K-report
 

Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 13. 07. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » Tratě Jizerských hor a Frýdlantska » Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 13. 07. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1148
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 28. června 2015 - 16:03:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak by se k tomu stavěla smlouva a jak Vy?
Napsal jste velké V, čili odpovím, že mně by to bylo jedno, pokud by to znamenalo funkční a použitelnou dopravu. Kdybyste se ptal s malým v, tak jen řeknu, že si takovou variantu představit umíme, byla by k jednání, ale muselo by jít o dohodu objednatel + ČD. Takovou variantu by nejspíš musel navrhnout sám dopravce. Těžko si představit, že my vnutíme dopravci subdodavatele. Ale to bychom předbíhali... Nelze přeci dopředu tvrdit, že ČD si neporadí sami. (Jen musíme být připraveni i na takové možnosti...)

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Duštifíra_von_ALEX
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 520
Registrován: 3-2012

Odesláno Neděle, 28. června 2015 - 18:41:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O.Pospíšil-narážím zde na možnost nasazení Regiosprintera(RVT).Myslím si že současná jízdní doba 13 min.dle jízdního řádu by se dala s RVT ještě stlačit,a obrat bych si v Josefáči troufnul stlačit na 1,5 min.
Stačilo by to na vaše "vyježdění"?

(Příspěvek byl editován uživatelem Duštifíra_von_Alex.)
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6441
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 28. června 2015 - 19:09:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím si že současná jízdní doba 13 min.dle jízdního řádu by se dala s RVT ještě stlačit,a obrat bych si v Josefáči troufnul stlačit na 1,5 min.

Já bych s tím brzdil.

Dá se udělat obrat i pod minutu a vystřídat se včetně rozsvícení červených na zadním stanovišti, průběhu motorákem a odpojení zadního motoráku za 42 vteřin, ale jsou to špičkové výkony.

Při sebemenším zádrhelu (například nápravová převodovka) už je to nestihnutelné a vzhledem k chybějícím vatám to nemáte kde opravit.

Koncept 13,5 jízda, 1,5 obrat neustále opakovaný po celý den je dle mého názoru nevyjezditelný s jakýmkoliv vozidlem, protože železnice není hra o jednom člověku a je tak silná, jak je silný nejslabší článek (vozidlo, strojvedoucí, dispečer, cestující, klimatické podmínky). Každopádně se to rozsype až bude potřebovat strojvedoucí na záchod a to už vůbec nemyslím na to, že by potřeboval na velkou. Je tam prosklené stanoviště, do flašky to asi za jízdy nepůjde. [coze]
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1897
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 28. června 2015 - 19:09:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud bys se sprintery dokázal obratovat za 2 minuty, mělo by to stačit. Na 034 je několik nových padesátek a svižné vozidlo se na ně dostane. Regiošrot určitě ne.

[pozor] Upozorňuji, že se moje názory nemusí shodovat se stanovisky SŽDC s.o. Jedná se pouze o názor obyčejné fyzické osoby. [pozor]
Duštifíra_von_ALEX
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 521
Registrován: 3-2012

Odesláno Neděle, 28. června 2015 - 19:33:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral-ano,brzdit s tím můžeme pokuď to bude na celý den.To by bylo na palici...
Tady jde ale o možnost vyjezdit ten čas pouze ve špičce(nevím v jakých čas.polohách si špičku a sedlo představuje KORID na 034).Na ten záchod si dojdu při obratu ve Smržovce jelikož (tedy předpokládám) přijedu jako první před skupinou a jako poslední za skupinou odjedu.
Samozřejmě by ta směna(směny,ranní-odpolední)byla trochu náročnější,proto by bylo potřeba ji zařadit do nějakého většího turnusu,aby se tam fíra dostal jednou za čas.

Ano,vše to je o tom že to bude jezdit,ale to je problém dle mého názoru celé tanvaldské trati při 30 min. taktu.Jak se tam něco zadrhne,sesype se to jako pyramida z karet a nemusí to být vinou RVT na 034 ...Bohužel destrukcí Smržovky není možnost nechat tam jeden RVT odstaven jako záloha.

Další problém je vyzbrojení naftou.Snad po posledním jako Sv do Liberce a pak ráno Sv před prvním vlakem....v případě závady,výměna za jiné RVT
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1898
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 28. června 2015 - 19:49:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předpokládej obrat 2 minuty v každé stanici, takže si dojdeš jen na zadní stanoviště.

Celý koncept se sesype při jakékoliv mimořádnosti na celé trati. Vata na vyježdění prostě není.

Při poruše vozidla na maxovce se ve Smržovce dějí věci. Dopravne je pak Smržovka celkem nefunkční stanicí.

