K-report
 

Archiv diskuse 4. koridor do 24. 07. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » 4. koridor » Archiv diskuse 4. koridor do 24. 07. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3670
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 09:35:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

líbily by se nám Sp Praha - Benešov (- Vlašim / Sedlčany) ?

1. to je neproveditelné - čím to tahat bez přepřahu v Bene
2. to je zbytečné, taková frekvence není, aby si v Bene/Olbra nemohli přestoupit
3. vhodnější by byly Sp Heřmaničky (Střezimíř?) - Praha
4. jsem pro více Sp, ale bez zastavování v Říčanech - výstup od Benešova minimální a ve špičce takt 4x za hodinu příměstskou, s vhodnými "otvory" do vagonů a centrálně uzavíranými dveřmi (povětšinou četa u Sp několikrát oběhne celý vlak, neboť lidi neumí dveře zavřít)

Web nejen o stavbě železničních koridorů Rádi přivítáme další spolupracovníky
R_206
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 711
Registrován: 7-2010
Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 09:55:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

- chceme současné rychlíky v hodinovém taktu ?
Ano, chceme. Je to v plánu státu po dokončení koridoru.

- líbily by se nám Sp Praha - Benešov (- Vlašim / Sedlčany) ?
Nevím, jestli jste někdy jel ráno do Prahy, ideálně prvním rychlíkem. Vyplynulo by vám, že pokud by jela souprava 5x B, do Benešova by to pobralo jedno, zbytek by se zaplnil právě tam a v Čerčanech.
Ne, nechtěli. Ze Sedlčanky na R v Olbramovicích, z Vlašimi na R/Os v Benešově. Tedy pokud to nenahradí busy.
Jak naznačil Plešoun, Sp spíše z Heřmaniček, Střezimíř už by asi byla zbytečná (samozřejmě bych rád Sp Sudoměřice - Praha [wink]).

- potřebujeme expresní spojení Prahy a ČB / Linze ?

Ano, se zastávkami Tábor, Veselí (to je v plánu). Ideálně zastavovat i v Benešově, ale nevozit frekvenci Praha - Benešov. Víc nic, to obslouží rychlíky.

Jak nacpat rychlou vrstvu u Prahy? Sp pojedou jen jako Os Benešov - Heřmaničky s přestupem hrana-hrana od R z Prahy, co bude zastavovat kromě Edenu ještě v Hostivaři a Čerčanech - Sp nahrazen.
Také se to dá udělat tak, že pojedou 2 Os za sebou, první zastaví jen Eden a Hostivař, zbytek projet až za Strančice, pak zastavovat. Os 5 minut později zastaví všude a zapíchne to vr Strančicích.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1745
Registrován: 7-2008

Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 10:59:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přepřahat se nemusí, pokud tu budou jezdit moderní vozidla a to i v nezávislé trakci - bohužel Regionova to není a nikdy nebude, ač právě jezdí pod dráty proto, že je to ekonomicky výhodné. Jiné ten Hurvínek, pardon orchestrion po faceliftu ani nemá. Jinak jsou obě lokálky odsouzeny k zániku. Obávám se, že i tak je už pozdě.

4.ŽELEZNIČNÍ KORIDOR I NA FB! - www.4koridor.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
Davidvrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 12:39:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak ty Sp Praha - Benešov (- Vlašim / Sedlčany) vzaty z plánů Arrivy, určitě ne ve stylu přepřah Bene a vozy řady B nebo Bdp:-)

Podle mě min. ráno do Prahy a odpoledne zpět by nemusel být tak špatný nápad. Každý přestup odrazuje a navíc min. v Olbra těžko přestup hrana-hrana reálně dáme.

Současné spojení Sedlčany - Praha (Anděl): přímý bus 1:15 - 1:20, vlakem 1:45 a navíc s přestupem.

Současné spojení Vlašim - Praha (Roztyly): přímý bus 1:10, vlakem 1:20 - 1:25 s přestupem.

Takže to šanci má, je to otázka času jízdy, ceny a komfortu. To, že v současnosti jezdí Mos ze Sedlčan poloprázdný, neznamená, že to při jiném řešení nemůže být lepší.

*********

K těm Ex: takže u nás budeme stavět Tábor - Veselí - ČB a v Rakousku jako Sp:-)

Jaká tedy bude JD Praha - ČB v GVD 2016 ?
Mop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 749
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 13:24:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaká tedy bude JD Praha - ČB v GVD 2016 ?
Odhaduji 2:10-2:15.

Fotožurnál, toť mé dítko
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9537
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 17:37:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mop, Davidvrt:
S ohledem na to, že minimálně na některých nyní probíhajících stavbách dojde k zavedení projektovaných rychlostí ž v průběhu platnosti GVD 2016, tak si osobně myslím, že se proti SQ o tolik neposuneme.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čínskej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 972
Registrován: 3-2012
Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 19:32:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

takže u nás budeme stavět Tábor - Veselí - ČB
... Velesin - Kaplice - Rybnik - a dale REx...
Anebo varianta dve CB - Pregarten - Linec (nikoli Linez!!!) [wink] V Rybniku to nebude mit smysl, nevyjde pripoj na Lipno...
Mop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 750
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 20:15:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

.. v průběhu platnosti GVD 2016
Ono jde taky o to Kefalín, čo si predstavujete pod takym GVD 2016!
Ja osobne GVD 2016/2017, kdy by melo byt hotove Hostik (mimo)-Votice + Sudo-Plana + Sobeslav-Horusice. JD samozrejme plati pro zmineny Ex zastavujici jen Pha-Be-Ta-Ve-CB.

