naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » cestování » starší články

Cestování (starší články)

V této rubrice je 51 článků.

Omezit výběr na území


25. 3. 2006, Vlastimil Malý
Ich hab´ Lust vom Schnellzug gehen

Ich hab´ Lust vom Schnellzug gehen Takto by se dal také parafrázovat jeden verš z písně Keine Lust od skupiny Rammstein, který dost přesně vystihuje moje pocity při občasné jízdě dálkovým vlakem. Proto jsem neváhal ani minutu, když se nedávno objevila možnost využít k jednodenní služební cestě do „hlavního města Evropy“ – Bruselu – vlak místo auta, případně letadla. Auto je v tomto ročním období přeci jen trochu nespolehlivé, a letadlo je zase „poněkud“ dražší.


17. 3. 2006, Aleš Lukaštík
Od Domažlic k Čierné nad Tisou

Tak jsem si konečně udělal čas a rozhodl se, že si udělám evidenční akci zaměřenou na mechanická návěstidla a závory u nás a na Slovensku. Vydal jsem se do ostravského ČD centra a koupil si lůžko na trasu Bohumín – Plzeň a na přímý lůžkový vůz České Budějovice – Košice. V pátek 3.3. jsem ve 21.30 přišel na druhé nástupiště bohumínského nádraží a netrpělivě vyhlížel příjezd Excelsioru. Vlak se přesně vřítil do nádraží a já se přesunul k mému lůžku. V čele je lokomotiva 162.005.


16. 2. 2006, Tobiáš Fuks
„Železnice smrti“ a Most přes řeku Klong

„Železnice smrti“ a Most přes řeku Klong Jednou ze stavebně nejnáročnějších tratí světa, a zároveň dílem, které si vyžádalo jeden z nejvyšších počtů obětí mezi svými budovateli, je takzvaná „Železnice smrti“ („Death Railway“) na pomezí Thajska a Barmy v jihovýchodní Asii. Při její stavbě, trvající od června 1942 do října 1943, bylo nasazeno asi 68 000 spojeneckých válečných zajatců (takzvaných Prisoners of War, POW), zejména Britů, Australanů, Novozélanďanů, Kanaďanů, ...


23. 1. 2006, Branislav Řehák
Z Benešova u Prahy k Obskému moři a zpátky

Z Benešova u Prahy k Obskému moři a zpátky V prosinci předloňského roku jsem zjistil, že budu mít příležitost jet koncem června na služební cestu do Novosibirska. Ihned mi bylo jasné, že tam jet chci, a i výběr dopravního prostředku byl od první chvíle jasný. Sice se většina lidí okolo divila, že mi nebude vadit strávit týden ve vlaku, ale našlo se i pár takových, kteří mi řekli, že by rádi jeli taky. Předchozí zkušenosti s cestováním po Rusku vlakem jsem neměl.


12. 1. 2006, Jiří Slavíček
Okruh jihovýchodní Evropou

V druhé polovině září roku 1999 jsme ve dvou podnikli netradiční cestu na Apeninský poloostrov a Balkán. Navečer vyjíždíme z Pardubic rychlíkem do Olomouce. Ve vlaku kolega zjistil, že si doma zapomněl lodní lístek Bari – Patras. Později se ukázalo, že to nevadí a že já ho vezu zbytečně. V Olomouci přestupujeme do přeplněného IC do Bohumína. Odtud jedeme do Petrovic u Karviné.


11. 12. 2005, Jiří Slavíček
Krátký výlet do Lužice

Na konci listopadu 2005 jsme podnikli jednodenní výpravu do Horní Lužice, oblasti na trojmezí Česka, Německa a Polska. Tato oblast je pro železničního fandu přitažlivá díky žitavským úzkokolejkám a několika peážím, vzniklým i díky poválečným změnám státních hranic. My jsme vyrazili projet si některé tratě na sever od Žitavy.


20. 10. 2005, Luděk Bárta
Polské železniční střípky

Polské železniční střípky Naše letní cesta k severovýchodním sousedům nebyla primárně zaměřená čistě železničně, spíše historicko-topograficky. Nicméně jako dopravní prostředek jsme železnici zvolili a snažili se jí aspoň trochu důkladněji všímat. Jak fandové železnice ke svému zármutku vědí, pro cesty Polskem to není nejšťastnější volba, a žádá si vždy nutné doplnění, ať autobusem nebo stopem.