K-report
 

Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 07. 11. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Autobusy a trolejbusy » Tykadláci v Plzni » Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 07. 11. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6496
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2014 - 22:07:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trollino_15: Pár stromů, které by padly na rekonstrukci autobusové smyčky by rozhodně stálo za ušetřené prostředky

Jak jsem psal výše, tak případné rozšíření terminálu na úkor parku je otázkou politického rozhodnutí. Tvůj názor je do jisté míry legitimní, ale dovedu si představit jak někteří "profesionální aktivisté" vycítí příležitost vytlouct z kácení pár stromů politický kapitál a skrze více či méně domnělou ochranu zeleně zablokovat projekt jako celek.
Pak je tu ještě otázka dopravní: Tramvaje od Borských Polí do centra by podle této představy projížděly smyčkou a obsluhovaly současnou nástupní zastávku nebo by cestující z autobusů od Litic, Valchy a Radobyčic museli přecházet přes křižovatku do zastávky na hlavní trati? Řekl bych, že ani jedno z řešení není nijak komfortní a v případě stavby terminálu na zelené louce se dají přestupní vzdálenosti vyladit mnohem lépe. A to vůbec nemluvím o přestupních vazbách na příměstské autobusy.

Není pravda, všichni kdo od ZČU budou chtít využít linku 30 musí nejprve popojet do Kaplířky. V opačném případě (30 až k ZČU) postavíme zbytečný souběh tram-bus.

Část třicítek bude kolem univerzity projíždět vždy (spoje do Teslovy). Popojíždět tak bude nutné jen k těm spojům, které dnes končí u ZČU. Ano, tady pro určitou část cestujících dojde ke zhoršení návaznosti. Ale pokud bychom zachovali terminál na Borech, tak to bude úplně stejné.

I v případě ZČU by stačila jedna kolej, neboť sousední dvoukolejná smyčka (Bory) je natolik blízko, že lze jakoukoli anomálnii řešit operativně pomocí této smyčky.

Dobrá, i kdyby to tak bylo, tak pořád se bavíme o úsporách ve zcela zanedbatelném rozsahu. Asi jako když si postavíš dům za několik milionů a ušetříš na tom, že zrušíš polovinu elektrických zásuvek.
Podle mě to za to nestojí...

Jeden velký přestupní uzel s jednoduchou odbočkou k ZČU by bohatě stačil.

Můžeš tuto myšlenku nějak rozvést? Terminál bys umístil kam a odbočku vedl kudy?

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11922
Registrován: 8-2002

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2014 - 23:48:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kdo umí číst, ten vidí, kdo si tady posiluje kult osobnosti, viď martine_l? [wink]

řekl bych, že tvoje heslo není TM dohnat, ale předehnat. první odstavec tvýho příspěvku 6494 budiž zářným příkladem.

terminál v navržený poloze v Kaplířce a tram konečná k tomu je pochopitelně kravina. když už, měl by být minimálně na opačný straně přivaděče I/27, ale i tak je to pěšky na ZČU pořád daleko.

když se přestupní vazby tram - bus přesunou do druhý konečný naproti autosalonu Porsche, za UUD, je to s docházkou na ZČU to samý v bleděmodorým, ale furt lepší než smyčka/přestup v Kaplířce!

meandr TT bude k pochopení, až se ty pozemky začnou zastavovat. pak zase bude řvát hromada lidí, který půjdou od Folmavský, že to mají na tramvaj strašně daleko.

ovšem dvě tram smyčky jsou nadbytečný a superluxusní, jako by jedna nestačila.

jinými slovy proč je v projektu navržená ta smyčka Kaplířova? protože se rozhodlo o zrušení smyčky v Borským parku. zbývá zodpovědět otázku proč nemůže být přestup z tramvaje na bus ve druhý konečný? já tu odpověď neznám. případný řeči o nedostatku prostoru neberu - pak můžu odepsat první konečnou a ty pozemky zbydou prázdný. pořád ještě jsme ve fázi projektu, do země se nekoplo, stále se nic nestaví. pozdě bude v okažiku, kdy se bagry zakousnou do země.

a úplně všeobecně - logika když nemůžu postavit to, co bych si přál, tak postavím aspoň něco, přestože x let dopředu vím, že plánuju paskvil, je mi cizí, příčí se mýmu myšlení, nechápu jí.

buď si postavím barák kterej mi vyhovuje anebo budu dál bydlet v paneláku. za prvé on ten panelák není až tak úplně na houby, jaxe všeobecně rádo říká a za druhé není lepší ty peníze (i z evropských dotací) ušetřit a využít jinde, jindy a jinak na věc, která má smysl? i u vědomí toho, že se peníze nespotřebujou v Plzni, ale třeba někde v Řecku nebo v Chorvatsku? jinými slovy má smysl stavět paskvil jen proto, že ho někdo dotuje a že se republika zlepší v čerpání evropských dotací? řekl bych, že se nám to vnímání reality trochu posunulo dost divným směrem...

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
zachráněná a znovuobnovená S-analýza
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11923
Registrován: 8-2002

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2014 - 23:52:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč jsem sem vlastně dneska nakoukl... [happy]

cca v 17:48 byl nějakej zásek na Americkým kruháku, tipuju trolejbus. chtěl jsem se zeptat, jestli o tom někdo něco nevíte?

případně jestli to dynamický dispečeři reší ještě teď ve 23:52 [biggrin]

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
zachráněná a znovuobnovená S-analýza
Tramvajak14
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 224
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2014 - 23:53:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna drobná poznámka:

Čím víc lidi donutíte přestupovat, tím víc budou otrávení...

O to právě jde. Dnes naprostá většina cestujících, kteří se potřebují dostat k univerzitě musejí vystoupit z tramvaje, vyčkat několik minut a pak se svézt dvě stanice autobusem. Pokud budou moci cestovat tramvají až do cíle, budou jistě rádi...
+
další příspěvek:
Ano, tady pro určitou část cestujících dojde ke zhoršení návaznosti. Ale pokud bychom zachovali terminál na Borech, tak to bude úplně stejné.


Pokud je za cíl cestujících zastávka ZČU, tak ani "terminál" v Kaplířově ani ten na křižovatce "v polích" přece nelze považovat za adekvátní náhradu, nebo snad ještě mezi nimi bude nějaká mezilehlá zastávka?

Ta "část cestujících" jsou ty davy, které v určitých časech skoro plně vytěžují spoje linek 24 a 30
a vystupují u ZČU? To není část ale valná většina...

Utopie:
Opuštění projektu tramvaje na Borská Pole, vržení finančních prostředků na elektrifikaci linky 30.

I. FÁZE:
úsek od křižovatky Folmavská x U Letiště kolem ZČU ke křižovatce pod Lunou + spojka v Doudlevcích
od Průmyslové kolem ČS PapOil do Mostní + rekonstrukce točny trolejbusů na Slovanech pro obracení i od centra.
Zavedení nové trolejbusové linky v trase BORSKÁ POLE - SLOVANY (dočasná konečná) + zkrácení linky 30 o tento úsek (samozřejmě problém s nedostatečnou odstavnou kapacitou na Nám. Milady Horákové).

II. FÁZE:
trať Slovany - Francouzská - Krautwurma - Částkova - Staré Lobzy - Lobzy
+ obnova části trati od Pietasu k doubravecké poště
Prodloužení trolejbusové linky ze Slovan na Doubravku, zkrácení linky 30 do úseku Doubravka - Sídl. Košutka. Případně zkrácení linky 29 do úseku Borská Pole - Slovany pro zamezení souběhu s trolejbusem.

V kterékoliv fázi zatrolejovat smyčku u ZČU případně i BORY a zavést náhradu většinu spojů linky 24 trolejbusem.

Československé trolejbusy - Web o trolejbusech na území Československa...
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11924
Registrován: 8-2002

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2014 - 23:57:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tramvajak14:
dovolil bych si podotknout, že hlavním cílem tramvaje na BP je posílení přepravní kapacity. trolejbus sice nesmrdí jako autobus, ale tolik co tramvaj neodveze ani kdyby jezdil po střeše [wink]

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
zachráněná a znovuobnovená S-analýza
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2974
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 00:03:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martn_L: U všech syčivejch hadů, co po mě chceš? Snad okótovanej výkres? Snad tady píšu jasně a srozumitelně, že můj jediný návrh je ten, že se ponechá stávající terminál na Borech, vypustí se nesmysl v Kaplířce a pak se udělá až konečná u univerzity. Co je prosím na tom složitého? Co je na tom otcovsky mentorského? To, že píšu slušně a nepoužívám slov, která by byla na místě, je špatně?

Jen oapkuju mnohokrát řečené: Většina lidí ví, že je to špatně, přes to se to chce stavět. Co kdybychom raději postavili užitečnější trať na Vinice? Nebo tam bude také nutno vystavět několik terminálů za sebou?

Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2499
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 00:58:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To máme tedy projektanty opravdu na kočku, když nedokáží na trojúhelníku 150x150x200m vyprojektovat dopravní terminál pro jednu linku tramvaje a pět autobusových linek ?
Podle mě by šel celý trojúhelník včetně točny využít jako obratiště i odstavná plocha pro busy, všechno by se tam vešlo a to i za podmínky co nejkratších přestupů mezi linkami. Tramvajová smyčka by šla posunout z hlediska lepší geometrie výjezdu do Klatovské či Kaplířovy.
A co by se mělo odstavit, tak šup s tím na stávající odstavné parkoviště, které se již dnes využívá.
Skica obratiště je v příloze.
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3651
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 01:26:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Ano Barrandov byl stavěn megalomansky kvůli sídlišti, aby nebylo moc řečí, že tam jede tramvaj. Navíc sitauce byla úplně jiná. Byly vlastně 2 možnosti jak se z Barrandova dostat. V koloně po "hlavní" a nebo serpentinama a přes železniční přejezd, takže TT přinesla i spolehlivost a slušnou úsporu času.
Na tramvajovém mostu Ohrada - Palmovka nic megalomanského fakt nevidím...

Možná by se mělo město pořádně zamyslet. Stejný názor mám i ohledně řešení v Praze a ČZÚ v Suchdole. Pokud se má tramvaj stavět jenom kvůli VŠ, tak je otázka jestli se naplní po celý rok. Operativnost busů a tbusů je k nezaplacení. Co s tou tramvají? Kde ji otočíte, když budete potřebovat udělat 3 kola? V sadech?

Další podstatná věc jsou náklady na provoz... Resp. to přímo souvisí s tím naplněním viz výše. Hezky to rozepsal Jenki v ostravské diskuzi. Mnohde, kde nyní dochází k obnově TT z peněz EU a nákupy moderních vozů dojde k tvrdému vystřízlivění, až uvidí náklady na provoz vozů.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11925
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 02:10:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pavel_reiser:
neměl by sis dodělat stavebního inga na čvut a změnit obor? [wink]
možná, že by pak někteří soudnější radši zalejzali pod stůl...

předpokládám, že martin_l ti tenhle terminál bude rozbíjet především argumentem, že má sloužit i meziměstským busům od Animuka, Blovic a zbytku okresu PJ a bude tam tudíž daleko větší provoz než jen 5 mhd linek.

pak je ale otázka priorit jestli je důležitější zaintegrovat mzm busy, tram i mhd busy a tram přitom nenávratně zmrvit anebo jestli by nestálo za to vymyslet linkovým busům něco jinýho o kousek vedle, když tady na to nebude místo.

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
zachráněná a znovuobnovená S-analýza
Tramvajak14
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 225
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 09:02:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

> Pavel2:
...posílení přepravní kapacity...

To je pravda, ale je to posílení skutečně tak nutné (i když znám osobně cestování k ZČU), děje se tak ale vždy nárazově, v určitém čase, části roku apod. Možná by tak stačilo potom na té trolejbusové trati v určité době vhodně zahustit interval, právě vloženými spoji ZČU - BORY případně ZČU - Sídl. BORY, které by navazovaly na tramvaj, tj. ne jako dnes, kdy se 24 o 1/2 minuty s tramvají míjí.

Na té druhé konečné "v polích" má být také "terminál" (třeba něco ala konečná metra linky C - Leťnany - autobusové nádraží uprostřed lánu řepky)? Nebo proč bude chtít veřejnost (a kolik lidí) cestovat právě sem, když v blízkosti je FUD, autosalon a nejblíž opuštěná hala po OBI (do TESCA je to snad lepší z Folmavské...)
Navíc když doby "slávy" borskopolského hypermarketu dávno odvál čas...

Utopie2:
Tramvaj k ZČU - zachovat a jen upravit stávající smyčku BORY, dále se držet trasy projektu
až za přemostění s I/27, dále kolem novostavby knihovny
a na velkém travnatém obdélníku mezi strojní fakultou a mensou s tělocvičnou vytvořit podlouhlou smyčku s výstupní zastávkou před strojní fak., nástupní u mensy.
To by byla plnohodnotná obsluha areálu ZČU...

Československé trolejbusy - Web o trolejbusech na území Československa...
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5218
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 11:13:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dovolil bych si podotknout, že hlavním cílem tramvaje na BP je posílení přepravní kapacity

To je nesmysl, při posledních změnách byl provoz 24ky k univerzitě zredukován, naopak se stále rozšiřují parkoviště...
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11926
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 11:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...je to posílení skutečně tak nutné...

přiznám se bez mučení, že tady jen slepě papouškuju to, co říká hodně lidí už pár let. a protože těch hlasů je dost, tak tomu věřím [happy]
MJ tam snad dělal nějaký přepravní průzkumy, tak by tu obsazenost spojů mohl okomentovat...

smysl druhý konečný podle mě spočívá v tom, že měla dostat masu lidí co nejblíž k průmyslový zóně na BP. o obsluze NCBP touhle točkou se pochybovalo už před lety, když tam byl Carrefour i OBI a řada hypermarketů rozesetých po městě ještě nestála. změnou Carrefouru na Tesco to tam šlo dost do kytek a OBI taky dodnes nebylo přebito odpovídající náhradou. takže další úbytek potenciálních cestujících. ale hlavně z tý točky ke vchodu je to prostě pěšky daleko...

z čehož mi pak vychází, že na tý druhý konečný by na tram měly navazovat autobusy, který nějak v pravidelných intervalech prokličkujou BP a skončí u hotelu Ibis, na Nový Hospodě, ve Skvrňanech atp. čili terminál pro přestup tram - MHD bus. plus možná i parkoviště P+R.

v cca obdélníku mezi ulicema U letiště, Folmavská, kruhákem Sukova, klatovským přivaděčem I/27 a pěšinou od Kaplířky k ZČU je ještě hodně ploch určených k zastavění. viz návrh novýho územního plánu (pdf výkres). časem tam poptávka po MHD vzroste. otázkou je kdy a jak bude velká.

smyčka uprostřed areálu ZČU popírá možnost přestupního terminálu tram - bus. navíc už dnes by byla nová budova FAV/NTIS docela z ruky... areál univerzity prostě nebral v úvahu možnost protáhnout jeho středem širokou městskou ulici třeba i s tramvají a počítá s tím, že studenti mají zdravý nohy a čas na pěší přesuny po rozlehlý ploše.

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
zachráněná a znovuobnovená S-analýza
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5219
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 11:15:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další podstatná věc jsou náklady na provoz... Resp. to přímo souvisí s tím naplněním viz výše. Hezky to rozepsal Jenki v ostravské diskuzi. Mnohde, kde nyní dochází k obnově TT z peněz EU a nákupy moderních vozů dojde k tvrdému vystřízlivění, až uvidí náklady na provoz vozů.

Jj, do kamene tesat. To bohužel šotouši nevidí, hlavně že budou metry nových kolejí, po nás potopa.

Např o víkendu jedou z konečné Bory směr BP dva autobusy za hodinu, tedy kapacitně jedna tramvajová souprava.

Podle nového projektu ale bude veškerá tram doprava zavlečená do Kaplířky, tedy nárůst hluchých kilometrů jako prase. Bohužel se dnes nenosí úcta k tomu, že kdysi dávno ty tram linky někdo navrhl sakra dobře.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5220
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 11:19:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

z čehož mi pak vychází, že na tý druhý konečný by na tram měly navazovat autobusy, který nějak v pravidelných intervalech prokličkujou BP a skončí u hotelu Ibis, na Nový Hospodě, ve Skvrňanech atp. čili terminál pro přestup tram - MHD bus. plus možná i parkoviště P+R.

Což tedy dojíždějícím na BP nezlepší nic, stejně si přestoupí, a s trochou smůly bude za Kaplířku pásmový provoz a i té tramvaje pojede ještě méně. A to vše za stovky milionů do betonu, no neberte to...
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11927
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 11:19:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

h_k 5218:
třeba se parkoviště rozšiřujou proto, že MHD k ZČU je dlouhodobě špatná [wink]
krom toho zvětšit parkoviště je o dost jednodušší, levnější a rychlejší než postavit novou TT.