Fotožurnál, toť mé dítko
R_206
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 718
Registrován: 7-2010
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 00:59:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rakouská strana projevila zájem provozovat lepší vlaky po 196ce, ale někam za Linec. Rovnou oznámili, že tato varianta je jim ukradená a udělají z toho Sp.
Jestli zájem trvá, netuším. Nicměně R 206/207 jsem se něco najezdil, byl to dobře vytíženy vlak. Snad bude obnoven, ideálně s vozy do Švýcarska - když pominu rychlost, je nesmyslné jet do Curychu přes Drážďany.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1927
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 01:43:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Domnívám se, že po dokončení nyní rozpracovaných staveb (= vše kromě toho nejdůležitějšího [happy] ) se koncepčně na té trati ještě nic nezmění, jen se JD rychlíků dostane někam na hranici 2 hodin. Předpokládám, že MD bude mít důležitější starosti o Ex směr Plzeň, jejichž čas by naopak už cca 2016 (17?) s dokončením všeho Beroun mimo - Plzeň ("skoro včetně") mohl přijít, navíc o Praha - ... - Králův Dvůr je zatím tak trochu ne zcela jasno, spíš to vypadá na delší pauzu, jak jsem vyrozuměl z dění. :-(

Ex na 220 mají smysl ve chvíli, kdy se dostane Praha - Tábor na hranici hodinové dojížďky, tj. až po stavbě SuVo (= konec 2018, spolu se Soběslav - Doubí???). Na konkrétní úvahy je v našich podmínkách proto, obávám se, trochu brzy. Ale jo, i bez NeŠe by se JD Praha - ČB (non-stop mimo Tábor) mohla dostat na úroveň cca 100 minut. Pak by asi mohlo mít smysl uvažovat o rychlé vrstvě i na koňce, protože byť zcela nekonkurenceschopná mezi CB a Lincem, mohlo by to být docela dobré (a bez paralelní dálnice) z hlediska celé trasy Praha - Linz (Salzburg). Někde na úrovni 3:30-3:45, prostě Salzburg (ale taky třeba Passau) pod 5 hod.

A nepodceňoval bych ani dříve nevím proč vysmívané "dráty do Velenic". Ona ta pomalá vrstva taky bude muset někam jet, navíc ono se ne nadarmo tudy jezdilo do Vídně - ty 4 hodiny by se udělat daly (Praha - Velenice by byly cca 2 hodiny). Zajímavé by to ale mohlo být hlavně pro nákladní vlaky, neb i přes případné zavedení IC a přes očekávané ponechání Os v cca dnešním rozsahu bude na této dvoukolejce fůůůra volného místa. A sklonově taky OK, takže nakonec by to tudy bylo nejrychlejší možná i do té Bratislavy (teda nechci napovídat nejmenovaným soukromníkům [happy] ).

S tím Švýcarskem to ale nechápu. Já tudy samozřejmě pravidelně jezdil, bo Arlberg je holt Arlberg a ten se musí vidět nejmíň stokrát (no upřímně, vůbec nejhezčí je ale stejně asi až Walensee), ale pro normální lidi...??? Pokud vlakem, tak časově jednoznačně přes Plzeň - Nürnberg - Stuttgart (Schaffhausen / Basilej dle přípojů), a to i ze samotných Budějovic. [happy] Snad leda jako nočník "parazitující" na Walzeru, zejména pokud by ten vlak z Prahy vezl kurzy i např. do Itálie, o čemž však dost pochybuju (byť bych byl rád). Nemyslím, že by Linz + Salzburg byly tak malé cíle, že je třeba k nim ještě něco krkolomně domýšlet "za každou cenu".
Spelcr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 906
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 09:21:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předpokládám, že MD bude mít důležitější starosti o Ex směr Plzeň, jejichž čas by naopak už cca 2016 (17?) s dokončením všeho Beroun mimo - Plzeň ("skoro včetně") mohl přijít, navíc o Praha - ... - Králův Dvůr je zatím tak trochu ne zcela jasno, spíš to vypadá na delší pauzu, jak jsem vyrozuměl z dění. :-(
Beroun se bude dělat příští rok, už je na to i stavební povolení(dával na k i Bugear, tuším na 3.koridoru), aktuálně se vybírá zhotovitel. Bude se začínat právě od zastávky v Králováku.
Pikehead
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1110
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 09:36:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: Do Vídně by to bylo fajn, jen je otázka, na kolik bratru přijde jeden kilometr jízdy po Rakousku. Z trasování vlaku do Splitu, který jel o 5 (?) hodin déle nějakými prdelemi JEN ABY NEMUSEL jet přes Rakousko, bych tipoval, že rozdíl ceny za dopravní cestu mezi Ostblokem a Rakouskem bude stále dost velký.

Jinak naprostý souhlas s využitím trasy na jih, přepravní objemy tam jsou, jen je jaksi polidštit do nějakého (cenově akceptovatelného) produktu. Mohli by rakouští soudruzi zadotovat ty kurzy trochu z brennerského dálničního mýta. [happy]
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3671
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 09:52:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohli by rakouští soudruzi zadotovat ty kurzy trochu z brennerského dálničního mýta
[lol][lol] nezapomínejme, že v minulosti jsme byli součástí jedné říše. A v genech to zůstalo.

Web nejen o stavbě železničních koridorů Rádi přivítáme další spolupracovníky
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4780
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 10:09:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Z.:
takže nakonec by to tudy bylo nejrychlejší možná i do té Bratislavy
Jenže to chce pro cargo i dráty Gänserndorf - Marchegg, které jsou sice v plánu, ale stále se odkládají. A pak to má problém v tom, že nadbytek českých fírů s rakouskou licencí asi taky jen tak nehrozí.

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1887
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 10:24:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé by to ale mohlo být hlavně pro nákladní vlaky, neb i přes případné zavedení IC a přes očekávané ponechání Os v cca dnešním rozsahu bude na této dvoukolejce fůůůra volného místa. A sklonově taky OK
Vzhledem k tomu, že se snad časem dočkáme i Malešického přesmyku, tak by to skutečně mohlo být zajímavé. Každopádně by to odlehčilo úseku Praha-Kolín (- a dál).

nadbytek českých fírů s rakouskou licencí asi taky jen tak nehrozí.
V porovnání s dráty do Marcheggu a jinými akcemi to je spíš detail...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5665
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 11:19:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé by to ale mohlo být hlavně pro nákladní vlaky, neb i přes případné zavedení IC a přes očekávané ponechání Os v cca dnešním rozsahu bude na této dvoukolejce fůůůra volného místa.

