naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » logistika » železnice ve službách evropských super- a hypermarketů

Železnice ve službách evropských super- a hypermarketů

text: Tobiáš Fuks a Graham Meiklejohn, EWS
vloženo: 24. 5. 2005

Na stále rostoucím poli zásobování prodejních řetězců se pomalu, ale jistě začíná uplatňovat i železnice. Jedním z prvních úspěšně realizovaných projektů tohoto typu byl takzvaný Safeway Flyer, který od roku 1998 provozuje pro britskou společnost Safeway, resp. od března 2004 Morrisons, dopravce EWS. Konkrétně se jedná o region Skotska, kde jsou tímto způsobem zaváženy prodejny na sever od Glasgow.

Výchozím bodem této distribuce je Regionální distribuční centrum (Regional Distribution Centre, RDC) v Bellshilu, jednom z předměstí Glasgow. Z tohoto centra vyjíždějí každý den celokamionové zásilky pro celé Skotsko. Na ploše více než 5000 m2 zde pracuje 1300 zaměstnanců, kteří 364 dní v roce vychystávají 18 000 druhů zboží. Zboží je odsud odváženo návěsy s tahači Scania 124 patřící výhradnímu logistickému operátorovi řetězce firmě Christian Salvesen a vozidly jeho mnoha dalších smluvních dopravců. Tak je zajišťován závoz většiny prodejen, kromě jedné linky.

Tato linka vede z Bellshillu přes EuroTerminal Mossend do Inverness na severu Skotska. Šest nocí v týdnu je v překládkovém terminálu Mossend přeloženo v průměru sedm výměnných nástaveb ze silničních nosičů na vlak společnosti EWS (English Welsh and Scottish), který je ráno dopraví do Iverness. Tyto nástavby kategorie A, vyrobené firmou Gray and Adams, jsou zcela srovnatelné se standartními chladícími návěsy. Jsou vybaveny mrazícími agregáty od firmy Carrier a taktéž posunovatelnými přepážkami, kterými je možno uvnitř oddělit různá termická prostředí, takže v jednom vozidle je možno přepravovat dohromady 33 europalet mraženého zboží o teplotě -20 °C i zboží chlazeného (7 °C) a případně zboží suchého (bez kontroly teploty). Firma Christian Salvesen pořídila pro přepravu výměnných nástaveb tři tahače značky ERF s návěsy, které pravidelně pendlují mezi RDC a terminálem Mossend.

Překládka nástaveb v terminálu Mossend. Vozy Safeway na konci běžného nákladního vlaku projíždějí skotskou krajinou.
Noční scénka s předáváním nástaveb ve Skotsku. repro z časopisu Rail, č.407
Největší distribuční centrum svého typu v Evropě – RDC Bellshil. repro z časopisu Rail, č.407
Obrázek je již v plné velikosti. Postup již historické překládky nástavby v Georgemas před jejím odvozem do Thursa. repro z časopisu Rail, č.407
„Ucelený“ nákladní vlak o dvou vozech s lokomotivou řady 37 přijel do Georgemas k překládce. repro z časopisu Rail, č.407

Vlak je obvykle sestaven ze sedmi vozů, umožňujících přepravu výměnných nástaveb, které zpravidla jedou jako zvláštní vlak; někdy, při jejich menším počtu, bývají vozy připojovány za běžné nákladní vlaky. Dříve bylo vozů až devět, za lokomotivou bývaly řazeny dva vozy pokračující až do stanice Georgemas Junction. Nástavby jedoucí do Iverness jsou určeny pro prodejny v Nairn, Elgin, Buckie, dvě pro Alness a dvě pro samotné Inverness. Z nástaveb pro Georgemas pak jedna pokračovala na dvě místa do Thursa a Wicku a jedna dokonce trajektem ze Scrabsteru až do Kirkwallu na Orknejských ostrovech. Tato část linky zanikla po prodeji zmíněných supemarketů firmě Somerfield, jež je konkurentem vlastníka většiny bývalých supermarketů Safeway, firmy Morrisons.

Novinkou nedávné doby je využití tohoto vlaku konkurenční firmou Tesco, dobře známou i u nás, která ve stejné relaci, Mossend – Iverness, přepravuje na vlacích EWS i své nástavby.

Zpět se pak nástavby vrací buď prázdné nebo s nákladem prázdných vratných obalů, reklamací či vratek pro dodavatele řetězce, pravidelně je jedna využita pro přepravu polévek firmy Baxter z Fochabers nedaleko Buckie do RDC; takovýto způsob zpětného vytížení je zcela analogický standartním kamionovým závozům jakéhokoli prodejního řetězce kdekoli na světě.

