K-report
 

Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 13. 11. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Tratě Jizerských hor a Frýdlantska » Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 13. 11. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4042
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 17:46:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Objednávka dálkové autobusové dopravy v rámci systému jednotné veřejné dopravy by jistě v některých relacích smysl měla. A není úplně pravda, že MD takovou možnost do budoucna nepřipouští. Minimálně v rámci připravovaných strategických materiálů se v připomínkovém řízení již taková možnost objevila ke zvážení.
Zkuste tento odkaz:Zelená kniha koncepce veřejné dopravy
a na svých přijímačích si nalaďte stranu 17.
Takže abychom tomu ministerstvu nenasazovali psí hlavu trošku zbytečně. Samozřejmě, zatím je to jen podklad pro diskuzi, ke kterému se vyjadřují všichni kompetentní připomínkovatelé (včetně např. objednatelů regionální dopravy a krajů), uvidíme jak zrovna tento záměr dopadne po připomínkovém řízení.
A jestli bude žlutý rozrušen? Tak já předpokládám, že taková nová linka by byla řádně vysoutěžena (v silniční dopravě, na rozdíl od drážní, nelze v takovém rozsahu provozu užít přímé zadání), tudíž žlutý se zúčastní soutěže, ta skončí nějakým výsledkem a jen těžko si bude moci stěžovat, pokud čestně prohraje s někým lepším. Anebo k plné své spokojenosti zvítězí.
PS: Jinak třeba připomínka jednoho připomínkovatele, kterého shodou okolností a náhod trošku znám[happy], směřovala u tohoto tématu k tomu, že výběr relací je příliš úzký a bylo by vhodné zvážit i jiné, kde konkurenceschopnost dálkové železnice nízká a bylo by vhodné i zde se zabývat objednávkou autobusové dopravy, typicky Praha - Krkonoše nebo Praha - Písek (a jistě by se našlo i mnoho dalších). A prosím pozor, neplést pojem "objednaná linka" s pojmem "dotovaná linka".

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6003
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 18:36:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A prosím pozor, neplést pojem "objednaná linka" s pojmem "dotovaná linka".

Já bych jen doplnil, že by asi bylo rozumné do podmínek soutěže dát povinnost jezdit i za celorepublikový tarif, tedy v dnešním podání za tarif ČD.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1953
Registrován: 8-2012
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 18:53:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono se do smluv dá dát cokoli, když to zaplatíš...
P.S. Hlavně by tam měly platit režimky, ubylo by 90% nesouhlasných ohlasů [happy]
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4043
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 19:12:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral: Pokud se nepletu, tak v odkazovaném dokumentu je tato otázka též někde diskutována. MD směřuje skutečně k tarifu ČD, já osobně bych preferoval spíše vznik národního koordinátora a jeho národního tarifu ... už jen proto, aby nám tu (čistě teoreticky) po všech těch soutěžích nezbyl z dopravce ČD jen ten tarif[happy] (což by trošku připomínalo stávající situaci firmy OREDO v Královéhradeckém kraji[biggrin]).

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.7.142
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 19:27:27    Odkaz na tento příspěvek  

Máte pocit, že vás někdo chce trestat?

minimálně jsem spadnul do nějaké nehezké škatulky ve Vaší mysli a co tam se mnou budete dělat, to už netuším... ale jak to vidím v jiných případech, nic hezkého mě nečeká [happy]

Heleďte se, vy jste se sem naplavil bůhvíodkud, tak nemůžete tušit, jak vypadala bus doprava Lbc-Praha před nástupem Student Agency,

vím docela dobře, jak vypadal jízdní řád na této trase dříve a asi to nebylo už vůbec ideální
nicméně si myslím, že mě nemůžete, byť jste jistě nejchytřejší, zbavovat toho, abych někde napsal, že preferuji to, abych měl možnost dopravy, kdy potřebuji a raději oželím zadarmo kávu a noviny.
Kdybych já Vám doporučil, abyste se vyjadřoval pouze k tomu, co jste zažil, viděl, kde jste dělal (tedy kde jste "naplavenina"), tak Vám zas tak moc témat asi nezbyde...


Busy Liberec-Praha ale nejsou dotovaná doprava, takže to je mimoběžný argument.

to možná ano, nicméně já tvrdím, že není dobře, že doprava mezi Libercem a Prahou *(a třeba i Jabloncem a Prahou) není ve státním zájmu, když ten zájem je mezi třeba Krnovem a Olomoucí, jen proto, že tam někdo někdy před mnoha lety postavil koleje.



* ano, o spojení vlakem s přestupem v Turnově prosím vím, nicméně raději využiji přestup bus x bus v Turnově či Boleslavi, když holt není dopravce, který by uměl pokrýt přepravní potřebu, která vznikla "hekticky"

Nějak jsem z vašeho vystupování ovšem pořád nepochopil, jestli je to dobře nebo špatně. Bylo by to dobře, ale kdyby to bylo Žlutozlo, bylo by to špatně?

několikrát jsem na krepu o tom psal, můžete hledat. Jen mi prosím nevkládejte do úst (prosím vyjmout ze škatulky [wink]) něco, co jsem neřekl "žlutozlo a podobně". Pokud bude daný dopravce zajišťovat dopravu (resp bude objednaná) tak, aby potencionální cestující nebyl z 50% odmítnut (ano, zhruba takovouto mám bilanci), když potřebuje někam jet a jízdní řád to teoreticky nabízí, ať si má barvu, jakou chce. Samozřejmě i tak mohu mít nějaké subjektivní pocity z dané služby a jen kvůli žluté barvě nebudou automaticky na 100% kladné

a na svých přijímačích si nalaďte stranu 17.

četl jsem, ale myslím, že to je jen mytí rukou, aby se neřeklo...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.7.142
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 19:29:06    Odkaz na tento příspěvek  

Tak, a můžeme si dát trojitýho odpíchnutýho hanuliaka ještě jednou.

dobrá hláška [ok]
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1063
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 19:30:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autobusy jsou komerční záležitost. Jestli se vám na tom něco nelíbí, můžete lobovat za
a) jednoduchou změnu zákona (a složitou změnu mentality ministerských úředníků, kteří ve shodě se šotoušky považují autobus a nedejbože soukromého dopravce a nedejbože StudentAgency za zplozence pekla);
b) vyhození cca 100 miliard korun na výstavbu vysokorychlostní tratě 5. koridoru imeni Milana Hanuliaka in memoriam.
... Ano, ani mě to nepřipadá ideální, ale tak to holt soudruzi na MD nastavili, zatímco vy se nesmyslně snažíte obvinit někoho jiného.


Za prvé mi nepřipadá, že by pan Nechic tady obviňoval "někoho jiného". Celá debata se tady začala točit okolo sci-fi či pohádkového příběhu o V.-tém koridoru.
Že stávající stav má jisté nevýhody a překážky, o tom nemůže být řeč. Po SA nikdo nemůže chtít, aby převzali roli státu a objednávali ZDO vč. spojů ve 4 ráno (pozdě večer už ale jezdí - a světe div se, obsazenost okolo 30ti lidí je slušná, uvážíme-li, že někteří škarohlídi tady prorokovali "5 ožralů"). SA se chová komerčně a nepotřebuje ve špičkách, které mají vydělávat, posilovat tak, aby zbylo 30% volných míst pro případ, že bude ten den cestovat skupina.

Takže debata může vesele sklouznout k Vašim bodům "a" a "b".

