K-report
 

Železniční uzel Brno - přestavba a nové nádraží  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Železniční uzel Brno - přestavba a nové nádraží « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 11. 02. 2011cajzl60 11-02-11  12:38
Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 11. 05. 2011Paul2no60 11-05-11  15:35
Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 30. 05. 2011Rudolf_3360 30-05-11  16:47
Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 14. 07. 2011opravník o. o. omylů60 14-07-11  14:27
Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 26. 07. 2011Pozorovatelka60 26-07-11  12:04
Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 01. 08. 2011Thingie60 01-08-11  13:28
Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 09. 08. 2011Thingie60 09-08-11  10:21
Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 22. 11. 2011Minibox60 22-11-11  23:50
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1051
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 01:38:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minibox: nebýt v tom Děti Země, asi by to nevzniklo. Mirek Patrik sehnal od nadací pár korun, aby na tom doktorandi z FA nemuseli dělat úplně zadarmo.

Autoři slíbili, že až vychytají ještě pár věcí, které chtěli prověřit v diskusi, dají to na web. Pokud to neminu, dám sem určitě odkaz.

Pokud bych to měl popsat, tak co mému laickému oku (do architektury nedělám) přišlo podstatné:
- hlavní prostory pro cestující mají mít charakter obchodních pasáží pod kolejištěm: menší ve tvaru trojúhelníku vymezená zhruba stávajícím městským podchodem a spojnicí ústí Masarykovy a průchodem kolem TESCO, větší čtyřúhelníková západně od pošty k podjezdu z Husovy do "bulváru", drážní komerce se předpokládá převážně v té větší (což nevylučuje pokladny v obou, pokud bude zájem ze strany dopravce/dopravců)
- nenavrhují žádnou novou budovu v úrovni kolejiště, naopak chtějí ubourat přístavbu mezi historickou nádražní budovou a poštou, aby první nástupiště bylo pokračováním ulice (prý je to tak nějak v Curychu)
- chtějí "lidštěji" uspořádat Nádražní ulici, podle mého se jejich návrh trošku blíží rekonstruované Joštově
- v západní části, kde se kolejiště má trochu odklánět od Nádražní a vznikne tam více prostoru mezi ulicí a nástupištěm, navrhují takový zvláštní prostor, něco jako částečně zastřešený park ... to si v praxi nedovedu moc představit
- v trojúhelníku mezi nádražím, Úzkou a TESCO navrhují víceúčelový objekt: v přízemí autobusové nádraží, vč. MHD (co je dnes na Úzké a ve smyčce trolejbusů u hl.n.), 1 - 2 patra parkování (pro nádraží, TESCO ...) a zbytek nějaká komerce (kanceláře, hotel)
- zajímavě řeší zastřešení kolejiště: navrhují rovnou desku se světlíky vyhlížejícími trošku jako ztuhlá vlna, konec periskopu nebo nápovědní budka na divadle ... každopádně mají byt všechny ty "periskopy" orientované na Petrov, takže i pod střechou, ve vlaku nebo na nástupišti, by stačilo zvednout pohled a byly by vidět věže Petrova. Shora to trochu připomíná krokodýlí záda. Podle mne to má myšlenku, odkazuje to na symboly města, a snad by se to mohlo líbit i Onderkovi (přestože to nemá 111 metrů ;-)
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 840
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 09:50:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řeší ten návrh obnovu stávající nádražní budovy (dostavbu věže, obnovu litinového sloupoví, ubourání přístaffku s hernou)? Pasáž pod kolejištěm je asi to nejlepší řešení, jak získat potřebné další prostory, konfigurace terénu k tomu přímo vybízí. Dost by mne zajímala ztvárnění Nádražní.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1052
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 12:27:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stávající budovu návrh neřeší, s výjimkou ubourání přístavku s hernou. V kontextu návrhu je v podstatě jedno, jestli tam bude obchodňák, kanceláře nebo muzeum ...
Vizualizace Nádražní vypadala hezky (ale to vypadají vizualizace vždycky, že ...) a budeme si muset počkat, až to bude na webu.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1053
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2011 - 11:42:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ukázky z projektu se objevily na webu Urbanismus Brno: http://www.urbanismusbrno.cz/studie/176-prvni-vizualizace-nadrazi -bez-nadrazni-budovy
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3216
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2011 - 13:15:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: "Mirek Patrik sehnal od nadací pár korun, aby na tom doktorandi z FA nemuseli dělat úplně zadarmo"

1) I zadarmo by ta práce byla k ničemu. A nebo snad víte, jak bude vypadat kolejiště? A nevíte-li, jak bude vypadat kolejiště, jak chcete navrhovat podchody pod ním a východy z nich na nástupiště? A nebo se kolejiště má přizpůsobit architektonickému návrhu, aby "bylo hezky vidět na Petrov"?

2) Jestli se do toho Mirek Patrik pustil takto, pak to svědčí o tom, že podstata problému mu vůbec není známa. Prostě jenom využil svého postavení, aby "vycucnul" pro své kamarády trochu peněz. Kdyby Mirek Patrik věděl "wo co v Brně go", tak by samozřejmě neobstarával kšeftík pro "doktorandy FA", ale angažoval by pár lidí, znalých organizace železničního provozu a jeho technických potřeb. Pak by se ovšem doktorandi architektury neuživili.

3) Problémem Brna totiž není architektonické ztvárnění podchodů či střech nástupišť, parčíky či krása přednádražního prostoru, ale celková funkce brněnského železničního uzlu, a to nejen v osobní, ale i v nákladní dopravě. A to nejen příměstské, ale i dálkové. Dnes Brno představuje ve všech funkcích železniční dopravy "špunt" s nedostatečnou kapacitou, mizernou organizací provozu a technickým zařízením z doby krále klacka. Sebelepší výhledy na Petrov, ani nástupiště v podobě Brněnského draka tohle nespraví, budou-li postaveny na nesprávném místě v nedostatečném počtu a bude-li se kolem nich jezdit rychlostí 30 km/h a nebude-li je možno zvýšit na 550 mm nad TK, aniž by o ně vagony drhly. Řešili tohle páni doktorandi?

