K-report
 

Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 21. 08. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 » Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 21. 08. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 25. července 2012 - 22:16:06    Odkaz na tento příspěvek  

No a já se znovu ptám, jak je to s odbavením v relaci Rychnov u Jbc - Desná (MHD do Jablonce a vlakem dál, to je přesně podle tarifu "nejkratším nebo časově nejvýhodnějším směrem"), když mi tarifní počítadlo spočítá 25 jednic a 30 korun.

(...von ten IDOL je totiž pěkně zkurvenej a nejsmutnější na tom je, že je těma hajzlíkama zkurvenej záměrně a ještě se určitě najde advokát, co to bude obhajovat.)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 15:33:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten přestup může být jen jeden, nebo je to omezeno pouze dobou platnosti dané jízdenky...?
Při cestě jste omezen časovou platností. Existuje totiž spousta relací, kde by jeden přestup ani nestačil.

Dobrý den, možná budete správná osoba pro můj problém,... + přestup na/z MHD v Jbc:
Nemám na starosti tarif, takže se omlouvám, ale nejsem tou nejsprávnější osobou. Co se týče principu tarifu, tak tomu trochu rozumím (ale některé věci si musím nechávat postupně vysvětlit) - u MHD Jablonec se má věc obecně tak, že:
- Pokud přestupujete z regia na MHD, platí vám lístek po "malém Jablonci" (tj. zóně 1001, tj. po městě Jablonec) do doby, než vyprší jeho časová platnost. Pokud jedete v rámci regio relace do "velkého Jablonce" (tj. do přilehlé obce DSOJ s MHD, např. Rychnov, Bedřichov atd.), pak si musíte zakoupit lístek do cílové zóny, tj. např. Desná - Rychnov.

- Pokud přestupujete z MHD na regio, cena jízdenky se odečte, pokud byla zakoupena jízdenka na 30 min. (cena 60ti min. jízdenky se neodečítá, neboť je primárně určena k cestám po tzv. "velkém Jablonci" alias po DSOJ - navíc už vidím, jak někteří lidé si za 20 Kč koupí lupen na "velký Jablonec" a pak znásilňují řidiče na Smržovku s tím, že chtějí pár kaček ještě nazpět.)
Tato možnost odečtu platí i pro Rychnov či jakoukoliv další obec z DSOJ, pokud navazující lístek je zakoupen do 30ti minut. Má to svá úskalí:
1. Pokud člověk stihne realizovat přestup, pak jede danou relaci levněji, než dle tarifu IDOL, protože jízdenka na MHD Jablonec je vždy považována za jízdu po zóně 1001, i když fyzicky byla ze zóny jiné. (Faktor IDS-DSOJ) Takže např. p. T.H. může jet z Rychnova do Desné za cenu Jablonec - Desná. A díky tomu, že Liberecký kraj to toleruje, přichází o část tržeb.
2. Pokud člověk nestihne přestup (např. z Bedřichova jenom jízda na AN v Jablonci trvá 31 minut), pak zaplatí jeden lístek na MHD a další Jablonec - Desná.

- Pokud (to tu nikdo zatím nezmínil) jedete z Jablonce přes zónu MHD v DSOJ a přestupujete, pak je zde asi největší problém. Protože autobus MHD Jbc vás odbaví jako pro zónu 1001 (Jbc), která ale v rámci MHD platí po DSOJ, např. do Rychnova. No a pokud chcete přestoupit na vlak např. do Turnova, pak se cena odečíst nemůže, protože tento odpočet platí pouze, je-li přestup uskutečněn v jedné zóně. A jelikož z pohledu tarifu IDOL je Rychnov 1013, má cestující smůlu. Cesta Jbc - Rychnov - Turnov, tak vyjde dráž než cesta ve směru opačném.

Celá věc není založena na tom, že "ti hajzlíci z KORIDu chtějí lidem znepříjemnit cestu". Problém je v tom, že neexistuje 100% kompatibilita mezi odbavovacími strojky v regionální a městské dopravě. A Liberecký nemůže z fleku nařídit Dopravnímu podniku úpravu dle libosti, neboť dopravu neobjednává LK, ale města (potažmo sdružení obcí). Tím neříkám, že neexistují východiska a vůbec to neobhajuji, protože stávající stav není ideální. Nicméně jakákoliv úprava je podmíněna dohodou všech stran (a ne že KORID nebo LK něco nařídí a bude...)
Dále upozorňuji (především některé "kanální diskutéry"), že nebudu dále rozvíjet téma "von ten IDOL je ale blbej", neboť tuto problematiku na starosti osobně nemám. U vzniku IDOLu jsem nebyl, existenci DSOJ zpochybit nelze.

Jakékoliv další dotazy směřující na špeky tarifu (např. přestupy na/z tramvaje v Jbc) možno směřovat na naši kontaktní adresu - odpovědi se ujme věci znalejší kolega.

tak dnes jsem si koupil v tramvaji jízdenku za 16 a naivně jsem si myslel, že na kase zaplatím jen 20 a ono ne, dáma mi nic neodečetla
Dáma Vám nic odečítat nebude - odpočet funguje automaticky. Zkuste přesně popsat, kdy jste si kupoval jaký lístek a za jak dlouho jste požadoval nahrání navazující jízdenky. (Problém možno řešit přímo s našim specialistou na tarif, napište na koridlk@kraj-lbc.cz.) Víc Vám neporadím. Nejčastějším problémem cestujících bývá překročení platnosti jízdenky pro MHD (v Lbc 40 min.) před zakoupením další jízdenky.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 268
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 16:55:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

, bude mu výše jízdného ponížena o částku
zaplacenou za jednotlivý lístek na MHD dané zóny (toto ustanovení neplatí pro relaci
Liberec – Jablonec)

A co platí???


Jakékoliv další dotazy směřující na špeky tarifu (např. přestupy na/z tramvaje v Jbc) možno směřovat na naši kontaktní adresu - odpovědi se ujme věci znalejší kolega.

