K-report
 

Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 24. 10. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 » Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 24. 10. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
T478.3002
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1681
Registrován: 7-2007

Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 10:35:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

_lt_: Není za co.
Jinak jsem ti poslal SZ a už skoro měsíc čekám na odpověď

Dostal jsem info, že z MB do Turnova/Zawidówa před chvílí odjelo dvojče 753.782+80 s prázdnými uhláky, takže pokud je na severu lepší počasí než tady dole, můžete
_lt_
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 240
Registrován: 5-2010

Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 11:01:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V sobotu jsem se kouknul konečně na mail a přišel na to. Posílal jsem odpověď. Ale asi tedy nedošla.
Pošlu to na tvůj mail přímo.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 12:02:03    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "T478.3002" = 1680:
Vyřiďte, prosím, kamarádovi z Německa poděkování: nejsem "fotošotouš", ale musím ocenit, že jsou to skutečně krásné obrázky ...

Ad "Inkonginto" = 1261 + "Kosac" = 148:
Pánové, nemohu s Vámi ani zdaleka souhlasit: myslím, že byste naopak měli velice ocenit, že názory, které tady presentuje "Otto_pospíšil" i přesto, že má jen zcela minimální opravdovou praxi v reálném provozu a na pozicích řídících další zaměstnance, jsou nesrovnatelně odborně kompetentnější a inteligentněji, než zapšklé zlobné žvásty některých provozní praxí prošlých zakomplexovaných jedinců, kteří musejí soustavně nekonstruktivně oponovat téměř čemukoli a bohorovně "učeně" plivat své jedovaté sliny na skoro vše, co se (asi nejen) v tomto DF objeví - a to se navíc dokonce velmi odvážně přiznal ke své "praxi" (cituji) "u OD Plzeňského kraje, kde jsem dělal diplomku... později se z těch samých lidí "narodil" POVED" (tedy u té zatím asi bezkonkurenčně naprosto nejhorší "firmy", která dosud v oblasti IDS v ČR kdy působila)! Sice jej vůbec neznám, ale za této situace zaslouží spíše obdiv (m.j. za to, že ty nehorázné hovadiny z Plzeňska nerozšířil i na Liberecko, a že zjevně ani "plzeňsky" nemyslí), než příliš výhrad vůči své činnosti na KORIDu, a zejména ne kritiky od těch, kdo zatím sami ani nic významnějšího pozitivního nedokázali ...
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1263
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 15:32:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD

Aha, já spíše vidím tyto výsledky:
není ranní (cestovatelné) spojení tanvaldska s Prahou, resp. na přípoje směr Nymburk apod. (aby někdo nepředhazoval autobus;
neprovedení návazností po vzniku terminálu v Tanvaldě mezi vlaky a autobusy, protože ještě nebyla další olympiáda;
není provedeno zaintegrování rychlíků v Li kraji;
IDOL má mraky chyb, které se zapomínají odstraňovat;
přípoje v Železném Brodě od / do Pce z / do tanvaldska v 19 hod. 1-4 končí, cestujícím směr Smržovka / Jos. Důl se prodlužuje jízdní doba o 1 hodinu;
navrhování přímého spojení Praha - Harrachov, ačkoliv z hlediska dopravního se jedná o absolutní nesmysl minimálně do doby, kdy budou nasazeny na rameni Praha - Tanvald takové jednotky, které bez přepřahání a posunu mohou do 5ti minut pokračovat dále atd.
Těchto věcí je velice mnoho.
Neříkám, že se Koridu nic nepovedlo, ale to, aby se opravdu vedlo, je jejich hlavní pracovní náplní. Nedodělků je stále mnoho a zatím sleduji, že bez Koridu by asi vše fungovalo stejně (nechci se nikoho dotknout, je to můj názor). Kdyby byly vidět řádné výsledky, stejně by se zde prskalo, ale rozhodně by p. Pospíšil měl alespoň slušné argumenty o úspěších.
PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.29.9.14
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 16:53:39    Odkaz na tento příspěvek  

Pár postřehů z probíhající nepřetržité výluky Tanvald - Smržovka, která potrvá do 9.listopadu.
Práce probíhají v úseku mezi Tanvaldem a Tanvaldem zastávkou a pak za tunely směrem k Dolní Smržovce. Začalo se čištěním skal v okolí tratě, kácením stromů, koncem minulého týdne byly navezeny na trať kolejnice a hromádky pražců (z větší části se jedná o "ypsilonové" pražce, které už na části trati 036 jsou použity). Včera pracovala na trati strojní čistička štěrkového lože a dneska se začalo s trháním kolejových polí dvoucestným bagrem MHS.
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 568
Registrován: 7-2009

Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 18:00:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jaké práce probíhají na trati 039??
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 18:49:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD:
Díky za podporu, ale nemohu s Vámi souhlasit v charakteristice organizace POVED, a sice z těchto (taky subjektivních) důvodů:
1. Na POVEDu jsem poznal jen pár lidí, ale můžu o nich tvrdit, že své profesi rozumí a mají (měli, ne všichni tam ještě jsou) snahu veřejnou dopravu zlepšovat. Malá odbočka - všude to funguje vesměs stejně: lidé jsou spokojení i nespokojení, dopravci jsou draví (to platí pochopitelně i pro ČSAD Plzeň), organizátor a jeho směr je určen lidmi, kteří u něj pracují, a (politickou) podporou, kterou mají.
2. Opravdu nechci hodnotit, jaké mají reálné možnosti tarifní a dopravní integrace. Co se mi ale z pozice zvenčí líbí, je jejich propagace veřejné dopravy. Marketing pojali více odborně a "pro lidi" než kdekoliv jinde. Mají pěkný a přehledný web (naopak plebsem z hlediska web designu je IREDO - omluva kolegům ze "sousedství", ale cítím to tak...)
3. Získal jsem tam praxi a měl jsem možnost poznat, že v reálném světe funguje doprava trochu jinak, než jak se domnívají ve světe akademickém. Člověk si z toho může odnést poučení v každém případě. Za tuhle zkušenost jim děkuji.
4. Zavedli systém poptávkové dopravy dřív než my. :-) (Pravda, taky ho chystali dřív, než já byl vůbec na KORIDu...)

Opravdu nejsem příznivcem bezduchého nadávání. Pravděpodobně oba nevíme o zákulisí v jiných krajích tolik, abychom mohli vynášet soudy. (Či...???)

Jinak v soutěži o nejhorší IDS a jejího organizátora jsem viděl už snad všechny ... Takže jsme asi nejhorší úplně všichni... :-) (No jóóó, vždyť bylo líp... Typické uvažování Čecháčků, a proto se nesmíme divit, proč se volič dá koupit za 30 korun...)

-----

K blábolům p. Adolfa se vyjadřovat nechci. Já se nemám zač stydět, protože na svůj věk mám praxi, vysokou školu a všechno jsem si vydřel. Možná by mi ale někdo mohl osvětlit, v čem je kariéra p. Adolfa o tolik úchvatnější, krom toho, že je asi o 10 let starší... Narozdíl ode mě s organizací veřejné dopravy nepřišel do kontaktu nikdy a dovoluje si tady osobní útoky. Zvláštní...

K tzv. neúspěchům KORIDu se již vyjadřovat nebudu. Hru na zaseknutou desku si hrajte s někým jiným.

A o úspěších bych mluvit mohl, ale nemám to zde zapotřebí.
1. Energii na pozitivní PR budeme věnovat jinde.
2. V případě p. Adolfa a jemu podobných "exprtů" by šlo beztak o házení perel sviním...
3. Nikdo jiný ze zdejších diskutéru o to neprojevil zájem...
4. Nepotřebuji si budovat kult osobnosti, nejsem politik.
Boudič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 19:27:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechci aby tady došlo k takovéto rozrtžce, já za svoji osobu mohu říci , že jsem rád, že tu s námi pan Pospíšil diskutuje, i když s ním někdy nesouhlasím, ale o tom myslím právě ta diskuze je. při jednání s lidmi s Koridu myslím tím můj osobní kontakt s nimi, jsem se setkal se vstřícným jednáním a možností uvést své argumenty. V případě, že nebylo možno najít řešení k danému problému, byla tu snaha o to alespoň něco vymyslet. Politika je svinstvo a hromada věcí právě z tohoto důvodu není proveditelná. Třeba se to teď po volbách zlepší a Korid bude mít klid na práci ke zlepšení věcí, které zatím úplně nefungují. Komunikace a diskuse tu třeba i panu Pospíšilovi něco přinesla, já jsem se tu dozvěděl pár zajímavých věcí,které nám tu pan Pospíšil vysvětloval a jsem za to rád. Toť vše.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 19:41:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boudič:

Ty jsi ale horolezec...

protože na svůj věk mám praxi, vysokou školu a všechno jsem si vydřel

Praxe chybí, vysoká škola není dogma. Stačí se podívat po okolí...

Nepotřebuji si budovat kult osobnosti, nejsem politik.

Spíš bych řekl, že odpovědi máte jako zkušený politik...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 19:54:50    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Inkonginto" = 1263:
Nerozumím tomu, proč se pořád snažíte vidět svět okolo jen černě: chápu sice, že Vám vadí absence ranního spojení z Tanvaldu "do civilizace" (mně by to na Vašem místě určitě vadilo také), ale upřímně: kolikrát ročně jste jej sám využil? Osobně se divím, že se Vám tím soustavným "pruzením" a negativně pojímaným omíláním své kritiky (ve stylu vzteklého malého děcka, jemuž někdo sebral hračku) dosud nepodařilo naštvat všechny kompetentní osoby tak, že i kdyby se možnost obnovy toho spoje nabízela, odmítli by ji právě kvůli Vašemu přístupu. A propos: když se zde presentujete jako dozorčí provozu, už jste pro realizaci svého požadavku podnikl něco po "služební" linii - a pokud ano, jaké byly reakce jednotlivých oslovených?