Obávám se, že ne. Rád bych se mýlil. Mimochodem, který investor zadal pánům doktoradům ten víceúčelový dům pro autobusák, MHD a Tesco? (Aby mě napříště nenakreslili psí boudu pro psa, kterého nemám).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1054
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2011 - 13:54:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1) samozřejmě, že víme, jak může vypadat kolejiště. Práce FA staví na technickém řešení ŽUB podle studie koalice Nádraží v centru, konkrétně kolejiště navrhoval docent Otto Plášek. Dovolím si nepochybovat o tom, že tomu rozumí, a nástupiště dle platných norem se mu tam vešla.

2) o vycucnutí jakých peněz to mluvíte? Tady se jedná o nějaké max. desítky tisíc korun, navíc z nadací (= soukromých zdrojů, které se zodpovídají svým zakladatelům). Stejným způsobem se ostatně platila předtím i ta technická studie. O vycucnutí peněz bychom mohli mluvit spíš v situaci, kdy SUDOP Brno (a další) už roky projektují ŽUB s odsunutým nádraží. Desítky (stovky?) milionů korun z veřejných zdrojů za malování projektu, který nebude nikdy realizován.

3) problém Brna jste vystihl úplně přesně. Magistrát kolem toho úspěšně mlží, že nebýt Patrika a spol., už by byl dávno vyřešen ... jenže skutečnost je taková, že zbytných 30 giga nebylo ve státní kase dokonce ani v tzv. lepších časech, které (jak teď všichni s oblibou tvrdí) se hned tak nevrátí. Varianta s nádražím v centru je jednak levnější, ale hlavně se dá dělat po etapách, které umí fungovat a zlepšit situaci postupně. To je ve finančně nejisté době velká výhoda.
Páni doktorandi z FA tyhle technické věci neřešili, protože jak už jsem napsal výše, dostali je v mašličkách (teda spíš na CD) jako součást zadání. Oni měli tomu projektu vymyslet ksicht, vnitřek už je dávno vymyšlený.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 841
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2011 - 13:58:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolfe, Vy jste vážně buď posedlý nečistým odsunovacím duchem, nebo prostě jen na hlavu. Podoba kolejiště podle návrhu nvc je daná, stačí si prohlédnout předchozí studii. Od stávající se liší zejména přístavěním dalšího nástupiště k tescu. Polohu světlíků lze upravit tak, aby na Petroff bylo vidět, ale to je to nejmenší.

Vaše totální neznalost a ignorantství se projevuje především v bodu 3. V čem je dnes nákladní doprava omezována? Nákladový průtah vede separátně od osobní přepravy a směr na Ostravu kříží mimoúrovňově, na rozdíl od Vámi velebeného odsunutého nádraží. Ten špunt vzniká právě na severním zhlaví odsunu a zatím ho nikdo spolehlivě vyřešit nedokázal, nemluvě o obludné čtyřkolejce přes Šimice, která by dozajista udělala věčnou radost všem obyvatelům podél Klínů a dalších ulic.
Technické (máte asi na müsli zabezpečovací) zařízení je z doby krále klacka proto, že podobní zabedněnci opakují lži o odsunu a proto se do stávajícího nádraží neinvestuje. Muzeální zabzař, stejně jako špína a výška nástupišť není fyzikální vlastností nádraží v centru.
A k bodu 2 - vládnoucí klilka si dohazuje kšeftíky daleko jiných řádů - běžte se zeptat Blažka a Pospíšila, ti Vám o tom budou vyprávět až do vánoc.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3217
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2011 - 14:22:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: dík za odpověď. Docenta Otto Pláška neznám, ale věřím, že je odborník. Co na jeho práci řekl ten, který by měl věc nakonec zaplatit, t.j. SŽDC? Nevím, ptám se.

Ono totiž postavit nástupiště 550 mm nad TK v oblouku je jistý problém (oba asi víme proč) a já řešení doc. Pláška neznám. Změny budou na zhlaví nebo v umístění nástupišť někam, kde nebudou v oblouku? Možná to už někde tady bylo, jen to neumím nalézt, pak prosím o odkaz.

Ale stále se točíme kolem "nádraží v centru". Podle mého je to dílčí problém. Podstatný problém je v "uzlu" Brno. Aby nám nakonec nemusely osobní vlaky jakéhokoli druhu osobní nádraží objíždět pro nedostatek kapacity (už dnes se tak děje, byť jen asi u dvou vlaků, ale to může být počátek). Architektonicky krásné nádraží, které překáží provozu snad není cílem, byť by bylo "v centru".

Znovu říkám, možná se mýlím, ale nedůvěru ve mně vyvolalo jméno dr. Patrika. Žiju totiž v kraji, kde by podstatná část obyvatelstva dr. Patrika a jeho společníky nejradši utopila v nejbližším hnojišti.

Goldfinger: Vás klidně nechám bez komentáře.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1055
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2011 - 15:03:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: těch odlišností je tam víc, zásadní je taky změna zakřivení, díky které se oblouky vejdou do norem. jižní konec krajní průběžné koleje (dnešní 1. SK) např. prochází plochou dnešního 6. nástupiště

Rudolf_33: SŽDC studii Nádraží v centru zná, ale vyjádřilo se k ní jen v tom smyslu, že je v rozporu s územním plánem. Zjevně v té organizaci neexistuje nikdo, kdo by měl odvahu říct Onderkovi a spol., že buď musí ÚP změnit, nebo se jim nádraží rozpadne bez náhrady.

Situačka hlavního nádraží dle NvC je poněkud objemnější soubor, než se sem dá protlačit, tak ji dám na Úschovnu: http://www.uschovna.cz/zasilka/G18LWJF89394I79A-WG4

Kolem nádraží v centru se točíte možná vy, protože jinak je obecně známá skutečnost, že proti rekonstrukci uzlu Brno podle SUDOPu Brno (a v souladu s územním plánem) jsou tři zásadní argumenty. Vedle přemrštěné ceny celé akce a nedostupnosti nádraží pro cestující je třetím hlavním důvodem právě nedostatečná kapacita zhlaví s úrovňovým křížením téměř všeho se vším.