Už si to živě představuji. Hodinový takt rychlíků a mezi tím regionovy s cestovní rychlostí 50 km/h namalované tak, že to nepůjde předjet. Podobnost s tratí Kolín - HB - Brno čistě náhodná [angry]

Jenže to chce pro cargo i dráty Gänserndorf - Marchegg, které jsou sice v plánu, ale stále se odkládají.

Dráty z Vídně do Bratislavy už vedou.



nadbytek českých fírů s rakouskou licencí asi taky jen tak nehrozí.
V porovnání s dráty do Marcheggu a jinými akcemi to je spíš detail...


S přístupem Rakušáků k průnikovým strojvedoucím to jako DETAIL opravdu nevidím.

A sklonově taky OK, takže nakonec by to tudy bylo nejrychlejší možná i do té Bratislavy (teda nechci napovídat nejmenovaným soukromníkům [happy] ).

Fakt?
První kopec z Libně do Stránčic.
Druhý kopec z Čerčan do Střezimíře.
Třetí kopec z Dynína do Chotýčan.
Čtvrtý kopec z Budějovic do Trocnova.
Vše 12 promile, takže 1600 tun bez postrku je na hraně u novolokomotiv.
V úseku Ševětín - Absdorf - Hippersdorf je jednokolejka.
Zpět:
První kopec: Ravelsbach (262mnm) - Göpfritz an der Wild (576 mnm) - - > délka pouhých 57 km.
Borovany - Trocnov
Nemanice - Chotýčany
Tábor - Střezimíř
Čerčany - Stránčice.

Kilometricky z Uhříněvsi:
Uhři - MuNuM - Bratislava Nové Mesto - 405 km.
Uhři - ČB - ČV - Wien - Petržalka - BNM - 470 km.

Alespoň Tomáši, kdybys otevřel mapu.
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1388
Registrován: 10-2009

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 12:21:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Dusanh, Spelcr, 1510015:

Ten pojem "házení" je tak krásně všeobecný, že by to možná chtělo v rámci snahy o lepší porozumění rozlišovat svislé kmitání (ovlivněné především kvalitou GPK, tedy s menšími rozdíly mezi jednotlivými typy vozů) a příčné kmitání (za kterým může být jednak opět degradace GPK, ale také nestabilní chod vozidla). Koukal jsem, že některé chytřejší telefony už mají i integrovaný snímač zrychlení, schopný záznamu ve třech směrech. Pokud to někdo máte, svezte se v nějakém vhodně vybraném úseku různými vozy, hoďte mobil na stoleček a pak sem dejte záznam zrychlení a rychlosti z GPS. Dám to po prázdninách nějakému studentovi, ať z toho ve výpočtových metodách udělá spektra a vůbec to nějak statisticky zpracuje, a hyn sa hukáže... :-) Jo a plochá kola, to jsme pak někde úplně jinde...


Ad Petr Šimral:

S přístupem Rakušáků k průnikovým strojvedoucím to jako DETAIL opravdu nevidím.
...máš na mysli to, že fíra pro použití na ÖBB Infra musí umět nich nur Deutsch, sondern auch Österreichisch? :-)

Nemanice - Chotýčany
...a máš na mysli současný kopec, nebo budoucí krpál? :-)

Občas mám dojem, že někteří už žijí ve světě vysokorychlostních železnic, ve světě bez reálné nákladní železniční dopravy. A tam nějakých 12 až 20 promile v podstatě žádný kopec nepředstavuje, bo se dá dle TSI jít až na 35 promile. Vám pak nezbyde než nainstalovat si před pískovací trysky ještě nějaké ofukovací zařízení kolejnic a modlit se za dobrou adhezi a kvalitní geometrickou polohu koleje. A poslouchat pohádky o tom, jak VRT z Prahy do Brna přetáhne rychlou osobní dopravu (tj. jeden pár EC ze současného koridoru každou hodinu) a pro náklady tak vznikne (pravděpodobně nějakým zázrakem) spousta místa na stávající infrastruktuře. Tím ovšem nechci říct, že bych byl proti rychlým spojením v ČR. To ne, naopak jsou potřeba jako sůl. Ale rozhodně to nebude železniční všelék, jak je občas prezentováno...
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 13:00:34    Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas_ct: ten poslední odstavec jsou zlatá slova, která by měli mít ultrašotouši nalepená na vnitřní straně dveří od záchoda, aby si je alespoň 1x denně přečetli!
Podobným univerzálním všelékem na všechny bolesti světa měl být i nacionální socialismus, proletářský internacionalismus a vědecký komunismus...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5516
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 13:12:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

yth,hk: Tak šotouši chtějí novou hračku za státní peníze, no.

A (potisící) : v době, kdy není ani na tunel Praha-Beroun, aby se mohla opravit 171 a mít tam nerušenou hustou příměstskou, nebo se nejspíš nebude dělat tunel obcházející na 220 osmdesátkovou jednokolejnou klikatinu okolo Hluboké, je VRT jen chimérou.

Rozhodně bych dal nejprve přednost modernizaci magistrál a zvícekolejňování okolo velkých měst a řešení velkých uzlů - i pro nákladku.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5667
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 14:05:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemanice - Chotýčany
...a máš na mysli současný kopec, nebo budoucí krpál? :-)


Dá se říci, že obojí.

Normativ hmotnosti by zůstal stejný, akorát do krpálu by se muselo náběhem. Ale zase by tam nepadalo listí :-)

Koukal jsem, že některé chytřejší telefony už mají i integrovaný snímač zrychlení, schopný záznamu ve třech směrech. Pokud to někdo máte, svezte se v nějakém vhodně vybraném úseku různými vozy, hoďte mobil na stoleček a pak sem dejte záznam zrychlení a rychlosti z GPS.

