K-report
 

Archiv do 13. září 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Trať 220/221 - čtvrtý koridor... » Archiv do 13. září 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1530
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 14:58:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak tak K.A.F.e přesně proto jsem to v minulém příspěvku nakousnul. Vím jaká byla aktivita nákladky za společných drah dříve a jaká je nyní, kdy už snahy ovlivnit stavby jsou. Jsem rád, žes to tu napsal, protože snad tobě jako člověku zasvěcenému, narozdíl ode mne jako nezasvěcenému, OC už uvěří, že možnost vyjádřit se k projektům a vznést připomínky byla vždy. Že nebyla za společných drah využívána není problém SŽDC. Další věcí je, že připomínka Carga nemusí být přijata, viz Senohraby či Bystřice a bohužel ČDC s tím nemůže nic dělat.
Opravdu moc záleží, kdo na ty jednání chodí, zda umí argumentovat, má podklady a je schopen se dohodnout. V současné době snaha je, ale může se projevit u staveb, co tak nějak začínají.
Martin
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 14:58:45    Odkaz na tento příspěvek  

K.A.F.: Hm podívejte: Když vám na poradě zástupci RCP vyjádří požadavek na větší délku nástupišť, tak také SAMOZŘEJMĚ nemají právo veta? A jestliže si tam pak někdo rozbije hubu jako nedávno na zpraseném Unl hl.n., tak za to pochopitelně nikdo odpovědnost nést nebude, že?
A jestliže někde podobným přístupem dobastlíte infrastrukturu, že Cargo přijde o kšeft za desítky nebo stovky mega, tak tomu ještě budeme tleskat, ne?
Zajímavé, že od nás v provozu se chce denodenně 100% bezchybný výkon, zatímco na vyšších úrovních řízení už tomu tak evidentně není.
Navíc SŽDC rozhodně není privát, takže zde má do veřejných investic mluvit právo každý.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3036
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 15:05:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K.A.F.:
zda se nebude šetřit až tak, že R přejdou na dvouhodinu

Doufejme, že ne. Ostatně ta mnou nastíněná vize by uvažovala rychlíky cca 5 vozové (s posílením špiček v pátek a neděli) a pásmový Sp/Os asi třívozový. Chápu, že je to naddimenzované, ale elektrická dvousystémová jednotka o kapacitě cca 120-200 lidí jaksi chybí (hodila by se i na trať 170) a zase rozpojovat/nevytvořit spojení z Prahy do Olbramovic (lokálka, resp. bus linka), Votic (vím, že je to daleko, ale myslím, že denní dojížďka není nereálná) a Heřmaniček (busy Sedlec-Prčice) bez přestupu v Benešově se mi moc nepozdává.

Jinak tu jednotku dočasnosti bych v tomto případě uvažoval do změny územního plánu u ČB a zrušení drahých tunelů.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1531
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 15:07:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad W. šlo by to trošku konkrétněji? Připomíná mi to článek v zájmech o ztrácení kšeftů...
Kdo a proč si rozbil hubu?
O jaký kšeft jsme přišli díky zbastlené infrastruktuře za stovky mega?
Kdyby do toho mohl mluvit každý a měl právo veta, tak se nepostaví už vůbec nic. Cargo nebude chtít nástupiště, protože ho zdržují osobka zase nebude chtít tolik přejízdných kolejí. Vždycky a kór u nás musí být někdo, kdo má poslední slovo. Je samozřejmé, že ten člověk a nebo skupina lidí musí být rozumná a nebo ještě lépe osvícená...
Martin
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16287
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 15:52:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O jaký kšeft jsme přišli díky zbastlené infrastruktuře za stovky mega?

Takhle drsný to naštěstí ještě není. Ale k určitým přehmatům v minulosti došlo, ne že ne.

Ale nechme to být, čo bolo to bolo, terazky je pro nákladku důležité se vyhrabat z té letité defenzívy. Troufnu si tvrdit, že k mírnému posunu začíná pomaloučku docházet . Ale je to boj, na mnoha frontách.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 418
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 16:39:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

elektrická dvousystémová jednotka o kapacitě cca 120-200 lidí jaksi chybí
Nu a něco na bázi jednotky 471 se neplánuje?
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1532
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 17:14:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tos mne Mcbaine potěšil, už se to ve mne zase začalo vařit. Jasně, k chybám dochází stále, ale od toho jsme lidé, abychom se poučili a v budoucnu je neopakovali.

