K-report
 

Archiv diskuse Ostatní úzkorozchodné dráhy do 29. 11. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Ostatní úzkorozchodné dráhy » Archiv diskuse Ostatní úzkorozchodné dráhy do 29. 11. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 917
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 10:41:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Viajero: někde jsem četl, že jsou na cestě další bulharské lokomotivy pro Rio Turbio. Nejspíš ty předchozí už spotřebovali.

Proč mi to jen připomíná historku s vybydlenými byty ...

(Příspěvek byl editován uživatelem zmar.)

Hloupý, kdo nebyl na Fuji.
Ještě hloupější, kdo tam byl dvakrát.
Japonské přísloví
Ivosek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 8-2007

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 11:54:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

loko61: cely zivot tam bydlum tak mam k te uzke srdcovy vztah. Tvuj pristup, radsi nikde zadne info nedat aby nahodou to nekdo nemel nesdilim. Proste koleje co lezely vedle hydraulickych nuzek jsou ted nakrajene. zachranit to nemohu protoze na to jaksi nemam (byla to dost divna otazka ). Vic si s tebou nemam co rict mily neregistrovany uzivateli

www.uzkorozchodky.hys.cz
Ivosek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 8-2007

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 12:52:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jsem však někoho těmi fotkami poškodil tak se omlouvám. Umysly byly jen dobre. Omluva za OT

www.uzkorozchodky.hys.cz
Viajero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 10-2005
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 13:45:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zmar:
U nás přece máme taky s kanibalizací rozsáhlé zkušenosti[lol]

Je zarážející a smutné, kam až dospěl úpadek železnice, která ještě v 80. letech byla svědkem neutuchající invence ing. Porty a jeho dost možná nejdokonalejších parních lokomotiv na světě (když vezmu v úvahu, že Rudý ďábel je taky dílem jeho). Náhrada zde soběstačných uhelných Mitshubišek problematickými diesely, byť ropa se zde taky těží, asi nebylo to pravé ořechové.
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 17:21:35    Odkaz na tento příspěvek  

Ivosek 299: Já se ti divím, že se necháš takovouhle demagogií zastrašit. To by nesměli žádní novináři psát nic, protože s každou informací se dá naložit jakkoli. Jestli někdo chce něco ukrást, jistě nelze vinit toho, kdo přinesl jinak neutrální nebo i obecně užitečnou informaci, které zloděj zneužil.

Informace je jako nůž. Stejným nožem lze krájet chleba nebo vraždit lidi. Může za to nožíř?
Bočeli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2288
Registrován: 2-2004

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 18:11:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ivosek: v plánu je pouze demolice překládkové rampy úzké (dle fotek už z ní asi mnoho nezbylo)nebo se chystá demolice i sousední dopravníkové násypky? Drážka v areálu panelárny zůstane v provozu? Dík za info. Každopádně je toho velká škoda ....

Zde v odkazu pár snímků z roku 2007 a 2010
odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem Bočeli.)

http://badber.blog.cz/
Ivosek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 8-2007

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 18:50:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No už je vše komplet dole, ještě se bourají pilíře pro portálové jeřáby (ty byly rozpáleny), Násypky jestli zůstanou netuším ale v tuto chvíli je pryč rampa, most přes řeku, most přes silnici. Na mostě přes silnici byla jediná výhybka, bohužel vycházela přesně tak, že konec mostu byl v půli výhybka, takže když jela kudla autogenu, přejela výhybku v půli [sad] Jinak drážka (rovná kolej v panelárně) zůstává v čilém provozu, včera tam s BN30R lítali ještě o půl šesté. Akorát si říkám že by měli dát na konec drížky šturc v tuto chvíli je tam jen vjezdová brána a místo mostu díra na silnici. Foto dodám za nedlouho

www.uzkorozchodky.hys.cz
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 918
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 20:22:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Viajero: jestli si pamatuji, tak ještě někdy v devadesátých letech v Argentině plánovali vysokorychlostní tratě a snad po roce 2000 tam Španělé dodali Talgo. To všechno už skončilo ?

Buďme rádi, že aspoň vedle to zatím funguje (Chile, Bolívie, Peru, Ecuador). V Arice už někdo (snad nějaký soukromník) opravuje lokomotivy a zdá se, že by po bývalé zubaté mohl začít jezdit pravidelný náklad.

