K-report
 

Lodě v hromadné dopravě osob  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Automobily, lodě a letadla » Lodě v hromadné dopravě osob « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archiv 25. května 2009Pef60 25-05-09  09:18
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
stixy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.96.172.4
Odesláno Úterý, 26. května 2009 - 06:31:18    Odkaz na tento příspěvek  

Neměj strach, jistě bude vybrán výrobce, který má zkušenosti se sériovou výrobou plavidel.
Podle toho nákresu i zadávacích kritérií je jasné, že to nebudou dělat diletanti...:-)
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 19:17:12    Odkaz na tento příspěvek  

Přidávám pár fotek parníku z 1. máje - Vranská přehrada a Zbraslav
Morkon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 03. června 2009 - 13:07:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro Lodník: Vy máte docela dobré informace. Nevíte, kdy začně jezdit Vltava? Když jsme mluvil naposled s p. Sahulou tvrdil, že v průběhu května.
Morkon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 07. června 2009 - 10:11:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak je měl v sobotu docela štěstí. Přikládám fotku "nové" Vltavy. Je prostě nádherná!
Tomáš Vnouček
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.17.157
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 21:44:16    Odkaz na tento příspěvek  

Musím uznat, že článek o "němkách" mě docela pobavil.Tedy spíš málem rozbrečel. Opravdu nechápu, jak diletantsky se u Nás opravují, nebo rekonstruují lodě. Je možné, že by stejná loděnice (Chvaletice) měla dávat dohromady bývalý Vyšehrad??? Hrůza. Také si nemyslím, že by byl dobrý nápad Vyšehrad přestavovat na motorovou loď.Vím sice, že o tom majitel přemýšlel, aby na sebe zatím loď vydělávala, než se přistoupí k úplné rekonstrukci, ale moc tomu nevěřím.Měl by se dát do původního stavu hned, než úplně shnije i trup. Možná,jak psal nahoře p. Filip Houdek, není u nás zájem EVD s tím něco dělat. Je mi jasné, že znovu parník dostat do původního stavu by bylo velmi nákladné.A že možná u nás by to už žádná loděnice nedokázala, ale viděli jste jak rychle v německu dalo pár lidí dohromady Labe. Když se chce, tak jde všechno a to mi nikdo nevymluví......
Tomáš Vnouček
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.17.157
Odesláno Neděle, 21. června 2009 - 22:26:02    Odkaz na tento příspěvek  

Jinak, ještě Morkonovi...Také už jsem "novou" Vltavu viděl a je to "kus".Zkusím znovu poptat PPS jak to vypadá s bývalým Vyšehradem. Teď jsem našel v historii této diskus. stránky, že už jste se úspěšně ptal. Nezaložíme ten klub :"Občanské sdružení pro Paroplavbu"?? neboli OSP?? Uděláme kdyžtak v Praze sbírku jako chtějí udělat na novou knihovnu a bude. Akorát musíme být rychlejší:-) ....
Lodník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 4-2009
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 19:02:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chvaletická loděnice ať klidně starý Vyšehrad dohromady dá, je to kvalitní loděnice. S němkama šlo o to, že se zasáhlo do konstrukce trupu, což je vždycky problém. Pokud jde jen o obšívku, tak samozřejmě ne, ale když jej rozříznete vejpůl, zúžíte ho, rozšíříte ho, zkrátíte ho, prodloužíte ho, jen ho znovu spojíte, cokoliv, tak se Vám to už nikdy nepodaří znovu sestavit správně, a to platí po celém světě od té doby, co se objevila první loď. Vždyť i parník František Josef I., když vybouchnul a roztrhlo jej to, tak ho svařili a dalších sedmdesát let byl do obloučku, táhnul do prava a přesto to byla nejlepší loď v historii paroplavby. PPS/EVD samozřejmě o jeho rekonstrukci prý zájem má, ale jde tam o spoustu věcí, kterým mi nerozumíme, neznáme detaily a nepřísluší nám tudíž o tom vést hlubší debaty. Určitě se ale shodneme na tom, že je Vyšehradu škoda a že by možná ani nebylo marné založit nějakou nadaci, sbírku na opravu a zprovoznění Vyšehradu, ať už jakožto majetku PPS nebo jako kohokoliv jiného. Jenom ne z toho udělat klubovnu nebo restauraci! To by vydrželo tři až šest let a pak by to bylo zralé do šrotu (vzpomeňme, kolik lodí už takhle skončilo). A když jsme u těch sbírek, víte jak to bylo se záchranou Drážďanského parníku DIESBAR? Úplně stejně, tehdy ještě o to hůře, že se ještě ani nevědělo, jaký poklad je v něm zabudován jako pohonné zařízení, a že byl parník rozhodnut na odpis. Ten trup je v dobrém stavu, je prý snad dokonce (neručím za to, nikde to není psáno) i pozinkován. Co vím jistě, je ve špičce vyříznutá díra nachystaná na vložení bočního motoru. To je tak k Vyšehradu vše, co mohu říci. Ještě doplním, že Vyšehrad (ex Děvín) byl na rekonstrukci v německém Laubegastu, kde mají zkušenosti i s německými parníky a šlo by tedy starý Vyšehrad nechat udělat i tam, ale záleží na paroplavbě. Já mám ve Chvaletickou loděnici důvěru rovněž.

