K-report
 

Archiv do 12. července 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Trať 220/221 - čtvrtý koridor... » Archiv do 12. července 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13192
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 05. července 2010 - 09:57:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k tomu frézování Strančice - Senohraby doplním, že současně během výluky upravují štěrkové lože pomocí MHS. A dneska i dosypávají štěrk z Faccs. Fréza teď již chvíli parkuje na záhlaví Strančic, kam se vrátila z trati, zatímco na trať vyjeli s tím sypákem.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13193
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 05. července 2010 - 11:26:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak kdyby někdo naháněl frézu, tak se po hodině a půl postávání vrátila do stanice a možná i zpátky k měnírně.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13194
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 05. července 2010 - 20:58:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak dnes ofrézovali jen cca 200 metrů 2. koleje na záhlaví a frézu pak uklidili na měnírnu. No, nevím, nevím, ten úsek končí docela výraznou podélnou rýhou v hlavě jedné kolejnice - jestli došlo k nějaké závadě či co...
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13200
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 06. července 2010 - 22:54:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes proběhla výluka už bez frézy, na trati byly jen dva dvoucestné bagry s vozíkem, které upravovaly štěrkové lože.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 578
Registrován: 7-2008

Odesláno Středa, 07. července 2010 - 09:23:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem si přečetl několik článků o problému PHSky v Úvalech a několik let trvajícím sporu majitele domku u trati a SŽDC (tedy státem).
Jasně z toho plyne, jak malý je člověk proti molochu a státní byrokracii, ještě živené novináři, kteří jsou jednostranní a problému téměř nerozumí. Každému z nich bych postavil ty beton.příšery, za kterými nic neroste, před barákem.
Je zajímavé, že stejné požadavky nejsou kladeny u dříve vybudovaných, rekonstruovaných, dnes mnohdy velmi frekventovaných silnic, když je tomu tak u původních tratí.
Zajímavé - tady to nikdo nepožaduje. Když se dělá rekonstrukce silnice - proč se taky nepostaví ty "krasavice" ?
Na druhou stranu si myslím, že když už, i zeď může "vypadat". Podívejte se k Bystřici u Bn - žádný "cirkus" místní PHS u obchvatu není - malá rozteč, rozumná výška. A před lety nahradila původní dřevěnou, která již nevyhovovala.
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 792
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. července 2010 - 09:58:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba: stačí si přečíst vládní nařízení o ochraně před hlukem, pak člověk ledacos pochopí. Celé je to poměrně nepřehledné, protože limity jsou různé podle využití území, samozřejmě uvnitř/venku, den/noc atd., pak jsou korekce třeba na hluk z dopravy (smí být vyšší, než třeba ten z průmyslové výroby). Ve výsledku vyjde nějaké číslo, které udává maximální hladinu hluku v konkrétním místě (třeba ve venkovním prostoru ("na fasádě") obytného domu), a je na provozovateli zdroje hluku, aby ten limit nepřekračoval.
Aby to bylo ještě složitější, tak pokud nejde o novostavbu, má provozovatel možnost limity o pár decibelů zvýšit (korekce na starou hlukovou zátěž), a pokud se ani do takto upraveného limitu nevejde, může požádat hygienu o výjimku. V tom případě musí (zjednodušeně řečeno) prokázat, že hluk nejde nijak snadno snížit. Nařízení taky říká, že korekci na starou zátěž lze použít, pokud silnice dostane nový povrch, nebo trať nový svršek, beze změny směrového a nebo výškového vedení. Tuto ne zcela jednoznačnou formulaci vykládá hygiena obvykle tak, že jakýkoliv zásah mimo výměnu povrchu/svršku znamená aplikaci přísnějších limitů hluku. Což je poměrně nespravedlivé vůči dráze, protože úpravy kabelů, zabzař, trakce a dalších věcí, které u silnic nejsou, už způsobují povinnost vlézt se do nových limitů. Nicméně pokud by se silnice opravovala na úrovni koridoru (tedy včetně spodní stavby a drobných narovnání trasy), tak nárok na korekci pro starou zátěž taky ztratí.
Udělování výjimek je taky kapitola sama pro sebe, je to poměrně neprůhledné, a pokud vím, tak praxe se v různých krajích liší. Ale v případě "novostavby" (= cokoliv nad tu výměnu svršku/povrchu) se výjimky stejně neudělují.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 7-2008

