K-report
 

Železnice ve společenských souvislostech  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » Železnice ve společenských souvislostech « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2279
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 05. ledna 2015 - 01:47:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: "To snad ani nemusíte připomínat, že "vrcholový a nejlepší" manažer naší "poctivé železniční nostalgie" je také věřící katolík, to není nic nového."

Vidíte, to jsem nevěděl.

"Zrovna nedávno bylo v TV dokumentu zmíněno, jak "polepšený a hodný nacista" - Hitlerův architekt a důležitý ministr Albert Speer (po propuštění z dlouholetého vězení) také pravidelně navštěvoval benediktinský klášter, kde hledal útěchu a spásu. Milióny mrtvol z koncentračních táborů a bojišť (za které byl také spoluzodpovědný) ale tuto možnost "duchovní útěchy" nedostaly."

Co měl podle Vás udělat? Oběsit se v base, jako Hess?
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2945
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 05. ledna 2015 - 14:07:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vždyť tam napsal obsáhlé paměti, ve kterých se ospravedlňuje stylem "já nic, já architekt". To je to nejlepší, co pro sebe mohl udělat (kniha posléze byla bestsellerem, historikové tohoto období ji také oceňují).
Jinak zrovna mám rozečtenou poutavou dvoudílnou knihu "Bílá hora a černá totalita". Velice doporučuji zájemcům o naši historii - také totiž rozebírá analogie pobělohorské katolické totality s totalitou nacistickou a komunistickou.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2281
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 10. ledna 2015 - 03:29:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Kolikrát na Vás podali katolíci trestní oznámení? Na mně jej už sekulární havlisté podali, zatím tedy jen jednou. Tak přemýšlím, kdo se dnes chová totalitářsky...
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 10. ledna 2015 - 18:06:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Vaše příspěvku čtu vždy s chutí, tuším z nich Váš velký rozhled nejen ve věcech železničních. Ale tato poutavá dvoudílná kniha... když její autor prohlásí, že nepotřebuje pracovat s primárními prameny, chodit do archivů je zbytečný luxus pro tradiční historiky (z historie zběhl, mj. protože ho nebavily semináře z pomocných věd historických, což je základ pro zvládnutí práce s dobovými prameny!) a že hlavní při psaní textu je mít prioritu, tak si myslím, že kniha bude jeden veliký žvást nehodný Vašeho intelektu. Byť chápu, že je příjemné číst názory podobné svým. Pokud ale nevycházejí z pravdivých a ověřených faktů, jsou bezcenné. Nejsem žádný "černoprdelník", naopak, ale právě takovéto, byť vícedílné pamflety, věci (a to může být třeba zaujetí spravedlivého postoje k (ne-)oprávněnosti restitucí nebo vůbec úloha církví v dějinách společnosti) jen a jen škodí.
Viribus Unitis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.112.70.29
Odesláno Sobota, 10. ledna 2015 - 21:57:50    Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel:
Předpokládám, že jméno jezuity Bohuslava Balbína Ti něco říká. Přečti si některé jeho spisy.
A další hnusný katolík se jmenoval Gelasius Dobner. Psal německy a byl přesto jedním z českých buditelů. Rozpor, že.
Pak dodám jednu myšlenku svobodného zednáře Masaryka: "nebýt Bílé hory, mluvíme spolu, pane, německy". S Karlem Čapkem, 1923.