Již nalezeno a vyzkoušeno. A okamžitě po prvním použití omezena rychlost vlaků MTR v úseku Děčín - Kolín na 90 km/h a přes Lysou na 80 km/h. Ale konečně jsme objevili místo, kde se nám na vozech potkávají ložiskové domky s rámem podvozku [angry].

Trať přes Havlobrod byla jen o malý kousíček lepší.
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1389
Registrován: 10-2009

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 14:45:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Petr Šimral:

Již nalezeno a vyzkoušeno.
...tak to dávám [ok] za iniciativu! ;-)

A okamžitě po prvním použití omezena rychlost vlaků MTR v úseku Děčín - Kolín na 90 km/h a přes Lysou na 80 km/h.
Až tak? V tom případě je to i odpověď na otázku Dušana H. a kol., co je příčinou sníženého komfortu osobních vozů na 090. Asi by to chtělo jednou za čas podbít, no...

Ale konečně jsme objevili místo, kde se nám na vozech potkávají ložiskové domky s rámem podvozku.
A tohle by mě zajímalo možná i trochu víc. Kdyžtak dáme někdy řeč. A jen tak na okraj bych si možná i dovolil tipnout, že nalezená místa nebudou příliš vzdálená od míst, kde došlo k vykolejení těch slavných prázdných patrových autovozů, což mělo za následek tu úrodu rychlostníků "R"...
K._A._F.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 5-2013
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 18:27:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doplním obrázky od R 206 o pár dalších míst. Ostatně po nové koleji Tábor - Chotoviny jezdíme od 11.7. a ještě tu není žádná fotka s mašinkou ;-)




K._A._F.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 5-2013
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 18:41:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spelcr
Na Beroun - Králův Dvůr se zpracovává projekt, stavební povolení tedy není.

Dusanh
Přesmyku Libeň - Malešice už si povšimli i v Oficiálním magazínu MČ Praha 9 na straně 7: "Tento záměr se nelíbí obyvatelům bydlícím v okolí železnice ani deváté městské části. (...) Nákladní doprava nepatří do intravilánu města, má být na jeho okraji a devítka už dávno není okrajovou čtvrtí Prahy. Souhlasíme s tím, že stávající železniční trať je třeba rekonstruovat, ale jsme proti stavbě dalších kolejí"
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 910
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 18:51:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tento záměr se nelíbí obyvatelům bydlícím v okolí železnice ani deváté městské části.

Akorát nevím kde nějaké našli. Tam kolem vůbec nic není.

Východní Evropa jste vy.
nnc
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.157.15
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 20:20:23    Odkaz na tento příspěvek  

Pikehead: Pokud se nemýlím, tak rakouští soudruzi dotují z brennerského dálničního mýta tuto ďuru a stejně je to málo...
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1890
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 20:40:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

má být na jeho okraji

Ještě by nám mohli poradit, kudy takovou trať vést... [kladivo]
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1747
Registrován: 7-2008

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 21:25:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak za chvilku to nepůjde nikam, všude bude asfalt a beton, kousek lesa zbude jako skanzen někde u Semil.

4.ŽELEZNIČNÍ KORIDOR I NA FB! - www.4koridor.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1748
Registrován: 7-2008

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 21:30:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě musím říct, že celkem pohledné údolí u Moravče zničila další zrůdnost - po dálnici dráha, ještě dva, tři, čtyři mrakodrapy, vesnice do nich sestěhovat a následně vybombardovat a dílo zkázy bude dokonáno dokonale.

4.ŽELEZNIČNÍ KORIDOR I NA FB! - www.4koridor.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1891
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 21:37:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je holt daň za pokrok. Před 160 lety jistě nějaký Simba senior [wink] lamentoval nad tím, jak lomozící, hřmící a kouřící povozy přinášejí celému kraji akorát tak zkázu a neštěstí...
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1749
Registrován: 7-2008

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 22:11:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dusanh: však ano, žít se v tom sice nedá, budiž dalším pokrokem doprava ala 5.element, bohužel lidstvo je natolik omezené, že místo toho, aby své prostředí vylepšovalo, jen ho zhoršuje a proto budiž mu zkáza brzká.

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)

4.ŽELEZNIČNÍ KORIDOR I NA FB! - www.4koridor.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1928
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 23:32:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral:

Už si to živě představuji. Hodinový takt rychlíků a mezi tím regionovy s cestovní rychlostí 50 km/h namalované tak, že to nepůjde předjet. Podobnost s tratí Kolín - HB - Brno čistě náhodná
Neviděl bych to až tak. Na jihočeském úseku viz ostatně rozsah regionálky již dnes. A nemyslím, že kolem 2018 hrozí (popř. na dlouhou dobu) RN na jednom z nejrychlejších koridorů, spíš jsem schopen si představit obsluhu nějakým tím ZrOs např. přímo z Prahy.
Horší to, samozřejmě, bude do Benešova, ale to je kolem Prahy všude cca stejné.

S přístupem Rakušáků k průnikovým strojvedoucím to jako DETAIL opravdu nevidím.
???

Třetí kopec z Dynína do Chotýčan.
Čtvrtý kopec z Budějovic do Trocnova.
(...)
Borovany - Trocnov
Nemanice - Chotýčany

Error. Já to myslel tak, že by se mělo zadrátovat Veselí - Velenice, ne jezdit kolem Budvaru.


Kilometricky z Uhříněvsi:
Uhři - MuNuM - Bratislava Nové Mesto - 405 km.
Uhři - ČB - ČV - Wien - Petržalka - BNM - 470 km.

Viz výše, takže druhý řádek bez ČB -34 km. To už není snad tak hrozný rozdíl s ohledem na to, že...