Odesláno Středa, 07. července 2010 - 12:48:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek : děkuji za další osvětlení problému. Tak je to koukám dost komplikované, zřejmě záměrně, aby se v tom běžný člověk moc nevyznal
Ono je to prosté, když za někým přijde SŽDC (a on si zrovna postavil nový domek, instaloval nová okna apod.) a suše mu oznámí, co chce - jestli nová okna (??) nebo PHSku, pro co se asi rozhodne ?
Navíc nějak dost dobře stále nechápu ten postup - výstavba PHSky se zdůvodní změřením hluku na starém svršku ? Nemělo by se to odvíjet až od změření na novém "povrchu"?
Kolik stály, stojí a budou stát ty km PHS a kolik by stály třeba retardéry, valy, popř.nová, moderní vozidla s kotoučovou brzdou, hladkými, dokonale rovnými dvojkolími a to jak v os.dopravě, tak nákladní.
Tj.ta pravá cesta - nahradit zastaralou technologii (špalíkovou brzdu) něčím na úrovni 21.stol. Tj.jen příklad - např. "humanizace" 30 a více let starých A,B jsou k ničemu, když jim nikdo nevymění ani podvozky.
Rekonstrukce konstrukce motor.vozu z 50.let ála 810 na Regionovu je taky zcestná, budou-li tyto vlaky jaksi reprezentovány jako korid.vozidlo. Viz provoz na naší trati.
Cesty a cíle jsou už dávno ve světě jiné, než v pol.90.let, kdy tyhle "koridory" vznikaly.
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 793
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. července 2010 - 13:29:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych v tom záměr nehledal, ta problematika je dost komplikovaná a úplně jednoduše se to asi upravit nedá. Byť dílčí zjednodušení bych si představit dovedl.
Nová okna nejsou zrovna ekvivalent PHS: vládní nařízení pracuje s pojmem "chráněný venkovní prostor", to znamená, že ten limit je potřeba dosáhnout venku mimo dům - vcelku logicky, jinak by hluk omezoval užívání zahrady nebo větrání otevřeným oknem. Teprve když toho nelze dosáhnout nějakým přiměřeným opatřením, tak může hygiena povolit výjimku pro venkovní prostor a dovolí chránit jen vnitřní prostor kvalitnějšími okny. Co je na hlavu, že hygiena má v tomto silnější slovo, než majitel příslušné nemovitosti, a i kdyby tomu třeba stačila ta okna (aby nečuměl do betonové zdi), tak pokud hygiena usoudí, že venkovní prostor lze bez problémů ochránit, výjimku nedá.
Protihluková opatření se samozřejmě nenavrhují na stávající hluk, ale na budoucí. Modelování hluku je obor, kterým se spousta lidí solidně živí. Samozřejmě potřebují i změřit si stávající stav, ale jinak pracují s teoretickými čísly. Předpokládám, že ta vycházejí z kontrolních měření na realizovaných stavbách.
Kolik by stály retardéry nevím, netuším totiž co to je. Valy by mohly být levnější v případě, že by se stavěly na nějakém zbytném státním nebo obecním pozemku - pokud by se pro ně vykupovaly stavební pozemky, tak rozhodně ne. Co by určitě pomohlo v řadě případů, tak jsou opatření přímo na svršku, která se u nás moc nepoužívají. Klást požadavky na vozidla je řešení na dlouhé lokte, navíc zatěžuje dopravce a ti budou řvát, že se tím nepřímo podporuje automobilní doprava ... a budou mít pravdu. Zkuste si třeba představit situaci dopravce, který musí z ciziny převzít a do vlaku zařadit vše, co splňuje RIV, a potom by na síti SŽDC nemohl využívat řadu úseků (zejména na tzv. tranzitních koridorech), které by byly jen pro "tichá" vozidla. Možné je postupné zpřísňování požadavků na vozidla nově uváděná do provozu (celoevropské), ale to by neřešilo hlukové limity, které musí být splněny při kolaudaci třeba za dva roky, čili prakticky se stávajícím vozovým parkem. Kolejová vozuidla se obměňují podstatně pomaleji, než auta.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 7-2008

Odesláno Středa, 07. července 2010 - 14:42:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek : "chráněný venkovní prostor"- tj.právě ono - lidi by se měli rozhodnout sami - vždyť někteří z nich bydlí u té dráhy desítky let a zvykli si - budu konkrétní, v příp.Olbramovic přes 4m vysoká zeď nic neřeší - obec je svažována do údolí a hodně záleží na klim.podmínkách. Zvuk se přes stěnu i tak dostane, nehledě na to, že všechen zvuk z druhé strany se od ní odrazí - viz Benešov a slavná PHS mezi tratí a frekv.silnicí - bytovky, ve kterých se nakonec stejně měnila okna. Navíc argumentace hygieny neobstojí v příp.nádr.budov - kde se taky bydlí. To by znamenalo, tak si prostě milí nájemníci (přev.stále zaměst.drah) neotvírejte okno, nebo jak ? Taky mě docela dojímá, jak si vysvětlit to, že parní vlak uhánějící 100 je jaksi tišší, než dieselový či elektrický ?
modelování hluku- fajn, simulace, ale je to jen počítačová simulace - na kontrolu bych rozhodně nespoléhal. PHSka by se dle mě měla stavět až dle reálných měření na novém svršku, rozhodně ne dle nějakých modelů - docela by mě zajímala firma, která to pro koridory dělá.
opatření přímo na svršku - všichni víme, co udělá s hlukem sníh, že - no, zasněžovat to asi nebudeme, možná by pomohlo zatravnění jako u tramvají, nebo pevná jízdní dráha, nebo právě protihlukové retardéry .., nejvíce by ale právě pomohla obnova voz.parku, která nás stejně nemine kvůli neustále se zpřísňujícím evrop.hluk.normám
- TSI Noise apod.


(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 582
Registrován: 7-2008

Odesláno Středa, 07. července 2010 - 15:06:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je zajímavé , že nikdo na zdi "čučet" nechce - ani cestující (a to i přesto, že většina z nich dnes "civí" do notebooků), ani obyvatelé, bydlící podél trati. Ale nikdo nic s tím nedělá. Zatímco vznikají petice, sdružení proti ledasčemu, zde ticho po pěšině. Proč zanecháme dalším generacím nové "berlínské" zdi, nevhodně trasovanými tratěmi z doby 19.stol., proč tedy raději nepostavíme úplně nové tratě, odpovídající souč.potřebám, na daleko vyšší rychlosti (standardem je dnes 230), zejména tedy pro dálk.dopravu a tyhle nenecháme region.dopravě bez PHS a v nižších rychlostech (samozř. modernizované), neb nedokážu si představit elefant jezdící 160 mezi tak hustě "nasypanými" zastávkami.
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 7-2008