To je slovo do pranice, musíme hledět a dělat vše pro světlé zítřky. I já bych rád přispěl, i když u mne je pole působnosti silně omezené a o čem jsem věděl, tak tím jsem přispěl před rokem.

I když nedávno mohlo mít Cargo dvakrát reklamu zadarmo, ale bohužel.
Martin
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 18:23:49    Odkaz na tento příspěvek  

W: u délky nástupišť má dnes právo veta objednatel (MD, kraj), pokud ovšem nějaký názor má. Je ovšem dost případů, kdy požadavky osobní dopravy na délky a počty hran a požadavky nákladní dopravy na nakládací místa prodražily stavbu natolik, že byla příprava ukončena a stavba odpískána.

U Ústí n. L. se spor DDC a DOP o koncepci řešení nakonec rozhodoval na MD. Osobně bych preferoval prodloužení 2. nástupiště (a/nebo vjezd od Západu na 3. tk) před délkou 3. nástupiště, ale 400m u hlavních kolejí byla nedotknutelná podmínka.

Kolik VNVK přináší Cargu alespoň takové tržby (o zisku ani nemluvě), aby byly porovnatelné s náklady na ponechání té VNVK? Do jaké míry má být existence infrastruktury pro plošnou nákladní železniční obsluhu chápána jako povinná státní služba bez ohledu na náklady pro majitele infrastruktury, nebo je nějaká míra využitosti" (s přihlédnutím k možnostem okolních stanic) ospravedlňující (ne)existenci dané manipulační koleje?
Martin_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 18:24:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martys: "Něco na bázy 471" se u ČD plánuje do budoucna (až budou peníze) už od vzniku 471 (což už je pěkně let), ale to "budoucno" bohužel stále nepřichází.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3018
Registrován: 7-2007

Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 19:08:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No vidíte, že najdem společnou řeč a ne že ne.
Když už se to takhle rozvířilo tak pár poznámek.
Zbyněk:že se to mnohdy neprávem dotýká lidí v údržbě. Už jsem to psal, každý má za něco odpovědnost. A každý má nést za své rozhodnutí důsledky. Moc by mě zajímalo, jak třeba traťmistr zdůvodní neviditelnost,upadlost.. rychlostníku, větve zasahující do průjezdného průřezu atd..
Nikdy jsem nenavážel do řadových dělníků, ty mají dělat to co jim někdo nařídí. A to se na mně nezlobte, ale vyloučit kolej pro výměnu izolátorů (nic proti když jsou za hranicí životnosti) a neudělat nic víc (vyčištění odvodnění, vyřezání křoví atd) to se mi opravdu nelíbí.
Čekanice: No asi se to zvrhlo zas v megalománii, takže místo ulehčení provozu po dobu výluk, si z toho chtěl někdo udělat pomník. Nechme je spát, stalo se...
Martin2: Souhlas, nic proti. Vím, že se to zlepšuje ,jen mi stále chybí ta osobní odpovědnost za rozhodnutí. U nás je to jednoduché a hned,projel/neprojel,zastavil/nezastavil. Ale u ostatních ?
Další věcí je, že připomínka Carga nemusí být přijata, viz Senohraby či Bystřice a bohužel ČDC s tím nemůže nic dělat. Že nemusí být přijata to bych chápal (určitě to někdo zdůvodní), jen mi není jasné, jaké že je to zdůvodnění, proč se ty nákladiště, respektive stanice ruší. Tomu opravdu nerozumím. Kde že je ta podpora nákladní železniční dopravy? Že se zruší Ješetice,Heřmaničky,Chotýčany nic proti, tam/ze se nevozí nic dávno a řekl bych, že ani nikdy už vozit nebude. Jenže do Seno se vozilo, Bys a Sudo se něco vozí a bude prd...Dyť to Cargo nechce nic stavět, jen zachovat stávající.
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16289
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 20:39:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K.A.F - Kolik VNVK přináší Cargu alespoň takové tržby (o zisku ani nemluvě), aby byly porovnatelné s náklady na ponechání té VNVK? Do jaké míry má být existence infrastruktury pro plošnou nákladní železniční obsluhu chápána jako povinná státní služba bez ohledu na náklady pro majitele infrastruktury, nebo je nějaká míra využitosti" (s přihlédnutím k možnostem okolních stanic) ospravedlňující (ne)existenci dané manipulační koleje?

To bych se zase mohl zeptat, kolik jízdenek se musí v některých prodat, aby jejich výnosy byly porovnatelné s náklady na vybudování podchodů, nástupišť, výtahů... Ale takhle se nikam nedostaneme.