Jinak nevím, čím si dr. Patrik znepřátelil obyvatelstvo ve vašem kraji, u nás mu nemůžou přijít na jméno akorát prodejní politici, neschopní úředníci a někteří všehoschopní vykukové, které deptá svými vytrvalými požadavky na dodržování zákona.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3219
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2011 - 17:20:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Já se netočím kolem "nádraží v centru", ani kolem "nádraží ODS". Obojí je mně kdesi, neboť těch pár ročních "výletů" přežiju tak či onak a nakonec, jdu do pense, takže už tam asi přestanu jezdit vůbec. Prostě mě to zajímá obecně.

Váš odkaz jsem si prohlédl, díky. Takže v Brně osm nástupištních hran průjezdných, na židenickém zhlaví v oblouku 300 m. Tady si s výškou nástupiště nejsem jist. Dále 4 kusá nástupiště cca 200 m. Nakreslený "diametr" je sice hezký, ale asi k ničemu. Vizualizace pod
http://www.urbanismusbrno.cz/studie/176-prvni-vizualizace-nadrazi -bez-nadrazni-budovy
k tomu ale nějak moc nesedí. Snad se mýlím, ale tady jsou nástupiště posunuta svým středem až někam před Fuchsovu poštu a dnešní nádražní budova zůstává jaksi "bez významu". Nejsem si zcela jist, zda jde o kompatibilní návrhy. Prostě je nejde porovnat.

Jako nebrňan mám stále větší dojem o tom, že v Brně se hádají různé skupinky o tom, co by jim měl někdo zaplatit na realizaci jejich tužeb, aniž by se někdo chtěl zeptat plátce, co potřebuje.

Každou cenu lze prohlásit za "přemrštěnou či předraženou". Je to levné, nic to nestojí. Relevantní tvrzení by znělo: já jsem ochoten a schopen to postavit levněji a pokud tak ve stanové lhůtě tak neučiním, můj majetek propadá zadavateli, který ovšem nesmí uplatnit jakékoli dodatečné požadavky.
Podepíše tohle někdo?

Pokud jde o dr. Patrika, tak vím, že se nikdy neodvážil veřejně vystoupit před občany Ústí, Lovosic, Velemína, Bořislavi atd. a vysvětlit jim, proč musí jezdit doprava po nevyhovujících silnicích a centry obcí a výstavbě dálnice je nutno zabránit,neboť se nepodařilo nasměrovat dálnici tak, aby procházela těžebním územím lomu Dobkovičky (a zabránilo se tak majiteli na těžbě "vydělat", zejména když na účet "občanských iniciativ" nezaplatil potřebný palmár), dále se nepodařilo prosadit dlouhé a drahé tunely (takže odpadla provize od jejich stavitelů). Právně tohle pak zajišťuje "Ekologický právní servis,o.s. Brno", firma, které nejde o ochranu občanů a jejich zájmů, ale o výdělek, založený na "vítězstvích" ve sporech, které nikdo nechtěl a kde "vítězství" dr. Patrika a spol. nikoho nezajímá, leda jako škoda, postihující místní občany.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1056
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2011 - 18:16:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad "vizualizace ... k tomu moc nesedí": co k čemu podle vás nesedí? Nástupiště se skutečně o něco posouvají, a ten architektonický návrh s tím právě pracuje - dnešní budova se ocitá poněkud stranou, proto navrhuje hlavní odbavovací halu vlevo od pošty, vedlejší na spojnici Masarykova - TESCO, aby cestující nemuseli zacházet do dnešní budovy.

Kdo a kterého plátce by se měl ptát, co potřebuje? Plátce bude z většiny státní rozpočet - takže všichni, čili je legitimní, že se všichni ozývají. Cestující chtějí být rychle tam, kam jedou. Cargo dopravci chtějí jet, ne čekat až bude někdy náhodou "díra" mezi osobkou. Běžné daňové poplatníky dráha nezajímá, a chtějí hlavně aby to moc nestálo. Obchodníci chtějí, aby cestující chodili hlavně kolem jejich kšeftu. Politici chtějí vyjít vstříc hlavně těm, co se nebojí vyjádřit své sympatie penězi ... takže které z těch skupin má stát financovat jejich bábovičky? Co takhle v tom hledat nějaký veřejný zájem - atraktivita veřejné dopravy, protože je v důsledku pro společnost lepší než auta, slušné podmínky pro nákladní vlaky (lepší než kamiony na dálnici), nějaká hospodárnost .. nemusí se šetřit za každou cenu, ale pokud má být ŽUB s odsunutým nádražím o polovinu dražší, proč není o polovinu lepší, ale spíš horší v těch klíčových parametrech?

S tím souvisí i ta předraženost: nejde o to, kdo je co ochoten a schopen postavit levněji. Jde o to, že město si vymyslelo nereálné zadání, aby politici vyhověli svým přátelům z byznysu, a SŽDC, místo aby je poslala do patřičných mezí, se politiků bojí a snaží se vyprojektovat kulatý čtvereček. Samozřejmě, že každý výsledek, který odpovídá tomu zadání, bude dražší a/nebo v klíčových parametrech horší.

To poslední je trochu off topic, ale celkem dobře to vystihuje českou mentalitu, že zákony se dodržují jenom když se nám to hodí, a kdo se ozve proti nepravostem, je automaticky podezřelý. Patrik upozorňoval od začátku, že D8 se nedá legálně postavit v trase, kterou si politici vymysleli. Takže když dneska stavba vázne a lidi se dusí, zdálo by se logické, že na vině je ten, kdo se před lety rozhodl prosadit nelegální trasu. Ne tak vám, podle vás je na vině ten, kdo na porušení zákona upozornil. Pak se člověk nemůže divit, až ho za bílého dne zamordují na ulici bez povšimnutí kolemjdoucích, když v Česku platí, že kdo upozorní na zločin, stává se viníkem ...
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2011 - 18:19:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vizualizace k tomu sedí. Akorát je zase asi někdo beze slova stáhl a nikde nejsou. Nechápu proč někdo pořádá s velkým haló přednášku, když z ní pak nemůže aspoň něco prezentovat na netu. Je to trapné skoro jako magistrát.

