K-report
 

Archiv diskuse Trať 220/221 - 4. koridor... do 18. 07. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Trať 220/221 - 4. koridor... » Archiv diskuse Trať 220/221 - 4. koridor... do 18. 07. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 871
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 13. července 2012 - 10:52:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zejmi: Lidé by vlakem jeli, podku by tu někdo zavedl jednotný státní tarif jako ve Švýcarsku, bez ohledu na druh dopravy nebo dopravce.

Je potřeba tlačit na kraje a ministerstva a nehrát si na vlastním písečku v obci.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Šimon12
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.99.78.54
Odesláno Pátek, 13. července 2012 - 10:59:23    Odkaz na tento příspěvek  

4. Koridor je hrůza, běs, děs. Za 1. cesta z Prahy do Českých Budějovic trvá déle než v minulosti, za 2. komfort cestování je dobrý vtip - klimatizace (tohle slovo čd nezná) není, sedačky jsou hrozně opotřebené, špína, v létě horko, výluky, v zimě zima a to za báječných 200 kč i VÍC bez in karty. Je to podle mě naprostá ukázka neschopnosti, kdyby se to stavěli kdekoli jinde, bude to hotové mnohem, mnohem dřív. Tak alespoň doufám, že v roce 2040 už pojedu vlakem z Prahy do Č. B. za hodinu a půl. Nyní je mnohem pohodlnější autobus, navíc s mnohem nižší cenou a nesrovnatelně lepšími službami.
Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 953
Registrován: 7-2002

Odesláno Pátek, 13. července 2012 - 15:43:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budou v Bystřici ve finálním stavu nějaké wexle (údajně tam měla být napojená vlečka) ?

Budou někde mezi Olbramovicemi a Benešovem kolejové spojky, aby v případě plánované nebo neplánované výluky nebyl jednokolejný úsek tak dlouhý ?

Díky za odpovědi (jestli někdo budete vědět).
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3830
Registrován: 3-2004

Odesláno Pátek, 13. července 2012 - 16:43:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slídil: 2x: Nebudou.
"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8225
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 13. července 2012 - 18:11:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pikehead:
Tabor-Sudomerice ma zacit v rijnu
zatímco pro nás je to zásadní spojení do Alp a na jih Evropy - my se měli více snažit. Rekonstrukce koridoru jako novostavba koňky v původní stopě je dost nešťastná věc. Zastávky v lesích souvisí s tou původní stopou, mrzuté jsou Kaplice...
Bohužel to zdaleka tak neplatí. Za hranicí není žádné velké centrum, ani uzel, kam by jezdilo dost lidí. Alpy jsou sice pěkné, ale kolik lidí-nenadražníků tam jezdí vlakem?

Ohledně Votic souhlasím s Čínským.


Mibl, Racek:
Ono peněz by asi bylo dost, ale musela by být chuť a vůle stavět jen na tom jednom místě, nikoliv rozvrtat po celé republice něco.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3165
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 13. července 2012 - 19:08:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně tak. Teď rozkopáme Opatovice -Stéblová. Za pár let to protáhnem do Hradce, pak do Rosic a někdy možná do Pardubek. Lidi budou preventivně nasraní mnohem delší dobu.
Martin
PepaN
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 13. července 2012 - 21:11:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šimon12: hodnotit zdaleka nedokončenou stavbu je trochu mimo mísu, cesta trvá déle, jelikož jízdní doby jsou "navatované", protože se staví a jistě jste natolik inteligentní, že dokážete pochopit, že průjezd stavbou je pomalejší kvůli bezpečnosti a že se to musí na JD podepsat...
Pokud hodnotíte vozový park ČD podle tratě Praha - Budějovice, tak je to trochu zaujaté, ale souhlasím, že nyní je to hrůza, ovšem co jezdí do zaostalého Jčk, není všude... Já osobně si zadek mezi Prahou a Pardubicemi vozím neustále v klimatizovaných vozech...
Pokud jezdíte Praha - Budějovice za více než 200, tak jste asi člověk ignorující moderní trendy, já osobně koukám, že SporoTiket na eshopu koupený týden do předu stojí 140Kčm, den do předu 160, navíc je to pohodlnější, než stát frontu u pokladny a jízdenku stačí ukázata na notebooku/smarphonu. To, že je vlak dražší je pochopitelné, je to tak skoro všude...
okolojdoucí
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.88.75
Odesláno Pátek, 13. července 2012 - 23:30:03    Odkaz na tento příspěvek  

To PepaN
Konečně nějaký rozumný příspěvek. Nic proti podložené a konstruktivní kritice, ale na rozdíl od stavby v ČB je tady na stavbu Votice-Benešov kydáno příliš nezasloužené špíny. Vysvětlení je možná v mentalitě věčně nespokojeného středočecha, těžko říct. Jako by na této stavbě nebylo nic podařeného, pozitivního, obdivuhodného. Pravidelně jsou kritizovány věci ex-post, staví se podle dávno projednaného, schváleného projektu a ten se musí dle pravidel spolufinancování EU dodržet. Takže proto žádná vlečka v Bystřici, žádná křížení na širé trati a pod. Prosil bych o špetku objektivity, věci zpravidla nejsou tak jednoduché jak se na první pohled zdají. Taky tady není vidět kritika do vlastních řad obyvatelstva o ukradených automobilech stavby, kabelech, lanech, PHM a dalších potřebných zařízení firem. Škoda. Taky často kritizovaná omezení jako třeba PJ věřte nesou své ovoce v bezpečnosti stavařů i cestujících, dosud nedošlo k vážnému ani smrtelnému úrazu a to za trošku nepohodlí určitě stojí. Kritizujte, ale objektivně a fundovaně.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1247
Registrován: 7-2008