Oldcerry - Dyť to Cargo nechce nic stavět, jen zachovat stávající.

Ano, v téhle fázi to tak je.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 20:48:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... další věcí je, že připomínka Carga nemusí být přijata, viz Senohraby či Bystřice a bohužel ČDC s tím nemůže nic dělat...

A já si vždy myslel, že naši předkové postavili železnici zejména pro vozbu zboží.
Opravdu nechápu, proč je takovej problém v Bystřici tu manipulační kolej u skladiště ponechat. Prej nemá uhlí budoucnost - jenže není jenom to uhlí. A co takhle budoucnost - napadlo někdy někoho, že by třeba jednou někdo tu kolej potřeboval pro nakládku - holt ať žijou kamiony.

Oldcerry mluví rozumně, naprostej souhlas, ale tady to zřejmě nevyřešíme, z Bystřice bude zastávka, tam už se na tom zřejmě nic nezmění - bohužel.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3019
Registrován: 7-2007

Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 20:49:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: No už jsem se bál, že se neozveš
K.A.F.: to se vám moc nepovedlo
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 21:00:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vždycky mě fascinuje, jak se "rychle kazitelné" a pospíchající zboží jako dřevo, písek, uhlí, cement, vápno, os.auta aj. vozí po silnici přetíženými kamióny. A na rozbité silnice pak nadáváme všichni.
A co to chce ? Víme všichni - GPS mýtné, silnější želez.lobby apod.
Proč se kupř. nevozí dřevo z Kosovy Hory či Vrchotových Janovic jako kdysi?
Proč se do Bystřice vozí poměrně méně zboží vlakem a více auty ?
Prý je to drahé a pomalé, taky naložit, vyložit, příp.přeložit.
A kde je pravda ? Zřejmě někde uprostřed.

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
LK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.37.26
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 21:17:09    Odkaz na tento příspěvek  

Tak si tu připadám, jako by největším problémem korytorizace (nejenom) Tábora byla účast výkonných složek dráhy na jednáních a tím pádem i vina na jejich straně.

On je to v Česku první stavěný úsek koridoru?

Projektant/investor/doddavatel neměl žádné zkušenosti s vloženými výhybnami (tady měl jednu hotovou, jen ji pustit)?

Nikdo z povolaných nemá dopravní vzdělání a provozní zkušenosti aby věděl, že doprava v Táboře prostě v době výlukových prací ssebou ponese enormní zpoždění právě v důsledku nemožného křižování severně mimo stanici?

Nejhorší okamžik nastává, když se nechce a nikoliv, když něco nejde. SŽDC jako investor prostě nechtěl a tak Čekanice nebyly zprovozněny.
Kecy o 60 až 80 mil. Kč jsou fikce z říše snů, šlo o to, aby se výhybna zprovoznila na dobu cca půl roku, samozřejmě obsazená lidmi. Na tak krátkou dobu a příležitostné křižování by měl vyhovět i zastaralý způsob zabezpečovačky.

Nemáte z toho pocit, že zprovozněním Čekanic nekynula nikomu z vlivných nějaká výhoda a proto se to nekonalo? Já jako cestující ten pocit mám a to véélmi intenzivní. Asi by se někdo divil, kdyby se propočetlo zpoždění vlivem této organizace dopravy a násobilo taxou, kterou je pokutován cestující (to by bylo peněz).
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1533
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 22:13:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba takové Tomice, tam těch prodaných jízdenek asi bude a kolik bude stát ta zastávka? To si myslím, že předsunutí žst. Benešov k Bystřici, aby odbočná výhybka byla v obvodu žst by stále vycházelo lépe než Tomice.

Tak mne napadlo McBaine, co zkusit Sudoměřice navrhnout jako součást Chotovin? Nebylo by to nic zas tak vyjímečného, občas jsou vidět roztáhlé stanice, počet návěstidel bude stejný, jen vyhybka navíc a nebude se muset zřizovat další SZZ. Cena by mohla být nižší než, při požadavku v Sudoměřicích zřítit samostatnou stanici. Jen OC, bude mít tři čtyři návěstidla s pruhy místo bez pruhů.

Pravda je především v ceně. Pro zákazníka je podle mne podstatná celková cena za přepravu tedy i se všemi manipulacemi atd. Znám případ, kdy se veze dráhou a pak se pomocí automobilového jeřábu přeloží na kaminon, převeze pár kilometrů a vyloží v podniku. Jen si nejsem jist, zda krize tohle nezhatila.