Co se těch nákladů týče, tak to je blábol. Náklady ani termíny tak velké stavby lze sotva pevně garantovat a garance tohoto typu neřeší absolutně nic, protože nikdo z nás (ať už do toho započítám kohokoliv) se za tak velkou stavbu zaručit nemůže. Tak tam zůstane stát obří díra namísto nádraží a někomu sebereme majetek, populisto nažer se. Och. Ge-ni-ál-ní. Je třeba se spíše více bavit o tom kolik co bude stát a co to přinese, což se dělá blbě, v prostředí, kde je to označeno za "hádají se různé skupinky", někým, kdo pokaždé neopomene zdůraznit, jak o tom vlastně nic neví a ani ho to nezajímá.
http://bahnhof.cz
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3222
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2011 - 20:03:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: "Náklady ani termíny tak velké stavby lze sotva pevně garantovat a garance tohoto typu neřeší absolutně nic, protože nikdo z nás (ať už do toho započítám kohokoliv) se za tak velkou stavbu zaručit nemůže..... Je třeba se spíše více bavit o tom kolik co bude stát a co to přinese"

Pane kolego diskutující, jak se chcete bavit o tom, kolik co bude stát, když se nikdo z nás za tak velkou stavbu zaručit nemůže? To říkáte Vy, ne já.

Konečná cena přesně definované stavby je podmínkou jakékoli veřejné soutěže. Opakuji, přesně definovaného díla. Cokoli navíc nad objednávku musí objednatel zaplatit nad cenu vysoutěženou. Krásně se blbečkům, podvodníkům a novinářům vykládá např. o předražené Blance (v Praze), když se neřekne, že po ukončení soutěže si objednatel vyžádal úplně jiný most přes Vltavu, než jaký byl předmětem soutěže a z projektu "vyjmul" podzemní garáže pro pár set vozů, jejichž výnos měl krýt část nákladů...

No a právě to jsou ty "skupinky". Které nakonec zkazí cokoliv.

Jinak rád slyším, že jsem správně pochopil, že nádraží v centru se trochu posouvá a nebude tam, co dnes. Teď ještě vymyslet, co se současnou budovou, resp. k čemu ji ČD, a.s. využijí. Obávám se, že její tržní hodnota vůbec není taková, za jakou je v základním jmění ČD zapsána.

A pro Racka: Od nepaměti platí, že zneužívání práva (tedy i zákona) k tomu, abych jinému uškodil, je protiprávní (§3 odst. 1 obč. zákoníka). Bohužel, toto nikdy nebylo předmětem řízení u různých tzv. Patrikových soudů. Doufám, že k tomu jednou dojde.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1057
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2011 - 23:20:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od nepaměti platí, že zneužívání práva (tedy i zákona) k tomu, abych jinému uškodil, je protiprávní (§3 odst. 1 obč. zákoníka).
Nerad bych tu z toho dělal právní disputaci, ale
(1) je rozdíl mezi občanskoprávním vztahem a správním řízením, kde je na správním orgánu a následně na soudu, aby posoudili, který veřejný zájem převažuje, protože Děti Země se řízení účastní na základě zákona 114/92, a tedy nemohou hájit zájmy své (i kdyby tam nějaké měly), ale jen veřejný zájem na ochraně přírody, a
(2) škoda v tomto případě nevzniká uplatněním práva daného zákonem, ale nesprávným úředním postupem.
Teoreticky by občané mohli takto vzniklou škodu na státu vymáhat. Prakticky bych tomu nedával moc šancí na úspěch.
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Pátek, 25. listopadu 2011 - 08:21:34    Odkaz na tento příspěvek  

jen bych si dovolil drobnost: možná brzy dostanete při nějaké kampani hezkou baterku s logem Europoint. Město si jich nechalo udělat 1000 ks a jedna stála přesně 33,80. To jen tak - na které straně se vyhazují peníze...
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Úterý, 29. listopadu 2011 - 20:06:02    Odkaz na tento příspěvek  

Musím konstatovat že mě to potěšilo: http://aktualne.centrum.cz/domaci/regiony/jihomoravsky/clanek.pht ml?id=723330
Ale na druhou stranu zůstávám skeptikem- vzhledem k tomu jaké sumy jsou v plánu při odsunu (hlavně pro spekulanty), nevěřím že si mocní nenajdou nějakou fintu, jak hlavní nádraží odsunout. Nedivil bych se, kdyby třeba až do Slatiny
cajzl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 29. listopadu 2011 - 20:22:14    Odkaz na tento příspěvek  