Odesláno Středa, 07. července 2010 - 15:20:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MAPKY :

http://4koridor.cz/admin.php?akce=ShowFile&modul=files
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 794
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. července 2010 - 15:57:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba 581: dělat PHS podle reálných měření ... jak si to představujete? Stavební povolení, které nebude obsahovat účinnou ochranu proti hluku, vám kdokoliv snadno napadne (resp. spíš vám ho nikdo nevydá). Navíc intenzita hluku na novém svršku v místě vzniku se dá změřit někde jinde, a ověřit si model šíření v reálu je zase možné i s tou intenzitou, která je na starém svršku. Komplikace jsou akorát v případě, když do toho vstupují nějaké další faktory, které je potřeba dopočítat.
Opatření na svršku fungují prakticky stejně, jako ten sníh - pohlcují hluk, který se šíří od kolejnic, nebo se od svršku odráží. Můžou to být rohože, obložení kolejnic ap., u SŽDC se to teprve zkouší. Tramvaje už to občas používají. To zatravnění funguje na stejném principu, ale na železnici si ho nedovedu moc představit.
Obnovu vozového parku vidím, že nedokážete opustit, ale tudy opravdu cesta nevede. Zrekonstruovat kus koridoru s tím, že tam budou smět pouze vyjmenovaná "tichá" vozidla, to bychom si vůbec nepomohli.

Simba 582: já bych viděl více důvodů, proč je ticho po pěšině. Lidi jsou rádi, že se aspoň nějak hluk sníží, nebo se bojí ozvat, protože oni třeba nechtějí zeď, ale sousedům nevadí a jsou rádi za snížení hluku, tak aby si nerozházeli sousedy. Občas je investor ochotný k ústupkům a udělá horní část zdi průhlednou, a je klid.

Proč zanecháme dalším generacím nové "berlínské" zdi, nevhodně trasovanými tratěmi z doby 19.stol., proč tedy raději nepostavíme úplně nové tratě, odpovídající souč.potřebám, na daleko vyšší rychlosti (standardem je dnes 230), zejména tedy pro dálk.dopravu a tyhle nenecháme region.dopravě bez PHS a v nižších rychlostech (samozř. modernizované), neb nedokážu si představit elefant jezdící 160 mezi tak hustě "nasypanými" zastávkami.
To jde proti sobě. Úplně nová trať pro dálkovou dopravu je v úseku Bystřice - Praha v plánu, byť prachy na ni budou bůhví kdy. Čili stará trať je výhledově pro příměstskou a nákladní dopravu. A její modernizace bez PHS nejde, viz můj příspěvek 792. Leda byste považoval výměnu svršku bez nahrazení bábobloku něčím soudobým za modernizaci ...
... ostatně se můžete podívat vedle na berounský koridor, jak v praxi vypadá postup vámi doporučovaný - to znamená nová trať pro dálkovku v nové stopě (ta asi ještě dlouho nebude), a stávající trať udržovat tak, aby nebylo nutné začít plnit nové normy.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1884
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 07. července 2010 - 16:00:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opravím Simbův odkaz. Mapky a plán výluk je ke stažení zde>>
Neoficiální stránky o výstavbě IV.tranzitního železničního koridoru aktualizace 04.07.2010
Sonic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 444
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 07. července 2010 - 17:28:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plešoun: Můžeš se mi prosím ozvat? Díky.
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3009
Registrován: 3-2004

Odesláno Středa, 07. července 2010 - 18:14:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak něco málo slovem z aktualit stavby:
- od rozpadlého nazdického mostu k Voticům nová časově omezená PJ, zřejmě kvůli rozšiřování zářezu, na přeložce k Voticím patrno nové vedení podle nových patek
- Votice - podbíjení, z Olbramovic tam mířil štěrkový pluh Viamont
- na olbramovickém zhlaví Votic vztyčena návěstní lávka budoucích cesťáků
- od Bystřice ke kamennému mostu na kopci u bývalého dělení trakcí uválcována štěrkodrť a nataženo nosné lano TV, most u Benziny vybetonován, probíhá dokončování rantlu pro zábradlí

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5509
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 07. července 2010 - 18:18:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je zajímavé, že stejné požadavky nejsou kladeny u dříve vybudovaných, rekonstruovaných, dnes mnohdy velmi frekventovaných silnic, když je tomu tak u původních tratí.

A PHS budované podél již dávno postavených dálnic, nebo třeba hlukové padesátky po Praze jsou jen přelud?
Nic ve zlém, také nejsem příznivce PHS, ale na takovouto zaslepenost jsem musel reagovat.
Když jsem já byl tenkrát kluk svět na dlani jsem měl a v očích hejno sluk
i k nebi měl jsem blíž než hvězdář, nebo kněz co dneska, co ty víš jak tehdy voněl bez...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 795
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. července 2010 - 18:53:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: ale jak už jsem psal, určitá nerovnost tu je,a je daná rozdínou technologií obou druhů dopravy. Například silnice se dá modernizovat (a taky se to tak dělá) tím způsobem, že se rozseká na jednotlivé objekty, a úseky mezi mosty, případně jinými umělými stavbami, kde se jenom pokládá nový povrch, mají nadále nárok posouzení podle mírnější normy na starou zátěž. U drážních staveb takové rozsekání není možné, protože jsou tam liniově kabely, zabzař, trakce a podobně, takže prakticky každé sáhnutí do tratě znamená nutnost dosažení přísnějšího nového limitu. Čímž nezpochybňuji, že i silničáři se musí snažit (mnoho silnic překračuje i mírnější starý limit), ale přeci jen mají o něco snadnější život.
Simyv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 07. července 2010 - 19:39:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co je na hlavu, že hygiena má v tomto silnější slovo, než majitel příslušné nemovitosti, a i kdyby tomu třeba stačila ta okna (aby nečuměl do betonové zdi), tak pokud hygiena usoudí, že venkovní prostor lze bez problémů ochránit, výjimku nedá.
V Táboře byl tenhle problém u sladovny. Vlastníci (obyvatelé) blízkého domku nechtěli PHS, hygiena je chtěla chránit. Tito vlastníci tedy zablokovali vydání stavebního povolení na novostavbu mostu přes nádraží a najednou domluva okolo PHS možná byla - ta PHS vyrostla průhledná.
fotoarchiv 4.koridoru: http://koridor4.vypravci.com
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3010
Registrován: 3-2004