Martin
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3020
Registrován: 7-2007

Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 22:24:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: hele ty lumpe..Jen OC, bude mít tři čtyři návěstidla s pruhy místo bez pruhů. pokud budou na zábrzdnou ať jich je třeba tucet
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6114
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 22:35:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2:
co zkusit Sudoměřice navrhnout jako součást Chotovin? Nebylo by to nic zas tak vyjímečného, občas jsou vidět roztáhlé stanice, počet návěstidel bude stejný
Jéžiš, takovejch cesťáků ... Aby se nám Oldcerry neopupínkoval.

Třeba takové Tomice
No myslím, že nejsem určitě sám, který by si (ač interesován spíš v osobce) ty Tomice klidně odpustil.

LK:
Projektant/investor/doddavatel neměl žádné zkušenosti s vloženými výhybnami (tady měl jednu hotovou, jen ji pustit)?
Je třeba podotknout, že většina stanic na koridorech (alespoň v posledních letech) byla rekonstruována způsobem: lichá/sudá skupina ve stanici spolu s 1./2.TK v přilehlém úseku, tj. rovněž s možným křižováním až o stanici vedle.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1534
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 22:39:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No samozřejmě na zábrzdnou, bych to tu a asi ani v reálu nepřežil, kdybych ti je nechal dát po 900m.

Jsem to, jinak myslel docela vážně. Sice takhle roztáhlá stanice asi není, i když Kolín co jeho dvě ESY polkly i odb. Hradišťko je od vjezdu k vjezdu taky docela dlouhej. Když to vemu po technické stránce, tak by určitě byl problém s napájením výhybky. Třeba v budějicích u předsunutého zhlaví na Nemanice problém byl docela velkej. Takže by se asi musel prováděcí počítač přesunout do zast. Sudoměřice v obvodu stanice Chotoviny no a pak co s jeho napájením. Už vidím, jak by tam musela být UNZeta, nic se neušetří a nic nebude.
Martin
P.S. teď jsem si vzpomněl, vždyť i Holešovice se nám docela roztáhly, když se zrušil AB na Rokytku, ale nevím jak to tam je provedené a kde je technologie.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)
Poručík_pihrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1165
Registrován: 5-2004

Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 22:47:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud se nemylím, tak zde několikrát bylo řečeno, že vlastně každá přeprava je důležitá protože takto se zruší několik podobných stanic jako byly ty Senohraby a nakládka v místě kde se to zboží nákladá klesne pod krytickou hodnotu při které začne ten zákazník vážně uvažovat zda to nakladací místo má smysl vůbec udržovat v provozu... A tak se nejadnou stane že u třídirny se začne spíše investovat do manipuálačních míst pro kamiony a železniční dopravci příjdou i o vynosné kšefty....
Stačí se podívat jak SU odstavila třidírnu v Tisové protože již prodeje tříděného uhlí neměla tak velké.....
Vše jde dokázat , stačí najít cestu.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3021
Registrován: 7-2007

Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 22:53:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch : I ty Brute????
Já na vás vezmu prak lumpové...
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1535
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 23:06:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně nemlátit, ještě bych náhodou dostal rozum.
A ještě jsem si vzpomněl na Hořovice. U jedné koleje je vjezd tak trošku předsunut, ale jen o jedno návěstidlo a né o tři jako u nás.
Martin
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1536
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 23:28:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď jsem se málem udusil smíchem. Doporučuji všem, podívat se do GVD platný a připravovaný na příspěvky začínajicí od Čtvrtka, 10. září 2009 - 10:39:28.
Jen doufám, že nám to admini nesmažou, byla by to věčná škoda. Takové hezké rozptýlení po občas náročném diskutování, i když stejně prd vyřešíme.
Martin
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16292
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 23:43:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba - Vždycky mě fascinuje, jak se "rychle kazitelné" a pospíchající zboží jako dřevo, písek, uhlí, cement, vápno, os.auta aj. vozí po silnici přetíženými kamióny. A na rozbité silnice pak nadáváme všichni.
A co to chce ? Víme všichni - GPS mýtné, silnější želez.lobby apod.
Proč se kupř. nevozí dřevo z Kosovy Hory či Vrchotových Janovic jako kdysi?
Proč se do Bystřice vozí poměrně méně zboží vlakem a více auty ?
Prý je to drahé a pomalé, taky naložit, vyložit, příp.přeložit.


