naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » městská doprava » starší články

Městská doprava (starší články)

V této rubrice je 64 článků.

Omezit výběr na území


30. 10. 2010, Tobiáš Fuks
Tramvaje v Hongkongu

Tramvaje v Hongkongu Jedním z nejzajímavějších tramvajových provozů na světě jsou bezpochyby tramvaje v Hongkongu. Jejich historie sahá minimálně do roku 1904, kdy společnost Hong Kong Tramway Electric Company Ltd (založená roku 1902) zahájila provoz na první lince mezi stanicemi Kennedy Town a Causeway Bay. Tato společnost zde tramvajovou dopravu provozuje dodnes, pouze v roce 1910 změnila svůj název na The Hongkong Tramways Ltd.


30. 1. 2010, Tobiáš Fuks
Horské středisko Ba Na ve středním Vietnamu a jeho lanová dráha

Horské středisko Ba Na ve středním Vietnamu a jeho lanová dráha Jednou z nejkurióznějších osobních lanových drah světa je bezesporu ta, která byla v březnu 2009 uvedena do provozu v horách nedaleko vietnamského přímořského města Da Nang. Toto město leží zhruba uprostřed vietnamského pobřeží, a již dlouho před ovládnutím Vietnamu Francouzi v roce 1887 bylo významným obchodním centrem a přístavem, kde se setkávaly kultury Vietnamu i celé jihovýchodní Asie s kulturou Západu.


14. 12. 2009, Robert Bartyzal, Vladimír Panuška, Jan Ryšánek, Martin Janda
Polsko 2009

Polsko 2009 I letos jsem se s přáteli vydal poznávat MHD v zahraničí, tentokrát naším cílem bylo Polsko. Naší první zastávkou byla Poznaň. Ta je českými tramvajovými odborníky známá jako město, kde jezdí v Čechách nechvalně proslulé nízkopodlažní tramvaje RT6N z někdejšího ČKD. A na rozdíl od Čech skutečně jezdí. Je to trochu nezvyk vidět tramvaje, které u nás většinu času jen prostály ve vozovnách a tak vlastně stále „září“ novotou, v Poznani totiž už nesou znaky téměř desetiletého opotřebení.


27. 3. 2009, Robert Bartyzal, Jan Ryšánek, Václav Boček, Jan Bonev
Dopravní postřehy z maďarských měst

Dopravní postřehy z maďarských měst Loňské léto jsem spolu s dalšími kolegy byl navštívit Maďarsko a objevit tamní dopravní specifika. Nejrozsáhlejší a nejzajímavější je samozřejmě MHD v Budapešti. Řekl bych, že například té pražské se podobá asi jako maďarština češtině. Páteřní síť tvoří metro, které má například oproti tomu pražskému ve většině stanic širší nástupiště a nižší stropy. Jeho vozový park tvoří sovětské vozy typu Ev a 81–71.


4. 2. 2009, Jan Vašíček, Jan Bonev
Náhradní lodní dopravou do Podolí

Náhradní lodní dopravou do Podolí Touto reportáží se ještě vrátíme k nedávno uskutečněné rekonstrukci tramvajové tratě v pražském Vyšehradském tunelu. Havarijní stav kolejového svršku přiměl Dopravní podnik k naplánování rekonstrukce, která měla být uskutečněna v létě 2008. Uprostřed složitých příprav byla ovšem výluka pouhé dva týdny před začátkem radními zrušena. Tou dobou se o stav kolejí zajímala už i Drážní inspekce.


17. 9. 2008, Jan Vašíček, Jan Bonev
ŠKODA 15T je zde!

ŠKODA 15T je zde! Nedlouho po představení elektrické lokomotivy 109E přichází plzeňský výrobce kolejových vozidel s další zásadní novinkou. Na středu 17. září 2008 připravila ŠKODA TRANSPORTATION na zkušební koleji svého závodu roll-out očekávané tramvaje ForCity typového označení 15T. Po rozpačité odezvě na předchozí typ 14T byly do nového vozu vkládány velké naděje – už pro oznámené parametry.


14. 9. 2008, Jan Vašíček, Jan Bonev
První tramvají do Radlic

První tramvají do Radlic S pokračující výstavbou tramvajové trati do pražských Radlic a rekonstrukcí stávající části trati na Laurovou jsme byli před pár dny svědky důležité události, do Radlic po necelých 25 letech přijela tramvaj. Na 10. září byla ohlášena první zkušební jízda po nově postaveném úseku Laurová – Radlická. Bohužel pro zdržení při rekonstrukci úseku Křížová – Laurová nemohla tramvaj přijet vlastní silou, ve zmíněném části tratě je dokončen svršek dokonce jen v jedné koleji, trakční vedení chybí úplně.



novější | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | starší | nejstarší