Diskuse » Archiv 2017 » Autobusy a trolejbusy » Tykadláci v Plzni » Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 14. 02. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 14. 02. 2017

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 07. února 2017 - 23:54:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3862
Registrován: 4-2003
Martine_j, jestliže právní předpis umožňuje postihovat nějaké jednání, pak se prostě aplikuje patřičné ustanovení předpisu. Stále netuším, v čem má spočívat ta trocha šikovnosti.

Dopravci mohou mít své přepravní podmínky formulované odlišně, no přepravní podmínky žádného dopravce nesmí být v rozporu se zákonem, neboť zákon je ve srovnání s přepravními podmínkami právní normou s vyšší právní silou. A i kdyby byly přepravní podmínky v rozporu se zákonem, pak platí ustanovení zákona a zákon platí pro všechny dopravce stejný.

A co říká zákon o pověřených osobách? Že pověřená osoba je vybavená kontrolním odznakem a průkazem dopravce. Pokud se tedy nebude moci prokázat oběma těmito doklady, pak nesplňuje podmínky kladené na pověřenou osobu a nemůže tak ani požívat práv pověřené osoby a cestující vůči ní nemá povinnosti jako vůči pověřené osobě. Že to v přepravních podmínkách ČSAD Kotěhůlky mají napsané jinak, je bezpředmětné. Máš jiný výklad?

Pokud se ti zdá, že jsem objevil něco jiného, než o čem mluvíš, pak mi tedy objasni, na základě čeho lze uložit pokutu za zbytečné obstrukce a zdržování a nutnost volat policejní hlídku.

Jinak stále platí dotaz na způsoby, jakými si může policista někoho vychutnat a všechno pěkně spočítat tak, aby zaplatil co nejvíc.

--- --- ---

M_k, vskutku oduševnělá a smysluplná reakce. Ale ono i neodpovědění je v podstatě všeříkající odpovědí.

--- --- ---

Vlastimile_l, ale to zrovna nebyly příklady bezdůvodných kontrol.

Co jsem jezdil v Německu, tak mě tam nestavěli ani jednou. A to jsem řídil auto bez EU proužku i bez oválu MPZ, jen s číselnou kombinací na značce. Bylo to i hluboko ve vnitrozemí a pochybuji, že by byli němečtí policisté tací znalci SPZ, aby věděli, co znamená holá značka jen s číslicemi.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pavel2
Středa, 08. února 2017 - 00:01:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14819
Registrován: 8-2002
m_100:
rokycanský cajti si holt v Borku řekli že už to tam znají a tebe neznali dostatečně. ve 3 ráno normální lidi chrápou [happy]
takže je větší šance že kápnou na ožralu, drogistu nebo nějakou jinou levárnu (zloděj s lupem atp.). kdybys trochu uvažoval tak jim spíš poděkuješ, že předchází tomu, aby tě někdo vyluxoval barák, zatímco jsi v práci.

007:
s tím rušením semaforu Slovanská x Plzenecká bych byl opatrnej, přece jen tam tramvaj jezdí nestandardně při okraji ulice a to prej je v cz rarita. sice my plzeňáci už bysme to měli znát, ale vzpomeň si, že třeba na Klatovský a v S35 velký a hrůzostrašně vypadající nehody způsobili přespolní. třeba dodávka co jela od Bor na Loch a pod divadlem chtěla uhnout vlevo na Palackýho ulici. skončila na boku, debil řidič v nemocnici. plzeňáka při smyslech by taková pitomost snad nenapadla.

křižovatka Klatovská x Bendova x Purkyňova/Masarykovo nám. je nechvalně proslavená velkou nehodou tuším houkající sanitky s ???. atd.

ten povrch v Plzenecký teď stoprocentně nikdo neopraví, přece jen se stalo zvykem, že prostý výměně povrchových vrstev předchází kompletní obnova sítí pod komunikacema uložených a to není oprava na 14 dní.
Středa, 08. února 2017 - 06:47:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5294
Registrován: 6-2005
Doktor. Jak v drážním, tak silničním zákoně je slůvko nebo. Tudíž odznak, nebo průkaz.
Makrelu neumeješ.
Středa, 08. února 2017 - 08:09:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3863
Registrován: 4-2003
Nemám k dispozici tištěná "Úplná znění", no Portál veřejné správy považuji za dostatečně důvěryhodný, že publikuje předpisy v korektním znění a Zákon o silniční dopravě uvádí spojku "a". Ano, ve starších verzích a v Zákoně o drahách je spojka "nebo". "Nebo" bez čárky, to by pak mělo odlišný význam, tedy "odznak nebo průkaz".
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Středa, 08. února 2017 - 10:22:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5296
Registrován: 6-2005
Doktor: já se na to už zvysoka [zadnice]. Před časem jsem to napsal a bylo tam nebo. Kdysi bylo "a", pak to změnilo na "nebo" a teď je zase "a". Případně mně už fakt mozek vsugeroval něco, co není pravda. Ale za to "nebo" v zákoně 111/1994 jsem stále ještě ochoten položit hlavu na špalek.
Makrelu neumeješ.
Středa, 08. února 2017 - 11:17:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1123
Registrován: 1-2009
Pavle, písek tam byl v pondělí někdy v 10.30 hodin. Ale o 4 hodiny později jsem tam projížděl znova, a už tam nebyl. Holt ho někdo rychle odklidil. Písek byl v Plzenecké tak na úrovni druhého baráku od Slovanské.
Doktor: Odznak a průkaz znamená, že revizor se musí prokázat odznakem, což se děje standardně. Průkaz má proto, že ho cestující po něm může požadovat (nestává se to často). Plzeňské revizory při četnosti kontrol většinou znám všechny od vidění. Kdyby mě kontroloval někdo jehož obličej neznám, a byl mi nějak podezřelý (třeba z něj táhl alkohol, nebo špinavé zapáchající oblečení, což se kámošce stalo v Praze), tak budu požadovat i průkaz. Když mi tento kontrolní průkaz neukáže, tak mu ani já jízdenku či šalinkartu neukážu.
Středa, 08. února 2017 - 14:36:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17979
Registrován: 5-2002
Martine_j, jestliže právní předpis umožňuje postihovat nějaké jednání, pak se prostě aplikuje patřičné ustanovení předpisu. Stále netuším, v čem má spočívat ta trocha šikovnosti.

Berme to jako slovní obrat. Berme to tak, že každý kontrolní orgán má obvykle možnost na stejnou situaci reagovat s různou mírou přísnosti a důslednosti.

A co říká zákon o pověřených osobách? Že pověřená osoba je vybavená kontrolním odznakem a průkazem dopravce.

Koukám do zákona a fakt je tam "a". A to i přesto, že mě před časem někdo opravdu důvěryhodný na školení tvrdil, že je tam "nebo". A pokud je na pochybách i kolega 9_tr, kterého bych považoval taky za důvěryhodného, jsem rád, že je nás tu takhle zmatených a popletených víc.

