klub železničních cestovatelů. Jednalo se o projetí různých vleček a tratí s nákladní dopravou na Litoměřicku, Mělnicku a Mladoboleslavsku motorovým vozem M 131.1081, který provozuje Mladoboleslavský železniční spolek. Sraz účastníků a výchozí bod celé akce byly Všetaty, odkud motorový vůz pokračoval do Štětí.


10. 2. 2005, Tomáš Hádek
Únorová cesta po Maďarsku

Jednoho ne moc krásného zimního večera jsem zabloudil na televizní kanál ČT2, kde se zrovna v tu chvíli projížděla maďarskou pustou „rába“ Mk48.2 se dvěma tmavozelenými vozy. Běžel totiž evropský „politicky korektní“ pořad o chudých a diskriminovaných maďarských Cikánech z vesničky Paszab, kterým rasistická většina nechce dát stejné šance (rozuměj peníze, aby „mohli žít jako Maďaři“). Jejich pospolitost, přátelství a kultura byla prezentována koncertem cikánské kapely právě v jedoucím vlaku.


1. 2. 2005, Jiří Slavíček
Za úzkokolejkami Maďarska

Na červenec roku 2004 jsme si naplánovali s kamarádem projetí některých maďarských úzkokolejek. Vyjíždím z Pardubic EC 173. Souprava DB je celkem plná. Vystupuji v Brně a čekám na kamaráda, se kterým jedu. Ve zdejší směnárně naproti ČD centru jsem sehnal forinty, což není v Česku častým úkazem. Odjíždíme „Slovenskou Strelou“ v celkem plném bistrovoze ZSSK. Na to, že se jedná o EC vlak, jsou ceny velice příznivé. Dokonce nižší, než na vnitrostátních spojích ČD.


23. 12. 2004, Jan Přikryl
Poznatky ze zimní středoevropské cesty

Od poslední akce opět uběhlo čtvrt roku a mě opět zachvátila neodolatelná touha opustit trudné české dopravní poměry a okusit něco lepšího v Evropě. Pravdou ovšem je, že akce, jejíž popis následuje v dalším textu, měla za svůj hlavní cíl především nákup nových jízdních řádů a vánočních dárků – dopravní program byl plánován spíše jako bonus ke zmíněným nedopravním účelům. Ovšem nutno předeslat, že bonus excelentní!


18. 12. 2004, Pavel Stejskal
Železnicí po Velké Británii

Železnicí po Velké Británii Několikrát jsem v posledních letech navštívil s kamarádem Velkou Británii a využil jsem možností cestovat železnicemi někdejších Britských železnic (BR) na jízdenky FIP. Ve třech kapitolách – „O železnici v Británii“, „Z cest“ a „Muzejní železnice Grosmont – Pickering“ nabízím své poznatky a fotografie z cest. Britské železnice prošly před několika roky rozsáhlou privatizací, která byla mnohokrát označována jako veliký neúspěch...



nejnovější | novější | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | starší