Ad "Otto_pospíšil" = 297:
Za málo - já nemám ve zvyku tvrdit něco, co bych si skutečně nemyslel.
Já organizátory IDS posuzuji především podle toho, jak na mě působí výsledky jejich činnosti jako na převážně nepravidelného uživatele VHD respektujícího zároveň co nejvíce i potřeby jejích pravidelných uživatelů - a v tomto směru POVED mezi "kladné" špičky rozhodně nepatří: vadí mi hodně m.j. třeba to, že dělá velmi málo pro použitelnost regionální dopravy pro cesty přes hranice kraje a vymlouvá se na to, že to není jeho starost a on to přece nebude platit - vím, že tento přístup zaujímá většina organizátorů dopravy, ale pokud jsou jejich zaměstnanci tak slabí a málo důvtipní, aby našli lepší řešení a i cesty k jejich prosazení, pak podle mě nemají nárok na zaměstnání na těch "úřadech", a i existence celých těch "úřadů" vlastně je od chvíle, kdy jednou ve svém obvodu VHD zorganizovaly, už dále zbytečná, protože samy "úřady" už nic nového pozitivního nepřinášejí a veškeré regulérní kompetence týkající se VHD má stejně "kraj" a odbor dopravy jeho KÚ.
Úroveň internetových stránek jednotlivých regionálních organizátorů dopravy jsem dosud neporovnával, a tak se k této problematice nemohu vyjádřit.
"Poptávkovou" dopravu pojatou jako princip systému VHD považuji za zvrhlý nesmysl - to samozřejmě neznamená, že se nehodí pro některé specifické s dpíčr výjimečné případy obsluhy "výsep civilizace": navíc by mělo být samozřejmým pravidlem, že každá "poptávka" se děje na účet dopravce, nikoli zákazníka.
Boudič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 20:09:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto:Za poslední roky se přece něco podařilo, nebo ne? Já teda o diskuzi s panem Pospíšilem stojím, Ty ne?
Boudič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 20:13:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při těhle debatách si vždycky otevřu jízdní řády v Královehradeckém a Ústeckém kraji. A říkám si pak. Zlatý Liberecký kraj.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.248.164
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 20:36:52    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Inkonginto: Musím přiznat, že Vaše neustálá veřejná kritika práce KORIDu při přípravě vlakových jízdních řádů na Tanvaldsku, kterou tu jako zaseknutá deska dokola veřejně prezentujete, mne zaráží. Hlavně s ohledem na to, že během celého roku jste byl Vy osobně jedním z prvních, kdo měl o průběžných návrzích jízdních řádů informace a s kým jsem je osobně konzultoval.

Výchozí podmínkou, stanovenou Libereckým krajem pro objednávku dopravy na trati 035, je zachování stejného rozsahu regionálních výkonů. Z toho se snažíme suplovat Ministerstvem zrušené rychlíky v trase Turnov - Tanvald. Prosím navrhněte tu veřejně, které konkrétní vlaky na trati 035 doporučujete zrušit, abychom mohli zavést spojení dle vašich návrhů.

Ranní víkendové spojení Tanvaldu s Prahou vlakem, po kterém stále voláte, není zavedeno z důvodu dlouhodobě nízké poptávky v úseku Tanvald - Turnov. Kromě Vás tyto spoje využívalo v průměru ještě dalších cca 10 cestujících/vlak. Nezlobte se, ale 10 cestujících opravdu není perspektivní poptávka pro objednávání vlaku za více než 100 Kč/km, když existuje alternativa - v souběhu je provozován autobus, jehož trasu jsme nebyli schopni ovlivnit.

Přípoje v Železném Brodě od / do Pce z / do tanvaldska v 19 hod. 1-4 končí, cestujícím směr Smržovka / Jos. Důl se prodlužuje jízdní doba o 1 hodinu.

Dva páry vlaků ve 21 a 23 hodin toto spojení ve večerních hodinách snad nezajišťují? V káždém případě, pokud jste měl pocit, že toto je zásadní a relevantní připomínka, měl jste možnost mi ji sdělit dříve za podmínky viz výše.
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 20:39:02    Odkaz na tento příspěvek  

za to, že ty nehorázné hovadiny z Plzeňska nerozšířil i na Liberecko
...což nebude ani tak zásluha "vydřené praxe" někoho, kdo Liberecko viděl ještě před pár lety na dvousetkilometrovou vzdálenost, ale hlavně realita toho, že kraj a KORID už několik let žijí akorát z podstaty věcí prosazených v minulosti (než se tam začaly stahovat kádry s kvalifikací "exponent ČSSD" typu Martina Seppa nebo Lukáše Martina - nebo by snad někdo viděl Seppa jako organizátora výběrka na JHŽ, kdyby mu tahle agenda "nezbyla" po předchůdci?).

Nu což, nechť jsem taky pořešen jako expertní svině bez perel - snahu s KORIDem spolupracovat na zlepšení zdejší veřejné dopravy jsem vzdal, a oni přesně vědí v jakém okamžiku.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.248.164
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 20:43:11    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Inkonginto: navrhování přímého spojení Praha - Harrachov, ačkoliv z hlediska dopravního se jedná o absolutní nesmysl minimálně do doby, kdy budou nasazeny na rameni Praha - Tanvald takové jednotky, které bez přepřahání a posunu mohou do 5ti minut pokračovat dále atd.

Hlavním důvodem, proč jsme ČD nabídli možnost využití náležitostí od pražských R, které mají prostoj v Tanvaldě, na námi financovaných spojích v úseku Tanvald - Harrachov, byla naše snaha o zvýšení atraktivity železnice nabídkou přímého spojení Praha - Harrachov o víkendech. Cílem je zvýšit počet cestujících ve vlaku a dlouhodobě stabilizovat a udržet vlaky dálkové dopravy v úseku Turnov - Tanvald, který patří s průměrným týdením počtem cestujících v rychlících cca 30 osob/vlak k nejslabším v republice.
Námi navrhované soupravy 854.2; 854.2+854.2; 854.2 + Bdtn057 + 854.2 nemají v Tanvaldě žádný z Vámi prezentovaných problémů. Pokud by ČD měly zájem, mohly tyto soupravy jezdit v úseku Tanvald - Harrachov, případně v kombinaci s přímým vozem ř. 840 z Liberce. ČD na tuto nabídku reagovali dlouhým seznamem důvodů, proč toto nelze. Přitom žádný z dle našeho mínění relevantních důvodů (stabilita provozu, snížení standardu při nenasazení vozu ř. 840) ve vyjádření ČD nezazněl.

V této souvislosti bych chtěl připomenout obdobnou silnou kritiku zaměstnanců dráhy k přímým vozům Liberec - Hejnice, které jsem prosadil do výběrového řízení JHŽ z důvodu dlouhodobě udržet v provozu trať 038. Po necelém roce provozu na této relaci vzrostl počet cestujících o více než 20 procent...

P.S. Škoda jen, že na rozdíl od nabídek všech ostatních dopravců se ČD rozhodly, že vícenáklady na automatická spřáhla na rozdíl od klasického narážecího ústrojí za 15 let provozu nepřesáhnou náklady na práci jejich vlastních zaměstnanců při svěšování a rozvěšování souprav během max. 3 minut, což bylo zadávací podmínkou pro účast ve VŘ.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.248.164
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 20:46:49    Odkaz na tento příspěvek  

Je zajímavé, jak se tu v pravidelných intervalech objevují kritiky na odbornou způsobilost zaměstnanců, kteří mají na starosti plánování a objednávku veřejné dopravy s tím, že nemají dostatečnou praxi v provozu na dráze. Jen si dovolím pro příklad připomenout starší kritiky na jistého člověka, jehož odbornou zkušeností prý bylo "pouze" házení vexlí v Tanvaldě a že na svém místě bez dostatečné praxe nemá co dělat. Za tímto člověkem je zavedení taktových jízdních řádů, kompletní obměna a zásadní zlepšení kvality železničních vozidel v celém kraji, atd... Za mnohými lidmi s letitými zkušenostmí na dráze jsou vidět jen stohy papíru s podrobným popisem, proč něco nejde...

Abych to ukončil. V našem regionu je nevelký počet lidí, kteří se aktivně snaží věci na železnici měnit tak, aby byli udrženi a získáni další cestující. Tím myslím i Inkonginta, Boudiče a další. Téměř všichni se i osobně známe. Vůbec nechápu, proč musíme na tom malém písečku po sobě neustále plivat, remcat a urážet se navzájem, když cíl máme všichni stejný. Všem připomínkám nelze vyhovět současně, ale to není důvod k radikálním odsudkům, které tu prezentujete. Budu rád, když budeme i nadále konstruktivně spolupracovat a ne plýtvat energii tlacháním na veřejných diskusích.
Boudič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 20:52:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel Blažek: Souhlasím.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 21:07:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a oni přesně vědí v jakém okamžiku.
Já třeba tu osobní čest neměl, ale bohatě mi stačí Vaše osobní předpojatost k mé osobě, i když mě vůůůbec neznáte, ale bohatě Vám stačí, že jsem si dovolil pracovat u KORIDu... (Ano, velmi dobře si vzpomínám na Vaše osobní útoky, když jsem tady psal o optimalizaci Frýdlantska, o které jste sice věděl hov..o, ale stačilo Vám, že píše někdo z KORIDu...)
To ovšem svědčí spíš o Vás - a nakonec, správně jste se zařadil...