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
zachráněná a znovuobnovená S-analýza
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5221
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 11:23:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je. [happy] Tak jim dejme těch 630 milionů do tratě a trvale zvýšené provozní náklady. [happy]


Asi by to šlo řešit i levněji, no, ale, zase, kdo by si nahrabal na tom betonu...
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11928
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 11:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

h_k 5220:
v tom případě bys asi měl zpucovat bývalýho primátora Proska a jeho tým, že tu průmyslovou zónu BP navrhli blbě, pro tramvaj až k hotelu ibis tam prostě místo nenechali. tenkrát v roce 1995 nebo kolik se pěly ódy na to, že BP jsou první a nejúspěšnější česká průmyslová zóna, načež je pak začali stavět všichni po celý republice. hlavně tady panovaly veliký obavy, že Soudek pošle Škodovku ke dnu a 30.000 lidí bude bez práce, přičemž každej z nich měl další jeden-dva-tři krky doma.

takže buďme rádi, že to dopadlo aspoň takhle. ne úplně bezchybně rozparcelovaný BP a z toho pramenící nemožnost dostat tam kapacitně vyhovující MHD je problém, se kterým se musíme poprat dnes.

možná by stálo za to zamyslet se jak tramvaj od ZČU dostat na křižovatku Borská x Folmavská x U letiště a někam k Makru. to by určitě dávalo větší smysl. ale Podnikatelskou prostě TT postavit nelze, není na to místo a přilehlý pozemky město rozprodalo na stavbu fabrik.

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
zachráněná a znovuobnovená S-analýza
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5223
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 11:39:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11929
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 11:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

krom toho na BP se dopravní obslužnost obecně naprosto podcenila. čím se dnes vozí zboží do a z fabrik? kamiónem. je na BP nějaká železniční vlečka? není. (další věc - využíval by tu vlečku někdo, při tom, jak dnešní dráha (ne)funguje?)

ty kamióny není dnes na BP kde odstavovat. buď na dvorech fabrik, když tě noční vrátnej pustí dovnitř, jen tak na ulici, v několika nepoužívaných zálivech autobusových zastávek anebo na Domažlický u ex-Četransu. ale musíš jako řidič vědět, že tam ta plocha je! [happy]

prostě z hlediska dopravy jsou celý BP nedomyšlený a je úkolem dnešní doby to vylepšit. nevím jestli město může od firem z5 vykoupit části pozemků a třeba do tý Podnikatelský pak nacpat tramvaj. vím o tom prdlajs, ale už tak tuším, že je to krajně nesnadnej úkol.

zatím nikdo z předchozích vedení města neměl koule na to, aby nad tím jen začal uvažovat. a Baxa ani Zrzavecký tohleto dělat nebudou, jejich současnej průser se jmenuje EHMK 2015, ti mají jiný starosti [biggrin]

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
zachráněná a znovuobnovená S-analýza
Karel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 444
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 11:51:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel Reiser:
[ok]
Ale pro některý tupce je to moc jednoduchý, fungující a nedá se na tom přiživit moc spřátelených firem [uhoh]
Dnešní doba je taková, že jakoukoli louku nebo pole v blízkosti měst musíme polít betonem nebo asfaltem, postavit silnice, parkoviště , překladiště, hypermarkety a jinak zkurvit životní prostor ... [angry]
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11930
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 11:53:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Místo tam je.

asi by bylo potřeba prohlídnout si katastrální mapu, vlastníky přilehlých pozemků a pak třeba zaměstnat martina_l, aby tam postavil superúzký silnice, třeba by se tam ta tramvaj pak vešla [happy]

anebo se jen nechce rejpat do silnic a chodníků, který se nedávno postavily a ještě 20 let můžou sloužit, nevím, nejsem ing ze SVSmP [happy]

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
zachráněná a znovuobnovená S-analýza
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2500
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 11:55:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

EHMK to je jako eště hloubš můžem klesnout ? Jsem tu zkratku někde po městě viděl, tak abych nebyl z úplného... [crazy]
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11931
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 12:07:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

třeba jsou ty dnešní ulice na BP postavený jen jako dočasný a provizorní, s výhledem na rozšíření, nevím. musel bych si sednout ke katastrální mapě a to je na dýl. nebo prostě po obou stranách ulice musí být 4 metry širokej travnatej pás oddělující chodce od aut, na to se neptejte mě [nene] (třeba je na to nějaká norma.) [biggrin]

P_R:
aha, tak už vím co ta zkratka znamená [lol]

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
zachráněná a znovuobnovená S-analýza
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5224
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 13:15:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a je úkolem dnešní doby to vylepšit.

Což často končí stavem "zkurvit". Viz projekt TT. Radši bych byl s těmi samozvanými dobrými úmysly opatrný.

Vlečku by tam nikdo nepoužíval (speciálně z automotive firem), co je na vlak, vozí se přes Nýřany už dnes k všeobecné spokojenosti.

V Německu jsem viděl spoustu moderních průmyslových zón zavlečkovaných za šílené prachy, překopaný terén, vlečky skrz kruháče, mraky zab. zař a všechno vypnuté, k ničemu... (Např. Schweifurt doporučuji)

S vlečkami by navíc ta PZ zabrala ještě mnohem více plochy, ona žádná sranda není zadarmo.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11932
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 14:12:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Což často končí stavem "zkurvit".
v našem prostředí často bohužel ano. musí se dávat velikej pozor, aby to dopadlo jinak, ale stejně není pozitivní výsledek nikdy zaručen.

S vlečkami by navíc ta PZ zabrala ještě mnohem více plochy...
ale šotoušstvo by jásalo. nebo ne? [happy]

ulice na BP jsou relativně široký (myšleno od plotu k plotu), ale občas je tam něco jako nadzemní část septiku v zeleným travnatým pásu a hlavně ta spousta mladých stromků! ale asi to není z kategorie neřešitelných záseků.

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
zachráněná a znovuobnovená S-analýza
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5225
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 14:16:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není, široký je to fakt dost. Myslím že tam vede dálkovej vodovod do Nýřan...
myšlenka #16
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.106.122
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 16:53:49    Odkaz na tento příspěvek  

Nechci být hnusnej, ale tyhle specifické instituce, jako je ZČU, kde se z posluchárny vyvalí stovky studentů najednou a hurá na bus nechť si dopravu řeší vlastními busy, tak jako to dělají podniky které jsou mimo Plzeň a svážejí zaměstnance (Sony v ProLogisu za Černicema). Pokud je tam poptávka tak návalová, tak se asi nevyplatí tam tahat tramvaj, když jednou pojede přetížená a pak dvakrát prázdná.. Navíc, v kolik začíná provoz, zhruba ve 4:40, kdo tam bude jezdit? Nebo od 20:00 do ukončení provozu? Vždyť tam nejsou ani koleje (ubytování). Kolik lidí tam pojede asi? Tyhle nárazovky tramvaj nevyřeší, také bude jezdit přetížená, kapacitní soupravy tu nejsou, snad krom KTček.. Stojí to opravdu za ty náklady? Něco jiného je doprava do podniků na BP, kde se jízdní řády dají jakš takš upravovat dle začátků směn, což se dá vykomunikovat i s podniky, ale ani tam není konstantní poptávka a nevěřím že na ZČU je. Univerzita má takových "začátků a konců" směn jen o mnoho více, než podniky vzadu a to je ten problém. Nečekejte že tou tramvají bude jezdit někdo na nákupy.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6498
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 04. listopadu 2014 - 23:06:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tramvajak14: Ta "část cestujících" jsou ty davy, které v určitých časech skoro plně vytěžují spoje linek 24 a 30 a vystupují u ZČU? To není část ale valná většina...

Zkusme si trochu rozebrat stávající a návrhovou situaci. Dnes je areál Západočeské univerzity obsluhován jednou stejnojmennou autobusovou zastávkou. Kromě části těch, kteří cestují linkou 24 do Skvrňan, se chce naprostá většina lidí dostat na Bory. Zde jich menší část pokračuje třicítkou na Slovany a Doubravku a větší přechází na tramvaj. Čísla k tomu nemáme, ale podle místních zkušeností bych řekl, že linkou 30 jede dál tak 15% cestujících. Když odečteme ty, co jeli do Skvrňan (kterých může být zhruba 5%), tak mi vychází, že 80% lidí odjíždějících a přijíždějících na kampus jedou do/z centra linkou 4. Tito lidé po novu půjdou rovnou na tramvaj, ať už na konečnou u ulice U Letiště (z FEL/RICE, FDU) nebo na zastávku na úrovni nové budovy FAV/NTIS. Tedy tato většina (já ji odhadl na čtyřpětinovou) si ušetří jeden přestup. Zbývající pětina si pohorší jen částečně. Někteří půjdou rovnou na svůj autobus (24 do Skvrňan nebo 30 na Slovany a Doubravku), kterých bude jezdit o něco méně či se některým z nich o něco vzdálí jejich zastávka. Ale naprosté většině lidí z kampusu se cestování zjednoduší o jeden přestup. A tato skupina se bude stále zvětšovat, neboť výstavba areálu se bude uskutečňovat v blízkosti trati a podíl těch, kteří to budou mít na tramvaj blíže než dnes na autobus, se bude zvětšovat.