Odesláno Sobota, 14. července 2012 - 00:11:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To, že už se v tomto státě nestaví nové regionální tratě, které by šly s dobou a přiblížily by se potřebám současnosti a obyvatelstva, tak tomu se ani snad už nikdo nediví. Místo toho se ruší to, co vybudoval někdo jiný (byť nepopírám, že někdy oprávněně, přeci jen mnohé z nich vznikly v jiné době a k jiným potřebám). Ale to, že se ani páteřní (hlavní) trať za ty peníze ani na píď těmto potřebám nepřiblíží, to je již opravdu na pováženou. Je to jako kdysi, pořád stejná písnička - když se v letech 1869-71 stavěla tato ODBOČNÁ trať KFJB, tak se na místní zájmy také nehledělo - hlavním cílem bylo co možná nejrychleji, nejkratší cestou a nejlevněji spojit Vídeň s Prahou, dnes jsou to Budějovice. Proto žádná bystřická či votická zastávka blíže městu, proto žádná výhybna na širé trati [i když zde je to provozně-ekonomicky opravdu na pováženou (narozdíl od úseku Praha - Benešov) - tak často snad vlak na trati neuvázne apod.]

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
4.ŽELEZNIČNÍ KORIDOR I NA FB! - www.4koridor.cz
140.let Dráhy císaře Fr. Josefa (KFJB 1871 - 2011)
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Čínskej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 3-2012
Odesláno Sobota, 14. července 2012 - 00:36:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro Rakousko je koňka trať do nikam, zatímco pro nás je to zásadní spojení do Alp a na jih Evropy
Kolik lidi denne to zasadne vyuzije? Pojedu-li na jih Evropy, treba do Italie, tak to, ze mezi CB a Lincem pojedu o pul hodiny dele, me nijak nerozhazi. To je horsi, ze "vykysam" v Linci, protoze neni pripoj. A Alpy? Na jednodenni/vikendovej vylet je vlak (z CB se takhle bezne jezdi na lyze/kola) nepouzitelnej. Nez tam dojedu, muzu jet zase zpatky. A to po nasem uzemi jedu nepatrnej zlomek cesty. Pojedu-li na delsi dobu, tak opet narazim na to, ze o pul hodiny delsi jizdni doba me nerozhazi. A zrychlovat to kvuli uhli, drivi, srotu ci novym autum? Jestli ta auta budou v Koperu v pristavu stat 14 dni nebo 14 dni a pul hodiny, protoze konku projedou rychleji... Ne, ze bych nebyl rad, kdyby konku nekdo zrychlil, ale myslim, ze u nas jsou dulezitejsi trate na zrychlovani. Treba CB-Jihlava-Brno nebo Brno-Prerov.
Zastavky v lesich (a v polich). K cemu je dobra zastavka Chlumec a Holkov a proc nemaji zastavku treba Dolni Svince? A vubec nemusim hejbat stopou, jen zastavim sikovneji...
Predpoklad, ze primych vlaku pribude... Nepribude... Jsem optimista! Na dalsi vrstvu vlaku to nema. A pokud ano, tak ta vrstva stejne musi byt nad soucasnym JR a pak nevidim problem, aby u techto vlaku byl pobyt v CB 2-3 minuty. Ale to pak musim zrychlit treba Plzen, aby se od ni stihlo do techto vlaku prestoupit a to je hudba hooodne vzdalene budoucnosti. Navic porad i u tyhle vrstvy vlaku me (prozatim) netrapi, ze z CB do Lince jedu relativne pomalu. Bourat temito vlaky soucasnej JR by byl podle myho velkej krok zpet! Jsem rad, ze zmizely vlaky typu Matthias Braun nebo Budvar, ktery stavely jenom v Tabore, pripadne Veseli.
Olbramovice x Votice. Vsechno musi stavet na jednom nadrazi. Pokud rano dojedu autem do Votic a odpoledne me to vyhodi v Olbramovicich, tak to je urcite dudvod pro jizdu vlakem... A vzhledem k (obcasnym) pripojum se mi ty Olbramovice zdaji lepsi. A jestli se region vylidni jenom proto, ze rychlik zastavi od centra mesta o 1,5 km dal... Navic jakys pokus se zastavovanim R ve Voticich tu uz byl a moc se to nechytlo... Ale souhlas, ze zastavenim vsech rychliku navic v Hermanickach (pripoj bus) se nic nezkazi.
16 minut x miliardy v prelozkach a tunelech? Primarne ty miliardy vidim jako zrychleni z Prahy do Tabora, Veseli a CB. Nikoli z Prahy do Lince/jihu Evropy. Ale to uz se zacinam vlastne opakovat...
Šimon12
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.60.159
Odesláno Sobota, 14. července 2012 - 08:53:39    Odkaz na tento příspěvek  