Pro ty z vás, kdo to ještě neví, vyšla nová, VELMI ZAJÍMAVÁ KNIHA Františka Vichty HISTORIE PRAŽSKÉ PAROPLAVBY, doplněná četnými tabulkami, mnoha vzácnými a zajímavými fotografiemi, statistickými údaji a mnoha dalšími důležitými známými, méně známými i neznámými informacemi. K dostání je v pokladně Pražské paroplavební společnosti v Praze na Rašínově nábřeží (mezi Palackého a Jiráskovým mostem, stanice MHD Palackého nám. a dolů k vodě). Všem ji mohu doporučit.
Tomáš Vnouček
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.17.157
Odesláno Úterý, 23. června 2009 - 20:49:32    Odkaz na tento příspěvek  

Tak s Paroplavby se mi opět nikdo neozval. Dnes jsem byl na radu Lodníka koupit tu knihu a už se nemohu dočkat až si ji přečtu. Vypdá dobře. Nejmíň tak jako "Osobní lodě na Vltavě" od pánů Huberta a Bora.Shodou okolností akorát ex Děvín vyplouval na nějakou plavbu a měl jsem čas trochu pokecat s kapitánem. Prý jsem se z řiditelem PPS akorát minul. Zkusím se ho příště zeptat, zda-li by mi nedohodnul schůzku.:-)to kvuli té budoucnosti starého Vyšehradu:-) Informace Vám pak hned předám.
Morkon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 25. června 2009 - 13:02:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to rozhodně zajímavá iniciativa zkusit zachránit starý Vyšehrad. Jsem ochotný se nějakým způsobem zapojit do záchrany i když času je velmi málo. Jestli se Vám podaří mluvit s někým s PPS/EVD dejte vědět!
Evžen
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.46.36
Odesláno Pátek, 26. června 2009 - 19:01:24    Odkaz na tento příspěvek  

Tak tedy něco k původnímu VYŠEHRADU. Uvedení této lodi do provozního stavu by si vyžádalo troufnu si říci cca 25-30 miliónu korun, možná i více, což není zrovna málo. Vzhledem k tomu, že celkem náročnými rekonstrukcemi (i finančně)prošli nyní parníky VLTAVA a VYŠEHRAD a bohužel se pro ně hledá těžko uplatnění(Např. VYŠEHRAD vyplouvá na své plavby velmi zporadicky), je skoro více než jasné, že původní VYŠEHRAD hned tak nevypluje, ba jestli vůbec někdy vypluje. Navíc provoz parníků je oproti motorovým lodím podstatně dražší. Prostě tři kolesové parníky se v pražské konkurenci neuživý. Dnes sotva jeden. Navíc je dnes lidem téměř jedno jestli plují parníkem či motorovou lodí. Až na pár fandů samozřejmě.
Morkon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 26. června 2009 - 23:06:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Evžen: Částečně lze souhlasit, ale mám dvě připomínky. Bydlím kousek od přístaviště a rozhodně bych neřekl, že parník Vyšehrad vyplouvá sporadicky a jak to že v Drážďanech funguje "bílá flotila"? Pochybuju, že ji někdo dotuje.
Lodník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 4-2009
Odesláno Sobota, 27. června 2009 - 11:18:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemějte obavy, všechno bude. Jen to chce ještě čas. Ale nebude trvat dlouho a ty parníky budou objednané na tři roky dopředu. Potom budou i peníze na Vyšehrad. A když se chce, všechno jde. A ono se chce.
Brnenskadopravka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 2-2006

Odesláno Sobota, 27. června 2009 - 14:48:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DOD v areálu Lodní dopravy v Brně Bystrci
27.6.2009 - 140 let MHD v Brně





http://fotogalerie.dopravka.com/thumbnails.php?album=106
Fotografie brněnské MHD: http://fotogalerie.dopravka.com/
Videozáběry: http://www.youtube.com/brnenskadopravka
Morkon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 29. června 2009 - 15:43:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro Lodnik: To je sice pěkné, ale škoda, že obyčejní cestující nemají moc možností s nimi plout.
Pef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. července 2009 - 14:25:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj, nevite kde se da v Praze nebo Brne popripade jinde sehnat Infomapa osobni lodni dopravy: http://www.lodnidoprava.unas.cz/index2.htm
Macek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1355
Registrován: 3-2004

Odesláno Čtvrtek, 16. července 2009 - 16:40:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malé info z Orlíka: Vzhledem k nízkému stavu vodní hladiny na VD Orlík, je zastavena pravidelná lodní doprava na lince TÝN NAD VLTAVOU - ORLÍK ZÁMEK do odvolání.
S Hydrobusy a rábou na věčné časy, oboje z Maďarska.