Pro 9 Tr:

https://portal.gov.cz/app/zakony/zakonPar.jsp?idBiblio=41984&nr=1 11~2F1994&rpp=15#local-content

Paragraf 18a:

(1) Řidič a průvodčí vozidla veřejné linkové dopravy a jiná osoba pověřená dopravcem veřejné linkové dopravy a vybavená kontrolním odznakem a průkazem dopravce

Jinak stále platí dotaz na způsoby, jakými si může policista někoho vychutnat a všechno pěkně spočítat tak, aby zaplatil co nejvíc.

Úplně jednoduše. Pokud zjistí nějakou drobnost, může jí řešit domluvou. Může ale člověku taky udělit pokutu, což je při bezproblémovém jednání obou stran záležitost na pár minut. Může ho ale taky začít lustrovat a prověřovat a tím ho zdržovat. U motoristy, kterého původně zastavil jen kvůli kontrole dokladů a alkoholu, může začít kontrolovat lékárničku a technický stav auta a co já vím. Zkrátka postupovat podle hesla "Pokud kontrola nezjistila žádné pochybení na straně kontrolované osoby, znamená to, že byla provedena nedbale."

Kdyby mě kontroloval někdo jehož obličej neznám, a byl mi nějak podezřelý (třeba z něj táhl alkohol, nebo špinavé zapáchající oblečení, což se kámošce stalo v Praze), tak budu požadovat i průkaz.

Tohle má logiku. Já osobně třeba zastávám názor, že když mám platnou jízdenku, klidně jí ukážu třeba i toaletářce na nádraží. Ale existuje dost lidí, kteří to dělají jen proto, aby provokovali a zdržovali. Přitom normální člověk ani neví, jak revizorský průkaz vypadá, takže jsou mi známé případy, kdy revizor ukázal "cokoliv" (třeba řidičák na trolejbus) a cestující mu to uznal. Nanejvýš jsou schopni zkontrolovat, jestli se shoduje číslo na odznaku a na průkazu... No upřímně, pokud bych někde našel revizorský odznak a rozhodl bych se k němu udělat padělaný revizorský průkaz, musel bych být hodně velkej kus vola, abych na ten průkaz dal jiné číslo.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Středa, 08. února 2017 - 15:48:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5239
Registrován: 9-2005
Ale za to "nebo" v zákoně 111/1994 jsem stále ještě ochoten položit hlavu na špalek.

Hmm, to vypadá, že to "nebo" vypadlo při novelizaci (patrně) v roce 2014. Taky jsem si nevšiml...
Faktem je, že drtivá většina dopravců v SPP píše odznak (či visačku) a na vyžádání průkaz.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Středa, 08. února 2017 - 16:58:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3865
Registrován: 4-2003
Martin_j: Uvědomuji si a chápu, že právních norem je celá řada a neustále se mění, no je třeba je znát. Proto mě stále zajímá odpověď na otázku, na základě čeho lze uložit postih za zbytečné obstrukce a zdržování a nutnost volat policejní hlídku.

Policista může udělovat pokut, kolik chce, ale řidič není povinen tyto pokuty akceptovat. Tak se policistova snaha o všechno pěkně spočítat tak, aby zaplatil co nejvíc míjí účinkem. Bezdůvodně protahovaná a zevrubná kontrola jen za účelem "vychutnat si" někoho krom toho, že svědčí o ubohém charakteru a nezvládnutí situace ze strany policisty, bylo označeno soudem jako nepřípustné. Případ se týkal řidiče, který nesouhlasil s přestupkem a uložením blokové pokuty a žádal projednání věci ve správním řízení. Policisté - možná rozmrzelí, že si nemohou připsat čárku, možná z uražené ješitnosti, že má někdo lepší právní povědomí - poté přistoupili právě k "vychutnáváni si" kompletní a prodlužovanou prohlídkou, kdy samozřejmě žádné pochybení neodhalili. Věc dospěla k soudu, který konstatoval, že jednání policistů bylo nepřiměřené a následná kontrola byla neodůvodněná. Judikát bohužel nemohu dohledat.

--- --- ---
James_bond:
"Odznak a průkaz znamená, že revizor se musí prokázat odznakem, což se děje standardně. Průkaz má proto, že ho cestující po něm může požadovat (nestává se to často)."
Tohle mi vysvětlovat opravdu nemusíš.

--- --- ---
M_k:
"Hmm, to vypadá, že to "nebo" vypadlo při novelizaci (patrně) v roce 2014."
Přičemž ani v jedné novele není zmínka o změně v paragrafu 18a, kdy "nebo" je nahrazeno "a". Je to zvláštní, no je to tak a v aktuálním znění to "a" zkrátka je. Jedině podívat se, kdo má k dispozici, do "Úplných znění", jak je to uvedeno tam.
M_k:
"Faktem je, že drtivá většina dopravců v SPP píše odznak (či visačku) a na vyžádání průkaz."
Což je plně v souladu se zněním zákona. Tedy ne ta visačka.

Ale hlavně, že máš ústa plná chytrolínů, koledování si a nechceš radit jak vykličkovat...
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Středa, 08. února 2017 - 18:07:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5297
Registrován: 6-2005
Martine: Aktuální znění si umím taky najít. Zásadně na portal.gov.cz, protože tam je to ještě mokré, než to vůbec jde do tisku. Mě zajímá, kdy tam přišlo to "a", protože ještě tak pár let zpět tam bylo "nebo" a při poslední novelizaci tam není o §18a ani zmínka. První, co bylo, než jsem napsal další příspěvek, tak jsem si hezky prošel poslední novelizace a nenašel jsem to v nich.

Proto se na to můžu.

Ale Doktor zase potvrdil, že ikdyž jsem si 100% s něčím jistý, tak raději ověřím, když vím kde a je to v okamžiku.
Makrelu neumeješ.
Středa, 08. února 2017 - 18:35:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3866
Registrován: 4-2003
Ona je opravdu otázka, jak se tam to "a" dostalo. Dříve bylo "nebo", nyní je "a", ale v žádné novele není o této změně v paragrafu 18a ani zmínka. Když je nějaký předpis novelizován, člověk si logicky projde zákon, kterým je dotčený předpis měněn, aby zjistil, co se upravovalo. Pokud se něco mění, musí to být uvedeno v novelizačním zákoně. U této změny tak ovšem učiněno nebylo. A těžko procházet zákon slovo od slova a srovnávat s předchozí verzí.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Roman_j
Středa, 08. února 2017 - 19:24:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 3-2009
a/nebo

Poslední předchozí verzi zákona 111/1994 mám s poslední uvedenou novelizací zákonem 1/2005, je zde "NEBO"

Stahal jsem si teď novely zákona 111/1994 po jedničce následující ...
229/2005 Sb., 253/2005 Sb., 411/2005 Sb., 226/2006 Sb., 229/2005 Sb., 374/2007 Sb., 24/2008 Sb., 130/2008 Sb., 250/2008 Sb., 274/2008 Sb., 227/2009 Sb., 194/2010 Sb., 281/2009 Sb., 119/2012 Sb.,102/2013 Sb., 64/2014 Sb.
... a budu hledat, kterým zákonem se tam "A" dostalo.
Zatím jsem předběžně prohlédl ty novely, které se týkaly hlavně silničního zákona, zde jem našel změnu § 18a jen dvakrát, ale vždy něco jiného.