Pokud je za cíl cestujících zastávka ZČU, tak ani "terminál" v Kaplířově ani ten na křižovatce "v polích" přece nelze považovat za adekvátní náhradu, nebo snad ještě mezi nimi bude nějaká mezilehlá zastávka?

Ano, mezilehlá zastávka bude. Kromě obratišť u křížení Kaplířovy s Dobřanskou a Podnikatelské s U Letiště bude zastávka přímo u budovy FAV/NTIS/CTPVV (v kódu ZČU objekty UC, UN a US).

Opuštění projektu tramvaje na Borská Pole, vržení finančních prostředků na elektrifikaci linky 30.

To není utopie, to je jemně řečeno nesmysl. S tímto nápadem přišlo mnoho lidí, naposledy to byl před několika lety pan primátor Rödl. Tehdy si zadal jakousi analýzu, aby prokázal či vyvrátil efektivitu takového řešení. I když se výsledek opíral o lehce zkreslené argumenty, tak zaznělo jednoznačně, že nahrazovat projekt tramvaje projektem trolejbusu je nevhodné. Tím zkresleným argumentem mám na mysli, že trolejbusy nemohou tramvaj zastoupit kapacitně při požadavku o zvýšení přepravní nabídky oproti autobusu. To je v obecné rovině pravda, neboť trolejbus má oproti autobusu výhody ekonomické (čím větší síť, tím větší úspory z rozsahu) i ekologické (emisní v závislosti na daném energetickém mixu a stále ještě i hlukové), ale rozhodně ne kapacitní. Zásadní problém ale není ani tak v kapacitě, jako ve vedení linky. Trolejbus by měl smysl jedině tehdy, pokud by trať od univerzity vedla po Klatovské k Práci (nebo minimálně k Dobrovského ulici), neboť z tohoto směru se generuje největší část cestujících. A protože stavět trolejbusovou trať podél tramvajové je v tomto případě poněkud nesmysl, tak jediným smysluplným řešením je protáhnout k univerzitě tramvajovou linku.

I. FÁZE (...) + zkrácení linky 30 o tento úsek

Linka 30 si od svého zavedení v květnu 1990 získala značnou popularitu zejména proto, že po obvodě spojuje velkou část města. Rozseknout ji na náměstí Milady Horákové na dvě části mi přijde jako krajně nevhodné a v kontextu jiných částí vašeho příspěvku i poněkud iracionální.

kolem novostavby knihovny
a na velkém travnatém obdélníku mezi strojní fakultou a mensou s tělocvičnou vytvořit podlouhlou smyčku s výstupní zastávkou před strojní fak., nástupní u mensy. To by byla plnohodnotná obsluha areálu ZČU...


To by byla, ale zároveň by to byla obsluha výhradně jen areálu ZČU. Uprostřed kampusu nelze vytvářet přestupní terminál pro navazující autobusy, ten by musel vzniknout tak jako tak někde jinde. Kromě toho by s tímto řešením nesouhlasila ani sama univerzita, neboť nesouhlasila ani s tím, aby trať vedla mezi dnes nejmladší a nejstarší budovou v areálu (tedy mezi FST a FAV/NTIS).

Pavel2: hlavním cílem tramvaje na BP je posílení přepravní kapacity.
Tramvajak14: To je pravda, ale je to posílení skutečně tak nutné (i když znám osobně cestování k ZČU)

Jak už jsem napsal výše, tak navyšování přepravní kapacity není hlavním důvodem. Tím je odstranění nutnosti otravného přestupu z tramvaje na autobus pro největší část lidí dojíždějících na univerzitu.

Pavel_reiser: To máme tedy projektanty opravdu na kočku, když nedokáží na trojúhelníku 150x150x200m vyprojektovat dopravní terminál pro jednu linku tramvaje a pět autobusových linek ?

Projektanti dokáží vytvořit ledacos, ale vždy záleží na představě investora, co vlastně chce. Já si dovedu docela dobře představit, že se v duchu zadání z tvé malůvky rozkreslí přestupní terminál v Borském parku. Je ale potřeba si uvědomit několik podstatných věcí. Jednak si nemyslím, že by toto řešení bylo výrazněji levnější (pokud by levnější vůbec bylo) než to, co má vzniknout v Kaplířově ulici. Argument ceny a toho, že se staví něco zbytečně drahého tím padá ve chvíli, kdy chceme stavět něco stejně drahého. Druhou věcí je zásah do parku. I když se my, příznivci dopravy dokážeme shodnout na smysluplnosti takového návrhu, tak pro značnou část veřejnosti bude problém, pokud by se kvůli tomu měly kácet desítky stromů a zabírat metry čtvereční parku. Někteří profesionální aktivisté by si na kritice stavěli vlastní politickou kariéru a v duchu pseudoekologické ideologie by projekt zablokovali nebo alespoň významně zdrželi. Kromě toho, jak podotkl Pavel2, ten návrh nezohledňuje příměstskou autobusovou dopravu a nutí většinu cestujících mezi univerzitou a centrem provádět "trestné kolečko" skrze přestupní uzel.

T_m: jediný návrh je ten, že se ponechá stávající terminál na Borech, vypustí se nesmysl v Kaplířce a pak se udělá až konečná u univerzity.

To tedy znamená, že se veškeré nedostatky stávajícího terminálu zakonzervují na další desítky let?

9001: V koloně po "hlavní" a nebo serpentinama a přes železniční přejezd, takže TT přinesla i spolehlivost a slušnou úsporu času.

Tomu rozumím, ale i když si cením architektury zastávkových přístřešků na barrandovské trati, tak bez zbytečných protihlukových zdí a hloubených tunelů se ta trať obejít asi mohla.

Na tramvajovém mostu Ohrada - Palmovka nic megalomanského fakt nevidím...

V tom se my dva shodneme, ale vnímání veřejnosti je v tomto případě odlišné.

Pavel2: jestli by nestálo za to vymyslet linkovým busům něco jinýho o kousek vedle, když tady na to nebude místo.

Jinými slovy se jedním dechem kritizuje údajný vznik dvou terminálů "na dohled od sebe" a zároveň se navrhuje to samé? To kousek vedle by mělo být kde? Nejbližší místo je právě v Kaplířově ulici, navíc tudy ty autobusy budou beztak přijíždět do Plzně. No a když tam budovat něco pro příměstské spoje, tak to už tam může být rovnou i terminál pro ty městské ne?

třeba se parkoviště rozšiřujou proto, že MHD k ZČU je dlouhodobě špatná

Ano, přesně tak to je[happy].

v tom případě bys asi měl zpucovat bývalýho primátora Proska a jeho tým, že tu průmyslovou zónu BP navrhli blbě, pro tramvaj až k hotelu ibis tam prostě místo nenechali.

Je potřeba říct jednu podstatnou věc. Nikdy neexistoval záměr obsluhovat tramvají průmyslovou zónu na Borských Polích. Bohužel se pro projekt prodloužení tramvajové tratě k Západočeské univerzitě vžil zavádějící název tramvaj na Borská Pole a tudíž to mnoho lidí tak chápe. Ale ta myšlenka tady nikdy nebyla a tudíž nebyl ani žádný důvod nechávat někde nějakou územní rezervu. Borská Pole jsou typická průmyslová oblast s nárazovou poptávkou po dopravě v době střídání směn. Nic, co by odůvodňovalo stavbu tramvajové trati tam není. Jediným skutečným účelem stavby trati, o které tu celou dobu debatujeme, je napojení významné instituce nadregionálního významu na páteřní systém městské dopravy tak, jako je to běžné ve většině vyspělých měst Evropy.

myšlenka #16: tam není konstantní poptávka a nevěřím že na ZČU je.

Věřte[happy]. V pracovních dnech je univerzita schopná generovat trvalou přepravní poptávku. Rozvrhy jednotlivých studentů jsou natolik rozličné, že tam neustále někdo přijíždí a zase odjíždí.
Předpokládám, že nápad, aby si ZČU objednala svoje autobusy tak jako průmyslové závody, nebyl myšlen zcela vážně. Pokud ano, tak si myslím, že nepocházíte ze zdejšího kulturně-sociálního prostoru, ale z míst daleko na východ od nás.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Karel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 445
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 06:58:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin L:
Přestaň tady brečet nad pár stromy v Borském parku. V nedávné minulosti se na území města vykácelo nesmyslně mnoho stromů a nikomu to nevadilo ! Vždy to někdo odůvodnil "JE TŘEBA..."
A teď zase ty, že to nejde. Vypadáš na dobrého politika. Chytneš nějakou svojí myšlenku a skálopevně se jí držíš a argumentuješ jednou tak podruhý opačně - jak se ti hodí. Klasický politik nového tisíciletí!
rg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.79.110.35
Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 08:03:28    Odkaz na tento příspěvek  

Martine, nevěřím, že je na ZČU konstantní poptávka. Semestr trvá 13 týdnů, po každém následuje zkouškové období 5 či 6 týdnů, to celé krát dva. To máme z 52 týdnů v roce 36 až 38 týdnů. Co s tím? Jen připomenu, že pro tramvaj k univerzitě jsem od samého začátku.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4619
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 10:38:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martine, sám jsi napsal, že se odhadem 15% cestujících se zhorší cesta. Já stále nechápu, proč...kvůli pár stromům (kdepak desítky) v Borském parku?

