K-report
 

Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 15. 10. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 » Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 15. 10. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.89.97
Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 16:43:38    Odkaz na tento příspěvek  

Zadání nechme být, to musí být splněno. Řekněme, že běžný člověk mimo státní správu v tom vidí zbytečné mrhání prostředky a chce to pouze vysvětlit.

Otázka je, proč se nedá pouze např. opravit ten nevyhovující rozměr u přídržnice (dva lidi na den a pár nových šroubů) ale musí se použít technika a spousta lidí na více dní a použít po výhybce jiný materiál, případně musí někdo někde pozměnit dokumentaci atd. To již bude pěkný balík za vycuknutí. Kolik času a peněz je běžně věnováno na "údržbu" podobně nepojížděných výhybek? By to měly předplacené na desetiletí.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1252
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 17:00:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nově pak SŽDC vyloučila výhybku č. 8 v Kořenově - až se vytrhne i ta, tak to pak bude super bezúdržbový stav

Tak výhybku č. 8 nemá zatím cenu opravovat, protože navazující vlečka není v majetku SŽDC a vlastník sám uvádí, že je nesjízdná. Horší je spíše stav 5. a zejména 7. koleje.

Co může znesjízdnit nepojížděnou veskly na ocelových pražcích, že je důvod jí vyrvat?

Třeba prasklá srdcovka, nefunkční jazyky (popraskané) apod. Navíc pravidelná údržba výhybek, které nejsou 25 let potřeba, je opravdu zbytečná záležitost. Já jsem rád za sjízdnou 3. kolej.

Otto Pospíšil:

Když jste tak přesvědčen o krádežích, proč nepodáte trestní oznámení? Naopak vidím to, že pravděpodobně o nějakém šméčku víte a stáváte se spoluviníkem, když to nehlásíte.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 255
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 18:48:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jste tak přesvědčen o krádežích, proč nepodáte trestní oznámení? Naopak vidím to, že pravděpodobně o nějakém šméčku víte a stáváte se spoluviníkem, když to nehlásíte.
Tedy že zrovna Vy jste se ozval... Nečekám, že by ze stamilionových šméček měli profit (s prominutím) čičmundové Vašeho postavení v hierarchii firmy, takže bych na Vašem místě nečekal potřebu veřejně známou pravdu vyvracet, když v tom (pravděpodobně) nejste namočen.
A bohužel, trestní oznámení nemůžu podat, neboť jako člověk zvenčí mohu jen zírat, jak ta vaše s.o. si dělá ze svého okolí srandu, když potřebné stavby se snažila osekávat o činnosti, které AŽD nemohla zajistit.
Nemíním se s Váma dohadovat, zda jste slepý (a to dobrovolně či od přírody) nebo naivní - berte to jako názor člověka zvenčí, který holt má trochu více zdrojů JPP, než běžný občan... ;-)

(Ale jestli máte informace, které běžnému lidu osvětlí, proč se rušilo výběrko v Pace, proč tam "muselo" stavbu dělat AŽD a proč ze stavby Jbc - Tanvald měla být jen zabezpečovačka, rád si to přečtu. Třeba mě přesvědčíte, třeba pobavíte...)
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 19:16:49    Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto: výhybku č. 8 nemá zatím cenu opravovat
Tady není povinný bejt loajální :-) Je snad kolej č. 7 (vlastník SŽDC) sjízdná v celé délce, že to nevadí a nemá to cenu? Nebo se teda teď bude čekat na vytržení výhybky, aby se pak mohlo argumentovat úsporou neexistujících nákladů na údržbu?
pravidelná údržba výhybek, které nejsou 25 let potřeba, je opravdu zbytečná záležitost
Mohl bys vysvětlit panu "malému bobšovi", že na těch výhybkách v Desné 25 let žádná pravidelná údržba neprobíhala (leda formálně v papírech, jak už to traťmistři umějí), takže to zrušení žádnou úsporu z tohoto důvodu nepřináší? Ode mne to z nějakých emotivních příčin není schopen pochopit.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1253
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 19:56:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.

On určitě myslel budoucí údržbu, pokud chceme dodržet sjízdnost 3. koleje se zachovanými výhybkami. Pokud by se zachovaly, tak je nutno je udržovat (ono to souvisí také s nutným počtem zaměstnanců na údržbu, tzn. mzdy).

Je snad kolej č. 7 (vlastník SŽDC) sjízdná v celé délce, že to nevadí a nemá to cenu?

Právě že 7. kolej není sjízdná v celé délce od posledního vyhlášení aktivace. Proto jsem psal o tom, že je horší stav 7. koleje. Pokud se 7. kolej nezesjízdní, je výhybka č. 8 úplně mimo.

Otto Pospíšil:

O Praze nevím vůbec nic. Ani co se chystalo, co se nepovedlo, nejsem zasvěcen. Ale pokud někde uvedu text "Jen kdyby jich víc zůstalo nerozkradeno...", tak ho musím mít podložený. Napsal jsem i mnoho článků do novin, ale vždy jsem používal fakta. A že jsem se do mnoha věcí obouval dost...
Můžu se spoustou věcí nesouhlasit, ale pokud nemám alespoň něco použitelného, tak nemůžu přeci někde říc, že je to tak a tak. Uvědomte si, že trochu bráním i Vaší kůži, protože pokud zástupce Koridu napíše, že SŽDC krade a nemá pro toto tvrzení důkazy, může se to obrátit proti Vám. Nezapomeňte, že se SŽDC máte jednat. Mimochodem grafikon se blíží a stále se nikdo nepokusil jednat o vazbách mezi busy a vlaky. To jen tak na okraj. 5 dní před grafikonem je opravdu pozdě.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 256
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 20:10:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můžu se spoustou věcí nesouhlasit, ale pokud nemám alespoň něco použitelného, tak nemůžu přeci někde říc, že je to tak a tak. Uvědomte si, že trochu bráním i Vaší kůži, protože pokud zástupce Koridu napíše...
Píšu to za svou osobu, je to můj názor a zmiňuji konkrétní příklady "podivných machinací" s projekty. To fakta jsou. (Zatím jste se ani nepokusil je vyvrátit - ale Vy konkrétně ani nemusíte...)
Mimochodem - na fakt, že stát ohýbá finance na rozvoj a údržbu železnic všude kolem, jen ne směr Liberecký kraj, i vedení kraje dlouhodobě upozorňovalo. Takže nyní pevně doufáme, že po personální výměně se z našeho pohledu situace zlepší a již s velkým očekáváním vyhlížíme onu dlouhodobě projednávanou rekonstrukci Jbc - Tanvald.