Tesim se az zacne jezdit Leo Express z Prahy do Českych Budejovic. Proc se zrusil ex ze Slovinska? Byly tam super klimatizovane vagony a jizda byla pohodlna. Proc nejezdi alespon 2x denne expres, ktery bude stavet jen v Tabore a pak v Č. B.? Rychliky by mohli soucasne obsluhovat ostatni mesta. Problem je v tom, ze rychliky stavi v Olbramovicich a v dalsich mensich mestech. Proc zrovna Olbramovice nemuze obsluhovat osobni vlak? Budvar expres jezdil kolem 2 hod. 15. Min. z Budejc do Prahy.
Čínskej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 3-2012
Odesláno Sobota, 14. července 2012 - 10:23:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proc se tesite na Leo Express z Phy do CB? Ja se tesim, az tu zacne jezdit Arriva, Franta Voprsal, Tomas Fuk a mnoho dalsich. Konecne bude na 220 co fotit! Je snad uplne jedno, kdo to vozi. Odpoved, proc nejezdi 2x denne Expres typu Budvar je vyse. Byl by to byt vlak ve "vyssi vrstve" a ten v soucasnocti ministerstvo neobjedna. A CD si mysli, ze se na komercni bazi neuzivi. On si to ale mysli zrejme i Jancura, protoze jinak uz by takovy vlaky 100% vozil. Ale mysli si to Arriva a od GVD je planuje zavest. Nic vam nebrani, myslite-li si to taky, kupte si (treba v Rumunsku) ojety desiro a zacnete je vozit taky...
Proc zmizel Joze Plecnik? Protoze ho nikdo (Rakusak/Slovinec) nechce "dotovat" (proc taky) a na Ceskym useku v case tohoto vlaku porad jezdi rychlik. Verte, ze i Drahy by sem rady nasadily klimatizovane vozy, ale proste je nemaji a tak je nasazuji na vykony, kde ty vozy vydelaji vic (napr do Hamburku). Chovaji se jako kazdej jinej podnikatel. A to je spatne? Myslite si, ze dnes by to po tom stavenisti ujel Budvar za 2:15? Kouknete na tehdejsi jizdni doby obyc rychliku...
Ale uz koncim.Uz me nebavi to tu "plevelit" diskuzi o nicem... Asi uz jsem strizlivej...
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15053
Registrován: 6-2003
Odesláno Sobota, 14. července 2012 - 11:13:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

okolojdoucí: podstatná část krádeží jde na vrub zaměstnanců stavebních firem a specializovaných band, které ty stavby objíždí, tak je paušálně neházejte na místní obyvatelstvo. O tom, jak moc ty stavby byly ne-/projednané a ne-/schválené, se tu diskutovalo už mnohokrát, tak to asi nemá smysl opakovat.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15054
Registrován: 6-2003
Odesláno Sobota, 14. července 2012 - 11:26:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šimon12: "ex ze Slovinska" zrušili Rakušáci, protože byl u nich moc pomalý a místo něj zavedli IC busy po souběžné dálnici, která se nekroutí tolik jak ta stará trať. Zbytky byly odkloněny do Salcburku, ale posléze kvůli stavebním výlukám vše zrušeno.

Čínskej: omyl, žádná komerční báze, Arriva je zavede, pokud získá dotaci. A jelikož projednání trvá rok, tak to nebude dřív než od druhé půlky GVD.
PepaN
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 1-2012

Odesláno Sobota, 14. července 2012 - 11:38:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šimon12: také se na L.E. těším, je ale nutné si uvědomit, že ten asi cenou =utočit nebude a proto "šetřílci", kterým je za potíž dát 160Kč za jízdenku si asi moc neškrnout... Pokud se kouknete do materiálů ministerstva dopravy (někde jsem je tu zahlédl na Káčku), tak zjistíte, že se čeká na dostavbu koridoru pro zavedení vyšších vrstev...
PepaN
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 1-2012

Odesláno Sobota, 14. července 2012 - 11:45:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nakonec jsem to našel... odkaz
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 872
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 14. července 2012 - 15:15:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PepaN: Přesně tak, trať 220 čeká na konec roku 2016 až bude alespoň většina staveb dokončena a bude možné výrazně zkrájit jízdní časy a zároveň zvýšit propustnost. Většina tu plácá akorát nesmysly.

V současném stavu nemá smysl zavádět cokoliv lepšího než více zastavující rychlík. To moc dobře vědí i soukromí dopravci, proto se do toho moc nehrnou. Ale na rozdíl od ČD, LEO Express již přemýšlí nad technickým a finančním řešením, až nastane vhodná chvíle. Ono 4 roky jsou z pohledu zajištění financování, výroby jednotek, náboru a vyškolení personálu sakra krátká doba.

Trať bude mít komerční potenciál, jakmile skončí výluky a jízdní doba Praha - Č.Budějovice se zkrátí (buďme realisti) alespoň na 1h48 min s konvenčním vlakem.

EC Jože Plečnik a v Rakouskou další IC jedoucí po Pyrnbahn byly zrušeny především z důvodu její modernizace (z velké části je bohužel jednokolejná). Není vyloučeno, že za několit let dojde opět k oživení. Další věcí je např. dílčí modernizace úseku Linz - Pregarten v období letošní turistické sezóny (7.7.2012 - 9.9.2012), což také nepřidá na náladě tam tudy cestovat. Je tam NAD.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 873
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 14. července 2012 - 15:43:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Určite jsou jiné tratě, které by bylo potřeba v ČR zrychlovat než "koňku", s tím víceméně souhlasím (z hlediska efektivity vynaložených prostředků). Ale pokud by se podařilo tuto trať zrychlit o 30 minut, znamenalo by to, že by v Linci vznikla těsná vazba z R od Prahy na RJ do západního Rakouska/Švýcarska/jižního Německa.

Od GVD 2012/2013 se zkrátí jízdní doba Wien Westbf - Linz Hbf na pouhých 1h18 oproti současným 1h34 díky uvední do provozu tunelové NBS Wien - Sankt Pölten. RJ budou zahuštěny na hodinový takt, do toho pomalejší ÖBB IC a také soukromé WB IC. RJ budou v úseku Wien - Linz dosahovat průměrné rychlosti 142,3 km/h oproti současným 120,0 km/h.