Bod "a" jsme si již vysvětlili. MD autobusy objednávat nechce. (A jeden z argumentů, které jsem z několika stran slyšel, byl "vždyť vono by se ukázalo, že autobusy jsou lepší/levnější jak vlaky a co by pak z rychlíků zbylo"... No, něco na tom bude. Nechť si ale každý sám srovná, na kolik se s takovým argumentem lze smířit.)

A bod "b" lze vnímat různými úhly pohledu:
Optikou dnešního stavu je třeba se ptát, proč by stát měl vyhodit "100 miliard" za trať, která povede k nutnosti dotovat expresní vlaky, když cca 90% přepravních potřeb odvezou autobusy (a IAD), což stát nic nestojí??
Druhý úhel pohledu ale může být - proč se stát obecně stará o rozkvět infrastruktury pro potřeby individuální dopravy a veškerá politika směřující k podpoře veřejné dopravy jsou jen bohapusté kecy?? K čemu tedy jsou všelijak barevné knihy státu či EU, ve kterých se zdůrazňuje důležitost železnice, když vlastně všechno podstatné lze zajistit i bez ní?

Takže se objednaj busy: Liberec - Praha, Liberec - Turnov, Liberec - Boleslav atd. Kolik jich to vlastně bude? Nebude to pak stát náhodou stejně jako ten vlak?
Budoucí čas je použit ve Vašem případě lehce nevhodně. Ale hypoteticky - ne, nebude stát to víc než vlak, protože kdyby se objednal stávající rozsah autobusové dopravy (tj. dálkové linky PHA - MB - MH/JC/Jizerky/Krkonoše; PHA - JN, PHA - LB) státem na základě výběrového řízení, tak by se zjistilo, že dotace bude okolo nuly. Takže čistě hypoteticky, kdyby se rychlíky na 070 neobjednaly, tak by autobusy mohly jezdit po půlhodině i přes noc a ještě by zbylo. Ale to je pohled čistě "přes prachy".

já osobně bych preferoval spíše vznik národního koordinátora a jeho národního tarifu
S tím souhlas, ale já nemám žádný problém s tím, aby stát (MD/národní organizátor) v prvním kroku převzal TR10 a aby z In-karty udělali národní kartu.
Národní tarif ani nemusí nijak bránit rozkvětu všelijakých zahrádek slev...

Ale proč se snažit? Už několikátý rok slyším na konferencích jen myšlenku či spíše řečnickou otázku z MD: "Chceme jednu jízdenku, nebo jednu cenu?" (Jak dlouho se budeme na toto ptát? A bude se někdy někdo kompetentní zabývat odpovědí?)

nicméně já tvrdím, že není dobře, že doprava mezi Libercem a Prahou *(a třeba i Jabloncem a Prahou) není ve státním zájmu, když ten zájem je mezi třeba Krnovem a Olomoucí, jen proto, že tam někdo někdy před mnoha lety postavil koleje
[ok][kladivo]

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1714
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 19:57:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jen proto, že tam někdo někdy před mnoha lety postavil koleje

Je třeba pochopit, že "státním zájmem" není nějaká bohulibá veřejná doprava, nýbrž prolití maxima kořistních peněz skrz osvědčený penězovod "ČD a.s." - proto je potřeba dělat vše (od účelového zmrzačení zákona po konkrétní rozhodování), aby se "ministerskými penězi" ani v náznaku neplýtvalo placením čehokoli jiného, obzvláště pak čehokoli rozumného.


proč se stát obecně stará o rozkvět infrastruktury pro potřeby individuální dopravy a veškerá politika směřující k podpoře veřejné dopravy jsou jen bohapusté kecy??

Naštěstí "infrastruktura pro potřeby individuální dopravy" je i infrastrukturou pro potřeby veřejné neželezniční dopravy, která se pak (k nelibosti mnohých) někde dokáže uživit i bez státních dotací do svého provozu.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1956
Registrován: 8-2012
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 19:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč se stát obecně stará o rozkvět infrastruktury pro potřeby individuální dopravy
Právě proto, že po ní lze provozovat individuální dopravu. Nechápu, co je na tom nepochopitelného. (Pravidelným uživatelem železnice je 5% obyvatelstva, občasným 15%. Osmdesáti procentům obyvatel je dění na železnici u rekta. NEuživatelem silnice není nikdo.) Silniční infrastruktura má prostě za stejné nebo menší peníze daleko větší společenský a také ekonomický dopad.
Ano, veškeré politiky "podpory veřejné dopravy" jsou zaplaťpánbůh bullshit. Sám to zmiňujete - do 5. koridoru by zahučelo 100 miliard a pak se to stejně muselo 110 Kč/oblíbený vlkm dotovat. Naopak, individuální motorista platí zhruba 0,80 Kč/km jen ve spotřební dani z benzínu. Tyhle lidi by si měli všichni ultrašotouši rozmazlovat a ne jim hrozit pěstičkama - jsou to oni, kdo jim platí jejich koníčka.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1065
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 20:20:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě proto, že po ní lze provozovat individuální dopravu. Nechápu, co je na tom nepochopitelného
Silniční infrastruktura má prostě za stejné nebo menší peníze daleko větší společenský a také ekonomický dopad.

Aby nedošlo k nedorozumění - já nikde netvrdím, že se nemá investovat do infrastruktury pro potřeby "společenského rozvoje". Ale v mnoha případech by se o společenském přínosu dalo polemizovat. (Tak např. proč stavíme nové silnice v době, kdy se neumíme postarat ani o ty "staré"?? Ale jestliže nyní jsme nyní tématicky "mimo mísu", tak rozvinutím debaty na toto téma bychom byli zcela "mimo onu místnost"...)

Celé to je o tom, jakou dopravní politiku stát chce mít. Chceme podporovat veřejnou dopravu, protože "je ekologická", "protože je levnější při zohlednění externalit" (atd.)? Fajn, pak v prvé řadě hledejme cesty pro podporu toho, co má být páteří této dopravy. (Tím neříkám, že V. koridor by měl být nějak vysoko v prioritách celostátní dopravní politiky. Ale úplná blbost to ve srovnání s vyhozenými penězi za elektrifikaci kdejaké lokálky taky není!)

No a nebo si pojďme na férovku říct, že priorita je IAD (protože drtivá většina obyvatel jí využívá a jsou to voliči) a pak se tedy z vysoka vys..me na jakékoliv investice do "drahé veřejné dopravy". Než to ale uděláme, položme si otázku, zda by podíl veřejné dopravy na trhu nemohl být větší, kdyby její stav (infra, vozidla, služby, tarif) byl lepší?

Jak to vidím já, tak EU, potažmo stát dneska jen alibisticky v různobarevných knihách plácá o podpoře veřejné dopravy s cílem "blaha pro národ a ekologii", ale ve skutečnosti je pravdou spíš:
že "státním zájmem" není nějaká bohulibá veřejná doprava, nýbrž prolití maxima kořistních peněz a nemusí jít jen o Černou díru. Takových penězovodů je víc...

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1766
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 20:25:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aby stát (MD/národní organizátor) v prvním kroku převzal TR10 a aby z In-karty udělali národní kartu

No to je pěkná kosočtvercovina. V TR 10 a SPPO se nevyznají ani zaměstnanci, natož cestující.... Národní tarif musí být jednoduchý a jasný pro všechny. Dopravci si pak můžou vytvářet další přehršel slev pro svojí potřebu.

Silniční infrastruktura má prostě za stejné nebo menší peníze daleko větší společenský a také ekonomický dopad.