Nezapomeňte, že se SŽDC máte jednat.
A že zrovna Vy poučujete o způsobu komunikace, že... :-)
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1254
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 20:26:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A že zrovna Vy poučujete o způsobu komunikace, že... :-)

Ano. Z počátku jsem fakta používal. Ta se mně vracela s odpověďmi naprosto zarážejícími. Ale nechci se k tomu vracet. Bohužel jsem se nechal zatáhnout do delší, nic neříkající, debaty plnou všeobecných konstatování.
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 21:35:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To: Otto pospíšil
Píšu to za svou osobu, je to můj názor a zmiňuji konkrétní příklady "podivných machinací" s projekty. To fakta jsou. (Zatím jste se ani nepokusil je vyvrátit - ale Vy konkrétně ani nemusíte...)

Prosím, ale opravdu fakta kolem Staré Paky. Píšete co se Vám hodí.
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 22:36:01    Odkaz na tento příspěvek  

ad T.H. :

Vy máte nějaký problém s psaným textem? Když napíšu:
" výhybku opravím (vyměním) a následně ji budu muset udržovat, i když ji nepotřebuju a bude pojížděná pouze jedním směrem "

vyplývá z toho (zejména ze slova "NÁSLEDNĚ"),že mám na mysli uplynulých 25 let?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 03. října 2012 - 07:09:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

opravdu fakta kolem Staré Paky. Píšete co se Vám hodí.
Píšu veřejně známá fakta. Ale rád se nechám poučit. Jistě se najde důvod, proč se postupuje tak, jak se postupuje. A pevně věřím, že penězovody mají ti největší lumpové ošetřené i po právní stránce, aby prostý lid mohl maximálně remcat... (To platí v tomto státě tak nějak obecně - málokdy se najde vůl, který si tyto věci neohlídá - a když už, tak v tom většinou nechá vyráchat někoho jiného... Vítejte v Kocourkově!)
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 03. října 2012 - 09:01:30    Odkaz na tento příspěvek  

Když napíšu:
" výhybku opravím (vyměním) a následně ji budu muset udržovat, i když ji nepotřebuju a bude pojížděná pouze jedním směrem "

...by psal nepochybně nějaký "velký bobeš" v roce 1987 taky. Akorát si od té doby třikrát převlékl tričko, jinak se na formálním vykazování "práce" nezměnilo vůbec nic (aneb ta výhybka byla udržovaná akorát formálně ve výkaze, až se nakonec samovolně znesjízdnila, i když po ní nic nejezdilo). Jestli s tím máte problém, nedá se nic dělat.
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Středa, 03. října 2012 - 09:53:48    Odkaz na tento příspěvek  

problém má, jak vidím, pouze T.H. (který je v Desné jednou za rok na výletě...)
jak se zdá, místním aktuální stav vyhovuje - takže asi tak

Přidám ještě námět na dlouhé večery: zkuste se zamyslet nad tím, jaký význam má udržovat v roce 2012 kolejiště v rozsahu, v jakém byla zřizována před 110 lety!

pro lepší pochopení: když píšu "ZAMYSLET", nemyslím tím další Váš příspěvek na k-rep

s Vámi totiž diskutovat nelze
MaSo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Středa, 03. října 2012 - 10:10:30    Odkaz na tento příspěvek  

Tak jen aby to bylo smysluplná optimalizace. V Desné třeba ještě můžu pochopit snahu opravit a aktivovat kolej pro křižování, ale v Kořenově by si měl správce infrastruktury uvědomit, že doprava přes hranice se může rozšířit a odstavné koleje budou zapotřebí. Zároveň by měl brát v úvahu i další okolnosti, jako třeba aktivity kolem výtopny a pod. Je to o podpoře turistického ruchu, veřejné dopravy a má to tedy širší souvislosti. No a nakonec je to státem chráněná kulturní památka, takže předpokládám, že k úpravě kolejiště v Desné má SŽDC vyjádření od NPÚ - územní pracoviště Liberec.
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 407
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 03. října 2012 - 14:43:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kořenově by si měl správce infrastruktury uvědomit, že doprava přes hranice se může rozšířit a odstavné koleje budou zapotřebí

Jen , aby se naopak nesnižovala.
Na této trati je kolejiště předimenzované... a není třeba do něj investovat ani v tom Kořenově.
Jediné , co mi zde chybí je nějaký zabezpečovací systém.
Když se zde koná nějaká akce..musí to být pro dispečera poměrně "maso". Takže bych se spíše klonil do investic do různých pomůcek... typu kamer do stanic , kde se něco "děje" a kde díky těmto kamerám může být dispečer více v obraze.
MaSo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.12.200
Odesláno Středa, 03. října 2012 - 21:10:06    Odkaz na tento příspěvek  

narozenej: no, ještě uvidíme, jen aby se teď bezhlavě nerušilo v rámci boje za "pseudo" úspory. Ono je výrazně levnější a jednoduší obnovovat ležící kolej, než zrušenou a vytrhanou...
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 03. října 2012 - 21:37:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TO: Otto pospíšíl
zase jsem se nic nedozvěděl
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 03. října 2012 - 22:07:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

malý bobeš:
Nyní už malý. Kdyby se po dobu těch 110 let kolejiště neustále přizpůsobovala potřebám obyvatel, a udržovala v dobrém stavu, tak by smysl měla i ve větším rozsahu. Pokud 50 let na trať nikdo nesáhne a trasování zůstane od dob císařpána, pak taková trať opravdu moc šancí na přežití nemá
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 408
Registrován: 3-2009
Odesláno Čtvrtek, 04. října 2012 - 08:33:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby se po dobu těch 110 let kolejiště neustále přizpůsobovala potřebám obyvatel, a udržovala v dobrém stavu, tak by smysl měla i ve větším rozsahu

I tak neměla. Zamyslete se nad historickým vývojem v oblasti dopravy dále nad historií osídlení venkova zvláště v pohraničí a dojdete k poznání , že řada tratí nemá smysl , ani kdyby na nich byla traťová rychlost o 30km/hod vyšší a v každé stanici se nacházelo kolejiště o velkém rozsahu.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1337
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 04. října 2012 - 08:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a trasování zůstane od dob císařpána

No jo, no - uznávám, že kdyby se trasování změnilo z "Tanvald - Kořenov - novoPolsko" na třeba "Praha - Kolín", tak bychom místo přežití řešili zečtyřkolejnění
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. října 2012 - 18:13:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já to myslel obecně na rušené a zanedbávané tratě (protože mě trochu štval styl nechat zchátrat a potom zavřít). Jen jsem odpověděl na otázku o celé síti, nikoli o jedné koleji v Kořenově. Samozřejmě pokud koleje opravdu potřebné nejsou, tak nemá smysl je udržovat. Trasování mne napadlo v souvislosti s Liberec - Turnov - Praha. No hlavně, že jste se pobavili
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1255
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 05. října 2012 - 11:25:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zase jsem se nic nedozvěděl