Chytit v Linci dřívejší RJ má ještě jeden rozměr. Může to například znamenat to, že se mi v rámci denní doby podaří dojet kamkoliv do Švýcarska, ne pouze do Curychu a to ještě pozdě večer.

Ono to totiž chce uvažovat v souvislostech a ne v typické lokální omezenosti knedlo-vepřo-pivní kotlinky. To spoustě lidí chybí a bohužel i na ministerstvech. Bez toho se nehneme dál.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 65769
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 14. července 2012 - 17:08:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další věcí je např. dílčí modernizace úseku Linz - Pregarten v období letošní turistické sezóny (7.7.2012 - 9.9.2012), což také nepřidá na náladě tam tudy cestovat. Je tam NAD.

Kdyby tam jen byla NAD. Např. za R 200 a R 201 nejede vůbec nic. Což spolu s načasováním opět jen ukazuje, kde to spojení (coby dálkové) ÖBB má (u ) - podobně jako když se u nás krátí JD a projíždí, aby to pak stálo v Summerau nebo v každý díře.
Za nší strany naopak na krácení JD existuje, a to i za cenu v podstatě likvidace Lipenky.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 954
Registrován: 7-2002

Odesláno Neděle, 15. července 2012 - 10:33:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Koudy, 3830: Děkuji.

To okolojdoucí, 13.7., 23:30: Sorry, jen jsem se zeptal. Totiž, trošku na mě ta infrastruktura působí dojmem, že při sebemenší závadě to celé padne na prdel.

BTW, mnoho z vás tady vzývá paštikáře. Nikdo z vás netuší, čím bude substrát vozit ? Docela jsem zvědav, co na to budete říkat, až v tom budete mít pravidelně trávit cestu trvající několik hodin.
PepaN
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 1-2012

Odesláno Neděle, 15. července 2012 - 11:29:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slídil: myslím, že všechno jiné bude lepší než B
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Neděle, 15. července 2012 - 12:12:53    Odkaz na tento příspěvek  

Může to například znamenat to, že se mi v rámci denní doby podaří dojet kamkoliv do Švýcarska, ne pouze do Curychu a to ještě pozdě večer.
Ono to totiž chce uvažovat v souvislostech a ne v typické lokální omezenosti knedlo-vepřo-pivní kotlinky. To spoustě lidí chybí a bohužel i na ministerstvech. Bez toho se nehneme dál.


Úžasné a kolik lidí tam a za jaký peníze pojede?
Já tedy odjíždím zítra ráno a pochopitelně autem, protože nejsem magor, abych platil o n tisíc Kč více za dopravu a strávil na cestě 10-12 hodin, když autem jsem tam za polovinu.
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3831
Registrován: 3-2004

Odesláno Neděle, 15. července 2012 - 12:22:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera pokračovalo pokládání chybějícího kusu 1.TK od bývalého jižního zhlaví Tomic k tunelu, navečer byli s pokladačem cca na úrovni bývalé výpravní budovy. Od Olbramovic již dráteníci začli k tunelu Zahradnice tahat nosné lano. A nakonec - kolejová pole jsou již položena i na přeložce přes bývalou montážní základnu v Bystřici.
"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
Pje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 5-2011
Odesláno Neděle, 15. července 2012 - 15:54:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

->Racek: V civilizovaných zemích se nejprve zapraví podélné betonové podklady jako nosníky i pro budoucí podjezd. Dle okolností s jednodenní nebo vícendenní výlukou žel. provozu (pro případ Bystřice s ohledem na stav spodku vícedenní). Alternativně proběhne oboustranná podbetonáž budoucích bočních nosný prvků podjezdu, a to zpravidla při žel. provozu. Teprve pak upravuje profil podjezdu se stabilizací nových svahů. U nás blbečci podstaví na budoucí dvoukolejce nejprve půl mostu a po převedení provozu na ní pak dostavují druhou půlku. Tři měsíce sem, tři měsíce tam s ekonomickými ztrátami, které zaplatí daňový poplatník. Koleje v luftě při stavbě přemostění podjezdu si pod stavbou mostu v dvoukolejném profilu představí jen ten, kdo v životě neslyšel o tom, jak se staví ve světě... Výmluvy na nestabilní těleso staré trati jsou typickým českým rysem diletantství. Opakuji, nejsem profesí stavař, jen se trochu starám, abych věděl...
Pje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 5-2011
Odesláno Neděle, 15. července 2012 - 16:00:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když bude dvoukolejnost až v prosinci a JŘ nepočítá s podstatným zrychlením v novém úseku, tak je to jakoby žádná rekonstrukce neproběhla. MD může donekonečna opakovat, že výstavbou koridoru chce zvýšit rychlost, když není schopno ji zajistit postupně po úsecích i za cenu protažení jednosegmentu na dvě hodiny, když už se s dvousegmentem chce čekat až do 2016 na dvoukolejnost v plné délce(?). Jo, kdysi bývalo v kraji dost fachmanů, kterým nám leckdo záviděl...
Pje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 5-2011
Odesláno Neděle, 15. července 2012 - 16:08:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě malý odkaz na to, co šlo za pět dní před více než 100 lety.
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 611
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 15. července 2012 - 17:19:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nějak předpokládám, že na obou stranách má vlak úzké místo, do kterého se musí časovou polohou trefit, ať už je to jednokolejka na jih nebo takt na Prahu vč. Stránčic na sever. Překopávat několikrát polohy taktu osobáků v příměstské je zřejmě nesmysl, protože to naboří celý uzel, takže bych to chápal tak, že se s krácením jízdních dob na definitivum čeká, až to na jih půjde vyjezdit po budoucí dvoukolejce tak, aby se buď dalo trefit do okna mezi příměstskou o 10-20 minut jinak, nebo až to bude plus mínus definitivní. Vata se pak hodí na krytí dodělávání stavby a následně na další stavby (Tábor - Sudoměřice, Hostivař atp.). Ale nerozumím tomu, možná je to jinak. Jako cestujícímu mi vyhovuje, že je tam zvlášť na jih prostor pro stažení zpoždění a z Tábora se jede na čas. Doba jízdy o 10 minut jinak mne nevytrhne a při menší spolehlivosti z mého pohledu není žádoucí - na jednání jedu na konkrétní čas, stejně jako na spojení někam dál.
Koo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 5-2010
Odesláno Neděle, 15. července 2012 - 19:20:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Pje: ....nejsem stavař,,, ale přesto někoho nazvu blbečkem
okolojdoucí
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.88.75
Odesláno Neděle, 15. července 2012 - 19:52:42    Odkaz na tento příspěvek  