Co kdyby soudruzi z GOVu udělali někde chybu?
Nemáte někdo ASPI?
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Přepravní řád zakazuje kouření na všech zastávkách (s výjimkou prostor vyhrazených pro kouření). To pod sankcí až 1500 Kč od dopravce. Přepravní řád je přísnější než protikuřácký zákon.
Roman_j
Středa, 08. února 2017 - 20:24:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 3-2009
... hledal jsem, nenašel.

§ 18a je novelizován těmito zákony:
226/2006(4x), 250/2008 (4x), 227/2009 (2x), 102/2013 (1x).

Zatím to "A" vidím na omyl v zapracování novel do původního zákona.

(Příspěvek byl editován uživatelem roman_j.)
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Přepravní řád zakazuje kouření na všech zastávkách (s výjimkou prostor vyhrazených pro kouření). To pod sankcí až 1500 Kč od dopravce. Přepravní řád je přísnější než protikuřácký zákon.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 09:29:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5240
Registrován: 9-2005
Což je plně v souladu se zněním zákona. Tedy ne ta visačka.

Otázkou je, jaký je praktický rozdíl mezi visačkou a odznakem...Jedině snad v důkladnosti provedení. Roman J. si myslím tu záhadu se změnou v zákoně ozřejmý, jak ho znám, už na tom intenzivně pracuje.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
T_m
Čtvrtek, 09. února 2017 - 10:56:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3234
Registrován: 5-2002
Dovolím si narušit vysoce zajímavou diskuzi o visačkách a písmenkách v zákoně nezajímavou informací a tou je, že počátek nasazování parciálních trolejbusů v Plzni vypukne v sobotu 11.2.2016.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Čtvrtek, 09. února 2017 - 11:23:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3867
Registrován: 4-2003
M_k:
"Otázkou je, jaký je praktický rozdíl mezi visačkou a odznakem..."
Celkem podstatný. Ale těžko soudit, jaké úrovně dosahuje tvá slovní zásoba a co si tak vůbec představuješ pod pojmem "visačka". A hlavně, SPP musí být v souladu se zákonem a zákon hovoří o odznaku, nikoliv o visačce.

--- --- ---
Roman_j:
"... hledal jsem, nenašel."
Což píšu už v předchozích příspěvcích...
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pavel2
Čtvrtek, 09. února 2017 - 11:54:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14824
Registrován: 8-2002
info především pro řidiče... nejpozději úderem dubna 2017 by měla vypuknout stavba na mostě generála Pattona. mají být 2+2 pruhy, tedy asi krom počáteční fáze stavby. první se bude dělat most z centra na Locháč. tramšotouši sem snad taky chodí a přečtou si to tu.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 12:35:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1336
Registrován: 7-2002
k § 18a:

samotného mě také docela překvapila variantnost "a" vs. "nebo" v různých výtiscích/zdrojích.

Včera jsem k tomu dohledal v aplikace na stránkách MVČR, že §18a byl do zákona 111/1994 vložen při novele 304/1997 a je tam "nebo". No a pak tu je zajímavá novela 150/2000 Sb. která v návětí slovo "nebo" nahrazuje slovem "a". Potvrzuje to i 1/2000 Sb. aneb Úplné znění zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 38/1995 Sb., zákonem č. 304/1997 Sb., zákonem č. 12/2000 Sb. a zákonem č. 150/2000 Sb.

Nicméně i já mám v počítači uloženy daleko novější verze zákona po různých novelizacích a v drtivě většině je tam "nebo". Upozorňuji, že navíc z různých zdrojů (jako www.sbirka.cz atd.)

Jaká byla ovšem historická chronologie těžko říci. Tady někde řádil asi pěkný tiskový šotek [blush]
Čtvrtek, 09. února 2017 - 12:41:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2990
Registrován: 5-2002
V Mikulášské (třídě), na Mikulášském náměstí a Barrandovce již několik dní nevisí trolejbusové troleje, vč. křížení s trolejí tramvaje.
kv
Čtvrtek, 09. února 2017 - 13:07:30  
Neregistrovaný host
185.153.194.126
Pro fotografy - trolejbusy 14 Tr dnes odpoledne:

435: 15/7
444: 18/1
446: 15/9
457: 14/2
Čtvrtek, 09. února 2017 - 13:12:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 879
Registrován: 8-2007
mají být 2+2 pruhy, tedy asi krom počáteční fáze stavby.
Dle animace rekonstrukce by měly být po celou dobu stavby 2+2 pruhy.
Roman_j
Čtvrtek, 09. února 2017 - 15:55:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 53
Registrován: 3-2009
application/mswordzakon 111/1994 Sb. ze systemu BECK
111-1994-Sb.rtf (416.1 k)


odznak a/nebo průkaz

S díky jsem využil přátelské pomoci advokátní koncipientky L.A. (možná znáte ze sčítání cestujících) a vyžádal jsem si zákon z jiného zdroje, z informačního systému BECK (obvykle lze u těchto IS zvolit i den, ke kterému chcete znění zákona). Přikládám.
Vyšlo nebo.

Zaslal jsem podnět na Ministerstvo vnitra ČR. Předpokládám, že se dočkáme opravy.

(Příspěvek byl editován uživatelem roman_j.)

(Příspěvek byl editován uživatelem roman_j.)
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Přepravní řád zakazuje kouření na všech zastávkách (s výjimkou prostor vyhrazených pro kouření). To pod sankcí až 1500 Kč od dopravce. Přepravní řád je přísnější než protikuřácký zákon.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 16:02:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1337
Registrován: 7-2002
V předchozím příspěvku jsem se upsal, správně má být 1/2001 Sb.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 18:10:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5241
Registrován: 9-2005
A hlavně, SPP musí být v souladu se zákonem a zákon hovoří o odznaku, nikoliv o visačce.

Takže odznak ve formě visačky, tj. připevněný na klipse nebo provázku, už není odznakem? [happy]
Čtvrtek, 09. února 2017 - 22:24:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17980
Registrován: 5-2002
Proto mě stále zajímá odpověď na otázku, na základě čeho lze uložit postih za zbytečné obstrukce a zdržování a nutnost volat policejní hlídku.