Odesláno Středa, 07. července 2010 - 22:28:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zasněžovat to asi nebudeme, možná by pomohlo zatravnění jako u tramvají, nebo pevná jízdní dráha, nebo právě protihlukové retardéry

Pevná jízdní dráha dělá minimálně uvnitř vozidla subjektivně "větší randál", než klasika.

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 584
Registrován: 7-2008

Odesláno Čtvrtek, 08. července 2010 - 14:33:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, každý máme nějaký názor, osobně si myslím, že by chtělo jít k podstatě věci a to tento zákon zrušit. Je to špatný zákon, jdoucí na ruku stavbařské lobby a zejména té betonové. Já vím, že to zní jako fádnost, ale je to tak. Každý ví, že na novém svršku i stará vozidla jezdí výrazně tišeji.
Navíc, kdo bere ohled na cestující ve vlaku, kde se výrazně zvýší intenzita hluku (zejména ve starých vozech bez klimatizace) ?
Zatímco kámen, dřevo apod. jsou přírodní materiály, co beton ? Jen do budoucna další, těžko recyklovatelný odpad.
A to,že vydrží 100.let... inu, tak optimisticky bych to neviděl, vzhledem ke kvalitě mnohde provedené práce.
Je to zkrátka byznys - cca 20.mil.Kč /km zdi, paráda ...
SŽDC leccos zkouší už dávno v Evropě vyzkoušené - retardéry, kovokeramické zdrže ... stejně jako Škoda vyvíjela dávno vyvinuté - 3-systémovou lokomotivu.
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 585
Registrován: 7-2008

Odesláno Čtvrtek, 08. července 2010 - 14:46:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A několik otázek zůstalo nezodpovězeno - např. proč se neřeší odhlučnění nádr.budov stejně - když je tedy PHSka (průhledná či neprůhl.) tak skvělé a účinné řešení. (ad 581) Taková plexistěna s průchody pro výpravčí - paráda, ne - ona to bude paráda - přes 4m vysoká beton.příšera směrem k obci na obě strany, (Olbramovice,potažmo Bystřice), byť na té báječné vizualizaci je tak ledva 2m (na výšku postavy). Co takhle třeba stále zelená bariéra ? Jenže o tu by se musel někdo starat - beton je bezúdržbový - aspoň prozatím.
PHS však opravdu neřeší hlučnost vozidel, neplnící zpřísňující se normy EU, takže za pár let nebudou moci tyto do zahraničí vůbec vyjet.Koneckonců, např.ČD (zejména Cargo) si to již po létech stagnace konečně uvědomili (částečně i díky politice státu, který zejména v 90.letech považoval železnici za dopravu 19.stol., tedy za přežitou).

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 586
Registrován: 7-2008

Odesláno Čtvrtek, 08. července 2010 - 14:52:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

}Koudy : otázka je, v jakém vozidle, toho ze 70/80.let určitě - navíc si myslím, že PJD ve stanicích a průjezdech obcemi a městy je ideálním řešením, jak nahradit PHS. Byť dražším. Jenže my stejně stavíme nejdráž v Evropě - silnice i železnice - a ještě nám to štědře dotuje EU, tak vo co go, my to nějak vokecáme, to nám vždycky šlo
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 796
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 08. července 2010 - 15:22:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad 584: zákon zrušit? To ani náhodou! Buďme rádi, že máme aspoň nějakou ochranu před hlukem, který se dneska šíří ze všeho možného. Nezapomínejte, že na rozdíl od železnice, kde vlak projede a je klid, tak silnice, fabriky apod. hlučí od rána do večera bez přestávky, to je opravdu na zbláznění.

ad 585: hlučnost vozidel je i v té EU řešena zpřísňováním norem pro vozidla nově uváděná do provozu. Nikde pokud vím to neřeší vámi navrženým způsobem, že by na vyjmenovaných tratích směla jezdit pouze "tichá" vozidla.

ad 586: Festfahrbahn samozřejmě hlučnost zvyšuje, protože hladký povrch odráží zvuk od kolejnic a spodku vozu do prostoru, naproti tomu povrch štěrku je členitý a zvuk se o něj aspoň trochu rozbije (ztlumí). Aby se hluk snížil, musel byste to potáhnout nějakou rohoží, která bude zvuk pohlcovat - a pak už zase máte jedno, jestli pod tou rohoží bude FFB, nebo normálně pražce ve štěrku.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 587
Registrován: 7-2008