[pozor] Upozorňuji, že se moje názory nemusí shodovat se stanovisky SŽDC s.o. Jedná se pouze o názor obyčejné fyzické osoby. [pozor]
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6442
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 28. června 2015 - 19:55:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na ten záchod si dojdu při obratu ve Smržovce jelikož (tedy předpokládám) přijedu jako první před skupinou a jako poslední za skupinou odjedu.

Já tedy nevím, ale pokud počítám 13´ + 2´ + 13´, tak mi na celou skupinu ve Smržovce zbývají 2 minuty.
Dnes tam vidím 14´+ 3´+ 13´+ 10´Smržovka.
Duštifíra_von_ALEX
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 522
Registrován: 3-2012

Odesláno Neděle, 28. června 2015 - 20:11:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto-Fando,samozřejmě jezdit celý den takto je na palici.
Jak tedy bude špička a sedlo?Špička mezi 6-8 h a 14-16 h?Nebo jinak?V sedle to bude jen po 60 min?,takže ten obrat do Josefáče dám i s pausou na jídlo a WC....

Petr Šimral-znova...Jde jen o špičku!Myslíte že by se nedaly dvě hodiny špičky přežít?
Když vezu motor z Hrádku do Neumarku a mám zelenou vlnu,tak jedu více než dvě hodiny v kuse...Znova opakuji,celý den by se to nedalo jezdit!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9399
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 28. června 2015 - 20:16:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak to tu sleduju a cela akce 036 v podobne dlouhodobeho pruzeni cestujicich vylukama prinese:
- omezeni vikendovych spicek ze 40 na 60, tedy o pul intervalu
- zkurveni vazby z prazskyho r z dnesnich 12 minut na 26 (za to se dojede autem do harrachova a do baraku dostehuje i bagaz)
- maxovka na smrzovce nebude mit kloudnej prestup
- cely se to posere na zbytek dne pri sebemensi mimoradnosti od skolniho vejletu pres zablbnuti dveri po jakoukoli pomalou.

Dokonaly:-D
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2225
Registrován: 8-2012
Odesláno Neděle, 28. června 2015 - 22:02:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážení,
především se dopouštíte pomluvy "odborníků", kteří to jistě mají vymyšlené, zatímco spolek "všechnošpatně" je několikaletými diskuzemi o nestíhání Maxovky jen uráží; no a pokud se zamyslíte nad tím, že střednědobým cílem je tu Maxovku "bezbolestně" zlikvidovat (aby její autobusizaci Buslinem podporovali všichni), tak to do sebe přece dokonale zapadá.

informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1150
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 28. června 2015 - 22:38:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Duštifíra_von_ALEX:
Stačilo by to na vaše "vyježdění"?
To už zavání pomalu obchodní nabídkou a to nebudeme řešit tady.[happy] A pravděpodobně to ani nebudeme řešit my dva.

Jak tedy bude špička a sedlo?Špička mezi 6-8 h a 14-16 h?
S půlhodinovým intervalem se počítá v pracovní den ráno. Ale kvůli návaznostem jinam než do/od Jablonce je počítáno s vloženými či uhnutými vlaky i v jiných částech dne.

Petr_vlček:
Tak hlavně je potřeba vypíchnout nevýhody nového řešení, přejít výhody a pro jistotu úplně zanedbat nevýhody stávajícího stavu, že?
Pár otázek za bludišťáka:
1. Vzhledem k tomu, že největší podíl cestujících na 036 je mezi Tanvaldskem a Jabloncem, bude přínos zkrácení jízdní doby o 5´? Pokud ne, pak se někdo ještě před vymyšlením této koncepce měl zamyslet nad tím, zda by tak nějak celkově nebyl lepší autobus než vlak.
2. Bude přínosem dosažení návazností v Liberci, nebo je snad lepší stávající stav se 40ti minutovým intervalem a pravidelným ujížděním přípojů? Aha, já zapomněl, že trať 036 je izolovaný svět a vlastně všichni potřebují jen do Jablonce, Tanvaldu a Josefova Dolu. Přece kdo by dojížděl do Jablonce třeba z Hrádku nebo Frýdlantu... Asi Marťani...
3. Je přínosem pro železnici, že umožněn interval zkrátit v období přepravní špičky? Není! Z úst pracovníků SŽDC jsem opakovaně vyslechl, že si máme lidi vozit autobusama. Vždyť požadavky objednatele jen přidělávají takovým lidem práci!!!