Alespoň Tomáši, kdybys otevřel mapu.
...jsem si otevřel hlavně SJŘ (a viděl JD Praha - Břeclav přes den).
Čínskej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 977
Registrován: 3-2012
Odesláno Úterý, 22. července 2014 - 23:54:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Error. Já to myslel tak, že by se mělo zadrátovat Veselí - Velenice, ne jezdit kolem Budvaru.
Souhlas. Kdyz uz vedou draty z CB do CVe, napajecka ve Velenicich je hotova (jen k ni jaksi nevede dratek od E.ONu), tak vydratovat Veseli - Velenice uz je jenom o tom "napichat sloupy a natahnout drat". Zadny "podhrabavani" nadjezdu a jine "voloviny" se tady delat nemusi, dalkovina a peronizace se bude delat tak jako tak... Kdysi jsem nekde cetl, ze 1km "berlinske zdi" stoji stejne jako 1km troleje se sloupama, z tohoto pohledu (a pohledu, ze do trati stejne budu investovat), je ta elektrifikace opravdu za "pakatel". Treba neusetrime a dratu na teto trati se dockame...
P.S.: Do doby, nez vznikne vyse uvedene, tak to ale bude muset jezdit kolem Budvaru a tim padem +34km a dva kopce navic. Tedy nezajimave...
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3129
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 23. července 2014 - 00:17:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@PŠ: Stoupání 12 ‰ bude ještě na dvou kilometrech v úseku Doubí-Myslkovice.

»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4781
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 23. července 2014 - 08:11:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k tomu proč jsem zmiňoval dráty Gänserndorf - Marchegg:
Absdorf-Hippersdorf - Bratislava Nové Město přes Stockerau a Deutsch Wagram měří zhruba 105 km, zatímco přes Tulln a Petržnalku je to zhruba 135 km.

S případnými dráty přes Třeboň (cena střídavé drátizace bez PEÚ byla před časem v ŽM uvedena snad ve výši 8 miliónů kilometr) jsme tak kilometricky šul nul. A rozhodovat budou jiné faktory než vzdálenost, tj. kopce, kapacita a náklady na fíru tranzitujícího skrz Rakousko.

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Lukyy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2562
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 23. července 2014 - 08:14:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár [fotic] z Veselí..




Punk´s not Dead [happy]

Vision Days - Cesta do hlubin punkáčovy duše
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5668
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 23. července 2014 - 10:10:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Error. Já to myslel tak, že by se mělo zadrátovat Veselí - Velenice, ne jezdit kolem Budvaru.

Myslím, že EŽ může dostat nažrat i něčím potřebnějším [rofl]

...jsem si otevřel hlavně SJŘ (a viděl JD Praha - Břeclav přes den).

Do SJŘ má smysl koukat jen na časové polohy osobní dopravy (a i tam raději rezervovaně).

Takové úplně normální bylo:

Děčín: -309
Zohor: - 684
Zohor: okamžitý obrat 42306/42307 + 471
Děčín: + 43

Krásné trasy, co? [vypravci]



Uhři - MuNuM - Bratislava Nové Mesto - 405 km.
Uhři - ČB - ČV - Wien - Petržalka - BNM - 470 km.
Viz výše, takže druhý řádek bez ČB -34 km. To už není snad tak hrozný rozdíl s ohledem na to, že...


Kdybychom byli ještě v Rakousku - Uhersku (a nebo ve Velkoněmecké říši), pak by ta státní hranice a jiné podmínky nebyly překážkou (když by nebyly).
Stále platí, že hranice je hranice, už jenom kvůli pracovním dobám strojvedoucích, opruz zadávání vlaků do různých systémů a tak dále, a tak dále.

Dovedu si představit odklonovou vozbu Praha - Bratislava přes Vídeň, ale to snad jen v případě, že do Břeclavi omylem spadne hodně veliká bomba.

Dále je potřeba si uvědomit, že úsek VnL/Še - ČV - A-H je a bude jednokolejný, tedy spolehlivost povozu mizerná a lze očekávat i dlouhodobé výluky.

@PŠ: Stoupání 12 ‰ bude ještě na dvou kilometrech v úseku Doubí-Myslkovice.

2 km stoupání jsou pod rozlišovací schopnosti moderních lokomotiv [biggrin].

Běžte se podívat do Holandska, jak vozí přes dva tisíce tun po dvaceti promilích v naprosto placaté zemi [vypravci].

A rozhodovat budou jiné faktory než vzdálenost, tj. kopce, kapacita a náklady na fíru tranzitujícího skrz Rakousko.

Ano. A vše z toho je horší než trať přímá.


Máte tam ještě něco?
Mop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 751
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 23. července 2014 - 10:16:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že EŽ může dostat nažrat i něčím potřebnějším
Tak to kazdopadne, ale napr. cim? Ktere trate jsou podle tebe na poradu dne?

Fotožurnál, toť mé dítko
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5669
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 23. července 2014 - 10:32:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to kazdopadne, ale napr. cim? Ktere trate jsou podle tebe na poradu dne?

Rekonstrukce Plzeň - Bulharsko.
Louka - Litvínov.
Prunéřov - Kadań
Plzeň - Česká Kubice st.hr.
Rekonstrukce Děčín - Kolín
Ostrava Kunčice - Valašské Meziříčí - Hulín - Kroměříž
Frýdek - Místek - Český Těšín
Otrokovice - Vizovice
Staré Město - Veselí/Luhačovice
Praha - Kladno Dubí
Praha - Neratovice - MB
Nymburk - MB - MB město - Škoda
Brno - Zastávka u Brna
Hrušovany - Židlochovice
Šakvice - Hustopeče

Ktere trate jsou podle tebe na poradu dne?

Nikoliv na pořadu dne, ale dle mého názoru účelnější než VnL - ČV.
Bdlm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 3-2007

Odesláno Středa, 23. července 2014 - 11:04:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmm.Zajímavej seznam[proud]
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10682
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 23. července 2014 - 11:21:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrušovany - Židlochovice
Šakvice - Hustopeče


Aneb další snížení kapacity tratě Břeclav - Brno (v tomto směru jízdy) mj. pro nákladní dopravu (křížení směrů způsobené vlaky osobními přepravy jedoucími z Brna do Židlochovic/Hustopečí)?