Odpověď na tuhle otázku se skrývá ve smluvních přepravních podmínkách, kde jsou stanoveny povinnosti cestujících a sankce za jejich porušení. Ale SPP může mít každý dopravce sestavené trošku jinak, takže nemůžu zaručit, že se tenhle postih dá uložit opravdu u kteréhokoliv dopravce. A zbytek už si fakt nechám pro sebe, nebo to tady povede k debatám o tom, zda je takový přístup revizora přípustný a nebo ne, stejně tak nechci případným problémovým černým pasažérům prozrazovat, co všechno se proti nim v případě potřeby dá použít. Děkuji za pochopení.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pátek, 10. února 2017 - 10:12:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5242
Registrován: 9-2005
na základě čeho lze uložit postih za zbytečné obstrukce a zdržování a nutnost volat policejní hlídku.

Napovím. Ušmudlaný týpek, táhne z něj chlast atd. (většinou typická situace). Do vozu nastoupí revizor a chce předložit jízdenku ke kontrole. Dotyčný se usmyslí, že nějakej "debil" revizor ho nemá co buzerovat a prohlásí, že mu jízdenku buď neukáže a nebo ukáže jen z dálky, páč přeci je jeho a revizor mu nemá na ni co sahat (ještě je varianta s údajně povinnými rukavicemi pro revizora). Rozumná domluva nepomáhá, ani zastavení vozu. Jde se tedy volat policie. Týpek se tím jen baví, akorát pořvává na revizora po celém voze cosi neslušného o nemakačencích apod. K autobusu přijíždí policejní auto, dotyčný se už pobavil, přeci jenom mu zmrzl př příjezdu policie úsměv a až pak "slavnostně a blahosklonně" půjčí revizorovi jízdenku ke kontrole. Ten uzná, že je v pořádku, pitomec se tím vítězoslavně baví. Ale jen do chvíle, než revizor vytáhne pokutový blok a za přítomnosti policie se začne se vypisovat pokuta za...[wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
kv
Pátek, 10. února 2017 - 13:24:02  
Neregistrovaný host
88.102.253.91
Pro fotografy - trolejbusy 14 Tr dnes odpoledne:

435: 15/9
457: 14/2

A třeba taky 21 Tr č. 483: 15/6 [wink]
Pátek, 10. února 2017 - 14:50:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3868
Registrován: 4-2003
M_k: Ještě tak pochopit, na co se ptám. Rozuměj, "na základě čeho lze uložit postih" znamená na základě jakého ustanovení jakého předpisu.

A k tvému předchozímu příspěvku. Zákon hovoří o odznaku, pak i v SPP má být uveden odznak A odznak připevněný na klipse nebo provázku je... stále odznak, který je připevněný na klipse nebo provázku.

Co výstřel, to rána zcela mimo. A stále střílíš...

--- --- ---
Martin_j:
"A zbytek už si fakt nechám pro sebe, nebo to tady povede k debatám o tom, zda je takový přístup revizora přípustný a nebo ne"
A to je právě ono - jestli náhodou nejsou SPP některých dopravců a postupy revizorů v rozporu se zákonem, resp. nemají oporu v zákoně. Zbytečné obstrukce si dovedu představit, jak by se daly při troše šikovnosti postihnout v souladu se zákonem, no ne tak v případě přivolání policejní hlídky či strážníků.
Martin_j:
"stejně tak nechci případným problémovým černým pasažérům prozrazovat, co všechno se proti nim v případě potřeby dá použít."
Co lze proti nim použít musí mít oporu v SPP, resp. v zákoně, což jsou veřejně dostupné dokumenty.

--- --- ---

Ať se "a" dostalo do zákona jakkoliv, myslím si, že by mělo v příslušném ustanovení zůstat a mělo by nahradit "nebo". A totéž v Zákoně o drahách. Respektive by měl být "revizor" vždy vybaven průkazem. Odůvodnění - odznak neobsahuje fotografii a není možné ztotožnit osobu, která se jím prokazuje, zda je tou osobou, které odznak patří. Odznakem se tak může prokazovat kdokoliv. Kdežto průkaz obsahuje fotografii, která se musí shodovat s podobou držitele průkazu. Prokázat se průkazem až na vyžádání je postačující. Zveřejnění vzoru průkazu a odznaku je samozřejmostí. Když už se angažujete v legislativním procesu týkajícího se oblasti vaší činnosti, pak bych řekl, že zde je prostor pro změnu. Při formulaci s "nebo" v zákoně a současně i v SPP bude stačit k prokázání se odznak a pak může požívat práv oprávněné osoby, včetně inkasování "pokut", kdokoliv, kdo nějak přijde k odznaku. Prokazování se průkazem s fotografií je standardní u policistů, u nás ve "firmě" musí být kontrolní orgán rovněž vybaven průkazem s fotografií.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 10. února 2017 - 15:03:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17981
Registrován: 5-2002
Ještě tak pochopit, na co se ptám. Rozuměj, "na základě čeho lze uložit postih" znamená na základě jakého ustanovení jakého předpisu.

Ještě tak pochopit, že ti to tu prostě nikdo prozradit NECHCE [kladivo]

jestli náhodou nejsou SPP některých dopravců a postupy revizorů v rozporu se zákonem

Kdyby byly, určitě by to už dávno někdo řešil u soudu. Připomeňme, že soudy kdysi řešily otázku, jestli má revizor právo zadržet, tj.omezit na svobodě, cestujícího bez platné jízdenky, a došly k tomu, že to právo má.

Co lze proti nim použít musí mít oporu v SPP, resp. v zákoně, což jsou veřejně dostupné dokumenty.

A tvrdím snad něco jiného? Jen chce umět SPP správně použít.

Ať se "a" dostalo do zákona jakkoliv, myslím si, že by mělo v příslušném ustanovení zůstat a mělo by nahradit "nebo". A totéž v Zákoně o drahách.

Což ovšem znamená vybavit všechny revizory odznaky. Uvědomuješ si to?

průkaz obsahuje fotografii, která se musí shodovat s podobou držitele průkazu

Už vidím prudiče s argumentem "To nejste vy, nic vám neukážu."

Zveřejnění vzoru průkazu a odznaku je samozřejmostí.

Zveřejnění? Kde a jak?
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pátek, 10. února 2017 - 18:12:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 862
Registrován: 10-2008
odkaz
Nové trolejbusy s trakčními baterkami od zítřka v provozu
V sobotu 11. 2. 2017 poprvé vyjede na linky městské veřejné dopravy 7 nových trolejbusů 26 Tr Solaris s nezávislým zdrojem pohonu - trakční baterie. Nejčastěji budou trolejbusy nasazovány na linku 13, která dopravně obsluhuje NC Olympia.
V provozu nahradí trolejbusy typu 14 Tr evidenčních čísel 435, 444 a 446 z let 1989 až 1990, které mají ujeto přes 1 080 000 km a trolejbusy typu 21 Tr evidenčních čísel 481, 483, 491 a 495 z let 2001 až 2003. [ok][ok]

(Příspěvek byl editován uživatelem johny512.)
Roman_j
Pátek, 10. února 2017 - 18:31:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 54
Registrován: 3-2009
ad Doktor
Rozuměj, "na základě čeho lze uložit postih" znamená na základě jakého ustanovení jakého předpisu.