Někde jsem slyšel, jak se celá republika přizpůsobuje Drážďanům... Houby! Celá Evropa by měla vycházet z křižování na Smržovce, aby celodenně byly co nejkratší přestupy do Josefova Dolu. Ještě že to tady čtou i pracovníci MD. Snad se nad sebou zamyslí a společnými silami zajistíme, že se od tohoto "uzlu" bude časem zase všechno odvíjet.[andel]

"Obžalovaný" (povstaňte):
a pokud se zamyslíte nad tím, že střednědobým cílem je tu Maxovku "bezbolestně" zlikvidovat (aby její autobusizaci Buslinem podporovali všichni), tak to do sebe přece dokonale zapadá.
Teď ještě vymyslet, jak do toho spiknutí zapadá iniciativa Libereckého kraje (konkrétně KORIDu), aby se do Maxovky vrazily prostředky potřebné ke zkrácení jízdních dob.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6444
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 28. června 2015 - 22:41:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Duštifíra:

vaše dvě hodiny jsou čtyři obraty. A i to je hodně.

dnešní NJŘ ukazuje špičku od čtyř do devíti a od 11:30 do sedmi večer.

Já jsem osobně dosti velký divoch a i proto jsem se na lokálce Sokolov - Kraslice naučil plánovat jízdní doby podle nejpomalejšího strojvedoucího, nikoliv podle nejrychlejšího.

Znova se ptám. Co osobní potřeba strojvedoucího (věkový průměr strojvedoucích je skoro 50 let). Znova se ptám -- > co cestující? Znova se ptám -- > co poruchy vozidel.

A ještě přidám -- > co ekologie? Napřed koule do okna, pak koule do dveří. Přes zastávky na znamení naplno a v případě potřeby brzdění přes magnety?

Nebo jeden motorák a dva strojvedoucí? Jeden 30 minut vartuje na peróně v JD a druhý jede. A každých třicet minut si to otočí?

To vše za kolik? 100 Kč od km?
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2227
Registrován: 8-2012
Odesláno Neděle, 28. června 2015 - 23:12:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vrazily prostředky potřebné ke zkrácení jízdních dob
...aneb jitrnice, jakou svět neviděl. Aspoň teda na Maxovce žádné zkrácení jízdních dob vidět není, jinak byste zas nemuseli křičet "my nic, to oni!".

informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Duštifíra_von_ALEX
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 523
Registrován: 3-2012

Odesláno Neděle, 28. června 2015 - 23:54:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.Šimral-od 4 do 9 h pendluji mezi Hrádkem a Liberce,obrat 7 minut pro Desiro,žádná hitparáda.Pak v sedle dvakrát rychlík s hodinovou pausou.V poledne střídání,kolega pendluje jak Os tak R mezi Hrádkem a Libercem od 13 do 19,s obratem i pod 7 min,žádná hitparáda.Dvě ze směn našeho turnusu.Hlavně ta odpolední je náročnější,sváča je za jízdy.No a přesto jezdíme....

Nějak nerozumím tomu:"co cestující"?Ty přeci nastoupí,pak se vezou a zase vystoupí.

Závady?Stejně jako na RS1 či Regionově na 036,037 či 089 v ten moment dojde k destrukci jízdního řádu.Já osobně si na nespolehlivost Regiosprintera nemohu moc stěžovat.

A ekologie?Někde jsem na netu četl studii o Desiru.Bylo tam popisováno že to je vozidlo pro příměstskou dopravu.Tedy s potřebou maximálního zrychlení a následně plného brzdění k docílení co nejvyšší rychlosti mezi zastávkama.Myslím že takto je koncipováno nejen Desiro,ale i RS1 a právě Regiosprinter.A myslím si že pokuď bych měl jezdit s Regiosprinterem stejnou jízdní dobu jako s Regionovou,tak tu kouli ke sklu nebudu muset vůbec dávat.

O.Pospíšil-a hlavně to je na dlouhé řešení....
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6445
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 29. června 2015 - 00:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já osobně si na nespolehlivost Regiosprintera nemohu moc stěžovat.

Já osobně taky ne. Ale přesto občas zazlobil.

Cestující? -- > co třeba zrovna jak na potvoru na každé zastávce?




P.Šimral-od 4 do 9 h pendluji mezi Hrádkem a Liberce,obrat 7 minut pro Desiro,žádná hitparáda.Pak v sedle dvakrát rychlík s hodinovou pausou.V poledne střídání,kolega pendluje jak Os tak R mezi Hrádkem a Libercem od 13 do 19,s obratem i pod 7 min,žádná hitparáda.Dvě ze směn našeho turnusu.Hlavně ta odpolední je náročnější,sváča je za jízdy.No a přesto jezdíme....


7 minut a jedna minuta je trošku rozdíl. Za sedm minut jsem si v Kraslicích na 600 metrů dlouhém nádraží objel lokomotivou soupravu, přivěsil se, vyzkoušel dveře a brzdu a ještě doběhl pro připravené kafe.