Hloupý, kdo nebyl na Fuji.
Ještě hloupější, kdo tam byl dvakrát.
Japonské přísloví
Mark21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 512
Registrován: 9-2010

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 21:07:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ivosek:
Myslel jsem si, že vzhledem k tomu, že plocha pod "kranem" je vyasfaltovaná, tak slouží drážka i nadále při přepravě prefabrikátů auty. Škoda. Ještě štěstí, že jsem si loni celé okolí stanice zdokumentoval.

Foto jedné z posledních nakládek po železnici v roce 2009.
Rumun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.76.33
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 23:07:23    Odkaz na tento příspěvek  

Mám prosbu, netuší někdo, jestli je lokomotiva Henschel 222 ještě v Kamenici n. Cirochou, nebo už je odvezená? Údajně byla vyměněná za bývalý "pútač" z Chvatimechu.
Rád bych ji oměřil na model, případně nemá někdo výkres této lokomotivy?


Díky
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1770
Registrován: 7-2005
Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 23:21:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Knížka (tiskovina) o československých pionýrských železnicích ? Není to špatný nápad. Ale jelikož písemnosti k té plzeňské jsou mezi lidma, kteří se nemusí, tak se mi do toho nechce. Vynechat Plzeň, nebo nemít stěžejní provozní informace ? To raději nic. Kromě fotek a filmového záznamu, také nemám skoro nic k té bratislavské...
Viajero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 236
Registrován: 10-2005
Odesláno Pátek, 14. listopadu 2014 - 09:09:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zmar:

Ojeté Talgo (v 6 formacích) bylo dodáno 2011 za okolností, kdy zřejmě primárním účelem bylo se jich ze Španělska zbavit, dostat za to dobře zaplaceno a ještě odsypat do správných kapes. Jezdilo z Bs.As. do Mar del Plata, dokud byl smluvní servis sjednaný u firmy Talgo s dodávkou, ale prakticky jen do doby než Talgo požadovalo uhradit cenu údržby v částkách, za které by podle místních bylo možno koupit vozy prakticky nové. No a od té doby hnije v různých depech a asi tam dohnije. Navíc tato poměrně choulostivá vozidla byla provozována na tratích v příšerném stavu.

VRT, tzv. Tren bala byl populistický projekt vzniklý spíše než z reality kombinací tlaku Alsthomu a předvádění se rodiny Kirchnerových, smlouva byla uzavřena 2008 na koridor Bs.As. - Rosario - Cordoba a od té doby se neudálo nic. Myslím, že je to pasé. Nicnedělání svedli na globální krizi[talker].

Co se týče ostatních zemí, váš optimismus moc nesdílím, zvláště v Chile. A v Bolívii po masivním vítězství Moralese bude dřív nebo později na stole zrušení koncese pro FCA.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 921
Registrován: 5-2009
Odesláno Pátek, 14. listopadu 2014 - 09:50:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Viajero: v Chile na úzkém severu fungují ty trati, kde se přepravují těžené nerosty. Tedy několik izolovaných tratí na Red Norte, k tomu FCAB a Tocopilla. Tam žádnou změnu v blízké době nečekám. Páteřní trať Red Norte se asi už neoživí a Arica - Tacna zřejmě definitivně chcípla. Naopak FCALP má naději na obnovení provozu.

V Bolivii Moralesovi brání dlouhé prsty pánů od FCA. Ti mu už dřív pohrozili, že když je zestátní, tak se postarají, aby od MMF nedostal další půjčky.

Hloupý, kdo nebyl na Fuji.
Ještě hloupější, kdo tam byl dvakrát.
Japonské přísloví
Viajero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 10-2005
Odesláno Pátek, 14. listopadu 2014 - 11:36:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Bolivii Moralesovi brání dlouhé prsty pánů od FCA. Ti mu už dřív pohrozili, že když je zestátní, tak se postarají, aby od MMF nedostal další půjčky.

Ale pane kolego, snad tomu nevěříte. Takhle to nefunguje. Já očekávám, že na stůl se to dostane. Pak jsou jenom dvě možnosti, buď bude zachován status quo, protože to bude pro Moralesovu vládu nějak jinak výhodné (bez ohledu na dlouhé prsty někoho a MMF, tomu nevěřte, to je fikce a vrtěti psem pro publikum), nebo se prostě vyprovokují renegociaciones s výsledkem, že pokud Chilanům ta koncese stojí za to, zaplatí, jinak se to svede na ně a v tichosti se jim vyplatí kompenzace. To je osvědčený model a petrolejářské firmy jsou jiná liga než nějaká dráha... Na to mám s tamní realitou dost zkušeností.