ICQ 312-249-479
Pef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. července 2009 - 23:40:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Macek: již minulé úterý a středu viselo na stránkách Quarteru toto info, ale tehdy zase kvůli zvýšenému průtoku Kořenskem. Navíc na Slapech nejezdila linka do Solenic. Včera jsem se tam díval znovu a upozornění už tam nebylo. Nevíte jak to se těma Solenicema je?
gep
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.171.162
Odesláno Pondělí, 20. července 2009 - 11:27:28    Odkaz na tento příspěvek  

ad Mapa osobní lodní dopravy a turistických přívozů Česká republika - posílalo se po 5-10 kusech do 350 áčkových infocenter v Česku, takže by (asi) například měla být k získání v brněnském íčku ve Staré radnici či v Pražské informační službě. Ovšem zda to třeba tam někdo nezašantočil, těžko říci. Též by měla být k získání u všech mimopražských provozovatelů linkové/vyhlídkové lodní dopravy kteří mají v mapě prezentaci (což jsou kromě nereflektujících Hracholusek a Pardubic de facto všichni), z Prahy pak PPS.
Jakékoli další dotazy rád zodpovím
hezké letní dny a šťastnou plavbu ;-)
Pavel G
Garfie
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.17.157
Odesláno Pondělí, 20. července 2009 - 20:12:31    Odkaz na tento příspěvek  

tak pro všechny, kteří čekají na správy o původním Vyšehradu:
setkal jsem se s panem Sahulou (výkoným řiditelem PPS) a měli jsme tak hodinku o všem pohovořit. On osobně mi přišel jako člověk na správném místě. Problém s Vyšehradem je samozřejmě ve financích. Není problém v tom, že by na sebe parník nevidělal. Problém jsou peníze na rekonstrukci a částka se pohybuje okolo 50 mil.. Vzhledem tomu že do parníku Vltava a Vyšehrad bylo nyní značně investováno, tak samozřejmě nejsou finance na rekonstrukci pův. Vyšehradu.(jak už také psal Evžen výše) Jediná cesta, jak najít peníze pro rychlou rekonstrukci, je najít nějakého mecenáše, který by byl blázen do lodí jako mi, ale mněl ještě přebývající miliony, které by investoval na delší dobu. (jestli toto čte třeba pan Roman z ČEZu a má rád lodě, tak jsme zachráněni)Banky PPS nechtějí půjčit takové peníze na delší dobu. Max. na 5 let a to je samozřejmě velké riziko. Peníze z fondů Eu prý pro toto také nejsou.Na ministerstvu kultury prý nemají ani peníze na dotaci slavného otáčecího hlediště v Krumlově, natož pro parník. Sbírku, kterou jsem chtěl založit původně je také nesmysl, vzhledem tomu, že jsem se dočetl, že na povodně v roce 2002 bylo vybráno asi 6,5 mil. To nestačí ani na parní kotel.
Co říci závěrem... Pan Sahula počítá s tím, že k rekonstrukci do pův. stavu určitě dojde, ale nedá se odhadnout kdy. No, alespoň mmě to trochu uklidnilo, protože vůle tady je. Horší je, že Vyšehrad je v tomto stavu již 20 let a nerad bych, aby dalších 20 let byl.
Kdyby Vás třeba něco napadlo, tak dejte vědět.
Tomáš V
Kptstone
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 29. července 2009 - 09:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lodník: když to tak čtu, budu se muset někdy zastavit. Kdysi jsem u PPS vystřídal pár lodí jako kapitán....Malši, Odru, Hamburg, Lužnici.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kptstone.)
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1727
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 10:42:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Středeční Hracholusky:


Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Macek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1380
Registrován: 3-2004

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 18:17:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k: Nádhera, poslední původní hydrobus ještě s motory Czepel. Loni jsem se taky svezl.
Na Orlíku už od 22. července jezdí i linka Týn nad Vltavou - Orlík, já zítra pojedu z Týna na Orlík a podle nálady i linkou na přehradu. Na lince do Týna došlo také ke změně zastávek soutok LUŽNICE - VLTAVA je v ceníku přejmenována na Nový dvůr. V jř ještě zůstává starý název.
S Hydrobusy a rábou na věčné časy, oboje z Maďarska.

ICQ 312-249-479
Macek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1384
Registrován: 3-2004

Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 21:56:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem se svezl opět až na přehradu lodí Zvíkov a mám tu pár dalších změn.
Zastávka Hladná je již druhý rok zrušena a v jř. se stále vyskytuje.
Další novinka je, že se nám v ČR rodí první dvoupatrový hydrobus Rožmberk:

Dostal také nový velký elegantní komín, aby nečoudil na cestující nahoře
Zpět z Orlíka do Týna mně vezl tradičně hydrobus Orlík.
S Hydrobusy a rábou na věčné časy, oboje z Maďarska.