Odesláno Čtvrtek, 08. července 2010 - 16:40:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S PHS je to jako s požárem - hasíme vedlejší ohniska, místo toho, abychom hasili centrální zdroj. Vzato zpětně na železnici, tj. hlučnost vozidel, svršku, spodku apod. Spodek, svršek máme nový, poměrně kvalitní, kolejnice zbroušené, ale co je platné, když nemáme stejně dokonale rovná dvojkolí, staré litinové zdrže min.nahrazeny kovokeramickými, nedejbože novými podvozky s kotoučovými brzdami apod. Proč nám po koridorech za nemalé peníze mají jezdit přestárlé Baruny, Brejlovci a vlastně i Esa, staré A, B, 810 či Regionovy. Proč ruku v ruce s modernizacemi tratí nešel celých uplynulých 15.let i nákup NOVÝCH VOZIDEL. Se jaksi zapomělo - X-tá modernizace výše uvedených vozidel tomu nepomůže - o rekuperaci si taková laminátka či eso může nechat jen zdát - je to jako vytunit stodvacítku - pořád to bude 120 - konstrukčně i bezpečnostně zastaralé vozidlo. Se tady můžu kochat nad krásnou designovou laminátovou karoserií, první v Evropě, ale sedět bych v tom při nehodě fakt nechtěl.
Tady se chci trochu i zastat SŽDC - proč se ta zodpovědnost za hluk "hodila" na správu, proč se netlačí na dopravce, aby to řešili. Na druhou stranu jí musím vytknout, že bylo zvoleno nejjednodušší a "nejkrásnější" řešení, v Evropě opouštěné metody, právě pro její fin.náročnost a neúčinnost.

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 588
Registrován: 7-2008

Odesláno Čtvrtek, 08. července 2010 - 17:03:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co dokázala naše maličká zemička za 20.let ? V příp.nových komunikací nedokázala postavit jedinou pořádnou souvislou dálnici či tzv.koridor. Dodnes není hotov ani ten první.
A ty kousky, co jsme postavili, stavíme nejdráž v Evropě.
To mi nějak rozum nebere, na západě ba i v Rusku a Číně pendlujou rychlovlaky na VRT a my tady zhola nic takového nemáme.
Místo toho, aby jsme řešili, jak železnici zatraktivnit a zrychlit (výstavbou kupř. VRT)- tak radši do Norimberku zřídíme SC-bus. Bravo ČD a DB. A vlaky jezdí poloprázdné v příhraničí.
Místo toho, aby jsme zkrátili vzdál. a čas např. mezi Vídní a Brnem po býv.hl.trati přes Hevlín, raději zrekonstruujeme delší trať přes Retz a Znojmo. A "lokálku" zavřeme. Přitom z rak.strany by zájem byl, i v nákl.dopravě. Jenže, chybějící most přes Dyji je náš problém - no, hlavně, že mld. skončí utopeny v korytorech.
Co půl roku končí na nějaké vedl.trati osobní doprava. Proč? Min.investice do infrastruktury.
Podudržovanost mnohých tratí, ale také zastaralý voz.park.
Zatímco my se proháníme v superbech, po trati nám to 40 štráduje 810. To nemůže být konkurenceschopné, tj.jasné.
Ale to jsem trošku odbočil. I když vše souvisí se vším.

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6393
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 08. července 2010 - 18:04:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba:

- Dálnice D5 a tzv. 2. koridor podle vás nelze považovat za dokončené stavby, realizované (v případě 2. koridoru beze zbytku, v případě D5 z větší části) v posledních 20 letech?
- S tím SC-busem bych to zkusil brát naopak - dokud nebude existovat skutečně rychlá trať Praha - Plzeň - SRN, tak je SC bus nejlepším řešením.
- Vlakem z Vídně do Brna to bude vzdáleností i časově vždy nejkratší přes Břeclav. Přes Hevlín nikdy (stokrát opakovaná lež o tom, že vlakem to bylo z Brna do Vídně kratší přes Hevlín (a ne přes Břeclav), se pravdou nestane).
- Zrekonstruovaná trať Znojmo - Retz nemá nic společného se spojením Brna s Vídní.
Myslíte snad, že by bylo lepší tam ten most nevyměnit a trať zavřít, a o kus dál obnovit trať Hevlín - Laa?
- Minimální investice do infrastruktury byly důvodem zastavení osobní dopravy na tratích jako Kralovice - Mladotice nebo Loket - Krásný Jez. U ostatních tratí, kde se přestalo jezdit, byly důvody zrušení osobní dopravy docela jiné.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Lexa_karel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 08. července 2010 - 19:02:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PHS - v Plané n.Lužnicí nyní slyším průjezd každého rychlíku z míst s oboustrannou PHS u pily na táborském zhlaví.
V minulosti (před korytem) to byl pouze vlak při nějaké manipulaci v nádraží - bouchnutí HV, zahoukání, posun vlečky Silonu apod., které nyní naopak neslyším, neboť PHS v místě napojení vlečky Silonu na východní straně chybí, je tedy částečně jednostranná a zvuk se k nám nemá o co odrážet.
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 680
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 08. července 2010 - 20:01:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
- D5 se dokončila opravdu nedávno, ale 2.TŽK dokončen zatím opravdu není (Břeclav, Přerov a okolí). O ostatních stavbách raději ani nemluvit
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18103
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 11:15:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Místo toho, aby jsme zkrátili vzdál. a čas např. mezi Vídní a Brnem po býv.hl.trati přes Hevlín, raději zrekonstruujeme delší trať přes Retz a Znojmo. A "lokálku" zavřeme. Přitom z rak.strany by zájem byl, i v nákl.dopravě.