To Koo
Taky si říkám: buď skrytý genius, nebo kandidát na cvokárnu. Jeho geniální avantgardní metodu výstavby umělých staveb pro železniční svršek za provozu doufám brzy uvidíme v některém z odborných časopisů. Jestli ne, máš nejspíš pravdu.
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3833
Registrován: 3-2004

Odesláno Neděle, 15. července 2012 - 21:11:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1.TK položena v celé délce od Olbramovic až po provizorní výhybku u Bystřice.
"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4804
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 15. července 2012 - 22:04:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A v budějcké stanici je už také položena budoucí 7. kolej v jižní části 1. nást. a budoucí 5. kolej v jižní části 2. nást. V tomto týdnu sypali štěrk a podbíjeli. Konstrukt staví repasovanou konstrukci zastřešení peronů a zastřešuje. Jižní část 1. a 2. nást. dostává pomalu konečnou podobu, jakou má již téměř hotová severní část těchto nástupišť.
Takže už celkem brzy uvidíme celé 1. a 2. nástupiště v plné kráse.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Pikehead
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 15. července 2012 - 23:56:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tím jihem Evropy - já vím, že ty lidi nevidíte ve vlaku, protože pro ně žádný neexistuje. Já vidím okolo sebe spoustu lidí (včetně sebe samého), kteří jezdí auty lyžovat do Jižních Tyrol. Jsou jich odhadem desítky tisíc každou zimu, část z nich i v létě.

A stojí to nemálo - 2x7x8x35=3920 CZK vylepíte za benzín a k tomu všelijaká mýta, Bratrwursty a Sanifairy, což za obě cesty udélá cca. 500-1000 CZK navrch. K tomu ten neuvěřitelný voser se šestihodinovou cestou autem v zimě přes Alpy a innsbruckou stezku morální síly s permanentním omezením rychlosti na 100 Km v délce 100 km. Střih - a stejnou vzdálenost lze realizovat do Tater tím, že večer zalehnete a ráno jste tam. Můj závěr je ten, že dálková osobní doprava na jih zoufale selhává v pokrytí takto masivní poptávky. Plečnika nelituju, do Lublaně ne určitě lepší noční spojení.

Využití vlaku ve Voticích jsem rozhodně nemyslel tak, že někdo pojede couravým autobusem na nádraží, tam přestoupí do Regionovy a tím se domlátí do Benešova a tam přestoupí na osobák do Prahy, což je současný stav. Chápu to tak, že taktovým regionálním autobusem se (např. z Votic) a okolí dostanete do zrychleného vlaku, který vás rychle a bezpečně (viz I/3 + D1) doveze do centra Prahy ve standardu srovnatelném nebo vyšším jako autobus ICOM/Comett a to vše za nějaký tarif ála OREDO. ROPID se po nuceném přesunu toho fašisty z Podskalské do Litoměřic chystá na další útok na jih (s využitím vlaků jako páteře), ale je otázka jak dalece mu to bude dovoleno novou garniuturou...
Lexa_karel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 515
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 08:45:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pikehead: člověče, mrkněte na JŘ návazných BUSů na vlaky tratě 221 organizovaných ROPIDEM. Přes všechny proklamace náměstka primátora Noska o zapojení vlaků do struktury MHD to ROPID sabotuje.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4252
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 08:50:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail2005:
Ale pokud by se podařilo tuto trať zrychlit o 30 minut, znamenalo by to, že by v Linci vznikla těsná vazba z R od Prahy na RJ do západního Rakouska/Švýcarska/jižního Německa.

Kdy byste si ten příjezd do Lince od ČB přestavoval?

Ono totiž v okamžiku, kdy doběhne ČB - Nemanice a půjde s R od Plzně příjíždět v 56 a zpět odjíždět v 04, tak směr Linec může mít v ČB 59/01 (případný přepřah do Prahy se uskuteční v rámci časového prostoru směrem na Prahu). Pokud se zastaví 3x (Velešín městys, Kaplice a Vyšší Brod), tak si sáhnete na kříže do Summerau (doporučuju pohled do současného JŘ na jízdní doby R a případně nevěřícím doporučuji konfrontovat traťové rychlosti a vzdálenost ČB - Summerau a Příbram - Písek). Odtud doejedete do Lince se zastavením v Freistadtu, Kefermarktu a Pregartenu za nějakých 52-55 minut.

Má to ovšem jednu chybu: Asi nezbude nic jiného než vozit Lipenku z Rybníka autobusem, což by vychézelo z ČB do Vyššího Brodu na nějakých 60-65 minut.