Za minutu sice přejdu na RS 1, ale nesmí mě potkat cestující s požadavkem na informace, neposbírám bordel po cestujících (nebo to už se neděje?), nesmí zazlobit motorák, dispečer musí stavět jak o život a třeba nesmí sněžit. A to je na Jablonecku v zimním období dost nesplnitelné.

PS: Kolik jezdí ze Smržovky do JD statisticky lidí denně?
J.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.126.162
Odesláno Pondělí, 29. června 2015 - 20:12:30    Odkaz na tento příspěvek  

Jen se zeptám: skončí výluka na trati Lbc- Tanvald ve slibovaném termínu, tj. 15.července?

Díky
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1899
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 29. června 2015 - 22:00:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J.H.

Termín ukončení výluky je plánován na 13.7. K 15.7. začíná výluka St. Paka - Liberec.

[pozor] Upozorňuji, že se moje názory nemusí shodovat se stanovisky SŽDC s.o. Jedná se pouze o názor obyčejné fyzické osoby. [pozor]
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1421
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 30. června 2015 - 09:34:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

St. Paka - Liberec bude po kouskách nebo celý úsek?
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 321
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 30. června 2015 - 22:56:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To: Nechic
Celá
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 851
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 30. června 2015 - 23:50:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem zjistil, že ČD vydávají neplatná výluková opatření:
Cestující z Kořenova do Harrachova a opačně mohou využít autobusovou linkou číslo 670974, která jede v odchylných časech od JŘ vlaků časech a zastavuje na zastávkách dle svého jízdního řádu.
V autobusech se cestující odbaví dle pravidel integrovaného dopravního systému Libereckého kraje IDOL. V autobusech linky číslo 670974 jedoucích z/do Kořenova od/k návazným vlaků jsou také uznávány jízdní doklady Českých drah, vydané dle tarifu TR10 - tyto jízdní doklady je možné zakoupit v železničních stanicích nebo ve vlaku.


Linka 670974 však neexistuje. Toto hodí IDOS po dotazu na číslo linky: Žádný záznam odpovídající masce 670974 nebyl nalezen.

Znalí však vědí, že mezi Kořenovem a Harrachovem jezdí linka 670943. A na ní je kupodivu uvedeno uznávání tarifu ČD po dobu výluky.
Mračoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.120.212.31
Odesláno Středa, 01. července 2015 - 07:46:33    Odkaz na tento příspěvek  

Prý se v Košťálově jezdí na vlečku pro štěrk. Máte někdo foto?
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 02. července 2015 - 09:43:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsme u toho Košťálova - mám odborný dotaz: co je to za druh kamene? A jaké má vlastnosti? Jde mi hlavně o pH...děkuji velmi zdvořile. Na stránkách provozovny Košťálov jsem tyto informace nenalezl.

Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
P*V*
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Čtvrtek, 02. července 2015 - 10:18:39    Odkaz na tento příspěvek  

Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8694
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 02. července 2015 - 10:27:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mračoun - já se do Košťálova dostanu snad v druhé půlce července, tak snad se něco odfotit povede.
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1245
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 02. července 2015 - 11:23:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky moc, ale nemohu tam najít pH. Nevím, jestli se tedy může určovat jinak než podílem disociovaných H+ kationtů, tady jsou disociovány SIo2 anionty a číslo 7.15. Na melafyr by to bylo moc vysoké pH...
ještě jednou díky moc za spolupráci!

Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
P*V*
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Čtvrtek, 02. července 2015 - 12:02:16    Odkaz na tento příspěvek  

...na straně 3 je ještě hodnota 6,31, to by mohlo být odpovídající, ale též nevím
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3434
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 02. července 2015 - 15:35:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to určitě vyvřelina, ale horniny z různých partií toho lomu se asi dost liší (kvalitou i složením). Před časem jsme s kolegy dráhaři přes spodní část lomu a po vlečce (od konce) šli (turistická značka nás tam nasměrovala) a divili jsme se: kde tady můžou těžit kvalitní kámen? [kladivo]
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1014
Registrován: 1-2011
Odesláno Čtvrtek, 02. července 2015 - 17:50:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to melafyr, to jest paleozoický (karbon, perm) bazalt, v lomu sem nebyl, ale patrně se tam (jako na jiných obdobných polohách) střídají polohy tufů (míň soudržný) s lávovými proudy (pevnější), v dutinách pak budou vysrážené chalcedonové horniny (acháty apod)

to číslo určitě není pH, ten popis je jiný

obecně bazalty jsou zásadité, jak ale moc bude tento bohužel netuším, kyselou reakci nebude mít jistě
Mračoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.120.212.31
Odesláno Čtvrtek, 02. července 2015 - 18:27:30    Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: Díky. Uprostřed vlečky jak jsou dvě koleje mají vyrovnanou novou spoustu pražců. Asi jí budou dávat dokupy.
J.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.126.162
Odesláno Čtvrtek, 02. července 2015 - 19:53:50    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, je to makadam :D
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3439
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 02. července 2015 - 20:15:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