Věci znalejší kolega mi kdysi inteligentně poradil ať si v Proseči koupím v tramvaji druhou jízdenku, což je kravina na entou a prodražuje se to. Doufám, že bus k vlaku + vlak do Liberce funguje tak jak popisujete a odečte se mi cena jízdenky v Jablonci od ceny jízdenky do Liberce. Navíc mimo letní prázdniny mám nárok jezdit na studentské jízdné za 15kč, když mě stojí jen 14kč jízdenka v MHD v Jablonci, tak to moc výhodné není. Pokud je to dáno důvodem, že "není dost místa na displayi" nebo jinou kravinou, tak platí, že KORID fakt domyšlený není.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 19:01:33    Odkaz na tento příspěvek  

Takže např. p. T.H. může jet z Rychnova do Desné za cenu Jablonec - Desná
No to právě nemůže, protože to aby náhodou někdo nejel levněji a ubohý kraj nepřišel o část tržeb mají hajzlíci ZÁMĚRNĚ ošéfované "chybou" ve strojcích, že se v Rychnově v buse MHD neprodá zóna 1001 Jablonec, ale 1013 Rychnov (což není proti ničemu do doby, než vylezete z MHD, protože lupen platí v celé MHD Jablonec), takže v Jablonci na vlakáči (zóna 1001) si můžu s touhle jízdenkou akorát tak VYTŘÍT PRDEL, protože už jsem v jiné zóně a tím nesplňuju tu úmyslně vytvořenou podmínku tarifu nákupu ve stejné zóně (faktický důvod nemá, pokud je jinak splněná časová platnost). A to jsem ve svém naivním období měl snahu podobné chyby KORIDu hlásit (to jste ještě dělal bůhvíco někde jinde), než jsem pochopil, že to nejsou chyby, ale úmyslně vnesené bugy... K tomu přidejme neexistenci "papírového" jízdného (protože od začátku šlo hlavně o šmé ve prospěch OpusKrad, nejen vzhledová podoba s OpenKrad není náhodná) a IDOL prostě za dobrý tarif považovat nelze, jakkoli se Sepp a spol. budou poplácávat po zádech.
odpovědi se ujme věci znalejší kolega
:-) :-) :-) Děkuji, toho už bylo taky dost. Např. stížnosti na jeden ze záměrných "problémů" v tarifu vyřešil zanesením zprasku výjimky do jeho novelizace.

Jestli mě něco definitivně naučilo v regionu jezdit převážně autem, tak to byly vědomé tarifní podrazy IDOLu na cestující (on zrovna ten Rychnov je na všechny strany hodně specifický).
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 20:29:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ošéfované "chybou" ve strojcích, že se v Rychnově v buse MHD neprodá zóna 1001 Jablonec, ale 1013 Rychnov
Máte nejspíš pravdu, neuvědomil jsem si, že nakonec já sám jsem měl problém v Jablonci, kdy mě řidič nechtěl na "zdarma přestup" vzít do autobusu - a to jen proto, že řidič nepřepnul zastávku z Lučan (po celou dobu své cesty). Takže se omlouvám za mystifikaci a druhý odstavec v části DSOJ opravuji:
"IDS DSOJ" není kompatibilní s IDS IDOL.
Zda to je záměr a příp. čí, to opravdu nevím. Nedomnívám se, že to je záměr KORIDu.

Pokud je to dáno důvodem, že "není dost místa na displayi"
Nechápu, kam míříte - vy byste chtěl, aby strojek MHD uměl prodat všechny relace? No s pánem bohem. Svezte se Stadlerem, prohlédněte si ten automat a zvažte, zda se taková mašina se dá nacpat do vozidla MHD. Podle mě je systém odečtu ceny jízdného dobrý nápad (v příp. že funguje). Ale jestli máte lepší, sem s ním! :-)
743010
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 12-2011

Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 20:30:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já si tuhle myslel že jde na nádraží v Jablonci n.N. koupit jízdenku do kterékoliv zóny IDOL a ono nejde. Chtěl jsem jízdenku ze zóny 1001 Jablonec nad
Nisou do zóny 9104 Vysoké n.J. na Opuscard a nešlo to. Nakonec jsem si jízdenku na kartu koupil ve vlaku v automatu.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 20:33:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je to dáno důvodem, že "není dost místa na displayi"
Nechápu, kam míříte - vy byste chtěl, aby strojek MHD uměl prodat všechny relace? No s pánem bohem. Svezte se Stadlerem, prohlédněte si ten automat a zvažte, zda se taková mašina se dá nacpat do vozidla MHD. Podle mě je systém odečtu ceny jízdného dobrý nápad (v příp. že funguje). Ale jestli máte lepší, sem s ním! :-)

Ne všechny relace, ale relaci Liberec - Jablonec, když už vzniklo úžasné DPMLJ. Nebo mi chcete říct, že mi tramvaj nebo Stadler cestou do Liberce jízdné zakoupené v autobuse MHD v Jablonci odečtou, když je to ten "speciální případ"?

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 21:18:59    Odkaz na tento příspěvek  

"IDS DSOJ" není kompatibilní s IDS IDOL
DSOJ je tu už patnáct let, IDOL nějaké dva. Dost trapná výmluva na nekompatibilnost, že by to dřív nikdo nevěděl... A propos: Nebýt DSOJ, jezdí do Rychnova jednička stěží jednou za hodinu (už by se po zdejším "přepychu" sápali KORIDí odborníci, že by ty "kilometry" využili jinde). Zárodek IDS v DSOJ (JARID) tu byl, ještě když jste možná tahal dřevěného kačera. Takže doufám, že nám DSOJ přes veškerý nátlak "moudrých organizátorů" z kraje (kteří by se jistě rádi ujali dnešních příspěvků měst do DSOJ, aby za ně objednali u kámošů z Bus Line nějaké vzduchovoziče do Jilemnice) vydrží ještě hodně dlouho.
Nedomnívám se, že to je záměr KORIDu
Je to záměr KORIDu jako "odborné" prodloužené ruky kraje zabránit vámi popsaným "únikům tržeb" tím, že naslibuju cestujícímu jízdenku za 30 korun, aby nakonec zaplatil čtyřicet. Úchylné na tom je, že pokud si stejnou jízdenku Rychnov - Desná koupím v tom Rychnově v pokladně na nádraží (když se trefím do její otvíračky) a teprve pak s ní vlezu do autobusu (protože přes Liberec kvůli matici cest vlakem nesmím), tak to za těch třicet bude. A úplně perverzní je, že vám tento postup doporučí onen "věci znalejší kolega" (který jako první reakci na připomínku obvykle má "cestující by to zneužili") - no kde to jsme...
Podle mě je systém odečtu ceny jízdného dobrý nápad
No ani ne tak dobrý nápad, jako samotná podstata principu INTEGROVANÉHO TARIFU. A protože to nefunguje záměrně, není IDOL dobrý tarifní systém (nemluvě o tom dalším, třeba drahém "na korunu přesně" clearingovém centru, když bych klíčování tržeb měl daleko levnější průzkumama při chybě pár procent, ale neuživilo by to servisní organizaci).
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 21:21:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já si tuhle myslel že jde na nádraží v Jablonci n.N. koupit jízdenku do kterékoliv zóny IDOL a ono nejde.
Pokud seděl za okénkem někdo, kdo měl u ruky strojek s aplikací pro linky PAD (jakože ten strojek mají v kasách běžně), pak to zakoupit lze. Chyba bude buď ve strojku, nebo v obsluze... Nahlašte nám na kontaktní mail KORIDu, kdy přesně byl problém - lze to prověřit a příp. dotyčného doškolit.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 21:31:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DSOJ je tu už patnáct let, IDOL nějaké dva.
A co tím básník chtěl říct? Odbavovací systém je mj. v režii provozovatele MHD. IDOL je krajská záležitost, takže aby došlo k uhlazení, musí se dohodnout obě strany. Což ale nevysvětluji Vám, ale ostatním, protože Vy jste vlastně spokojen s tím, že máte auto a třídní nepřítele (KORID, ČD, OREDO, BusLine, ČSAD Liberec a tuny dalších), na které můžete plivat... Což jen dokazuje zbytek Vašeho blábolu, který mi ani nestojí za komentář.
Takže končím s tímto tématem.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2012 - 21:40:48    Odkaz na tento příspěvek  