A dost možná také nutnost zahuštění osobní dopravy v (po zrušení žst. Rajhrad, v kombinaci "160 km/h pro expresní vlaky, ale nízká cestovní rychlost Os vlaků způsobená velkou 'hustotou' zastávek") nevyhovujícím úseku Modřice - Hrušovany u Brna (= tak, aby i v mimošpičkovém období byla zajištěna dostatečně četná obsluha jak Židlochovic, tak i Hustopečí)?

Domnívám se, že tato dvojice staveb si příliš nerozumí s názorem "eliminace překážení si osobní dopravy s dopravou nákladní".

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1929
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 23. července 2014 - 13:22:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovedu si představit odklonovou vozbu Praha - Bratislava přes Vídeň, ale to snad jen v případě, že do Břeclavi omylem spadne hodně veliká bomba.

No zajímavý názor. Myslím, že až/jestli vypukne (v jakékoli podobě) Brno, tak ještě budeš ty dráty v Třeboni věšet osobně na noční brigádě. [happy]
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 872
Registrován: 8-2010
Odesláno Středa, 23. července 2014 - 13:31:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad David:

Aneb další snížení kapacity tratě Břeclav - Brno (v tomto směru jízdy) mj. pro nákladní dopravu (křížení směrů způsobené vlaky osobními přepravy jedoucími z Brna do Židlochovic/Hustopečí)?

Ale kdepak, tímto je pouze řečeno za a).

To za b) je pak urychlená výstavba VRT Brno - Vranovice přece...[lol]
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1213
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 23. července 2014 - 15:17:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stále platí, že hranice je hranice, už jenom kvůli pracovním dobám strojvedoucích, opruz zadávání vlaků do různých systémů a tak dále, a tak dále.

Chce si to prostě vzít příklad z letecké dopravy. Nové evropské letecké provozní předpisy jsou nadřazeny zákoníku práce v jednotlivých členských zemích EU. Od roku 2016 bude po problému.

Letové řády, trasy a kapacita vzdušného prostoru nad EU a přilehlými teritorii se řeší centrálně v Bruselu pro celou tuto oblast. O technické a předpisové požadavky na letadla a personál se stará EASA, o řízení letového provozu a management toku EUROCONTROL. Prostě když chcete letět řízený let byť i z Brna do Ostravy, musí být letový plán centrálně schválen v Bruselu, protože by to mohlo omezit jiný let v danou dobu v daním regionu.

I když železnice je od letectví značně odlišná, hlavně co se standardizce týká, některé věci si představit dovedu. A to jsou jednotné pracovní předpisy, bezpečností přestávky atd. jak pro fíry, průvodčí tak obslužný personál. Dovedu si představit i jednodnou tvorbu jízdních řádů a tras pro celou Evropu v jednou jediném systému dostupném všem správcům infrastruktury.

Jediné, co bude ještě desítky let problematické, je centrální řízení provozu, kvůli různým komunikačních a zabezpečovacím systémům po celé Evropě. Centrální řízení (nebo alespoň regionální) bych si dovedl představit tak za 15 let, alespoň na hlavních transevropských tazích.

ERA, která sídlí ve Valenciennes se v současné době stará pouze o implementaci systému ERTMS a tvorbu TSI. To je příliš málo v porovnání s tím, co všechno už řeší v rámci letectví EASA.

Pak se nikdo nemůže divit, že železnice zaostává jak za leteckou, tak silniční dopravou, ačkoliv má velký potenciál redukovat obojí v rozsahu 0 až 1000 km!

Donner au train des idées d'avance...
Spelcr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 907
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 23. července 2014 - 15:51:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No zajímavý názor. Myslím, že až/jestli vypukne (v jakékoli podobě) Brno, tak ještě budeš ty dráty v Třeboni věšet osobně na noční brigádě.
Tak stále to může objet ještě přes Přerov.[wink]
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5670
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 23. července 2014 - 18:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak ještě budeš ty dráty v Třeboni věšet osobně na noční brigádě.

Proč prosím Tě?

Spelcr odhalil možnost odklonu přes Přerov, navíc v takovém případě by se to přežilo i přes České Budějovice.

Chce si to prostě vzít příklad z letecké dopravy. Nové evropské letecké provozní předpisy jsou nadřazeny zákoníku práce v jednotlivých členských zemích EU. Od roku 2016 bude po problému.

Jo pane kolego. O tom se nám železničářům nesní ani v narchistických kroužcích [angry].

Když se podíváte na dění na železnici v Evropě, myslíte si, že by někdo dokázal nařídit alespoň společný dopravní předpis (bez návěstního)? [vypravci]
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1930
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 23. července 2014 - 19:51:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem čekal, koho ten Přerov napadne. To samozřejmě bude odklon první volby, ale pro vlaky co jinudy nemůžou (zejm. Nymburk atd) - ne pro Uhříněves.
A kapacity bude velmi velmi málo - je třeba nepodlehnout příliš lákavým zjednodušením v podobě srovnání jedno-/dvoukolejka.
V Přerově je totiž hodně křížení docela silných směrů, když chcete jet od Prahy na Břeclav a zpět. Navíc v horizontu "kopání v Brně" se dá předpokládat už i nějaká větší část Brno - Přerov, a tedy vlaky směr Brno - Ostrava cca po půlhodině (z tohoto pohledu další komplikace). Kolik je tak různě lichých předjízdných od Třebové po Přerov (dlouhých)? A sudých od Břeclavi po Přerov (co navíc nejsou v perónech)?
Přitom rozsah dopravy Přerov - Třebová bude skoro (= o cca 1-2 rychlíky za hod. méně) stejný, jako dnes Kolín - Třebová, tedy to bude i stejně vypadat.

navíc v takovém případě by se to přežilo i přes České Budějovice.
"Přežije" se samozřejmě všechno. Ale myslím, že zabývat se 226 zkrátka má smysl i přidanou hodnotu. Ostatně nejen na téma odklonů, ale i pro cokoliv s cílem ve Vídni (nebo někde, kam se jede přes Vídeň).