ICQ 312-249-479
Vojtik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2737
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 00:35:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I autobus se dá využít jako loď :-)

Rajče...
Můj Skype: Vojtik48
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2609
Registrován: 12-2005
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 18:15:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.zemships.eu/en/index.php
Alster je v tomto pripade mysleno "centralni" jezero v D-HH. Meli s tim tu jezdit ted o vikendu, ale jako obvykle, jsem to zjistil proste pozde ... :-(
Pavel
Roberto_1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 12-2008

Odesláno Pátek, 14. srpna 2009 - 23:48:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Holland America Line (Oosterdam Rotterdam)
opouští přistav Venézia a pomalu pluje na širé moře s pomocí tažnych člunů.


Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2616
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 19. srpna 2009 - 17:41:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/fotogalerie/2009/08/19/potop eny-trajekt-princess-ashika-nedaleko-souostro/foto/265080/
Bar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 6-2009
Odesláno Pátek, 28. srpna 2009 - 07:07:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pozdrav z Benátek



Boro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 31. srpna 2009 - 12:19:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár fotek z plavby po nejkratší splavné řece Slovenska.




Macek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1414
Registrován: 3-2004

Odesláno Středa, 02. září 2009 - 19:35:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco málo ze Švýcarska:



S Hydrobusy a rábou na věčné časy, oboje z Maďarska.

ICQ 312-249-479
Kulík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 4-2004

Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 22:05:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Praze se nějak vyrojily nové nátěry lodí EVD - celkem podařený bílýmodrý lak lodi POSEIDON a dnešní skoro šok v podobě tramvajového "PORŠE" nátěru u lodě LABE. Netuší náhodou někdo zda tato u lodí poněkud nezvyklá nátěrová anarchie bude pokračovat???



Myslíte, že se jedná o úlet, nebo o novou poněkud zvláštní firemní identitu...
http://cyclura.cz/fotodop/index.php
Garfie
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.142.67
Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 12:43:07    Odkaz na tento příspěvek  

ne ne, o firemní identitu se nejedná. Je to takový trochu úlet a nevím teď jistě, zda PPS nechce na nějaký čas loď propůjčit do služeb MHD.
Ale zjistím
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1850
Registrován: 4-2005

Odesláno Pátek, 02. října 2009 - 13:43:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v přístavu v Podbabě kotví nějaký vrak brněnky zřejmě se jedná o loď ex. SVOBODA + další zajímavé kousky.muže tu brněnku někdo opravdu identifikovat zda se jedná o ex svobodu a co s ní mají v plánu?
AV 15-30
http://www.youtube.com/watch?v=rYqifHHBvM0
Kulík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 4-2004

Odesláno Sobota, 03. října 2009 - 09:26:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

6120 zajímavé info. Já se do těchto končin snad dostanu příští týden, ale pokud by bylo foto, tak by k identifikaci pomohlo. A co jsou ty další zajímavé kousky - něco osobního nebo nákladního?
http://cyclura.cz/fotodop/index.php
Renegade
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 04. října 2009 - 13:20:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  



Ikarus Palace - spoločnosť Minoan Lines GR
Garfie
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.17.157
Odesláno Neděle, 04. října 2009 - 23:13:26    Odkaz na tento příspěvek  

tak mám zjištěno. Pokud jde o nátěr Poseidonu, že jde o "prototypový" nátěr, který by měly v dohledné době dostat všechny lodě EVD, snad kromě Šumavy (zda se to bude týkat i lodí PPS zatím není ani rozhodnuto, ani vyloučeno).
Jinak ta loď v Podbabě je skutečně SVOBODA. Stále se tak jmenuje a jde do rekonstrukce. Její trup by měl být pozinkovaný, takže ta koroze by měla být jen povrchová záležitost.Loď byla posledních nejméně 15 let vytažená v Děčíně - Křešicích, a nebyla natřená. Nyní na ni přišla řada a bude se rekonstruovat. Pro zajímavost bych ještě dodal, že brněnek typu Svoboda vyrobil DP města Brna podle návrhu pražského stavitele lodí A. Špirka celkem pět: Svobodu, Solidaritu (stále v provozu na Orlíku pod jménem Malše), Mír (stále v provozu na Slapské přehradě), Družbu (stále v provozu v Praze pod jménem Gladius) a Žilinu (pro nevyhovující technický stav vyřazena z provozu na Oravské přehradě).
parníkář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 05. října 2009 - 14:42:29    Odkaz na tento příspěvek  

Ten Mír na Slapech sice je, ale na břehu u Měřína moc v provozu nevypadal.
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1851
Registrován: 4-2005