"22Michal":
"Mediální originál" té informace je zde:
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/magistrat-v-brne-zrusil-uzemni-r ozhodnuti-k-odsunu-nadrazi/721732
- a slyšel jsem nedávno, že EU odmítá na odsun přispět, protože nikdo z ČR nebyl schopen věrohodně doložit jeho skutečnou ekonomickou efektivitu, a že naopak v Brně začínají připravné práce na studii řešení stávající trati s novvou čtyřkolejnou zastávkou (s dvěma ostrovními peróny = pro obě "jižní" trati) v oblasti obchodně průmyslové zóny na jihu od centra mezi stávajícím hlavním nádražím a (v budoucnu pro osobní dopravu zrušenými) Horními Heršpicemi, do jejichž oblasti by mohl právě směřovat druhý výstup z té nové zastávky jako náhrada za to zrušené zastavování ve stávající stanici ...
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 842
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 29. listopadu 2011 - 22:32:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cajzl: Myslíte pro obě čtyři jižní tratě (Ferdinandka, střelická, vlára, přeroffka)někde u Hornbachu? Pravda, napojení na MHD by bylo daleko lepší, než v HH, akorát ta vzdálenost se mi zdá proklatě malá.
Jak znám Blažka, tak si nebude chtít nechat utéct kšeft za 150 mega a půjde dál hlavou proti zdi.
Je otázkou, zda nedojde trpělivost SŽDC a nezačne reko stávající role, až to dospěje do nevratného stadia. To by podle mého předpokládalo minimálně generálku příjezdu od severu, ať už ve stávajícím dvojkolejném uspořádání, nebo čtyřkolejkou místa je tam relativně dost a mohlo by se to zvládnout i za provozu byť s dočasným využitím právě nákladového průtahu. Další (nebo i první) etapou by mohlo být přidání pátého průjezdného nástupiště k tescu a to už by byl překročený rubikon a po odsunu by pes neštěkl.
Bohužel stávající radní nemají morál na to, aby konečně přiznali, že císař je nahý.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1058
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 29. listopadu 2011 - 23:48:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: pokud vím, tak nikoli pro 4 tratě u Hornbachu, ale pro 2 tratě (4 koleje) o něco dále, u AZ Tower.
Přerovka (co se po ní nejezdí do Přerova) a vlára by měly mít zastávku v Komárově, ale to asi až se někdy postaví ponětovická přeložka. Do té doby by zastávka příliš blokovala kapacitu.
Reko stávající role naštěstí nehrozí - SŽDC si zadala cost-benfit analýzu variant, co s brněnským uzlem, a vyšlo jim, že obě prověřované možnosti (reko stávajícího stavu nebo europojnt) jsou neekonomické. Teď se hledá, co jiného by v CBA vyšlo a dalo se to postavit z evropských peněz v příštím programovacím období. Brusel je nám nakloněn, Brno zůstalo na prioritní síti TEN-T. Tož uvidíme ...
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 843
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 09:54:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AZ tower je od Hornbachu možná sto metrů, takže ta zastáffka by byla pro ferdinandku a střelickou? A další zastáffka na střelické by byla Vídeňská?
Za stávající situace by asi bylo nejlepší začít intenzívně pracovat na SJKD, stojí stejně, jako odsun, ale přínos je úplně jinde. Aspoň bude práce pro subterru a metrostaff, v době kdy by se mělo začít kutat, už snad budou hotové všechny plánované tunely - tedy Akátky a možná i pod rotecem.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1059
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 11:09:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je to víc než 100 metrů, samotný barák Hornbachu má asi 150 m. Je to skoro o půl kilometru jižněji.
Osud zastávky Vídeňská je ve hvězdách. Přestup je tam na kočku, protože 3/4 šalin končí už ve smyčce u centrálky a kvůli přestupu je nikdo nebude protahovat do Modřic ani budovat novou smyčku za dálnicí. Udělat v té dálniční křižovatce zastávku pro autobusy by taky moc nezvýšilo její bezpečnost a průjezdnost, ještě tak možná je nějak dostat na tramvajové těleso. Navržená přestupní trasa od vlaku nahoru, pak zase dolů pod silnici a nahoru k tramvaji taky moc nepřipomíná moderní trendy přestupu hrana-hrana.
U AZ Tower sice nebude tramvaj (na trať Nové sady - jižní centrum - Pražákova nevěřím ;-), ale může tam být třeba zastávka něčeho, co se vyvine z dnešních linek 60, 61 a bude spojovat Kampus/nemocnici, obchoďáky/kancly při Heršpické, jižní centrum a centrum.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 844
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 11:26:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Než zastáffka Vídeňská to už by fuckt bylo lepší zachovat HH a přvést k nádraží šalinu od ÚH Bohunitzkou.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1060
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 13:03:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zachování HH údajně stojí v cestě nedostatek místa mezi myčkou a depem, že by se tam nevešly peróny.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 422
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 13:22:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do Modřic toho sice od UH nepokračuje tak moc, ale pořád víc, než kolik tam bude zastavovat vlaků, takže tenhle argument neviidím jako nějak zásadní. A jakákoliv železniční zastávka mezi zhruba ul. Bidláky a tou Vídeňskou leží v naprosto zoufalé krajině nikoho, totální pustině a její smysl je beze zbytku roven definitivní nule. Ani AZ tower to nezachrání. Byli jste tam někdy? Navíc celé místo stojí za houby, většina lidí tam teď cestuje osmičkou na Křídlovickou nebo Vojtovu a prochází podchodem u soudu (jinak to tam ani nejde). Jezdí jich tam ovšem, pravda, dost. Železniční zastávka by byla nejlogičtější v místě dnešního odstavného A. Pak až ta Vídeňská, cokoliv mezi tím je vyhazování peněz a nesmyslné nafukování jízdní doby.
http://bahnhof.cz
J.U. Ray
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.41.116
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 23:46:46    Odkaz na tento příspěvek  

Zastánci projektu naopak zdůrazňují, že nádraží dnes tvoří bariéru mezi centrem a takzvaným Jižním centrem - rozsáhlým rozvojovým areálem s nezastavěnými pozemky.

Celé Jižní centrum je jistě dobrá věc. Jenomže i když se všichni postaví na hlavu, tak je potřeba zachovat památkově chráněnou budovu nádraží a stejně tak funkcionalistické pošty. Všechny návrhy JC s odsunutým nádražím počítají s respektováním současné plochy kolejí, protože je zčásti (údajně) nutno zachovat původní císařský viadukt pod jižní částí nádraží. Zajímalo by mne, jak toto nebude tvořit bariéru.

Byl jsem na pochůzce s lidmi přímo z Jižního centra, a jejich argumenty zněly docela logicky. Ne fanaticky, logicky. Jenomže - pokud bude opravdu zájem o JC (jakože nejspíš bude) a dojde k rozhodnutí o nádraží do centra, tak JC taky vznikne. Pokud by bylo Dolní nádraží zrušeno (nebo zmenšeno), a zároveň vzniknul kvalitní přístup přes Plotní (jak šalina, tak silnice), tak je to velmi atraktivní lokalita, minimálně pro podobné účely (terciér), jako je lokalita Bidláky.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2335
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 23:30:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pravda, napojení na MHD by bylo daleko lepší, než v HH, akorát ta vzdálenost se mi zdá proklatě malá.