Ale nikde není řečeno, že řádným rozvojem železnice nezíská železnice mraky cestujících. Ale ten rozvoj musí být pořádný a nesmějí se dělat podivné rekonstrukce.

[pozor] Upozorňuji, že se moje názory nemusí shodovat se stanovisky SŽDC s.o. Jedná se pouze o názor obyčejné fyzické osoby. [pozor]
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1958
Registrován: 8-2012
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 20:38:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

priorita je IAD (protože drtivá většina obyvatel jí využívá a jsou to voliči) a pak se tedy z vysoka vys..me na jakékoliv investice do "drahé veřejné dopravy"
Víte, že existují také jiné barvy než černá a bílá? Hele, já bych byl s aktuálním stavem, kdy je železnice výrazně přeplácená s ohledem na její skutečný dopravní význam, ale na silniční dopravu pořád ještě dost zbyde, spokojen a raději bych netlačil na pilu a moc do toho nešťoural, co vy na to?
zda by podíl veřejné dopravy na trhu nemohl být větší, kdyby její stav (infra, vozidla, služby, tarif) byl lepší?
Šotouši si obvykle berou rádi do úst Švýcarsko (aniž by chápali fundamentální rozdíly ČR) jako absolutní modlu, že? Tak dálnic tam mají 43 km na 1000 km2. (Česká republika? 7 km na 1000 km2.) Ještě jednou říkám: byl bych rád za to, co je, a snažil se dnešní podíl udržet (ale to holt chce třeba... integrovat pseudorychlíky do IDOLu, že).
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4044
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 20:47:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď už to tu ale začíná opravdu hodně utíkat od Jizerek a Frýdlantska....

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
J.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.126.162
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 20:48:47    Odkaz na tento příspěvek  

Jednou jsem taklhe z Prahy do Lbc jel a pokud si člověk tu cestu dokáže naplánovat, tak to rozhodně není za 200,- KČ, ale mnohem méně. Kdyby se cesta z Prahy do Turnova zkrátila pod 1 hodinu, jak bylo slibováno, tak by to bylo hned mnohem veselejší....
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1960
Registrován: 8-2012
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 20:50:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a pokud si člověk tu cestu dokáže naplánovat
...tak si nepochybně dokáže naplánovat i cestu autobusem, ne?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1066
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 21:04:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to je pěkná kosočtvercovina. V TR 10 a SPPO se nevyznají ani zaměstnanci, natož cestující...
Ono lze vycházet pro začátek z jednoduchých principů: základní jízdné, zákaznické slevy 25, 50 (a příp. 100, to ovšem pokud možno v duchu "all inclusive" jízdenky na všecko v rámi veřejné dopravy) a zákonné slevy. Je to dostatečně jednoduché?

Víte, že existují také jiné barvy než černá a bílá?
Jo, hodně se tu probírá modrá a žlutá. A není to tak dávno, co měli někteří nějaký problém se zelenou...

já bych byl s aktuálním stavem, kdy je železnice výrazně přeplácená s ohledem na její skutečný dopravní význam, ale na silniční dopravu pořád ještě dost zbyde, spokojen a raději bych netlačil na pilu a moc do toho nešťoural, co vy na to?
Já tedy spokojen se stavem, kdy se hrnou peníze do kravin typu "dráty na lokálku" (naposledy mě na toto téma "pobavila" Železnice Desná) nebo typu "držme koleje do každé díry světa, protože nám je předci postavili" spokojen nejsem. A co se týče spojení Praha - Liberec, celkem bych uvítal alespoň low-cost verzi, jak ji popsal někde TZ (už nevím, zda tady nebo ve vedlejší místnosti). Ani ne kvůli davům v této relaci (ty zůstanou u "Zábavy a Relaxu"), ale alespoň kvůli udržitelnému rozvoji toho, co je. (Protože jinak se může za pár desítek let stát i trať 070 těžko udržitelnou lokálkou.)

Šotouši si obvykle berou rádi do úst Švýcarsko (aniž by chápali fundamentální rozdíly ČR) jako absolutní modlu, že?
V lecčems může být Švýcarsko pro nás vzorem, ale nejsem fanoušek jeho věrného kopírování na půdě Česka. Už na škole jsem ze srandy říkal: "Pokud chceme kopírovat Švýcarsko, tak nejprve si postavme "čtyřtisícovky", ať máme v první řadě srovnatelné podmínky."

Ještě jednou říkám: byl bych rád za to, co je, a snažil se dnešní podíl udržet
To se shodneme, ale udržení stávajícího nejde opřít o "podstatu minulosti", když se vše kolem vyvíjí.

ale to holt chce třeba... integrovat pseudorychlíky do IDOLu, že
Jo, ale nejsem kolovrátek - opakovat se nebudu a nic nového k tématu nemám.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1715
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 21:08:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fajn, pak v prvé řadě hledejme cesty pro podporu toho, co má být páteří této dopravy.

Jde vám o "páteř" z hlediska funkčnosti (což je pro relaci Lbc-Pha, stejně jako pro řadu jiných, autobus) nebo o páteř ideologickou (gumová kola fuj, já chci vláček a basta) ?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1067
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 21:19:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jde vám o "páteř" z hlediska funkčnosti (což je pro relaci Lbc-Pha, stejně jako pro řadu jiných, autobus) nebo o páteř ideologickou
Mně jde o páteř z hlediska funkčnosti. Jestli to má být vlak nebo autobus, to je otázka z velké části politická, protože "odborné ideologie" se rozcházejí podle toho, zda se na to díváme optikou peněz, ekologie, komfortu...

Já osobně bych v této relaci vlaku fandil (ze subjektivních důvodů) a přijde mi značně zjednodušené tvrdit, že "silnice nic nestojí" (protože už je - jako by snad vyrostla na louce sama od sebe), zatímco se železnicí již počítat nebudeme (smůla - ale nadávejme císařpánovi, může za to on).
Ale nejsem šototerorista. Pokud se stát postará o to, abych před cestou do Prahy měl jistotu, že pojedu jako člověk (a ne jako zoufalec s přestupy a dvakrát tak dlouho), pak tu hoďku vydržím klidně v autobuse.[wink]

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Prochor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 21:55:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem asi hloupej, ale proč tu někteří nepřejí koridor vlakový Praha-Liberec. Podle nich stačí pouze autobus. Proč tedy třeba Budějovice si zaslouží dálnici i budovaný nový koridor, proč žel.koridor do Plzně a dálnice také. Tak nevím, co povídáte o tom, že do Liberce stačí pouze bus. Já osobně bych raději jezdil vlakem, než-li autobusem.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1717
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 22:43:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem asi hloupej, ale proč tu někteří nepřejí koridor vlakový Praha-Liberec

Třeba proto, že by to bylo zcela zbytečné vyhození stovky/stovek miliard Kč s výsledkem časově stejné dopravy jako už nyní je, ovšem proti dnešku ještě s nutností každoročních miliardových dotací na provoz. Jen proto, aby pár (censored) mělo "dobrý pocit", že dopravní prostředek má kovová kola místo gumových.


Proč tedy třeba Budějovice si zaslouží dálnici i budovaný nový koridor, proč žel.koridor do Plzně a dálnice také.

Tam se staví železniční koridory kvůli osobní dopravě s jednohodinovou jízdní dobou do jediného místa ???