Na základě § 18a zákona 111/1994 Sb. o silniční dopravě v platném znění nebo na základě § 37 zákona 266/1994 Sb. o drahách v platném znění. To víme všichni, ale beru to jako nutný úvod.

Revizor nezjišťuje, kdo platil a kdo neplatil, ale zjišťuje,
kdo předložil a kdo n e p ř e d l o ž i l platný jízdní doklad.

Pokud cestující jízdní doklad nepředloží
(je vcelku jedno proč - nezaplatil, zaplatil, ale jízdenku ztratil/nepřevzal/zapomněl či předložení jízdenky váže na různé neoprávněné podmínky nebo mu odznak nepřipadá dost odznakovatý, průkaz dost průkazovatý a revizor dost revizorovatý - žádné vyšetřování ohledně zjišťování skutkového stavu se nezahajuje)
pak cestujícímu uloží revizor (průvodčí) přirážku / přirážku k jízdnému.
SPP stanoví jen kolik.

Jinými slovy jízdenku cestující předkládá na vyzvání a ve voze.
Pokud do příjezdu policie cestující, jízdenku nepředloživ, obdrží od revizora přirážku, tak holt má přirážku. Jízdenku má ukazovat revizorovi, ne policistům.
Asi budu o hodně tolerantnější ke staré babičce než k drzému frajerovi.


ad Kdežto průkaz obsahuje fotografii, která se musí shodovat s ... a podobné

Kromě již uvedeného -
partnerem cestujícího není revizor, ale je jím dopravce. Na revizorovi nesejde.
Pokud má cestující nějaký stihomam o tramvaji plné falešných revizorů, nechť se nechá zapsat a pak se u dopravce optá na skutečnost. Naproti tomu falešní revizoři psané pokuty nevymáhají, tem netřeba mít strach.
Totožnost dopravce si může cestující ověřit v obchodním rejstříku. Protoře je cestující nedůvěřivý, může si u soudu vyžádat ověřený výpis (stojí to 100 Kč za započatou stranu, ale když chce mít nedůvěřivý cestující jistotu, za ty prachy to rozhodně stojí).

A položme si otázku? Jaká újma vznikne cestujícímu, pokud by jízdenku ukázal osobě, která nemá na její předložení nárok. Žádná. Že?


ad zveřejnění

Zákon ani prováděcí vyhláška neukládají dopravci grafickou podobu odznaku a průkazu, neukládají ani obsah odznaku a průkazu, a neukládají ani povinnost jejich zveřejnění v SPP nebo ve věstníku.
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Přepravní řád zakazuje kouření na všech zastávkách (s výjimkou prostor vyhrazených pro kouření). To pod sankcí až 1500 Kč od dopravce. Přepravní řád je přísnější než protikuřácký zákon.
kv
Pátek, 10. února 2017 - 19:28:37  
Neregistrovaný host
185.153.194.126
Všech sedm nových trolejbusů ev. č. 565 - 571 by zítra mělo vyrazit na linku 13 [happy]
Pátek, 10. února 2017 - 20:00:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5243
Registrován: 9-2005
Což ovšem znamená vybavit všechny revizory odznaky. Uvědomuješ si to?

To však ale v zásadě problém není. Osobně si myslím, že revizor by měl být schopný se prokázat především solidním průkazem a dále pak odznakem či visačkou. Protože zákon je v tomto paradoxně poměrně benevolentní.

Nikde v něm není specifikováno, jak má odznak vypadat (což můžeme s Doktorem vést donekonečna spor o tom, co je odznak, co visačka a jaký je v tom vlastně formální či praktický rozdíl). Z jakého materiálu a jakých rozměrů má odznak (visačka) být. A co na něm má být být. V zásadě je to jen na rozhodnutí dopravce. Asi to není zcela na závadu, falešných revizorů běhá poměrně málo a průměrný cestující by stejně nebyl schopný rozeznat pravý průkaz od nepravého i kdyby existoval nějaký jednotný vzor. Proto dva doklady příslušnosti revizora jsou pořád lepší než jen jeden.
Pátek, 10. února 2017 - 20:45:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 7-2016
Vzpomínka[fotic]
Pátek, 10. února 2017 - 20:51:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3869
Registrován: 4-2003
Martin_j:
"Kdyby byly, určitě by to už dávno někdo řešil u soudu."
Že se něco neřeší u soudu ještě neznamená, že je to v souladu se zákonem. Právní povědomí společnosti, a to včetně těch, kteří na dodržování předpisů mají dohlížet, bývá leckdy na nízké úrovni. Jestliže kupříkladu obecní, resp. městské policie napříč republikou houfně postupovali v rozporu se zákonem, nepřekvapovalo by mě, kdyby SPP některých dopravců a jednání některých revizorů rovněž nebylo v souladu se zákonem. A po zdejší diskuzi mě pochybnosti rozhodně neopouštějí, naopak. Zákon umožňuje uložit přirážku za řadu věcí, no akt přivolání policejní hlídky tam nenacházím. Pak se nediv, že se na to stále ptám.
Martin_j:
"Ještě tak pochopit, že ti to tu prostě nikdo prozradit NECHCE"
Kdo to prozradit nechce, tak neodpoví nebo odpoví, že to nechce říci. M_k reagoval a jeho reakce byla úplně mimo.
Martin_j:
"Což ovšem znamená vybavit všechny revizory odznaky. Uvědomuješ si to?"
Zkus vnímat podstatu sdělení, která tkvěla v tom, že by měla být pověřená osoba vybavena identifikačním dokladem s fotografií, tedy průkazem. Pokud je pro dopravce problém vybavit revizory odznaky, pak příslušné ustanovení formulovat tak, že je pověřená osoba vybavena průkazem s možností doplnění o odznak.
Martin_j:
"Už vidím prudiče s argumentem "To nejste vy, nic vám neukážu." "
Už vidím prudiče s argumentem "To není váš odznak, nic vám neukážu."
Martin_j:
"Zveřejnění? Kde a jak?"
To jako vážně? To tě vážně vůbec nenapadá kde a jak publikovat vzory průkazu a odznaku? Co takhle třeba v SPP?