Jako vzdálenost od roly? To ani ne, tedy za předpokladu, že dojde k vymýcení šnečích vozidel (560, motoráky) a tudíž se vozidla nebudou rozjíždět na těch 60-70 km/h celých jeden a čtvrt kiláku...

Než zastáffka Vídeňská to už by fuckt bylo lepší zachovat HH a přvést k nádraží šalinu od ÚH Bohunitzkou.

A to by bylo dobré k čemu? HH jsou uprostřed ničeho, zastávka u Hornbachu by měla spoustu cestujících z Holandské, M-Paláce a AZ-Toweru.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 933
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 04. prosince 2011 - 18:42:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kolegové, bavíte mě. Když jsem Vám 22.8.2011 psal, jak bych řešil Brno, tak jste se mi smáli. Ale ono to bylo z hlediska informovanosti a možností řešení jinak. Když Vám to teď napsali novináři, tak jste z toho paf. V projektu řešení VRT Praha - Brno se s tím v rámci nejúspornější varianty VRT počítá takto. Zastávka v úrovni 196 km D1, trať pokračuje přes letiště a dál na Přerov. Vídeň tiangl na HH a dolů. Až bude víc peněz, tak 2 koleje dolů na Vídeň.
Nejdůležitější je totiž takt a my se potřbujeme vejít do 58 min odjezd peron Praha - příjezd peron Brno a dalších 58 min max Brno peron - Vídeň peron. protože Praha je v taktu s Dresden a zapadá do taktu s Vídní. Nic míň složitého. Zárodky trati se měly začít řešit už s projektem reko D1. A to jsem se neprobudil ze snu, jen nikdo nemá 20 mld peněz na Brno scifi, protože za ty prachy složíme 45-65 km trati, kterou by jsme uživili víc.
Ale tomu je v tuto chvíli asi konec a to jsme se posunuly jen o 4 měsíce.
Protože v srpnu byla vize rozpočtu +2,5 = HDP růst. 2 měsíce po té Kalousek tiše přiznává, že bude 1,6% růst, burza už tušila sotva 0, Němci před 14 dny neupsali dluhopisy. Nyní je odhad na burze na HDP -1%. Rozpočet má díru ne 116 mld Kč ale už kolem 180 mld Kč. Tj i když vše ustojíme asi takto: 100 mld se rozkrade. Přestanou politici krást? 100 mld jsou úroky z dluhu. Ty platí i Řecko. Asi 250 mld jsou vlastní rozpočet a zbytek jsou sociální transfery (dávky důchody...). Chybí nám cca 80 mld, takže se dostavělo. A bude hůř. Pokud se začně bortit EU víc, než teď, tak jsme skončili úplně.
Charles K.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.94.38.130
Odesláno Úterý, 13. prosince 2011 - 15:25:46    Odkaz na tento příspěvek  

Clanek k vyse pojednavanemu navrhu nadrazi v centru:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/156822-nadrazi-muze-byt- historicke-i-moderni-ukazali-brnensti-architekti/
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1067
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 13. prosince 2011 - 16:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vizualizace už jsou na webu:
http://www.chybik-kristof.com/projects/01-brno-main-railway-stati on-nadrazi-v-centru/

Vizualizace ve větším rozlišení + plán nádraží a JC (47 MB):
http://dl.dropbox.com/u/37130001/NADRAZI%20V%20CENTRU_CHYBIK-KRIS TOF%20AA_THE%20BURO_12_2011.rar
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1476
Registrován: 6-2008

Odesláno Úterý, 13. prosince 2011 - 19:52:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a je po problému...
Já tedy Brňák nejsem, ale líbí se mi to. Brněnské nádraží znám celkem dobře i blízké okolí...
Jsem zvědav na vyjádření k projektu Vás místních...
Také se řadím mezi ty, kteří jsou zastánci nádraží v centru...
Proto tuto variantu, či její nástin vřele vítám...
Cilelis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 15:24:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě osobně je jedno kde nádraží bude. Pokud bude moderní, bezbariérové... tak to bude paráda.
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 955
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 17:35:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cilelis: to jsou podmínky nezbytné, ale nikoliv dostačující.
Ještě tam k tomu moderní, bezbariérové chybí s napojením na MHD (neb takové super nádraží někde v polích by bylo asi tak platné jako mrtvému zimník), nejlépe s napojením i na busy IDSky (ovšem na to zbourat Tesco/Prior a vzít tu přestavbu úplně z gruntu včetně přesunu busů ze Zvonařky pod takové nové hl.n., na to nemá nikdo "koule" a dnes již ani prachy...)
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1069
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 20:50:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Napojovat busy IDSky na vlaky na hlavním nádraží je tak trochu nonsens. Pokud by busy IDS měly zajíždět až do centra Brna, nebyl by důvod provozovat v souběhu s nimi osobní vlaky - ale v aglomeraci velikosti Brna existují dobré důvody ukončit naopak busy na nejbližším venkovském nádraží a napojit je na vlaky tam.
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 956
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 14. prosince 2011 - 22:31:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: je stále dost směrů kam koleje nevedou a přibližovat od tam frekvenci k vlakům by bylo značně kontraproduktivní (i kdyby jen tím, že by to dost lidí odradilo delší jízdní dobou a nutností přestupů)...
Teorie přiblížení k vlakům je sice fajn, ale lze provozovat jen někde (např. tišnovsko, kde prakticky jediné cesty k Brnu vedou souběžně s tratí).
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 847
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 10:05:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To nádraží u Uhelné je strašně mrňavé - jako daleko perspektivnější se mi jeví rozšíření stávajícího AN u Grandu- dá se tam bezbariérově dojít na vlak (přes viadukt, návaznost na uzly MHD rola/Maliňák taky bezproblémová, problémem je akorát ten nevychytaný příjezd limitovaný viaduktem a Nádražní.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 429
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 12:11:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To taky souvisí s tím, že ty vlaky nesmí jezdit jenom z hlavního nádraží a zase zpátky, ale na všechna možná místa po Brně, a to nějak civilizovaně. V marném záchvatů zbytečné snahy jsem si nedávno zkusil cestovat po Brně vlakem aniž bych vystupoval či nastupoval na hlavním nádraží.

