naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » víkendové toulky s naftou

Víkendové toulky s naftou

text: Jan Vašíček a Vladislav Píša
foto: Jan Vašíček
vloženo: 10. 10. 2011

I takto, za pomoci parafráze názvu železničními příznivci oblíbené knihy, by se dalo nazvat dění o prvním letošním říjnovém víkendu.

Po oba dny byly soukromými osobami pořádány jízdy zvláštních fotovlaků na atraktivních tratích železniční sítě středních Čech. Tato reportáž vznikla jako poděkování všem těm, kteří se o úspěch víkendového ježdění zasloužili.

Aktéry akce byla historická vozidla patřící dvěma soukromým subjektům. Nutno na tomto místě podotknout, že akce byly financovány výhradně z přispění účastníků, tedy bez nároku na jakoukoliv dotaci.

V sobotu byl vypraven motorový vůz M 262.1002 fy Junior market s. r. o. jako Zvl Os 35574 z Ratboře přes Kolín, Pečky, Bošice, Zásmuky, Bečváry, Ledečko do Hvězdonic. Odtud se vlak, již bez zajížďky přes Zásmuky, vracel pod číslem Zvl Os 35575. Uvedený vůz byl pečlivě renovován do stavu, v jakém vyjel v dubnu 1982 po rekonstrukci a remotorizaci na řadu M 262.1 z bran šumperských dílen. Motorový vůz M 262.1002 (ex. 831.113–6) je nejstarším dochovaným remotorizovaným „loďákem“.

Návrat proběhl posílen o „hektora“ T 435.0099 fy Junior market s. r. o. a dva vozy Balm o. s. Posázavský Pacifik. Důvodem tohoto posílení byl plánovaný zlatý hřeb sobotní akce – noční fotografování na nasvíceném kamenném mostě u Ratboře. Protože most je dlouhý, a tudíž si záměr žádal „pořádnou“ soupravu, byl v Uhlířských Janovicích přibrán ještě druhý „motor“ M 262.0209 fy Junior market s. r. o. I přes počáteční technické problémy při nasvěcování mostu proběhlo i noční fotografování ku spokojenosti fotografů, a tak po jeho ukončení mohl být vypraven M 262.0209 jako přípoj na hlavní trať. Tak se i účastníci, kteří neměli zajištěné ubytování, či zde nebyli autem, dostali domů.

Nedělní ráno bylo ve znamení klasické podzimní sázavské mlhy. Tedy slovy klasika: Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, mnozí účastníci na čerčanském nádraží málem nenašli objekt svého budoucího celodenního zájmu. Tím byl zvláštní vlak ve složení T 435.0108 Posázavského Pacifiku a z předešlého dne již známé M 262.0209 a dva Balmy. Tentokrát byla v plánu trasa přes Davli a Vrané nad Vltavou do Čisovic a zpět do Čerčan.

Již zmíněná ranní mlha vytvořila pěknou kulisu prvním fotkám. Později si přišli na své i milovníci nasvícených záběrů. Sluníčka nakonec bylo tolik, že účastníci byli velmi vděční za velmi dobře fungující občerstvení v Balm baru. Příjemná obsluha umocnila kladné zážitky z akce. Když se k tomu připočte včasnost jízdy vlaků po oba dny, lze jistě říci, že účastníci se rozcházeli nadmíru spokojeni.

Motorový vůz M 262.1002 na známých místech bošické trati, která snad ani netřeba představovat... Motorový vůz M 262.1002 na známých místech bošické trati, která snad ani netřeba představovat...
Motorový vůz M 262.1002 na známých místech bošické trati, která snad ani netřeba představovat...
Pozor, vyletí ptáček! Pozor, vyletí ptáček!
Pan rybář z nás asi musel zešílet. Pan rybář z nás asi musel zešílet. Že by zájemci o svezení? Že by zájemci o svezení?
Fotíme ze všech pozic! Fotíme ze všech pozic! Rozjezd z Hatí jako za mlada. Rozjezd z Hatí jako za mlada.
Setkání s kolegou. Ještě se dnes uvidíme. Setkání s kolegou. Ještě se dnes uvidíme. V Uhlířských Janovicích dorazila objednaná zmrzlina. V Uhlířských Janovicích dorazila objednaná zmrzlina.
Když je vedro a zmrzlina nestačí... Když je vedro a zmrzlina nestačí... Klasický obrázek z Ledečka. Klasický obrázek z Ledečka.
Aspoň chvilku na odpočinek. Aspoň chvilku na odpočinek. Opět klasika u ratajské odbočky. Opět klasika u ratajské odbočky.
Opět klasika u ratajské odbočky. Co by to bylo za fotovlak, který by vynechal sázavské tunely.
Co by to bylo za fotovlak, který by krom jiného vynechal sázavské tunely.
Co by to bylo za fotovlak, který by vynechal sázavské tunely. Další známé místo - Stříbrná Skalice. Další známé místo – Stříbrná Skalice.
Příjezd do Hvězdonic. Příjezd do Hvězdonic. Již tu na nás čekal "hektor" a Balmy. Již tu na nás čekal "hektor" a Balmy.
Posun ve Hvězdonicích. Mladí skauti (ikdyž nějak nepředpisově ustrojení) sledují "hektora". To je ale pořádný vozík... To je ale pořádný vozík...
Stín se dlouží, nebo jak je to v té písni... Stín se dlouží, nebo jak je to v té písni...
Po dobrání druhé "dvaašedesátky" v posledních denních paprscích. Po dobrání druhé "dvaašedesátky" v posledních denních paprscích. Most je nasvícen a objekt zájmu se pozvolna blíží. Most je nasvícen a objekt zájmu se pozvolna blíží.
Sázavská atmosféra v Týnci. Ráno fotografy vítá v Týnci poctivá sázavská atmosféra.
Předvěst do Jílového pod Medníkem v krásném mlžném oparu. Předvěst do Jílového pod Medníkem v krásném mlžném oparu. A ještě vjezd do Jílového. A ještě vjezd do Jílového.
Známý most přes rokli Kocour s "hektorem"... ...a z druhé strany s "dvaašedesátkou".
Známý most přes rokli Kocour s „hektorem“ a z druhé strany s „dvaašedesátkou“.
V Posázaví není o krásné přírodní scenérie nouze. V Posázaví není o krásné přírodní scenérie nouze.
Kdo by neznal pikovický "komín"? Kdo by neznal pikovický "komín"?
Kdo by neznal pikovický „komín“?
A z "komína". Blížíme se k Davli. Blížíme se k Davli.
Okolí Měchenic asi není třeba nijak zvlášť představovat. Okolí Měchenic asi není třeba nijak zvlášť představovat.
Okolí Měchenic asi není třeba nijak zvlášť představovat.
V lesích ukrytá zastávka Klínec je vděčným místem. V lesích ukrytá zastávka Klínec je vděčným místem.
Okolí Měchenic asi není třeba nijak zvlášť představovat. Opět u "komína".
Opět u "komína".
Perfektní obsluha v Balm baru. Perfektní obsluha v Balm baru. Kromě barového oddílu má v Balmu místo i dětský koutek. Ti mladší z nás ho plně využili. Kromě barového oddílu má v Balmu místo i dětský koutek. Ti mladší z nás ho plně využili.


diskuse k článku

založit diskusi