--- --- ---
Roman_j:
"Pokud do příjezdu policie cestující, jízdenku nepředloživ, obdrží od revizora přirážku, tak holt má přirážku. Jízdenku má ukazovat revizorovi, ne policistům."
Ano, obdrží přirážku za nepředložení jízdního dokladu, obdrží přirážku za neuposlechnutí příkazu pověřené osoby. Ale přirážku za akt přivolání policejní hlídky?
Roman_j:
"A položme si otázku? Jaká újma vznikne cestujícímu, pokud by jízdenku ukázal osobě, která nemá na její předložení nárok. Žádná. Že?"
A co situace, pokud cestující jízdenku mít nebude a přirážku zaplatí osobě, která nemá na její vymáhání nárok? Co situace, pokud bude práva pověřené osoby uplatňovat osoba, která na ně nemá nárok?
Roman_j:
"partnerem cestujícího není revizor, ale je jím dopravce. Na revizorovi nesejde."
Velký omyl. Revizor, resp. pověřená osoba požívá zákonem daných výsad a uplatňuje svá práva vůči cestujícím, kteří mají vůči pověřené osobě povinnosti. Je proto přirozené, že pověřená osoba musí být schopna prokázat, že je skutečně pověřenou osobou. A pak, jestliže je partnerem cestujícího dopravce, revizor je osobou pověřenou tímto dopravcem. Tedy jedná jménem dopravce, imho je tak tím partnerem.
Roman_j:
"Zákon ani prováděcí vyhláška neukládají dopravci grafickou podobu odznaku a průkazu, neukládají ani obsah odznaku a průkazu..."
Což ničemu nevadí.
Roman_j:
" ... a neukládají ani povinnost jejich zveřejnění v SPP nebo ve věstníku."
Ale ani zveřejnění nezakazují. A pak, není trochu na hlavu, když se revizor prokazuje odznakem, resp. průkazem, aby mohl požívat svých práv, ale dopravce jejich podobu nikde nezveřejnil, tudíž cestující neví, jak vypadají a není s to poznat, zda jsou doklady skutečné? Rozumíš? Ty máš vůči někomu povinnosti, ale neznáš podobu dokladů, kterými se prokazuje, tak nemůžeš vědět, zda to není podvodník.
--- --- ---
Musím konstatovat, že se naplnil můj předpoklad, a to, že diskuze bude poznamenaná profesní slepotou diskutujících. Vcelku se zde projevuje omezený profesní pohled. Zkuste vnímat i pohled "z druhé strany". Jinak není zač, za objevení rozporu v zákoně ;-)
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Roman_j
Pátek, 10. února 2017 - 22:21:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 55
Registrován: 3-2009
ad Ale přirážku za akt přivolání policejní hlídky?

Přirážka za přivolání policie skuteřně neexistuje.
To se velice omlouvám za nepochopení diskuse - až doteď jsem se domníval, nevím, jak mne to vůbec mohlo napadnout, že ta policie byla volaná kvůli nepředložení jízdenky, nezaplacení přirážky a neprokázání totožnosti.

Za objevení a/nebo děkuji.

Howgh.
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Přepravní řád zakazuje kouření na všech zastávkách (s výjimkou prostor vyhrazených pro kouření). To pod sankcí až 1500 Kč od dopravce. Přepravní řád je přísnější než protikuřácký zákon.
nereg.pozorovatel
Pátek, 10. února 2017 - 23:15:05  
Neregistrovaný host
89.177.173.40
A co bude s vozem 457?
Sobota, 11. února 2017 - 01:06:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17983
Registrován: 5-2002
Už vidím prudiče s argumentem "To není váš odznak, nic vám neukážu."

Kdo chce prudit, ten si vždycky něco vymyslí, i kdyby to byla sebevětší blbost. No a někdy to přežene a revizor mu to dá patřičně sežrat. Chceš příklad? Stalo se v jednom městě, že matka koupila svým dětem měsíční kupóny s předplatným. Jenže Mařenka dostala kupón s číslem, který patřil Jeníčkovi a naopak. Revizor chytil Mařenku s cizím kupónem. Mařenka zavolala mamince, ta to revizorovi vysvětlila, revizor si nechal do telefonu nadiktovat Mařenčiny osobní údaje, aby nemusel volat policii, Mařenka to potvrdila, s maminkou se dohodl, že donese oba kupóny do zákaznického centra a pokud je vše tak, jak říkala, pokuta se odpustí nebo sníží na sxmbolickou stokorunu.
Co myslíš, postupoval by revizor stejně, pokud by Mařenka byla protivná puberťačka, která by ztropila scénu a revizorovi by vysvětlila, že ona zná všechna svá práva, nemá žádné povinnosti a na revizora kašle, protože je revizor debil? Ne. Na Mařenku by se zavolala policie a měla by to bez pardonu za tisíc.

To jako vážně? To tě vážně vůbec nenapadá kde a jak publikovat vzory průkazu a odznaku? Co takhle třeba v SPP?

Tohle mě napadlo, některé firmy to tak mají, ale čekal jsem na tvůj názor. No a v praxi to funguje tak:

K některým dopravcům chodí revizoři od víc firem, třeba ti placení dopravcem a ti placení krajem. Jak to chceš řešit, když na jižní Moravě jsou jednotné SPP pro celý IDS, ale každé ČSAD má najatou jinou revizorskou firmu, která chodí jen k nim?
Některá ČSAD sice před pár lety změnily SPP, ale v autobusech leckdy dodnes najdeš starou verzi, protože to tam měl vylepit řidič a ten se na to vykašlal.
Některé firmy ve vozech SPP vůbec nemají vylepené, třeba jen proto, že není kam je vylepit. Sice je má u sebe řidič, ale kdo tohle ví?
Běžný cestující obvykle ani netuší, že existují SPP, které je povinnen dodržovat, nikdy je neviděl, nikdy je nečetl a strašně se diví, když za jejich porušení dostane pokutu.
Tady v kraji máme pár malých firem, u kterých patří SPP málem k utajovaným skutečnostem a když je po nich kraj chtěl, aby krajští revizoři znali výši pokut, byl nadlidský úkol sehnat je.

Takže pokud si myslíš, že babička Kropáčková z Kašperských Hor bude po večerech studovat SPP, aby ráno v autobuse do Sušice rozeznala pravého revizora od falešného, asi tě zklamu, ale to nehrozí.

Ano, obdrží přirážku za nepředložení jízdního dokladu, obdrží přirážku za neuposlechnutí příkazu pověřené osoby. Ale přirážku za akt přivolání policejní hlídky?

Musíš to správně zdůvodnit. Cestující prudič odmítl ukázat revizorovi jízdenku na výzvu a odhodlal se k tomu až po přivolání policejní hlídky, kterou kvůli tomu revizor úplně zbytečně volá a ztrácí čas. De iure dostane pokutu za to, že se neprokázal jízdenkou na výzvu pověřené osoby, de facto za to, že dělá schválně průtahy a otravuje. Pokud ten samý revizor chytí babičku bez jízdenky a bez dokladů, která jízdenku jen někam zabordelila a najde jí na dně kabelky až po příjezdu policistů, revizor nad tím mávne rukou a babičce popřeje hezký den.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Malý_fotograf
Sobota, 11. února 2017 - 15:10:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6181
Registrován: 5-2002
Dnešní svezení trolejbusem na baterky hodnotím pozitivně. Sundání klacků skoro nejde zaznamenat a vůz jede stejně svižně bez troleje jako s ní.

Interiérově je vůz trochu horší. V nízkopodlažní části je hodně místa na stání a málo sedadel. Nedivil bych se, kdyby se na toto téma po pár měsících vyskytly v novinách zprávy.

Očekávám nasazení vozů na baterky nejprve zejména na trasu do Letkova, kde by se díky tomu možná mohly i zkrátit jízdní doby. Až bude vozů dostatečný počet na obsazení třináctky, předpokládám krácení jízdních dob i z Černic k Olympii.
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Sobota, 11. února 2017 - 15:56:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5117
Registrován: 2-2005
V nízkopodlažní části je hodně místa na stání a málo sedadel

To je dobře. My kočárkoví víme, o čem mluvíme
Co se na tom nelíbí mě ve srovnání s vozy bez baterek, je absence pěti míst k sezení v zadní části vozu, místo kterých jsou baterky. Přesně toto jsem vždy vyčítal 24Tr. Ale tak aspoň je tam zadní okno...


MHD je pro lidi ! ! !
Sobota, 11. února 2017 - 16:31:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5244
Registrován: 9-2005
To tě vážně vůbec nenapadá kde a jak publikovat vzory průkazu a odznaku? Co takhle třeba v SPP?

To je ta věc, která visí po autobusech a 98% cestujících ji nikdy číst nebude?...:-)

Jinak tu bylo řešeno asi vše podstatné...

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Malý_fotograf
Sobota, 11. února 2017 - 16:58:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6182
Registrován: 5-2002
Trollino_15: Své příznivce si méně sedadel určitě vždycky najde. Podle lze interiér v přední části uspořádat ještě trochu lépe s ohledem na příznivce sezení i kočárkování. Trolejbus neměl volná místa k sezení už prakticky od Olympie. Baterku někam dát musíš, takže zadní pětku holt vem čert...

Upřímně jsem zvědav, jak se s uspořádáním interiéru v přední části popasují u trolejbusů s čtvrtou generací Solarisácké kastle. Ta má totiž střední dveře trochu více uprostřed, takže by kočárkářům a vozíčkářům mohl odpadnout "průjezd šikanou".
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Sobota, 11. února 2017 - 17:18:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5118
Registrován: 2-2005
Podle lze interiér v přední části uspořádat ještě trochu lépe s ohledem na příznivce sezení i kočárkování.

Co já vím, tak interiér je poměrně variabilní a z velké části jeho uspořádání závislé na přání zákazníka

Trolejbus neměl volná místa k sezení už prakticky od Olympie
Baterku někam dát musíš, takže zadní pětku holt vem čert

No vidíš, sám sis odpověděl, kde je největší problém

(Příspěvek byl editován uživatelem trollino 15.)
MHD je pro lidi ! ! !
Sobota, 11. února 2017 - 18:15:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2085
Registrován: 12-2008
nereg.pozorovatel: Měl by zůstat u PMDP jako historický vůz.[happy]
Žilina
Sobota, 11. února 2017 - 19:35:45  
Neregistrovaný host
78.98.243.227
Malý_fotograf: ako sa s usporiadaním interiéru popasujú pri 26Tr aj 27Tr v karosérií IV. gen., je možné pozrieť v dokumentoch k verejnej súťaži na nákup trolejbusov na stránke žilinského dop. podniku [wink]
odkaz na kúpnu zmluvu
nereg.pozorovatel
Sobota, 11. února 2017 - 21:49:28  
Neregistrovaný host
94.112.206.233
Marek_kubík: děkuji Ti [happy]. A ve stavu, jak dojezdil, předpokládám, tj. zelený a M-kovým provedením, když je 429? [happy][ok][ok]
Breník J.
Neděle, 12. února 2017 - 01:01:33  
Neregistrovaný host
89.103.252.174
Nové parciální trolejbusy Škoda 26 Tr Solaris jezdí opravdu svižně i v úsecích bez trolejí na trakční baterie. Při jízdě cestující ani nepoznají , zda se jede se sběrači či bez nich. Jízda je určitě rychlejší a tišší než u vozů s dieselagregátem. V prvním dni provozu se objevily ještě nějaké problémy. Kolem 13. hodiny zajížděl z Černic do vozovny na trakční baterie jako vadný vůz č. 568, odpoledne se vrátil do provozu vůz č. 567 na 13/5, kde předtím jezdil přechodně 24 Tr č. 515. Takže odpoledne kromě 24 Tr č. 506 na 13/1 jezdily na ostatních pořadích nové vozy č. 565 - 567 a 569 - 571. Vozy byly příjemně vytopené a jízda v nich se zdála plynulejší než u vozů 26 Tr č. 553 - 564. Škoda jen, že na sobotu v noci napadl sníh a mokré silnice způsobily postříkání karoserií a oken blátem.
Neděle, 12. února 2017 - 03:58:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 7-2002
Po delší době obživl web trolejbusy.plzenskamhd.net , kde jsou nově zpracována výročí MHD v Plzni za roky 2015 a 2016 [happy]
Mrazík
Neděle, 12. února 2017 - 17:38:15  
Neregistrovaný host
94.113.251.98
Ten sní padal až někdy od čtvrt na 7 ...to už mi jako noc nepřijde. Ale to je fuk snad existuje taková ta kouzelná věc...jo myčka se to jmenuje
Neděle, 12. února 2017 - 19:02:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17984
Registrován: 5-2002
Tak myčka samozřejmě existuje, ale pokud v sobotu ráno vyjede z vozovny čistý trolejbus a za jízdy se ušpiní, umýt se dá nejdřív až zase ve vozovně, a to ještě ne pokaždé.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pondělí, 13. února 2017 - 17:51:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5121
Registrován: 2-2005
Dnes jsem na t-12 zahlédl 567 a 571, dokonce o parciálních vozech vyšel článek na Idnes.cz

Jen si neodpustím malé rýpnutí: Dle facebooku budapešťského DP odstavili všech 36 trolejbusů ze škodovky.
Důvodem nejsou baterky, ale snad chybný software pro ovládání dveří, kdy se dveře několikrát otevřely za jízdy.