A co tím básník chtěl říct?
Že způsob vytvoření IDOLu obejitím DSOJ ve víře, že po nátlaku "shora" stejně zanikne, "zdá se mi poněkud nešťastným" (když teda chcete toho básníka, i když tohle je Vančura-prozaik).
plivat ... blábolu ... nestojí za komentář
Á, došly argumenty (nedivím se, kde je taky brát). A to jsme se ani nedostali k hlavním problémům IDOLu, o kterých všichni ví, ale nikdo je nechce řešit (protože prachy tečou, kam mají, socky se přece nakonec nějak dostanou a ti ostatní aťsi jedou autem, že). Třeba integrace rychlíků (aby se z Turnova do Železného Brodu dalo jet více než pouhou třetinou možných spojů), pořád stejná výmluva už tři roky?
Mája
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 365
Registrován: 4-2004
Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 08:08:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechápu, kam míříte - vy byste chtěl, aby strojek MHD uměl prodat všechny relace? No s pánem bohem. Svezte se Stadlerem, prohlédněte si ten automat a zvažte, zda se taková mašina se dá nacpat do vozidla MHD.

Boha jeho, co to tu plácáte za nesmysly. Až nebude mít o víkendu co dělat, tak vyražte o pár kilomotrů na západ, kde zjistíte, že to problém není. To je pouze CZ špecifikum a plno keců kolem. A nechuť kraje a dopravců to řešit.
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.30.12.28
Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 09:02:46    Odkaz na tento příspěvek  

IDOL je krajská záležitost, takže aby došlo k uhlazení, musí se dohodnout obě strany.
Jenže ony se ideálně nedohodly, ale navenek (např. v SPP IDOL) se tvářily, že se dohodly... A v tom je problém, že se vědělo, že některé záležitosti jsou jinak, ale do SPP a do tarifu se záměrně napsaly špatně! V normálním obchodě se zbožím by podobný postup jistě hraničil s klamáním spotřebitele nebo něco v tom smyslu...
A případné připomínky toho typu, které zde píše T.H., byly zpočátku odmítány s tím, že se týkají malého procenta cestujících, a proto není třeba se jimi zabývat a to nás většinu připomínkujících odradilo a raději už vícekrát připomínky nenapsali... T.H. ještě vytrval a píše sem tam třeba do této diskuse, když si vyfiltrujete jeho někdy "nevymáchanou hubu", pak pokud jde o tarif IDOL, věcně má pravdu...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 270
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 10:00:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neintegrace rychlíků je snad unikát mezi podobným IDS v ČR, stejně tak DPMLJ a jejich diskriminace Jablonce, když v Jablonci nejde koupit jízdenku do Liberce v autobusech MHD, ale tváří se jako jeden DP.
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 11525
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 17:53:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Místní, je reálné se v Jindřichovicích někde naobědvat?
lokomotivy.net
FZF
Bohuš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 327
Registrován: 3-2009

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 19:47:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šari:Řekl bych že ne,ptal jsem se ještě táty který to tam zná a je tam prý jenom jedna hospoda a ta s největší pravděpodobností nevaří.Oběd jedině v Novém Městě nebo Frýdlantě a nebo mohu doporučit Myslivecké zátiší u nás v Raspenavě (100 metrů od zastávky vlaku Luh pod Smrkem směr Hejnice).Na výběr spoustu minutek,pivo Zlatopramen(světlé i tmavé).Pondělí zavřeno jinak otevřeno od 11.hodin.
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 11526
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 20:45:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za odezvu. Já jsem plánoval chál podle prostojů. Bohužel, všude jinde to bude jen pár minutek. Nevadí, díky. Doufám, že se tam u vás trochu ochladím, v horách
lokomotivy.net
FZF
Bohuš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 328
Registrován: 3-2009

Odesláno Pátek, 27. července 2012 - 21:11:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady to také v horách moc není,kolem 350 metrů nad mořem a vedro tady dnes bylo na padnutí.Takže ochlazení pokud bude tak jak dnes hrozí tak maximálně ve Štadleru.Možnost by byla přerušit cestu v Luhu na dvě hodiny a ten oběd si tady dát,pokud bych byl zrovna doma tak bych se klidně přidal a prohodily by jsme pár slov.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bohuš.)
ACS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.29.8.14
Odesláno Sobota, 28. července 2012 - 21:58:52    Odkaz na tento příspěvek  

Nedávno jsem zkoušel v LBC na nádraží koupit na Opustcard jízdenku do Vysokého n/Jiz, a taky mi ji neprodala, protože cílovou zastávku nemá v PC. Nějak se mi to nezdálo, tak mi dala seznam zastáve idol, samozřejmě že to byly jenom vlakové, a ne všechny. Musel jsem tedy koupit pouze jízdenku do Tanvaldu, a při přestupu v buse koupit další. Hlavně, že při opačné cestě to funguje bez problému.