Ale fakt by mě zajímalo, co je v tom Rakousku tak jiné oproti Německu z hlediska "přístupu"?
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5671
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 23. července 2014 - 20:44:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale fakt by mě zajímalo, co je v tom Rakousku tak jiné oproti Německu z hlediska "přístupu"?

Že by Rakušáci?

Výrazně větší buzerace, nařizování nejlépe úplně všeho, lpění na věcech, které nejsou nezbytné (výkonová hmotnost)...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9544
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 23. července 2014 - 20:48:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne že bych drátizaci Veselí n.L. - Č.Velenice řadil někam nahoru v žebříčku priorit. Ale že i dopravce v nákladní dopravě budu podporovat zvrácené dráty Louka - Litvínov nebo zejména Prunéřov - Kadań , to mi hlava nebere.[crazy]

Mop:
Ono jde taky o to Kefalín, čo si predstavujete pod takym GVD 2016!
Ja osobne GVD 2016/2017

Myslím, že nebudu sám, kdo si představí GVD 2015/16 - když tento bude platit po cca 95% doby trvání dotčeného roku 2016.

Rail2005:
Jediné, co bude ještě desítky let problematické, je centrální řízení provozu, kvůli různým komunikačních a zabezpečovacím systémům po celé Evropě. Centrální řízení (nebo alespoň regionální) bych si dovedl představit tak za 15 let, alespoň na hlavních transevropských tazích.
To nestačí 2x CDP? Chápu to správně jako jeden mrakodrap někde v Římě, Paříži, Bruseli, odkud se bude řídit půlka EU? [coze][crazy] Já doufám, že to chápu špatně.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3130
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 23. července 2014 - 20:54:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

i nějaká větší část Brno - Přerov, a tedy vlaky směr Brno - Ostrava cca po půlhodině
To je dost odvážné tvrzení. Pochybuji, že by tohle brněnský uzel zvládl (zvlášť pokud to bude ve fázi, kdy už se bude chtít jezdit Zlín).

Mimochodem teď někdy měla být hotová SP na Přerov-Brno, ví se už, jak dopadla? Odpověď když tak v koridorech, ať to tady neplevelíme.

»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5672
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 23. července 2014 - 21:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Hroch: Ale že i dopravce v nákladní dopravě budu podporovat zvrácené dráty Louka - Litvínov nebo zejména Prunéřov - Kadań , to mi hlava nebere.

A co má co společného nákladní doprava s uzavřením uceleného ramene linky, kde schází opravdu poslední míle?
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1216
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 23. července 2014 - 21:49:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: V rámci republiky je 2x CDP docela dobrý počátek, ale kolik takových musí být třeba v Německu na tu jejich rozlohu území?

Chápete docela dobře. Brzy budou v Evropě pouze 3 možná 4 stanoviště řízení letového provozu - myšleno pro vrchní vzdušný prostor (to nejbližší ve Vídni, které bude řídit většinu ČR a celou východní a jihovýchodní Evropu) a něco podobného bych rád viděl jednou i na železnici.

Donner au train des idées d'avance...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10684
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 23. července 2014 - 23:14:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Šimral:

uzavřením uceleného ramene linky, kde schází opravdu poslední míle?
Ano, to je případ např. elektrizace Louka u Litvínova - Litvínov.
Naopak (ve vašem seznamu rovněž obsažená) elektrizace Brno - Zastávka je přesným opakem "rozestavění něčeho, co aby mělo plné využití, bude muset být 'čímsi' doplněno i na navazujících 80 (!) kilometrech".

Položím vám otázku, kterou pokládám každému, kdo se vyjádří, že Elektrizace Brno - Zastávka je podle něj (více či méně) smysluplnou stavbou: Jaké provozní řešení byste po dokončení stavby považoval za logické?

Zdvojnásobit po celý den (včetně víkendů) počet vlakových spojů tak, aby jezdily jednak ryze zastávkové "EOs" Brno - Zastávka a jednak "pásmové MSp/MOs (z Brna do Zastávky zrychleně a dále do Náměště/Třebíče/Jihlavy již všudezastavující)?

Anebo "natvrdo" zavést přestup mezi "EOs" a "MOs" v Zastávce?

Popřípadě - pokud kombinace obou výše uvedených variant, tak ve kterých obdobích (tzn. ranní/odpolední špička vs. dopolední sedlo vs. večerní hodiny a víkendy) by bylo logické aplikovat první z uvedených možností a kdy druhou?

Děkuji za odpověď.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8127
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. července 2014 - 00:06:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Myslím, že nebudu sám, kdo si představí GVD 2015/16
To rozhodně nebudeš - udělej si čárky za mě a za Penika... [wink]
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1932
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. července 2014 - 01:33:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail 2005: Myslím, že není nutné dovádět to až do těchto "konců". Už proto, že to není možné - s jinými ZZ se pojí neoddělitelně také jiné provozní předpisy a zvyklosti. ETCS/ERTMS to taky nikdy nevyřeší, jen vytvoří poněkud univerzální interface = bude pro fíry (jezdící mezinárodně) přehledněji říkat, kam až smějí jet a jak. Ale celá ta široká problematika typu, "kam až mu to můžeme povolit a kdy, s jakými omezeními" (a z toho plynoucí jiné výsledky úvah typu "jak bude nejefektivnější vyřešit tady tuhle skrumáž"), to je a bude národně specifické.
Na evropské úrovni by dávala smysl spíš vrstva taktického řízení, tj. (lepší) koordinace tvorby GVD (ve smyslu časových poloh, ale taky třeba tras - zohledňující například v mezinárodním měřítku úzká hrdla sítě atd) a nebo cosi jako "objednávka přeshraničních linek", popř. rámcová koordinace (nebo spíš popis jejích pravidel pro konkrétní území a vytvoření "krátkých" vzájemných kontaktů operativní úrovně) pro provozní poruchy (a nebo výluky).
Nevidím žádný důvod, proč by musela celá trať z Terstu do Hamburku být "řízena" (ve smyslu ovládání ZZ) např. z Frankfurtu (nebo Prahy, Grazu atd).