Problémů je několik:

1. po kolejích je to skoro vždy dál, než po silnici
2. koleje nevedou všude, tudíž je nutná překládka (spíše několik překládek)
3. tam, kde jsou vlečky, záleží zcela na libovůli jejich majitelů (provozovatelů) na nastavení cenové úrovně za vlečné (manipulovaný vůz)

A ještě drobnost - mýto rozhodně není a nikdy nebylo myšleno jako nástroj k odlehčení silnic.

Martin2 - Tak mne napadlo McBaine, co zkusit Sudoměřice navrhnout jako součást Chotovin?

Do takových věcí rozhodně zasahovat nebudu. Ať si každý láme hlavu tím, čemu rozumí .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 256
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 01:09:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBain :

1. po kolejích je to skoro vždy dál, než po silnici
2. koleje nevedou všude,tudíž je nutná překládka (spíše několik překládek)
3. tam, kde jsou vlečky, záleží zcela na libovůli jejich majitelů (provozovatelů) na nastavení cenové úrovně za vlečné (manipulovaný vůz)

ad 1. To je velmi vážnej důvod, to je fakt

ad 2. A já si doposud myslel, že máme nejhustší železniční síť v Evropě

ad 3. to je snad jediné, s čím mohu souhlasit, jen snad, že spousta vleček byla v minulosti odprodána i s objekty, do nichž ústila, takže jsou ve vlastnictví dotyčné firmy ("uhlobarona" apod.)

Problém je někde jinde - zrušili se lidi, nakládková místa (stanice), nabídky (spěšniny apod.).
Tady někde bude ten zakopanej pes.

A ještě drobnost - mýto rozhodně není a nikdy nebylo myšleno jako nástroj k odlehčení silnic.

No, to zřejmě tak úplně ne, ale aspoň by se min. srovnala cena za použití dopravní cesty.
Současný zastaralý systém "mikrovlnek" je k ničemu - kamióny to objíždějí okolo a ty cizí mnohdy ani neplatí a vymáhejte to pak někde v Turecku.
Navíc si myslím, že kdyby cena na silnici byla vyšší, změnilo by se hodně ve prospěch železnice. K tomu všemu by ale mělo patřit budování systémů jako bývala kdysi RoLa apod.
Jinde v Evropě to funguje, tak proč ne tady. Ať mi někdo vysvětlí, proč se musí zboží tahat kamiony z jihu na sever, když by to šlo vlaky - a v té Evropě, zejména západní mají tu železnice zcela nepochybně jistě modernější a rychlejší.}

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 559
Registrován: 1-2004

Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 08:29:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LK Čekanice: no kecy tu píšete spíše vy. Bych chtěl vidět, kde byste vzal i pouze na půl roku 2 lidi do směny, když je problém obsazovat i odbočky na koridoru, atd...
Budovat nové stavědlo s dálkovým ovládáním a traťovinou do Chotovin se opravdu nikomu nechtělo, zvláště když se připravuje stavba Tá-Su...
Odpovědnost mají všichni zůčastnění, zpracovatel dopravní technologie i zástupce dopravy....
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 09:12:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zbyněk aj. : K Čekanicím nemám nic, poněvadž to co vím, je z tohoto fóra. Ať už to šlo zprovoznit či ne, Táboru by se tehdy zcela jistě ulehčilo - a nejen jemu, ale především cestujícím, kteří toho jaksi začínají mít "plné zuby."
O penězích to taky není, kdyby se místo ZBYTEČNÝCH PHS (20.mil./km)... no,však víte.
A k těm lidem. Možná, že jich tehdy bylo málo, stává se to. Postupně s modernizací jich však začíná být a BUDE přebytek. Tak snad příště...


Simyv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 839
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 09:27:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zbyněk: Ohledně Čekanic souhlasím s LK. Signalistu do směny bych sehnal lehko, po Táboře se jich potulovalo v té době dost. Výpravčí nedokážu soudit. Před rokem v největším horku čekali desítky lidí na hodinu zpožděný rychlík, který trčel u vjezdu. Pohled na ta plná nástupiště nezapomenu. Kolik lidí to odehnalo? Víte, ono je opravdu dost smutné po roce slyšet ve městě vše z druhé strany od již bývalých cestujících. A to kolikrát nic neví, že se o železnici zajímám.

Edit: Simba: Koukám, že máme stejný názor ve stejnou chvíli

(Příspěvek byl editován uživatelem simyv.)
fotoarchiv 4.koridoru: http://koridor4.vypravci.com
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6118
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 10:40:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba:
Myslím, že McBain to vystihl přesně. Koneckonců by také o tom měl něco vědět.