To se ani nedovíš, je to pouze plácání do tmy.
Michal_Ř
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 4-2005
Odesláno Pátek, 05. října 2012 - 23:56:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve 23:10 odjel z Kořenova Mn v čele se 743.007. Na kopec dovezl 4 vozy Eas určené k nakládce dřeva. Cestou dolů dobere vozy Faccs z Polubného. Od 1148 v TNV nocuje 854.021, ráno pro 1139.
dotaz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.201.20.69
Odesláno Sobota, 06. října 2012 - 12:26:09    Odkaz na tento příspěvek  

Můžu se zeptat, kde berou vozidla GWTR naftu a vodu? A vozidla Železniční společnosti Tanvald?
obdivovatel_železnice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 374
Registrován: 2-2012
Odesláno Sobota, 06. října 2012 - 13:03:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nosí to v kanistrech
Petang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 4-2012
Odesláno Sobota, 06. října 2012 - 13:32:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Copak se to děje na zubačce?
kořenov
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.132.184.99
Odesláno Sobota, 06. října 2012 - 13:58:25    Odkaz na tento příspěvek  

Petang: Soukromá akce tanvaldského spolku...
Petang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 4-2012
Odesláno Sobota, 06. října 2012 - 14:01:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aha.
J.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.70.53
Odesláno Středa, 10. října 2012 - 18:56:30    Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz: mám opuscartu a na ní měsíčenku Lbc-Jbc.
Když někdy potřebuju jet dál stačí, když si koupím jízdenku z Lučan ( případně do Lučan )..?

Díky
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 10. října 2012 - 21:18:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J.H.
Když si koupíte Jablonec - Lučany, pak ano...

(Pokud pojedete vlakem, musíte čipnutím odbavit obě jízdenky. V podstatě to je podobné, jako když někdo s měsíční lítačkou na Liberec jede tramvají do Jablonce, kde je potřeba koupit druhý lístek...)

(Příspěvek byl editován uživatelem Otto Pospíšil.)
J.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.70.53
Odesláno Čtvrtek, 11. října 2012 - 20:43:44    Odkaz na tento příspěvek  

Proč bych si jako měl kupovat Jbc-Lučany...? Pokud je mi známo, tak Jbc tarif platí až do Lučan (z druhé strany od Proseče)....
Nepřehlédl jste, že mám měsíčenku Lbc-Jbc....?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 11. října 2012 - 22:23:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je mi známo, tak Jbc tarif platí až do Lučan
Z pohledu tarifu IDOL jsou Lučany svou vlastní zónou (1018). Na jízdenku MHD Jablonec (zóna 1001) lze do Lučan cestovat, ale pouze s použitím MHD. A měsíční jízdenka Liberec - Jablonec Vám platí pouze v této relaci, tj. v Jablonci pouze po zóně 1001 (tedy jen po městě). Pokud chcete jet do Lučan, pak si musíte koupit buď jízdenku Jbc - Lučany (ve vlaku nebo v buse PAD), nebo jízdenku pro Jablonec ve vozidle MHD. (Zcela pomíjím variantu, že byste se na řidiče v Jablonci usmál, přiložil kartu, odbavil se pro město a vesele jel až do Lučan - když by Vás nechytil revizor, tak V TOMTO SMĚRU by Vám to prošlo.)

Celé je to z toho důvodu, že DSOJ (tedy DPMLJ) nemá tarif technicky postaven na prostorovém uspořádání (kvůli jednodušším strojkům). Řešením by bylo, kdyby "velký Jablonec" byla jedna zóna i pro IDOL - má to však zásadní úskalí, protože:
1. buď by se jezdilo za peníze "malého Jablonce" po větším území, což by znamenalo propad tržeb (to je ekonomicky nesmysl)
2. nebo by se nastavila cena pro celou zónu jako na "velký Jablonec", což by nepřivítal Jablonec, protože všechny relace do Jablonce by byly dražší
(nic mezi tím neexistuje, bod 1. znamená fin. ztrátu, cokoliv jiného zdražení pro Jablonečáky - a to je pro změnu politicky nesmysl)

Pokud byste chtěl jet dál za hranice MHD Jablonec (DSOJ), např. na Smržovku (z Vašeho dotazu není zcela jasné, kam vlastně chcete - tak píšu obecně), pak si musíte koupit relaci z JABLONCE do ... (Smržovka, Tanvald, či cokoliv), protože relace musí na sebe navazovat. Tarifní mapu si nesmíte představovat jen jako zóny, ale i jako hrany mezi nimi. A pokud nemáte koupenou hranu, pak nemůžete jet. To je jako kdyby tarif IDS nebyl a Vy jste jel vlakem do Harrachova a přitom byste měl lístek Liberec - Jablonec, Lučany - Tanvald a Desná - Harrachov. Průvodčí by Vám řekl, že takhle můžete jet za podmínky, že úseky Jablonec - Lučany a Tanvald - Desná absolvujete pěšky. ;-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Otto Pospíšil.)
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.30.12.28
Odesláno Pátek, 12. října 2012 - 13:14:34    Odkaz na tento příspěvek  

Ona síťová jízdenka "MHD Jablonec" (zóna 1001) platí do Lučan n.N. jen v autobuse MHD ?
A jakou jízdenku si má koupit ten, kdo chce pravidelně dojíždět z Lučan n.N. do Jablonce a chce využívat vlaky nebo busy PAD ?
j.k.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 12. října 2012 - 13:32:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jestli nebylo líp dokud žádnej podělanej IDOL nebyl... fakt výmysl za všechny prachy
KOM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.19.113
Odesláno Pátek, 12. října 2012 - 18:34:07    Odkaz na tento příspěvek  

qwe: Žádná jízdenka na zónu Jablonec (1001) neplatí do Lučan. Do Lučan v rámci MHD platí pouze papírová jízdenka na MHD. U elektronické jízdenky (jakékoliv) musíte mít do Lučan zakoupenou i zónu Lučany (1018). Akorát že když s el. jízdenkou na zónu Jablonec začnete v MHD jízdu v Jablonci (čipnete při nástupu)a pojedete až do Lučan, tak na to nikdo nepřijde. To nic nemění na tom, že část cesty jedete na černo. V opačném směru to logicky možné není.
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.22.23
Odesláno Pátek, 12. října 2012 - 18:38:01    Odkaz na tento příspěvek  