Začněme samozřejmě u toho, že bymáky se pro to vůbec nehodí, jsou vysoké, mezioddílové dveře úzké, prostě vozy nahovno. Jízda je pomalá, nejspíš podle tabulky pro pár tísc tun uhlí. Názvy zastávek nejsou přirozeně hlášeny. Na hlaváku vlak zbytečně stál skoro deset minut. Popisovat pak Horní Heršpice snad nemusím. Měl jsem se radši mačkat v tramvaji.

Přestupovat mezi vlakem a zbytkem MHD v Brně je pořád jak přecházet z jednoho naprosto jiného světa do druhého.
http://bahnhof.cz
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 848
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 13:01:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: Jediný takový pokus se učinil u linky S1 - potenciál cestujících na černovitzkou terasu tam určitě je, ale když ji kordis zmršil do nepoužitelnosti, tak se nedivme, že se vlakem po Brně spíš jezdit nedá. Přitom existuje řada dalších relací, které by mohly být atraktivní - Lesná-Černovice (to by ale musela být nějaká návaznost MHD), v budoucnu Starý Lískanec-Křečkovice
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 957
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 19:33:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: u Grandu leda by to AN zakopali o patro níž na úroveň Koliště, aby bylo místo (nebo doplnili o to suterénní patro)...

Thingie: vždyť v Brně to dělají tak, aby NEBYLO možné nějak slušně městem cestovat. Z vlastní zkušenosti:

S1 - super spojení Řečkovice/Kr.Pole=>Slatina - prakticky zrušeno (redukcí na 2 spoje v téměř nepoužitelných časových polohách - zvláště odjezd 13:09 ze Slatiny je snad provokace a záměr, aby bylo možno vykázat nevytíženost linky)

S2 - dost odnikud nikam. Židenice špatně dostupné nádraží (od St.Osady) a kam to jede? Možná jako spojka z hl.n. do Chrlic, pokud někdo jede do blízkosti nádraží.

S3 - z Řečkovic či Kr.Pole nemá moc šance konkurovat lince tram. 1 (já se S3 občas svezu z Kr.Pole na Lesnou či zpět, pokud mám náladu a zrovna to časově vyjde a bus 44/84 v nedohlednu, nejčastěji poslední noční spoje směr Tišnov ušetří objiždění města noční linkou).
Ale celkem mi třeba chybí (nebylo to možné ani před rozkopáním) možnost dojet do H.Heršpic a z nádraží se dostat na Kšírovu, takže místo 15 min. vlakem hurá 45-60 minut tram.+bus s přestupy.

S4 - není s ní po Brně kam reálně jezdit (dokud/pokud nebudou Bohunice, ale s intervalem 1-2h nereálné)

S6 - pro ty, kteří se shodnou s taktem je to fajn rychlospojka mezi Slatinou a Hl.n. (občas využiji, pokud mi to ve Slatině vyjde + výhoda pokud nenabere cestou sekeru, tak navazuje na S3 do Kr.Pole)

Takže asi tak...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.105.90
Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 20:46:55    Odkaz na tento příspěvek  

X-Host: ad S3, řeším něco podobného, bydlím na Lesné a pracuji v Heršpicích a je hrozná škoda, že se vlak nedá používat především kvůli odlehlosti heršpického nádraží. Přitom by stačila malá žel. zastávka s návazností na bus, který by to rozvezl smyčkou po okolí, lidí tam jezdí do práce hromada. Co teprve kolegyně,která tam jezdí šalinou z Řečkovic. Další blbost jsou samozřejmě prostoje na hlaváku.

Celkově si myslím, že bych se tak mohl dostat do práce do 30 min. od vyjití z domu, což už je to stejné, co autem.
Cilelis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 15:58:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A hlavně by tu museli jezdit nějaké nové, nízkopodlažní soupravy, protože ty šroty co tu jezdí jsou opradu na ostudu. Druhé největší město, metropole Moravy a nemá ani jednu moderní jednotku.
barguzin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.236.114.76
Odesláno Pondělí, 19. prosince 2011 - 20:27:58    Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Bolo by ešte možné zavesiť situačnú schému z príspevku 1055 na úschovňu a zverejniť tu link? Ďakujem
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1072
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 19. prosince 2011 - 22:35:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

barguzin: http://www.uschovna.cz/zasilka/G4KXWA9U2PCB3XZT-RD6

Triba1: s Heršpicemi je to těžké, u nádraží tam nic není a ten bus by tam jezdil jen kvůli přestupu z/na vlaky. To už fakt raději přesunout zastavování na Vídeňskou / k AZ Tower, tam se dá MHD napojit podstatně lépe.
Prostoje na hlaváku jsou nutnost, pokud mají fungovat návaznosti dál po trase. Teda dokud se jezdí po stejných kolejích s dálkovou dopravou. Třeba S3 věčně chytá zpoždění od předjíždění zpožděnými EC v Hrušovanech, někde musí být "vata" na jeho dohnání. Na hlaváku je nejméně tranzitujících cestujících, čili to nejméně vadí. Změna (VRT koleje nebo jiná forma segregace dálkové dopravy) zatím není na obzoru, nové hlavní nádraží v tomto nijak nepomůže.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2342
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 19. prosince 2011 - 23:06:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cilelis: kromě nízkopodlažnosti to chce i velký měrný výkon.

Racek: Prostoje na hlaváku jsou nutnost, pokud mají fungovat návaznosti dál po trase.
Ne při dostatečně krátkém intervalu. Pokud se zahustí S na 10min interval, není třeba oboustranných návazností.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1073
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 19. prosince 2011 - 23:24:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne při dostatečně krátkém intervalu. Pokud se zahustí S na 10min interval, není třeba oboustranných návazností.