Já osobně bych raději jezdil vlakem, než-li autobusem

Tož si ze svého zaplaťte železniční trať určenou pro tuto vaší potěchu a pak ještě plaťte (taktéž ze svého) provoz vlaků na ní. Možná vám pak dojde, že je v tom nějaký ten "drobný rozdíl" proti hraní si s vláčky či čárání čar do mapy.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8658
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 22:53:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jde vám o "páteř" z hlediska funkčnosti (což je pro relaci Lbc-Pha, stejně jako pro řadu jiných, autobus)"

Pokud je to po silnici, tj. se všema nectnostma silniční dopravy což je a bude zejména postávání v kolonách při opravách/bouračkách a ve špičky, tak to bude jednoznačně IAD. Protože bus nemá prakticky žádnou přidanou hodnotu - tím autem aspoň můžu jet jinudy, otočit to, zapíchnout u pumpy nebo hospody atd.. Nebo jaká je motivace k jetí po tý samý dopravní cestě, ale pomalejc, daleko míň operativnějc a mnohdy srovnatelně draho?
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1964
Registrován: 8-2012
Odesláno Úterý, 11. listopadu 2014 - 22:58:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč tu někteří nepřejí koridor vlakový Praha-Liberec
Asi proto, že to nejsou tak tupí dementi, aby si mysleli, že "peníze jsou" a vznikají zřízením rozpočtové položky? Jistě, taky by tu mohla být letecká linka s A380 a vodní kanál "Jizera-Nisa-Bobr" se vznášedly, ale kdo to zaplatí? Ti co tu plácají "bych raději", "chtěl bych" nebo typické šotoušské "by se vyplatilo"?
milan.hanuliak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 12-2012
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 01:55:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

[lol] No hlavně že tu tedy probíráte ty ,,Tratě Jizerkých hor a Frýdlanska´´, když moje maličkost tu strašně druhým vadila v tom, že odbíhám svými příspěvky od tématu názvu místnosti.
milan.hanuliak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 12-2012
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 04:18:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

[coze] [lol]
Tak ta Smržovka je pěkně zmrvená. Panebože.
Úplně krásně by se tam vešli 3 dopravní koleje, i s peróny. Který by měli šířku tam akorát. No to je hnus velebnosti . Tam ušetříte ty miliardy na tom hřišti. Nechte tam ještě balón, aby si mohli cestující zahrat na hřišti čutanou. Při tom osvětlení, můžou čutat i v noci v černých brýlích. A nejvíc se mě líbí tam ta desítka.
milan.hanuliak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 12-2012
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 05:37:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se ještě o tom bavíte, tak mám otázku pouze směřovanou a určenou jenom Koridu. Nikomu jinému. Chtěl bych požádat tyto pány o jejich odpověď.
Proč tedy ve své prezentaci ( obě jsem zde uvedl) máte ve výhledu v roce 2030 uvedeno trasování žel. trati 030 mezi Libercem a Turnovem v pozici 5 koridoru? A v trase Turnov až hranice Středočeského kraje trasování žel. trati 070 opět v pozici 5 koridoru? Když následně citujete, že 5 korid není vůbec zapotřebí, je zbytečný, nebude realizován, je drahý, bavíte se o zbytečném vyhazování 100 miliard. A následném drahém financování vlaku vyšší kvality. Dopravu mezi Libercem a Prahou obslouží nadále busy Student Agency + další doprava mezi kraji opět autobusem.
Vlak mě nyní nezajímá za 2 hod 30 min a 200 Kč. To je už pro mě historická zdechlina.
Takže podle Vaši citace pokud by takový Tábor a České Budějovice při své podobné velikosti obyvatel, byli na mapě v místě Liberce a Jablonce n N ,tak by se situace Vaší citace a postoje opakovala? Nebo kdyby Tábor a České Budějovice nebyli panenským koridorem, ale pouze koridorem vnitrozemským jako je oblast Liberce a Jablonce n N třeba a zůstal by Tábor a České Budějovice na mapě, kde jsou, tak by se situace Tábora a Českých Budějovic ve spojení s Prahou opět opakovala? Jako u Liberce? Je to tak? Stačí odpovědět stručně. Mě pouze zajímá Vaše pevné stanovisko na výhled dopředu ve spojitosti s tou prezentací a rokem 2030. Nebo výhledově, Vaše stanovisko, abych si udělal jasnou představu o Vašem postoji. Citujte ale prosím přímo. Např. Počítáme s výstavbou dle naší prezentace. Počítáme s její realizací. Nebo nepočítáme s výstavbou dle naší prezentace. Nepočítáme s její realizací. Budou jezdit jen busy. Omáčka bla bla, je pro mě zavádějící a nepodstatná. Omáčka mě nezajímá. Pak si to přečtu, až budu mít čas. Odpovídat na to pravděpodobně už nebudu. Váš názor, názor pouze jen Koridu, mě bude stačit. Dopředu děkuju za Vaši odpověď.
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4046
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 07:10:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Porovnání Liberce a Českých Budějovic značně kulhá. Prvním a zásadním rozdílem (zejména z hlediska financování evropskými penězi) je skutečnost, že budějovick trať je zařazena v evropských sítích TEN-T, AGC i AGTC, zatíco liberecká trať je zařazena v AGTC, a to v podobě linky, která Nowa Sol - Praha, která bude nejspíš v rámci priorit patřit mezi ty nejméně důležité. Zkrátka první rozdíl hledejme v evropském významu, kde za Budějovicemi něco je, zatímco za Libercem nic. Je tam sice snaha některých libereckých regionálních odborníků zlomit to zoufalou úvahou, že by se přes Liberec molo jezdit do Wroclawi, leč už pouhý laický pohled na mapu napoví mnohé. Konec konců ono ani význam spojení Praha - Wroclaw není v evropských úmluvách nijak zvlášť hodnocen, tok mezi baltskými přístavy a jihovýchodem Evropy je veden logicky přes Ostravsko s drobnou odbočkou přes Wroclaw do České Třebové a zde napojit na koridor směr jih (a právě tudy by nebyl problém snadno objet onu linku AGTC Nowa Sol - Praha, navíc význam Prahy se vznikem terminálu v České Třebové výrazně klesl, poněvadž Praha se stala v zásadě místním koncovým terminálem, tranzit je převeden do Třebové).
Zkrátka liberecké trati nepomáhá na rozdíl od budějovické prakticky žádná nákladní doprava. Dokonce ani jediný zásadní přepravce Škoda Auto v zásadě trať Praha - Liberec nepotřebuje, neboť tvrdošíjně (a pro něj asi logicky) trvá na tom, že plné i prázdné vozy chce směřovat přes Nymburk, kde tamní ranžír v podstatě supluje funkci rozsáhlejšího kolejiště závodové vlečky. Jiný významný přepravce v regionu není (a ten jeden vlak s pískem z Libuně do Řetenic, který by se po novém koridoru mohl svézt, to nezachrání).
Hodnocení koridoru Praha - Liberec v osobní dopravě už jsme zmínili. Ono aby nedošlo k mýlce, -aa- v rámci svých možností a svědomí učinil při projednávání studie maximum proto, aby výsledek byl dobrý. Tak špatné výsledky mě doslova šokovaly. Že to nebude žádná sláva jsem čekal, ale že to bude takto špatné.... Regionální objednatelé v Praze a okolí se snažili na tu trať nacpat maximum v úvahu připadající dopravy, převést na vlak v příslušných variantách Mělník, Neratovice, Brandýs, Benátky, samozřejmě Boleslav ... od Libereckého kraje (KORID) byla snaha rovněž, převést sem relace typ Česká Lípa - Praha, Liberec - východ Čech, využít pro lokální vazby Liberec - Turnov - Semily atd. Vlaky se do modelu cpaly v opravdu krátkých intervalech (aby měl model při přidělování cestujících na jednotlivé druhy dopravy vlaky dostatečně často) Leč bohužel se prostě ukázalo, že nejsou lidi (tudíž se intervaly musely prodloužit, vlaky v krátkých intervalech neměly obsazení, některé linky z toho vypadly). Trať nebyla schopna konkurovat silniční síti, R10 vítězila, ale třeba v realci Česká Lípa - Praha zvítězila i motorkářská silnice I/9. A to zpracovatel studie v porovnání jízdních dob svědomitě započítával časy na parkování a kongesce nejen v Praze, ale i třeba v Liberci...
Co s tím chcete dělat? Kdyby to nevycházelo těsně, tak se lze zabývat myšlenkou jak upravit provozní koncept tak, aby se neztratilo mnoho cestujících, ale zároveň by se ušetřilo na investicích, můžete přemýšlet o úpravách návazné dopravy a ještě ji zlepšit, zkoušet někde ušetřit na infrastruktuře, třeba odstranit nějaký tunel apod. Ale při takové bídě ... s tím lze stěží něco udělat. Jak jsem psal někdy na začátku (možná to bylo v sousední diskuzi) - bude potřeba se na to podívat znovu a posoudit možnosti nějakého levného řešení víceméně na stávajících tratích s přínosem především pro Mladou Boleslav, která umí vygenerovat nějaké přínosy. A na rozdíl třeba od kolegy TZ, který preferuje vedení po stávající trati, mě přijde rozumnější se soustředit na vedení přes Všejanskou spojku (+ dvě další spojky u Mladé Boleslavi), a to především z důvodu lepší dostupnosti centra Mladé Boleslavi pro osobní dopravu a vzhledem k využitelnosti části takové trati pro nákladní dopravu (a z toho plynoucích přínosů). A také vzhledem ke skutečnosti, že Středočeský kraj Všejanskou spojku stejně požaduje z důvodu zajištění obsluhy rozsáhlého rozvojového území (přičemž by se nemuselo jednat jen o obsluhu osobní dopravou). A ono kdyby se povedlo MD přesvědčit o tom, že expresy z Hradce Králové do Prahy nemají jezdit buď vůbec nebo aspoň nikoli přes Lysou, pak by se určité možnosti na dvoukolejné trati Praha - Lysá nabízely i pro Mladou Boleslav. Ale to už jsme zase daleko o Jizerek.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1069
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 07:12:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pan Hanuliak:
Prosím, věnujte příspěvkům ostatních stejnou péči jako psaní těch svých. Pak byste totiž věděl, že:
1. tady "Pospíšil" píše k tématu Praha - Liberec své osobní názory (používám slova jako "já", "osobně", "subjektivní")
2. tady "Pospíšil" ani "nekope nožičkami" za rychlou výstavbu V. koridoru, ale ani tady nedělá z ostatních "debily" a nehází zastánce této stavby do jednoho "šotopytle"