Red norte je dávno pasé, v podstatě od poloviny 70. let. To co píšete, přežívá skutečně jen pro přiblížení minerálů do přístavů. Na FCALP jsem zvědav, ale moc tomu nedávám. Rád bych se mýlil.
Jakuza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2226
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2014 - 12:37:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jednou díky za pomoc s výkresy kyplór. Teď bych potřeboval ještě jednu pomoc. Netušíte někdo o někom kdo se vyzná v seřizování vstřikovacích čerpadel motorů 1-6S110. Potřeboval bych pár informací kde se co šteluje a na co si dát pozor. Jde mi čistě o to že bych se rád nejdřív ptal než pak řešil nějaký malér.
Případný kontakty do mailu jkuza@centrum.cz

Díky

* * * Usmívej se! Bude Hůř

Nyplzet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 662
Registrován: 10-2006

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2014 - 15:32:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakuza: Osobně si nemyslím, že seřizování vstřikovacího čerpadla je práce vhodná pro dělání na koleně. Takovou činnost bych svěřil jen a pouze zkušenému čerpadláři se seřizovací stolicí. Jednou sme se o něco podobného podle příručky pokoušeli a nedopadlo to dobře. Nic méně ať se daří. Jste vlastníkem nějaké mašinky? (Jaké?)
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.157
Odesláno Pátek, 14. listopadu 2014 - 18:14:58    Odkaz na tento příspěvek  

Peru: Zajimavy odkaz na fotky: http://www.railpictures.net/showphotos.php?offset=0&where=|||Peru||||30|9|||||||||Peru||||||30||||||||||2|||||||&newdisplay =5

Libi se mi, ze puvodne parni motorak prestaveli na pohon naftovym motorem asi z nakladaku Volvo, a ten jezdil dal, mozna jezdi dosud. Odkaz cely zkopirujte do okna prohlizece. Diky Kwasi
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 922
Registrován: 5-2009
Odesláno Pátek, 14. listopadu 2014 - 19:04:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kwasi: Všechno je to z normálního rozchodu. První snímek z Peruánské centrální. Zbytek z trati Tacna - Arica, která bohužel už pár let nejezdí a je minimální naděje na oživení.

Hloupý, kdo nebyl na Fuji.
Ještě hloupější, kdo tam byl dvakrát.
Japonské přísloví
Vojtag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2219
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 14. listopadu 2014 - 19:27:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakuza: Pokud se nejedná o nějaké drobné opravy, tak je opravdu lepší sehnat někoho kdo se tomu věnuje a má zkušební stav a přípravky. Docela často se dá narazit na různé důchodce co pracovali jako mechanici v JZD a ti to dokážou spravit a seřídit docela levně.

www.rlz.bilysklep.cz - Rajnochovická lesní železnice

Holport - T466.0007
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1771
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 14. listopadu 2014 - 22:12:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vstřikovací čerpadla taky necháváme na profesionálech, kteří v rámci seřízení provádí i repas. Není to za hubičku, ale pak to funguje.
Trysky si díky přípravku dokážeme diagnostikovat a případně i doseřídit.
Plzenecká_ž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 12-2010
Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2014 - 19:31:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rumun: třínápravový Henschel
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1776
Registrován: 7-2005
Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2014 - 23:08:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Henšla" v Kamenici, ještě jako vytápěčku, oměřil a vyfotil 28.5.1973 Michal Martínek
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5507
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2014 - 23:14:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ti mu už dřív pohrozili, že když je zestátní, tak se postarají, aby od MMF nedostal další půjčky.

[biggrin][biggrin][biggrin]

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
Viajero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 10-2005
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2014 - 14:45:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě trošku exotiky - někdy na jaře sem Zmar dával fotografie z Bolívie, mimo jiné i ruiny někdejšího nádraží v místě La Cumbre, které je vrcholovou partií na cestě z La Pazu do tzv. Yungas - v podstatě amazonských nížin (po někdejší silnici smrti). Železnice La Paz - Yungas nebyla nikdy dokončena, existující torzo bylo rozbráno v 60. letech. Kdyby vznikla, byla by neobyčejným dílem. Nedávno jsem narazil na zajímavé časopisy Ibérica a Ingeniería internacional z dvacátých let, v nichž z výstavby této dráhy bylo několik fotografií. Kvalita mizerná, ale docela vzácný dokument.

