naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » víkend s motoráčkem

Víkend s motoráčkem

text a foto: Zdeněk Strnad
vloženo: 14. 2. 2005

Ve dnech 15. a 16. ledna 2005 se uskutečnila zajímavá akce, kterou pořádal Klub železničních cestovatelů. Jednalo se o projetí různých vleček a tratí s nákladní dopravou na Litoměřicku, Mělnicku a Mladoboleslavsku motorovým vozem M 131.1081, který provozuje Mladoboleslavský železniční spolek.

Sraz účastníků a výchozí bod celé akce byly Všetaty, odkud motorový vůz pokračoval do Štětí. Odtud zajel po téměř nepoužívané vlečce do papíren Mondi Packaging Paper Štětí a.s. (vlečka ze stanice Štětí slouží v podstatě jen jako záložní), kde byla projeta všechna zajímavá místa rozsáhlé vlečkové sítě – překladiště dřeva, „šturc“ poblíž hlavní brány a další.

Poté následoval přesun po „strategickém“ vlečkovém mostě přes Labe do stanice Hněvice (tudy se jezdí do papíren normálně), kde následovala krátká prohlídka stavědla na „ranžíru“. Odtud se motorový vůz přesunul do stanice Hrobce, kde proběhla exkurze v dopravní kanceláři s výkladem ochotného výpravčího.

Následoval přesun do Lovosic, odkud motorák zajel po vlečce do Lovochemie. I tady byla projeta všechna zajímavá místa vlečkové sítě této chemičky, doprovázená výkladem průvodce Lovochemie, který upozorňoval na různé zajímavé provozy v chemičce, okolo kterých se projíždělo. Poté ještě následovala jízda do přístavu Lovosice.

Odtud se motorák přesunul zpět do stanice Lovosice – jižní přednádraží, kde proběhla krátká exkurze na stavědlo s prohlídkou reléového zabezpečovacího zařízení. Následoval přesun do osobního nádraží, kde autor svoji účast ukončil.

Pro úplnost ještě dodejme, že v neděli následoval průchod bývalým železničním tunelem v Litoměřicích, dále projížďka po vlečce přístavu Mělník a projížďka známého trianglu, který tvoří vlečky cukrovaru Dobrovice.

Akce byla velice vydařená, vydařilo se i počasí, nezbývá, než vyjádřit organizátorům uznání a poděkování!

Zobrazit na celou obrazovku


diskuse k článku

založit diskusi