Ideální projekt z mého pohledu je odbočka do Kaplířky, kde by byla zastávka na úrovni jídelny pro spoje, co jedou k ZČU. Závlek na smyčku, jak jej navrhl pavel_reiser mi přijde zbytečný, neboť frekvence spojů na lince 4 je taková, že to není potřeba. Lidi co chtěji vystoupit na Borech a jeli by ve spoji k ZČU, by jednoduše vystoupili v Kaplířce a obráceně lidé jedoucí z Bor by buď přešli přes křižovatku anebo by o pár minut déle počkali, což s ohledem na počet spojů není nic, co by se nedalo zkousnout.
Spoje linkové dopravy, které by nemohli z nějakého důvodu jet přes Bory, by měly stanici u nové smyčky u ZČU, meziměstské dopravě stačí jeden záliv každým směrem. Na linkovou dopravu místo je i na současných Borech, nemusí být každý přestup nutně hrana-hrana.

Cestující linkou 30, kteří by z nějakého důvodu nemohli jet spojem, který (alespoň dneska) kolem univerzity jede, by si při výstupu z linky 4 přešli přes křižovatku. Myslím, že trochu šikovný projektant by byl schopný nástupní zastávku linky 30 posunout o několik desítek metrů blíže.

Městská autobusová doprava by se v žádném případě neměla trhat do dvou terminálů, to už radši strpět souběh tram-bus. A z hlediska polohy jsou současná Bory jednoznačně nejlepší.

Karel_š: Klasický politik? To je nesmysl, politik, před tím než je zvolen, musí umět lidem vysvětlit, proč ho mají volit a během svého volebního období musí umět vysvětlit, proč prosazuje to, co prosazuje. A lidi s ním samozřejmě musí souhlasit.

MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5162
Registrován: 12-2005

Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 11:14:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pořád tu řešíme vlastně jen to že je tu skupina lidí... bohužel z 90% mladých a zdravých lidí co jsou líný ujít 1200 metrů a musí si prdele vozit všude. Podle map je to od středu univerzitního areálu ke smyčce bory 1150 metrů. To je cca 10-15 minut chůze dle toho jak kdo chodí rychle. Pokud je hnusný počasí můžou využít stávající autobusy ale pokud je hezky nevidim důvod k nějakýmu vožení.
Já to mam do práce přesně 1200 metrů a nadpolovoiční část směn mam dělený takže tu trasu chodim 4x denně. Za ty tři roky co to chodim jsem nezaznamenal že by se mi zkrátily žíly nebo voušoupaly nohy až pod prdel. A musim to chodit za každýho počasí bo mhd je to výlet na půl hodiny a autem je to taky nesmysl.


Nebo mam taky požadovat tramvajovou trať ze skvrňan na chebskou k poště a skladům? [crazy]

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6499
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 11:42:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karel_Š: Přestaň tady brečet nad pár stromy v Borském parku. V nedávné minulosti se na území města vykácelo nesmyslně mnoho stromů a nikomu to nevadilo !
Trollino_15: Já stále nechápu, proč...kvůli pár stromům (kdepak desítky) v Borském parku?

Myslím, že si úplně nerozumíme. Pro mě osobně by určitý zásah do Borského parku nebyl až takový problém, pokud si jej dokážeme zdůvodnit zásadním dopravním přínosem. Bohužel ale všichni takhle nepřemýšlejí. Můžu jmenovat několik lidí kandidujících v nedávných komunálních volbách, kteří by i z kácení jediného stromu dokázali vyvolat všeobecnou hysterii a výsledkem by bylo jen zablokování celého projektu.
V tomto směru se pohybujeme ode zdi ke zdi. Byly doby, kdy se na životní prostředí nepřihlíželo nijak a dopravní stavby zcela brutálně devastovaly kvalitu života lidí i stav přírody. Nespokojenost s tím byla i jedním z motivů k vyvolání událostí, jejichž pětadvacáté výročí budeme zanedlouho slavit. Pak se situace obrátila do opačného extrému, kdy jsou některé zájmové skupiny schopny blokovat i klíčové dopravní investice celostátního významu pod falešnou záminkou ochrany životního prostředí. Naneštěstí jsou natolik marketingově schopní, že část veřejnosti jejich bludům uvěří. Pokud by v Plzni mělo vzniknout něco, co je jejich slovy dá označit za zabetonování parku autobusovým terminálem, tak jsem si jist, že by dokázali tento projekt zcela zdiskreditovat a jeho realizaci znemožnit. A teď je otázka, jestli to za to stojí a jestli není jednodušší se vyhnout problémům tím, že do parku nebudeme zasahovat vůbec. Tedy ještě jednou: Není problém se mnou, jen uvažuji nahlas, že by v tom problém být mohl.

Trollino_15: Martine, sám jsi napsal, že se odhadem 15% cestujících se zhorší cesta. Já stále nechápu, proč...kvůli pár stromům (kdepak desítky) v Borském parku?

Za prvé, 15% se cestování nezmění nebo zhorší (lehce) a 85% se cestování zlepší (výrazně). Co je důležitější? Za druhé, jakákoli změna statu quo v dopravě vyvolává pro část veřejnosti negativní změny a pro část pozitivní. Jde o to vyladit, aby ta druhá skupina byla početnější. T_m vzpomenul tramvajovou trať na Vinice. I když ji považuju za dobrý nápad, tak pro určitou část obyvatel v oblasti by také znamenala zhoršení dopravní obslužnosti. Za třetí, těch 15% nijak nesouvisí s tím, jestli bude přestupní uzel v Borském parku nebo na křižovatce Kaplířovy a Dobřanské. Přečti si to, prosím, ještě jednou.

rg: Martine, nevěřím, že je na ZČU konstantní poptávka. Semestr trvá 13 týdnů, po každém následuje zkouškové období 5 či 6 týdnů, to celé krát dva. To máme z 52 týdnů v roce 36 až 38 týdnů. Co s tím? Jen připomenu, že pro tramvaj k univerzitě jsem od samého začátku.

Univerzita nejsou jen studenti. S rozšiřováním výzkumných ústavů se stále zvětšuje počet těch, kteří tam pracují a tudíž dojíždějí i v období prázdnin. Navíc se přes léto konají akce (např. letní jazyková škola) a úplné mrtvo tady není nikdy i když oproti objemům dopravy v období výuky jde o výrazně nižší čísla.
Je důležité si uvědomit podstatnou věc. ZČU nebude jediná univerzita v Evropě situovaná v polích za městem a napojená na tramvaj. V mnoha městech řešili podobný problém, zda-li se něco takového vůbec může vyplatit. A mnohde si uvědomili, že důstojné napojení takto významné instituce na městskou dopravu je natolik důležité, že to stojí za cenu investovaných peněz. My zatím raději stavíme stadiony...

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5226
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 12:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A mnohde si uvědomili, že důstojné napojení takto významné instituce na městskou dopravu je natolik důležité, že to stojí za cenu investovaných peněz.

Tady není problém jenom investice, ale trvale zvýšené provozní náklady, prostě na furt.

Jestli Nové Letňany za 600 - 700 mil. investici a trvalé hluché závleky nejfrekventovanější tram linky jdou obhájit slovem "důstojnost", tak bych tady stadion vůbec nevytahoval, protože to už je úplně stejný.