Odesláno Pondělí, 05. října 2009 - 15:26:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Garfie:díky za info! jinak mě tedy napadá kdo je majitel téhle brněnky patřila PPS a ta jí prodala nebo jak to teda je?A hodně se divim že se ten skelet snad podaří zachránit pamatuju jí ještě v praze kompletní ale značně sešlou a už tehdy to vypadalo že jí nečeká nic dobrého a z fotek z děčína to vypadalo že to má spočítané.
AV 15-30
http://www.youtube.com/watch?v=rYqifHHBvM0
Franta Králik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.233.128.178
Odesláno Úterý, 06. října 2009 - 14:31:56    Odkaz na tento příspěvek  

Mír je teď taky na rekonstrukci, ale vyřazený definitivně není. Vzhledem k tomu, že Podbabu provozuje výhradně PPS resp. EVD, znamená to, že to bude stále patřit jim. Nakonec je to dobře, jistě by potřebovali další vyloženě linkovou loď co se dá postavit na trasu. Mají jen Odru s Vislou, ostatní jsou vybaveny hospodou a Vltava se motá nesmyslně s pár lidma v Praze, navíc i kdyby jezdila třeba na ty Slapy, tak se to okouká a stejně na tom nebudou moc vydělávat. To by to muselo bejt jen párkrát ročně a ještě aby to bylo jasně napsaný do jízdního řádu. Pak asi jo. Když se Odra nebo Visla rozbije, musí jet BIFA, kam se vejde málo lidí (něco přes 100). Nedávno jsem jel parníkem do Troje, ptal jsem se posádky a prý brněnky měly kapacitu 250 lidí a navíc si myslím, že se na ně dobře dají dát i kola - na střechu před kapitánským můstkem. Z tý by rozhodně bylo škoda udělat další loď s hospodou.

Souhlasíte?
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1853
Registrován: 4-2005

Odesláno Středa, 07. října 2009 - 11:14:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rozhodně.jinak většina tady asi ví že MALŠE patřila také PPS ale nechápu smysl prodeje.Tu kapacitu potvrzuju.
AV 15-30
http://www.youtube.com/watch?v=rYqifHHBvM0
kapitán Korkorán
Neregistrovaný host
Odeslán z: 66.230.230.230
Odesláno Čtvrtek, 08. října 2009 - 19:22:10    Odkaz na tento příspěvek  

ANO PRO SVOBODU


Zdravím,
zrovna jsem zjišťoval, jaká brněnka v Podbabě stojí, až jsem narazil na tuto diskusi. Myslel jsem si to, že to je Svoboda a 8x HURÁ! že jí chtěji opravit. Jednoznačně jsem pro aby Svoboda byla opravena jako linková loď a být Paroplavbou, určitě se jí nezbavuji. Jednak prý mají lodě opět začít sloužit jako dopravní prostředek po vzoru 50. let a tedy takové lodě budou jen a jen zapotřebí především u firmy s tak dobrým jménem a tradicí jako Paroplavba, jednak kdo říká, že nemůže být zprovozněna nějaká další linka, třeba po proudu? Vždyť tam je to též pěkné a zajímavé a jistě by se našlo spoustu lidí, kteří by to uvítali. Třeba já. Odra s Vislou jsou podle mě lodě, které pro Paroplavbu pracují nejvíc. Rozhodně nesmějí být nahrazeny nějakými BIFAMI atp. Teď k nim může přibýt, ne je vystřídat, ale přibýt další tahoun Svoboda. Hlavně ať ale Svoboda nikoho nevyštípá. A v neposlední řadě pokud vím, Svoboda patřila Paroplavbě (Tehdy DP-Služby) odjakživa a je to přinejmenším neúcta k té lodi po 35 letech dlouhé vzorné a věrné služby se k ní zachovat tak, že ji nechají 15 let někde hnít (co už se stalo, stalo se) a ještě horší by bylo, kdyby ji PPS po tom všem jen tak někomu prodala. Předem Paroplavbě ze srdce děkuji, pokud si to někdo od nich přečte, že Svobodu zachrání a opět o ní budou s láskou pečovat, protože tehdy se stane, že naopak ta loď začne s láskou pečovat o Paroplavbu. Děkuji.
Kulík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 4-2004

Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 17:52:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kapitán Korkorán - Kde to mám podepsat - lépe to snad ani napsat nelze.

Jinak dnes jsem byl na Babě (odtud je nejlepší výhled na Podbabské lodní dílny) a při té příležitosti jsem SVOBODU i vyfotografoval. A musím konstatovat, že renovace nebude vůbec jednoduchá a asi ani moc rychlá - trup vypadá celkem dobře, ale nástavba bude potřebovat důkladné opískování a náhradu nejednoho sloupku a kusu plechu. Navíc mám takový pocit, že SVOBODA byla vyřazena po nějaké havárii motoru. Tak držme palce, ať se dílo podaří.