Šlo by to obejít následovně, kdybych si koupil jízdenku na Opustcard v nějakém buse v LBC, z něj vystoupil po nákupu a přestoupil na vlak:

Druhé řešní mě napadlo zkusit koupit na vlakovém nádraží cílovou jízdenku do stanice Jablonec n/Jiz (cena stojí shodně jako do Vysokého dle idolu 46Kč). Bude mi vůbec stát cena 46,- do Jablonečka? Když se koukám na počítadlo ČD, tak tam vyjede cena 145Kč

Díky za vysvětlenou
743010
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 12-2011

Odesláno Sobota, 28. července 2012 - 22:36:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ACS - Anebo si zkus koupit jízdenku IDOL na Opuscard
na relaci Liberec - Vysoké n.J přímo ve vlaku
v automatu to jsem zkusil a jde to.
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 11539
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 29. července 2012 - 18:22:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohuš: Díky za nabídku, snad někdy příště

lokomotivy.net
FZF
Modus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 7-2011
Odesláno Pondělí, 30. července 2012 - 11:00:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zdravím, včerta jsem frčel na horka u staré paky, na idol+ za 120,kč, zakoupeno na opuscard anonym, na pokladně česká lípa hl. n.vše ok, ale.. měla by fungovat i na mhd v lípě, možná jse mto udělal špatně,ale zde se nastupuje předními dveřmi a přiložil jsem kartu k tomu přístroji, chtělo to po mě zaplatit , nebýt po 22, a že to byla poslední cesta,tudíž dom, bych nevághal se dát do rozmluvy s řidičem,. Přitom si myslím,že by to mělo vydat aspon jízdenku evidenční s cenou zdarma, jako doklad o použití Mhd: Kdysi mě nechtěl vzít ani na Libnet +, že prý jeto jízdenka českých drah, oni mají svoje,přitom je jasně smluvní dopravce v rámci idol. Bus -line slavné, dnes poslán email na Korid Lk. co přijde napíšu. vláďa.
Paolo3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 573
Registrován: 4-2004

Odesláno Pondělí, 30. července 2012 - 11:07:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes na 16213 / 16222 jede 854.218 Když vydrží do odpoledne na 16223 / 16234 zkusíme foto...
www.854foto.net - stránky věnované motorovým vozům 852,853 a 854 + řidicí vozy 954.
www.paolo3.854foto.net - osobní galerie
6612
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 3-2012
Odesláno Pondělí, 30. července 2012 - 11:15:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Paolo3: Bohužel, vydržet by neměla. Dle informace z Liberce by po 16222 měla čekat do večera na R1168 do Ústí (kde nahradí 854.212)...
Paolo3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 574
Registrován: 4-2004

Odesláno Pondělí, 30. července 2012 - 14:26:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

6612: Bohužel máš pravdu, už jen solo 840. Tak nic nebude...
www.854foto.net - stránky věnované motorovým vozům 852,853 a 854 + řidicí vozy 954.
www.paolo3.854foto.net - osobní galerie
radin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.157.167.99
Odesláno Čtvrtek, 02. srpna 2012 - 18:20:05    Odkaz na tento příspěvek  

Jedna aktuální z Kořenova.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 05. srpna 2012 - 19:48:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

FYI: Ať jsem dělal co jsem dělal, přestup s jízdenkou zakoupenou v MHD Jablonec na Opuscard se mi do tramvaje prostě nepovedl a platil jsem zas 2x. Ať žije trapné DPMLJ
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 05. srpna 2012 - 20:07:11    Odkaz na tento příspěvek  

To je klasická a ne jediná debilita "integrovaného" IDOLu.
754_060
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 8-2011

Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 14:52:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak je na tom teď Mn Turnov-Tanvald-Kořenov??? vozí se něco??
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1212
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 18:07:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, jel teď náklad i 2x na kopec.
Lokom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1134
Registrován: 9-2003
Odesláno Neděle, 12. srpna 2012 - 13:21:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"nehoda" v Lučanech - http://liberec.idnes.cz/vlak-prejel-muze-0kc-/liberec-zpravy.aspx ?c=A120812_105737_liberec-zpravy_kol
Řezník1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 7-2012
Odesláno Pondělí, 13. srpna 2012 - 09:32:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zase opilkej štístkař, vsadim se, že kdyby byl střízlivej, tak dopadne o hodně hůř....
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 12:48:27    Odkaz na tento příspěvek  

Rád bych se vrátil ještě jednou k bohapustým žvástům přispěvatele "Petr_Šída" plus jeho myšlenkových souputníků, protože se nám "terminál" v Tanvaldě začíná vylupovat do finální podoby.

"pro rekapitulaci počet parkovacích míst:
přímo před budovou 7 míst + 2 pro invalidy"
Z toho 4 místa vyhrazená pro zaměstnance ČD (!!!), pro běžnou veřejnost celkem 3 místa.

"podél terminálu 10 míst"
Všechny v režimu "30 minut", tj. pro reálné použití stylem P+R celkem 0 míst.

"parkoviště u kruhového objezdu 10 míst + 2 pro invalidy"
Všechny v režimu "60 minut" (!!!), tj. pro reálné parkování stylem P+R celkem 0 míst. (Musím říct, že to mě teda dostalo úplně nejvíc.)

"a to je ještě pořádný plac za staniční budovou (který je vzhledem k barvě plochy v plánu jakoparkoviště vedený taky!), kde nebude v případě nutnosti problém místa přidat, bude li třeba, o čemž dost pochybuju"
Ke třem místům pro veřejnost nebude potřeba nic přidávat, protože se vám na kombinaci auto-vlak všichni stejně vyserou a pojedou gumokolem až do cíle. Ale kdybyste chtěl přidávat, tak je tam zákaz vjezdu všech vozidel mimo dopravní obsluhy a několik nevyznačených míst pro parkování zaměstnanců SŽDC (!!!).

Takže to jsou všehovšudy TŘI parkovací místa v okolí železniční stanice v Tanvaldu. No jestli si fans veřejné dopravy myslí, že tímto s auty zúčtovali a všichni se teď nadšeně vrhnou do autobusů a vlaků, tak jsou na omylu - následovat bude další pokles počtu cestujících ve VHD, který se už těžko bude dát zamaskovat nějakou sčítací fintou, aby všechno vypadalo růžověji...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6911
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 17:03:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Terminál v Tanvaldu:



...s tím parkováním to bude skutečně zajímavé .
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.93.1
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 20:56:42    Odkaz na tento příspěvek  

Právě projíždí dole v údolí (Desná - Polubný)čouda na kopec za šíleného užívání píšťaly. Se zvukem parního stroje je to v tom tichu večera neskutečný koncert. Ať se zítra zadaří!
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 462
Registrován: 1-2011
Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 10:33:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A TH: uznávám, že tohle je podivné, pracoval jsem jenom s plánem veřejně přístupným, kde ty časové omezení nejsou, řekl bych, že si to prosadila obec, aby mohli místní zastavovat pro nákupy

Takže kaji se a měl jste pravdu, jsem naivní trouba
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 12-2009

Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 11:23:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dík za aktuální informaci ohledně možností parkování u nádraží v Tanvaldu. Myslel jsem si, že bych si koncem srpna konečně projel trať až do Polska. Ale takhle to zas budu muset odložit "na jindy" :-(
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 15:08:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bez ohledu na pakárnu pokud jde o parkování. Přinese tanvaldský terminál nějakou "revoluci" v návaznostech bus-vlak, vlak-bus ? Bude reciprocita v čekání na přípoje, zveřejněné jízdní řády linek a spojů s garantovaným přípojem a optimalizace jízdních řádů? Doufám, že toho nechci moc
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 15:40:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přinese tanvaldský terminál nějakou "revoluci" v návaznostech bus-vlak, vlak-bus ?
Bude ... optimalizace jízdních řádů?