První obrázek je z křížení s tratí do Guaquí


další pak ze stoupání nad La Pazem



A tento poslední s dvěma lokomotivami pravděpodobně typu Shay by měl pocházet právě z místa zachyceného Zmarem.


Jeden ze strojů Shay z lokomotivky Lima je dokumentován v 60. letech na stránkách pana Morrise, který zřejmě v té době v La Pazu užitečně zhodnotil špičkové fotonáčiní, které mělo sloužit úplně jiným účelům[happy]
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 5-2009
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2014 - 23:25:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Velmi pěkné. To mi připomnělo, že jsem tehdy slíbil ještě další série fotek, které jsem dosud nevystavil. Tak se do toho v příštích dnech musím pustit.

Hloupý, kdo nebyl na Fuji.
Ještě hloupější, kdo tam byl dvakrát.
Japonské přísloví
Hrabe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 423
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2014 - 14:57:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rumun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 06:59:49    Odkaz na tento příspěvek  

Plzenecká a Zdepa: díky! [ok]
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 09:17:26    Odkaz na tento příspěvek  

Hrabe: to je kauf jak noha!!!! "Pripravte sa na zimu: toto vozidlo ZDARMA skontrolujeme v autorizovanom servise Mercedes-Benz"[biggrin]
Bobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1226
Registrován: 7-2011
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 09:43:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Píšou "skontrolujeme", ne opravíme. Strčit do toho čumák a konstatovat "je to rozbitý" umím zadarmo taky. Ale pravda, nejsem autorizovanej.[biggrin]

Ostatně soudím, že Ropid musí být zničen.....
lukas22
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.144.151.210
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 11:19:10    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den,
kdysi se tu ukázaly plánky tří "krytých vozů" pro přepravu dělníků na ČHŽ kde jeden byl později přestaven na tratoví vůz a agregátový jestli se nemýlím je někdo kdo by mi jej mohl poskytnout ?
Děkuji
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 12:38:48    Odkaz na tento příspěvek  

lukas22: Myslíš tyhle?

JanT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.158.178
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 12:51:06    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, chci se zeptat. Když přijíždíme vlakem do Františkových lázní, přejíždíme jakousi úzkokolejku. Ví o ní někdo něco bližšího? Je pořád sjízdná?
lukas22
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.144.151.210
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 13:13:13    Odkaz na tento příspěvek  

Ano přesně to díky moc
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.157
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 06:17:45    Odkaz na tento příspěvek  

Nemecky vyrobce malych parnich lokomotiv na rozchod 600 mm: http://www.febalok.de/ A planuje i vytvor se stojatym kotlem :-)
Sraz uzkokolejnych vozidel na feldbahn Chemnitz: http://www.schmalspuralbum.de/thumbnails.php?album=516&page=1 Fotky pochazeji z tohoto odkazu.

Golemklusacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 3-2010

Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 11:03:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Kwasi: Škoda že na stránkách u těch nových mašin není i cena...
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 929
Registrován: 5-2009
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 18:27:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lukas22: kde jeden byl později přestaven na tratový vůz a agregátový

Ten agregátorový vůz není žádný z těchto. Ale je to čtvrtý. Kromě nich tam byly ještě maringotky posazené na plaťáky.

Hloupý, kdo nebyl na Fuji.
Ještě hloupější, kdo tam byl dvakrát.
Japonské přísloví
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2895
Registrován: 1-2012

Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 18:32:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad JanT: Úzkokolejka ve Františkových Lázních, která podjíždí hlavní žel.trať, sloužila k navážení léčivého bahna z nedalekých těžeben do lázeňského provozu. Nyní už se nepoužívá, ač u lázeňského objektu jsem ještě letos v létě (přes plot) zahlédl odstavenou mašinku BN-30R a asi 9 kiplor. Fyzicky nyní existuje jen větev k oplocené skládce severně od trati, kam se to bahno vozilo auty - aby náklaďáky nejezdily do lázeňské čtvrti. K zaplaveným těžebnám bahna (nyní rovněž oploceným, na plotu jsou cedule "chráněný přírodní zdroj") už koleje nevedou - pozůstatkem této větve je betonový mostek přes potok, který dříve sloužil drážce.
Tato částečně dosud existující, ale už nečinná drážka dříve nebyla ve Frant. Lázních jediná.
J.Marek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.46.192
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 10:40:07    Odkaz na tento příspěvek  