COŽE ?
TO SE MI NEZDÁ ....
Jak se na strojku u řidiče při odbavení čipovou kartou volí, jestli vystoupím v Pasekách nebo v Lučanech ?
A jak při cestě zpět na 60 minutovou jízdenku z Lučan si zvolím, jestli chci jet přes Jablonec do Janova nebo do Rychnova ?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 12. října 2012 - 19:21:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jakou jízdenku si má koupit ten, kdo chce pravidelně dojíždět z Lučan n.N. do Jablonce a chce využívat vlaky nebo busy PAD ?
Tak když budete chtít "normální" nabídky krajského IDS, tak si koupíte relaci Jablonec - Lučany... Tato jízdenka platí i na MHD Jablonec po zóně Jablonec.
Důvod, proč ve vozidlech MHD Jablonec platí jízdenka i do vybraných obcí za městem, je ten, že tyto obce (např. Lučany) si přispívají v rámci DSOJ právě na MHD (tedy Dopravnímu podniku), nikoliv kraji.
Nutno říct, že takto to funguje z důvodu, že pro DPMLJ je jednodušší rozšířit Jablonec za hranice města, než aby naprogramovali zónově-relační tarif... (Problém tedy vidím na straně DPMLJ, ne na straně IDOL.) Obce si ale neplatí primárně za tarif, ale za rozsah spojení... A ten by mohli mít teoreticky vysoký, i kdyby dávali ty peníze kraji (funguje to tak v jiných městech, např. Hrádek n.Nis.) - jenže to by musel kraj s DSOJ v době vzniku IDOLu jednat jako s obchodním partnerem, ne jako s podřadnou organizací, která kraji překáží... Umím si představit, že kdyby obce investovali do veřejné dopravy tolik co dnes, tak by mohli od kraje toho spojení mít i víc...

Do Lučan v rámci MHD platí pouze papírová jízdenka na MHD. U elektronické jízdenky (jakékoliv) musíte mít do Lučan zakoupenou i zónu Lučany (1018). Akorát že když s el. jízdenkou na zónu Jablonec začnete v MHD jízdu v Jablonci (čipnete při nástupu)a pojedete až do Lučan, tak na to nikdo nepřijde. To nic nemění na tom, že část cesty jedete na černo. V opačném směru to logicky možné není.
Mám jinou zkušenost - v Rychnově si z karty normálně koupím lístek platný ve vozidle MHD 30/60 minut. To, co píšete, je nesmysl...

jestli nebylo líp dokud žádnej podělanej IDOL nebyl... fakt výmysl za všechny prachy
Jistě víte, jak vymyslet krajský tarif lépe. Proč si to tedy necháváte pro sebe a nepodělíte se o svá moudra?

Je paráda, jak každý nadává na IDOL - nicméně fakt je ten, že kdyby nebylo DSOJ, tak jde o nejpropracovanější IDS v republice. Takhle prostě dochází k nekompatibilitě mezi DSOJ a IDOLem - pořád je to ale lepší, než když v dřevních dobách žádné IDS nebylo.
MMAT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.127.128.127
Odesláno Pátek, 12. října 2012 - 19:22:47    Odkaz na tento příspěvek  

Ona elektronická síťová jízdenka MHD Jablonec není to samé co zóna 1001 Jablonec. Síťová jízdenka na MHD JBC jde nahrát jenom na autobusáku v informacích. A platí v celém DSOJ, Bedřichov, Maxov, Rychnov, Lučany atd.
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.45
Odesláno Pátek, 12. října 2012 - 20:30:48    Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil:
Takže ve vlaku nebo PAD do Lučan opravdu platí jiný tarif než v buse MHD ?
A co na to říká tarif IDOL ?
--------
154. Jednotlivé a časové jednozónové předplatní jízdenky MHD Jablonec nad Nisou vydané
pro zónu Jablonec nad Nisou platí v celém v DSOJ. DSOJ je tvořeno zónami: Bedřichov,
Jablonec nad Nisou, Janov nad Nisou, Janov nad Nisou - Hrabětice, Lučany nad Nisou,
Lučany nad Nisou - Horní Maxov, Nová Ves nad Nisou, Rychnov u Jablonce nad Nisou.
-------
O omezení na linky MHD v textu tarifu nic nevidím...
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 12. října 2012 - 20:39:18    Odkaz na tento příspěvek  

fakt je ten, že kdyby nebylo DSOJ, tak jde o nejpropracovanější IDS v republice
Kdyby nebylo DSOJ, tak by stála doprava na Jablonecku za pěkné hnědé (počítám, že by v sedle a o víkendu jezdila do Rychnova jednička po hodině, aby se nejpropracovanější AUTOBUSOKILOMETRY daly využít třeba vožením vzduchu někam do Modlibohova). To není můj nenávistný výlev, tak si s DSOJ při vzniku IDOLu krajští "odborníci" opravdu chtěli vytřít řiť.

Jinak typickým znakem nejpropracovanějšího IDS v republice je:
* neintegrace spěšných vlaků (pod krycím názvem "rychlík") do tarifu, takže např. mezi Turnovem a Železným Brodem lze použít jen třetinu spojů, mezi Tanvaldem a Turnovem nelze dodržet časovou platnost jízdenky (čekání v Železném Brodě, museli byste si 120 min jízdenku koupit přesně v minutě odjezdu vlaku z Tanvaldu - např. od 16:25 do 18:25);
* neschopnost odbavit cestujícího ve vlaku Českých drah podle tarifu (takže z Tanvaldu do Rýnovic pojedete buď za 20 nebo 34 korun podle toho, jestli má kasa ČD v Tanvaldě otevřeno nebo ne);
* neexistence "papírového" jízdného pro náhodné cestující (zdůvodňovaná "spravedlivým" nákladným clearingem, asi je IDS JMK nebo PID nespravedlivý);
* nemožnost cestovat v některých relacích po trasách "nejkratším nebo časově nejvýhodnějším směrem" dle litery tarifu;
* protiprávní kroky a výklady tarifu zaměstnanci KORIDu ("záměrné chyby" ve strojcích a POPkách), např. do zóny Lučany platí dle tarifu jízdenka i vlakem (propracovaný tarifní systém by VŮBEC neměl rozlišovat dopravce), ale je zde úmyslně v rozporu s tarifem vytvořená "chyba", aby se ve vlaku nedalo odbavit.