"Poptávkovou" dopravu pojatou jako princip systému VHD považuji za zvrhlý nesmysl
No vidíte, a já to třeba považuju za efektivní způsob, jak udržet ZDO do míst, kde lišky dávají dobrou noc na celý týden již v úterý... Nebo za efektivní způsob, jak rozšířit nabídku spojení do míst s nepravidelnou poptávkou (viz třeba Ferdinandov)...

Ještě mi "projížděči" zkuste říct nějaký příklad oné "nesnahy" POVEDu... Já, když měl tu možnost s nimi (no s některými) být v kontaktu, tak jsem nabyl dojmu, že by i rádi rozvíjeli IDS klidně za hranice kraje nebo ve spolupráci, jenže např. s ÚK mají/měli(?) diametrální pohled na fungování železnice jako páteře, SČK nemá cenu zmiňovat, v JČK chystali založení JIKORDu... Další věc je pozvolný rozvoj IDS - narozdíl od nás mají mnohem větší území a více dopravců, takže ona "integrace" holt bude běh na dlouhou trať... Mimochodem Váš důvod "co děláte pro nepravidelné cestující" je časté zhodnocení cestujících "nejhoršího organizátora" ať jedete kamkoliv. :-)
Ona opravdu chybí nějaká celostátní integrace...

Praxe chybí, vysoká škola není dogma.
Vysoká určitě není dogma - záleží, jak ji kdo pojme a co si z toho odnese...
Nějak a někde člověk začít musí, ale praxe už mi nechybí. A v oboru organizace dopravy mám o dva roky delší praxi než Vy...(2:0) To jen tak naokraj, až si mě budete zase brát do huby... :-)
Klučan z Lučan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 149.255.82.249
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 21:53:33    Odkaz na tento příspěvek  

Pro odlehčení diskuse se zeptám, jaké jsou zkušenosti s provozem MV 840 na horských tratích v okolí Tanvaldu? Zejména nyní na podzim? Pokud si vzpomínám, SŽDC prezentovala tyto vozy jako do horských podmínek naprosto nevhodné...

Také by mě zajímalo, jaké práce probíhají na trati 039 a mezi Libercem a Karlovem.

Díky za info z opravy trati 036.
Lokom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1139
Registrován: 9-2003
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 23:22:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad přímé spojení Praha - Kořenov/Harrachov Námi navrhované soupravy 854.2; 854.2+854.2; 854.2 + Bdtn057 + 854.2

Nevím tedy jestli se náhodou něco nezměnilo, ale nahoru smí jen 854.2. A kolik jich mají v Praze? Mám za to, že jen jednu. Buď by museli přesunout liberecké do Vršovic a nebo by v Tanvaldu musela "narážet" liberecká na zadní část pražské soupravy (vytáhnutí 054 na kopec). První varianta při poruchovosti mi připadá nereálná (těžko budou mít v depu několik záložních 854.2 jenom pro pár případných R do Kořenova), druhá varianta je zbytečně organizačně náročná. V potaz už vůbec neberu to, že by se šibovalo se soupravou tak, aby případně liberecká 854 byla vzadu (tedy vůz 054 sunula).

Jinými slovy mi přímé spojení za současných podmínek přijde jako utopie nebo sotoušsen.

Jak by se to dalo ještě praktikovat je, že by část vozby na R lince Ph - Tanvald převzala 843. S přípojákem by pak mohlo být vytvořené přímé spojení. Jenže ... tolik vozů taky k dispozici není. A ani nevím, jak to vlastně s rakvema dopadlo po těch dvou incidentech s nebržděním. Mohou ještě vůbec nahoru???
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 828
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 23:47:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lokom - pokud se nepletu, tak 854.2 se s Bdtn057 nevejde do předpisem stanovených mezí, takže na kopec musí jet s vlekem souprava sestavená alespoň ze dvou motorových vozů ř. 854.2.

Pokud se jedná o přímé spojení hl. města s Harrachovem, tak mě osobně zajímá původ substrátu ve vlacích na kopec - nebylo by to náhodou pak tak, že bychom nutili v Tanvaldě přestupovat počet lidí y jedoucích ve vlaku od Liberce, který by převyšoval počet lidí x jedoucích přímým vlakem z Prahy? Je mi jasné, že se v dané věci zčásti jedná i o určité věštění z koule (tvrzený nárůst přepravních proudů v případě zavedení přímého spoje může poměr změnit, optimálně bez poklesu uvedeného y)...

Jen tak pro zajímavost - jak toto tedy vypadá?

Podle mého je spíš nutno řešit tlak na pilu (vylož si to každý, jak chceš), který v konečném důsledku dovolí účinně zkrátit jízdní dobu mezi hlavním městem a Tanvaldem. Jakékoliv žonglování s relací se mi při zachování totálně nekonkurenceschopné pozice dráhy (čas, cena jízdného) v úseku Praha - Tanvald zdá předčasné... A co si budeme říkat, fakt, že člověk vleze do hydry ve Vysočanech a pojede přímo na Mýtiny, poměr sil v intermodální soutěži asi nezmění - proč taky? Vždycky se stejně dostaneme k otázce jízdní doby (denní výlet na běžky do Jakuszyc je vykoupen více jak šesti hodinami ve vlaku - samozřejmě bez dojížďky v rámci města).

Současně tím samozřejmě neříkám, že to někdo dělá tzv. úplně blbě, protože - co si budeme říkat - ona to mnohdy není žádná
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
Lokom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1141
Registrován: 9-2003
Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 23:55:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Wool:

Souhlas. To jen byla reakce na Pavla Blažka, že se na Koridu divili, proč není dopravce nadšen nápadem na přímé spojení. Znova opakuji - přímé spojení za současných podmínek je blbost. Aspoň podle mého skromného názoru :-)
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.253.216
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 05:44:42    Odkaz na tento příspěvek  

Koukám, že se tu rozeběhl onen pověstný kolotoč drážních argumentů, proč něco nejde

Tak na kopec může 854.2, které lze do Prahy dostat úplně jednoduše vzájemnou předislokací mezi depy kus za kus.

K narušení nabídky přímých vozů v relaci Liberec - Harrachov na úkor nové nabídky Praha - Harrachov: například mezi vlaky 5251/16213/1138 se děje v Tanvaldě co a proč? Soupravu lze navíc sestavit z vozu 840 směr Liberec a 854.2 solo směr Praha. Kapacitně dostatečné v 80% případů. Vše jednoduché, jenom chtít a nabídnout zákazníkům něco navíc...
Samozřejmě že nelze spojovat 840+854.2 dle předpisu D40, který si dráha sama sobě vytvořila, ani z důvodů ztráty garance, jak v praxi dokazuje dopravce u téměř desítky vlaků za den, kdy řazení souprav je kombinací všecho, co se po trase sezbírá...

Ano, ty vlaky od Prahy nejsou příliš konkurenceschopné v porovnání s ostatními možnostmi. Nedělejme nic, za čas ty vlaky z důvodu malého počtu cestujících ministerstvo zruší, práce několika lidí na dráze nebude již potřeba, atd. Že Inkonginto a Lokom?
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.30.12.28
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 06:46:25    Odkaz na tento příspěvek  

Pavel Blažek Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 20:36:52
... v souběhu je provozován autobus, jehož trasu jsme nebyli schopni ovlivnit

Z toho vyplývá, že není hrazen krajem a že je to tedy "komerční" spoj, který nemáte nijak "pod kontrolou"? Co se stane, když se dopravce rozhodne ukončit jeho provoz?
Velká škoda, že na ten autobus nemáte žádný vliv, stačilo , aby jel o něco dříve a v Turnově s rozumnou přestupní dobou stíhal R 1137 (pro ty, co nutně chtějí jet vlakem směr Nymburk - Kolín - a dále)...

A pak návrh pro všechny zúčastněné zaměstnance dopravců, provozovatelů dráhy, KÚLK, KORID LK atd., kteří mají v pracovní náplni veřejnou dopravu v Libereckém kraji - co nějaká neformální osobní diskuse ? Nebylo by lepší se pohádat u piva než tady ? :-)
Paolo3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 4-2004

Odesláno Středa, 24. října 2012 - 07:02:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wool: Já měl za to, že souprava 854 + Bdtn057 byla v D40 jako přechodná. I když v praxi to tak jelo asi 3x, většinou se jezdilo solo nebo s vozy Btax, BDtax. Možná už byla nějaká z dalších úprav předpisu...

Tady dva snímky přímého rychlíku Praha - Harrachov - Praha: 854.021 + 2x054.2 + 854.217 Harrachov a 854.021 + 2x054.2 + 854.217 Dolní Polubný

ad 843, by měla být po úsek trati Tanvald - Kořenov nepřechodná, ale jak to je nově v předpise fakt nevím.

Více než přímé vlaky do Harrachova bych uvítal jak píše Wool, rychlejší spojení do Prahy a ranní rychlíky z Tanvaldu.