(Teda stadion stál polovinu a část nákladů se vrátí na zvýšené kapacitě. )
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2103
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 12:09:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Martin_l:
My zatím raději stavíme stadiony...

pro obyčejného plzeňáka to stačí [ok]

a zbytek diskuse považuji za ireverzlbilní, stejně si to arogantní pupkáči z esvésky a dalších prasečích institucí udělají podle svého včetně projektantsko - diletanstských zmršenin ve finální fázi, tak nevím, o co se tady snažíte.Viz reko Malostrantské ulice, mělo to být hotové v srpnu, do dmeška se tam staví a lidi na SVS se tomu smějou, ,, no to víte, my víme, ale nemůžeme s tím něco dělat, vždycky to musíme dát firmě, která dá ve výběrovém řízení nejnižší nabídku,, tak ať jdou pánové z SVS do prdele. A raději slavte blížící se výročí 25 let sametového podvodu. [uhoh]

Nehodlám se hádat s těmi, kteří neumějí nic jiného nežli dštít na všechny a všechno oheň a síru a plivat na každého, kdo má jiný názor jedovaté sliny.
názor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.133.223
Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 13:18:51    Odkaz na tento příspěvek  

Martin l: Takže nejde o zvětšení kapacity, ale o velice drahé odstranění jednoho přestupu? A to důstojné napojení je myšleno jen proto, že je to škola, nebo proč? Já také nebrečím, že do FN Lochotín musím přestupovat, nebo dojít pěšmo. Zkusím poprosit unii ať nám dá pár kaček na závleky k FN, aby to bylo dost důstojné pro zaměstnance i pacienty, mohl by tam vzniknout další terminál [crazy]
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6500
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 14:40:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libor_hh: nemůžeme s tím něco dělat, vždycky to musíme dát firmě, která dá ve výběrovém řízení nejnižší nabídku,, tak ať jdou pánové z SVS do p*****

Pánové z SVSmP a ani z žádné jiné městské instituce s tím ovšem sami nic nenadělají. Tuto situaci způsobil zákon o veřejných zakázkách, který je k tomuto postupu nutí. V případě, že by zvolili jinou nabídku, která je třeba dražší, ale s kratší dobou realizace a od firmy, která pracuje kvalitněji, tak si můžou být téměř jisti tím, že na podnět firmy podávající nejnižší nabídku celý tendr zruší ÚOHS a nebude se stavět nic.

pro obyčejného plzeňáka to stačí

Já jsem také obyčejný Plzeňák a mě to nestačí[happy].

H_k: Jestli Nové Letňany za 600 - 700 mil. investici a trvalé hluché závleky nejfrekventovanější tram linky jdou obhájit slovem "důstojnost", tak bych tady stadion vůbec nevytahoval, protože to už je úplně stejný.

Srovnávat tento projekt s metrem do Letňan je úplně mimo. Ten "hluchý závlek" mj. obslouží úřad práce a než se ta trať postaví, tak bude Kaplířova plná bytových domů. A dozadu k univerzitě se stejně nebude jezdit celodenně a celotýdenně.

Tady není problém jenom investice, ale trvale zvýšené provozní náklady, prostě na furt.

Ano, když někde postavím fontánu, tak taky musím počítat s tím, že to bude pořád spotřebovávat peníze. A město je tu od toho, aby platilo věci, které se samy na ekonomickém principu neuživí. A sem patří i městská doprava.

názor: Takže nejde o zvětšení kapacity, ale o velice drahé odstranění jednoho přestupu? A to důstojné napojení je myšleno jen proto, že je to škola, nebo proč?

Jde zejména o zvýšení komfortu. Ať už odstraněním některých přestupů, nahrazením autobusu pohodlnější drahou nebo zlepšením podmínek pro cestující v místech přestupů. Důstojné napojení je nutné proto, že se bavíme o jedné z nejvýznamnějších institucí v regionu a taková místa jsou v civilizovaných městech Evropy dosažitelná komfortně jak veřejnou, tak individuální dopravou. Je na tom na první pohled vidět, jak si město těchto institucí váží.
Váš příklad s Fakultní nemocnicí je zcela správný. To je také areál vysokého významu, který dodnes trpí tím, že se před několika desítkami let při jeho naplánování zapomnělo na dopravní obslužnost.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2104
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 15:15:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Martin_l:
nejnizsi nabidka - prace na howno. firme Dybs,Berger a jim podobnym bych nedal ani opravit chodnik. A kdyby se panove z mestkych instituci snazili a byli trochu sikovni,tak by se s tim dalo neco delat.
A lepsi je delat,ze to nejde a vymlouvat se na vsechno ostatni

Nehodlám se hádat s těmi, kteří neumějí nic jiného nežli dštít na všechny a všechno oheň a síru a plivat na každého, kdo má jiný názor jedovaté sliny.
pokus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.79.110.140
Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 18:46:56    Odkaz na tento příspěvek  

Někdo tady napsal pochvalu našim předkům za dobře vymyšlené trasy tramvají a určitě se pod to podepíše většina plzeňáků. Prohlédli jste si staré fotografie z prvních let provozu, kdy značná část tratí vedla v polích? Já si myslím, že na těch Borských ta zástavba bude rychlejší, než tenkrát a pak ty zastávky v polích každý pochopí.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4620
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 19:28:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naneštěstí jsou natolik marketingově schopní, že část veřejnosti jejich bludům uvěří.
A proč ti druzí nejsou...???

Můžu jmenovat několik lidí kandidujících v nedávných komunálních volbách, kteří by i z kácení jediného stromu dokázali vyvolat všeobecnou hysterii a výsledkem by bylo jen zablokování celého projektu.
Kandidovala řada lidí, že...a kolik z nich se jich dostalo?

A vůbec, co je to za argumentaci? To jako postavíme zbytečně megalomanský projekt jen proto, že se investor bojí pár fanatiků a není schopno vyjednat kompromis? Pokud je to tak, je to jednak směšná argumentace a pro smích je i investor. K pláči pak ten paskvil, který vzniká.

Martine, pochop, že nikdo tady nepopírá význam té stavby. Všichni tady napadáme nesmylnou předimenzovanost celé stavby.
Čili ani má argumentace tvými čísly nijak nepopírala zlepšení pro 85% lidí, já se ptal, proč nutně zhoršovat cestování tomu zbytku. A tím mám namysli zpřetrhání přestupních vazeb. Představ si, že chceš jet z Valchy na Slovany...26 k ZČU, 4 do Kaplířky a pak teprve 30. To samé z BP a ze Skvrňan (za předpokladu, že 24 i 26 budou končit u ZČU). Z opačné strany budeme pro změnu cestující tahat do Kaplířky, aby se svezli zase zpátky.

A technická otázka? Budou linkové busy na Valchu nebo do Litic jezdit ze stejného nástupiště nebo alepoň ze stejného terminálu jako MHD? Když už máme ten IDP.

A na závěr:
Nespokojenost s tím (ovzduším) byla i jedním z motivů k vyvolání událostí, jejichž pětadvacáté výročí budeme zanedlouho slavit
Hele kámo, zeptej se v Ostravě nebo v Ústí, co tam říkají na listopad 89. Tam mají čistější ovzduší zejména proto, že se pozavírala řada fabrik. A celé slavné ovzduší by vyměnili za pořádnou výplatu.

Já jsem za listopad rád, nicméně svět není tak černobílý a mluvit o oslavě rozhodně nebudou všichni.

(Příspěvek byl editován uživatelem trollino 15.)

MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 607
Registrován: 6-2007

Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 19:41:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona už se snad chystá výstavba té zpackané TT, že se to tu tak probírá? Psal jsem to tu už před několika lety - ten projekt je naprosto nesmyslnej, předraženej, neefektivní a v konečný důsledku nefunkční.
- Náklady na výstavbu - enormní (fajn, zaplatí to EU), ale
- Potřeba pořídit další soupravy (taky zaplatí RVHP 2.0 ?)
- Náklady na údržbu nový infrastruktury taky velký (ty už nikdo nezaplatí)
- Náklady na provoz přímo úměrný počtu souprav (taky trvalý náklady, který nám nikdo nedá)

A přínosy? V podstatě jen možný navýšení kapacity. Tím to končí. Přestupy neskončí, neboť k ZČU pojede jen 1/2 tramvají. Rychlejší to taky nebude - neboť dlouhá docházková vzdálenost a další zastávky na trase navíc (pokud vím, tak 30 dnes jezdí z Bor k ZČU přímo (bez zastavení)). Dále značný nepohodlí substrátu (dnes musí přestupovat a pochodovat BUS - TRAM, nově bude místo toho pochodovat půl kilometru na zastávku).

A pokusný příspěvek pokuse názorně vystihuje nepochopení, který mezi lidma panuje. Neboť si zřejmě představují nějakou velkou zástavbu okolo té nové TT. A ono tam kolem vyrostou jen další boudy typu Decathlon/Bauhaus a o kus dál byty a kanceláře (ovšem zakrslých rozměrů). Druhá polovina lidí si pak myslí, že ta trať bude stavět někde mezi budovou FEL a FST. [happy] Každopádně se budou všichni divit a město bude platit. [ko]

Celá univerzita je ukázkovým příkladem tragickýho porevolučního urbanismu, kterej prostě nemá žádnou koncepci. Prostě se občas někde něco nějak postaví, když to někdo zaplatí.

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1733
Registrován: 5-2006
Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 23:01:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Laik se diví, odborník žasne...