Oldcerry:
To bylo jen takové malé rýpnutí ...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16293
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 11:16:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba - To je velmi vážnej důvod, to je fakt

Ano, to je velmi vážnej důvod. Jestli ti není jasný proč tak vůbec nemá smysl v diskuzi ma toto téma pokračovat. To samý se týká té hustoty CZ železniční sítě.
Nemluvě o Role...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 11:25:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain : Fakt mě teď nenapadá nic, proč to tak vadí, vyjma peněz.
Tak mi to ojasni, třeba mi to připomeneš
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5600
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 11:48:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

spousta vleček byla v minulosti odprodána i s objekty, do nichž ústila, takže jsou ve vlastnictví dotyčné firmy

Tomu nějak nerozumím, vlečky byly odjakživa součástí objektu, ke kterému patřily a staral se o ně jejich vlastník. Nebo myslíte, že je zřizovaly a měly v majetku ČSD?
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 12:04:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

}Mcbain : Fakt nemůžu všechno vědět a pamatovat si.
Quex : no, v pořádku, však ano, ale spousta z nich je teď nevyužívá, ani nepronajímá.
A proč?
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 12:23:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si myslím, že by zboží tohohle druhu mělo jezdit po kolejích, až kam to jde a tam, kam už koleje nevedou - auty. Tak by to mělo fungovat : vlak - překladiště - auto a naopak.
Platí to zejména pro větší firmy, ale co si budem nalhávat, většina továren, pil, skladů apod. byla v minulosti vybudována i s vlečkami právě kolem kolejí.
V minulosti to tak fungovalo, tak proč ne dnes.
Je to samozřejmě i o přístupu - státu, drah, ale hlavně nás - lidí - jak si budem ten život navzájem znepříjemňovat.
A jestli jsou peníze a neustálý spěch odnikud nikam, kohokoliv, č.1., pak je v téhle společnosti cosi špatně.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 12:56:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"JEZDIT AUTEM ZBYTEČNĚ JE NEJVĚTŠÍM PROJEVEM HLOUPOSTI."
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5118
Registrován: 8-2003

Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 13:59:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba: Věř, že zbytečně autem nikdo nejezdí. To, že ty nějaké případy považuješ za zbytečné, na věci nic nemění.
Pro všechny DJs: Hrát toto léto Já vítám déšť je tak trochu nešťastné...
(I když uznávám, že pan Krečmar ten text myslel tak trochu jinak ;-))))
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 14:24:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba: Navíc si myslím, že kdyby cena na silnici byla vyšší, změnilo by se hodně ve prospěch železnice.

Nebo kdyby je někdo doopravdy pokutoval za překročení rychlosti co mají na zadku.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 858
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 14:32:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Simba:
V době plánovaného hospodářství by Vaše myšlenky měly smysl. Dnes naštěstí se řídí většina firem (až na ty státem vlastněné) selským rozumem. Nejprve peníze, čas, jednání, osobní kontakt. Asi tak. Nikoho dnes nedonutíte, aby zbytečně platil dvojnásobek, čekal třikrát tak dlouho, doprošoval se normálních věcí.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16296
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 14:33:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba - Fakt mě teď nenapadá nic, proč to tak vadí, vyjma peněz.

Ano, vyjma peněz.

Tak by to mělo fungovat : vlak - překladiště - auto a naopak.
Platí to zejména pro větší firmy, ale co si budem nalhávat, většina továren, pil, skladů apod. byla v minulosti vybudována i s vlečkami právě kolem kolejí.
V minulosti to tak fungovalo, tak proč ne dnes.


Z toho vyplývají dvě otázky:

1. opravdu to fungovalo (myšleno v prvém smyslu toho slova)? Já tu "minulost" pamatuju...
2. pokud to skutečně bylo tak ideální, tak proč se to tak rychle sesypalo (a skoro nikomu se po tom nestýská)?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16297
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 14:36:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale jinak - tyhle diskuze nemají vůbec smysl. Jak by to bylo krásné kdyby mýto, kdyby pokuty, kdyby překladiště, kdyby RoLa... To absolutně nikam nevede .