Dále se v Podbabě dnes nacházela ještě loď KOTVA, ze které byly odstraněny nápisy JAZZ BOAT, vypadá to na aplikaci nového laku EVD po vzoru sesterské lodi DANUBIO.

http://cyclura.cz/fotodop/index.php
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2660
Registrován: 12-2005
Odesláno Sobota, 10. října 2009 - 13:17:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvam se, ze sem dam neco jineho a taky s meho pohledu nikterak uzasneho, ale kdyz se tu nedavno jinde resila jedna taky vzpominkova akce, tak me to proste neda ... :-/
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=6494 99
Jen by me zajimalo, zda bude na programu taky naraz do ledovce a nasledne soutez v delce vydrze v ledove vode ... :-/
Obcas mam pocit, ze ta tzv. moderni zapadni civilizace neni obcas nic nez jen maskovany a okecavany hyenismus podle hesla pro prachy cokoliv ... :-(
Omlouvam se za prispevek.
Pavel
Garfie
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.17.157
Odesláno Neděle, 11. října 2009 - 22:07:03    Odkaz na tento příspěvek  

JJ, Svobodu jednoznačně zachránit. Doufejme, že po rekonstrukci bude dobře sloužit a přinese Paroplavbě trochu peněz na rekonstrukci ex Vyšehradu, nebo zpětný odkup Labe z Německa, který jak to vypadá je na prodej. Obě lodě sloužily vzorně a věrně Paroplavbě též a i déle. Trochu mne mrzí, že rekonstrukce Vyšehradu se neustále odsouvá a dělají se jiné a jiné lodě. Třeba že se prodlužují BIFI a tak. Nebylo by krásné, kdyby lidi na Slapy vozil zase kolesák.??? Toho otevřeného prostoru na palubě pro všechny i kolaře. V dnešní době, kdy se cykloturistika tak rozmáhá....
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.171.160
Odesláno Pondělí, 12. října 2009 - 10:44:53    Odkaz na tento příspěvek  

Nepatří to sem, ale není na to sekce - nová kniha o ČNP:

Zdeněk Bastl: Padesát let Československé námořní plavby.
počet stran 184, více než 130 fotografií, vazba brožovaná, běžná cena 249,- Kč, naše cena 232,- Kč, cena K"M"K (Klub "mokré" knihy) 217,- Kč, ISBN 978-80-86930-19-0

Na jaro roku 1959 je datován vznik společnosti Československá námořní plavba. Tato publikace mapuje její historii, i osudy všech lodí ve flotile, provozní a hospodářské výsledky, politické pozadí vzniku i provozu. Představí nám běžný život na našich lodích, provozování námořních lodí v našich zemích, zhodnocení spolupráce s čínskými partnery v ČNP, naše lodě a námořníky v současnosti, flotu námořních lodí – výsledky dle lodí, stavbu a technické parametry lodí, provozní výsledky lodí, prodej, výsledky a přehledy dle roků, nej… lodí ČNP – nejdelší cesty a cesty kolem světa, osobnosti námořní floty, moře v knihách a ve filmu…

Upozornění: bývalí námořníci a zaměstnanci ČNP získají publikaci u C.O.S., Počernická 168, 100 99 Praha10 (kpt.ing.Kroupa, pí Slabihoudková, 1.patro č.dv.107,108) se slevou celkem za 150 Kč
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1854
Registrován: 4-2005

Odesláno Čtvrtek, 15. října 2009 - 09:32:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M Kunt:a kde se ta kniha dá koupit na té adrese Pocernická 168 nebo kde?díky
AV 15-30
http://www.youtube.com/watch?v=rYqifHHBvM0
Kulík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 348
Registrován: 4-2004

Odesláno Pátek, 16. října 2009 - 13:25:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

6120: tak knížku 50. let České námořní plavby jsem včera zakoupil za 249 Kč v knihkupectví KANT v pasáži Hybernia v Hybernské ulici (proti Masarykovu nádraží). Po prvotním prolistování, tato knížka vypadá docela zajímavě - jenom jsem očekával trošku více informací o jednotlivých lodích.
A z lodní literatury tam již byl letošní Sborník k historii lodní dopravy (Labsko- Vltavská plavba XV.), který je z větší části věnován voroplavbě na Sázavě a Vltavě. Sborník stojí 79 Kč.

Omlouvám se za reklamu, ale tyto publikace jsou docela zajímavé. A speciálně Sborníky Labsko-Vltavské plavby doporučuji všem zájemcům o lodní dopravu u nás.
http://cyclura.cz/fotodop/index.php
Pef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 16. října 2009 - 19:51:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nová loď pro Brno:

http://zpravy.idnes.cz/foto.asp?r=brno&c=A091010_1270337_brno_trr

Vypadá moc pěkně, rozhodně 100x líp, než hrůzy na Vranově. Oceňuji zejména vestavěný pohon!!
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4078
Registrován: 7-2003