Trať přes Hevlín nikdy nejkratší ani nejrychleší spojnicí Brna a Vídně nebyla. Trať Vídeň - Retz (- Znojmo) modernizovaly právě ÖBB, řekl bych. A o zájmu rakouské strany o nákladní dopravu přes Laa - Hevlín slyším poprvé. Vůbec mě nenapadá, k čemu by to mělo být dobré. Co takhle obnovit trať Laa - Novosedly?

na západě ba i v Rusku a Číně pendlujou rychlovlaky na VRT

Kde maj v Rusku VRT?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 589
Registrován: 7-2008

Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 14:28:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David : máte pravdu - Vídeň-Hohenau-Břeclav-Brno : 152km (2h30m), Vídeň-Břeclav-Brno (po koridoru - 165km (2h) - dle IDOS, Vídeň-Laa-Hevlín-Kounice-Brno : 155km (čas je irelevantní - JŘ 1945).
Jenže všichni vidí jen tu Vídeň a velká města. A co jiná zákoutí Moravy a Rakouska - možná i mnohem hezčí. Navíc bus Vám kolo většinou nevezme, nebo jen velmi nerad, když se vracíte unaven z toulek.
Problém je ve sneseném mostě - kdyby tam zůstal - jezdilo by se dávno - oprava trati by byla samozřejmě nutná. Rovněž se prošvihlo "porevoluční" nadšení.
A cena příp.obnovy se tak vyšplhala min.do stamiliónů. A přitom ten poválečný, snesený, úplně nový most prý neskončil ve šrotu ... kde je, si teď rychle nevzpomenu - jste si ho půjčili, tak ho vraťte


(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 590
Registrován: 7-2008

Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 14:32:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBain : nejde sice o klas.VRT, ale Sankt Petěrburg (ex Petrohrad, ex Leningrad) - Moskva je co ? Rozhodně se po ní jezdí rychleji než na českých rádoby koridorech. A Sapsan je co ? Pendolino mu nesahá ani po okolky

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 7-2008

Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 14:36:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lexa_karel : věřím, že to tak je - beton nic netlumí, nepohltí, jen odrazí kamsi jinam do prostoru.
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 592
Registrován: 7-2008

Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 14:57:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vraťme se k PHS :
Řešilo se to tady mnohokrát, ale stále se nic nezměnilo.
PHS jsou prostě téměř zbytečné a stavbu trati prodražují o 20-30%.
A přitom řešení je nasnadě - přestat konečně už jezdit vozidlovým "šrotem" po kolejích.
Dle zákona o dráhách č.266/1994 Sb. je v paragr.49 uvedeno, že dopravce je povinen provozovat drážní dopravu na dráze, která je součástí evropského železničního systému, pouze drážním vozidlem, které splňuje technické specifikace pro interoperabilitu - mezi ně též patří TSI Noise (hluk) - týká se to zejména nových vozidel, ale v témže dokumentu je rovněž uvedeno, že je nutno přijmout opatření ve vztahu ke stávajícímu vozidlovému parku.

Rovněž je nabíledni říci, zda je optimální jen přizpůsobovat infrastrukturu tratí zastaralým neinteroperabilním vozidlům. A stavět za peníze daňových poplatníků EU (tedy nás všech) drahé PHS.
Tedy stavby, které mají výrazně delší životnost než mnohdy přestárlá vozidla, účetně odepsaná.

Raději za stejné peníze méně nových vozidel, než X-té nefunkční rádoby humanizace, modernizace starých "škopků" či výstavba beton. "krasavic."
Bude-li totiž existovat nějaký reálný program na snížení hlučnosti vozidel, lze pak očekávat určitou vstřícnost orgánu ochrany veřejného zdraví na vydání časově omezeného povolení na provozování dráhy překračující hygienické limity ve smyslu paragr.32 zákona č.258/2000 Sb.



(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 593
Registrován: 7-2008

Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 15:06:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David : Co se týče trati Loket - Nový Jez. Vím, že zde byl zájem o obnovení kvůli jakýmsi novým nákladním přepravám (teď si rychle nevzpomenu).
Nějak to utichlo - ale je to zase jen o tom, že jak něco zavřeme, zpustne to a pak se to horko těžko obnovuje - a za spousty peněz.
A přitom toto je atraktivní trať s 3.tunely v pěkné krajině - jenže nyní vypadá hůře než jindřichohradecké úzké po přebrání JHMD v 90.letech.
Koneckonců, Osoblažku chtěli ČD odepsat právě celá 90.léta - a dnes - turisticky atraktivní trať a i kraj s velkým potenciálem do budoucna - prodloužení do Raclawic v PL.

Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Lexa_karel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 18:38:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opravuji své tvrzení o PHS v Plané n.L z 8.7.2010.

Správně má být, že projíždějící rychlíky slyším v úseku táborského zhlaví, kde je PHS u 1. koleje u pily přerušena a hluk se odráží od protější u 2. koleje. Prostě to nemá chybu ...
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18108
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 19:07:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nejde sice o klas.VRT, ale Sankt Petěrburg (ex Petrohrad, ex Leningrad) - Moskva je co ?

Je to úplně normální dvojkolejka, na které byla (čistě z politických důvodů) omezena a zkomplikována nákladní doprava i běžná osobní doprava, aby se vytvořil prostor pro krásné rychlovlaky.

Co se týče trati Loket - Nový Jez. Vím, že zde byl zájem o obnovení kvůli jakýmsi novým nákladním přepravám (teď si rychle nevzpomenu).