6612
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 950
Registrován: 3-2012

Odesláno Sobota, 04. července 2015 - 08:19:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mračoun: A ještě tam přijedou dva vlaky AWT plné pražců a ty se tam také vyloží, akorát to nejsou pražce na opravu vlečky ale opravu tratě 030 vedoucí vedle (na blížící se výluku)... [wink]
První soupravy na vlečce jsou tedy zatím jen tyto soupravy AWT co vykládají pražce, štěrk se tam teprve začne nakládat ale ano, bude to nakládaní přímo na vlečce (místo ve stanici jako doposud)... [wink]

Občas za to fakt nemůžu že jdu náhodou kolem... [wink]
elektronik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 79.98.153.99
Odesláno Sobota, 04. července 2015 - 12:18:24    Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám, že zde vyrušuji diskusi, jen se chci zeptat, co je pravdy na tom, že včera jel "elektronik" 743 010 (nebo 002?) kolem 18. hodiny na kopec? Je to věrohodná informace, která se mi dostala? Za odpověď děkuji předem.
m.s
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Sobota, 04. července 2015 - 19:12:43    Odkaz na tento příspěvek  

Překvapení na předávkovém kolejišti vlečky lomu Košťálov 29.6´15 v podání 740.618+456 AWT.Společně s 752.603+604 přivezly pražce na připravovanou výluku na trati 030 z jihočeských Nových Hradů.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8698
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 05. července 2015 - 10:14:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

m.s - pohotové foto, díky za něj. Protože to je hodně let zpátky, co se na tej vlečce do lomu naposled objevil vlak...
asavic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 11-2011

Odesláno Neděle, 05. července 2015 - 17:10:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak je (byla) o víkendu změněna doprava na frýdlantských tratích z důvodu konání Hejnických slavností? Např. Os 6374 v 16:33 z Liberce jel dnes ve složení 3x840, přičemž první dva vozy měly na displeji cílovou stanici Jindřichovice p.S., zadní vůz neměl na displeji uvedeno nic.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9346
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 06. července 2015 - 22:37:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Duštifíra: A ekologie? Někde jsem na netu četl studii o Desiru. Bylo tam popisováno že to je vozidlo pro příměstskou dopravu. Tedy s potřebou maximálního zrychlení a následně plného brzdění k docílení co nejvyšší rychlosti mezi zastávkama.
Buď jste to četl blbě a nebo ta studie stála za vyližkapsu.
Ekologii dělá vata v jízdním řádu, nikoliv jízda ve stylu rallye.
Bezbarvý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 186
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 07. července 2015 - 14:14:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aktuálně z Jablonce:
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 680
Registrován: 7-2009

Odesláno Úterý, 07. července 2015 - 21:33:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak mi Korid LK odpověděl na moji připomínku k Sv jízdám na tratích 038 a 039 vágním "že probíhá jednání" a že ČD nechtějí slyšet o jakémkoli kompromisu, což je přinejmenším divné z hlediska postavení organizátor <=> dopravce. [crazy]

Nicméně jsem v jednání s asi 3 obcemi, tak jsem zvědavý na finální podobu. Jelikož na to poukazuje víc lidí, tak myslím, že by Korid LK neubylo, že by změnu režimu Sv => Os platil alespoň v sezóně od 1.6. do 30.9.2016. Jistě by to mnoho cestujícím s nadměrnými břemeny pomohlo. [ok]
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1155
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 08. července 2015 - 07:55:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mapl:
Napsal jsem Vám to, co zde již uvedl kolega Pavel Blažek.
Dále jsem napsal, že jednání byla opětovně v letošním roce obnovena, ale že nelze předjímat, zda dopravce přijde s nabídkou, která bude pro objednatele akceptovatelná.

Takže nevím, kde berete to Vaše "ČD nechtějí slyšet o jakémkoli kompromisu"...

myslím, že by Korid LK neubylo, že by změnu režimu Sv => Os platil alespoň v sezóně od 1.6. do 30.9.2016
Takže navrhujete dvojí náklady hradit v sezóně a celou tu na palici postavenou absurdní situaci měřit dvojím metrem, rozumím tomu správně?
Mimochodem, s obcemi jsem v kontaktu také. A moc dobře vím, že nejvíce za večerní vlaky lobbují držitelé režijky (z velké části přímo zaměstnanci "Společnosti Nejde to")... Proč asi? A proč Vám tohle v argumentaci chybí?