Odesláno Pátek, 16. října 2009 - 20:17:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mno, nedivil bych se , kdyby to bylo jak na vranove, akorat elektrika privesaky..
Český pravopis je freeware, ale v žádném případě není open source! Používej dle libosti, ale nemodifikuj ho! Lamer.cz
Pef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 17. října 2009 - 20:59:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pvvs: závěšák tam určitě nebude, má to mít asynchronní motor a takovej závěšák jsem ještě neviděl - navíc by byl o dost větší než spalovací
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.171.160
Odesláno Sobota, 17. října 2009 - 23:24:45    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Kulík: díky za info, já dostal jen tu informaci e-mailem, s autorem jsem dlouho nekomunikoval. Podrobnější info o lodích? Tak jestli chcete študovat lodní listiny... Fakt si neumím představit, co podrobnějšího o těch lodích psát - viz na stránkách autora (je to asi obsah knihy): http://www.bastl.cz/cnp/
Tady je třeba Radhošť: http://www.bastl.cz/cnp/35318.htm
Kulík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 349
Registrován: 4-2004

Odesláno Úterý, 20. října 2009 - 08:30:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak co se týká popisu lodí, tak mi tam zejména chybí základní technické údaje, jako je délka, šířka, výška tělesa, výška nástavby, strojní výkon, počet členů posádky. A u většiny lodí historie plavidla před koupí k České námořní plavbě a po prodeji Českou námořní plavbou, případně zda je dotyčné plavidlo v provozu i v současnosti a u koho a pod jakým názvem. Osobně si myslím, že toto jsou zajímavější údaje než celkem podrobný ekonomický rozbor jednotlivých plavidel - navíc v jednotkách, kterým neekonomové moc nerozumějí.
Dále by vůbec nebylo od věci více se věnovat i lodním posádkám - nemyslím jmenovitě, ale počty lidí a jaké funkce.
Celkové hodnocení zajímavý počin v oblasti lodní dopravy, o kterém nemám moc znalostí, ale chtělo to více podrobností technického a provozního ražení na úkor ekonomiky provozu.
http://cyclura.cz/fotodop/index.php
Vtobola
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 510
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 04. listopadu 2009 - 13:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak zde přikládám pár lodiček z Chorvatka o prázdninách

Tohle se nám objevilo v oknech

A teď cesta domů - Vela Luka - Split

T3 mizí, wany se šíří...
Fotťe staré T3 v Ostravě!!! Už zbývá jen 1
Tootti
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2372
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 17. listopadu 2009 - 21:29:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zaoceánske lode:


Armadna lod

http://www.thebus.org/
Mornik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 11-2009
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 21:51:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedalo mi to abych si nepřihodil polínko. Co se týče nových lodí pro Brno, je to velký krok zpět, protože nebudou mít přední dokormidlovací zařízení a ten bateriový pohon není taky žádná hitparáda. Pořizovací cena astronomicky vysoká a životnost baterii ani ne deset let. kde je ještě celoroční služba co se stará o chod baterií. Doufám, že aspon plavební a manévrovací schopnost bude na úrovni dnešních požadavků. Plul jsem s těmi loděmi dva roky, takže vím o čem mluvím. Měl jsem tu možnost to konzultovat s plavební správou a taky se divili, že tam není spalovací motor. Vyřešilo by to spoustu provozních potíží a taky náklady na provoz jsou nesrovnateně nižší než u bateríí. Co se týče samotné konstrukce nové lodi, tak ten komín je pouze stylovka a bude s toho sklad materiálu, v brně dost fouká a bude to žůžo s tou "plachetnicí" přistávat. ještě připomínka ke starým lodím, na to že je stavěli na louce v kopřivách a opravdu ve velmi nuzných podmínkách, tak klobouk dolů.co se týče pozdějších neodborných zásahů a oprav tak by někdo zasloužil na holou. Ovládání,vedení a manévrování je o nervy. K pionýru samotnému, je to nejlepší lod co kdy Brno mělo v nezměněné podobě.
parníkář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Sobota, 28. listopadu 2009 - 07:51:12    Odkaz na tento příspěvek  

To víš, pravděpodobnost, že okolnosti zaženou do Brna nadaného lodního konstruktéra, tak jako kdysi bolševici Antropiuse, je malá.
Mornik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 11-2009
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 16:27:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty nové lodě jsou již konstruované lodní firmou ale opět jsme u bateriií(beztak už je to jen politicko-ekologické rozhodnutí). Nějakej lajdák to spočítal tak ,že ty baterie nevydrží živit dokormidlovací. Prvotní potíže spočívají v tom, že si víc jak polovina DPMB myslí, že vám stačí k vedení plavidla takové velikosti papíry na tramvaj(páč jsou na elektriku). Od toho se odvíjí veškeré financování a rozhodování.
ffggtt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.96.172.4
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 19:22:31    Odkaz na tento příspěvek  