Mým cílem bylo, aby diskuze nebyla vedena jen jako "černá" a "bílá" (ale evidentně na tyto pojmy tu jsou různé názory). A navíc jako zde jmenovaný ředitel zeměkoule jsem nemohl nečinně přihlížet, jak jsou zde utlačována práva ostatních (např. Nechic nebo i Vy).[andel]

Názor KORIDu (jakožto zástupce zájmu LK) je, že pod hlavičkou rychlého spojení Praha - Liberec by měla vzniknout stavba spojující LB s centrem Prahy za hodinu, aby (pokud se ty peníze utratí) byl alespoň nějaký přínos.
Názor KORIDu je, že i o sci-fi je nutné hovořit. A je nutné o něm hovořit nyní, pokud má existovat alespoň 1% šance, aby za třicet let něco bylo. A hovořit je o těchto věcech třeba i s rizikem, že se odborně prokáže mizivý přínos.
Názor KORIDu je, že v rámci studie mohou vzniknout dílčí cíle, které pomohou regionální dopravě - ale nesmí dojít pouze k tomu, že se pod hlavičkou "Praha - Liberec" nebo nedej bože pod hlavičkou "Mnichov - Vratislav" postaví jen pár staveb v SČK a LK jen utře (a ještě poděkuje, protože je spoluzadavatelem).

Snad takto stačí...

Hungry_bear:
Použijte stejnou logiku jako pro V. koridor (tj. pohled přes prachy) a řekněte mi, které stavby by se na železnici měly realizovat??
Podle mého názoru už krom oprav nic, protože všude je silniční síť srovnatelná nebo lepší (tj. s "vyšším celospolečenským přínosem"). A s prominutím VRT Praha - Brno nepotřebujeme - jednak relace Berlín - Vídeň je rychlejší a dneska asi i levnější letadlem, druhak pro rychlejší spojení vlakem stačí konvenční trať (v budoucnu s úsekovým využitím rychlosti okolo/přes 200 km/h).

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1719
Registrován: 1-2006

Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 07:41:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a řekněte mi, které stavby by se na železnici měly realizovat??

Takové, které budou mít využití [happy]:
- příměstské úseky kolem Prahy včetně průjezdnosti uzlu Praha pro nákladní tranzit
- Ostravsko
- okolí Brna
- (Chrudim)-Pardubice-H.Králové-(Jaroměř)
- páteřní tranzitní síť skrz ČR (D.Žleb-Praha, Praha-Č.Třebová-Přerov/Brno-Břeclav, Ostrava-Břeclav, Žilina-Ostrava, Praha-Č.Budějovice-Linz, Praha-Plzeň-Německo, Děčín-Kolín)
- Přerov-Brno
- v nedezolátním stavu udržet Cheb-Chomutov-Most-Teplice-Ústí

Vize VRT jen v případě, že si je bude přes nás Evropa chtít postavit (D-Praha-SK/AT, Pl-AT) - v tomto ohledu jsem ovšem optimista a očekávám, že na ně do pár desetiletí dojde.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hungry_bear.)
036
Neregistrovaný host
Odeslán z: 79.98.153.140
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 07:58:58    Odkaz na tento příspěvek  

milan.hanuliak: Ale na Smžovce jsou tři dopravní koleje! A už se tu několikrát probíralo, že ta rychlost 10 km/h je tam dočasně do další výluky. A jízda vlaků je plánovaná tak, že přes tu desítku se třeba ani nepojede, protože od Tanvaldu se pravidelně bude jezdit na 5. kolej, což je ta u skály.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 09:22:34    Odkaz na tento příspěvek  

a to v podobě linky, která Nowa Sol - Praha,
Jdu si nalejt, dneska bude veselo [proud][crazy]
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 823
Registrován: 1-2011
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 09:52:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to -aa-: v čem je konkrétně problém rychlíků na Hradec, Boleslav by přeci šla obsloužit protažením Milovického ramene?

jestli tomu dobře rozumím, tak dnešní kapacita neumožňuje 15 minutový interval, ale bude tomu tak i po rekonstrukci tratě do Lysé?

osobně si myslím, že V. koridor by se měl ubírat přesně tím směrem, který jste popsal, pokud se ho jednoho dne máme dočkat

tedy zásadní úprava a zdvojkolejnění přes Milovice až do Boleslavi, překonfigurovat Boleslav, to vše pod dráty

dál klidně ve stávající stopě, zabezpečit, zrychlit místními přeložkami, klidně nechat jednokolejku s místními úseky pro letmé křižování

je otázka, jestli to strkat pod drát
vrcholový tnel v Jeřmanicích nechat na někdy, jestli zbydou peníze (už předem je jasné, že nezbudou)

a nasadit pořádné vlaky, to vše by stáhlo jízdní dobu, sice ne tak, aby byla srovnatelná s autem, či busem, ale při nasazení pohodlných vlaků by to až tak nevadilo, přeci jenom vlak je o jiné pohodě, člověk se nemačká, netočí volantem a může v klidu něco dělat ....