Mimochodem, vy máte nějakou konkrétnější představu, jak bude složena WestBahn z hlediska časových poloh RJ v Linci a ve Vídni poté, co se kompletně zprovozní Vídeň? Já zatím vidím jen poměrně dost neznámých.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 874
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 09:00:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pikehead: Přesně tak, do Tyrolska (Innsbruck) je to kilometricky blíž než do Popradu, ale vlakem se tam jede (zatím) úplně katastrofálně dlouho. Po vybudování rychlé trati ať už přes Budějovice/Linz nebo přes Plzeň/Mnichov bude možné výrazně redukovat zmíněnou zátěž IAD v zimních a letních měsících.

Lidé využívající dnes IAD za současných podmínek vlakem tuto relaci až na výjimky nepojedou. Ale proč toho potenciálu nevyužít? Minimálně je to další důvod pro rychlou trať přes Plzeň a Domažlice (IV. koridor je z tohoto pohledu bohužel trochu mimo). Navíc (co u nás v horských regionech od vlaku nefunguje) od všech EC/IC/REx v Rakousku existuje kvalitní vazba PostBusy do postranních údolí, kde se nacházejí lyžařská střediska. Takže opravdu žádný problém. Auto lze nechat doma. Jen zbývá vyřešit úkol, jak se rychle dostat do dané oblasti Rakouska. Ve Švýcarsku už je to úplná samozřejmost...
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 875
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 09:13:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Téma Westbahn - Co mám informace, tak uzel Linz Hbf zůstane víceméně konstantní se současným stavem (maximálně změna a o nějakou tu minutu). Při zkracování jízdních dob se to bude dít směrem na Vídeň, tzn. pozdější odjezd / dřívější příjezd z Wien Westbf (později Wien Hbf). Výraznější změny v Linz Hbf lze čekat až po roce 2016 po zkrácení jízdní doby Linz - Salzburg.

Zatím tedy počítejme, že RJ na západ odjíždí z Linz Hbf v nn:51 a proto je potřeba udělat maximum pro to, aby tam byla co nejtěsnější vazba.

K současným vlakům od Prahy se nabízí OIC v nn:32, ale to je pomalé z hlediska opravdu dálkové dopravy (na západ Rakouska). Rozdíl v jízdní době Linz Hbf - Innsbruck Hbf je nyní 20 minut a v budoucnu po dobudování dalších přeložek to může být více jak půl hodiny.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4253
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 10:38:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zatím tedy počítejme, že RJ na západ odjíždí z Linz Hbf v nn:51 a proto je potřeba udělat maximum pro to, aby tam byla co nejtěsnější vazba.

Velmi se obávám, že to ani při křížích ve Summerau a mírném zrychlení díky zdvojkolejnění u St. Georgenu nemůže vyjít.

Ten výhled "Výraznější změny v Linz Hbf lze čekat až po roce 2016 po zkrácení jízdní doby Linz - Salzburg. " si představujete jak? Osobně bych tipoval pro tuto rychlou vrstvu W. hbf xx:00, Linz (xx+1):15 a od toho se nějak odvine Salzburg. Vidíte to jinak?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 876
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 12:08:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Situace od prosince 2012: Wien Westbf odjezdy směr Linz:
xx:33 RJ (takt 1)
xx:52 ICE (takt 2h)
xx:56 ÖBB IC (takt 1)

Do toho pravděpodobně někde v protipólu RJ vlaky soukromého dopravce WB s jízdní dobou o něco delší než RJ, ale kratší než ÖBB IC.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 877
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 12:20:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od prosince 2012 se uvádí do provozu následující stavby, které zlepší cestování v Rakousku:

NBS Wien - Sankt Pölten (250 km/h)
Lambach - Breitenschützing (zvýšení rychlosti na 230 km/h)
NBS Unterinntalbahn (Wörgl - Innsbruck) (250 km/h)

Nové jízdní časy
Wien Westbf - St. Pölten: 00h25
Wien Westbf - Linz: 01h18
Wien Westbf - Salzburg: 02h24
Wien Westbf - Innsbruck: 04h13
Wien Westbf - München: 04h00
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 878
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 12:40:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od GVD 2014/2015 bude převedena veškerá dálková doprava na Wien Hbf. Čas jízdy do Sankt Pölten se prodlouží o 3 minuty (z důvodu delší vzdálenosti), ale časy dál na západ zůstanou stejné, protože díky 4 kolejce Ybbs - Amstetten a vyšší rychlosti se to ušetří tam.

Jak budou odjezdy z Wien Hbf, to netuším, ono bude dost záležet na dalších věcech okolo v Evropě, mimo jiné třeba na našem 1.koridoru a zejména situaci v Břeclavi, drobných vylepšeních v Německu, případně Itálii. Těžko tipovat, více budeme vědět asi až příští rok.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4254
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 13:34:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě. Já taky vídím více neznámých než známých.

