naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » starší články

Provoz (starší články)

V této rubrice je 168 článků.

Omezit výběr na území


7. 1. 2011, Vít Hinčica, Miguel Cano López-Luzzatti
Zapomenutá větev VRT v proměnách železničního uzlu Sevilla

Zapomenutá větev VRT v proměnách železničního uzlu Sevilla Třebaže se toho o první španělské vysokorychlostní trati napsalo i u nás v Česku poměrně dost, málokdo ví, že její součástí byla také větev vedoucí k výstavnímu areálu Expa, které se konalo roku 1992 v Seville. V článku o Avantech už padla o větvi zmínka, a proto by se hodilo vzniklý dluh splatit a její historii představit celou.


6. 11. 2010, Miroslav Mlynarčík
Terminál DB Schenker Logistics Pardubice-Semtín

Terminál DB Schenker Logistics Pardubice-Semtín I když přeprava jednotlivých vozových zásilek v Evropě v poslední době zaznamenává spíše ústup a pokud se podaří nějaké nové přepravy na koleje dostat, jde spíše o kombinovanou dopravu nebo ucelené vlaky, přesto lze i u nás zaznamenat několik příznivých novinek z poslední doby na tomto poli. Příkladem je česká pobočka společnosti DB Schenker. Ačkoli je součástí koncernu DB, její aktivity na českém území jsou zastoupeny především klasickou silniční nákladní dopravou a donedávna prakticky žádný z jejích vlastních skladů ani nebyl vybaven kolejovým napojením.


15. 10. 2010, Antonín Němeček
Manipuláky pod vrcholky Krušných hor

Manipuláky pod vrcholky Krušných hor V dnešním článku se nebudeme zmiňovat o provozu protežovaných „bardotek“ ani „brejlovců“, ale přiblížíme si několik neméně zajímavých přeprav, které se odehrály na naší síti v uplynulých měsících. Šlo o nákladní vlaky na tratích, kde je tato doprava již několik let minulostí a kde měli nadšení fotografové jedinečnou možnost pořídit zajímavé snímky na horských tratích vedoucích z Krušných hor až k údolí řeky Ohře.


16. 9. 2010, Antonín Němeček, Jan Bonev, Jan Hodánek
Odklony v roce 2010: Transverzálkou do Tábora

Odklony v roce 2010: Transverzálkou do Tábora Každoroční kolorit nepřetržitých výluk na trati č. 225 Havlíčkův Brod – Veselí nad Lužnicí pokračoval letos v září dalším dílem, který s sebou kromě řady provozních komplikací přinesl i jednu nevšední událost, na kterou se v dalším textu blíže podíváme. Podobně jako v posledních letech už několikrát mělo i letos dojít na nepřetržitou výluku mezi Veselím nad Lužnicí a Horní Cerekví.


7. 9. 2010, Lukáš Soukup, Jan Vašíček, Radek Kohut, Vladimír Hranoš
První elektrický TRAXX v Česku

První elektrický TRAXX v Česku Začátkem září se odehrála důležitá událost z hlediska provozu moderních elektrických na českých kolejích. Dne 6. 9. 2010 byl z Prahy-Uhříněvsi vypraven první kontejnerový vlak v čele s lokomotivou 186 182 typu TRAXX F140MS patřící do parku firmy RailPool a pronajaté dopravci RailTransport. Zatímco v polovině července proběhla zkušební vozba vlaku z Uhříněvsi do Rotterdamu s lokomotivou 189 985 (typ ES64F4), v tomto případě jde o první využití elektrické lokomotivy Bombardier na našem území.


23. 6. 2010, Radim Ječný
Hospodářský zázrak ČD Cargo

Hospodářský zázrak ČD Cargo Poslední týdny byly zveřejňovány definitivní informace o hospodaření jednotlivých firem za rok 2009, pochopitelně i železničních dopravců. Výsledek společnosti ČD Cargo za loňský krizový rok je překvapivě velmi dobrý.


13. 5. 2010, Vít Hinčica, Alfonso Marco Pérez, Javier Peña, Enrique Dopico
Avant

Avant Jak jsme slíbili, tak plníme. Opět to totiž budou španělská Pendolina (a nejen ona), kterým se dnes podíváme na zub. Cesta k Pendolinům ale nebude jednoduchá, protože nás nejdříve čeká pohled do let minulých, kdy se Renfe jako první na světě rozhodly zavést model vysokorychlostní dopravy na střední vzdálenosti, kterou samy označily za „kyvadlovou dopravu“ (lanzaderas). Na svět se tato kyvadlová doprava vyklubala ani ne půl roku po otevření vysokorychlostní trati Madrid – Sevilla...