Veřejná regionální doprava a městská hromadná doprava

Díky projektu Integrovaná doprava Plzeňska (IDP) je možné používat při cestování v Plzni a blízkém okolí jednotný platební doklad platný v rámci celého systému. Cena konkrétního jízdného je závislá na zóně, ve které se cestující pohybuje. Vnitřní zóna "P" zahrnuje celkem 8 obcí a měst (Dýšina, Chrást, Kyšice, Plzeň, Smědčice, Starý Plzenec, Tlučná a Vejprnice), vnější zóna "Z" pak čítá 36 obcí a měst. Městská hromadná doprava v Plzni zahrnuje 3 tramvajové linky, 6 trolejbusových linek, 24 městských a příměstských autobusových linek, 3 noční autobusové linky.


Zdroj: http://www.plzen.eu/obcan/zivot-v-plzni/doprava/
5.11.2014
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2975
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 23:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wlasta: Jedná se o standardní práci magistrátních úředníků a jimi pověřenými osobami. Copy > Paste, mozek a úsudek chybí. Když je to tady, lze si z toho dělat legraci na způsob blbá blondýna. Jenže tento způsob práce je zcela běžný i s ohledem na (h)různá vyjádření technických úřadů, kde vedoucí oddělení tzv. jednodušší práci delegují na své nižší a nejnižší složky, které následně produkují (v podstatě výhradně) podobné věci. Pak se často přihodí, že na takovýchto "subvyjádřeních" se postaví základy celému velkému projektu a máme třeba totálně zkreslené zadávací podmínky, které následně už nikdo nerozporuje, protože začnou padat obdobné názory, které lezou z Martina L a to, že pokud někdo podá jakýkoli protinávrh, či pochybnost, jedná se v podstatě o zmanipulovaného a kdysi zneuznaného rebela a nikdo nikdy se ani koutkem mozku nezamyslí, že by třeba na kritice mohlo být něco pravdy.

Takže abychom se vrátili k podstatě této diskuze, bylo by třeba dobré se zde domluvit, jakým způsobem navržený projekt tramvajové tratě napadnout a dohnat ho k novému projednání. Protože sice tady jsou i názory, že celá akce je špatně, nicméně je třeba si říci, že myšlenka asi špatná není a smysl má, kdežto navržené provedení je naprosto katastrofální, vycházející ze zcela pochybných argumentů.

Rozumíme si?

Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6501
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 11:53:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libor_hh: A kdyby se panove z mestkych instituci snazili a byli trochu sikovni,tak by se s tim dalo neco delat.
A lepsi je delat,ze to nejde a vymlouvat se na vsechno ostatni


Problémy se zadáváním veřejných zakázek mají veškeré místní samosprávy napříč republikou od malých obcí přes velká města po kraje a Hlavní město Prahu. Ty potíže vyplývají z ustanovení zákona a žádný radní, zastupitel ani městský úředník s tím skutečně nic nenadělá. Změnit zákon jde (naštěstí) jen určeným legislativním procesem.

Trollino_15: A proč ti druzí nejsou...???

To je zajímavá otázka. Zásadní důvod bude nejspíše spočívat v tom, že ekologista, který svému boji věnuje veškerý čas a energii ("ekošotouš") má silnější pozici než mnohdy nemotivovaný, špatně finančně ohodnocený a prací přehlcený úředník investorské organizace. Když se pak obtížně stíhá to, co se stihnout má, tak těžko zbývá ještě čas a chuť prodat veřejnosti pozitivní obraz nějaké smysluplné akce. Nehledě k tomu, že jsou popularizační a marketingové kampaně ze strany státu a místních samospráv čast terčem kritiky pro domnělou neopodstatněnost.

To jako postavíme zbytečně megalomanský projekt jen proto, že se investor bojí pár fanatiků a není schopno vyjednat kompromis?
(...) Všichni tady napadáme nesmylnou předimenzovanost celé stavby.


Ještě jednou, kde je ta megalomanie? T_m tu nastínil, že jediné, co mu leží v žaludku, je obratiště a terminál v Kaplířově ulici, který ovšem chceme nahradit stejným (a stejně drahým) terminálem přímo v Borském parku. Nikde nevidím žádné estakády, mimoúrovňové křižovatky, podchody a nadchody, zkrátka nic, co by se dalo označit v daném kontextu za megalomanské prvky.

To jako postavíme zbytečně megalomanský projekt jen proto, že se investor bojí pár fanatiků a není schopno vyjednat kompromis?

Tunel Valík? Kdyby na tuto drahou zbytečnost ŘSD nekývlo, tak možná doteď nemáme dálniční obchvat...
Tvoje představa je sice filozoficky správná, ale v praxi bohužel těžko použitelná.

A tím mám namysli zpřetrhání přestupních vazeb. Představ si, že chceš jet z Valchy na Slovany...26 k ZČU, 4 do Kaplířky a pak teprve 30. To samé z BP a ze Skvrňan

Teď jsi se konečně otřel o to, o co tu mělo jít už od začátku. Martin_j se snažil vyvolat debatu na téma, jak nejlépe navrhnout strukturu návazných autobusových linek v okolí. Ovšem dříve, než se debata na toto téma vůbec stihla jakkoli rozjet, tak tu někteří vyvolali opět svůj projektový džihád, kde na základě svých osobních antipatií a nenaplněných ambicí napadají i to, co si sami vymysleli a do čeho jsou schopni semlít i zcela nesouvisející neaktuální texty na webu města.
Proč by měla 26 končit jinde než v Kaplířově? Jediné, co podle mě dává smysl, je ukončit linky 26 a 32 tam, kde pojede jak třicítka, tak všechny spoje čtyřky. Při cestování z Valchy na Slovany se tak změní jedině to, že se bude přestupovat o pár set metrů jinde. Cestující při tom nejspíše ujde kratší vzdálenost, nezláme si nohy při vystupování a na návazný spoj si bude moci počkat vsedě a pod přístřeškem.

(za předpokladu, že 24 i 26 budou končit u ZČU)

To je ono, pojďme debatovat o těch předpokladech. Bavme se o tom, co má smysl a nenechme se vmanipulovat do diskuze, která je v danou chvíli bezpředmětná.

Tom120: Potřeba pořídit další soupravy

Žádná potřeba není. Plánovaný provoz i na prodloužené trati je možné realizovat se stávajícím objemem vozového parku. To už se ví několik let.

T_m: bylo by třeba dobré se zde domluvit, jakým způsobem navržený projekt tramvajové tratě napadnout a dohnat ho k novému projednání. Protože sice tady jsou i názory, že celá akce je špatně, nicméně je třeba si říci, že myšlenka asi špatná není a smysl má, kdežto navržené provedení je naprosto katastrofální, vycházející ze zcela pochybných argumentů.

Bylo by dobré si především říci, čeho tím chceme docílit. Pokud je pod zdánlivě bohulibou myšlenkou odstranění domnělých či skutečných negativ projektu (v očích jednotlivce) schován záměr celou akci pohřbít, pak by to mělo zaznít zcela otevřeně. Na stávajícím projektu není nic tak enormně špatného, aby to stálo za to jeho přípravu vrhnout o deset let nazpět.

Tom120: Celá univerzita je ukázkovým příkladem tragickýho porevolučního urbanismu, kterej prostě nemá žádnou koncepci. Prostě se občas někde něco nějak postaví, když to někdo zaplatí.

Náš současný tragický urbanismus není produktem porevoluční doby, ale má mnohem hlubší kořeny. Posledním obdobím, kdy se někdo u nás zabýval urbanismem na praktické úrovni jsou padesátá léta. S postupem let a s rostoucím tlakem na industrializaci stavební výroby jsme se dostali do stavu, kdy o podobě měst již nerozhodovali urbanisté a architekti, ale technologové a přípraváři. Doba porevoluční k tomu přidala ohromné nadšení, které ale nebylo doprovázené potřebnou míru profesionality a tudíž ani nemohlo dojít k zásadnímu zlepšení. Vše se snad začíná obracet v posledních letech, tak věřme, že se jednou i po stránce urbanistické zařadíme zpět do civilizované Evropy. Je to jedna z posledních oblastí, kde jsme to ještě nestihli.
Jak už tu jednou zaznělo, celá tragédie kampusu ZČU se zasela v roce 1985.

Trollino_15: A celé slavné ovzduší by vyměnili za pořádnou výplatu.

K čemu je ti výplata, když seš mrtvej?[wink]

Já jsem za listopad rád, nicméně svět není tak černobílý a mluvit o oslavě rozhodně nebudou všichni.