Tak se hlavně nezapomeňte v SEPP-zpravodaji (totiž IDOL-zpravodaji) poplácat po zádech...
J.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.70.53
Odesláno Pátek, 12. října 2012 - 20:57:50    Odkaz na tento příspěvek  

Největší katastrofa je, že tady se člověk aspoň něco dozví. Jenže když přijdete do Jbc, nebo nedej bože do Tanvaldu na nádraží a chtěli by jste poradit, tak 99% těch dam zírá do počítače jak husa do flašky, tvrdí vám nesmysli, no prostě katastrofa.
Co je to ten DSOJ...?
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 12. října 2012 - 21:02:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

* neintegrace spěšných vlaků (pod krycím názvem "rychlík") do tarifu, takže např. mezi Turnovem a Železným Brodem lze použít jen třetinu spojů, mezi Tanvaldem a Turnovem nelze dodržet časovou platnost jízdenky (čekání v Železném Brodě, museli byste si 120 min jízdenku koupit přesně v minutě odjezdu vlaku z Tanvaldu - např. od 16:25 do 18:25);

Největší průser IDS. Mezi zmíněné relace bych nezapomněl zmínit Liberec - Turnov, protože osobákem to fakt nikdo nepojede. Svého času jsem musel mít týdenní jízdenku na dojíždění Jablonec - Turnov a taky to byla pěkná časová pruda nechat ujíždět rychlík (ne vždy jel přímý autobus). První rok jsem měl pochopení, pak už jsem to nechápal.


* neschopnost odbavit cestujícího ve vlaku Českých drah podle tarifu (takže z Tanvaldu do Rýnovic pojedete buď za 20 nebo 34 korun podle toho, jestli má kasa ČD v Tanvaldě otevřeno nebo ne);

Zde musím nesouhlasit, že ve Stadlerech je na ty automaty spoleh. Na jiných relacích souhlasím.

* neexistence "papírového" jízdného pro náhodné cestující (zdůvodňovaná "spravedlivým" nákladným clearingem, asi je IDS JMK nebo PID nespravedlivý);
Když jsem viděl jak ve Dvoře do toho minibusu nastoupil člověk a řekl Malé Svatoňovice, vyjela mu ze strojku jízdenka, kterou po přestupu mohl ukázat ve vlaku, tak se mi chtělo brečet nad tím co máme tady...

protiprávní kroky a výklady tarifu zaměstnanci KORIDu ("záměrné chyby" ve strojcích a POPkách), např. do zóny Lučany platí dle tarifu jízdenka i vlakem (propracovaný tarifní systém by VŮBEC neměl rozlišovat dopravce), ale je zde úmyslně v rozporu s tarifem vytvořená "chyba", aby se ve vlaku nedalo odbavit.

Netřeba ještě dodávat relaci MHD Jablonec - Liberec / zbytek kraje

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 276
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 13. října 2012 - 08:43:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby nebylo DSOJ, tak by stála doprava na Jablonecku za pěkné hnědé (počítám, že by v sedle a o víkendu jezdila do Rychnova jednička po hodině, aby se nejpropracovanější AUTOBUSOKILOMETRY daly využít třeba vožením vzduchu někam do Modlibohova). To není můj nenávistný výlev, tak si s DSOJ při vzniku IDOLu krajští "odborníci" opravdu chtěli vytřít řiť.
U toho jsem nebyl a domnívám se, že takové uvažování nelze spojovat s organizací, ale s konkrétními lidmi. A riziko, že bude v rámci DSOJ jezdit autobus v sociálním režimu je tady pořád - stačí jen, když by se na místo starosty významné obce/města v DSOJ (třeba Rychnov, pro příklad) dostal někdo ekonomicky nebo nedopravně smýšlející, který by místo cca osmi stovek na obyvatele na rok (příspěvek na dopravní obslužnost) chtěl ke školce postavit nové hřiště. On totiž nikdo nenutí, aby obce ty peníze dávali, to si snad uvědomujete.
Já ale musím odmítnout pohádky o tom, že by (nyní) KORID chtěl bojkotovat nadstandard dopravní obslužnosti. Umíme obcím navrhnout standard, který by měly bez příspěvku a umíme jim navrhnout nadstandard, když si budou chtít (tak jako dnes) připlatit. Já osobně - a i kolegové - trávíme spoustu času na tom, abychom dostali na financování dopravní obslužnosti peníze i odjinud, než jen z krajské kasy - t.č. přispívá navíc nejen několik obcí, ale i spousta firem.

K těm negativům asi toliko:
* neintegrace spěšných vlaků (pod krycím názvem "rychlík") do tarifu, takže např. mezi Turnovem a Železným Brodem lze použít jen třetinu spojů, mezi Tanvaldem a Turnovem nelze dodržet časovou platnost jízdenky (čekání v Železném Brodě, museli byste si 120 min jízdenku koupit přesně v minutě odjezdu vlaku z Tanvaldu - např. od 16:25 do 18:25);
To je politicko-ekonomická otázka. Pokud se na integraci nedohodnou obě strany, když dopravce si dává podmínku garance tržeb, přičemž je sám ani není schopen relevantně dokázat (to vidíme na příkladech tratí, kde se již nejezdí na 10ti letou smlouvu), tak holt k integraci dojít nemůže. Už jsem psal, že t.č. je míček na straně ČD, kde se ani neobtěžují splnit slib navrhnout smluvní podmínky a vyčíslit odhad nákladů. Z jejich strany komunikace nula - stěžujte si taky u nich...

* neschopnost odbavit cestujícího ve vlaku Českých drah podle tarifu (takže z Tanvaldu do Rýnovic pojedete buď za 20 nebo 34 korun podle toho, jestli má kasa ČD v Tanvaldě otevřeno nebo ne);
S drahami se dlouhou dobu jednalo o prodeji jízdních dokladů IDOL - kdybychom čekali se spuštěním IDS na dráhy, tak nebude nikdy. Opět tedy šlo problém na straně dopravce. Ale nyní by mělo být vše vyřešeno. Doklady IDOL lze nahrát jak v automatech, tak ve strojcích u pokladny, tak v POPkách (a to už více než rok) - takže zkuste své výtky alespoň průběžně aktualizovat...

* neexistence "papírového" jízdného pro náhodné cestující (zdůvodňovaná "spravedlivým" nákladným clearingem, asi je IDS JMK nebo PID nespravedlivý);
...což je nevýhoda především pro turisty odjinud, kterým se nevyplatí koupit Libnet - a takových mnoho není. Ale souhlasím, že to škoda je. Technologicky jde vydat papír s kódem, který se u každého dalšího odbavení načte stejně jako čipovka.
Jinak otázka emise karet je i věcí politicko-obchodní. Mně osobně se líbí myšlenka národní univerzální karty. Resp. místo líbí bych měl říct "za takové podmínky si na čipovky zvyknu"... Dneska mám peněženku plnou čipovek... (A do budoucna nechci tahat kufr s kartami.)
Opět z pohledu integrace a multifunkčnosti dělá KORID a Opuscard nejvíc. Dneska existuje OC spojená s ISICem a už i s kreditkou. (Za třicet let třeba bude i ta národní integrace... No možná spíš za padesát...)