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2233
Registrován: 8-2012
Odesláno Středa, 08. července 2015 - 10:56:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

z hlediska postavení organizátor <=> dopravce
Organizátor i Kraj jsou s prací Dopravce náramně spokojeni a dohazují mu další kšefty (takže další průser lze očekávat v prosinci s Porebou). Tak co furt kverulujete s nějakými soupraváky? Už vám tu "odborníci" vysvětlili, že to nejde, nikdy se to tak nedělalo, ještě nic nepřišlo, cestující by to zneužili a vůbec by to bylo na hovno.

P.S. Koridu vůbec nepište, nulový efekt, kdyžtak to valte rovnou přes kancelář hejtmana, protože on spoustu věcí vůbec neví (a má proto o svých "odbornících" řekněme... neúplnou představu) a takhle se to kolem něj aspoň mihne.

informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
lupa_nepolisini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 11-2014
Odesláno Středa, 08. července 2015 - 11:46:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní den na Frýdlantsku: Koleje do Hejnic, Bílého Potoka, Jindřichovic, Nového Města... po nich - nákladní doprava zastavena .... nic... Rozjebané silnice, objížďky a po nich - z Raspenavy, kde se vykládají vagóny s uhlím - kamiony polských dopravců, které po těch silnicích mezi autobusy a cyklisty rozvážejí uhlí do Hejnic, Jindřichovic, Nového Města, ale možná také do Polska ... Kdo by si tady povídal o konci téhle evropsky prohnilé civilizace, která se pomalu sune ke dnu - a jak jinak než po silnici :-(
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1156
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 08. července 2015 - 17:22:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lupa_nepolisini:
A kdepak je asi chyba? Proč si všechny ty firmy nechají vozit substrát po silnici a ne po kolejích?
(Ale zkuste mě ušetřit pohádek, že nákladní dopravě škodí zlý KORID, který nenechá na železnici volnou kapacitu. Ty nákladní vlaky ubývají i bez nás. Nehledě na to, že kdyby skutečně existovala poptávka, tak se řešení najde. Optimálně na straně infrastruktury.)

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Zderem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 247
Registrován: 10-2005
Odesláno Středa, 08. července 2015 - 18:40:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Den Zubačky a Oslavy 140. let trati Železný Brod - Tanvald

https://www.youtube.com/watch?v=Mqi8koNlQIo

Moje železniční videa na YouTube
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 691
Registrován: 7-2009

Odesláno Středa, 08. července 2015 - 18:50:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Obávám se, že dopis hejtmanovi bude mít za následek podání podnětu stejně, jak jsem to udělal já a se stejnou odpovědí o to víc zrůrazněnou, že vlastně hodný KORID šetří peníze kvůli "zlému dopravci". [uhoh]
Nicméně za zkoušku asi nic nedám. Stávající stav a návrh nedávají naprosto logiku.
Vlakoň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 517
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 08. července 2015 - 22:16:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zderem: Nádhera, zvenku je to skoro hezčí než se nechat vozit uvnitř [happy]

”Je lepší držet hubu a nechat ostatní, ať si myslí že človek je idiot, než otevřít hubu a odstanit všechny pochybnosti.”
lupa_nepolisini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 11-2014
Odesláno Sobota, 11. července 2015 - 22:39:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil: Korid mě nezajímá. Zajímala mne výpověď člověka z pily v Bílém Potoce: mafie, která má na starostí "schvalování a povolování vleček k provozu", po nich ctěla 60 000 ročně za "povolení k provozu".. vlečka vypadala lépe, než celá trať z Potoka do Raspenavy, proč za 7O metrů koleje takovou částku? Neměli zbytečné peníze, řekli ne. Do týdne byl u výhybky pryč jazyk a metr za výhybkou byly koleje zality 1 m asfaltu... Od té doby se dříví tahá v kamionech po rozjebaných silničkách regionu. Tomu se říká pomalé promyšlené stříhání vlásečnic. V Hejnicích se běžně vykládalo uhlí ... teď se do nich jede po silnici z Raspenavy objížďkou přes Nové Město - - - je to zrůdnost - celý tento systém nás žene ke konci... Nezačalo to přepravci.. začalo to postupně utahovanými a stíženými podmínkami dopravce - toť vše... Jen vzlyk - nic víc. Nedělám si iluze, že K-report je úřad ombudsmana, ale trochu si postěžovat - - - mno ... už mlčím
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.119.88.113
Odesláno Neděle, 12. července 2015 - 11:13:44    Odkaz na tento příspěvek  

mafie, která má na starostí "schvalování a povolování vleček k provozu", po nich ctěla 60 000 ročně za "povolení k provozu"
To má být kdo ?
ČD cargo ?
SŽDC ?
nebo nějaký jiný provozovatel dráhy ?
lupa_nepolisini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 11-2014
Odesláno Neděle, 12. července 2015 - 13:02:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

qwe: asi nějaký dobře placený subdodavatel (vlastněn někým z výše uvedených subjektů) dobře skrytý (tak jako většina subdodavtelů tunelujících tento stát na různých postech).... Kurňa, kdo asi dává červenobíle terče k manipulačním kolejím, kdo tyto koleje jako první ve stanicích destruuje, kdo mrzačí výhybky odebíráním jazyků tak, aby přípojné koleje byly nesjízdné, když už se na ně nemůže dát terč, kdo asi?? Kdo asi dělá z manipuláků vlečkové vlaky s jiným režimem, kdo postupně odstraňuje ze stanic lidi a pak jim odebírá oprávnění k nakládce vozových zásilek? Kdo asi ... MD, ČD, ČD Cargo a SŽDC - přesně podle plánu rozdrobit silnou instituci na jednotlivé subjekty a tam - tam se to všechno vytratí ... Ale jedeme podle vzoru EU, Německa, kde koncem devadesátých let plán na destrukci železnice vznikl.. Betonářská a naftařská mafie drží za koule všechny, kteří by chtěli logiku, úspory a převedení nákladní dopravy zpět na železnici. Doba si žádá rychlost, růst a výkony... Za 10 let si nebudeme mít o čem psát ... funkční zůstane pár hlavních tahů, po kterých se budopu pohybovat vlaky s osobními auty, uhlím, pískem a ropou - a taky dřevo - to je velmi důležitý segment... dřevo a ničení lesů... uffff to je blití - sorry ....
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2238
Registrován: 8-2012
Odesláno Neděle, 12. července 2015 - 13:49:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Betonářská a naftařská mafie drží za koule všechny, kteří by chtěli logiku, úspory a převedení nákladní dopravy zpět na železnici
To musí být kvalitní matroš, pěstujete si sám nebo kam na něj chodíte?

informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
lupa_nepolisini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 11-2014
Odesláno Neděle, 12. července 2015 - 15:29:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H. ...někdy se dostanete i bez hulení někam hodně vysoko ... a pak se můžete rozhodnout - jít s nimi ... anebo odejít... odešel jsem ... a tady se trochu zapomněl ... už jsem zase poslušná ovce ... mlčím ... a tiše sleduji fotografie mašinek na K-reportu :-))
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2240
Registrován: 8-2012
Odesláno Neděle, 12. července 2015 - 17:11:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo takhle, vy jste se dostal hodně vysoko v betonářské a naftové mafii, co podle plánu rozdrobila silnou instituci na jednotlivé subjekty kvůli ničení lesů. Teď už je mi to jasné.

informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.135
Odesláno Neděle, 12. července 2015 - 18:54:23    Odkaz na tento příspěvek  

lupa:
pane kolego, prosím o zklidnění. Byl jsi někdy v životě v Bílém Potoce? Pokud ne, vřele doporučuji - jsou odtamtud úžasné výlety!
A při té příležitosti se stav na nádraží; pak snad přestaneš plácat nesmysly...

Vlečka je tam jenom jedna. máš pravdu v tom, že je kvůli výši poplatků za provozování dráhy zrušená. Zbytek tvého příspěvku (Sobota, 11. července 2015 - 22:39:32) má informační hodnotu hospodské debaty po pěti pivech...

1) vlečka odbočovala ze staniční koleje č. 2 výhybkou č. 3. Tato výhybka byla ještě ve čtvrtek 9.7. 2015 zcela kompletní a provozuschopná. V pátek jsem tam nebyl, třeba zmíněný jazyk někdo ukradl?
2) ve stejný den "metr za výhybkou" žádný asfalt nebyl - že by taky v pátek [crazy]
3) vlečkovou kolej snesl před lety majitel, takže by ani nebylo co asfaltovat, že ano
4) před snesením vlečka například v parametru "rozchod koleje" vykazovala hodnoty překračující povolené odchylky jak kladné (oblouk za výhybkou), tak záporné (zapanelovaná část přímé koleje). Ne že by to nešlo opravit, ale nějak se to rozchází s tvým srovnáním vlečka / trať [blush]
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.135
Odesláno Neděle, 12. července 2015 - 19:06:46    Odkaz na tento příspěvek  

Lupa podruhé (Středa, 08. července 2015 - 11:46:55 ):

fakt ti není protivný lhát (diplomat by asi napsal "nepsat pravdu")???