Jo a ještě k té Zelenči, která tu tuhle někdy zazněla, nevím, jak by se na 4 koleje tvářili místní (asi ne moc dobře), ale územní rezerva tam na ně je, v tom by zase až takový problém nebyl

vlastně vůbec není problém nacpat 4 koleje od Počernic až do Čelákovic, v cestě stojí jenom zahrádky a pole ... jenom chtít

sorry za OT, když tak navrhněte, kam V. koridor přesunout

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_Šída.)
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 519
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 12:16:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem asi hloupej, ale proč tu někteří nepřejí koridor vlakový Praha-Liberec. Podle nich stačí pouze autobus. Proč tedy třeba Budějovice si zaslouží dálnici i budovaný nový koridor, proč žel.koridor do Plzně a dálnice také. Tak nevím, co povídáte o tom, že do Liberce stačí pouze bus. Já osobně bych raději jezdil vlakem, než-li autobusem.

Problém je , jak zde bylo správně uvedeno , že za Libercem není nic.. Kdyby místo takového Gerlitzu bylo město velikosti a důležitosti Drážďan , vězte , že už by se tento koridor stavěl..ale nikoliv jako spojení Praha-Liberec...

{Takže čistě hypoteticky, kdyby se rychlíky na 070 neobjednaly, tak by autobusy mohly jezdit po půlhodině i přes noc a ještě by zbylo. Ale to je pohled čistě "přes prachy". }

To je pravda a Vašemu pohledu rozumím.Nicméně bych si přál komplexnější pohled. Neobjednáním rychlíků na 070 by zcela zákonitě nemělo dojít k objednání rychlíků na 071/080.... ve finále by se to zase odrazilo v horší ekonomice tratí. SŽDC by nevybrala penízky na poplatcích za použití DC a na druhou stranu tyto tratě vzhledem k jejich důležitosti také nikdo rušit nebude.

mě přijde rozumnější se soustředit na vedení přes Všejanskou spojku (+ dvě další spojky u Mladé Boleslavi), a to především z důvodu lepší dostupnosti centra Mladé Boleslavi pro osobní dopravu a vzhledem k využitelnosti části takové trati pro nákladní dopravu (a z toho plynoucích přínosů).

Já to nepovažuji za rozumnější. Z mého pohledu by se měl vybudovat tunel , který by začínal někde ve Vysočanech a končil by někde v oblasti Letňan. Díky tomuto tunelu by se mohla zkrátit vzdálenost o nějakých 6 km a navíc by odpadl sklonově náročný úsek Vysočany-Satalice. Takže úspora času by mohla představovat nějakých 10 minut. Tento tunel by nesloužil pouze spojení Praha-Mladá Boleslav , ale i příměstské dopravě Praha-Neratovice-Mělník a v budoucnu i VRT Praha-Dráž%dnay.
Za Letňanami by bych stávající trať optimalizoval na nějakých 120 km/h..myslím , že toto řešení by bylo dobré. Nová trať Boleslav-Liberec by už byla o miliardách.

Jinak když zde vzpomínáte to , že MD nechce dotovat autobusy.. Jsou významná města , kde je železniční spojení špatné , leží každé v jiném kraji a spojení ostatní veřejnou dopravou mezi nimi je šélené.. Do této kategorie patří Mladá Boleslav a Jablonec..Obě padesátisisícová města ležící 50 km od sebe a spojení naprosto katastrofální..Tady by se do toho měl vložit stát.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8660
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 13:01:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takovejch měst je - zkuste se rozumně dostat z Rakvovníka do žatce and vice versa.
milan.hanuliak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 12-2012
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 15:16:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil
Jo stačí. Díky.

Přečetl jsem si příspěvky také dalších uživatelů.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1970
Registrován: 8-2012
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 16:00:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

padesátisisícová města ležící 50 km od sebe a spojení naprosto katastrofální..Tady by se do toho měl vložit stát
Jak by se do toho měl vložit stát? Nařídí Jablonečanům přepravní povinnost do Mladé Boleslavi a vice versa? V Bolce je sice pěkné koupaliště, ale jinak tohle město k ničemu nepotřebujeme a podle toho vypadá i poptávka po veřejné dopravě... (Oddělte od toho dopravu do práce ve Škodovce - ta je vyřešena.)
milan.hanuliak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 12-2012
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 17:05:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H
Oddělte od toho dopravu do práce ve Škodovce - ta je vyřešena.)

On jezdí nějaký přímý autobus Liberec (Jablonec n N ) Mladá Boleslav k bráně ke Škodě Auto a.s? A máte odkaz?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10976
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 17:29:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

milan.hanuliak: Třeba tahle: 540360
milan.hanuliak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 12-2012
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 17:50:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky
Dík.
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4047
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 18:05:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.: Já když to četl, též nevěřil svým očím. Myslel jsem, že Zawidów v žádném koridoru nenajdu....

Petr Šída: To je shoda jmen, blbě si o pamatuju nebo jste jeden ze spoluzpracovatelů libercké studie? Abych zbytečně nezabíhal do detailů[happy]
Zjednodušeně: Osobní vlaky do Milovic nekonkurenceschopné. Dopravní model v libercké studii to krásně ukázal, zatížení těchto prodloužených Os za Milovicemi v nejlepší variantně cca 80 lidí ve špičkovém vlaku.
Po rekonstrukci trati 231 ve dvoukolejné podobě bude možné protáhnout Os vlaky po 15 min. a mezi nimi 4 rychlé trasy. Počítejme: R z HK, Sp z Poděbrad (celkem interval 30 min.), Ex z HK ... pro směr od MB zbývá jedna trasa do hodiny.
Osobně si myslím, že nějaké zdvojkolejnění a elektrizace je bez šance na ekonomické hodnocení. Čili je potřeba zkusit, zda vyjde aspoň částečné zdvojkolejnění a bez elektrizace.
O tom co dělat za Boleslaví nechci polemizovat, podle mého tam nelze najít jakékoli efektivní řešení při stávajících podmínkách. Přínosy nedokážou pokrýt náklady. Proč už jsem tu psal(nebo vedle v Českém ráji).
V Zelenči to rozhodně jen o zahrádkách není. Je to třeba o obslužné ulici k přilehlým domům nebo o mimoúrovňovém křížení (4-kolejný přejezd, to asi nebude ono). A přeložku dvou "dálkových" kolejí mimo Zeleneč nikdo nezkoušel. Ale ono je otázka, zda je tam někde nějaký nedeveloperský pozemek. Ať tak či tak, byly by to drahé pozemky pro SŽDC....
A závěr: Ředitel odboru strategie MD ohledně modernizace trati Praha - Lysá rozhodl jednoznačně: Pouze krátkodobě řešitelnou a projednatelnou podobu stavby = dvoukolejka v celé trase. Já vím, že čtyřkolejka by byla lepší. A to i pro regionálku! Ale stát vidí priority jinak.