1) tak krátký interval by byl možný právě jen v případě, že by se postavily extra koleje (buď pro s-Bahn, nebo pro ostatní dopravu)

2) zkrácení intervalu návaznostem nijak nepomůže. Autobusy (v Kuřimi, Tišnově ...) stejně budou buď čekat na určený spoj a rozvrátí tak dopravu dále, nebo odjedou včas - a cestujícím ve zpožděném vlaku bude houby platné, že mohli jet o vlak dříve, když takhle budou čekat hodinu na další autobus. Jezdit po 10 minutách do každé vsi v kraji z finančních důvodů nelze. A říct lidem, že mají jezdit o vlak dříve je blbost, to už je levnější o těch 10 minut prodloužit časy na přestup (se stejným efektem - lidi pojedou radši autem).
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2344
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 20. prosince 2011 - 18:44:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: záleží, jestli se bavíme o současnosti, kdy se toho už na nádraží víc nevejde, nebo o stavu po, kdy s kapacitou umí udělat mimoúrovňová křížení, odpovídající zabzař a svižné jednotky divy. Tedy z českého pohledu.

Co se návazností týče, tam bych problém neviděl. Návaznost ve stanicích "před rolou" bude na vlak, co bude mít příjezd před rychlíkovým uzlem, návaznosti za rolou na vlak s odjezdem po rychlíkovém uzlu. Kdo pojede skrz, ten si holt na přestupu jeden interval počká, ale to by se týkalo stejně jen zlomku cestujících.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1074
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 20. prosince 2011 - 21:06:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: to opravdu není o kapacitě nádraží. Dokud bude jezdit po jedněch kolejích dálková doprava s rychlostí 140 - 160 km/h a příměstská s průměrnou rychlostí méně než poloviční, musí být ty pomalé vlaky předjížděny rychlými (aktuálně se tak děje v Hrušovanech). Protože rychlé jedou z daleka a vozí si zpoždění, předjížděním se zpoždění přenáší i na pomalé vlaky. Aby zpoždění přivezené kdoví odkud nerozvracelo celý systém příměstské dopravy, musí mít ty pomalé někde rezervní časy, kde se zpoždění vstřebá. Někde v tomto případě znamená na hlavním nádraží, protože tam je největší výměna cestujících, čili nejméně lidí, kterým to vadí. Zdvojnásobení kapacity nádraží tomu nijak nepomůže. Pomohly by traťové koleje navíc, což je hudba daleké budoucnosti.
Svižné jednotky dokážou maximálně posunout to předjíždění o stanici dál. Prostoj na hlavním by odstranily za předpokladu, že bychom ten rezervní čas rozpustili do jízdní doby. Takové řešení by ale poškozovalo všechny cestující, zatímco ten prostoj poškozuje jenom cestující tranzitující přes hl.n., kterých je podstatně méně.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 432
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 20. prosince 2011 - 23:21:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono jich je méně především i proto, že to „díky“ té vatě nemá ani cenu dělat, což pak může vést k přesvědčení, že je to tak správně, v důsledku čehož… jich je prostě méně, protože jich je méně, protože jich je méně, protože…

(neměla by brněnská předplatní jízdenka současně sloužit rovnou už i jako lékařský předpis na antidepresiva? mně už jiné možné zlepšení nenapadá)
http://bahnhof.cz
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2345
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 21. prosince 2011 - 14:42:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: I na dvou kolejích se dá omezit zdržení osobáku předjížděním na nějaké 4 minuty, ale organizátor to musí dát včas vědět, a tlačit SŽDC, aby změnilo některé fosilie v různých předpisech.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1076
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 21. prosince 2011 - 15:56:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaké fosilie? Jestli tím myslíte pravidlo, že při konstrukci JŘ se nesmí počítat se stavěním na volno až poté, co vlak minul předvěst, tak bych si dovolil hlasitě křičet. Dokud vlaky řídí lidi (a místo zabezpečovače tam mají v lepším případě zobrazovač barviček), tak je nepřípustné vytvářet návyk, že po výstraze následuje volno.

"Fosilie" k diskusi je, jak velké zpoždění navíc může dispečer nadělit už zpožděnému vlaku vyšší kategorie, když bude operativně překládat předjíždění do jiné stanice za účelem minimalizace zpoždění osobáku. Tady by se asi nějaké zlepšení najít dalo (i když ti, co považují EC za Nadvlaky, asi nebudou souhlasit).
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2347
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 23. prosince 2011 - 19:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaké fosilie? Jestli tím myslíte pravidlo, že při konstrukci JŘ se nesmí počítat se stavěním na volno až poté, co vlak minul předvěst, tak bych si dovolil hlasitě křičet.

Ne. Měl jsem na mysli infrastrukturní fosilie, konkrétně počet znaků a délku oddílu autobloku. Jedno vynucuje výběr mezi rychlostí a následným mezidobím a druhé vynucuje rychlost. Ony by ty kratší bloky nemusely být na celé trati, ale okolo perónů vy výrazně pomohly samy o sobě, natož v kombinaci s rychlými výhybkami.

"Fosilie" k diskusi je, jak velké zpoždění navíc může dispečer nadělit už zpožděnému vlaku vyšší kategorie, když bude operativně překládat předjíždění do jiné stanice za účelem minimalizace zpoždění osobáku. Tady by se asi nějaké zlepšení najít dalo (i když ti, co považují EC za Nadvlaky, asi nebudou souhlasit).

Ano, tady je dost velký prostor ke zlepšení na všech stranách.
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Sobota, 31. prosince 2011 - 19:19:21    Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé čtení. Pevně věřím, že rozhodnou odborníci na dopravu a ne nějaký Patrik a spol. Vizualizace jsou sice krásné, nicméně, přestože zavánějí rádoby amerikanismem (nechápu proč musí být anglicky, když jde o nádražíčko v Brně), mě nepřesvědčily. Je po pouze malůvka úprav + nastavovaná kaše, něčeho, co nevyhovuje a s čím se nedá v tomto prostoru moc dělat. Nádraží v centru je pěkná věc, já preferuji také nádraží v centru, ale odsunuté o těch 700 metrů, které bude vyhovovat především provozu a nikoli pouze architektům budov a milovníkům zeleně. "Bouda" a její tvar či zeleň okolo ní, to je to poslední, čím by se měli všichni zabývat. Důležité je především kolejiště na kterém kapacita nádraží stojí a padá. A teď všichni do mě!