Zkuste místo planého fantazírování sehnat pro železnici aspoň trochu potenciální kšeft, a můžeme se bavit dál.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16298
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 14:37:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A abych se vrátil k tématu, tak se zeptám: je pravda, že "teď někdy" bude Sedlčanka půl roku odstřižená od sítě?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 860
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 15:15:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain:
Dobrý nápad s tím zprostředkováním kšeftu. Ale kolik dostanu procento a s jakou dobou splatnosti? Podmínky oproti spedici na kamionce jsou úplně mimo mísu.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1597
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 16:56:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dne mi to nedalo a šel jsem se juknout, cože se to vlastně dělá při denních výlukých z Bystřice do Benešova.
No a pár fotek jsem zařadil do FOTOGALERIE

Neoficiální stránky o výstavbě IV.tranzitního železničního koridoru aktualizace 02.09.2009
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16302
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 18:31:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick - Dobrý nápad s tím zprostředkováním kšeftu. Ale kolik dostanu procento a s jakou dobou splatnosti? Podmínky oproti spedici na kamionce jsou úplně mimo mísu.

Jestli vás něco Boblicku napadá, tak se ozvěte, jinak nechte být. Moc ale nerozumím tomu "podmínkám mimo mísu". Mě zas v současnosti přijde mimo mísu podnikat v kamionce (věřte mi, že velmi dobře znám železniční i silniční prostředí). Ale to je fakt jedno, nebudeme to tady zbytečně zadělávat.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Simyv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 840
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 18:47:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plešoun:
Super fotky Koukám, že u Bystřice se to rozjíždí na plné obrátky
fotoarchiv 4.koridoru: http://koridor4.vypravci.com
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2180
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 19:25:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBain: Pravda to je, nevím, jestli na půl roku, ale během rekosntrukce Olbramovic, bude zavřená, už to tu předesílal Simba, který se taktéž bojí, že už nebude třeba ji potom otvírat.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 20:56:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain / Mouka : Ano, počítá se se zavřením Sedlčanky v době rekonstrukce votického zhlaví min. na 3.měsíce - ale znáte to.
Je to jasná likvidace, zvláště bude-li uzavřena v období roku, kdy se toho vozí nejvíc, což se samozřejmě ještě neví - to kdy.

Byly časy, tak 10.let, kdy jezdilo i 25 nákl.vlaků denně na trati Praha-Benešov-Tábor.
Ptám se kde jsou ?
O co může být levnější kamion tahnoucí 1 návěs a lokotka tahnoucí takových návěsů 10, 20 či více.
Že je to cenově nastaveno špatně, to je zřejmě jasné - ptám se proč?
Unitární dráhy měly i svá plus.
Na železnici se platí dopravní cesta, na silnici vyjma dálnic nic - to je celé.
Je fakt, že tyhle diskuse jsou k ničemu - my jsme malí páni, to se musí ti nahoře chytit za nos - nedej bože, aby nějakému poslanci začali jezdit desítky kamionů někde pod barákem - zřejmě by se odstěhoval, ale proč mají trpět i ti ostatní. Možná daň za pohodlí, ale ono se opravdu jezdí mnohdy zbytečně - malý příklad: před pár lety jsem si nechal sledovat několik beden jistého sýru do obchodu přes ulici naproti fabrice, kde se vyrábí a doufal, že se nějaká ta škatule vrátí - a vyšlo to - putoval přes velkosklad v Plzni. Úžasné, ze Sedlčan do Sedlčan přes Plzeň. Bájo.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 20:59:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plešoun : Bezva snímky - se to rozjelo, chjo.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16304
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 21:04:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak 10.let, kdy jezdilo i 25 nákl.vlaků denně na trati Praha-Benešov-Tábor.

Tak to rozhodně ne. Před deseti lety toho po 220ce jezdilo skoro stejně jako teď (tedy kromě lineckého uhlí, které bylo kvůli koridoru odkloněno přes Jindřichův Hradec).

O co může být levnější kamion tahnoucí 1 návěs a lokotka tahnoucí takových návěsů 10, 20 či více.

Jenže to zboží se do a z těch "návěsů" (vagonů) taky musí nějak dostat. To je to, co železnici beznadějně prodražuje.

Možná daň za pohodlí, ale ono se opravdu jezdí mnohdy zbytečně - malý příklad: před pár lety jsem si nechal sledovat několik beden jistého sýru do obchodu přes ulici naproti fabrice, kde se vyrábí a doufal, že se nějaká ta škatule vrátí - a vyšlo to - putoval přes velkosklad v Plzni. Úžasné, ze Sedlčan do Sedlčan přes Plzeň. Bájo.