* nemožnost cestovat v některých relacích po trasách "nejkratším nebo časově nejvýhodnějším směrem" dle litery tarifu;
Např.?? Pár případů bychom jistě našli - ale obecně to není vada systému, ale konkrétního nastavení zón a hran (což musí mít možná i nějaký důvod).

* protiprávní kroky a výklady tarifu zaměstnanci KORIDu
Tak zrovna v příp. okolí DSOJ bych raději pomlčel, protože proti principům tarifu IDOL se proviňuje především MHD Jablonec. Všechny "boty" Vámi popsané jako "svinstvo na lidi" vznikli pouze z důvodu legalizace nekompatibility MHD Jablonec a okolí, takže by bylo spravedlivé hledat chyby na obou stranách.

Když jsem viděl jak ve Dvoře do toho minibusu nastoupil člověk a řekl Malé Svatoňovice, vyjela mu ze strojku jízdenka, kterou po přestupu mohl ukázat ve vlaku, tak se mi chtělo brečet nad tím co máme tady...
To je typicky Čecháčkovské - sebe litujeme, jak si žijeme špatně, a sousedům závidíme, aniž bychom o nich něco věděli...
Takže pro Vaši informaci něco k zásadním nevýhodám tarifu IREDO (jinak též jednoho z nejlepších v ČR!):
- není integrována MHD
Z pohledu LK je daleko zásadnější integrace MHD, než rychlíky - špatně se to poslouchá? Nicméně ono opravdu v MHD cestuje více lidí jak v našich pomalících... Tím nesnižuji náš problém, ale řekl bych, že v KHK a PK mají problém mnohem větší!
Ještě bych zmínil, že oba významné DP (Pice i Mechov) mají každý svou kartu - sice spolu komunikují, ale pouze přes peněženku (pokud se nic nezměnilo?) a v každém městě je princip odbavení jiný. V Pardubicích je systém check-in, check-out - zatímco v Hradci jen check-in. Pardubák, který to neví, platí za lístek v Hradci dvakrát. To se stalo kamarádovi, kterému při výstupu řidič poděkoval za dvojí platbu. Ještě že tyto informace se nedávají lidem.
- tarif IREDO svou exaktně popsanou tarifní mapou jasně vytyčuje cestujícímu směr cesty, takže případů, kdy se člověk v nějaké relaci nedostane za pomoci jediné "časově výhodné možnosti" bude krapet více, než u vágně popsaného tarifu IDOL, kde je např. možné cestovat za roh z Liberce do Heřmanic či Dětřichova vlakem a busem přes Frýdlant...
- jízdenky se rozúčtovávají za pomoci bulharských konstant a neexistuje relevantní statistika o tržbách na spoj (zákazníka nezajímá, ale kraj to stojí peníze, protože chytrý dopravce jej může odrbat na tržbách)
To se ale změní, neboť i IREDO má přejít do karet a na clearing. A pokud neodjde k zatemnění mozků v jednom či druhém kraji, pak půjde o systém kompatibilní s IDOLem, což třeba otevře nové možnosti mezikrajské integrace, uvidíme...

A na závěr:
Já tady nehodlám hájit neduhy tarifu IDOL - osobně mi přijde, že vývoj v oblasti tarifní integrace trochu zamrznul a spoustu věcí je třeba dořešit. Ale spousta ze zde mudrujících přispivatelů nepřišla zatím se žádným nápadem na řešení.
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.83.10
Odesláno Sobota, 13. října 2012 - 10:01:31    Odkaz na tento příspěvek  

Nějak to zapadlo:
Otto Pospíšil:
Takže ve vlaku nebo PAD do Lučan opravdu platí jiný tarif než v buse MHD ?
A co na to říká tarif IDOL ?
--------
154. Jednotlivé a časové jednozónové předplatní jízdenky MHD Jablonec nad Nisou vydané
pro zónu Jablonec nad Nisou platí v celém v DSOJ. DSOJ je tvořeno zónami: Bedřichov,
Jablonec nad Nisou, Janov nad Nisou, Janov nad Nisou - Hrabětice, Lučany nad Nisou,
Lučany nad Nisou - Horní Maxov, Nová Ves nad Nisou, Rychnov u Jablonce nad Nisou.
-------
O omezení na linky MHD v textu tarifu nic nevidím...

--------------------------------------------------

Tak zrovna v příp. okolí DSOJ bych raději pomlčel, protože proti principům tarifu IDOL se proviňuje především MHD Jablonec. Všechny "boty" Vámi popsané jako "svinstvo na lidi" vznikli pouze z důvodu legalizace nekompatibility MHD Jablonec a okolí, takže by bylo spravedlivé hledat chyby na obou stranách.
Já myslel že slovo koordinátor je od hlavního úkolu koordinovat, a ne jen mnoho let od vzniku IDS říkat, kdo se čím proviňuje. Která druhá strana je garantem IDS, vydavatelem SPP a Tarifu IDOL ?
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Sobota, 13. října 2012 - 10:25:56    Odkaz na tento příspěvek  

když dopravce si dává podmínku garance tržeb
Podívejte se, tyhle vaše "argumenty" tu slyšíme poněkolikáté. Když už si kraj, aby měli kšeft kamarádi, udělal "spravedlivé" clearingové centrum, tak by se dalo přesně vyčíslit, kolik mají tržit ČD, nikoli že musí být nějaká "garance nepoklesnutí tržeb". Nazdar, odchod. Pokud na to ČD nejsou ochotné už čtvrtým rokem přistoupit, měl to Sepp místo sebezviditelňování se tlačit po politické linii. Jenže to radši krajští úředníci submisivně nastaví rektum a nechají se od Dráhy ojebat. A že jste o tom začali jednat letos na jaře? No to se teda máte čím chlubit.
nevýhoda především pro turisty odjinud, kterým se nevyplatí koupit Libnet - a takových mnoho není
Nikoli, to je především nevýhoda pro OBYVATELE KRAJE, kteří to vaše hraní si s vláčkama a autobusama financují, ale cestují veřejnou dopravou jen zřídka - na ty byl prostě při potřebě vyvařit na kartičkách hozen bobek.
Opět z pohledu integrace a multifunkčnosti dělá KORID a Opuscard nejvíc
Co multifunkčního je na Opruzcard? Knihovna v Liberci? Nahrajete mi na ni IN-kartu? Nahrajete mi na IN-kartu Opruzkartu? Houby. Kdyby tak ještě obecenstvo vědělo, kolik to celé stojí, tak by to bylo na defenestraci (a že by se to z KÚLK dělalo moc dobře :-) ).
pro Vaši informaci něco k zásadním nevýhodám tarifu IREDO - není integrována MHD
Děláme to VÝBORNĚ, protože jinde to dělají hůř. No když vám to stačí k poplácání se po zádech...