Ale, jak známo, ty vidíš černo-černě.[talker].
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2965
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 12. ledna 2015 - 13:53:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě to u nás snad tak černo-černé není, když knihy, jako "Bílá hora a černá totalita" smějí vycházet. Vy byste je jako chtěli zakázat, aby autor nemohl zveřejnit své názory? Já se vždycky raději seznámím s názory různých stran - a pak si udělám vlastní úsudek. Vychází mi z toho ale, že každé náboženství = ideologie založená na lži, sloužící především k zastrašování a ovládání jiných lidí.
(Fanatický věřící se ovšem takové knihy bojí, takže (obvykle aniž by ji četl) bude její čtenáře znevažovat, možná i autorovi spílat a vyhrožovat. Fanatici se totiž bojí pochybovat o své víře. Tento iracionální strach však může vyústit v bestiální agresi - viz nedávné tragické události ve Francii okolo kreslených vtipů o náboženském fanatismu.)
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 12. ledna 2015 - 22:14:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zákaz? Ale vůbec ne! Jen právě u historických témat je potíž, když autor programově odmítá seznámit se s dostupnými fakty a co nejobjektivněji je vyhodnotit a místo toho nabízí svoji interpretaci, která je možná předpojatější než působení pátera Koniáše (ten nejspíš taky věřil tomu, že páchá dobro). Pak je totiž zmíněná kniha zajímavá snad z hlediska zkoumání názorů autora, založených na kusých znalostech, resp. neznalostech historických reálií, ale nikoli pro poznání naší historie. Jinak jsem ovšem s Vámi s názorem o náboženstvích skoro zajedno, doplnil bych snad jen "téměř každé" a "institucionalizované" náboženství". (To se ovšem dostáváme až k debatě, jestli takovým dogmatem není třeba i superracionální a logická věda, ač tam se základu říká axiom, a ne zjevená pravda, slovo bóží apod."
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2967
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 13. ledna 2015 - 09:32:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mezi další mé "hereze" ve vztahu k historii patří také to, že dost "věřím" teoriím ruského "vlastizrádce" Viktora Suvorova alias Rezuna - viz např.: http://cs.wikipedia.org/wiki/Viktor_Suvorov o ruském expanzionismu - ač jsou také založeny na kusých znalostech, nedostatečně archivně podložené a silně v rozporu s oficiální sovětskou (nyní ruskou) historiografií.
Oni ale "prorežimní historikové" vždycky najdou v archivech jen to, co vyhovuje dobovému zadání (chápání dějin). Takže např. v nynějším Putinově Rusku máme historiky "prosovětské", u nás třeba "prokatolické", v muslimských zemích "proislámské" atd. - jejichž práce také nejsou objektivní.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2302
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 18. února 2015 - 04:16:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, zde máte možnost vyjádřit názor na EU a její vliv na VŠ vzdělávání. Dotazník mohou vyplnit ti, kteří studují či vystudovali vysokou školu (jakéhokoli typu a stupně). Vyplnění trvá v průměru necelé 4 minuty.

Pro Cogwheela zdůrazňuji, že je tam sice dost demografických otázek, ale žádné zaměřené na náboženství, že výzkum není prováděn na teologické fakultě a nemá sloužit církvi či KDU-ČSL.

Dotazník zatím vyplnilo 24 lidí, ale většinou z humanitních a ekonomických oborů. Potřebuji přes 100 respondentů.

http://postoje-vysokoskolaku.vyplnto.cz/
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2303
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 18. února 2015 - 04:17:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

šimek: "když její autor prohlásí, že nepotřebuje pracovat s primárními prameny, chodit do archivů je zbytečný luxus pro tradiční historiky (z historie zběhl, mj. protože ho nebavily semináře z pomocných věd historických, což je základ pro zvládnutí práce s dobovými prameny!)"

To byl můj případ, s tím, že já nezběhl, já Pomocné vědy historické prostě nezvádl.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3052
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 18. února 2015 - 10:21:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k tomu Rusku - moje názory se blíží tomu, co říká historik Anisimov: http://blisty.cz/art/76121.html
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1731
Registrován: 10-2010
Odesláno Sobota, 21. února 2015 - 10:44:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotazník zatím vyplnilo 24 lidí, ale většinou z humanitních a ekonomických oborů. Potřebuji přes 100 respondentů.
Nějak to nezohledňuje respondenty vychované v nekompletních rodinách.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2316
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 27. února 2015 - 00:53:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: I v rozvedených rodinách apod. otec a matka existují. Počet lidí, kteří jsou celý život bez otce či otčíma, případně bez matky či macechy, je velmi malý. Uznávám, že jsem mohl dát do dotazníku možnost, že otec/matka zcela absentují, ale vycházel jsem ze scénáře pro standardizovaný rozhovor (oficiální používaný při výzkumu prováděném celou katedrou), a tam se s takovou možností též nepočítalo, ale uznávám, že ve standardizovaném rozhovoru není povinná otázka, přes kterou člověk nemůže pokračovat dál, v internetovém dotazníku ano.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2334
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 14. března 2015 - 22:43:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve Wuppertalu (tam co mají Schwebebahn) se mu-slimáci schází provokativně před synagogou.