Zase drby . Šlo jen o to, že si někteří nadšenci představovali, že budou někde u Krásna nakládat produkci lomu KMK Granit. Bohužel ale přivedení kolejí do dostatečné blízkosti lomu bylo technicky náročné a hlavně nezaplatitelné. Současné železniční přepravy s překládkou silnice - železnice v Chodově plně vyhovují.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 594
Registrován: 7-2008

Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 19:29:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain : To nic nemění na tom, že trať je v takovém stavu, v jakém je a že si ji po těch letech horko těžko nějaký spolek vezme i za symbol.cenu
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 21:18:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vypadá hůře než jindřichohradecké úzké po přebrání JHMD v 90.letech
Kdyby všechny tratě vypadaly jako JH-Obrataň a JH-Blažejov při předání JHMD, nemuselo by se nic investovat (= kompletně vyměněný svršek starý asi 10 let, Osoblaha to samé).
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 7-2008

Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 23:11:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt : zřejmě máte pravdu - ale každá strana tvrdí něco jiného. Tak komu věřit, že ? Jó, fakta, ale k těm se člověk moc nedostane. Přesto ale byly úzké první na seznamu tratí ke zrušení už v 70.letech za ropné krize - a Heřmanička to nepřežila - i když pravda, koleje byly vytrhány až v r.1996 do šrotu.
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 09. července 2010 - 23:30:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba: tratě dnešní JHMD jsem znal dost dobře, jejich stav si pamatuji. Katastrofální byl samozřejmě svršek zejména od Střížovic do Bystřice, kde ležely XXIVa na popelu - po projetí podbíječkou to bylo o zlomení nohy v kráterech po kladivech. Pokud jde o Heřmaničku, troufám si o tom též něco vědět ;-)). Doprava byla zastavena pro stav svršku a ke zrušení došlo až byly upraveny silnice. Pokud jde o rušící "seznamy", byly tyto akce prakticky stále: v letech 1932, 1946, 1962, 1973, 1992. Heřmanička měla být podle toho skutečně zrušena po válce jako první.
Ale to sem nepatří.
Ivo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2169
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 00:36:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdy byl v úseku Tábor-Benešov vztyčen první sloup trakčního vedení či souvislejší sled a kde? Já bych to viděl tak na Heřmaničky a že koncem roku 1986 již nějaké stály. Zato mezi Olbramovicemi a Voticemi nebyl v srpnu 1987 žádný. V lednu/únoru 1988 už žádný sloup TV nechyběl? Jak to šlo za sebou?

Zkoušel jsem hledat na Internetu nějaké informace o tom, ale nenašel jsem
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 597
Registrován: 7-2008

Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 09:56:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt : Já vím, že se v té železniční historii (zejména) velmi dobře vyznáte
Když už jsme to tady nakousli - Vidnava a Bernartice u Javorníka - nemohl by jste mi pomoci ?

Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 3734
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 12:43:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k PHS - každopádně snaha o změnu toho zákona tu teď existuje, neb údajně jsou limity přísnější než v okolí. Osobně to ale nedokážu posoudit.
Co jsem viděl výsledky různých studií, tak zrovna toto pasivní řešení vycházelo vždy suveréně dráž, než aktivní řešení na straně vozidel. Samozřejmě životnost železničních vozidel je delší, ale lze dělat i dílčí opatření, třeba nekovové špalky. Nějaké dotační programy pro majitele vozidel by měly vyřešit zvýšené investice. Stejně je to čeká v rámci nových TSI.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 598
Registrován: 7-2008

Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 15:19:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trainspot : první člověk, co mi mluví z duše a žije v realitě, jaká doopravdy je.
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 599
Registrován: 7-2008

Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 15:27:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain : Ještě se vrátím k Vašemu příspěvku 18108 - otázka je, co je nezaplatitelné - rozhodně když někdo může požadovat milion za zprovoznění nákladové koleje v délce cca 80m, která tam fyzicky je - jen zarostlá a zalitá v asfaltu (přejezd)- pak už se ničemu nedivím.
To je přístup k zákazníkovi - zaplaťte si to a my Vám to zprovozníme.
Nikdo je ale nenutil ji před pár lety zaasfaltovat.

Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 23:44:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba: u Vidnavy nevím, ozvěte se mi na e-mail.
ad PHS: tahle věc se přetřásala v Rakousku počátkem 90. let a protesty také nic nepomohly. Dnes je tam řada tratí v betonových koritech...
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 10. července 2010 - 23:46:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... oprava "korytech"...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 799
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 11. července 2010 - 09:09:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trainspot: další takový. Uvědomujete si, že kdyby správce infrastruktury řešil ochranu před hlukem podle vašeho receptu a nechal si opravené úseky zkolaudovat s tím, že tam smějí pouze vyjmenovaná méně hlučná vozidla, že by se dopravci ocitli ve vážných problémech?
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3839
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 11. července 2010 - 09:34:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: No a kteří dopravci? Že by tam nesměli jezdit Barči,742,740 no a? Nebo by se do těch limitů nevešly i ostatní lok? Nevím co stojí km phs a ostatních vylomenin, ale ty prachy narvat do vozidel by bylo přínosnější. Jediný kdo by opravdu řval jsou stavební fy, ale o ty strach nemám, na dojení státu najdou jinou cestu.
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5510
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 11. července 2010 - 09:58:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo by se do těch limitů nevešly i ostatní lok?

No hlavně by se do nich nevešla drtivá většina nákladních souprav, včetně těch dvou neobutých.
Když jsem já byl tenkrát kluk svět na dlani jsem měl a v očích hejno sluk
i k nebi měl jsem blíž než hvězdář, nebo kněz co dneska, co ty víš jak tehdy voněl bez...
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3843
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 11. července 2010 - 11:07:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: Aha, v tom případě stavte PHS jen to duní...
Tedy pořád se mluví jaksi obecně. Mohl by někdo nanést konkrétní data? By mě docela zajímalo jaké že jsou limity a jaká je skutečnost?
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5511
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 11. července 2010 - 11:39:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějaké informace vyšly před mnoha roky i na jiném serveru, můžeme si udělat obrázek, kam jsme se od těch dob dostali...
Když jsem já byl tenkrát kluk svět na dlani jsem měl a v očích hejno sluk
i k nebi měl jsem blíž než hvězdář, nebo kněz co dneska, co ty víš jak tehdy voněl bez...
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 683
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 11. července 2010 - 12:09:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyz uz se tu donekonecna omila tema PHS, mohl by se nekdo vyjadrit k vysce zdi? Me soucasna vyska prijde naprosto zbytecna, neucinna a ohyzdna pro okoli a zvysujici hluk v kolejisti. Hluk vznika od styku kolejnice/okolek a od brzd, a na to by stacila zidka ne vyssi metr nad temeno kolejnice...