Co se týká předchozích příspěvků „Mornik“, nezbývá než SOUHLASIT. Stavba plavidel ovšem není, ani nikdy nebyla levnou záležitostí, takže cena se zdá v každé době i s přihlédnutím k nominální hodnotě měny „ASTRONOMICKÁ“. Pro srovnání: cena novostavby maďarského hydrobusu v r. 1957 – 1,320,000,- (14X nová Tatra 603, 45X nová Škoda 440 – „Spartak“), novostavba lodě typu Moskva v r. 1980 – 6,500,000,- (21X nová Tatra 613, 118X nová Škoda 120). To je jen kupní cena lodí, doprava plavidel na místo určení, vybudování technicko-materiální základny a provozní náklady samotného provozu znamená neméně značné výdaje …..
Volba elektrického pohonu propulze je určitě velmi nešťastná, nevím jestli jde někomu o zachování jakési nesmyslné tradice nebo pouze o debilitu managementu DPMB, ale v roce 2002 došlo ke změně legislativy v oblasti lodní dopravy a i v.n. Brno je zařazena mezi nádrže, kde je povolena LD se spalovacím motorem (pro velká plavidla a plachetnice). Brněnští kapitáni vždy „závistivě“ pokukovali po ostatních provozech LD a myslím, že do jednoho by uvítali propulzi poháněnou „dieselem“…., ono když máte k dispozici jen něco přes 20kW výkonu u lodě, která obsazená váží skoro 60 t a trup má jako necky, tak to se samozřejmě musí promítnout do náročnosti obsluhy plavidla při přistávacích manévrech, navíc s jedno-vrtulovou propulzí, při silném větru, a když přistáváte téměř na každém kilometru plavební dráhy…..
Neodborné zásahy, při GO lodních těles – nezbývá opět než souhlasit, už v 90-tých letech nechtěl ČLPR po r. 2000 lodě pustit na vodu, s tím že stokrát zflikované 3 mm pláty obšívky a zhnilá žebra a pražce v podstatě už měnit ani nelze ….
K úrovni stavitelství osobních lodí u nás od 50- tých let až do dnes - zde by se dalo zmínit opravdu jen těch 5 motorových brněnek a loď Máj – a to jen z koncepčního hlediska, po technické stránce i tyto značně pokulhávají za plavidly postavenými zahraničními loděnicemi. Všichni nemohou umět všechno – to si jen někteří myslí a taky ty lodě podle toho vypadají …..
Mornik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 11-2009
Odesláno Pátek, 04. prosince 2009 - 08:24:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Před nějakým časem jsem byl přizván ke konzultaci nákupu nového plavidla na Dalešickou přehradu. Škoda, že investor se a poslední chvíli cukl. L25 B6,5 T1,0 180 Os, osazeno vznětovým turbomotorem Iveco 120kw(dle přání jiný). Interiér, bar v nejvyšší kvalitě a vybavenosti. cena 15mil.i s dopravou.
Pef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 05. prosince 2009 - 00:12:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mornik: nezapomínej, že kpt. Zícha nemá rád horní paluby, tím spíš takhle namáčknutý na kormidelnu. Jinak celkem fajná loďka, trochu bych měl obavy ze stability
Mornik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 11-2009
Odesláno Sobota, 05. prosince 2009 - 08:31:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě malá připomínka. Plavidlo mělo "Z" převod. Byla legrace s tím manévrovat. Trup byl postaven někde v německu na loděnici, potom převezen do švýcarska a tam dostavěn. Mají to pro stransport ze stavebnicových dílců , celková výška transportu kompletní lodi nepřesáhne 4,20m S tou stabilitou mi to taky napadlo ale maj to fakt zmáknutý. Aspon by Péťa měl vlastní nikým nerušenou kuřárnu
ffggtt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.96.172.4
Odesláno Sobota, 05. prosince 2009 - 13:58:40    Odkaz na tento příspěvek  

To Mornik:

Jenže ono by v případě téhle lodě ani tak nešlo o charismatického kapitána P. Zichu ....
Být Tebou tak se do žádných větších akcí se Štumpou a spol. nepouštím.....
Mornik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 11-2009
Odesláno Neděle, 06. prosince 2009 - 03:04:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TO ffggtt:
Vážený pane, mám takový dojem, že Vám něco uniklo, či nemáte přehled o situaci kolem p.Štumpy. Veřejně to tu nebudu rozpatlávat.
ffggtt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.96.172.4
Odesláno Neděle, 06. prosince 2009 - 15:29:55    Odkaz na tento příspěvek  

Vím o tom víc, než by mi bylo milé.
Ale každá mince má dvě strany ....
Samozřejmě nemá vůbec význam to tady řešit, nehledě na to, že se jedná o nafouknoutou bublinu.
howg, domluvil jsem
Mornik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 11-2009
Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 21:10:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo si chce udělat radost od stromečkem může si koupit tuhle lod Hispania L93 B11,60 144ubytovaných. Stojí v přístavu Gravendeel v Holandsku. Osazená dvěma pohonnými jednotkami Voith na zádi a jednou na přídi. 4x12ti válcový přeplňovaný diesel do V Deutz. sauna, whirpool, solárko atd... vím to, jsem na ni a hlídám ji....