Neb kromě Wien knoten 00 a 30, odjezdu z Vídně do Břeclavi v 04 a jízdní době W. hbf - Břeclav 60 minut a zlomení eurotaktu v Praze, vidím už jen samé neznámé.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4808
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 07:27:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stavba koridoru zřejmě zachránila jeden lidský život.
http://ceskobudejovicky.denik.cz/kratce/1098610-cb-sebevrah-zvoli l-spatnou-kolej.html
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Čínskej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 3-2012
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 11:39:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl, Rail2005: Vase diskuze je zajimava a da se s ni souhlasit. Jen se mi nezda stastne reseni "zautobusovat" Lipenku. Pokusim se odprostit od toho, ze Lipenka je "srdecni zalezitost", tak at je to jak chce, minimalne ctvrt roku kapacitne vlak nestaci, natoz busy. I pri konceptu, jakej z "toho leze" budou muset jet dva busy proti sobe, stejne jako vlaky. Ono to totiz neni jenom o Brodu, ale i o Loucovicich. Lipno uz je (pro vlak) opravdu "prestizni zalezitost". A kdyz bude muset byt pres leto vlak, tak ten pak bude celou zimu nekde nevyuzitej stat? Nebo naopak busy? Nemluve o ridicich/strojvedoucich, investicich, co se do Lipenky v postednich letech vrazily, visi tam nova, nevyuzita trolej...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4256
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 12:38:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čínskej:
Ani mě se busizace Lipenky nezdá jako šťastné řešení. Snažil jsem se však v předchozích příspěvcích naznačit, že lze dosáhnout systémové jízdní doby ČB - Linec dvě hodiny. To, že z toho pak plynou problémy na naší straně, je celkem zřejmé. Minimálně se jedná o navýšení počtu náležitostí na Lipence, za předpokladu, že budeme tamější JŘ konstruovat jako symetrický s kříži v Rožmberku, což by pak dávalo JD z ČB do Lipna cca 90 minut.

Bohužel, nikde v rukávu nemám nějaké rozumné a navíc nepříliš drahé řešení.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 65788
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 13:26:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
A opravdu je o zrychlování zájem i z rakouské strany?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4257
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 13:38:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k tomu, co dusud předvádějí, tak asi moc ne.

Na druhou stranu, pokud má být na koridoru jednou dvouvrstvá dálkovka (teď neřešmě to, že R/Sp segment pravděpodobně vznikne z části z osobáků), tak by ta Ex/EC vrstva měla jet někam na jih od ČB a měla by i tam jet svižně. Z hlediska regionálního je samozřejmě nejlepší křižovat v Rybníku, ale to už je oproti křížům v Summerau prošustrováno 15 minut.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4258
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 13:50:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jsem teď nakouknul na rakouský tendr na stavební práce a plyne z něj, že práce poběží do prosince 2015.

Pak bude předpokládám spuštěna patnáctiminutová regionálka snad po St. Georgen a těžko soudit, jak by se mezi ní protahoval* jednou za hodinu nezastavující vlak.

*) jde jednak o rozdíl v jízdních dobách a jednak o to, že most přes Dunaj zůstane jednokolejný.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 880
Registrován: 11-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 14:50:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď jsem ještě vytáhl, že roce 2018 má být hotova přestavba Summerauerbahn a Phyrnbahn. Nicméně pořád se nejedná o zcela novou rychlou trať ČB - Linz.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4259
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 16:00:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A není tím na Summerauerbahn myšleno zdvojkolejnění Linz - St. Georgen, o kterém se zmiňuji výše? Nějak jsem zatím nikde neobjevil, že by měla vypuknout ještě nějaká další investiční akce.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 881
Registrován: 11-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 16:41:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, co mají všechny práce do roku 2018 obnášet, ale to zdvojkolejnění Linz - St. Georgen se musí snad do roku 2015, jak píšete, stihnout. Je to docela krátký kousek. Jestli tam nejsou nějaké lokální přeložky pro homogenizaci rychlosti nebo ještě nějaké další investiční akce v oblasti ZZ.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4260
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 16:45:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nevztahuje se termín 2018 k Pyrnbahn? Pak by to bylo uvedeno souhrnně s termínem pozdější z akcí.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4810
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 20:45:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomuto tématu bych se dovolil zeptat na váš názor na realizaci závěrů Technické a ekonomické studie
Horní Dvořiště, st. hranice – České Budějovice, z prosince 2007, kde je ve Společné závěrečné zprávě mj. uvedeno:
Český odborný tým používá název „Rozšířená optimalizace“ zahrnující tři navržené varianty
A, B a C. Varianta A předpokládá výstavbu nové výhybny v dlouhém mezistaničním úseku
mezi Rybníkem a Omlenicemi, vysunutí zhlaví v Omlenicích a částečné zdvojkolejnění
stávající tratě v železničním uzlu České Budějovice. Varianta B předpokládá vybudovat
nový automatický blok na celé trati namísto nové výhybny a varianta C počítá s vybudováním
krátkého úseku nové trati na periferii Českých Budějovic namísto částečného zdvojkolejnění
stávající trati.
Rakouští odborníci používají termín „Plánovací případ“. Ten zahrnuje dvojkolejnou trať v úseku Linec – St. Georgen a prodloužení kolejí v několika stanicích...

A dále:
S ohledem na výsledky studie se nejlepším prvním krokem pro období do roku 2025
zdá být vylepšení stávající trati podle projektového případu Minimum, tedy zdvoukolejnit
část trati v úseku Linec – St. Georgen a vybudovat dvoukolejný vjezd do železničního uzlu
České Budějovice s dílčím navýšením kapacity tratě s dalším zaměřením pozornosti na
úsek Summerau – Horní Dvořiště. Tato opatření jsou pozitivně hodnocena jak na české,
tak i na rakouské straně.


Díky.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 882
Registrován: 11-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 21:53:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zeptám se znalejších, pomohl by 2 kolejný úsek Rybník - Summerau? Dle mého názoru by to pomohlo s křižováním, vyřešilo to problém Lipenky a mohlo by dojím k menšímu navýšení rychlosti, protože zrovna tohle je úsek, který se mi zdá směrově méně problematický než jiné úseky v Rakousku i u nás.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 883
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 08:33:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oficiální leták ÖBB ohledně rekonstrukce Summerauerbahn:
http://www.oebb.at/infrastruktur/__resources/llShowDoc.jsp?nodeId =14626987
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4261
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 08:43:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pomohl by 2 kolejný úsek Rybník - Summerau?

