Ovládání lokomotivy 751.316 s pomocným dieselem

Ovládání lokomotivy 751.316 s instalovaným pomocným dieselagregátem (dále jen II.DA) je soustředěno do původního ovládacího systému lokomotivy.

Ovládání hlavního dieselagregátu nebo II.DA se provádí stejnými ovladači. Lokomotiva může být provozována ve třech pracovních režimech, které jsou volitelné spínačem řízení na řídícím pultu lokomotivy (na obou stanovištích).

1)      s činným hlavním dieselu (K6S310 DR)

Je-li v činnosti tento motor, může lokomotiva vykonávat následující funkce tj. jízda silou, výběhem či stání lokomotivy. V činnosti též zůstávají původní pomocné pohony, kompresor, chlazení vody a oleje motoru. Spínač řízení je přepnut do polohy 1. diesel.

2)      s činným II.DA, hlavní agregát v klidu

Po uvedení do činnosti II.DA může lokomotiva vykonávat též jízdu silou, výběhem, či stání na vlaku. Spínač řízení je přepnut do polohy 2. diesel. K uvedení do činnosti i zastavení II.DA slouží tlačítka START a STOP (tato tlačítka slouží po provedené předvolbě dieselu spínačem řízení pro oba diesely).

Volba            směru jízdy vozidla se provádí jako za běžného provozu směrovou pákou

                        lokomotivy

        výkonových stupňů se provádí kontrolérem v rozsahu 0 – 4. stupně, přičemž na 4. stupni je dosaženo plného výkonu II.DA. Při jízdě na II.DA se využívá 2. trakční motor I. podvozku.

3)      oba dieselagregáty v klidu

V tomto režimu se využívá k pohybu lokomotivy manipulační pojezd lokomotivy z akubaterie. Při jízdě v tomto režimu se využívá 3. trakční motor II. podvozku.

Podmínky pro jízdu:

-      tlak vzduchu v hlavním vzduchojemu

-      spínač řízení přepnut do polohy AKUPOJEZD

-      směrovou páku kontroléru přestavit do požadovaného směru

-      pro pohyb vozidla zařadit 1. stupeň na  jízdním kontroléru

 

Vlastní uvedení II. DA do činnosti (provádějte přesně v tomto pořadí):

-      zapnut odpojovač baterií 110 Voltů v rozvaděči lokomotivy a všechny jističe nutné pro normální provoz lokomotivy

-      Na pultě přepnout spínač řízení do polohy 2. diesel a směrovou páku přestavit do polohy „D“

-      Krátce stisknout tlačítko START (ještě před zapnutím odpojovače 24 V ve strojovně). Tím dojde k sepnutí příslušného relé a k aktivaci veškerého řízení a ovládání na II. dieselagregát. Zároveň se na polykači vaček II.DA automaticky nastaví palivová páka z nulové polohy do polohy volnoběžných otáček. Ke startu motoru Zetor (při stisku tlačítka START) zatím nedojde z důvodu nezapnutí odpojovače 24 V.  

-      přímo u II.DA je malý ovládací panel s kontrolními prvky a dvěma jističi. Jističe nutno zapnout a z boku tohoto ovládacího panelu je otočný spínač baterií 24 V. Tento je třeba  také zapnout otočením o 90° (rukojeť svisle = zapnuto).

-      Jízdní kontrolér nastavit na 4° (směrová páka stále v poloze „D“). Tím dojde na polykači vaček II.DA k nastavení maximálního paliva (potřebné pro start)

-      Na vstřikovacím čerpadle II.DA ruční pumpičkou řádně napumpovat naftu

-      Tlačítkem START nastartovat II.DA (tlačítko START a STOP je stejné pro oba diesely)

-      Ihned po úspěšném startu jízdní kontrolér přestavit do 0°. Jednak bude nutné zařadit směr a jednak by studený motor běžel na maximální otáčky, což není pro jeho životnost optimální

-      Zařazení směru a jízdních stupňů provádět běžným způsobem (na 4° je plný výkon   II.DA)

-      POZOR: při sepnutí kompresoru 3DSK75 dojde u II.DA k automatickému zvýšení otáček 

Poznámka: Při nezdařeném startu dieselu a přechodu na hlavní diesel je třeba stisknout tlačítko STOP (tím se deaktivuje ovládání II.DA), potom přepnout spínač řízení do druhé polohy a teprve potom tlačítkem START uvést v činnost hlavní diesel.

Chladící okruh obou dieselů je společný, s kohouty u vodního čerpadla II.DA nemanipulujte, jsou určeny pouze pro dílnu a za běžného provozu jsou stále otevřené !