Jinak reko na 036 pokračuje, po vyčištění kamenů čističkou, se přešlo na trhání kolejových pásů, ty jsou rozřezávány na místě a převáženy do depa Tanvald k rozdělání, současně probíhá nakládání pražců "Y" a jsou odváženy k trati.
www.854foto.net - stránky věnované motorovým vozům 852,853 a 854 + řidicí vozy 954.
www.paolo3.854foto.net - osobní galerie
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 24. října 2012 - 08:24:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za poslední roky se přece něco podařilo, nebo ne?

To ano, ale spíše to považuji za dřívější úspěchy... Ale abych pouze nehanil. Nová nabídka vlaků do Polska je určitě pozitivem. Jen jsem nejdřívě v plachtě viděl ještě nějaký vlak kolem poledního, ale někam zmizel...

Pro odlehčení diskuse se zeptám, jaké jsou zkušenosti s provozem MV 840 na horských tratích v okolí Tanvaldu? Zejména nyní na podzim? Pokud si vzpomínám, SŽDC prezentovala tyto vozy jako do horských podmínek naprosto nevhodné...

840 jezdí úplně v pohodě, adhezně zvládají velice dobře i listí.
SŽDC tenkrát reagovala na prohlášení p. Berounského o špatně udržované trati v zimě. O nevhodnosti vozů 840 si myslím, že to bylo nešťastné plácnutí do tmy. Nic vhodnějšího tu není. Pouze konstatuji, že je velikou chybou neobjednání šípovitého pluhu. Tím vzniká problém s namačkáním sněhu u schůdků. Ale beru to jako chybu SŽDC, protože ta měla v TTP určit tratě s vysokohorským provozem a tento pluh určit jako povinnou zimní výbavu. Osobně to navrhuji několik let.

měl jste možnost mi ji sdělit dříve za podmínky viz výše

Já už tyhle připomínky nedávám z důvodu, který jsem zde jednou popsal. Sám víš, že jsem na Koridu byl. Něco se tam dohodlo, konkrétně poloha vlaku 16215, aby vytvářel přípoj k 1143 od Smržovky a poloha vlaku 16246, aby byl okamžitý přípoj tenkrát od 1148 do Jablonce. Od Tebe a Róži jsem slyšel, že je to určitě dobrý nápad a že se to udělá. Najednou vylezl JŘ a světe div se, nezměnilo se nic. Je toho více.

které konkrétní vlaky na trati 035 doporučujete zrušit

Tyto vlaky jsem vyjmenoval zde na káčku (ještě k současnému GVD). Nakonec se během změny neudělala žádná změna. Mimochodem k polohám vlaků už nedávám připomínky delší dobu, konzultoval jsi se mnou jiné věci.

A poslední věc. Několikrát zde p. Pospíšil hodil na sklo, že SŽDC smetla návrh na zřízení vazeb mezi autobusy a vlaky. Po telefonu jsme si vysvětlili, proč k tomu došlo. Několikrát jsem zde upozornil, že se před GVD nikdo od vás nesnaží domluvit zajištění vazeb. Nyní už začíná být pozdě.
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 09:03:16    Odkaz na tento příspěvek  

pověstný kolotoč drážních argumentů, proč něco nejde
Jde všechno, otázkou je, jestli to má akorát šotodůvod "jednou denně odkudkoli kamkoli", anebo je to opravdu účelné.
Technologické zamyšlení bude sice vydřenými praxemi považováno za "hledání důvodů, proč to nejde", načež budu dvouletým odborníkem správně zařazen, nicméně trochu hrachu na stěnu:
1) Přijede do Tanvaldu vlak od Železného Brodu, o čtyři minuty později přijede vlak od Liberce (to je takový nádražácký naschvál, že "to nejde", aby přijely najednou, když jedou přes stejnou výhybku). Lidi si spořádaně přestoupí, za šest minut se jede dál. Přijede vlak od Harrachova, lidi si přestoupí, vlaky se během pár minut rozjedou.
2) Přijede šotorychlík z Prahééé s přímým vozem do Harrachova. Za čtyři minuty přijede vlak z Tanvaldu, mezitím se tu hydru podaří odvěsit a povyjet s ní k námezníku (nemůže stát za výhybkama "v kopci", to je takový nádražácký naschvál, aby to nešlo, protože při posunu na odjezdové straně se musí učinit určitá ze šotopohledu jistě nesmyslná opatření s cílem, aby se ty vlaky nesrazily). Po zastavení vlaku (pokud ovšem nebude teprve přijíždět vlak od Harrachova) vyráží 854 posunovat, řekněme i s přecházením strojvedoucího (řízení z opačného stanoviště je zakázané, nepochybně jen z nádražáckého "nejde to") nějaké dvě minuty. Přivěšení, zkouška brzdy (takový nesmyslný nádražácký úkon, aby "to nešlo", brzdy přece vždycky fungují). Ve spojení 854+840 nejspíš nepůjde udělat ZBHV z jednoho místa, takže na sebe budou mávat, kvrdlat pákama, řekněme další 3 minuty. Pražský strojvedoucí teda bude muset nejdřív dostat vystřídání, ono ježdění po zubačce je přeci jen specifické (nádražáci naschvál postavili takhle strmou trať). Předávka HV se teda obvykle dělá dost formálně, nějakou minutu to přeci jen zabere. Takže kolik času navíc to bude celé stát? Technologicky spočítáno na "nejpomalejšího pracovníka" deset minut, ve spěchu a stresu to půjde stihnout za sedm. To už by ten vlak byl skoro v Dolním Polubném (je fakt, že při tříhodinové cestě na vzdálenost 133 km to už nikomu nepřijde jako problém, zvlášť po půlhodinovém čekání v Tanvaldě, kdy stejně většina vystoupí kouřit a lelkovat na perón). Vlakem stejně jezdí už jen ti, co nikam nepospíchají.
Michal_Ř
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 573
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 09:21:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Paolo: dříve zde proběhlo, že katrům byla snížena norma na kopec na 20 t, takže to vychází jen na bafík.
V teoretické diskusi případné spolujízdy řad 854.2 + 840 se jaksi pozapomělo na skutečnost, že tato vozidla sice mají obě nárazníky..., leč by si asi v praxi příliš nerozuměla.
Ranními pražskými rychlíky jsem jezdíval a opravdu frekvence v úseku Tanvald - Turnov nebyla valná, vždy cca 10 cestujících. "Normální" cestující jede raději autobusem, já holt dnes trochu kostrbatě, má to však i svá pozitiva. Takové ranní kafe, pivečko, páreček nebo vyhlášený chlebíček v Turnově také není k zahození.
Pokud jde o trakční vlastnosti, neznám lepší motorák než 840. Někdy si na Pustinské říkám, že snad ani není možné, co si nechá líbit a neutrhne se. Škoda těch pluhů, holt ještě nikdo nevyrobil nízopodlažní vozidlo s vlastnostmi tanku sovětské výroby...
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 09:24:23    Odkaz na tento příspěvek  

3) Zpátky to bude obdobné, až na to, že navíc bude muset průvodčí roztřídit cestující nemající šotoškolení na hydry a štádlery (kdo tu je odborníkem déle než dva roky, možná bude pamatovat v Turnově "dělící se" MSp Praha střed - Liberec/Tanvald (Stará Paka), kde prakticky vždy někoho převezli jinam, než chtěl). Pak bude muset hydra počkat, až štádler před ní odjede (nádražnické "nejde to" kvůli nepropustnosti hmoty, ale furt to bude rychlejší, než hledat "objízdnou" posunovou cestu), jet přes vzdálenější zhlaví, doplňovat mezitím vzniklé ztráty vzduchu v odstavených vozech a dělat úplnou zkoušku brzdy (zase nádražnický naschvál!), takže to bude ještě časově náročnější - substrát naštěstí nikam nespěchá, i když si v Tanvaldě nekoupí ani lahváče, ale může mezitím obdivovat přestupní terminál na autobusy bez autobusů, na které by se dalo přestoupit, protože by se tím ohrozil uzel U Kroupů.
4) Pomíjím občasné problémy s odvěšováním v oblouku před výpravní budovou (na papíře to přece krásně vychází) a to, že druhý strojvedoucí bude náklad navíc (platí se přece lahvemi, totiž vlakokilometry, ne korunami). Tato nabídka přitom nebude možná u nejvytíženějších vlaků vedených "klasickou" soupravou s 750.7 (749), kde by to mělo největší smysl (obávám se, že si postrkového elektronika za vlakokilometry nikdo nekoupí).

No ale hlavně že si šotouši budou moct vyfotit pražskou hydru na Jizerském mostě, to se vyplatí.
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.30.12.28
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 09:48:00    Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
Pěkně napsáno. Teď jen doufat, že si další čtenáři vytáhnou z textu jeho podstatu a nebudou řešit styl vyjadřování...

A bod 4) - odvěšování v oblouku bych rozhodně nepomíjel - Když to nejde, musí se vyjet s celou soupravou na harrachovské záhlaví a po povolení šroubovky sunout zpět, a to je taky dobré zdržení a zablokování zhlaví a záhlaví, navíc cestující v 854 budou mít jako bonus v cestě 5x jízdu podél tanvaldského depa se zubačkami a singrovkami...

Měl jsem tu možnost nedávno vidět rozvěšení 2x 840 v oblouku v Harrachově, doporučuji podobné představení ke shlédnutí všem... Tříčlenná posádka vlaku ČD dělala všechno možné, kromě strojvedoucího se nad rámec svých povinností snažili i oba průvodčí, po chvíli se k nim kolegiálně přidala i posádka od GWTR nejdřív radami, pak i kilogramy a Newtony (viz fyzika - páka, moment otáčení apod. :-) ) a stejně to bylo celkem komické možná deset minut trvající představení, než se rozvěšení povedlo...
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 10:52:36    Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně je věčná škoda, že socka Dráha si nekoupila motoráky se SchaKu, to by bylo po šotonápadech jednou provždy.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5747
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 12:20:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jakékoliv žonglování s relací se mi při zachování totálně nekonkurenceschopné pozice dráhy (čas, cena jízdného) v úseku Praha - Tanvald zdá předčasné..."