http://www.novinky.cz/zahranicni/364262-radikalove-zautocili-na-n emeckou-policii.html
Rádbyfíra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.42.86
Odesláno Středa, 15. dubna 2015 - 18:47:40    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den všem, měl bych dotaz, který tu jistě čas od času proletí. Nevím kam dotaz směrovat, tak jsem zvolil toto všeobecné téma. Rád bych se stal strojvůdcem, jen by mě zajímalo co musí být předpokladem, kromě tedy zdravotní a psychické způsobilosti. Mám maturitu z technického směru, ale upřímně elektrotechnika a matematika je má slabá stránka již roky. Kolik toho z těchto "předmětů" je v kurzu potřeba umět? Spadám pod Liberec, tudíž bych studoval motorovou trakci. Čtení v el. schématech pro mě momentálně nepředstavitelná věc. Spíš se naučím plno předpisů, hlavně když tam nebude moc čísel. Jaké tedy máte zkušenosti - poznatky? Je lepší toto neriskovat ( práci mám, nemůžu už něco jen tak zkoušet ), nebo jsou to opravdu jen základy elektřiny? :-) Díky za názory!
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3245
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 16. dubna 2015 - 20:22:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Před lety se jeden kandidát strojvedoucího v dosti mladém věku vrhl do politiky. Zde je vyfocen ještě jako teenager:

Tvrdil, že to "myslí upřímně" a nakrátko se vyšvihl velice vysoko. Moc si života ale neužil - nyní už je [andel] .
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8764
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 01:20:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel

Těch co to mysleli upřímě bylo více ....
Pozdrav z Jižáku [happy] [happy]



Málem jsem upadnul na prdel když jsem to viděl)))

(Příspěvek byl editován uživatelem jnd.)
Kejvačka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1267
Registrován: 10-2004

Odesláno Pátek, 19. června 2015 - 11:28:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Julius Fučík o dopravě v Moskvě v l. 1935-1936
Nafoceno z knihy "V zemi milované", vydání z r. 1949, Svoboda, Praha.
Železnice je zmíněna jen okrajově, pojednává hlavně o MHD, nicméně ve Fučíkových článcích jde hlavně o společenské souvislosti, které jsou předmětem této diskuze, proto svůj příspěvek vkládám sem.










(Příspěvek byl editován uživatelem Kejvačka.)

Karosa řady 700 - nejlepší autobus
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6664
Registrován: 1-2007

Odesláno Sobota, 20. června 2015 - 23:25:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady je to černé na bílém. V Moskvě byl minimálně už před 83 lety v podnicích internet. [wink] Na straně 212 k tomu píší:
"V roce 1930 jsem odjela ze své vesnice do Moskvy, vstoupila jsem do fabriky a za půl třetího roku jsem se stala kvalifikovanou dělnicí v emailování..." [coze] [wink]

Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1957
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 21. června 2015 - 00:15:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nediv se, země kde již zítra znamená včera..... Nebo pozítří, nebo předevčírem.

Když je to
a, krásné a modré, tak rozhodně není najbrt.
b, modré a najbrt, tak to ale rozhodně není krásné.
c, krásné a najbrt, tak to možná existuje, ale asi to nebude modré a určitě se to nebude vyskytovat na české železnici.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3417
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 22. června 2015 - 13:35:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten dobový Fučíkův text je vskutku boží, knihu pochopitelně mám také (v antikvariátě ji svého času měli asi za pětikorunu). O stavbě moskevského metra jakožto "stalinismu v praxi" nedávno sepsal zajímavou knihu také historik Dietmar Neutatz - viz recenze např. zde: http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/buecher/rezension-sachbuch- moskaus-metro-ist-stalinismus-im-detail-11288493.html Líčí v ní např. incident, jak dvě soupeřící čety dělníků-úderníků se navzájem porvaly o kiploru s betonem (protože míchačky nestíhaly). Rozvášněné budovatele (ozbrojené palicemi, lopatami a sochory) "uklidnila" až rychle přivolaná, střelnými zbraněmi vyzbrojená jednotka NKVD.
22michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.159.151
Odesláno Pondělí, 22. června 2015 - 22:07:55    Odkaz na tento příspěvek  