Naroznej: Kolego Plho, problém je, že tahle trasa vykazuje rovněž velmi nízkou ekonomickou efektivitu, tudíž není financovatelná.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2090
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 18:20:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- Že jsem tak smělej, jak vychází So/Kprakt. na 231 pro to, co navrhuješ, zvlášť pokud budeme počítat mezidobí na základě premisy, že se nepředjíždí...? A jak to vyjde s nákladními vlaky - víš přece, že tuhle trasu Sosna strčil nebo aspoň strčit chtěl do core TEN-T freight, zřejmě ve snaze nějak řešit pravobřežku?

Podle mě to dopadne tak, že žádné expresy, žádná Boleslav. Přinejmenším ne v rovině projektování té stavby, při konstrukci JŘ už se to nejspíš nedodržuje (aspoň soudě dle situace na některých tratích). Jenže to budeš potřebovat, abys měl schválený ty Všejany - nejde u schvalování Všejan říkat, že tam pojede to a to všechno do Prahy, a u schvalování 231 zase říkat, že tam Boleslav nebude a tak to na dvoukolejku vyjde. [happy]

Být tebou, soustředím se na maximalizaci rychlostí na 070 (příští rok snad bude několik docela pěkně "vzorových" akcí, resp. na 030 se už myslím dělá), a - potom - prosazovat její aspoň dílčí zkapacitnění výhybnama/dvoukolejnýma vložkama. To může být relativně rychle a naději na rozumné CBA těch výhyben vidím jako značnou.
debata k veci
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.229
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 19:39:05    Odkaz na tento příspěvek  

Nechcete uz toho nechat, tato diskuze sem NEPATRI ! Mate vlakno k VRT. Vcera skoncila vyluka,co nejake foto.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3315
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 19:53:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

debata k veci:Mě to baví, zato tvůj příspěvek byl k ničemu[happy]tak sem nějakou dobu třeba nechoď, díky...
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.135
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 21:10:10    Odkaz na tento příspěvek  

Už toho fakt nechejte; to je tak těžké hanuliaka ignorovat?

Odbočím trochu od budoucích časů a zkusím vzpomínku: stanice Smržovka, 1. října 2010 - jedna taková provozní nepravidelnost
Duštifíra_von_ALEX
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 370
Registrován: 3-2012

Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 21:41:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jj,na přímej vlak Tanvald-Dresden nebylo...Tak hlavně že je na přímej Liberec-SPG
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.229.181
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 21:49:37    Odkaz na tento příspěvek  

Vidíte a mne pan Hanuliak zase přiměl po roce "drobně" aktualizovat prezentaci projektu INTER-Regio-Rail, resp. Librail na základě informací, které má objednatel nyní o plánovaných termínech realizace staveb od SŽDC.
Za rok se můžeme společně podívat, co se změnilo.

Ono často státní instituce, rozhodující o investicích do železniční infrastruktury, umí svými postupy dobře zmást objednatele i dopravce (viz kauzy elektrické ovládání výhybek v Raspenavě, oprava trati Karlov - Křižany, zastávka Nová Ves nad Nisou,...).
Jak se pak v takových informacích mají vyznat občané a cestující, jejichž informovanějším příkladem je třeba pan Hanuliak? [happy]

P. S. Jeden z názorů na spojení Liberec - Praha je uveden na straně 33, hroší poučení pak na straně 37. Tyto informace byly původně publikovány ve stejném znění v roce 2013.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.229.181
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 22:00:42    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Duštifíra:
A můžete sem, předpokládám jako zapřisáhlý příznivec přímých vlaků Dresden - Tanvald a zapřisáhlý odpůrce přímých vlaků Liberec - SPG, prosím uvést Vaši představu, kolik lidí cestuje vlakem v obou případech skrzově (přes Liberec, resp. přes Tanvald)?
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1720
Registrován: 1-2006

Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 22:15:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Správné politické řešení je tedy přímá linka Dresden - SPG trs Liberec a Tanvald [happy]
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1721
Registrován: 1-2006

Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 22:27:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projektu INTER-Regio-Rail, resp. Librail

Neboli dle zadání 100.000,- € cíleně "protečených" za ideologii "budem předstírat, že neexistuje nic jiného než vlak" ?
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.229.181
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 22:44:16    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Hungry_bear 1720:
Docela jste mne pobavil. [proud] Půjčím si jednu citaci z filmu: "já přeci nemůžu vědět, kam se svět točí" [vypravci]

Ad. Hungry_bear 1721:
Pokud máte v úmyslu komentovat finanční rozsah projektu, tak si nejdříve bezpečně ověřte, kde tyto peníze skutečně skončily. Pokud hledáte nějakou "senzaci", myslím, že budete zklamaný.
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 825
Registrován: 1-2011
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 22:59:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: díky, na studii jsem nedělal, to bude shoda jmen, u nás na severu je Šídů mnoho
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.229.181
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 23:25:04    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Hungry_bear
Jinak s narážkou, že celý projekt je "jen o vlacích", máte pravdu, protože o vlacích byl i celý společný projekt spolufinancovaný z dotačního programu Central Europe, do kterého jsme se jako jediný český partner přihlásili.

V zásadě šlo o to zjistit, kde má vlak v konkurenci ostatní dopravy se zohledněním historických, politických a sociálních aspektů alespoň nějakou šanci nebo kde je úplně marný. Následně byla navržena zlepšení na tratích, které by dle názoru zpracovatelského týmu nějaký potenciál mít mohly.

Troufám si říci, že navržená opatření jsou, až na několik málo výjimek, v podstatě v rozsahu uvedení stávajících zanedbaných tratí do "normového" stavu odpovídajícího dnešní době.
Jak jsem tu psal již dříve, na území Libereckého kraje navrhujeme lokální přeložky mimo stávající těleso dráhy pouze na úseku Mimoň - Zákupy z důvodu dosažení taktových uzlů Liberec a Česká Lípa a na úseku Liberec - Turnov z důvodu, aby za pár let mělo vůbec smysl nějaké vlaky z Liberce kamkoli do vnitrozemí vypravovat.

Ale pokud Vás napadne jiný způsob, jak několika slovy shodit poměrně rozsáhlou práci bez ohledu na její obsah, tak se už bránit nebudu. [kladivo]
milan.hanuliak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 12-2012
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 00:43:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel Blažek
Děkuji pane Blažek za Váš kompliment. Vážím si toho. [ok]

Obecně
Mě se ta diskuze také líbila. Navíc jsem byl u některých uživatelů mile překvapen zásobou informací, které k danému tématu zde napsali.

Ale nyní svůj příspěvek nasměruji zpátky na 036.
Jestli jsem to správně pochopil, tak požadavek Koridu je do zdárného konce dotáhnout projekt ,,přímé železniční spojení ,,Liberec - Sklářská Poreba´´. To vnímám jako nastavený cíl projektu modernizace 036 Koridem. Mám tedy následně otázku. Může to znamenat pro dopravce, který zde má platnou smlouvu tuším do roku 2026, že pokud bude chtít zde provozovat žel. dopravu, bude muset své zaměstnance doučit/vzdělat dodatečně Polský jazyk? Tedy zaměstnance, kteří pracují pro tohoto dopravce? A některé své zaměstnance také dopravní předpisy PKP?
Zaměstnanci Vogtlandbahn ( produkt Trilex ) musejí ovládat Německý jazyk. A strojvedoucí zcela jistě kromě jazyka musí znát doprav. předpisy DB. Proto se na to ptám.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1978
Registrován: 8-2012
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 00:47:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kolik lidí cestuje vlakem v obou případech skrzově (přes Liberec, resp. přes Tanvald)
Nemělo by to být "přes Liberec, resp. přes Kořenov"?
(No nemělo, pak by to totiž tak nevyznělo, když jde především o ideologický problém nevpuštění jiného dopravce na 036.)