A proč teda zanikly všechny nedělní odpolední rychlobusy z Harrachova na Prahu a ty R jezdí i v so velmi slušně vytížený?
Lokom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1142
Registrován: 9-2003
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 12:28:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad T. H.:

myslím, že to je napsáno velmi dobře. Pavel Blažek asi nepochopil mnou nastíněnou reakci - z technologických důvodů to prostě v současné době možné není a nebo poěnkud hodně obtížně, zvláště v případě zpozdění (což u pražáků není žádná výjimka).

Pavle Blažku + Otto Pospíšile, celou dobu jsem se snažil stranit diskuze, ale teď už to musí prostě ven: chápete rozdíl mezi reálnou a modelovou železnicí?? minimálně z hlediska technologického jsou v tom opravdu rozdíly.

omlouvám se za trochu té interpentinence ...}
Kosac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 1-2006
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 15:06:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

projížděč NAD

Odesláno Úterý, 23. října 2012 - 12:02:03 ...
Ad "Inkonginto" = 1261 + "Kosac" = 148:
Pánové, nemohu s Vámi ani zdaleka souhlasit: myslím, že byste naopak měli velice ocenit, že názory, které tady presentuje "Otto_pospíšil" i ...


Tak z me strany to byla ironie...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 15:32:29    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Otto_pospíšil" = 298:
Asi by i Vám občas slušelo méně sebestřednosti a více pokory - to, že se Vás někdy někdo zastane, když Vás jiní napadají, ještě vůbec není udělením "pouvoiru" k jízlivostem a vytrhávání z kontextu z Vaší strany: při Vaší inteligenci by Vám mohlo asi stačit, kdybyste si nejdříve pořádně přečetl tu (a celou) část mého textu, na jejíž pouhý výsek jste ve skutečnosti hloupě reagoval ...

Ad "Lokom" = 1139 (a další příspěvky = shodou okolností s čísly tanvaldských rychlíků ...):
Jinými slovy mi přímé spojení za současných podmínek přijde jako utopie nebo sotoušsen.
To je přesné, jen bych ještě dodal, že to navíc ani není nezbytně potřebné: zájem o železnici by to rozhodně nezvýšilo ani zdaleka tolik, jak si někdo myslí - podstatně důležitější pro atraktivitu železničního spojení Jizerských hor s "civilizací" by byla vyšší cestovní rychlost především "v podhůří a v Polabí", a z pohledu "samého centra", tedy tanvaldského nádraží, zejména solidní peróny a dostatek funkčních občerstvovacích zařízení!
A jen na doplnění:
- byl jsem kdysi u toho, když se poprvé zkoušela "průchodnost hydroku.ev" na trati s ozubnicí, takže i já si k tomu ještě leccos matně pamatuji,
- na základě nemalých vlastních zkušeností (m.j. z organizace dopravy pro "Pochod Praha - Prčice") musím nezpochybnitelně prohlásit, že kvalitně připravený přestup (nejlépe samozřejmě "hrana-hrana") je jednoznačně neporovnatelně rychlejší, než jakékoli dělení či dokonce spojování soupravy (a to platí samozřejmě i pro Raspenavu a i pro vozidla s centrálními spřáhly).
Mohu klidně konstatovat, že se za svoji "trochu té interpentinence" vůbec nemáte důvod Vámi jmenovaným omlouvat.

Ad "qwe" = 24.10.2012 - 06:46:25:
Velká škoda, že na ten autobus nemáte žádný vliv, stačilo , aby jel o něco dříve a v Turnově s rozumnou přestupní dobou stíhal R 1137 (pro ty, co nutně chtějí jet vlakem směr Nymburk - Kolín - a dále)...
Obávám se, že i kdyby KORID měl na provozování toho autobusového spoje sebevětší vliv, těžko by se mu podařilo přesvědčit jeho provozovatele, aby (dobrovolně) předával v Turnově svoji klientelu železnici (v mnoha případech zřejmě i té "pražské", protože pražská cílová zastávka autobusu Černý Most vůbec "není nic moc"), zejména byla-li by jediným (formálním) zdůvodněním toho požadavku (údajná) "potřeba" spojení Tanvaldu s Nymburkem.

Ad "T. H ." = 24.10.2012 - 09:03:16 a další navazující příspěvky:
Mimořádně musím souhlasit, a to dokonce "bouřlivě": tentokrát upřímně tleskám!
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4671
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 24. října 2012 - 15:52:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přijede šotorychlík z Prahééé s přímým vozem do Harrachova. Za čtyři minuty přijede vlak z Tanvaldu, mezitím se tu hydru podaří odvěsit a povyjet s ní k námezníku (nemůže stát za výhybkama "v kopci", to je takový nádražácký naschvál, aby to nešlo, protože při posunu na odjezdové straně se musí učinit určitá ze šotopohledu jistě nesmyslná opatření s cílem, aby se ty vlaky nesrazily). Po zastavení vlaku (pokud ovšem nebude teprve přijíždět vlak od Harrachova) vyráží 854 posunovat, řekněme i s přecházením strojvedoucího (řízení z opačného stanoviště je zakázané, nepochybně jen z nádražáckého "nejde to") nějaké dvě minuty. Přivěšení, zkouška brzdy (takový nesmyslný nádražácký úkon, aby "to nešlo", brzdy přece vždycky fungují). Ve spojení 854+840 nejspíš nepůjde udělat ZBHV z jednoho místa, takže na sebe budou mávat, kvrdlat pákama, řekněme další 3 minuty. Pražský strojvedoucí teda bude muset nejdřív dostat vystřídání,

Čistě technický argument - v Praze a okolí se cestující do toho jednoho přímého vozu na 80 %nedostane, protože ho obsadí cestující mnohem kratších relací zabírající místove vlaku cca rovnoměrně.

Takže si dosaďme chudáka cestujícího, který v Tanvaldu vystoupí z 054 a honí tu posunující 854.

To jenom abyste i uvědomili, jaká nebetyčná krávovina je jeden přímý vůz Pha-Harrachov.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 16:45:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady se toho zase urodilo - no předem se omlouvám za sloh:
v souběhu je provozován autobus, jehož trasu jsme nebyli schopni ovlivnit
Z toho vyplývá, že není hrazen krajem a že je to tedy "komerční" spoj, který nemáte nijak "pod kontrolou"? Co se stane, když se dopravce rozhodne ukončit jeho provoz?

Kolega se nevyjádřil zcela přesně - ona celá problematika kolem toho je poněkud složitější. Tak na úvod některá fakta:
1. Liberecký kraj má zájem o autobusové spojení Jizerských hor s Prahou a vybrané spoje dotuje po svém území.
2. Aby bylo spojení udržitelné, musí být dostatečně atraktivní pro cestující -> za stávajících podmínek si na sebe ranní bus do Prahy vydělá.
3. Posun celého spoje není (zatím) v zájmu dopravce, protože se chtějí trefit do time-slotu v úseku MB - Praha.
4. Posun pouze v úseku Harrachov - Turnov by vedl k negativní odezvě cestujících jedoucích skrz do Prahy (být mezi nimi, píšu hned stížnost!)

A teď dál - je to čím dál veselejší:
1. Zkoumal jsem jen tak z legrace, co by se stalo, kdyby BL odjeli v celé trase dřív a k mému překvapení jsem zjistil, že by z Bolky mohli obsadit volnou mezeru, čímž by si mohli třeba i pomoct - jenže by jeli z Turnova v souběhu s rychlíkem (dnes jedou za ním), čili by mohli naopak rychlíku uškodit! Rozhodně by bus byl atraktivnější pro lidi jedoucí do Bolky...
2. Kdybychom tu změnu tolik chtěli, tak by to proběhlo asi takhle: já bych řekl, že spoj posunou, nebo půjdou ze závazku a v požadovaném čase si objednáme svoje - dopravce by buď akceptoval vyřazení ze ZVS a my bychom platili cca 28 kč/km ztrátu (po odečtení tržeb - dnes to stojí cca 3 Kč/km!!!), nebo by bychom obejdnali nový spoj v požadované poloze (28 Kč/km) a k tomu by si dopravce u vedení kraje domluvil ponechání v závazku (kde by se ztráta ze 3Kč/km zvedla třeba na 6 Kč/km).

Co bychom teoreticky mohli, je dopravce přesvědčit, že by posun byl pro něj výhodný (a ohrozili bychom tím rychlík v úseku Turnov - Praha) - opravdu to chceme?? No ale už jsem to prokecnul, tak to třeba BL udělá sám... :-)

Jo a jen pro zajímavost - ten spoj si sebe nevydělá v LK, ale z Bolky. Jenže mi bylo vysvětleno, že dle platné legislativy se tržby u mezikrajských linek nedělí podle místa uskutečněné přepravy, ale sesype se celý balík korunek na jednu hromádku a dělí se podle kilometrů. Což je sice nespravedlivé, ale pokud to je zákon, tak se s tím holt naučíme žít... V tomhle případě na tom vyděláváme, u linky 230740 z Kolína do Liberce na tom naopak tratíme...