Spoje, které mají vazbu na vlak nebo od něj (a kde se dá předpokládat, že někdo může přestoupit) budou prodlouženy na terminál.
Revoluce (optimalizace) nebude (i když bych rád) z několika důvodů:
1. optimalizace proběhla k červnu 2010 (že z toho nakonec byl kompromis, je věc druhá)
2. chystá se rekonstrukce trati Jablonec - Tanvald, po ní je vhodné dělat úpravy v PAD linkách
3. od r. 2014/15 vejdou v platnost nové smlouvy s dopravci z výběrka

Možná se to někomu těžce chápe, ale nemáme zájem dělat revoluci častěji, než se koná olympiáda.

Bude reciprocita v čekání na přípoje...?
To bychom byli rádi. Nicméně hádám, že jednání s dráhou budou na delší dobu.

Bude ... zveřejněné jízdní řády linek a spojů s garantovaným přípojem?
Budou, ale protože nemáme dispečink (a tudíž nařizovací moc), musí veškeré čekačky potvrdit dopravce. Takže hádám, že garantované vazby budou zveřejněny k prosinci.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 15:42:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za rychlou odpověď. I tak je to solidní pokrok a doufám, že si systém získá důvěru cestujících.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1276
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 17:28:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nicméně hádám, že jednání s dráhou budou na delší dobu.

Kraj si takovou podmínku nedal do smlouvy s dopravci ?



musí veškeré čekačky potvrdit dopravce

Což takhle bez jejich potvrzení naopak nepotvrdit dopravci krajem placené peníze ?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 17:54:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kraj si takovou podmínku nedal do smlouvy s dopravci ?
A výpravčí patří snad dopravci?

Což takhle bez jejich potvrzení naopak nepotvrdit dopravci krajem placené peníze ?
Dobře, Hurvínku. Vyhlásíme jim válku!
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 18:48:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Což takhle bez jejich potvrzení naopak nepotvrdit dopravci krajem placené peníze ?
A abyste si nemyslel, že jsem se zde nakazil přehnaným sarkasmem, tak to rozvedu:
Kraj nemá t.č. centrální dispečink, sice na něm pracujeme, ale to už tu jednou bylo (nebyly peníze - nebyl dispečink).
Hlídání vazeb je tak omezeno na lidské možnosti (t.č. hlavně řidičů autobusů). A proto je potřeba se s dopravci (kteří překvapivě hájí zájmy své a svých zaměstnanců) dohodnout, jaké vazby jsou schopní garantovat.
A nemůžeme jim nařídit, co se nám zlíbí. V rámci stávajících smluv (platných od r. 2004, tj. z doby, kdy ani žádný koordinátor v kraji nebyl) jsme rádi, že s dopravci je rozumná řeč a spolupráci se nebrání. Proto platí, že garantované vazby se připravují oboustranně. A jelikož přípojných vazeb jsou v celém kraji stovky až tisíce, tak to není práce na jedno odpoledne.
(Druhá možnost je počkat na prosinec 2014, kdy budou platit smlouvy nové, a jen nečinně sedět a vymlouvat se - ale to by mi přišlo jako alibismus.)
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 20:30:38    Odkaz na tento příspěvek  

Myslel jsem si, že bych si koncem srpna konečně projel trať až do Polska. Ale takhle to zas budu muset odložit "na jindy" :-(
No kdykoli později to vzhledem k rozmáhajícímu se "boji proti automobilismu" rozhodně lepší nebude. Jedna rada: zaparkovat v Poštovní ulici, odtud je to pár kroků na tanvaldskou zastávku, přičemž většina vlaků jede přímo Liberec - Kořenov/Harrachov, takže proděláte pět minut.
Nechic: Bude reciprocita v čekání na přípoje, zveřejněné jízdní řády linek a spojů s garantovaným přípojem
Blázníte? Vždyť hajzlíci z kraje nejsou schopni dodělat ani primitivní dispečink (čtyři lidi, stůl, židle, počítač s internetem a telefon), hlavně že mají dost peněz na kraviny, a to si myslíte, že bude každý řidič od busu volat desetkrát do hodiny přetíženému tanvaldskému výpravčímu? Navíc je teď potřeba udělat šmé "výběrko" na autobusové(ho) dopravce (jednoho s jelenem), tak neobtěžujte obětavé odborníky takovými poznámkami.
P.S. Dnes jsem se chvíli před odjezdem šťoural v superautomatu Čudných drah v regiošupleti za třičtvrtě mega kus - pánové, to je zase srágora. Ono to nebere papírové peníze, nebere to karty, neprodává to lupeny do zón mimo ČD (protože to prostě posraný IDOL neumí, jen přes karty, aby měla I-I vejvar), složité to je jako manuál k A320-300 a k jeho použití aby měl substrát dvoudenní školení. Ale hlavně že je v tom připravená předvolba "Sieniawka 6055"...
Tupoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.132.185.235
Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 20:54:15    Odkaz na tento příspěvek  

T.H: Dnes jsem se chvíli před odjezdem šťoural v superautomatu Čudných drah v regiošupleti za třičtvrtě mega kus
Opravdu tři čtvrtě mega za automat na jízdenky? Proboha co na tom může stát 750 tisíc?

Navíc je teď potřeba udělat šmé "výběrko" na autobusové(ho) dopravce (jednoho s jelenem)
O tom, kdo vyhraje, není pochyb. Jen dodám, že vítězná firma má sídlo na karibských ostrovech Svatý Vincenc a Grenadiny
Honzalb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 11-2010
Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 21:01:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tupoun: pozor, podle zápisů v obchodním rejstříků už Karibik zas není in a teď jsou raději na Kypru:-)I když pravda, ve chvíli, kdy mi BusLine oficiálně tvrdil, že vlastník je v Karibiku, tak v tu dobu je tam zápis mluvící o vlastníkovi na Kypru. Další známka solidnosti, podobná, jako výše nájmu, kterou BusLine platí na Fügnerce za prodejní prostory:-)
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1213
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 06:50:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná se to někomu těžce chápe, ale nemáme zájem dělat revoluci častěji, než se koná olympiáda.

Spíš se mně těžko chápe, že se postaví terminál za několik desítek mega a doprava se tomu nepřizpůsobí.

To bychom byli rádi. Nicméně hádám, že jednání s dráhou budou na delší dobu.

No ono se o stavění terminálu ví vlastně až teď, takže se nedalo nic dohodnout předem....

chystá se rekonstrukce trati Jablonec - Tanvald, po ní je vhodné dělat úpravy v PAD linkách

Ta se chystá už dlouho. Až se kopne, tak se tomu dá uvěřit.
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 307
Registrován: 12-2009

Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 07:54:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Díky za tip. (Tím "na jindy" jsem měl na mysli možnost, že bych se někdy do těch míst rozumně dostal i bez auta)

Honzalb: Třeba budou ČSAD Semily na Kypru zajišťovat ZDO...
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 08:03:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spíš se mně těžko chápe, že se postaví terminál za několik desítek mega a doprava se tomu nepřizpůsobí.
Doprava se přizpůsobí. Neumíte číst?

Mimochodem (ale chápu, že šotouš nepochopí) železnice není na Tanvaldsku pupkem světa, jak si asi myslíte. Zástupce obcí zajímají především autobusy. A KORID tady není od toho, aby naplňoval šotoušské sny, ale maximálně vyhověl požadavkům obcí. A myslíte si, že normální cestující (do toho se s režimkou nevžijete) stojí o to, aby se jízdní řády autobusů měnily z gruntu každé dva tři roky? Jen proto, že chceme (chcete) uměle vytvořit z železniční dopravy páteř?
Bohužel, nejen na Tanvaldsku zaspala dráha! A to už někdy v době porevoluční. Zatímco ČSD (ČD) se chovala jako střed vesmíru a žila si ve vlastním světe, porevoluční ČSAD si udělalo z dopravy byznys. Světe div se, autobusy jsou blíž lidem - tudíž se hůř omezují na úkor něčeho, "k čemu se musí šplhat do kopce a co je daleko." (to není můj výmysl, ale takové argumenty slýcháme od obyčejných lidí, když si jim dovolíme navrhnout, aby použili vlak)
Mě to sice štve, ale přístup lidí nezměníme mávnutím kouzelného proutku. A rozhodně atraktivitu veřejné dopravy nezlepší její koncepční předělávání každý druhý (třetí) rok. Aby byla železniční doprava atraktivnější, musí se snažit i dráha - teď je na řadě SŽDC.

No ono se o stavění terminálu ví vlastně až teď, takže se nedalo nic dohodnout předem...
Pokud v kanclu děláte něco jiného, než pijete kafe, tak dobře víte, jak fungují návaznosti na "dobré slovo" na Frýdlantsku. Ten, kdo alespoň o nějaké garantované vazby měl zájem, byl KORID. Neustále slýcháme důvody z vaší strany, pro něž něco (zatím) nejde a snažíme se je chápat. Tak ze sebe a svých lidí nedělejte na tomto fóru blbce. Já totiž považuji vztahy mezi SŽDC a KORIDem za korektní.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5553
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 08:26:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Bohužel, nejen na Tanvaldsku zaspala dráha! A to už někdy v době porevoluční. Zatímco ČSD (ČD) se chovala jako střed vesmíru a žila si ve vlastním světe, porevoluční ČSAD si udělalo z dopravy byznys. Světe div se, autobusy jsou blíž lidem"

A proč tam teda vídám skoro prázdný busy a vcelku solidně obsazený vlaky? Po revoluci to naopak "zabalily" skoro všechny ČSAD - zrušení slev (dělnický, žákovský" bylo vykompenzováno zrušením "okrajových" spojů (takže po 18 už nešlo dojet ze Semil do Jablonečku ani Jilemnice). Lidi si odvykli jezdit a je to vidět dodnes i u těch spojů co se po letech obnovily.

A není to tak že obce zajímaj na Tanvaldsku především autobusy i proto že vlak "taknějak pořád jezdí"?
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 276
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 11:09:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: S tím se dá souhlasit. Stát se začal po revoluci chovat stylem "Budeme žít jako v USA, automobil je známka pokroku, VHD je pro socky, děti a invalidy". Podívejte se i do té bývalé NDR kousek za hranice. Autobusy tam jsou jako MHD v celém kraji.

"A rozhodně atraktivitu veřejné dopravy nezlepší její koncepční předělávání každý druhý (třetí) rok"
Bavíme se stále jen o přípojích v terminále Tanvald? Ten terminál jsme stavěli, aby vše zůstalo při starém? To pak trochu ztrácí smysl.

A železnice by měla být páteří, když pojme nejvíce lidí a ulehčí silnicím. To je její hlavní účel v osobní dopravě. A 036 je i minimálně stejně rychlá jako silniční doprava a trasovaná jako páteř. Vlak tam staví opravdu dost často, aby vyhověl skoro každému, kde to jen jde. Zvláštní kapitolou je Jablonec nad Nisou, kde vlak jede fakt dost mimo a tam už jde především o ty návaznosti na MHD. Že nezajíždí MHD k nádraží v Jablonci a zastávka Jablonec-centrum je neskutečně blbě přístupná z centra (nemluvě o zimě) považuju za koncepční bordel, ale to není v silách KORID jako spíš města samotného.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 16:43:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bavíme se stále jen o přípojích v terminále Tanvald? Ten terminál jsme stavěli, aby vše zůstalo při starém? To pak trochu ztrácí smysl.
Nepíšu nic o tom, že zůstane vše při starém.

A železnice by měla být páteří, když pojme nejvíce lidí a ulehčí silnicím.
S tím souhlasím, ale...