Ne, že bych byl odvázaný ze systému dopravy uhlí polským dopravcem z Raspenavy (hádej kam! ano, správná odpověď zní do Polska) - ale lhát se nemá [crazy] Holt se to asi vyplatí, mmch vozí to do Zgorzelce
Do Nového Města jezdí Mn pravidelně (často s přípřeží, protože jedna 742 zátěž nepobere); mimo jiné s uhlím... Další uhlí odstavuje třeba v nákladišti Ft předměstí [wink]

Víš co? Až budeš chtít zase napsat nějaký příspěvek, zkus si sehnat nějaké informace (PŘEDEM!!!)
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.135
Odesláno Neděle, 12. července 2015 - 20:29:25    Odkaz na tento příspěvek  

Bílý Potok ještě jednou - výpis ze seznamu zrušených vleček ( http://ducr.cz/drurad/2015/Seznam-vlecek.pdf ):

Název vlečky: ALLWOOD, a.s., vlečka Bílý Potok pod Smrkem
Místo připojení: Bílý Potok pod Smrkem
Začátek dráhy: zn. Bílý Potok pod Smrkem, km 6,197 výh.č. 3 z koleje č.2
Konec dráhy: zarážedlem v km 0,155
Stavební délka: 0,155
Zrušena dne: 15.6.2006/3- 1416/06-DÚ/Le

Tolik k "aktualitě" kolegy "lupy" - podstatné je datum na posledním řádku...
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2245
Registrován: 8-2012
Odesláno Pondělí, 13. července 2015 - 01:42:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k tomu, že dotyčný básník "lupa" je schopen v jiné diskuzi vyplodit takovouto hlášku: "Je to všechno dobře promyšlený projekt, ač zdánlivě nepochopitelný - je součástí Agendy 21 a postupného zavádění Nového světového řádu, kde všechno bude mít své úkoly a svá poslání, i železnice, která svou původní úlohu rozhodně plnit nebude....", tak bych ho moc nedráždil a vyčkal na krytém nástupišti, než si ho Holna s Malotou odchytěj´. Byl vysoko a odešel, nezapomínejte!

informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Frantisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 13. července 2015 - 09:10:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ať už si kdo chce co che přibásní, jeden smutný fakt je rozporovat těžko - podmínky nahrávají přechodu dopravy ze železnic na silnice, zejména nákladní vlaky z tratí mizí (s výjimkou průvozů po průtazích do ciziny) a kamionů na menších silničkách, které na to nejsou stavěné, přibývá. Nechám už na každém, jestli to tak chce nebo ne. Podle mě to dobré není.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2247
Registrován: 8-2012
Odesláno Pondělí, 13. července 2015 - 11:50:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jeden smutný fakt je rozporovat těžko - podmínky nahrávají přechodu dopravy ze železnic na silnice
Můžete prosím konkretizovat, které podmínky nahrávají přechodu dopravy ze železnice na silnice?

informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Osasco
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 7-2012
Odesláno Pondělí, 13. července 2015 - 12:05:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

podmínky nahrávají přechodu dopravy ze železnic na silnice - obecně lze určitě souhlasit, nicméně se asi neshodneme, které podmínky to jsou a jak to řešit.
Řada železničářů a šotoušů asi bude preferovat podporu = dotaci = dosyp = cesta do pekel.

Podle mě správné řešení je pouze inovace = zdokonalení. Stačí se podívat, jak se za posledních 30 let zdokonalila silniční technika a provoz autodoprav obecně a co železnice? Mn jen kratší a kratší, lokomotiva a vozy stále stejné, zaměstanců na přepravenou jednotku nákladu (tkm)... ČD Cargo má od Deloitte jakousi studii, která, jak jinak, doporučuje redukci počtu obsluhovaných míst - aby se logicky přepravy koncentrovaly, jenže se vlastně jedná jen o administrativní opatření a protože určite o některé přepravy přijdou, tak se problém jen posouvá... Abych zůstal v LBC kraji, zde provozovaná nákladní doprava je opravdu jen parodií, buď krátké Mn vlaky nebo vlaky do PL, které jezdí delší a nákladnější trasou, aby daly práci zaměstnancům ČD Cargo v LBC kraji (výjimky potvrzují pravidlo). V dnešní době technologií, by na 1 Mn vlak měl být pouze jeden zaměstnanec - strojvedoucí s funkcí vozmistra a posunovače (loko musí mít dálkové ovládání), žádné nákl. pokladny apod. Vše lze řešit centrálně a levněji.

Buď můžete zachránit nákladní železnici, nebo definovaná pracovní místa. Obojí ne.
LBC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Pondělí, 13. července 2015 - 16:33:54    Odkaz na tento příspěvek  

Osasco - a co kdyby ten fíra vysílačkou ovládal dvě mašiny, každou na jednom zhlaví ? A ještě stihl vyvěšovat, odrážet a běhat s čubama aby to pochytal ?
A za ušetřené peníze přijmou na GŘ dalších 5 kamarádů s královským platem ? Třeba taky umí utopit HROCHA, jak ten ombudsman ?