Úzká ve Fr.Lázních je stále v občasném provozu.Zejména na jaře a na podzim dle stavu zásob a nutnosti jejich doplnění.Těží se slatina a vozí z rašeliniště do slatinných koupelí.Rozchod 600,délka cca 500 m,jedna úvrať,lok.BN 30R+9 vozíků.Pokud se jede, pak v pracovní dny dopoledne.(ověřeno v listadu 2014).Neví někdo jak to vypadá s provozem úzkých v železárnách CHomutov a Králův Dvůr a válcovnách CHomutov?
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2898
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 13:35:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je mi známo, tak na místě železáren Chomutov je nyní plantáž fotovoltaických elektráren, kromě (neužívaných) kousků kolejí u vrat zmizela i normálněrozchodná vlečka.

P.S.: Ty Františkovy Lázně na počátku léta působily vskutku opuštěným dojmem. Bylo to možná ale způsobeno přetrvávajícím útlumem lázeňské léčby (katol.politici typu Kalouska a Nečasa lázeňství nepřáli). Doufejme, že ten úpadek lázeňských procedur byl jen dočasný a že zájem o bahenní lázně opět poroste. Do žádného těžebního prostoru ale koleje už fakt nevedou, jen ke skládce substrátu.
Filipes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 11-2006

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 16:04:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Chomutově jsou dva podniky s vnitropodnikovou úzkokolejnou dopravou 1) válcovny trub (Mannesmannka) a 2) železárny. Místo části válcoven trub je teď ona fotovoltaická elektrárna.
Železárny by měli stále jezdit v původním rozsahu - viz https://www.facebook.com/samsoncom?fref=nf
J.Marek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.46.192
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 16:48:51    Odkaz na tento příspěvek  

Do těžebny koleje vedou obloukem o poloměru cca 5 m.Je to prudká odbočka vpravo,je vidět i z vlaku.Tam je rypadlo a vytěžená slatina se nakládá do vozíků.Kolej pod trávou pak pokračuje až na konec pole,tam se nyní nejezdí.Jinak nekolikaměsíční přestávky v provozu jsou tam normální.Je to způsobené počasím a také tím,že v případě ideálního je natěžena zásoba na měsíce dopředu a pak se zas jezdí až zásoby dochází.Já osobně jsem tam byl nejméně pětkrát a jen dvakrát se jezdilo(v roce 1995 a pak teď).
BOHOUŠ_-_434.2186
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 4-2014

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 17:07:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, doporučili by jste mi knihu Úzkorozchodné železnice v průmyslu a zemědělství? Přemýšlím, jestli si ji mám koupit k vánocům.

Děkuji za připomínky.
Nyplzet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 669
Registrován: 10-2006

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 17:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BOHOUŠ_-_434.2186: Za sebe určitě. Je to kniha plná krásných fotografii, ale i dobrého počtení [ok]
BOHOUŠ_-_434.2186
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 4-2014

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 17:54:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nyplzet: Děkuji za doporučení.
zved
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 17:59:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Též doporučuji
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 19:34:19    Odkaz na tento příspěvek  

Po stopách lesní železnice Spišská Belá - Lendak. Postavena 1919, zrušena 1940, resp. koncový úsek km 13,1 - 14,1 1920 - 1938.


Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 19:43:41    Odkaz na tento příspěvek  

Lendak II


Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 20:02:36    Odkaz na tento příspěvek  

Lendak III



O kousek zpět by mohla být významná technická památka, ale není - ze základů vykládací smyčky dřevařské lanovky zbývají už jen poslední kousky. Lanovkou délky 12,5 km se přiváželo dříví z Podspádů
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 20:11:08    Odkaz na tento příspěvek  

Lendak IV


Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 20:20:54    Odkaz na tento příspěvek  

Lendak V.


Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 20:26:58    Odkaz na tento příspěvek  

Lendak VI konec


Kdo zlikvidoval většinu betonových základů lanovkového výkladiště? Medvědi?
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2901
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 21:55:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moje oblíbená story z Lendaku:
"V roku 1313 templári - Strážcovia svätého hrobu Jeruzalemského v Lendaku postavili kláštor. Určite nepredpokladali, že na začiatku 21.storočia tu bude stáť "Boží hrob" ako kópia toho jeruzalemského. Kedysi dávno tu mal zemepán knieža Hohenlohe pri kostole vykopanú jamu, takzvanú ľadovňu. Cez leto tam držal mäso a iné potraviny. Po vojne prišli zlé časy, Lendačania sa ale rozhodli, že sa komunistom nepodvolia. Vybudujeme na mieste bývalej ľadovne Boží hrob! – rozhodol Vojtech Vida ako predseda kultúrnej komisie pri MNV. Keby prišla atómová vojna alebo iná skaza, aspoň máme kde deti schovať. Súdruhom z okresu podzemnú stavbu zahlásil ako protiatómový bunker. Prišli, či je na stavbu povolenie. Máme, vravel predseda a dal tam pečiatku pašienkovej spoločnosti. Súdruhovia doniesli aj plynové masky. Tie však strčil do kina, lebo na ceste z Košíc bol už oltár, o čom súdruhovia nevedeli. Za dva roky išlo na stavbu 18 vagónov cementu. Veriaci Lendačania tam zadarmo robili. Aj TANAP pomohol. Až napokon sa súdruhovia dozvedeli, že neide o protiatómový kryt, ale o repliku Božieho hrobu. V roku 1961 ho vysvätili.
Je to kultové miesto. Hydraulické zariadenie otvára jeho železný poklop iba niekoľkokrát do roka, počas najvýznamnejších sviatkov. Vnútri je dvojmetrová sadrová socha Ježiša Krista. Lendacké ženy ju v roku 1962 kúpili v jednom poľskom obchode za dvetisíc zlotych - a až vďaka osobnej intervencii súdruha Jozefa Lenárta (kedysi pracoval s Vojtechom Vidom v jednom podniku) ju colníci v Lysej Poľane vydali. Protiatómový "Boží hrob" ostal, aj keď tradícia povestných lendackých pašerákov koní z Poľska vymizla. Lendačania ale sú odnepamäti symbolom goralskej prefíkanosti."
[biggrin]
Turista_762
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1641
Registrován: 4-2011
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 22:43:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Coghweel Krásné počtení na dobrou noc.
1detvan1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 5-2014
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 19:40:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemáte niekto náhodou fotografie z lesnej železnice LADZANY - SITNO a nejakú použiteľnú fotografiu lokomotívy Maffei 3976/1916 z píly Muráň ?

Ďakujem
Abdul_z_sb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 2-2009

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 17:50:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nový přírůstek na skanzenu Solvayovy lomy:
BN15R ex pila Turnov



www.solvayovylomy.cz
Abdul_z_sb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 2-2009

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 17:51:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přeprava:




(Příspěvek byl editován uživatelem Abdul z SB.)

www.solvayovylomy.cz
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2517
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 20:17:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abdul > Ten bílý nakladač, ten jste si na to určitě neobjednali schválně (myslím tím firmu, co ho vyrobila) [jidlo]
Nyplzet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 671
Registrován: 10-2006

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 20:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abdul_z_sb: já vím, že je to o prachách a o tom kdo dá víc, ale čekal jsem, že aspoň slovo kamaráda se dá u tebe očekávat že dodržíš, no bohužel. Mohli jste dát aspoň vědět, stavit se a pokecat. Takhle je vidět, že jste to potřebovali udělat rychle a potichu.
Abdul_z_sb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 2-2009

Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 18:09:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nyplzet: Promiň, ale co to plácáš?
O té lokomotivě ví každý už pěkně dlouho.
Prostě jsem tam zajel a zeptal se zda ještě platí že za ní chtějí baterii do metalistky. Řekli že ano a tak jsem jí sehnal. Nebyla to zase taková sranda. To jsi mohl udělat klidně i ty. Nikdo ti v tom nebránil. A jentak mimochodem, tu mašinku jsem chtěl a o ní věděl když ty jsi ještě ani nevěděl co je to úzká...
Máš to u huby a neudělal jsi to, tak co mi vyčítáš? A co se týče těch peněz, musel jsem si na ní prostě půjčit u banky.

www.solvayovylomy.cz
Nyplzet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 672
Registrován: 10-2006

Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 18:41:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abdul_z_sb: Ale, v jednom z tvých družných lživých rozhovorů si se strašně dušoval, že nám ji necháš. Jediný co bylo potřeba, tak stáhnout cenu nutně dolu, protože ta mašinka rozhodně nemá cenu sto a více tisíc. Nemá cenu to řešit tu a otravovat tím ostatním diskuzi. Dál to odmítám řešit, protože to je jen malichernost při bojích o mašinky.