Nu což, musí se tehdejší propagandě nechat jedna věc- na zamaskování úplného nedostatku IAD v SSSR vytáhli do boje to, že pokud lidé nemůžou jezdit vlastním autem, tak o to víc jezdí VHD...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9373
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 22. června 2015 - 22:55:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a Praha to vyřešila už ca. 40 let po tý Moskvě. Asi nepamatujete jak v 60-tejch letech kdy Praha dost fofrem rostla vypadala doprava - u starejch tramvají olepený tyče a schůdky, u novejch se věčně nedařilo zavřít dveře...

Ostatně povídka Š+G nepochází z let 30-tejch ale 60-tejch. A nepopisuje Moskvu:-)
1234567
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.20
Odesláno Pondělí, 20. července 2015 - 09:39:20    Odkaz na tento příspěvek  

No teda email a e-mail je rozdíl. Ona to napsala v té knize dobře...
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6715
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 31. července 2015 - 23:19:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepochopil... [nene] [wink]

Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Sobota, 19. září 2015 - 14:17:56    Odkaz na tento příspěvek  

Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2154
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 19. října 2015 - 09:59:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 512
Registrován: 10-2010

Odesláno Neděle, 22. listopadu 2015 - 23:55:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Školní výuka s využitím multimediálních prezentací. (můj názor)
Často to vypadá tak, že na slajdu (snímku prezentace) je uvedena spousta textu a vyučující do toho žblebtá další informace a hrne to dál. Studenti jsou roztěkaní, hodina je hektická. Snaží se opisovat prezentaci, poslouchat výklad a ještě o dané problematice přemýšlet. Neřekl bych, že je to nějaký pokrok ve školství.
Tisknutí prezentací se mi taky vůbec nelíbí. Ani z toho se nedá nijak normálně učit. To je lepší sepsat pro studenty souvislý text a ten jim zpřístupnit jako pdf.

Někteří vyučující naopak pochopili výhody prezentací a výuku mají rozvrženou tak, že text na slajdech je určen jako závazný zápis do sešitu, studenti mají dostatek času si jej opsat a pak jim jsou sděleny rozšiřující informace. Případně promítnou obrázky, které by nemělo smysl rozkreslovat na tabuli.

Jde i o pedagogický prožitek mezi žákem a vyučujícím, kde je cílem předat znalosti a vysvětlit problematiku. Ne studenty honit prezentací a do toho něco huhlat. Prezentaci si můžu prohlížet a opisovat i doma.

Největší účast a pozornost stejně byly na přednáškách jednoho dnes již penzionovaného profesora, který mluvil suverénně bez prezentací (jen s pomocí své přípravy na A4) a když odvozoval fyz. vztahy, tak v "reálném čase" na tabuli, aby to každý pochopil.

S flaštičkou a se spacákem, kdysi býval dobrým žákem...
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3791
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2015 - 15:16:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na nedělní akci s "Legionářským vlakem" na nádraží ve Stochově dokonce řečnil prezident Zeman: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zeman-pred-legionari -Bojujeme-proti-nepriteli-ktery-muze-podlomit-koreny-Evropy-Pral- bych-si-aby-412703
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3802
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2015 - 20:30:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to je dobře nebo špatně, že proti nim bojovali? Náš cvokhaus přeci hlasuje pro Putina: https://www.youtube.com/watch?v=XyOSZOTdReI [rofl]
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1832
Registrován: 10-2010
Odesláno Čtvrtek, 24. prosince 2015 - 12:13:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když někdo bojuje proti bolševikům, tak je to přece dobře. Ale psal jsem to kvůli tomu, že Zeman je přesně to, proti čemu legionáři bojovali.