P.S. Přijedu ze Mšena devítkou do Pasek na nádraží, a co musím udělat? Stejně jako v dobách neintegrovaných si stoupnout jak debil do fronty u kasy, abych si "doplatil" do Tanvaldu... propracované. Univerzální výmluva už čtvrtý rok? Za to můžou ČD, za to může DSOJ, za to může každý, jen ne my.
fronta u pokladny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.254.173
Odesláno Sobota, 13. října 2012 - 11:09:24    Odkaz na tento příspěvek  

Chodím skoro denně nakupovat do Kauflandu. Vyberu si zboží, dám do košíku a pak jak debil se postavím do fronty u pokladny, abych zaplatil. Nelíbí se mně to, ale neposer... se z toho ......
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 620
Registrován: 12-2003
Odesláno Sobota, 13. října 2012 - 11:14:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

fronta u pokladny: kaufland je něco trochu jiného, než IDS.

V dobrém IDS by měly být kvalitní přípojné vazby v řádu dejme tomu kolem 5 minut. A ty přestupy by lidi měli používat ve větším počtu, proto se IDS dělá. Pak ovšem nemáte čas všem prodávat při přestupu jízdenku.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 278
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 13. října 2012 - 11:22:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už si kraj,..., udělal "spravedlivé" clearingové centrum, tak by se dalo přesně vyčíslit, kolik mají tržit ČD, nikoli že musí být nějaká "garance nepoklesnutí tržeb". Nazdar, odchod. Pokud na to ČD nejsou ochotné už čtvrtým rokem přistoupit, měl to Sepp místo sebezviditelňování se tlačit po politické linii.
Tak to je částečně pravda - že ale politici nešli do války s ČD, za to skutečně nemůžu (ani já, ani nikdo z kolegů - ale mile rádi do boje půjdeme, meče máme nabroušené). Technická - tržby nejsou jen z IDOLu, ale i z TR 10, kterou kraj nezakazuje. (Což je, myslím, správně - i když mohl fungovat stejný systém jako u BUSů, ale to by kraj musel od na..aných lidí In-karty vykupovat.)
Cesta by byla ČD říct, že buď změní svůj odbor bulharských konstant (zvaný též OPT), nebo nechť si sbalí kufry a jdou... Na to nikdo "koule" neměl...

A že jste o tom začali jednat letos na jaře?
Jedná se o tom již dlouhou dobu, ale Vám prostě stejné lži zapadají do demagogické koncepce... Marná snaha vysvětlovat...

to je především nevýhoda pro OBYVATELE KRAJE
Tito obyvatelé si mohou koupit anonymní kartu. Je sice opruz vlastnit čipovku kvůli kdejaké výhodě tuhle a támhle, ale prostě to tak je. Já si kartový byznys nevymyslel a z pohledu uživatele mu ani příliš nefandím (akceptoval bych to, pokud budou karty univerzální a multifunkční, k čemuž se postupně směřuje)...

Děláme to VÝBORNĚ, protože jinde to dělají hůř.
Nic takového netvrdím, ale když už srovnávat, tak výhody a nevýhody na obou stranách - ne výhody jedné strany proti nevýhodám druhé, jak se to zrovna remcalům hodí do krámu!

Přijedu ze Mšena devítkou do Pasek na nádraží, a co musím udělat? Stejně jako v dobách neintegrovaných si stoupnout jak debil do fronty u kasy, abych si "doplatil" do Tanvaldu... propracované.
Zkuste se zeptat u DPMLJ, proč Vám nejsou schopní prodat lupen do Tanvaldu ze strojku, do kterého lze nahrát aplikaci IDOL... (Nakonec se asi dozvíte, že dodavatel odbavovacího zařízení nemá HW s dostatečnou kapacitou paměti na MHD a IDOL.)
To se nevymlouvám(e) - říkám prostě, jak to je. Z pohledu "takycestujícího" mě to štve...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 13. října 2012 - 11:23:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.S. Přijedu ze Mšena devítkou do Pasek na nádraží, a co musím udělat? Stejně jako v dobách neintegrovaných si stoupnout jak debil do fronty u kasy, abych si "doplatil" do Tanvaldu... propracované. Univerzální výmluva už čtvrtý rok? Za to můžou ČD, za to může DSOJ, za to může každý, jen ne my.


A to máte ještě štěstí, že ta devítka jede, protože ona k těm vlakům moc nejezdí a přednost mají autobusy jedoucí souběžně s tratí na autobusák a Mšeno docela ostrouhalo
Boudič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 13. října 2012 - 12:38:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro Otto Pospíšil: Velká soukromá prosba. V příloze linka Lomnice nad Popelkou - Liberec, červeně vyznačeno zastavování na zastávce Železný Brod nová škola, které zatím není, nešlo by s tím, tak jak je červeně uvedeno, něco udělat? Je to ve vaší moci, nebo je zelený jelen silnější. Předem děkuji.
application/vnd.ms-excel
L670560 od 9.12. 2012.xls (48.1 k)
743010
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 12-2011

Odesláno Sobota, 13. října 2012 - 20:47:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud máte měsíční jízdenku IDOL pro relaci Liberec - Jablonec. A jedete vlakem až do Lučan tak stačí si v Liberci na nádraží koupit jízdenku ČD ze stanice Jablonecké Paseky do stanice Lučany n.N. Zóna 1001 končí ve stanici Jablonecké Paseky.