K Librail: pokud někdo napíše "bezodkladné zahájení projektové přípravy... Nová trať Varnsdorf–Rumburk pro přímé spojení Liberce s Bad Schandau" a přitom se u toho ani nezačervená, jsou to vyhozené peníze jako spousta dalších evropských projektů.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.132.156
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 03:02:59    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. T.H.
Nemělo by to být "přes Liberec, resp. přes Kořenov"?
Kořenov tam opravdu být nemá. Nebo snad vidíte jiné efektivní možnosti obratů souprav v nějakém cca 60 / 120 minutovém rastru za podmínky, že po rekonstrukci trati Liberec - Tanvald bude základní uzel v Tanvaldě a jízdní doba Tanvald - Harrachov i Harrachov - SPG je cca 25 minut? Nebo snad umíte jezdit vlakem Kořenov - SPG za systémových 30 minut s časem na obraty?
Jinými slovy to samé - i kdyby po prosinci 2015 zůstalo jezdit do SPG GW TR (tomu aktuálně dávám šanci cca 50 %), pak bude v každém případě GW TR zajišťovat dopravu pouze v úseku Harrachov - SPG, do Kořenova se podívá max. s prvním a posledním vlakem.

když jde především o ideologický problém nevpuštění jiného dopravce na 036
Že Vás to ještě pořád baví, stále dokola, jako malý děcko. [kiss] Jestli tu má někdo ideologický problém upravit si na základě předložených argumentů názor, pak jste to vy. Realita je taková, že Korid objednává dopravu nejen u národního dopravce, ale i u několika soukromníků, aktuálně se připravuje další výběrové řízení na 12 let na Ost Sachsen Netz,...

A k Librailu. Pokud je ocitování jedné z priorit sousedního kraje důvod k tomu celý materiál hodit do koše, poslužte si. Já si třeba mohu myslet, že pokud má vůbec někde ve Šluknovském výběžku kolejová doprava nějaký smysl, pak je to právě mezi Varnsdorfem a Rumburkem.
A když sem napíšu, že se mluví o spojení Bad Schandau - Liberec - Harrachov - Jelenia Góra, tak si rovnou ušetřím čas s vysvětlováním, že důvod takové linky je politicko - taktický a nikoli primárně dopravní a už vůbec to nemusí znamenat, že někdy taková linka skutečně vyjede.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1722
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 05:22:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je ocitování jedné z priorit sousedního kraje důvod k tomu celý materiál hodit do koše, poslužte si.

Takové citování ponechává pouze dvě možnosti - buď je autor blázen (tedy s citovaným souhlasí), nebo za peníze bez uzardění napíše jakýkoli po něm požadovaný nesmysl - což v obou případech vede ke stejnému názoru na hodnotu jim stvořeného materiálu.


Já si třeba mohu myslet, že pokud má vůbec někde ve Šluknovském výběžku kolejová doprava nějaký smysl, pak je to právě mezi Varnsdorfem a Rumburkem.

No právě že "pokud". Když ve svých úvahách účelově zanedbáte právě vyhodnocení tohoto parametru (nota bene ve vztahu k novostavbě železniční tratě), dostáváme se přesně o odstavec výše.


A když sem napíšu, že se mluví o spojení Bad Schandau - Liberec - Harrachov - Jelenia Góra

tak se jedná o přímo exemplární ukázku buď hlouposti, nebo názorové prostituce mluvícího.
U politiků obojí zcela pochopitelné a očekávatelné. Ovšem dopravní odborník by se pod něco takového neměl podepsat ani z důvodů taktických, jinak bude za (a teď si můžete vybrat [happy])
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 520
Registrován: 3-2009
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 09:06:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Správné politické řešení je tedy přímá linka Dresden - SPG trs Liberec a Tanvald

Přesně.Jako důkaz bratrství mezi národy a našeho spojenectví [biggrin]
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1981
Registrován: 8-2012
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 10:03:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kořenov tam opravdu být nemá
No tak tam má být Harrachov, ale určitě ne "přes Tanvald", jak jste se snažil nalhat ve snaze vylepšit si to srovnání.
kdyby po prosinci 2015 zůstalo jezdit do SPG GW TR (tomu aktuálně dávám šanci cca 50 %)
Když čtu ty neustálé žblepty tlachy, jak ČD the best a ostatní fujtajbl, tak bych byl pro, abyste to dali ČD a pořádně si natloukli držku [happy]
Pokud je ocitování jedné z priorit sousedního kraje důvod k tomu celý materiál hodit do koše
Ne jen této jedné zhovadilosti, ta je jen nejkřiklavější (ale je tam např. i "potenciál žel. dopravy - směr Praha", o tom se tu už pár dní diskutuje, že). Ano, celé by si to zasloužilo hodit do koše, ale za prachy a vejlet na konferenci se holt člověk podepíše pod ledacos...
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.132.156
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 10:15:52    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Hungry_bear
Stejně je zajímavé, jaký bod si vyberou čtenáři práce, která se týká Libereckého kraje, jako ten nejdůležitější. [crazy] No nic, poučení pro příště.
Na druhou stranu si myslím, že když už by se Ústeckému kraji podařilo věc zrealizovat, tak by spojení Liberec - Rumburk, spolu s možností cest ze směrů od Krásné Lípy a Šluknova do Varnsdorfu přínosem bylo.

Ve Vašem příspěvku mne zase zaujalo, že k volbám si chodíme vybírat mezi hlupáky a prostitutkami. [wink]
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.132.156
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 10:31:43    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. T.H.
Když čtu ty neustálé žblepty tlachy, jak ČD the best a ostatní fujtajbl
Kde jste to četl? Nevšiml jsem si... Já si při své denní práci naopak všímám, že se s ČD soudíme o pokuty a soukromým dopravcům jsme ještě neměli důvod žádné dávat, protože jsme s jejich službami spokojeni a při problémech se s nimi lze při jednání normálně domluvit, nápravná opatření se přijmou a fungují.

Ano, celé by si to zasloužilo hodit do koše
Těším se na vaši práci na stejné téma, určitě jen nechroupete brambůrky u monitoru a máte v šuplíku něco lepšího...

Ale v téhle diskusi všechnošpatně, která je furt jen o vyvracení plivaných ideologických jedů, jsem být nechtěl, je to ztráta času.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1723
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 10:42:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně je zajímavé, jaký bod si vyberou čtenáři práce, která se týká Libereckého kraje, jako ten nejdůležitější.

Podstata je, že takový nesmysl celou práci shazuje naprosto stejně, jako kdyby v ní byla věta/pasáž o illuminátech či mimozemštanech - prostě jasný nesmysl znamená, že stejné nesmysly autor mohl (at už z diletantství či účelově za prospěch) nacpat i do všeho ostatního.


spolu s možností cest ze směrů od Krásné Lípy a Šluknova do Varnsdorfu

Tato možnost je už dnes, zcela bez potřeby pokládat koleje.
Opakuji, autobus byl už nejen vynalezen, ale i na tyto relace nasazen.