David: A počítá se i názor, že je to sice v té první fázi celkem na pytel, ale výhodou stavby je především ta dvoukolejka a vyšší rychlost a přitom je rozumné postavit sloupy a dráty už rovnou? Aneb že cílovým stavem by měla být elektřina až do Jihlavy (+ Ivančic)?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10685
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 24. července 2014 - 01:58:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A počítá se i názor, že je to sice v té první fázi celkem na pytel, ale výhodou stavby je především ta dvoukolejka a vyšší rychlost a přitom je rozumné postavit sloupy a dráty už rovnou? Aneb že cílovým stavem by měla být elektřina až do Jihlavy (+ Ivančic)?

S tímto názorem by bylo v souladu, pokud by v seznamu napsaném panem P. Š. bylo uvedeno "Brno - Jihlava", nikoliv "Brno - Zastávka u Brna".

P. S. "Ta dvoukolejka" je přidanou hodnotou jen v polovině dotčeného úseku; otázka, co je "rozumné postavit rovnou", je spekulativní (např. v Rakousku byla zprovozněná část Koralmbahn v úseku Werndorf - Wettmannstätten ponechána prozatím bez drátů, protože ty tam ještě dlouho nebudou potřeba), zejména v ohledu, že "ne rovnou" nemají být zřízeny takové provozně praktické věci jako 0. SK v Zastávce; nebo v žst. Střelice mimoúrovňové křížení směru Zastávka - Brno se směrem Brno - Moravské Bránice (aby se pak nestalo, že za 10 - 20 let, kdy by případně měly dráty dojít přes celou t-240 až do Jihlavy, by tak jako tak bylo nutné přestavovat "kdysi nevhodně přebudovaný" příměstský úsek u Brna. A hlavně je důležité mít na zřeteli, jak dlouho má ta "první etapa" jaksi trvat. Ale to jen tak na okraj; více sem stejně nepatří.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3670
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. července 2014 - 02:47:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail2005: To, čo popisujete je naprosto zbytočné. Operatívne riadenie železnice je podstatne viac o mikromenežmente než riadenie "otvoreného neba". Neuralgickým bodom leteckej dopravy sú letiská, a to má dispečing každé svoj. Takže vlastne navrhujete, aby sme mali na Európu 3-4 "dozorne autoblokov" a potom v každej stanici výpravcu [biggrin]

Inak je potom podstatné to čo píše p. Záruba. Aby boli jednotné rozhrania, medzinárodná výmena dát a aby nebol problém (v prípade, že má dopravca zaistené všetky náležitosti) ad-hoc objednávať vlaky naprieč Európou.
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1218
Registrován: 11-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. července 2014 - 09:35:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba, Asdf:

To centrální řízení by byla jen třešnička na dortu, žádající si obrovské investice do homogenizace infrastruktury. Ale ten globální management v oblasti plánování by nebyl od věci.

Kdyby to opravdu tak fungovalo, tak tu nebude moci třeba ROPID vyvádět taková zvěrstva, jako že zadělá všechny tratě okolo Prahy Os. On by sice dal návrh, ale v Bruselu by mu řekli, sorry, ta trasa v xx:11 skrze bod ABC musí zůstat volná pro NEx v relaci Timisoara - Hamburg. Zamítá se.

Ten centrální plánovací systém musí mít pochopitelně dostatek dat o rychlostních a sklonových profilech tratí, zabezpečovacím zařízení a návěstních předpisech a dalších nezbytných věcech.

Donner au train des idées d'avance...
Pikehead
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1111
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. července 2014 - 13:26:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To zní jako další iluze o tom, že státní plánování vše vyřeší, a čím větší a rozežranější stát, tím to lépe půjde.

Tento přístup prokázal svou efektivitu u úloh typu holocaust. U subtilnějších témat jako je zefektivnění dopravy jsme například neviděli ani harmonizaci mýtných systémů v ES, které jsou mnohem zásadnější problém než Vaše trasa pro neexistující vlak. Podobně na kolejích je "řešení" kočkopes ETCS, jehož mobilní část stojí až 30% ceny vozidla, což určitě pomáhá jak rozšíření standardu, tak konkurenceschopnosti železniční dopravy... A k tomu, jak se zde ukazuje, je "train control" jen jedním z problémů interoperability, přičemž ty ostatní problémy nejeví známky pokusů o harmonizaci či zjednodušení (viz historky o OeBB zde).

No ale k tomu ROPIDu - GVD se konstruuje každý boží rok, na MD bude činnost v oblasti nákladní dopravy předstírat bratru 20 darmožroutů a nepodceňoval bych ani lobbovací schopnosti samotných soukromníků (nemluvě o ČDC)... Zkusme to nejprve lokálně, soudruzi...
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1391
Registrován: 10-2009

Odesláno Čtvrtek, 24. července 2014 - 13:54:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pikehead:
To zní jako další iluze o tom, že státní plánování vše vyřeší...
Však ano, vždyť na tomto systému je postavená celá EU. Plánovací období 2014-2020 sice není přímo pětiletka, ale podobnost je tu určitě jen čistě náhodná...

Ad Rail2005:
Ten centrální plánovací systém musí mít pochopitelně dostatek dat o rychlostních a sklonových profilech tratí, zabezpečovacím zařízení a návěstních předpisech a dalších nezbytných věcech.
...ještě bych tam doplnil, že AKTUÁLNÍCH dat a že to nesmí řídit BLBEC, nejlépe naprosto neznalý místních poměrů. A vzhledem k tomu, že na centralizované evropské úrovni je výskyt takového individua velmi pravděpodobný, tak bych byl s takovým řešením velmi opatrný...
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8130
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. července 2014 - 14:04:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail: tak tu nebude moci třeba ROPID vyvádět taková zvěrstva, jako že zadělá všechny tratě okolo Prahy Os
Takže jako zrušíme pražský příměsto? Za to Tě asi pražské obyvatelstvo (= voličstvo) pošle do prdele i s centrálním řízením z Brusele.