Historie železniční přepravy výměnných nástaveb do Iverness:

  • Listopad 1998 – Skotská vláda uvolňuje pro tento projekt dotaci 680 000 liber
  • Březen 1999 – Vyjíždí první vlak „Safeway Flyer“ do Iverness
  • Březen 2000 – Skotská vláda uvolňuje další dotaci 896 554 liber
  • Březen 2000 – trasa vlaku prodloužena do Georgemas Junction, nasazena řada 37
  • Květen 2000 – řada 66 nahrazuje řadu 37
  • 2003, 2004 – ukončení dopravy do Georgemas Junction a zahájení přepravy nástaveb Tesco

Mezi další zákazníky EWS patří prodejní řetězce Argos, IKEA, Marks & Spencer a Superdrug, přepravy pro tyto společnosti mají ale charakter návozu námořních kontejnerů a jiných zásilek do jejich skladů a distribučních center, a nejedná se tedy o podíl na přepravním řetězci k samotným prodejnám.

V kontinentální Evropě se s využitím železnice při zásobování hypermarketů můžeme setkat zejména ve Švýcarsku, kde je hojně využíván systém Mobiler, vyvinutý firmou Palfinger (více též zde).

Mobiler je využíván přímo ve vlastním systému vnitrostátní kombinované dopravy SBB Cargo, provozovaném pod obchodním názvem CargoDomino; systém disponuje výměnnými nástavbami všech typů:

Na dvou horních snímcích jsou plachtové nástavby CargoDomino.
Dalším typem nástaveb tohoto švýcarského systému jsou skříňové (2x).
Posledním druhem jsou termoizolační se strojním chlazením; zde během překládky na koleje.

Jiný příklad využití systému Mobiler – který se více dotýká tématu tohoto článku – je zásobování švýcarských restaurací McDonald´s z logistického centra firmy HLS (logistického partnera švýcarského McDonald´s) v městečku Oensingen nedaleko Basileje. Poboček McDonald´s je v zemi helvétského kříže celkem 142, většina z nich je samozřejmě zásobována přímo po silnici, ale některé, v okolí Lausanne a Curychu, jsou od roku 1997 zaváženy pomocí systému Mobiler. Každé odpoledne sedmkrát v týdnu je v logistickém centru do 16:00 odpoledne naloženo deset výměnných nástaveb.

Obrázek je již v plné velikosti. Po naložení (nahoře) jsou nástavby v blízkém terminálu přeloženy na železniční vagóny (vpravo) Obrázek je již v plné velikosti.
Obrázek je již v plné velikosti. a odvezeny na nedaleké seřazovací nádraží v Oltenu (nahoře). Zde jsou vozy rozděleny a přes noc pokračují do terminálů v Lausanne a Curychu (vpravo), Obrázek je již v plné velikosti.
Obrázek je již v plné velikosti. kde jsou nástavby přeloženy zpět na nákladní automobily a brzy ráno – ještě před otevřením restaurací – odvezeny na místo určení.

Tento systém je velmi zajímavý, zvlášť proto, že železniční doprava je v něm realizována na poměrně krátké vzdálenosti. Bohužel však žádné zdroje neuvádějí skutečné náklady na jeho provoz a jeho náročnost na dotace, které nepochybně musí být poskytovány, aby byla tato doprava konkurenceschopná vůči přímé silniční dopravě.

Další příklad můžeme nalézt v Německu, kde je od června roku 2001 železnice využívána při zásobování prodejen řetězců Karstadt/Metro. Pro tyto společnosti realizuje firma Optimus Logistics ve spolupráci s ABX Logistics železniční přepravy z logistických center u měst Unna a Bönen v Porúří do terminálů v Norimberku, Augsburgu a Mnichově. Přepravy probíhají uceleným vlakem, jezdícím jednou denně (resp. nočně – je realizován tzv. noční skok). Vlaky, označenými symbolem „Dex“, jsou přepravovány výměnné nástavby a částečně i vozové zásilky ve vozech řady Habins, které jsou po překládce ve zmíněných terminálech rozváženy do okolních prodejen; zpět se na protivlaku vrací buď prázdné, nebo vytížené obdobně jako výše zmíněné nástavby Safeway. Železničním dopravcem tohoto vlaku bylo nejdříve DB Cargo, které ovšem nebylo schopno dosahovat požadované přesnosti dojezdů vlaku, a tak s ním byla ke konci roku 2002 ukončena spolupráce a od počátku roku 2003 převzalo jeho vozbu, TX Logistik. V současné době se přesnost vlaků, jezdících rychlostí 120 km/h, již blíží k ideálním 100%...

Překládka nástaveb v logistickém centru společnosti Karstadt. www.txlogistik.de Ucelený vlak nástaveb vede lokomotiva společnosti TX Logistik. www.txlogistik.de
Na vlak jsou ovšem nasazovány i lokomotivy jiných dopravců, spolupracujících s TX Logistik. 21. dubna 2005 to byla úplně nová 185.545 společnosti HGK, opatřená nezvyklým černým nátěrem skříně. Na snímku projíždí jí tažený vlak „DEx“ stanicí München-Pasing. www.railfan.de
Zobrazit na celou obrazovku


související články

ETCS pro parní lokomotivy 3. 3. 2023
Tesco ve Velké Británii po kolejích 26. 5. 2006

diskuse k článku

založit diskusi