Asi neco jako je na obrazku.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18112
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 11. července 2010 - 12:45:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba - Ještě se vrátím k Vašemu příspěvku 18108 - otázka je, co je nezaplatitelné - rozhodně když někdo může požadovat milion za zprovoznění nákladové koleje v délce cca 80m, která tam fyzicky je - jen zarostlá a zalitá v asfaltu (přejezd)- pak už se ničemu nedivím.
To je přístup k zákazníkovi - zaplaťte si to a my Vám to zprovozníme.
Nikdo je ale nenutil ji před pár lety zaasfaltovat.


Já sice nevím, o jaké zaasfaltované koleji je zase řeč, ale v případě Krásna se jednalo o novostavbu několika kilometrů tratě v náročném terénu. Kterou zákazník vůbec nepotřebuje a kterému současná praxe s překládkou v Chodově velmi vyhovuje.
Takže skutečně doporučuji se víc držet reality a souvislostí, než neustále fantazírovat "co by, kdyby".
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18113
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 11. července 2010 - 12:47:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu, když není problém zaplatit několik nových tunelů mezi Tomicemi a Voticemi, tak by zdánlivě neměl být problém zaplatit pár kilometrů vlečky někde u Lokte, to je fakt. Jenže tak to bohužel nefunguje a asi nikdy fungovat nebude.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 3737
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 11. července 2010 - 12:52:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek - račte si aspoň přečíst co jsem napsal. O žádném omezování jízdy tam nepíši, pouze o možném zmírnění hlukových limitů a o tom, že ve výsledku je současné řešení pomocí PHS nejdražší. S dražšími novými vozidly s titulu TSI se dopravci stejně budou muset časem vypořádat tak jako tak. A pochybuju, že pak slavně budeme ty zdi bourat - možná by s tím mohl pomoci Roger Waters .

Zatím se to prostě jen čím dál vícero lidem přestává líbit.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1885
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 11. července 2010 - 13:20:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: By mě docela zajímalo jaké že jsou limity a jaká je skutečnost?

Hmm, mám hlukovou mapu Bene-Strančice, ale na DVD v práci. Prý (prý) je nakreslená z reálného měření v terénu. Před korytem, samozřejmě. Teď už to bohužel nikdo nezměří bez zdi. Takže jsou všichni krytí: hluk jsme naměřili mimo normu, postavili jsme zeď a teď už nám nikdo nedokáže dokázat, že po korytu je zbytečná.
Zkusím si vzpomenout a něco z toho vykuchat. Nebo se konečně stav
Neoficiální stránky o výstavbě IV.tranzitního železničního koridoru aktualizace 04.07.2010
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Neděle, 11. července 2010 - 13:36:24    Odkaz na tento příspěvek  

Trainspot, McBain: Zákazníkovi to možná velmi vyhovuje, ostatním zde v pohraničí žijícím občanům zase nemusí vyhovovat ta intenzivní silniční doprava ve Slavkovském lese.
A v údolí Ohře dodávám. Protože možná ještě silnější příklad je v Kyselce. Za to, co jsme z veřejných zdrojů nalili do oprav a zajištění stability silnice KV - Kyselka, už by ta vlečka z Vojkovic mohla být i zadrátovaná . Nepochybně i tam to však zákazníkovi vyhovuje, stejně tak rozpadající se lázně atd....
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18115
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 09:08:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zákazníkovi to možná velmi vyhovuje, ostatním zde v pohraničí žijícím občanům zase nemusí vyhovovat ta intenzivní silniční doprava ve Slavkovském lese.

Tak proč s tím někdo něco nedělá? Dají se prolobovat mnohem větší nesmysly.

Za to, co jsme z veřejných zdrojů nalili do oprav a zajištění stability silnice KV - Kyselka, už by ta vlečka z Vojkovic mohla být i zadrátovaná

Problém je, že bez vlečky to nějak jde, bez silnice ne. Takže to bohužel není žádné buď a nebo.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 7-2008

Odesláno Pondělí, 12. července 2010 - 11:47:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plešoun : tak, tak, pravda pravdoucí, tak to je.
Změřit hluk na starém svršku jenom pro to, aby se zdůvodnila výstavba PHS ihned a nikoli až dodatečně po změření na novém "povrchu."
A o tom to je.
Já vím, že touhle diskusí se mnoho nezmění, protože jak dlouho se staví koridory, jak dlouho se staví PHSky?
Chce to, aby se změnil zákon a protihluková opatření se dělala až po dostavbě nového svršku. Samozřejmě, že by s příp.protihluk.opatřeními bylo potřeba při stavbě svršku počítat a nechat tam dostatečnou rezervu. PHS by se tak poté mohly zakládat např. s vyloučené SK/TK.
Rozhodně jsem ale spíše pro jiná řešení, popsané výše a PHS stavět jen do výšky nezbytně nutné (max.do 2m).
Stálo by i za pokus něco udělat s jejich "designem", aby každá část nebyla v jiných rozměrech či barvách.

Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.