Snad to tedy naše vozy nepotká...
MHD je pro lidi ! ! !
Pondělí, 13. února 2017 - 18:27:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6742
Registrován: 12-2005
Proboha 36 vozů stojí pro špatnej software dveří ... to je ta dnešní zkurvená doba. Dřív dveře ovládaly 2 páčky pár relátek a elmag ventilů. Nemělo se na tom co podělat a když se podělalo bylo otázkou pár minut na to přijít a opravit.... dneska to řídí počítač a obsahuje to mraky nesmyslů ... zbytečně.... [zadnice]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Syčivec
Pondělí, 13. února 2017 - 20:15:55  
Neregistrovaný host
31.47.102.25
Střevoni a tys tenhle svůj výplod napsal na relátkách a ventilech nebo na počítači?
Pondělí, 13. února 2017 - 20:33:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6744
Registrován: 12-2005
Předpokládám že to je na mě.
Když už si nutně musíme nadávat milý anonyme tak tedy:
Drahý čuráku napsal jsem to na počítači. Jenomže vtip je v tom že kvůli mýmu počítači se nemusí odstavit jedinej trolejbus ... dokonce když se mi podělá komp tak ani neumře koťátko a ani nedojde k jaderný válce.... natož aby nešly otevřít dveře nějakýho trolejbusu. [wink]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Pondělí, 13. února 2017 - 21:58:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3871
Registrován: 4-2003
Martin_j:
"De iure dostane pokutu za to, že se neprokázal jízdenkou na výzvu pověřené osoby, de facto za to, že dělá schválně průtahy a otravuje."
De iure i de facto bude dotyčný povinen zaplatit přirážku za neprokázání se platným jízdním dokladem a za neuposlechnutí příkazu (výzvy) pověřené osoby. Otázka, na základě čeho lze uložit "pokutu" za přivolání policejní hlídky, tak zůstává stále nezodpovězena. Je to tedy vůbec možné?
Martin_j:
"Jak to chceš řešit, když na jižní Moravě jsou jednotné SPP pro celý IDS, ale každé ČSAD má najatou jinou revizorskou firmu, která chodí jen k nim?"
Že by vyobrazením vzorů průkazů a odznaků jednotlivých revizorských firem v jednotných SPP? A mám-li aktuální informace, těch kontrolních subjektů je v celém IDS JMK pět, což není nijak závratný počet.

Dohled nad vnitřní bezpečností republiky vykonávají policisté. Pro tento účel jsou vybaveni jistými privilegii oproti běžným občanům a tito občané mají vůči policistům jisté povinnosti. Představ si, že by nebylo nikde k nahlédnutí, jak vypadá policejní průkaz a odznak, kterým se policisté prokazují. Revizor je svým způsobem takový policista. A ty se tu absurdními příklady snažíš bagatelizovat význam zveřejnění vzorů průkazu a odznaku revizora. Nechápu, co tě na tom tak irituje. Není tedy analogicky nutné ani veřejné publikování vzoru policejního průkazu a odznaku?
Martin_j:
"Tady v kraji máme pár malých firem, u kterých patří SPP málem k utajovaným skutečnostem a když je po nich kraj chtěl, aby krajští revizoři znali výši pokut, byl nadlidský úkol sehnat je."
Aha, takže zbytečnost něco uvádět v SPP demonstruješ příkladem, který je ve skutečnosti porušováním legislativy ze strany dopravce.
Martin_j:
"No a někdy to přežene a revizor mu to dá patřičně sežrat."
A jak to dá patřičně sežrat? Stejně, jako to policista pěkně spočítá, aby zaplatil co nejvíc? Což jsi doposud neprozradil, jak to vlastně ten policista udělá.

--- --- ---
M_k:
"To je ta věc, která visí po autobusech a 98% cestujících ji nikdy číst nebude?"
Zákony? To je ta věc, kterou 98 % lidí nikdy číst nebude...? Co z toho tedy vyplývá?
M_k:
"Jinak tu bylo řešeno asi vše podstatné..."
Jo, zejména z tvé strany. Příspěvky konstruktivní a vždy k věci.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pondělí, 13. února 2017 - 22:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 802
Registrován: 7-2003
De iure dostane pokutu za to, že se neprokázal jízdenkou na výzvu pověřené osoby, de facto za to, že dělá schválně průtahy a otravuje.

Že se do toho vkládám, on je ve zde uctívaných SPP nějakého dopravce stanovený nějaký limit, jak rychle se musí sprostý cestující onou jízdenkou na výzvu prokázat? popřípadě jaký (ideálně i s odkazem na příslušný odstavec SPP) - do 15 sekund od výzvy? do doby příjezdu do další zastávky? do doby příjezdu policie, kterou nervózní revizor zavolal?
Vrták
Pondělí, 13. února 2017 - 23:30:36  
Neregistrovaný host
109.81.210.1
Doktore, pokutu za tu policii možné udělit je a není malá! Tuším se tomu odborně říká Marný výjezd policejní hlídky a pod dva tisíce to rozhodně nejde... ;-) Teda pokud se dotyčný s policií nezačne hádat; případné správní řízení by klidně mohlo skončit i v pětimístných částkách s přílepkem urážky veřejného činitele... Finanční a trestní postihy jsou možná trošku jiné, než před cca šesti, sedmi lety, kdy jsem to studoval k maturitě, ale ten čin o zbytečném výjezdu pořád existuje. ;-)
Úterý, 14. února 2017 - 07:42:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5248
Registrován: 9-2005
Že se do toho vkládám, on je ve zde uctívaných SPP nějakého dopravce stanovený nějaký limit, jak rychle se musí sprostý cestující onou jízdenkou na výzvu prokázat?

99,5% cestujících v praxi chápe, že je to neprodleně. 0,5% se o tom bude připitomněle hádat a to i v případě, pokud by tam nějaký konkrétní časový limit byl. Z fyzikální podstaty pitomců...

do 15 sekund od výzvy?

Úplně v reálu vidím to měření. Ještě někdo bude pak namítat, že ty hodinky revizora mají být ověřené státní zkušebnou, protože zákon 505/90 o metrologii...

Prostě se už šťouráte v nesmyslech. Současná praxe je celkem vyhovující, neprávem udělených pokut stejně jako falešných revizorů je naprosté minimum.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Úterý, 14. února 2017 - 09:25:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6023
Registrován: 5-2002
Nové parciální trolejbusy Škoda 26 Tr Solaris jezdí opravdu svižně i v úsecích bez trolejí na trakční baterie.

Hezký, taky se chci někdy projet. Možná by to bylo ideální vozidlo na linky typu 29, 22...
Úterý, 14. února 2017 - 09:38:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3872
Registrován: 4-2003
Vrták:
"Doktore, pokutu za tu policii možné udělit je a není malá!"
A tu pokutu uděluje revizor?

Pokutu lze uložit, a to až do výšky 200 tisíc korun, za zlomyslná volání na tísňové linky. Při zbytečném výjezdu policie, hasičů či záchranky lze vymáhat náhradu za tento výjezd. Poslední částka, kterou jsem zaznamenal, byla 5600 korun za výjezd jedné jednotky. A v neposlední řadě, pokud jsi to studoval před šesti, sedmi lety, měl bys vědět, že veřejný činitel neexistuje a užívá se označení úřední osoba.

Tu maturitu jsi složil? Nebo jsi měl štěstí na otázky a to, cos teď napsal, jsi nikde neprezentoval?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org