Pro Lipenku, máli ji odjezdit jedno vozidlo a má mít v obou směrech ostré přípoje na ČB, je ideální křižovat v 00 v Rybníku. Situace v českém vnitrozemí však umožňuje se sáhnout na kříže v Dvořišti nebo dokonce v Summerau. Ani na jedno není třeba dvojkolejka.

Takže z toho plyne potřeba dvojích náležitostí na Lipenku za předpokladu, že rychlík pojede svižně na kříže v Summerau. Pak už je třeba si klást otázku, zda by ty dvoje náležitosti nevyjezdily dvouhodinu ČB - Lipno. Jenže se dostáváme do stavu, že navyšujeme rozsah dopravy a to stojí peníze.

ad leták:
Všiml jste si, že tam není jediná zmínka o zvýšení rychlosti či zkrácení jízdních dob?

K termínu 2018: Nepředpokládá se v roce 2018 na základě nějaké dohody/úmluvy spuštění ETCS mezi Prahou a Dvořištěm?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1961
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 18. července 2012 - 09:20:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud vím, ÖBB už před delší dobou deklarovaly svůj nezájem na rekonstrukci tratě Linz - Summerau nad rámec toho, co je v té prezentaci.
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3836
Registrován: 3-2004

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 09:46:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K termínu 2018: Nepředpokládá se v roce 2018 na základě nějaké dohody/úmluvy spuštění ETCS mezi Prahou a Dvořištěm?

Možná tak na papíře.
"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 884
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 09:47:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Ač neumím vůbec německy, takže pomáhal google-translate, tak všiml. Nicméně se dálkovým ovládáním stanic z Lince, tou krátkou dvoukolejkou, odstraněním některých přejezdů a prodloužením staničních kolejí se výrazně zvýší spolehlivost na trati, takže by šlo následně přistoupit na ostřejší jízdní řády.

Podle mne by šel provést návoz substrátu na Lipenku do Rybníka navázáním na mezistátní rychlé vlaky za předpokladu použití 2 vozidel na Lipence. Vždyť v létě a v zimě, když je vyšší poptávka by mohla jezdit dlouhá moderní elektrická jednotka, na jaře a na podzim by vystačila přinejhorším jedna 810 (tahat 1 vagón elektrickou lokomotivou je nesmysl).

Předpokládám, že rychlý vlak by u nás stavěl jen Praha hl.n., Praha-Zahradní město, Tábor, (možná Veselí n/L kvůli přestupům), Č. Budějovice, Rybník (Lipenka) a dále do Rakouska. Sice tohle řešení by bylo trochu nefér vůči obyvatelům okolo trati 196, ale je třeba si uvědomit, kdo je hnací silou turistického ruchu na Šumavě. Upřímě řečeno, jsou to převážně obyvatelé výše zmíněných velkých měst a jejích aglomerací (kteří mají vyšší kupní sílu, než lokální obyvatelé). Za použití Pendolina by se daly jezdit zajímavé časy jak pro ČB, tak pro Lipenku, tak pro Linz a zbytek Rakouska.

Dokonce si dovedu představit, že by tato Pendolina jela jakoby "mimo vnitrostátní takt". Pro ně by byla rozhodující frekvence cestujících:
1) Praha - ČB (přímí cestující, ti nepotřebují přípoje)
2) Jmenovaná města - Lipno (velmi rychlé spojení do cílového rekreačního místa)
3) Výrazné zrychlení dopravy do Lince s cílem dosáhnout správného času příjezdu pro kvalitní přestupní vazbu na RJ.

Povinné místenky pouze v úseku Praha - ČB.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4262
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 10:59:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Jsem přesvědčen o tomtéž. Jen bych v nějakém přiměřeném výhledu čekal doplnění ETCS.

Koudy:
Tak pokud Rakušák tvrdí, že v horizontu 2018 chce s tratí ještě něco dělat, ale do kolejí už sahat nechce, tak připadá v úvahu jen ETCS. Pak by termíny v českých a rakouských papírech seděly dohromady.

Rail2005:
Tak to zkusme ještě jednou: Zielfahrzeit z W. hbf. do Lince bude pro ICE i RJ cca 1:12. Vídeň uvažujme se skupinami 00 a 30. Z toho mě plyne Linec 15 a 45. Vzhledem k tomu, že tak nějak "pocitově" nečekám zaqedlání s ICE západně od Lince, nezbývá než dospět k závěru, že RJ bude z Lince do Salzburgu odjíždět kolem 45 minuty. Potud věštba, na níž bych nevsadil více než 10 Kč.

Z toho ale plyne, že místo křížů v Summerau byste si tím pendolínem musel sáhnout na kříže Freistadtu, což by s náklápěním mohlo být i při křížích ČB 00 celkem reálné. Jenže problém potřeby dvou vozidel na Lipenku to neřeší, neb máte Rybník cca 37 od ČB/23 do ČB. Dokonce bych asi ani nevsadil na to, že dojedete na kříže ve Vyšším Brodě.

Netuší někdo s jakým nedostatkem převýšení s v Rakousích běžně jezdí? Je to 100 nebo 130 mm?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3838
Registrován: 3-2004

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 12:16:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Těch 2018 pro ETCS je z nějakého Rozhodnutí evropské komise. Ovšem o reálnosti toho termínu osobně dost pochybuju.
"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla