K-report
 

Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 14. 03. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Autobusy a trolejbusy » Tykadláci v Plzni » Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 14. 03. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9402
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 20:54:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nerozumím tomu, proč by se ty vozy měly 30 let udržovat. A vzhledem k tomu, že žiji v reálném světě, nedovedu si představit, že by 120 nalétala za 12 let 500 000 km s jen běžnou údržbou. A už vůbec si nedovedu představit, že bych v dnešním provozu s 30 let starou 120 jel na služební cestu přes celou republiku tam i zpět v jednom dni. S tímto přístupem bychom mohli používat stále bryčky.
P.S. Do filozofických debat, jestli je tento rychlý vývoj dobrý nebo ne, se pouštět nebudu.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1426
Registrován: 5-2006
Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 21:02:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle je pěkně prosím nově namalovaný odbočovací pruh pro autobusy na konečné Na Švábinách.
Urazit obě ruce tomu, co to kreslil...
(na papír. Ten, co to kreslil na zem, za to prej nemůže.)


(Příspěvek byl editován uživatelem Wlasta.)
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 21:05:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MartinL: KLAUS je dobrým příkladem?? Klaus škodí ČR v EU i mimo EU, krade pera... Kvůli němu se ČR dostává do izolace, a to se může projevit i v oboru, o kterém je tato diskuze. Privatizace 90.let byla sprostá zlodějina. To je všechno taková propaganda pravice, že by ty podniky nebyly konkurenceschopné a různé bláboly. Prostě bylo třeba rychle převléknout kabát, aby takto převlečení komunisti nepřišli/mohli ještě navýšit své majetky, a proto rozkradli a rozprodali, co se dá, a jen zneužili masu lidí, která byla z nového společenského zřízení vyjukaná a nechala si od těchto vůdců diktovat. Ti, kteří se dostali ke korytům, všechno zlikvidovali. Už to sem raději netahej, protože tyto povrchní názory lidí, kteří vůbec neví, co to je, např. můj děda poctivě pracoval desítky let, a pak musel na stará kolena sledovat tu šílenou devastaci?! Možná byste mluvili ti, kteří to obhajujete, jinak, až by vám ty vaše dnešní hodnoty někdo ze dne na den zničil. P.S. Já nejsem žádný komunista, ani příznivce ČSSD, bohužel hodnoty, jako slušnost, pracovitost, poctivost, aby lidi měli z čeho žít a nemuseli se dívat na to, jak se jim ta vládnoucí ***** vysmívá, to dnes asi nikdo nenastolí. Tady bude neustále vítězit naoko souboj levice x pravice, ale těm nahoř jde jen o jedno.

Možná to bylo mimo téma, ale i k tématu, protože zlikvidovaných dopravních podniků je celá řada.
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 21:10:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq: tak proč jezdí dodnes v PMDP staré Karosy, když to není potřeba udržovat? Asi ´tady bych hledal odpověď na to, že i dlouhověkost může být důležitá. Za 10, 20 let nemusí být peníze třeba na nové vozy, a tyto současné třeba nevydrží tolik, co tehdejší Karosy, a co potom?
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9403
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 21:17:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Normovaná životnost Karosy řady 700 byla 6 let. Okolnosti způsobily, že žije dodnes. Pokud bude potřeba, tak i SOR udržím stejnou dobu.

A už opravdu končím s tímto tématem. Přesahuje rámec diskuze dopravního fóra a nemám na takovou debatu tady sebemenší chuť.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4760
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 21:33:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slušný_cestující: Klaus škodí ČR v EU i mimo EU, krade pera...

Myslel jsem, že byla řeč o tom, co pan Klaus dělal počátkem devadesátých let a ne o tom, co dělá teď. Ono když jeden o voze a druhý o koze, tak je to potom těžké...

Už to sem raději netahej

Asi nebudu, když se tu nikdo nesnaží protiargumentovat, ale jen opakuje fráze vyčtené v bulváru a odposlouchané po hospodách, které jsou bezpochyby přeplněné ekonomickými odborníky...
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4004
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 21:42:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár drobností:
Klaus škodí ČR v EU i mimo EU
Jak? Já jsem rád, že máme prezidenta, který má vlastní názor a je schopný jej obhajovat.

Kvůli němu se ČR dostává do izolace
Takže tedy jak? ČR nemá být v izolaci, ale je špatně, když podnik s českou fabrikou vlastní němec? Vyber si konečně...Buď máme otevřený trh se vším, včetně možného prodeje fabriky němci, nebo budeme izolovaní.

To je všechno taková propaganda pravice, že by ty podniky nebyly konkurenceschopné a různé bláboly
Rád se nechám poučit, jak byla karosérie B730 konkurenceschopná ve srovnání s francouzkým autobusem R312 a stejně tak mě zajímá, jak byla konkurenceschopná ČKD...atd.

Kdepak propaganda pravice...tím se jen ohání lidi, když jim dojdou argumenty.

Zbytek textu jsou jen spekulace po desátým pivu, na něž nemá smysl reagovat.

PS:
bohužel hodnoty, jako slušnost, pracovitost, poctivost, aby lidi měli z čeho žít a nemuseli se dívat na to, jak se jim ta vládnoucí ***** vysmívá, to dnes asi nikdo nenastolí.
Nastolí...pokud bude v česku dost uvědomělých lidí na to, aby dotyčné zvolili. A pokud dotyčné osoby v naší zemi žijí. Pakliže ne, je to krize národa a ne demokracie...tedy opět můžu napsat jen to, co jsem napsal kdysi: vyrábějte vlastní děti a vychovejte je lepšími, než je současná generace.
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14405
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 22:04:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proto s tím tehdy jezdili Štáhlichovi řidiči i po přivaděči pouze na trojku, já se tehdy divil, proč.

Trefa :-) Ono byla docela sranda jet s tím na čtyřku a pravou rukou se opírat o řadicí páku, aby ta čtyřka nevypadla ven.

měl bys ty stránky o Štáhlichovi trochu aktualizovat a přidat tam ty nové vozy,

Časem se to tam určitě taky objeví - ale nezávisí to jen na mě, podklady pro ty stránky připravují v tuhle chvíli řádově desítky lidí, takže je třeba domluva, aby si každý hrál na svém písečku, abysme si navzájem nelezli do zelí a abysme omylem na nějakého dopravce nezapomněli. Zatím existuje takovýhle polotovar: http://seznam-autobusu.cz/dopravce/Autobusy_VKJ

Magiq: tak proč jezdí dodnes v PMDP staré Karosy, když to není potřeba udržovat?

Ve Staré Zagoře v Bulharsku jsem v roce 2005 fotil ŠL11 po přestavbě na ŠM. Řidič mi ukazoval techničák, rok výroby 1971. Ano, autobus držel pohromadě, jezdil, nic z toho nikde žádnou netěsností neteklo (na to nás řidič výslovně upozorňoval), ale ve chvíli, kdy město bylo plné nízkopodlažních ojetin z Německa, už tam tenhle autobus působil dost nepatřičně.
A teď se bavme třeba i o tom, jestli máme být pyšní na to, že náš autobus jezdí 35 let k naprosté spokojenosti jeho majitele a nebo se máme stydět za to, že Němec má na to, aby vyřazoval svoje vozy po osmi letech a u nás jezdí běžně 20 let staré vozy.
No a kdybyste hledali nejstarší Citybusy z Paříže, najdete je u DP Cluj-Napoca a u DP Varna. Kdybyste hledali nejstarší Citybusy z ČR, najdete je tam, kam je Karosa před X lety dodala, a to v naprosto rozdílném stavu v závislosti na tom, jak se o ně ten který DP stará (chválím Plzeň!)
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Philip
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 832
Registrován: 11-2007

Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 22:21:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je diskuze, už je to tady zase
rudý, modrý, oranžový, zelený, hnědý... ono je to v podstatě jedno, zastupitelská demokracie selhala, řešení je demokracie přímá. Všechno je o kompromisech, a přímá demokracie umožňuje vytvořit kompromis pro všechny (stačí se podívat na multikulturní Švýcarsko)
SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání...
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7231
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 22:45:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ph (103): Neviděl jsem všechny, ale Ferat tam myslím nebyl.

To je všechno taková propaganda pravice, že by ty podniky nebyly konkurenceschopné a různé bláboly.
Tatra. Liaz. Karosa. Škoda, Avia, když zůstanem u dopravního odvětví. Tatra nedokázala do roku 97 vytvořit moderního nástupce typu 613, typ 700 byl jen překopávka verze 613, ABS nebo airbagy se do ní nedostaly. Jen tak tak přežila díky zahraničnímu kapitálu. Liaz po neúspěchu Xeny skončil. Karosa by bez Renaultu nepřežila, typ 700 byl nemožně zastaralý. Škoda by bez zahraniční pomoci také nevydržela. A to můžeme být rádi, že jí vzal VW a ne Renault, jinak by se tu montovaly Twinga, ale je to spíše spekulací. Avia se stále vyráběným licenčním Saviemem. Ani jeden z těchto podniků neměl po roce 89 srovnatelný výrobek se západem. Škoda Favorit, Tatra 613, Karosa řady 700. Neříkám, že privatizace byla úplně v pořádku, na druhou stranu, to se nám to teď mluví. A tehda nikdo nic lepšího nevymyslel.

Ad Švýcarsko: To je hodně specifické, už třeba proto, že základ státu byl de facto položen někdy ve 13. století (Švýcarské spříseženství). Dále, Švýcarsko je federací. Jsou tam kantony a polokantony. Každý z nich má vlastní parlament. Funkce prezidenta každoročně rotuje. Přímá demokracie tu přesto není, jen se o důležitých otázkách vede referendum. Celé Švýcarsko vychází jaksi z tradice, hodně dlouho budované. Tady nemáme z čeho vycházet, nebo každou chvíli nás někdo zabere (nacisti a pak komunisti). Ve Švýcarsku je například trvalé proporční zastoupení všech významných pol. proudů ve vládě. Tak to prostě je. Nedokážu si představit něco takového tady. Vidím ty hádky, kdo tam má být a kdo ne. Ta myšlenka je fajn, ale hůře se dosahuje, přeci jen, nejde jen tak přetvořit zcela volební systém ze základu, aniž by se změnila mentalita občanů. Pokusy aplikovat prezidentský systém z USA v jižní Americe ztroskotaly.

(Příspěvek byl editován uživatelem martinmarilynmanson.)
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 12-2006
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 00:07:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přiznám se, že nemám po dvou dnech, co jsem do této diskuze zavítal, sílu reagovat na všechny názory.
Tak jenom ve zkratce. Mohu se považovat za lehkého pamětníka.
Dobu před rokem 1989, stejně tak jako léta devadesátá si pamatuji docela dobře.
Doba před rokem 1989 byla dobou deformované ekonomiky. Vytvářely se nesmyslné ekonomické podmínky a celé fungování centrálně řízené ekonomiky bylo z dnešního pohledu nepochopitelné.
Dneska v dopravních firmách jezdí autobusy klidně patnáct let, ale za socialismu se "ešemky" šrotovaly po šesti letech.
Proč asi? Aby se uměle vytvářel odbyt pro výrobce.
A tak by se dalo pokračovat.
Zapomeňme na ekonomickou sílu socialismu. Ta byla daná tím, co režim po roce 1948 ukradl a co byl či nebyl schopen udržet při životě a konkurenceschopnosti.
S pádem režimu jsme patřili se vším všudy do té zaostalé části Evropy. Pár firem, které vyráběly výrobky, o které byl zájem i na Západě, to fakt vytrhnout nemohlo.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7710
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 00:30:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

typ 700 nebyl na přelomu 80. a 90. let nemožně zastaralý, tam spíš chyběl obchodní duch - produkce byla postavená na dodávkách dle plánu, poprodejní péče nula, servisní síť nula, kvalita produkce nízká, nabízená plánovaná životnost mizerná. Nemožně morálně zastaralý byl typ 930, který techniku řady 700 bezezbytku pohltil, jen se povyměňovaly dílčí komponenty (a významná část konstrukce utekla za kopec dělat raději maringotky... ).

Mmch. takový Ikarus byl technicky i morálně podstatně dál (i když "nadoma" sekal 200ky jak Baťa cvičky od konce 60. let až do konce své existence) a kvalita taky nebyla špatná, byť taky nebyla úplně "západní", ale zabila ho jiná velikost poptávky v dobách před otevřením ekonomiky (tisíce kusů v objednávkách) a po otevření ekonomiky (desítky kusů v objednávkách).
Neplýtvejte municí, šetřte životní prostředí - podávejte v krátkých dávkách!
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7234
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 08:37:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

typ 700 nebyl na přelomu 80. a 90. let nemožně zastaralý
Pravda, on třeba Favorit také nebyl úplně "out", zejména v porovnání šílené řady s motorem vzadu, která zaostávala od typu 100 za západními zeměmi o světelná léta. Ale fakt, že se tu do poloviny 90. let prodával autobus, bez alespoň částečně NP podlahy, který sice leccos vydrží, přičemž lituju všechny ty nemohoucí, co do něj musí denně šplhat, prostě není zcela OK.
A jen tak pro ilustraci:

Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3750
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 11:02:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slušný cestující: ano 120 je dobrá, pomalu jich je více, než Favoritů- ty korodují o něco rychleji. Majité vozů by Škodovky co do kvality (i případné oblíbenosti na západě) hodnotili takto- 1000MB, 100, chvilku nic- 120, dlouho nic- Favorit. Kvalita šla trochu nahoru až s Felicií. Měl jsem možnost nějaký čas (uznávám, že ve vztahu ke stáří vozů to bylo minimu) jezdit s řadou 1202-120. 1000MB byla opravdu z nich nejlepší.

Ano, buďme rádi za VW, kdyby Škodu koupil takový Fiat, tak by po přejmenování vzniklo "FiaSko"

V bývalém zaměstnání byla a možná je ještě Octavia s 500 000 (servisovaná) a pokud by byla za slušnou cenu, jdu do ní. Protože i s neslušným stylem jízdy byla dost úsporná. Já ještě se Š 100 nenajel na 150 000, ale většina majitelů těchto vozů, co to nejala říkala jediné- GO motoru. Uznávám, udělám si ho sám v garáži.

MMM: 613 nedostala airbag z jednoho důvodu. Díky velikosti kufru a jeho deformacím při nárazu, buď airbag nereagoval, nebo střílel už při jízdě přes přejezd. Tohle auto prostě airbag nepotřebuje, což mělo být i oficiálně uznáno.
Tohle auto bylo super, ale s jedním velkým problémem- výbava lepší 120, cena jako luxusní Mercedes, ruční výroba něco stojí. Co si jako případný majitel raději koupíš?
Už 603 se vpodstatě dělala na koleně, jelikož přišel příkaz- osobní auta jedině Boleslav, vládní budou Čajky a pod. a veškeré (tehdy nejnovější vybavení) přesunout do Boleslavi, která vesela mohla začít mlátit 1200 atd.

Petr_k: K 700 na zač. 90. let byla morálně zastaralá, stejně jako 14Tr (oboje pochází ze zač. 70. let). Na začátek 90. by spíše seděla tehdejší řada 800.

Ikarus, to jsou takové maďarské Slušovice.

MMM: a za co chceš nakupovat nové vozy? Bilanční příděl není a nový bus stojí docela dost (to že jejho cena přemrštěná je další věc)
A cena trolejbusu, výzbroj skoro 2x tolik co vybavená kastle autobusu...
Makrelu neumeješ.
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 11:25:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrá, může mi někdo vysvětlit, proč socialistická škoda 120 M hnije daleko méně než felicie z roku 2000?
Když jsme před mnoha lety prodávali škodu 105, při nájezdu 130 000 km měla původní motor a původní spojku. V bazaru říkali, že ještě něco spojka vydrží. Je spousta západních aut (smart, některé saaby atd.), kde se motor odporoučí na věčnost dřív než při 130 000 km nájezdu.
9 tr: Říkalo se, že škody 110 R nebo sedany 110 LS vydržely bez generálky 250 000 km.

(Příspěvek byl editován uživatelem James Bond.)
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3751
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 11:36:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

James bond: to ale byly spíš "sportovní" vozy.
No, skorotchán vzpomínal, jak si koupil svou Š 100, hned ji rozebra a natíral orezlá místa. Zadomotorové Škodovky se dodávaly už s korozí v základní výbavě.
Makrelu neumeješ.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7235
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 12:05:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

9 tr: No, to je sice hezký, ale tohle se zákazníkovi těžko vysvětluje. V nějakém časopise (možná SM) při ukončení výroby sedmistovek se konstatuje, že T700 bylo nejbezpečnější auto na světě. Nevím. Ostatně, existuje celá řada dlouhejch aut, který airbagy mají. A při velkých cenách chybělo například i ABS, či stabilizační systém. Navíc v západní Evropě chyběla servisní síť a zde bylo auto příliš spjato s papaláši. Další věc je ta, že nové modely byly dány k ledu (model President).

Babičky 120 emko z roku 84 byla na tom po deseti letech naprost šíleně, co se týče kastle. Když se před nějakými 6 lety prodávala, jediné řádně funkční byl motor Do dědova Favorita ze začátku 90. let zase od začátku výroby zatékalo. S Felicií z 98 po faceliftu jsme tento problém nikdy neměli, hnít začaly typicky pravé zadní dveře a s Fabií z konce r. 2004 se jezdí naprosto bez problémů a dolévá se jen olej. Nemluvě o tom, že zbytek rodiny s dvěma Octaviemi (1.9SDI a 1.9TDI) a s Fabií kombi 1.4Mpi najel kolem statisíce kilometrů, naprosto bez problémů. Ostatně, na západě byla Š 105 S zcela nejlevnějším vozem na trhu, levnějším než 2CV a další vozy, aby si jí vůbec někdo koupil.

a za co chceš nakupovat nové vozy?
Já jsem nikde nepsal, že chci kupovat nové vozy. Jen konstatuji, že vysoké podlahy jsou v MHD naprosto mimo. To, že tu ještě drahnou dobu budou jezdit (poslední městský devítky cca v roce 2006, byť v Plzni řada 950/960 není).
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 12:35:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už jen krátce pro ty, kteří se jali výše vysvětlovat výhody dnešní doby a nevýhody minulé(Trolino, MartinL): Sami jste se předvedli. Kdokoliv si dovolí mít trochu jiný názor na tuto a minulou dobu, hned je podle vás, aniž byste ho jakkoliv znali, hospodský řečník, povaleč, komunista, nebo čtenář Blesku. A chytrý a schopný je podle vás asi pouze ten, kdo umí řádně využít těchto ´blbců´ a řádně finančně zhodnotit jejich hloupost atd...

MMM: Můj názor na tebou jmenované podniky je, že pokud by to tehdy převzali lidi, kterým nešlo o to jen to rozkrást a zlikvidovat, mohly se časem vzpamatovat a nedopadnout tak neslavně, ale to už nikdo samozřejmě nedokáže.
A jen taková malá poznámka ke šplhání: zkus se svézt Solarisem do Globusu a uslyšíš, jak starší spoluobčané nadávají na ty zvýšená sedadla, jak tam těžko vylézají, viděl jsem i několik pádů, když nestihli z nízkopodlažní podlahy vystoupit na ten schod se sedačkou, rozsypaný nákup...

A tento vůz http://www.google.cz/imgres?um=1&hl=cs&sa=N&biw=1366&bih=673&tbm= isch&tbnid=B2LUxUbX6FR8JM:&imgrefurl=http://www.csadplzen.cz/%3Fo b%3Datmosferak%26ls1%3Dmenu_muzeum&docid=kSzHnmQQiPu7WM&imgurl=ht tp://www.csadplzen.cz/foto/v_atmosferak_01mk.jpg&w=750&h=502&ei=W zBfT7jvNYH64QTygpTbBw&zoom=1&iact=hc&vpx=586&vpy=61&dur=1398&hovh =184&hovw=275&tx=182&ty=108&sig=102862176644808385043&page=2&tbnh =153&tbnw=183&start=15&ndsp=21&ved=1t:429,r:17,s:15 zůstane i nadále symbolem pěkného čekoslovenského autobusu, snad ještě alespoň nějaké kousky zůstanou na Plzeňsku v provozu.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7712
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 13:07:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

když je pro tebe sedmikrám tak ikonický, tak proč máš v avataru imperialistický tourismo?

Nějaké kousky na Plzeňsku v provozu občas i budou - máme ŠBK, ČSAD muzeum a další. V pravidelný dopravě už je to spíš nezodpovědnost, prostý klient se už tohoto designu za posledních 35 let přejedl dosytosti, takže i v sebelepším technickým stavu je to pro něj prostě "starý autobus".

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Neplýtvejte municí, šetřte životní prostředí - podávejte v krátkých dávkách!
Slušný_cestující
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 13:43:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr k: To tourismo má zvláštní kouzlo, je to vůz jedné zahraniční dopravní společnosti,která každý rok přiváží do našeho města naše přátele z jiné země EU.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9408
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 14:53:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Slušný_cestující: Určitě lze v hodně věcech s tebou souhlasit, ale ty to stavíš vše buď a nebo. Staré dobré - nové špatné. Tak to nebylo, není a nebude. Každá doba a období něco nese. Něco dobrého i špatného. A pokud zůstaneme u busů, tak souhlasím, že se dělaly pěkné vozy v minulosti, ale musím okamžitě říct, že i v dnešní době jsou krásné vozy a technicky zajímavé.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7238
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 16:58:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zkus se svézt Solarisem do Globusu a uslyšíš, jak starší spoluobčané
Dneska jsem s ním jel do Tesca na BP, minulý pátek do Globusu a nic jsem neslyšel . Stížnosti jsem zaznamenával v minulosti hlavně u posledních sedaček v Citelisu. Ono je potřeba vědět, že ta lépe přístupná část pro starší lidi je v přední části vozu. Třeba NB12 je vzadu hotová prolejzačka. Nejlepší NP interiér měl asi Ikarus 412 (nízký podesty po celé délce busu) a Renaultí Citybus, kterej má vzadu "plošinu".

že pokud by to tehdy převzali lidi, kterým nešlo o to jen to rozkrást a zlikvidovat
Oni to mnohdy vedli lidé, kteří byli zvyklí na ten zajištěný odbyt na východě a ten přechod na tržní hospodářství nezvládli.
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Vladimír_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1867
Registrován: 6-2008

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 19:26:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slušný cestující (53) plně vystihl co jsem chtěl Leškům napsat.
Není to trochu typicky levicová (ne)tolerance k názorové pluralitě? ale ty děláš to samé. Furth si meleš svou a podstatné je pro tebe zdůraznit, že za VŠE špatné můžou komunisti. V podstatě se s tebou nedá diskutovat. Njn, měl si zřejmě doma dobrou politickou přípravku.
A ještě k řízenému hospodářství: to bylo na nule bez deficitu! Narozdíl od současných hvězd. Za komunistů šlo sice tunelovat, ale v malém. Nebo snad víš o někom kdo dokázal vytunelovat velkou firmu?
Kdybys chodil do sokolovny, tak aspoň víš, že za vše špatné přeci může Mykl jo a ani v motoráčku neměl onehdá Mykločky! Jen teplý exportní Žatec
A taky nesouhlasím s tím, že vše vyrobené u nás bylo technicky zastaralé. Třeba ŠMka byla na světové úrovni. Automat, část hliníkové plechařiny, samonosná karoserie, vzduchové vypružení... 14 se taky nevyvíjela deset let, jen ji nechtěli do výroby. Nebo třeba tlakové lití hliníkových hlav v Mladé Boleslavi nám zaviděla celá Evropa. Polovodičové lokomotivy, laminátové skříně... A i ten vámi nenáviděný Favorit byl pokrokový. Design navrhl Bertone (víte vůbec kdo to byl?) a vůz splňoval všechny (ne)možné západní tabulky, jen pochopitleně neměl šíbr a el. stahování oken a další buržoazní přežitky.
Nejsem levičák a na rozdíl od některých z vás jsem nestrávil mládí v sokolovně, či v jiné trojce. Mám jen jiný, širší, pohled na svět.
A po druhé válce se znárodňovalo i na západě, jen né pochopitelně fše.
naštěstí na pravici se dá vybírat... ODS, TOP09, VV, SZ, US, KDU-ČSL, SPR-RSČ já bych si nevybral ani vlevo
T15 brýle jsem myslel k ML, né k radnici.
Nejoblíbenější geometrický útvar? Hranaté sluníčko...
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7241
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 19:53:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A i ten vámi nenáviděný Favorit byl pokrokový.
No jistě, byl. V porovnáním s předchozími modely Škody. Design od Bertoneho mohl být ještě lepší, ale byl tam nějaký problém s dodávkami jakéhosi materiálu (teď nevím přesně jakého). Ale kvalita zpracování byla zoufalá (proto si z něj dělali Britové srandu), chyběl tu diesel nebo opravdu lepší výbavy.
VV jsou spíše středová a ještě ke všemu populistická strana a zelení jsou spíše doleva... na pravici je podstatně víc stran a Republikáni jsou už drahnou dobu zcela mimo.
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4007
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 20:04:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě k řízenému hospodářství: to bylo na nule bez deficitu!
Ale kdepak...v roce 1993, kdy vznikla ČR, byl státní dluh již 153 miliónů.

Za komunistů šlo sice tunelovat, ale v malém. Nebo snad víš o někom kdo dokázal vytunelovat velkou firmu?
Už jsi v centrálně řízeném hospodářství viděl nějakou firmu, která by vůbec mohla padnout? Leda společně s celým státem.

ŠM11 byl super výrobek v době, kdy se podíval maximálně do té lepší části světa. Jistě, strana nemá vliv na kapacitu mozků a železná opona taky ne. To tady ovšem nikdo nepopíral. Po revoluci jsme ale byli pořádný kus za západem a výrobky od nás byly nekonkurenceschopné.
Nebo jinak...co přinesla B700 po tolika letech převratného proti ŠM11?

Favorit byl pokrokový proti Š 120...motor vpředu už měla celá Evropa.
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3449
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 21:05:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A taky nesouhlasím s tím, že vše vyrobené u nás bylo technicky zastaralé. Třeba ŠMka byla na světové úrovni. Automat, část hliníkové plechařiny, samonosná karoserie, vzduchové vypružení... 14 se taky nevyvíjela deset let, jen ji nechtěli do výroby. Nebo třeba tlakové lití hliníkových hlav v Mladé Boleslavi nám zaviděla celá Evropa. Polovodičové lokomotivy, laminátové skříně... A i ten vámi nenáviděný Favorit byl pokrokový. Design navrhl Bertone (víte vůbec kdo to byl?) a vůz splňoval všechny (ne)možné západní tabulky, jen pochopitleně neměl šíbr a el. stahování oken a další buržoazní přežitky

Poněkud euforistické. ŠM v době kdy se rozjela sériová výroba již poněkud pokulhávala, B 732 již značně.
Tlakové lití bylo sice unikátní, ale výsledný výrobek kupodivu Evropa už nechtěla.
Po laminátových skříních dnes skoro neštěkne pes.
Polovodičová esa se objevila na kolejích v době, kdy už se přecházelo na asynchronní motory.
A Škoda Favorit? To bylo auto fakticky 15 let za světem a vyráběno značně nekvalitně až do doby, než přišel Wolkswagen.

Souhlas s tím, že mnoho československých výrobků nebylo na svou dobu špatných, jinak by dodnes dobře nesloužily. Že mimo republiku byly defakto obtížně prodejné, je těžko okecatelná skutečnost.

Jinak bych doporučil přejít na jiné téma. Tohle se tu probíralo mockrát a paradoxně o tom zde většinou diskutují lidé, kteří byli v roce 1989 ještě v plenkách nebo v mateřské školce.


Kdybys chodil do sokolovny, tak aspoň víš, že za vše špatné přeci může Mykl jo a ani v motoráčku neměl onehdá Mykločky! Jen teplý exportní Žatec


Ty tam chodíš taky?? To jsem nevěděl.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Bezdružická lokálka
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 21:24:32    Odkaz na tento příspěvek  

Čtu a čtu až jsem se dočetl, že zelení jsou spíše doleva a rozesmál jsem se nahlas. Jsou, ale ne u nás. U nás jsou výrazně vpravo. Bylo toho tady řečeno tolik, že je asi zbytečné něco psát. Jen maličkosti. Třeba tuhle - pánové, srovnávejte srovnatelné! Jednoduše - porovnávejte Š100MB třeba s R-8 a ne s vozem vyrobeným před týdnem. Mám blíž k elektronice a třeba poznámka typu "to jsou dnes pěkné televizory, takové za komunistů nebyly", mne rozžhaví do běla. A ještě něco. Je náhoda, že mezi prvními prodanými podniky po r.89 byla třeba vždy (i za komunistů) vysoce zisková tabákovka v Kutné Hoře? Nebo že jedním z prvních zcela zlikvidovaných podniků byla Tesla Brno, která ve svém oboru patřila ke světové špičce? Omlouvám se, jsem mimo téma, končím.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7716
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 21:59:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T15 - řada 700 přinesla hlavně nezávislé zavěšení předních kol, kdy zbytek zeměkoule v poklidu hnil s tuhými nápravami. Zbytek byl takové dohánění standardu... ale samozřejmě to platilo v době prototypu Š733, sériová produkce zaspala a v roce 1989 patřila technicky do průměru.

D-laik - zelení jsou levičáci jak , direktivní řízení s cílem čisté, ekologické společnosti je stejné, jako direktivní řízení s cílem dokonale čistého rasového složení národa v hnědé teorii nebo direktivní řízení dokonale egalistického hospodářství v rudé teorii. Pokud bychom měli definovat pravici na základě přístupu k právům jedince, tak extrémní pravičáci jsou v ČR Machovi Svobodní, prosazující nulové regulace ze strany státu a maximální svobodu rozhodování jednotlivce. ODSka má rysy západních socdem stran, Bohouškovci mají rétoriku západních komunistů.

Btw. nadarmo se neříká, že největší vítězství komunistů po roce 48 bylo, když dokázali nabulíkovat národu, že nacisti byli extrémní pravičáci...

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Neplýtvejte municí, šetřte životní prostředí - podávejte v krátkých dávkách!
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7242
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 22:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V ekonomice jsou napravo, ale jinak jsou liberalisté. Ale to jsme již významně odkročili od dopravy. Ostatně u nás je vnímání stran silně posunuto.

(Příspěvek byl editován uživatelem martinmarilynmanson.)
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4762
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 22:14:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vladimír_b: Furth si meleš svou a podstatné je pro tebe zdůraznit, že za VŠE špatné můžou komunisti. V podstatě se s tebou nedá diskutovat.

Jestli je podle tebe moje reakce v délce celého odstavce na tvoji jednu větu neschopností diskutovat, tak opravdu nevím, jak si to představuješ. Pokud tě štve, že jsem schopen bez emocí předkládat argumenty, tak ses neměl do této debaty vůbec pouštět.

Komunisti nemohou za vše špatné a naše současné ekonomické a politické zřízení není svaté a dokonalé. Ale pokud tady někdo ventiluje zkreslené názory na nějaký problém, tak tu prostě musí zaznít oponentura. Nědělám si iluze, že tebe nebo Slušného_cestujícího přesvedčím, na to jste příliš zatvrzelí, ale někdo, kdo sem zavítá, by si měl přečíst také názor někoho, kdo se na věc dívá odlišně.

A ještě k řízenému hospodářství: to bylo na nule bez deficitu!

Přirovnal bych to k situaci, kdy člověk na konci měsíce zjistí, že nemá na nájem a prodá třeba gauč. Tím srovná rozpočet a je "bez deficitu". Příští měsíc to samé a jde z domu třeba televize. A takhle to jde stále, až v tom bytě nezbyde nic... Tohle byly ty tehdejší vyrovnané rozpočty. Ten stát se vyžíral zevnitř a jeho vlastní ekonomika nebyla schopná sama na sebe vydělat natož produkovat nějaký růst. V roce 1945 jsme byly podstatně silnější ekonomika než sousední válkou rozvrácené Rakousko. O dvacet let později nás dohnali a o dalších dvacet let byli násobně vyspělejší než my. Zatímco oni bohatli a rostli, my jsme tu chudli a prožírali vlastní prostředky. Jak je to tedy možné, když tu podle vás všechno tak dokonale fungovalo?

A taky nesouhlasím s tím, že vše vyrobené u nás bylo technicky zastaralé. Třeba ŠMka byla na světové úrovni. Automat, část hliníkové plechařiny, samonosná karoserie, vzduchové vypružení...

Na světové (nebo evropské) úrovni byla v roce 1962, kdy byl představen prototyp. V době uvedení do výroby možná ještě držela krok se soudobou produkcí, ale v roce 1981 už se o nějaké moderní světové úrovni opravdu nedá mluvit...

14 se taky nevyvíjela deset let, jen ji nechtěli do výroby.

Nechtěli ji do výroby? Kdo proboha? Snad zákazníci? On o ni nebyl zájem? Uvědomuješ si v tom sám alespoň tu absurditu centrálně plánované ekonomiky, která tu má výrobek do jehož vývoje investovala miliony a který tiše zastarává, protože ho nějaký centrální orgán nedá do výroby?

A i ten vámi nenáviděný Favorit byl pokrokový. Design navrhl Bertone (víte vůbec kdo to byl?) a vůz splňoval všechny (ne)možné západní tabulky, jen pochopitleně neměl šíbr a el. stahování oken a další buržoazní přežitky.

Kdo tu píše o nějaké nenávisti k Favoritu? Já jsem v něm procestoval dětství a za žádné utrpení to nepovažuju, naopak mám to auto rád a někdy bych se s ním zase rád svezl (a třeba si i nějaký nostalgický kousek pořídil). Ale na faktech to nic nemění. Bylo to auto, které bylo v poměrně rekordním čase vyvinuto na solidní evropské úrovni a jak se shodují všichni, kdo na něm pracovali, byl to v tehdejších podmínkách zázrak. A to je to, o čem mluvím - když už se něco na nějaké úrovni dokázalo vytvořit, tak to bylo navzdory systému a ne díky systému, ten sám o sobě ze své podstaty žádné podmínky pro inovace nepřinášel.
Když už je řeč o Nucciovi Bertonem a jeho designu, tak doproučuji shlédnout jeho původní skici a návrhy a srovnat to s tím, co pak nakonec šlo do výroby. Sám pan Bertone nevycházel z údivu, když mu bylo sděleno, že jím tvarovanou příď a světlomety zkrátka není schopen náš průmysl vyrobit a že musí návrh přepracovat...
A nakonec to auto, které drželo krok s evropskou produkcí dojíždělo na katastrofální kvalitu výroby jak celku tak komponentů, které se podařilo odstranit až po převzetí automobilky Volkswagenem.
Takže když to shrnu: Favorit byl na svou dobu dobré auto, ale navzdory a ne díky systému.

A po druhé válce se znárodňovalo i na západě, jen né pochopitelně fše.

A pak se následně zase privatizovalo, protože se ukázalo, že stát není sám o sobě schopen kvalitně řídit výrobní podniky i podniky služeb...
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1442
Registrován: 12-2006
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 22:46:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nenávist vůči Favoritu rozhodně necítím. Právě naopak, cítím spíše nostalgické vzpomínky.
Měli jsme ho doma a začínal jsem se také na něm učit jezdit v autoškole
Vždycky říkám, že nebýt Favorita, tak Škoda Auto v dnešní podobě možná neexistuje.
To že měla vlastními silami vyvinuté vozidlo moderní koncepce, umožnilo na tomto vývoji dál stavět.
Pochybuji, že by o tehdejší AZNP byl takový zájem, kdyby v době privatizace měla v nabídce pouze modely s motorem vzadu.
Resp. zájem by možná byl, ale ze Škodovky by možná byla jenom montovna jiné značky.
Favorit byl vyvinut značným vypětím tehdejší ekonomiky. Byl vyvinut za cenu nákupu licencí v zahraničí.
Nejenom zadáním návrhu karosérie studiu Bertone. V Německu se kupovaly karburátory od fy Pierburg (později vyráběné licenčně u nás), kupovala se licence na výrobu plastové palivové nádrže atd.
Vlastními silami by tehdejší Škodovka Favorita nikdy nevyvinula.
Jeho sériová podoba byla dílem kompromisů. Sériovým vozům chyběly zadní stěrače, původně slibované digitální hodiny, tvarové výplně dveří atd.
Samotná kvalita výroby také byla na míle vzdálená standardní západoevropské produkci.
Už jenom třeba tím, že Favorit měl v nabídce jeden motor atd.
Ale jak říkám, díky za Favorita, jeho význam ocení asi až dějiny motorismu.
Komunisté hospodařili bez deficitu? Dluh státu a společnosti nemůžeme počítat pouze jako účetní položku.
V jakém stavu byly úderem roku 1989 kulturní památky, infrastruktura, životní prostředí atd.
Koukněte se na fotky Plzně za totality.
Představme si, že ze své výplaty sice zaplatím své běžné měsíční náklady, ale bydlím v bytě, do kterého dlouhodobým neinvestováním zatéká, fouká do něj shnilými okny a teče plesnivým stropem.
Měsíčně sice vycházím, mám na jídlo, ale už mi nezbývá na to, abych ten byt opravil.
Toto je z mého pohledu socialistická ekonomika.
Jinak k socialistickým vozidlům MHD.
Souhlasím s p. Bratrem. Autobus ŠM 11 byl možná moderní v době zahájení výroby v polovině šedesátých let, ale ne už o patnáct let později.
To samé tramvaje T3 či trolejbusy 14 Tr.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9662
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 00:20:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pánové, nevím kolik tady toho stačíte ještě naplkat do víkendu, (nečetl jsem zatím zdaleka všechno bo nemám čas), ale jedna věc mě rozesmála:

vlastíku, kolik ti bylo v roce 89? mě 14 a musím říct, že řadu věcí jsem tenkrát nechápal, jednak proto, že tou dobou člověk ještě bývá ucho, druhak proto, že se neúčastní pracovního procesu a tudíž mu velká a podstatná část života jaxi uniká. ty jsi mladší. a říkáš si pamětník doby před 89. tak to teda sorry, ale nedá mi to

nicméně s posledním příspěvkem #1442 +/- souhlas.

ring volný, pokračujte v kočkování i s tučňákama, přírodovědnýma ústavama a kolonama čechurovských koček :-)
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14409
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 08:26:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... a kdybyste náhodou pocítili potřebu změnit téma, mrkněte třeba sem:

Změna názvů zastávek MHD v Plzni
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7244
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 09:47:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já se obávám, aby tady nevznikl paskvil. Když to tak čtu, tak chápu, že názvy zastávky složené ze zkratek (Hl. nádr. ČD, U ježíška) jsou složité, na druhou stranu, když se vypustí zkratky, vznikne až moc dlouhý název (ale budu vědět, kam jedu), ovšem když se vypustí první část zcela, tak jako návštěvník nebudu mít absolutně páru, kde je "U ježíška", zatímco v případě hlavního nádraží budu vědět spíš.
Změnit kompletně náměstí Horákové na zastávku Slovany - je fajn, že název bude jednotný, ale název Slovany je absolutně nejednoznačný, zatímco bližší specifikace cestujícímu spíš něco řekne.
Názvy stanic u Hlavního nádraží - absolutně nechápu, proč je měnit. Podle názvu Hl. nádraží ČD, Americká bych přesně věděl, kam jít. V případě názvu Hlavní nádraží budu minimálně lehce tápat. Právě fakt, že zde existují názvy stanic, kde je k upřesnění daná ulice považuju za velké plus MHD Plzně (Stavební stroje a Stavební stroje, Rokycanská).
A poslední bod mi přijde jako největší kravina. K čemu cestujícím bude bezduchý název zastávky Nákupní centrum Černice, když úplně nejlepší by byly názvy jako Olympie nebo v případě Tesca na BP jednoduchý, ale výstižný název: Borská Pole, Tesco. To se počítá i se zmizením obchodních názvů jako Gambrinus, Hl. nádraží ČD, ZČU, ŠKODA, V. brána? A mohly by se tedy nahradit názvy jako "U výrobny piva; Hlavní nádraží; U univerzity; V. brána? Nevidím jediný důvod, proč nemít v názvech zastávek jméno obchoďáku. Ve Varech taky máme zastávku Globus a ne NC, Jenišov.
A vrátím se k prvnímu bodu. Mít tady přežilé názvy je sice anachronismus, nicméně, když se zastávka Výstaviště přejmenuje na NC, Přemyslova, tak to lidem neřekne o mnoho více. A pro změnu Stavebních strojů bych byl pro název zastávky na Cvokařská
Poslední věc: doufám, že se konečně přejmenuje zastávka Muzeum, která je naproti zastávce Goethova.

(Příspěvek byl editován uživatelem martinmarilynmanson.)
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Hupi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1252
Registrován: 7-2002

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 10:51:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Změna názvů zastávek MHD. Nikdo furt nebere v potaz, že se změní názvy zástávek i pro linkovou dopravu (takže argumentace končící licence či sjednocení názvů v okrajových částech je trochu mimo). Protože se přejmenují jen zastávky, kde staví MHD. A nikde jsem nezaslech, zda se změní celý název zastávky v CISu nebo jen místní název zastávky (pro MHD).
Trolejbusy v západních Čechách
Autobusy v Plzeňském kraji

ČSAD autobusy Plzeň a.s.
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 1-2009

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 11:23:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malé upřesnění k favoritům: Jednodušší výbava L opravdu neměla zadní stěrač, někteří si ho dodělávali dodatečně. Luxusnější výbava LS ho měla.
K ekonomice: Před rokem 1990 ČSSR dluhy neměla, naopak nám spousta států dlužila a na vymáhání dluhů jsme se pak už vykašlali. Z počátku 90. let dluhy opticky rostly pomalu proto, že se státní rozpočet lepil z přebytkového důchodového účtu, a ty peníze se na důchodový účet už nevracely, proto je teď v mínusu.
K MHD: Když se kouknete na Francouzskou spojku s Genem Hackmanem. a vidíte trolejbus z Marseille, tak jeho plzeňský vrstevník 9 Tr proti němu designově nijak nezaostává.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14410
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 11:23:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na druhou stranu, když se vypustí zkratky, vznikne až moc dlouhý název

A co kdyby se ty názvy třeba taky zjednodušily? Kdyby se všechny tři zastávky před nádražím jmenovaly jednoduše "Hlavní nádraží"?

ale název Slovany je absolutně nejednoznačný, zatímco bližší specifikace cestujícímu spíš něco řekne.

Na druhou stranu, kdyby měly všechny vozy MHD jako konečné uvedené názvy ulic, nic ti to neřekne. Jak by se ti líbila linka Tachovská - Kaplířova? Nebo Heyrovského - Zábělská? Nebo Teslova - Krašovská? V tomhle má větší vypovídací hodnotu, když napíšeš Košutka - Bory a Bory - Doubravka. Kolik lidí ví, kde je Teslova a kde Krašovská? A kolik přespolních?

jednoduchý, ale výstižný název: Borská Pole, Tesco

... a pak se Tesco rozhodne přejmenovat, podobně jako "Prima -> Hypernova -> Albert" a bude se zase přejmenovávat. V Brně moc dobře věděli, proč rušili všechny názvy zastávek, kde bylo jméno nějaké firmy. Ale i pojmenování zastávek striktně podle nejbližšího obchodního centra i za tu cenu, že se při každém přejmenování obchoďáku bude měnit i jméno zastávky se vším, co z toho plyne, má svou logiku.

A nikde jsem nezaslech, zda se změní celý název zastávky v CISu nebo jen místní název zastávky (pro MHD).

Věřím tomu, že i tohle se bude nějak řešit. Kdyby se ti zdálo, že se na to zapomnělo, ozvi se a zkusím s tím něco udělat.

Každopádně, zatím jsme ve stádiu "Už se to probralo s kdekým, od PMDP až po obvody, ale ještě to neschválilo zastupitelstvo".
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
pamětník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.208.185
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 11:26:39    Odkaz na tento příspěvek  

v.leško,pokud vy jste pamětník režimu do roku 89,tak já jsem plavuň třetihorní alias černé uhlí.
Kanix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 2-2011

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 11:48:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_j: parada.. myslim ze vsechno co tam je dava smysl a bude to lepsi.. akorat u 3. - „Sídliště Bory“, „Sídliště Doubravka“ - myslim ze soucasny nazev čtvrt + ulice je lepsi "Bory Heyrovskeho", "Doubrvka, Na Dlouhych..

Martinmarilynmanson: vy nevite kde je zastavka bory? kosutka? vite takze co je nejednoznacneho na slovany??
zastavky u hlavniho nadrazi - clovek z plzne a okoli budu vedet kde to je, ostatni nebudou vedet kde je hlavni nadrazi ani hl. nadr. CD, americka...
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7719
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 12:24:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hupi - mrkni do CIu, nahoře v liště odkaz "Registry". Změněné je všechno a nic - zastávky s novým názvem jsou prostě přidané jako nové...
Neplýtvejte municí, šetřte životní prostředí - podávejte v krátkých dávkách!
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2609
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 12:30:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nojo pánové, to zase bude kšeftík pro nějakou spřátelenou firmičku. Bude nových cedulí, map a kdo ví čeho ještě. Navíc i nějací budižkničemové na úřadech dostanou nějaké to systemizované místečko ...

Kdysi v pravěku mě učila babička neplýtvat a nešetřit. Díky téhle radě moudré ženy jsem přežil mnohé hluboké krize. My v našem státě šetříme ať to stojí, co to stojí, proto budeme přejmenovávat. Třeba pak zjistíme, že je úplně zbytečná linka 1, protože vlastně skoro pořád jede s něčím v souběhu a šetřit se přece musí, páč jsme ti rozpočtově odpovědní.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7245
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 13:23:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vite takze co je nejednoznacneho na slovany??
To, že zastávka Slovany může být kdekoli na Slovanech, kdežto zastávka Náměstí Horákové ne. Je to prostě víc adresné.

kde je hlavni nadrazi ani hl. nadr. CD, americka...
Až se na nádraží dostane tabule s informacemi odjezdů a bude u všech linek zastávka Hlavní nádraží a nebude rozpoznatelný, co jede ze Sirkový a co z Americký (neřkuli o 35 od Ježíška), tak to bude spíš guláš. Kdyby se dal název Hlavní nádraží a k tomu dodatky ulic - Americká, U ježíška, Sirková, Šumavská, tak to bude nejlepší a adresné. Podle stejné logiky by se zastávky CAN, Husova, CAN, Tylova a CAN, Skvrňanská měly přejmnovat do jednotné zastávky CAN?

V tomhle má větší vypovídací hodnotu, když napíšeš Košutka - Bory a Bory - Doubravka. Kolik lidí ví, kde je Teslova a kde Krašovská? A kolik přespolních?
Tam, kde je to zažitý budiž. Ale mnohem lepší je Bory + ulice (Bory, Heyrovského), místo + ulice (Borská Pole, Teslova). Proto ne linka Krašovská - Na dlouhých, ale Košutka, Krašovská - Doubravka, Na dlouhých.

bude se zase přejmenovávat.
Ano, tohle je problém. Na druhou stranu, vzhledem k počtu obchoďáků bych počet zastávek s jejich názvem omezil na ty největší obchodní centra. Když jsem jel poprvé do zastávky Černice, nákup. zóna, tak jsem absolutně netušil, co tam je za obchoďák, ale věděl jsem, že tam nejspíš nějaký OC bude.

Mimochodem, 27Tr ev.č. 543 dopoledne viděna na 3/16.

Edit: Já chápu, že anachronismy typu ČSAO být nemusí, stejně jako nesmysly typu Severka x Severka BUS, V Sadech 35 x Sady 35, ale kvůli pár zastávkám se nemusí strhnout vlna a přejmenovat polovinu zastávek. To pak fakt vypadá, že se někdo potřebuje napakovat...

(Příspěvek byl editován uživatelem martinmarilynmanson.)
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Kanix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 2-2011

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 13:58:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To, že zastávka Slovany může být kdekoli na Slovanech, kdežto zastávka Náměstí Horákové ne. Je to prostě víc adresné.
Opet rikam zastavka Bory muze byt taky kdekoli, ale kazdy vi kde to je, stejne tak budou vedet kde je zastavka slovany.
A co by potom meli tramvaje na panelech? Pidi pismenka namesti m. horakove? Nebo paskvil N. M. Horakove?

Až se na nádraží dostane tabule s informacemi odjezdů a bude u všech linek zastávka Hlavní nádraží a nebude rozpoznatelný, co jede ze Sirkový a co z Americký (neřkuli o 35 od Ježíška), tak to bude spíš guláš. Kdyby se dal název Hlavní nádraží a k tomu dodatky ulic - Americká, U ježíška, Sirková, Šumavská, tak to bude nejlepší a adresné. Podle stejné logiky by se zastávky CAN, Husova, CAN, Tylova a CAN, Skvrňanská měly přejmnovat do jednotné zastávky CAN?
Nikdo nepise ze u jeziska nebo sumavska bude hlavni nadrazi.. rozdeleni sirkovaxamericka - pokud to bude jako na CAN, tam nejsou nazvy zastavek ale pouze oznaceni T1 apod..takze k cemu pomuze dodatek ulice??
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7246
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 14:24:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kanix: A proč to měnit? Něco co funguje doteď? To je úplná ptákovina. Jenom v tom bude zmatek. V tom návrhu je 160 změn a většinu z nich musel vyplodit někdo, kdo se hodně nudil. Aby to nedopadlo tak, že ze Sirkový bude Hlavní nádraží, na Americký bude Hlavní nádraží, Americká, na Šumavský - Hlavní nádraží, Šumavská a U ježíška zůstane. Mimochodem, Světovar už je také přežitek, takže by se konečná dvojky měla přejmenovat na Slovanská alej, K depu, Slovany, točna nebo Ke Koterovskému nádraží?
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
27
Neregistrovaný host
Odeslán z: 178.77.249.101
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 14:38:26    Odkaz na tento příspěvek  

Neměnte ty Konečné na Doubravce... ( Sídliště je u obou.., v současné podobě to je přesnější název) Bude v tom zmatek ... To samé Košutka - to budou 2 zastávky se stejnými názvy? ( nebo jako na Doubravce?)
Trolejbus497
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 8-2006

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 15:02:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes ŠKODA 27TR 543 poprvé s cestujícími


a polský jezevčík na projížďce

http://www.youtube.com/user/michalmudraplzen/videos

MÁ ZATÍM SKROMNÁ VIDEOGALERIE BUDE SE POSTUPNĚ ROZŠIŘOVAT
Vladimír_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1868
Registrován: 6-2008

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 15:24:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autobus ŠM 11 byl možná moderní v době zahájení výroby v polovině šedesátých let, ale ne už o patnáct let později.
To samé tramvaje T3 či trolejbusy 14 Tr.

Citelis je taky po třicetiletech výroby zastaralý křáp.
Ten stát se vyžíral zevnitř a jeho vlastní ekonomika nebyla schopná sama na sebe vydělat natož produkovat nějaký růst.
takže jsem po 10 letech strany a vlády žili v Chtačích a v jeskyních. Nepleteš si to se současnou situací v Severní Koreii?
Představme si, že ze své výplaty sice zaplatím své běžné měsíční náklady, ale bydlím v bytě, do kterého dlouhodobým neinvestováním zatéká, fouká do něj shnilými okny a teče plesnivým stropem.
Měsíčně sice vycházím, mám na jídlo, ale už mi nezbývá na to, abych ten byt opravil.
Toto je z mého pohledu socialistická ekonomika.
Tak to je špatný pohled.
Nejoblíbenější geometrický útvar? Hranaté sluníčko...
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14412
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 15:32:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bude nových cedulí, map a kdo ví čeho ještě.

Pokud sis nevšiml, tak:

- název zastávky se dá úplně obyčejně přelepit folií (jako když se lepí čísla linek)
- cedule na tramvajích, trolejbusech a autobusech už nemáme
- přeprogramování všech různých počítačů a databází zvládnou stávající zaměstnanci
- mapy se dělají běžně a průběžně, protože pořád se něco mění (naopak - kolegyně, která řeší mapy, se mě chodí průběžně ptát, kdy je dobré zadat mapy do tisku, aby nebyly už v době zveřejnění neaktuální)

Nikdo nepise ze u jeziska nebo sumavska bude hlavni nadrazi..

Zrovna U Ježíška bude tuším U Ježíška. U těch ostatních zastávek byly snad nějaké variantní návrhy, musel bych se podívat...
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3452
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 15:39:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To pak fakt vypadá, že se někdo potřebuje napakovat...

To jsou nepodložené hospodské úvahy, kdo by se podle tebe měl na tom napakovat? SVSMP, PMDP, magistrát, krajskej úřad??

Pokud jednou takovou akci rozjedeš, je naopak racionálnější ji provést komplexně. Jde nejen o přelepení názvů zastávek, přeprogramování hlásičů, změny v licencích linek, postupnou výměnu map a schemat linek atd. atd.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Bezdružická lokálka
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2610
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 15:51:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se pánové, v tom případě je úplně všechno v nejlepším pořádku
Možná by stálo za to přejmenovat zastávku U Ježíška na zastávku U Santa Klause, ať se nemusí zanedlouho přejmenovávat opět, aby to bylo aktuální ...
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7247
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 16:37:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To jsou nepodložené hospodské úvahy, kdo by se podle tebe měl na tom napakovat?
Psalo se, že to bude stát 350 tisíc. Čili úplně zadarmo to nebude. A to, že je pár zastávek špatně přece není důvod k překopání celého systému. Změnil bych:
Okounová BUS, Severka BUS, U Družby BUS, Ul. Boženy Němcové, ČSAO, paskvil s nám. Horákové na Náměstí Dr. Horákové, Světovar BUS, Ulice U školky, NC Folmavská; Vejprnická, Internáty; Macháčkova BUS, Malesická BUS, Muzeum (naproti zst. Goethova), U N. Hospody na U Nové hospody, U teplárny BUS, V Sadech 35 na Sady 35; Černice, nákupní zóna; SPŠD a S. Není to vše (také nemám vše projetý), ale o mnoho se toho stejně nenajde. U zastávek s BUS by zmizelo BUS, zastávky s názvem ul. bez ul. :-) u obchoďáků jejich název atd.
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3453
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 16:55:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Psalo se, že to bude stát 350 tisíc. Čili úplně zadarmo to nebude.

To nikdo netvrdil, že to bude zcela zadarmo. Ale kdo by se podle tebe měl na tom napakovat se asi nedozvíme??....

Nálepky na zastávkách, licence, jízdní řády, schématka atd., to všechno beztak prochází postupnou obnovou. Mnohem větším problémem (zejména časovým a administrativním), je ono projednávání s dopravci, městem, obvody atd. Takže je momentální snaha tohle pojmout komplexně pochopitelná a racionální. I když se třeba tobě snaha přejmenovat některé zastávky přijde zbytečná. Ale v nákladech a vynaloženém úsilí je to podobné, jako když bys chtěl místo 160 zastávek přejmenovat jen třeba 30 zastávek (rovnoměrně rozhozených po městě).

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Bezdružická lokálka
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4008
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 17:01:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na té celé akci se mi nelíbí jedna věc - pořád se vymýšlí nějaké zákonitosti, tabulky a kdoví co, ale málo se myslí na to, jak to vidí lidé.
Je nesmysl mít stále zastávku ČSAO, ale Stavebním strojům nikdo neřekne jinak ani co se týká zastávky, ani co se týká přilehlé křižovatky.
Stejně tak se mi nelíbí vypouštění ulic z názvů zastávek. Jaký to má logický důvod? Pokud z názvu CAN zmizí název ulice, nadělá to víc škody, než užitku.

Proč se prostě nezavede "Název čtvrti, místní název(ulice)" u smyček a "Místní název, ulice" u vložených zastávek, přičemž "Místní název" může být i název přilehlé příčné ulice a "ulice" se nemusí uvádět vždy?
Zjistilo by se, že potřeba měnit názvy se týká pár zastávek.
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7249
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 17:06:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale kdo by se podle tebe měl na tom napakovat se asi nedozvíme??
Já si totiž jinak nedokážu logicky vysvětlit, nač taková hurá akce v tomhle rozsahu.

Mimochodem, čím je způsobeno, že v některých vozech je hlášení zastávek hodně potichu?
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3454
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 17:12:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si totiž jinak nedokážu logicky vysvětlit, nač taková hurá akce v tomhle rozsahu.

Hurá akce to rozhodně není, i když se to navenek možná zdá. O přejmenování zastávek a metodice jak to udělat, se v Plzni diskutuje již řadu let.
Bezdružická lokálka
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14413
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 17:15:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... a světe div se, nad některými stávajícími názvy zastávek se pozastavuje i ctěná veřejnost, která pravidelně využívá služeb em há dé.
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Ztokoček
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.162.32.160
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 17:37:07    Odkaz na tento příspěvek  

Ale Mirečku my víme, že to je nápad úžasné geniální SPVD s tvojí maličkostí v čele. Musíte dát o sobě vědět, jak jste užiteční a jak do všeho žvaníte.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3455
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 17:56:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale Mirečku my víme, že to je nápad úžasné geniální SPVD s tvojí maličkostí v čele. Musíte dát o sobě vědět, jak jste užiteční a jak do všeho žvaníte.

Proč si pane kolego nejdete stěžovat na SVSMP, primátorovi, PMDP, na městské obvody, Policii když vám to vadí??? Že tam nejsou na zbabělé anonymy (a navíc špatně informované) moc zvědaví??? To máte asi smůlu, špatně se vám bude kvůli SPVD spát a jíst. To se hold nedá nic dělat! ....
Bezdružická lokálka
Prvek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2938
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 18:44:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přidám také takovou drobnost, cituji: Přitom názvy, které se vžily a staly se spíše pojmenováním lokality, by měly být zachovány (např. „U Práce“, „U Pietasu“, „U Duhy“ aj.),

A tady už to může být dost subjektivní a pro někoho jsou některé názvy více vžité než pro někoho jiného. Např. já pocházím ze Škvrňan, tak kromě toho, že Výstaviště samozřejmě mnoho let pamatuji, tak tam jsem denně to hlášení poslouchal a mám tento název hodně vžitý a má zmizet. Stejně tak většina doubraveckých má hodně vžité Stavební stroje. A je to obojí stejný případ jako to U Práce, či U Duhy, které pro změnu zůstávají. Chci tím říct, že na to, jak je který název vžitý, či není budou mít různí lidé různé názory dle toho, odkud pocházejí, či jak danou oblast znají. Takže to stejně dopadne tak, že někdo subjektivně rozhodne a další s tím souhlasit nebudou.
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již od roku 2000 na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3456
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 19:21:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otázkou je, komu co bude vadit. Po pravdě, přes Stavební stroje jezdím každou chvíli a kdyby začali místo toho hlásit třeba Rokycanská, obchodní zóna, tak to snad ani nepostřehnu. Stále vím, kde chci vystoupit. Kdežto přespolnímu to označení zastávky spíše něco řekne. A časem podvědomě si zvyknu i na nový název.

Samozřejmě někdy pak dochází ke zmatení. Svého času, když se řeklo s dědou: "Sejdeme se u mrakodrapu", tak jsem měl za to, že u "Bohemky". Že je na Americké nějaký "mrakodrap", jsem jako špunt dlouho netušil. No, a kde je dneska Bohemka?.....

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Bezdružická lokálka