Ad vlaky do Harrachova:
Já osobně nepovažuji R z Prahy za nutnost a celkem i chápu důvody, proč to nelze nyní uskutečnit. Trochu mě mrzí, že se ale tady ten nápad zesměšňuje, protože na dráze to funguje tak, že o čem se dnes nemluví, to za deset let nebude!
Opravdu k smíchu jsou názory p. Adolfa, který na jednu stranu říká, jak je vlak o hodinu pohodlnější než autobus (v tom s ním soulasím!), ale na druhou stranu u vyloženě turistické relace by nutil lidi přesedat (i s batohama, dětma). Uvědomte si, že cílová skupina lidí skrz jsou cestující, kterým je u zadku, že ve stanici stráví 5 minut navíc - lidem jde o pohodlnost. Takže Vy osobně si tady veřejně šlapete po jazyku. Ale já to chápu, pro Vás by to spojení nebylo, Vy preferujete pouze svoje subjektivní zájmy - viz ranní spojení do Nymburka, což je palčivý problém pro několik desetin člověka na den...
Mimochodem uvědomte si, že ona chybějící nabídka přímého spojení, o které se kolega snažil, se projevuje mj. v tom, že lidé do toho Harrachova jedou z Čerňáku autobusem!
A já děkuji za názory zdejších šotoušů, že tento spoj nechtějí, protože tím nepřímo potvrdili, že bus je vlastně lepší a vlak nikomu chybět nebude (až jej MD zruší)...

K té době na přestup - 5 minut hrana-hrana:
Zeptejte se na MD, zda to klapne... My budeme mít uzel v X:30 a rychlík přijede po otočení SV ve 45´ (to otočení je stále platný záměr MD, přestože proti tomu je LK i KHK)... Ale ruce si budou mnout v tanvaldské nádražce. :-)

projížděč NAD:
Jakou hloupou reakci myslíte? K poptávkové dopravě jsem pouze stručně napsal svůj názor a k POVEDu jsem pouze požádal o konkrétní postřehy, protože mě to prostě jen zajímá... Jestli nic konkrétního nemáte, pak je mi to fuk. Prostě pro někoho je nejhorší KORID, pro jiné JIKORD, pro Vás třeba POVED...

Ad nápad sezení u piva:
Já jsem klidně pro, protože úroveň zdejší diskuze beztak připomíná hospodu - jen u toho člověk suší hubu... :-)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 17:20:01    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Otto_pospíšil" = 299:
K "poptávkové dopravě" jsem (byť s překlepem) jasně napsal, že "to samozřejmě neznamená, že se nehodí pro některé specifické spíše výjimečné případy obsluhy "výsep civilizace"" - takže nechápu, proč se mně snažíte poučovat o její nezbytnosti právě v takových konkrétních případech, jejichž "typ" jsem akceptoval už a priori.
Konkrétním postřehem o úrovni činnosti POVEDu je například nechuť prosadit (u vedení svého kraje, protože na jeho náklady) víkendové prodloužení vybraných osobních vlaků až do / z Blatna u Jesenice (v mnoha jiných krajích a IDS to možné je), nebo třeba neschopnost dohodnout se se sousedními kraji a ROPIDem na použitelné nouzové náhradě ministerstvem zrušených rychlíků aspoň ve dnech, kdy není důležitější "natvrdo" natrasovaná "dělnická" doprava - uznávám, že to není jen problém pouhého POVEDu, ale z jeho strany jsem žádnou iniciativu v tomto směru nezaznamenal, ačkoli jde o problémy ležící na jím spravovaném území (a přitom v dávnější minulosti různá "vtipná" řešení právě v Západočeském kraji fungovala).
A pokud jde o posezení u piva (nikoli ovšem se zde debatujícími = možná ale i s některými), zeptejte se třeba Roženy, kam se (předpokládám) chystá na víkend za 2 týdny - možná by Vás to zaujalo také. (Ale ode mě to nevíte = nechci dostat vynadáno, že šířím, co nemám ...)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5751
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 18:24:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Co bychom teoreticky mohli, je dopravce přesvědčit, že by posun byl pro něj výhodný (a ohrozili bychom tím rychlík v úseku Turnov - Praha)"

To bych si nemyslel. Ono oboje bude mít svou klientelu. Neboli když už někdo pojede vlakem do Boleslavi a ne Čejetic, tak asi proto že k tomu bude mít důvod. Bágly, kolo, nějaké to drážní předplatné, bleje v busu atd.

Zatímco ten kdo jede do Boleslavi města tak asi preferuje bus. Vlak žije z toho že jede až do Prahy (resp. tranzití skrz Prahu) a že má po cestě síťové přípoje (Nbk ale i ve Všetatech Mělník - Litoměřice - Oustí a Neratovice s přípojem do Kralup. Nikdo z této frekvence nepojede busem do Boleslavi města a málokdo do Prahy když už chce do města - ten vlak totiž obslouží velkej kus Prahy.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4672
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 24. října 2012 - 19:01:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

e na druhou stranu u vyloženě turistické relace by nutil lidi přesedat (i s batohama, dětma). Uvědomte si, že cílová skupina lidí skrz jsou cestující, kterým je u zadku, že ve stanici stráví 5 minut navíc - lidem jde o pohodlnost. Takže Vy osobně si tady veřejně šlapete po jazyku.

Jeden půlvagón Praha-Harrachov je šotoušské hraní si z peněz zaplacených z našich daní. Je vidět že těma vlakama nejezdíte.

Promiňte, ale slušněji to říct neumím.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 19:34:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden půlvagón Praha-Harrachov je šotoušské hraní si z peněz zaplacených z našich daní. Je vidět že těma vlakama nejezdíte.

Promiňte, ale slušněji to říct neumím.

No evidentně toho neumíte víc: třeba myslet, číst...

Můžete mi ukázat, kde JÁ konkrétně píšu o nějakém půlvoze?
A že to zmínil kolega Blažek jako jednu z variant vůbec neznamená, že to chceme jako cílový stav vlaku pro turistickou sezónu. Naopak kolegovi šlo o dosažení soupravy 854.2+vložák+854.2, to už tady padlo... A důvody, proč to nejde, se tu taky objevily...

Kdybyste uměl číst a ještě u toho přemýšlet, tak si všimnete, že zatímco kolega píše o absolutní ingoraci dráhy vyvinout nějakou snahu v tuto chvíli, tak já píšu obecně o potenciálu do budoucna.
Jinak mě do těchto myšlenek tahat nemusíte - pro Harrachov bohatě vystačí autobusy, vždyť už i sám šotospolek nevidí v dráze potenciál. :-)

Osobně se však domnívám, že práce kolegy Blažka byste si měli setsakramentsky cenit, protože krom toho, že stál u zrodu výběrka JHŽ až po realizaci provozu (a tím pádem i výrazného zlepšení kvality žel. dopravy), tak věnuje spoustu času tomu, aby se dráhy více "smýkaly" a více činily pro své cestující - a dělá to proto, aby za dvacet let nebyla dráha v LK pouhou vzpomínkou.

Má úcta!
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 19:44:09    Odkaz na tento příspěvek  

na druhou stranu u vyloženě turistické relace by nutil lidi přesedat (i s batohama, dětma). Uvědomte si, že cílová skupina lidí skrz jsou cestující, kterým je u zadku, že ve stanici stráví 5 minut navíc - lidem jde o pohodlnost ... se projevuje mj. v tom, že lidé do toho Harrachova jedou z Čerňáku autobusem!
Všiml jste si vůbec, kde zastavuje v Harrachově autobus a kde v "Harrachově" vlak? Opravdu tu chcete argumentovat "pohodlností" lidí, kteří radši stráví 5 minut v Tanvaldě dýl, jen aby nemuseli přestupovat, a pak půjdou 2 km do města pěšky (i s batohama, dětma)? S odpuštěním, vy jste blbej jak tenhleten dubovej stůl.

Jo, až vám bude IDS fungovat jak má, až bude platit ve spěšňákách převlečených za rychlíky, až bude všecko sesazené tak, že to bude jen zvonit, až budou přestupy v přestupním terminálu :-), tak vymýšlejte šotohověziny.

P.S. Ti lidi v Tanvaldu ovšem stejně vylezou, dílem proto, že se dřív do té hydry nedostanou, dílem z nudy (když jim tam nachystáte 30 - 45 minut pobyt) - mimochodem je vidět, že děti nemáte, protože byste věděl, že přestup je vítaná příležitost v okamžiku, kdy začíná řízená demolice vozu (což po třech hodinách nastane prakticky nepochybně).
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 19:47:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zatímco ten kdo jede do Boleslavi města tak asi preferuje bus. Vlak žije z toho že jede až do Prahy
Nemohu s Vámi souhlasit. Vlak žije maximálně z podstaty minulosti a z toho, že lze báglem zaplácnout celou čtyřku, což v autobuse řidič nedovolí. A ano, lze ho považovat za pohodlnější (i když je to subjektivní názor, který ani zdaleka nesdílí všichni cestující!)
Když budu chtít z Turnova do Prahy rychle, pojedu autobusem. Když budu chtít do Bolky, pojedu autobusem. (v obou variantách je bezkonkurenčně nejlepší IAD)
Kolik lidí jezdí z Turnova do toho Nymburka? Víte, proč v této relaci nejezdí bus? Protože by si na sebe nevydělal...
A já se při vší úctě k jinému (Vašemu) názoru nedomnívám, že je dobře z Turnova do Prahy posadit ve stejný čas autobus vedle vlaku. Jinak si ale myslím, že BusLine by na tom neprodělal.