Zvláštní kapitolou je Jablonec nad Nisou, kde vlak jede fakt dost mimo
... právě do Jablonce jezdí lidí nejvíc a ti neustále s prominutím držkují, jak se tam nedá vlakem jezdit. Osobně se často setkávám s názory, jak je vlak na kopci a kdo se toho kopce má drápat. Milionkrát mi lidé podsouvali, že ty kopce neznám a nikdy jsem "tady" nebyl... Mám sto chutí jim říct, že když nechtějí chodit do kopce, tak se ti lidé neměli do těch kopců nastěhovat, ale nemůžu - chápete, ne? :-)

A není to tak že obce zajímaj na Tanvaldsku především autobusy i proto že vlak "taknějak pořád jezdí"?
Ne, je to z toho důvodu, že vlak nezajíždí do každé obce a nevymetá každou horskou osadu. Tyto obce sice generují menší počet cestujících, nicméně jakákoliv úprava autobusového spojení je citlivá a pro lidi, kteří na vlak nepřestupují je změna neobhajitelná - obzvláště v momentě, kdy už dnes mohou využít přípoje autobusového.

A proč tam teda vídám skoro prázdný busy...
Co se šichťáků a školáků do Jablonce týče, autobusy jezdí nacpané dost. Nebo si myslíte, že ráno po 20ti minutách vozíme z Tanvaldu vzduch? Předem upozorňuji, že případná redukce autobusu ve prospěch "páteře" by vedla k odlivu lidí do aut, protože na přecpaný vlak taky není nikdo zvědav - obzvláště ne lidé, co jsou zvyklí na BusStop na náměstí a nechtějí chodit do kopce...
Horší to je s využitím spojů ve zbytku dne, kdy nejezdí nikdo nikam... Ale to platí i pro vlak - ne zřídka potkávám Stadlera obsazeného tak ze 20% (z Liberce se kolikrát dají lidé sečíst na prstech jedné ruky).
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 277
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 18:36:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak na zastávce Jablonec - Centrum postavíme venkovní eskalátory jako mají v Barceloně

Souhlasím, že poloha nádraží v Jablonci a Liberci je hlavní problém železnice
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8269
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 18:51:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil:
Navrhuji přestěhovat Jizerky k Labi. Já to budu mít v zimě na běžky a v létě na túry za rohem a v Jablonci budou moct chodit po rovině nejen na nádraží.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1278
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 19:19:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

žádný eskalátory - hezky estakádu do protisvahu k náměstí - a hned bude po kopcích
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 19:46:26    Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: Podívejte se i do té bývalé NDR kousek za hranice
No jo, to se podívejte. Polovička lokálek zrušená, autobusy jezdí častěji jen na páteřních linkách např. Zittau-Löbau, jinak náhodné výstřely... ale tam je to dáno vylidněním východního Německa (kdo měl ruce, nohy a chuť pracovat odešel do západní části - např. Žitava přišla o polovinu, cca 20 tisíc obyvatel!), zatímco tady nám to KORID předkládá jako řešení pro žijící region.
Otto_Pospíšil: Zástupce obcí zajímají především autobusy
...protože vědí, že vlaky tak nějak žijí z podstaty minulosti a výběrkem je dán nějaký rozsah a kvalita, takže invence odborníků s tím nic moc nezmůže, zato zástupce obcí děsí zprasení autobusů podobné tomu v Jablonečku, proto je to zajímá...
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 20:00:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

protože vědí, že vlaky tak nějak žijí z podstaty minulosti
A to je hlavní problém dráhy, která se leckdy a leckde chová tak, že z podstaty minulosti bude žít věčně. Leč ono tomu tak není a už nebude...

zástupce obcí děsí zprasení autobusů podobné tomu v Jablonečku, proto je to zajímá...
V kontaktu s obcemi jsem a tuto obavu jsem nezaznamenal. Ale od někoho, kdo ví o situaci houby a potřebuje se trefovat do KORIDu se asi jiná reakce čekat nedala, že?

zatímco tady nám to KORID předkládá jako řešení pro žijící region
Nevím, zda Vás někdo varoval, ale snad si uvědomujete, že užívání halucinogenních látek může vést k nevratnému poškození zdraví. Už se to u Vás projevuje dlouhodobě... Nakonec ale - ničíte své zdraví, takže přeju "good trip".
(Jinak nevím, co jste chtěl říct...)

Navrhuji přestěhovat Jizerky k Labi. Já to budu mít v zimě na běžky a v létě na túry za rohem a v Jablonci budou moct chodit po rovině nejen na nádraží.
Postavte si v Polabí vlastní hory!
Já bych neměnil...

(Příspěvek byl editován uživatelem Otto Pospíšil.)
Petang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 4-2012
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 08:42:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: Podle mne není poloha libereckého nádraží zas tak špatná. Vylezu z nádraží, sednu na tramvaj anebo jdu pěšky, a za chvíli jsem v centru nebo jedu tramvají na druhou stranu a jsem za chvíli pod Ještědem. Navíc na libereckém nádraží je možnost mnoha přestupů.

Když jedu do Jablonce, tak vystupuji na zastávce Jablonec nad Nisou centrum a při zpáteční cestě jedu z hlavního nádraží. Přiznávám, že poloha jabloneckého nádraží není úplně šťastná, ale také se tam dostanete. Stejně tak ze zastávky centrum. Zastávka centrum je postavená, lidé tam vystupují a nastupují, vlaky staví skoro na každém kilometru z Liberce až do Harrachova (chcete další zastávku?), už bych do toho nešťoural. Když vystoupím na centru, tak je to navíc blízko k autobusáku.

Jiné obce jsou na tom daleko hůř. Takže tam lidé spíše preferují autobusy, protože jsou bližší, staví ve městě nebo v obci a vlak je na kopci (typická situace na vesnici), ale vlaky jezdí častěji a vlakem jste z Liberce v Jablonci za 18 minut. To je oproti tramvaji rychlejší. Tramvaj to jede bezmála půl hodiny. A stejně vás to doveze do Tyršových sadů (kousek od hlavního nádraží). Vlakem tam jste rychleji, skoro za stejné peníze, pohodlněji, s možností výstupu na hlavním nádraží, v centru anebo na zastávce. Stadler je mj. i klimatizovaný a nekončí v Jablonci. Jede dál přes Smržovku, Tanvald, přes Jizerské hory až do Krkonoš. A v Kořenově nebo v Harrachově se dá přestoupit a za chvíli jste i v Polsku (v Porebě nebo v Jelení hoře). Do Poreby je spojení dobré, s Jelení horou to je horší, ale také se tam dá dostat.

Otto Pospíšil: Já bych také neměnil. Železniční doprava je podle mne v našem kraji na dost dobré úrovni (vozový park, dostupnost zastávek, veliké turistické možnosti, četnost spojů a vytíženost je také dobrá, nemusí se tratě rušit, narozdíl od jiných krajů apod.)
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 278
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 12:56:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petang: V Liberci by poloha ani tak nevadila, kdyby byl člověk po vystoupení ze Stadlera rovnou u tramvaje a nemusel ujít dost velký kus cesty, to si pak starší lidé, případně se zavazadly a nákupy rozmyslí a časová výhodnost a pohodlí se vytrácejí (při cestě z Jablonce).