Pokud má někdo koupenou průkazku pro MHD Jablonec n.N. tak mu platí v celém obvodu DZOJ a to do Lučan n.N. může jet linkovým autobusem i vlakem.
J.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.55.14
Odesláno Neděle, 14. října 2012 - 10:30:07    Odkaz na tento příspěvek  

743010: pokud je ravda to co tady píšete, tak je to nehoráznej bordel.
Průkazka pro MHD Jbc je taky jen samotná zóna 1001.
Buď v tom máte zmatek vy nebo já....
MMAT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.127.128.127
Odesláno Neděle, 14. října 2012 - 11:53:31    Odkaz na tento příspěvek  

Podle mě to funguje takto.
Pokud máte nahranou třeba týdenní Tanvald-JBC,tak máte otevřené všechny zóny mezi Tanvaldem a JBC + nějaká tolerovaná oklika. Takže z MHD JBC jenom 1001. A můžete nastoupit a vystoupit kde chcete.
Pokud je nahraná třeba týdenní MHD JBC, tak jsou otevřené všechny zóny kde MHD jezdí. Tedy více než jenom 1001.
J.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.70.53
Odesláno Neděle, 14. října 2012 - 20:00:43    Odkaz na tento příspěvek  

Tak to bych taky netvrdil, když budu mít nahranej jen Jbc, tedy 1001. A když pojedu např. na Bedřichov, nebo na Maxov, tak si stejně ještě musím dokoupit jízdenku.
MMAT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.127.128.127
Odesláno Neděle, 14. října 2012 - 20:18:51    Odkaz na tento příspěvek  

A proč si necháváte nahrát jen JBC 1001? Když celá MHD JBC stojí stejně. Jedině snad proto že to v MHD v autobuse neumějí nahrát že? To ale nechtěj umět více věcí. Bavíme se týdenní nebo měsíční jízdence.
A máte vůbec nějakou nahranou? Že to tak znáte.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 14. října 2012 - 20:24:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to bych taky netvrdil, když budu mít nahranej jen Jbc, tedy 1001. A když pojedu např. na Bedřichov, nebo na Maxov, tak si stejně ještě musím dokoupit jízdenku.
Kupón pro zónu Jbc platí pro "velký Jablonec" - alespoň tak mi to bylo vysvětleno. On na ten papír neumí strojek vytisknout všechny zóny, tak je tam napsáno jen 1001. (A do teď jsem se domníval, že pro "velký Jablonec" je možno využít jízdenku jen v MHD - jde totiž o tarif MHD/DSOJ, ne o IDOL!)
Nicméně relační jízdenka zahrnující Jablonec platí pouze pro "malý Jablonec" (tedy zónu 1001) a cestu do/z/přes něj...
MMAT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.127.128.127
Odesláno Neděle, 14. října 2012 - 20:57:58    Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych teda dotaz, ale to celé patří jinam. Takže v dopravě v Libereckém kraji se ptám.
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 14. října 2012 - 21:27:47    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: a to je ten úžasnej bordel, který je tu čtvrtým rokem trpěn a kterému neustále děláte advokáta: "Za to můžééé DPMLJ! Za to můžééé DSOJ! My za to nemůžemééé, my jsme jen KRAJSKÝ ORGANIZÁTOR a bereme prachy za nicnedělání..."
Ale to už tu bylo mnohokrát a efekt stále NULA.
MMAT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.127.128.127
Odesláno Neděle, 14. října 2012 - 21:42:59    Odkaz na tento příspěvek  

No on bordel byl dříve taky a větší. Kartu ČSAD JBC uznávali všichni i MHD Mladá Boleslav a ČSAD JBC středisko MHD nic. Pro ně to byla utopie. Takže nebýt IDOLU tak dojíždějící do JBC chodí po Jablonci pořád pěšky nebo si kupují drahou známky na lítačku. Já bych to zpátky teda nechtěl.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 281
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 14. října 2012 - 22:07:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T. H .
Máte nějaké řešení?
Existuje důvod, proč by v rámci DSOJ nemohly platit pravidla IDOL tak, jako kdekoliv jinde a musí existovat "malý" a "velký" Jablonec?
V čím zájmu je jednotná integrace? V zájmu kraje, města, cestujících? Kdo má nést finanční odpovědnost za změnu technologie systému?

Předem děkuji za odpovědi, pane inženýre...
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.30.12.28
Odesláno Pondělí, 15. října 2012 - 06:25:26    Odkaz na tento příspěvek  

Moc dobře víte, že ty důvody jsou dva hlavní:
1) Obce sdružené v DSOJ platí na veřejnou dopravu hodně peněz, a to kromě četnosti spojů také třeba za to, že v rámci DSOJ budou moci jejich obyvatelé s lítačkami, ZTP atd. cestovat "neomezeně", tj, že Jablonečák si bude moci za stejnou cenu na jednu "lítačku" dojet do Rychnova k vlaku, do Bedřichova či do Hrabětic na lyže, atd. atd. Pokud by se zavedl tarif IDOL, tohle všechno by padlo...

2) Odbavení cestujících v MHD Jablonec je už takhle hrozně pomalé, nástup předními dveřmi je často terčem oprávněné kritiky. Pokud by padlo DSOJ a byl tu klasický tarif IDOL, odbavování by bylo prakticky shodné jako v PAD a pokud by například na jedničce na Vrkoslavicích ve špičce řidič musel rozlišovat (a na strojku nastavovat nesmyslně dlouhá čtyřmístná čísla zón) podle toho, kdo jede jen k Silce, kdo do Janova, kdo přestupuje na Hrabětice a kdo do Bedřichova, kdo přestupuje na čtyřku a jede do Lučan, kdo až do Maxova, tak pak už ta jednička skoro ani nemusí jezdit, protože pěšky by to bylo rychlejší...
A v čím zájmu je jednotná integrace (má to být krycí název pro zrušení DSOJ?) ? Napadá vás někdo ze stávajících cestujících a obyvatel (a tím i představitelů měst a obcí), kdo by měl být spokojený s případnou změnou stávající jedné oblasti s relativně přehledným tarifem za chaos, ve kterém plavou i jeho tvůrci (viz diskuse o platnosti jabloneckého kupónu na vlak do Lučan), který by znamenal rozdělení oblasti do 7 zón ?

Existuje důvod, proč by v rámci DSOJ nemohly platit pravidla IDOL tak, jako kdekoliv jinde a musí existovat "malý" a "velký" Jablonec?
To se musíte zeptat na KORIDu, proč by nestačil velký Jablonec (jedna tarifní zóna) ? Z pohledu kraje a KORIDu snad proto, že by to obyvatelé příliš využívali ?
Problémem by pak byla cena jízdenky z okraje velkého Jablonce těsně za něj. Ale takových míst je v IDOLu plno a už jste mnoho cestujících díky zdražení o 200 a více % (v novinách interpretováno tehdy myslím jako průměrných 15%) naštvali a vyhnali z veřejné dopravy do aut (relace například Maršovice - Kokonín, Krásná Studánka - Mníšek apod.). Slibovali jste (myšleno KORID LK) tenkrát zavedení nějaké krátkodobé časové jízdenky, která by to řešila - k tomu není třeba ani ČD, ani Ministerstvo dopravy atd., a stejně taková jízdenka není... Tak to je pak těžké...