Ještě mi zkuste říct, kolika lidem by změna přinesla přínos a kolika naopak zhoršení?
Já být na místě Harrachováků, tak štěstím bez sebe nebudu při představě, že budu vstávat ještě o 20 minut dřív... Zajímavé, že nejvíc o tuto možnost spojení bojují lidé (šotouši), kteří jí vlastně ani nepotřebují - zcela odtržení od reálné poptávky cestujících...

Všiml jste si vůbec, kde zastavuje v Harrachově autobus a kde v "Harrachově" vlak?
A všiml jste si vůbec, že na tom kopci není zastávka jenom v Harrachově? Všiml jste si vůbec, kde na tom kopci jsou chaty? Všiml jste si vůbec, kde existují další možnosti ubytování?
Všiml jste si, že také na kopec jezdí lidé s koly, kteří preferují vlak a z Harrachova jedou na kole?
Takže kompliment vracím, dubový stolečku...
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 829
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 24. října 2012 - 19:48:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil - Názor šotoušů? V tom případě pojem "šotouš" získává novou sémantickou náplň!

Jinak souhlasím s RadkemŠ - jedná se o přesné vymezení faktického stavu. Postřeh mám úplně stejný, motor jede od Prahy narván cestujícími vystupujícími převážně v MB a Turnově, nejedná se přitom o výsledky nahodilého sledování, nýbrž závěry učiněné na základě periodických observací - prakticky každý pátek jezdím z Prahy do Kořenova (pro rejpaly vlakem).

A jak to vypadá s těmi přepravními proudy? Předpokládáte, že při zavedení přímáků pojede z Prahy více cestujících až na žebřík než z libereckého směru?

Pokud se jedná o hledisko čistě šoto, tak jasně, R 1148 Wlastimil Hofman (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wlastimil_Hofman) Praha - Szklarska Poręba Górna (případně s přímými vozy do Gdyně) složený nejlépe z olivově zelených B, AB (příp. i WR, do Gdyně Bc či WLAB) s kyklopem do Ta, dál s jedničkou nebo trojkou... A v sezóně posila - takže Bmto!

A pokud jde o mě, tak si Pavlovy práce cením - např. domlouvat s UMWD cokoliv je značný problém.

(Příspěvek byl editován uživatelem Wool.)
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1266
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 24. října 2012 - 19:50:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opravdu k smíchu jsou názory p. Adolfa, který na jednu stranu říká, jak je vlak o hodinu pohodlnější než autobus (v tom s ním soulasím!), ale na druhou stranu u vyloženě turistické relace by nutil lidi přesedat (i s batohama, dětma).

Já jsem psal: se jedná o absolutní nesmysl minimálně do doby, kdy budou nasazeny na rameni Praha - Tanvald takové jednotky, které bez přepřahání a posunu mohou do 5ti minut pokračovat dále... Tzn., že tuto myšlenku nezavrhuji. Pouze říkám, že je to nesmysl do té doby, dokud nebudou jiná vhodná vozidla na celý úsek. Je to nepochopitelné?

pro Harrachov bohatě vystačí autobusy, vždyť už i sám šotospolek nevidí v dráze potenciál.

Kdo to kde psal? Vždyť tady všichni říkají, že se má doprava zrychlit a za stávajících provozovaných řad v Tanvaldě přestupovat. Opět nechápu, co je na tom nepochopitelného...

(být mezi nimi, píšu hned stížnost!)

Přesně tak a být mezi cestujícími ve vlaku, tak píšete taktéž. To je normální.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 20:03:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto:
Pak v takovém případě s Vaším posledním příspěvkem částečně souhlasím* a jádro sporu nejspíš bude pouze v tom, že Váš způsob vyjadřování vypadal jako zesměšňování práce kolegy Blažka společně s ostatními remcaly, kteří k důvodům "proč něco nejde" pouze přihazují "vždyť je to vlastně blbost"...

*částečný souhlas z důvodu, že se nedomnívám, že by vozová skladba přímé vedení neumožňovala vůbec - byť si uvědomujeme, že vozy 854.2 nerostou na stromech a taky víme, že dráha má spoustu "vnitřních překážek"... (což ale při vší úctě není problém objednatele)

Jinak Váš odkaz "do doby, až budou vozidla" má jednu nepřijemnou trhlinku... Oni taky nemusejí být nikdy. Uvědomte si, kde se v pořadí priorit MD nachází rychlíky do Tanvaldu. Uvědomte si, že po vlně výběrek na ně ani nemusí dojít řada (a peníze). A uvědomte si, že kolegovi jde o to, aby ty rychlíky měly nějaký další důvod své existence...

(Příspěvek byl editován uživatelem Otto Pospíšil.)
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 20:06:39    Odkaz na tento příspěvek  

Všiml jste si, že také na kopec jezdí lidé s koly, kteří preferují vlak a z Harrachova jedou na kole?
Ano, všiml. Jezdí ze směru Liberec a Praha asi tak v poměru 10:1. Samozřejmě "kolegovi šlo o dosažení soupravy 854.2+vložák+854.2 ... Ještě mi zkuste říct, kolika lidem by změna přinesla přínos a kolika naopak zhoršení?".

na tom kopci není zastávka jenom v Harrachově?
Vy tady argumentujete tím, že pohodlní lidé jezdí radši z Černého Mostu autobusem do HARRACHOVA, já takové kraviny nehlásám...
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1267
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 24. října 2012 - 20:08:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V tom případě bych v žádném případě nešel do 854. Viděl jste někdy, co to dělá s 854 při jízdě s vozem? Prostě absolutní nesmysl. Když už by někdo do toho šel v sobotu a v neděli (místo 16213 jede 5251), tak jděte do tlaku na další zkoušky s 843 a prosaďte rakve...

Jinak Pavlova práce je také jediná, kterou jsem alespoň trochu pochválil...
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.53.145
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 20:23:14    Odkaz na tento příspěvek  

V tom případě bych v žádném případě nešel do 854. Viděl jste někdy, co to dělá s 854 při jízdě s vozem? Prostě absolutní nesmysl.
Přečetl jsem to asi pětkrát a nepochopil, co tím chce autor říci. Nešlo by to psát srozumitelněji a více věcně?

další zkoušky s 843 Až tak? Jakou výhodu má 843 oproti 840 při provozu v úseku Tanvald - Harrachov ?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 20:29:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, všiml. Jezdí ze směru Liberec a Praha asi tak v poměru 10:1.
A proto poměr přímých vlaků o víkendu má být 13:0... Mimochodem, nepřijíždí náhodou rychlík v 10:04? Který přímý vlak z Liberce by tímto rychlíkem byl o víkendu ohrožen?

Vy tady argumentujete tím, že pohodlní lidé jezdí radši z Černého Mostu autobusem do HARRACHOVA
Vhodné dodat, že další spousta radši jede autem, i když stále ještě pár lidí, co se tahá s báglama a s koly z vlaku do vlaku je...

Ještě tady nikdo nenapsal, čemu by z pohledu cestujících přímé spojení vadilo... Asi se už ani nedočkáme. :-)
Ale jo, jak tady (téměř) všichni de facto píšete - nic nedělejme, za deset let v Tanvaldu žádné rychlíky třeba ani nebudou...
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1268
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 24. října 2012 - 20:35:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakou výhodu má 843 oproti 840 při provozu v úseku Tanvald - Harrachov ?

Žádnou. Psal jsem zde pouze o 843 v souvislosti s vlaky z Prahy.

Přečetl jsem to asi pětkrát a nepochopil, co tím chce autor říci.

Už i při troše stížených adhezních podmínkách měla 854 těžké problémy s 053. Proto tenkrát vznikl normativ pouze poloviční.
Mi tady něco říkala manželka a byla z toho pěkná věta... :-)
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 830
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 24. října 2012 - 20:37:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak Váš odkaz "do doby, až budou vozidla" má jednu nepřijemnou trhlinku... Oni taky nemusejí být nikdy. Uvědomte si, kde se v pořadí priorit MD nachází rychlíky do Tanvaldu. Uvědomte si, že po vlně výběrek na ně ani nemusí dojít řada (a peníze). A uvědomte si, že kolegovi jde o to, aby ty rychlíky měli nějaký další důvod své existence...

Jasně. Pak se ale bude muset jednat o vozidla, která budou muset umět Zubačku (předpokládám nějakou tu jednotku, nikoliv 750.7 s klasickými vozy) - takže v konečném výsledku dražší, než v případě ukončení ramene v Tanvaldě (nemluvím samozřejmě o ozubnicovém pohonu, nýbrž o úpravách obdobných 840 - ale to snad zdůrazňovat nemusím). Pak je otázka, jestli kvůli posledním 11,40 km nebude cena pro objednatele nepřiměřené vyšší.