U centra to platí jen za dobrého počasí. Za mokra a v zimě je to o zlomeniny nebo pořádnou obcházku. Město by s tím fakt mohlo něco udělat. Upřímně řečeno další zastávku někde mezi Jabloncem a Desnou bych bral za předpokladu, že pak celou obsluhu oblasti podél silnice 1/14 převezme vlak a nebude nutné vést souběžné autobusy.

Já jsem ze Mšena, takže pro mne je dráha docela z ruky, ale busy do Liberce o víkendu nejezdí. Chybí mi návaznost na MHD v Jabloneckých Pasekách a zajíždění MHD k jabloneckému nádraží. Linka č. 9 jezdí fakt málo, za to linky jedoucí souběžně s vlakem na autobusák jezdí mnohem pravidelněji.

Jak píši, zastávek v Jablonci je dost, ta trať by se s dobrými návaznostmi dala dokonale využít a rekonstrukcí třeba ještě zrychlit. Stadler je vozítko, které nám zbytek lokálek v ČR zatím může závidět a doufám, že trať jednou bude odpovídat jeho kvalitě.

Lokální železniční doprava je také podle mne na dobré úrovni (především 036,037,089 a přilehlé tratě), bohužel pro cesty mimo kraj zaspala železnice dobu a je málo destinací, kde je železnice skutečnou konkurencí (čti nezaostává příliš), např. ÚNL, Dvůr Králové, Dresden.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1214
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 14:58:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doprava se přizpůsobí. Neumíte číst?

Asi neumím. Napsal jste "Možná se to někomu těžce chápe, ale nemáme zájem dělat revoluci častěji, než se koná olympiáda".
Když pominu to, že olympiáda je každé dva roky (zimní a letní), pak proběhne nějaké MS, ME apod., tak stále nechápu, proč by měl terminál v Tanvaldě dožít dlouhou dobu o lehce upraveném JŘ a to ještě upraveném tak, aby tam prostě nějaký autobus občas k vlaku přijel. Nezlobte se na mě, ale pak investice do terminálu ztrácí smysl. Vůbec bez parkoviště, ale to je spíše záležitostí města.

Mimochodem (ale chápu, že šotouš nepochopí) železnice není na Tanvaldsku pupkem světa, jak si asi myslíte.

Tak osobně si myslím, že do pravého šotouše mám hodně daleko. Minulý týden jsme se potkali na schodech v Liberci, škoda jen, že jsem Vás neznal...

Pokud v kanclu děláte něco jiného, než pijete kafe, tak dobře víte, jak fungují návaznosti na "dobré slovo" na Frýdlantsku. nebo Neustále slýcháme důvody z vaší strany, pro něž něco (zatím) nejde a snažíme se je chápat.

Kafe si v kanclu dávám, Vy ne? :-)
O důvodech hlavně vím, že ještě v nedávné době fungovaly přestupní vazby vlak / MHD Bus pomocí vysílačky a výpravčí informoval řidiče o zpoždění vlaku, aby nedošlo k ujetí o minutku... dvě apod. V Jablonci nad Nisou totéž. Když není kraj schopen zřídit vlastní dispečerský aparát, proč si nezaplatíte takovéhle služby?

Tak ze sebe a svých lidí nedělejte na tomto fóru blbce.

Tak teď by mě zajímalo, jak z nich dělám blbce....

Jen proto, že chceme (chcete) uměle vytvořit z železniční dopravy páteř?

A co má železniční doprava být? Snad mi nechcete namluvit, že páteř je autobus a vlak se rozjede do vesniček????

Co se šichťáků a školáků do Jablonce týče, autobusy jezdí nacpané dost. Nebo si myslíte, že ráno po 20ti minutách vozíme z Tanvaldu vzduch? Předem upozorňuji, že případná redukce autobusu ve prospěch "páteře" by vedla k odlivu lidí do aut, protože na přecpaný vlak taky není nikdo zvědav

Myslel jsem si, že budete odborníkem, ale o Vaší odbornosti nejsem plně přesvědčen.
Pokud mám plný vlak, mohu připojit další vůz. 3x RS1 pojme 213 sedících cestujících, pokud si někdo postojí, tak lze přepravit na trati mezi Tanvaldem a Libercem až 300 cestujících, kteří se budou mačkat méně, než v nacpaném autobusu (jak jste uvedl). Proč se tedy všude ve světě dělá to, že autobusy (MHD) se směřují k žel. stanicím?
Mimochodem psal jste, že se jedná o školní autobusy. Valná většina školáků automobil řídit nemůže, takže odliv těchto cestujících do aut by asi nebyl. Ale to je věcí názoru. Když mi doveze autobus z vesnice někoho přímo k vlaku a na druhé straně zase z nádraží dojede s MHD přímo do práce, jedná se o kvalitní dopravní systém.

Uvědomte si, že autobusy mezi Tanvaldem a Jabloncem téměř kopírují železniční dopravu. Pokud by nejezdil autobus přímo z Tanvaldu do Jablonce, určitě by takhle narvaný nebyl. Proto jsem i dříve uváděl, že jednou někdo musí rozhodnout o tom, jaká doprava bude páteřní. Pokud se někdo rozhodne, že se jedná o autobusy, peníze za terminály (Tanvald, Smržovka dolní n. /no zde asi vyhozené jsou tak jako tak/, Smržovka, otočka Paseky) byly vyhozené do luftu. Kvalitní příchod k vlakům v Jablonci n.N. centrumu je záležitostí města. Ale i kraj, potažmo Korid, by měl nabádat (doporučit, tlačit) k tomu, aby se s tím něco udělalo.

zatímco tady nám to KORID předkládá jako řešení pro žijící region
Nevím, zda Vás někdo varoval, ale snad si uvědomujete, že užívání halucinogenních látek může vést k nevratnému poškození zdraví. Už se to u Vás projevuje dlouhodobě... Nakonec ale - ničíte své zdraví, takže přeju "good trip".
(Jinak nevím, co jste chtěl říct...)


No jestli Vy si také občas nešňupnete. :-) Já to pochopil naprosto jasně a ¨řečeno to bylo zcela zřetelně. Vzorujete Zittau a okolí pro region, kde jsou úplně jiné poměry už jen v počtu obyvatel dříve a nyní.

(Příspěvek byl editován uživatelem inkonginto.)