O tom, že 17.11. je důvod k oslavě rozhodně nepochybuju. Mnoho lidí si myslí něco jiného a některým z nich se nedivím, protože před listopadem byli mladí, zdraví a plni energie a dnes jsou staří, nemocní a opuštění. Ale naprostá většina těch, kteří touží po návratu reálného socialismu, tak činí proto, že si vytěsnili všechny detaily tehdejšího života (ti, co jej zažili) nebo si je vůbec nedovedou představit (ti, co jej nezažili). Selektivní paměť a zpětná idealizace zkrátka fungují a tak jako jsme si vytvořili mýtickou představu o první republice, tak tu žije nostalgie po době předlistopadové založená na tom, že všichni měli práci a všechno bylo zadarmo nebo alespoň levnější. Když pomineme to, že ani jedno není pravda, tak se tehdejší zřízení vyznačovalo i úplně jinými vlastnostmi. Perfektně to shrnul náš současný prezident ve slavném rozhovoru pro ČST v srpnu 1989.
Ale to je celé na mnohem hlubší debatu, kterou nám tu asi nedovolí. Mnozí už chytají vyrážku z toho, že v Tykadlácích debatujeme o tramvajové trati. Každopádně já si 17. tohoto měsíce určitě připiju. Škoda, že zatím ještě ne sklenicí cekovaru[wink].

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5166
Registrován: 12-2005

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 12:04:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K čemu je ti výplata, když seš mrtvej?

Tak furt lepší umřít sice nemocnej ale v důstojných podmínkách než zdravej ale vágus pod mostem.

O tom, že 17.11. je důvod k oslavě rozhodně nepochybuju
Co ty cucáku tady můžeš psát o životě před listopadem 89?
Vždyť si to nezažil tak nemel!
(mě byly 4 roky kydyž to kejchlo tak se radši zdržim rozborů)

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6502
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 12:25:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_100: Vždyť si to nezažil tak nemel!

[lol]Řekl jsi totéž svojí učitelce dějepisu, když vám vyprávěla o středověku?[biggrin][happy]

Tak furt lepší umřít sice nemocnej ale v důstojných podmínkách

No právě. Milion lidí na Letné před pětadvaceti lety chtělo jen ty důstojné podmínky...

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Johny512
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 728
Registrován: 10-2008

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 12:29:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_100:
Co ty cucáku tady můžeš psát o životě před listopadem 89?
Vždyť si to nezažil tak nemel!

Prakticky nikdy se do vašich "hádek" nepletu, ale tenhle názor neskutečně nesnášim.. Tys zas nezažil Hitlera a oslavuješ slavnosti svobody? Je to to samý.

Moje hobby.. autobusy.. Kdo mě nezná.. nepochopí..
Od září 2009 nenávidím ty keply PLF, T3- 190+191 4ever
seznam-autobusů
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2976
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 12:30:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

[satan]
Mám jeden návrh. Zřídit divadlo Martina Lešky, kde by dotyčný měl svá vystoupení tzv. standupy aneb postavil by se za mikrofon a vykládal. Myslím si, že když může mít úspěch vystoupení Blbá blondýna Ivy Pazderkové, tak Martin by určitě nebyl pozadu. [biggrin] Leškojc by to přineslo nějakou korunu a hrdé Plzni by to přineslo další čárku k městu 2015.
[satan]

Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5167
Registrován: 12-2005

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 12:56:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_l - ty lidi chtěli důstojný podmínky a místo toho mají čistý ovzduší na spaní pod mostem...

Johny512 a M_l - Ano ptal jsem se jí ... nezažila. Proč bych oslavoval slavnosti svobody? Ten termín se snažim plzni vyhnout obloukem nemam rád davy lidí a armádu. Tim pádem pro mě slavnosti svobody nepřináší nic lákavýho.

Nerudnýpěstitelpřestárlýchkočekzčechurova - [ok]

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
pokus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.79.110.140
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 13:54:06    Odkaz na tento příspěvek  

Na rozdíl od většiny přispívajících jsem narozen ještě v první polovině minulého století. Nepřál bych vám nikomu se do té doby vrátit. Za Husáka už to bylo lepší, ale hrozně, opravdu hrozně mne štvalo, jak díky centrálně špatně řízenému státu nám celý zbytek Západu mizí v dáli, co se týče aplikovaného pokroku ve všech oblastech. Celkem jsme se dobře najedli, bytů už bylo také víc, ale prakticky vše ostatní šlo do háje (nebo šlapalo na místě). Zaměstnání měl každý (musel), ale ne každý si jej vybral podle svého. Být stejný zákon dnes, nezaměstnanost by neexistovala, montovny by byly plné našich lidí místo gastarbajtrů. A tato diskuze by možná (!) běžela na něčem, co vyrobylo JZD Slušovice. Velice se omlouvám za zcela nevhodný příspěvek, ale nedalo mi to.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6503
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 13:56:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokus: Velice se omlouvám za zcela nevhodný příspěvek, ale nedalo mi to.

[ok]Naopak, shrnul jste to naprosto výstižně.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5168
Registrován: 12-2005

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 16:12:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Být stejný zákon dnes, nezaměstnanost by neexistovala, montovny by byly plné našich lidí místo gastarbajtrů.

Ovšem to bych viděl jako obrovský plus!

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Plzák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 942
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 16:20:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem to bych viděl jako obrovský plus!

Ty možná, ale ty lidi, co by tam dělali za nejnižší mzdu, by asi moc rádi nebyli [proud]
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5228
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 16:22:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem to bych viděl jako obrovský plus!

Možná pro nějaký vlastní vnitřní pocit, ty fabriky by to zničilo.

Beztak 3/4 "nezaměstnaných" jsou řemeslníci co jedou na černo...
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11933
Registrován: 8-2002

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 16:27:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

krátká lehce osvětová vsuvka pro m_100:

tak jako šlo ostravsko a horníci do háje, odešlo i celý bejvalý RVHP a s tím defacto celý sektory průmyslu. bohužel zrovna sever naší republiky to odskákal víc než třeba my tady v plzni.

rovnice je jednoduchá - není práce, nejsou podniky, tím pádem ani kačky a celej region orientovanej na jeden sektor ekonomiky (těžkej průmysl např.) jde do hajzlu.

až půjde do háje automobilovej průmysl, může to ekonomicky položit i třetinu nebo polovinu naší republiky.

naříkat že za komančů bylo krásně a dneska je všechno nahouby je nesmysl nonplusultra. normálnímu člověku by mělo stačit podotknout, že všechno se vším souvisí a věci do sebe logicky zapadají a jedna na druhou navazuje.

tím pádem tyhle zkratkovitý soudy (dřív bylo krásně, dneska je to na prd) můžeme rovnou vyhodit do koše a neotravovat s nima ostatní.

je to napsaný dostatečně polopaticky?

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
zachráněná a znovuobnovená S-analýza
Thr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 9-2010
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 17:35:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak by to vycházelo na kilometry, kdyby prostě všechny busy, které končí na Borech, končily v Kaplířce? Zkrátila by se linka 24 a 26 (a 36), prodloužila linka 32 a 21 (a 23), linka 30 zůstane stejná.
Souběh tram a busů nastane mezi Bory a Kaplířkou, K univerzitě by jela tramvaj a bus jinudy (zastávky dnešní ZČU a budoucí před novou FAV/NTIS by byly od sebe skoro 500m, tomu už se nedá říkat souběh).
V takovém případě by se asi nic neušetřilo, ale nic by se nezhoršilo, autobusama by mohli lidi jezdit stejně jako dřív, ale přibyla by tu možnost jet tramvají do centra bez přestupu.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5229
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 18:32:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

30 by se prodloužila, v takovém případě (víkendy)

Spíš bych se přikláněl k tomu prohodit trasování 29 a 30 (a půlku 30 na Skvrňany místo 24, po dobudování obchvatu pak jako okružní)
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5170
Registrován: 12-2005

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 21:58:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P2 prosim tě vytáhni mi z mých příspěvků na který reaguješ citaci kde píšu že tenkrát bylo krásně. děkuju [crazy]

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11934
Registrován: 8-2002

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2014 - 10:40:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

m_100:
teď jsi to sice nikde nenapsal, ale z tvých postojů se to dá vcelku lehce vyvodit... např. když rozporuješ tvrzení, že 17. listopad je důvod k oslavě [wink]

možná, že by bylo na místě, abys k tomu napsal 3 věty, abysme věděli jestli jsi ryba nebo rak [happy]

po 25 letech se nám ty původní ideály sice dost pootočily a proměnily v prach, ale člověk začíná po letech chápat, že změnit myšlení lidí jako mávnutím kouzelnýho proutku prostě nejde. možná to souvisí s věkem, ve 20 a v 50 prostě vidíš svět jinak.

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
zachráněná a znovuobnovená S-analýza
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5171
Registrován: 12-2005

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2014 - 15:25:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nevim proč bych to měl slavit... to bych moh dneska slavit VŘSR když na to tak přijde ... ale proč kurva proč?

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)