Pokud se jedná o zachování rychlíků do Tanvaldu - spíš než prodloužení do Harrachova je spasí zkrácení jízdních dob (moc dobře víte, jak se podařilo tyto zkreslit - v pohodě pod tři hodiny) odstraněním zbytečné vaty. Příkladem nechť je opět osobní zkušenost - ve V. Hamrech +20', ve Vysočanech včas. Z toho co vím, tak se objednatel bude snažit v souvislosti s výběrkem tento stav řešit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Wool.)
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 20:39:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mi tady něco říkala manželka a byla z toho pěkná věta... :-)
Teď řeknu něco, s čím možná bude i Vaše paní souhlasit, když už Vám kouká přes rameno (s válečkem v ruce čekajíc, co ten debil Pospíšil napíše...):
Věnujte se své manželce a ne nám! :-)

(Snad jsem Vám nezpůsobil po zbytek večera tichou domácnost...)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 20:44:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně. Pak se ale bude muset jednat o vozidla, která budou muset umět Zubačku (předpokládám nějakou tu jednotku, nikoliv 750.7 s klasickými vozy) - takže v konečném výsledku dražší, než v případě ukončení ramene v Tanvaldě (nemluvím samozřejmě o ozubnicovém pohonu, nýbrž o úpravách obdobných 840 - ale to snad zdůrazňovat nemusím). Pak je otázka, jestli kvůli posledním 11,40 km nebude cena pro objednatele nepřiměřené vyšší.

To víme, a proto taky existuje snaha ty rychlíky mít teď, protože až by v budoucnu připadalo výběrko v úvahu, tak přesně tenhle Váš argument povede k tomu, proč to nikdy nezkusit... Zatímco dnes by to z pohledu ekonomiky stálo de facto stejně, protože vozidla jsou (beztak ty soupravy od rychlíků v Tanvaldu jen stojí) - akorát variabilní náklady by byly jiné, těžko říct jaké - to nejspíš nikdo z drah ani neměl snahu počítat ...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5752
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 20:46:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Kolik lidí jezdí z Turnova do toho Nymburka?"

No když dáme "a přech" na obě strany tak přestupy dělaj leckdy třetinu frekvence a pohybujou se někde mezi 10-15 v sedle proti srsti po desítky ve špičce po srsti.

"Psal jsem zde pouze o 843 v souvislosti s vlaky z Prahy"

Šmarjá jen to ne. Uřvanej křáp s místem pro nohy jak v honekru. Zlatá hydra.
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.53.145
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 21:04:51    Odkaz na tento příspěvek  

vozidla jsou (beztak ty soupravy od rychlíků v Tanvaldu jen stojí)
Ach jo... Kdy v Tanvaldě stojí souprava 854.2+vůz+854.2, o které zde byla řeč ?
Pokud by se změnily fyzikální zákony anebo předpisy provozovatele dráhy a na kopec mohly jezdit stávající soupravy, pak byste měl pravdu.
O předpisech nevím, jak je reálné změna na trati, kde nedávno byly celkem závažné průsery, na přání objednavatele, ale fyzikální zákony asi budou platit pořád...
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 831
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 24. října 2012 - 21:10:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil - on ten argument vyplývá z podstaty věci. Osobně si myslím (a teď do mě), že přímáky význam mít budou (tentokrát bez hloupé ironie) v případě, že se dostaneme do relace Praha - Wrocław - velmi slušná úseková frekvence v Polsku (zvláště po dokončení reko 274 a 311 - pod dvě hodiny do JG, do SPG z JG i pod 40 minut - značně konkurenceschopné, S3 bude na sv. Dyndy), samozřejmě by to mělo mít sezónní charakter... Cestujících z Prahy až do Wrocławi bude málo (jestli vůbec), ale o to tu přeci nejde (vide Praha - Norimberk - kolik tam jezdí cestujících v celé relaci, co?), jde o to, aby bylo co nejméně slabých úseků z hlediska přepravních proudů - a ten předpoklad tu, ve srovnání s ostatní přeshraniční/mezinárodní dopravou mezi CZ a PL, nesporně je poměrně dobrý.

Jenže... to už je totální abstrakce, zvláště v případě jednotek - ve špičce to z JG do Wrocławi jednotkou neodvezu, více vozidel znamená slabě obsazenou soupravu ve zbytku trasy. Sezónní charakter mi zase zabíjí optimální (tedy maximální) využití vozidel (stovky km denně - mimo sezónu s tím musím jezdit jinde - ale kdo si to objedná, popř. to pronajmout jinému dopravci aj.). K tomu spolupráce s polskou stranou (objednávka ZVS) při dlouhodobé smlouvě dle nařízení (ES) č. 1370/2007 apod. Paráda.

Takže blbost, no
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.246.176
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 22:56:39    Odkaz na tento příspěvek  

Osobně nepovažuji přímé vozy Praha - Harrachov za nosný pilíř železniční dopravy v našem kraji. Ovšem známe reálné využití pražských rychlíků v úseku Turnov - Tanvald. Známe, jak si stojí mezi "konkurencí" ostatních vlaků v objednávce MD. Známe aktuální názor MD na objednávku v úseku Turnov - Tanvald. Známe představy ministerských kolegů o budoucí objednávce výkonů na tomto vozebním rameni. Víme, že Ministerstvo aktuálně nemá z finančních důvodů v úmyslu do budoucna na linku nasazovat vozidla, která by byla přechodná na trať Tanvald - Harrachov.

Chtěli jsme vyzkoušet nabídnout něco navíc, co by v případě úspěšnosti takové nabídky dlouhodobě stabilizovalo objednávku dálkových vlaků v úseku Turnov - Tanvald alespoň o víkendech. Náš pokus byl veden důvodnou obavou, že pokud se nic nestane, pak za nedlouhý čas nemusí být již žádné vlaky dálkové dopravy do Tanvaldu vůbec objednávány. Aktuálně dopravce disponuje vozy přechodnými na trať Tanvald - Harrachov, které má navíc ve smlouvě s MD. Naším přáním bylo ve spolupráci s ČD zvýšit atraktivitu pražských rychlíků jako takových. Dovedli jsme si představit, že produkt přímých vozů o víkendu by se i přes všechna jeho omezení dokázal dobře marketingově uchopit. Víkendového spojení pro turisty ze středních Čech a zejména v relativně konkurenceschopném úseku z Mnichovohradišťska, Turnovska a Železnobrodska přímo do hor by se zlepšilo nikoli pro železničáře, ale pro cestující, kteří prostě sednou do vlaku a vystoupí v cíli své cesty, aniž by se starali, kde mají přestupovat a do čeho. Přestupy versus přímé vozy nemají v celkové cestovní době žádné rozdíly. Pobyty v Tanvaldě jsou pevně fixovány provozním schématem v sousedních traťových úsecích a jsou dostatečné pro případné manipulace, pokud by byly potřeba (a neprobíhaly jinde, např. v Turnově). Rozsah zachování nabídky přímého spojení ve směru do Liberce je závislý na zvoleném technologickém řešení, jsou různé možnosti, v každém případě by zůstala většina přímých vlaků Liberec - Harrachov.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.246.176
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 22:58:12    Odkaz na tento příspěvek  

Možností, jak přímou vozbu technologicky provádět a jaké zvolit konkrétní řazení souprav je několik. Jsem přesvědčen, že není úlohou objednatele navrhovat detailní technická řešení. Od toho má dopravce mnoho odborníků. Jenže místo prozákaznického přístupu z národního dopravce dlouhodobě vypadávají jen seznamy důvodů, proč něco nejde, jednání jeho zástupců s objednatelem je v některých případech až arogantní.

Jen z tohoto důvodu si musím vždy před oslovením dodavatele zpracovat minimálně jedno z technických řešení do detailu sám, abych dokázal rozlišit, kdy mě dodavatel tahá na vařené nudli a kdy jsou jeho argumenty relevantní. Pouze někteří z Vás mají evidentně stále pocit, že lidé bez dostatečně velké modré čepice nemají schopnost si zjistit a pochopit základní drážní technologické postupy a předpisy.

Zaráží mě, jakým způsobem tu ze mne dělají hlupáka lidé, kteří mají sami zájem na udržení dálkových vlaků do Tanvaldu. Snažili jsme se v této věci alespoň o něco. Na zásadní úpravu parametrů železnice mezi Prahou a Mladou Boleslaví nebo úpravu grafikonu ve středních Čechách opravdu nemáme v tuto chvíli dostatečné páky, ač je nám samozřejmě jasné, že hlavní problém vlaků do Tanvaldu nevyřešíme jejich prodloužením do Harrachova.

Omlouvám se, že jsem se vůbec o něco pokoušel. Domnívám se, že když se nepodařilo alespoň pilotní provoz některého přímého spoje zavést letos, je celá toto myšlenka na mnoho let pasé. Nemusíte se tu tedy zbytečně ohnit.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.246.176
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 23:00:22    Odkaz na tento příspěvek  

Mám osobní dotaz na T.H.:
Když se na vaší společnost obrátí potenciální zákazník se zájmem o určitou službu, za kterou je dokonce ochoten zaplatit, také mu sdělíte množství interních důvodů, proč jeho přání nemůžete splnit a že je vlastně hlupák, že vůbec něco nového chce?

Jen pro srovnání. Dle mých zkušeností je běžná praxe mimo dráhu a veřejný sektor taková, že:
a) dodavatel sám přijde s nabídkou, jakým způsobem přání zákazníka splnit nejlépe = navrhne varianty technického řešení a tyto nacení
b) zákazník osloví jiného dodavatele

Předpokládám, že Vaše každodenní zkušenosti v obchodním styku objednatel - zákazník jsou minimálně stejné nebo větší, než mé.

P. S. Vzhledem k dlouhodobému přístupu našeho dodavatele jsme učinili to samé, co by na našem místě učinil jakýkoli jiný subjekt. Totiž právní rozbor stávající smlouvy s výsledkem, že téměř v celém rozsahu nyní platné zakázky máme možnost postupovat dle bodu b). Je to jen otázkou politického rozhodnutí a finančních dopadů takového postupu…