Ta poraď svýmu obchodníkovi, ať nebere hermelíny z velkoobchodu, ale dojde si pro ně přes ulici. Jsem zvědav, co mu v továrně řeknou.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 21:09:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick :A co mám asi na mysli? Cílem jednání unitárních ČD v min.letech ke svým zákazníkům bylo - je odehnat!
To je ono - to o čem tu mluvím. Zrušené stanice pro nakládku, přístup k zákazníkovi, nedostatek lokomotiv (končily ve šrotu) i vozů, nezájem státu (nepoměr peněz silnice : železnice) atd., atd.
Celá 90.léta názor, že dráhy patří do 19.stol. - a pak přišly povodně - a najednou ty dráhy byly dobré i na vozbu chleba.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 268
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 21:18:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain : Nevím, jak v 99, ale v půli 90.let jezdilo 14 nákladů jen za noc. Není to zas až tak dávno, kdy se noční (dnešní 68410 a 64811) rozřazovaly v Olbramkách, kdy Mn jezdil do Sedlčan v noci.

Návěs se přeci dá naložit celý. Dělá se to už léta. Jen ty vozy a prostranství musí být, nedávno ještě banány z přístavů jezdily vlakem.

A s tím hermelínem to bylo tak jak to bylo - bohužel. Byl to firemní velkosklad jednoho nejmen.řetězce. Takhle to dneska funguje. Sem - tam. Ať mi nikdo neříká, že by to nešlo jinak. V době počítačů.


(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Poručík_pihrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1171
Registrován: 5-2004

Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 21:23:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain
To uhlí do Linze se na trať 220 někdy vrátí?
Vše jde dokázat , stačí najít cestu.
Web
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 22:35:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simbo, takže má do toho vašeho Lidlu či čeho jezdit místo jednoho kamionu třeba třicet dodávek každá po kartonu zboží z celý republiky? To ste železnici moc nepomohl :-) Není všechno tak jednoduché jak to vypadá...
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 23:02:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Web: nepochopil jste mne, napsal jsem, že kamion naložený sýry jel ze Sedlčan do Plzně a pak zase jiný kamion je vezl zpátky - no samozřejmě, že nejen do Sedlčan.
Šlo jen o to, jestli by nebylo jednodušší si pro ně "dojít" přes ulici a ušetřit tak kamionu jednu zbytečnou cestu.
Ale o potraviny tu skutečně nešlo - ty vždycky rozvážela auta.
Šlo o písky, uhlí apod.

Ale už dost - tohle je sekce na téma IV.koridor, tohle fakt nevyřešíme - co člověk, to názor - a tak to má být, ale najděme si na to jinou sekci


P.S. Nemám rád supermarkety, Lidl obzvláště.

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16307
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. září 2009 - 23:38:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pihrt - To uhlí do Linze se na trať 220 někdy vrátí?

Trvale dost pochybuji, dočasně možná už velmi brzo, 17.9. - 28.9. bude nepřetržitá výluka Veselí - Jihlava.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 422
Registrován: 10-2008
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 01:36:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když el. loko jezdí na uhlí, je jen správné, že si ho také vozí

Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
Martin_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2009 - 11:43:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba: Zlom byl v roce 1994 kdy v úseku Veselí - Tábor (mnou sledovaný úsek) byl roční průměr počtu nákladních vlaků za 24h = 31,5! Pak došlo k postupnému odklánění na Jihlavu kvůli koridoru: 4-5 párů uhlí, 2-3 páry autovlaků, pak ještě relace Nymburk, plechy do Škodovky, až jsme se dostali na dnešní průměr 8-10 vlaků za 24h.
Mop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 481
Registrován: 2-2005

Odesláno Neděle, 13. září 2009 - 18:44:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nehodil by sem prosim nekdo info ci fotoreport o tom, jak to vypada v Cercanech s mostem? Mam za to, ze by jiz mel byt polozeny. Dlouho zde nic takoveho nebylo a od te doby, co nejdou webcamery nemam prehled. Diky.
Fotožurnál, toť mé dítko
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2696
Registrován: 3-2004

Odesláno Neděle, 13. září 2009 - 19:55:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Položíno jest. Už nevím kdy jsem tady psal, že v noci se ten den asi dopoloží, tak v tu noc se opravdu pokládka dokončila. 1.pole(od Pyšel) bylo vyarmované, pracovalo se na dalších s armaturou, dál (asi pod 3.) stavěli bednění. Možná i pár fotek budu mít.

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...

http://www.brnosim.wz.cz
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 872
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 13. září 2009 - 21:05:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak už i OKD má vlastní kamiony na uhlí. Včera potkán 16m ve 20h u Jesenice via Praha - ?, tak po jejich nápadu nakládat na plošiňáky automobilové kontejnery už přešli na přímou přepravu uhlí kamionkou.