K-report
 

Archiv do 4. října 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 » Archiv do 4. října 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 437
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 19:13:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to chce fotografie :-) Pochlubte se.
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Osožák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 12-2008
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 19:29:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak na ně poštvali policejní orgány či polskou obdobu našich "osožáků".


já mám svědomí čistý,
749.241
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.51.193
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 20:05:45    Odkaz na tento příspěvek  

Vždyť si vzpomeňte na první jízdy do Polska někdy za dob Jizerské Dráhy. Poláci v UAZech s (možná nataženými) samopaly hlídali na každém lesním přejezdu...
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 438
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2009 - 23:50:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Níže připojuji překlad předmětného článku.

Poláci opravují železniční trať do Jakuszyc, Češi žvaní

Na polském úseku jde práce od ruky. Chybí 2 km kolejí

(© Fot. Marcin Oliva Soto)

Rafał Święcki

14 kilometrů kolejí do Jakuszyc je téměř hotovo. Ale Češi ještě ani nezahájili práce na svém úseku.

Do ukončení obnovy železniční tratě ze Szklarské Poręby do Jakuszyc a dále na polsko-českou státní hranici chybí pouze dva kilometry kolejí. Krásná panoramatická trať se má stát jednou z hlavních atrakcí polsko-českého pohraničí.

Vlaky by měly začít jezdit po této trati v příštím roce. Háček tkví v tom, že Češi ještě ani nezahájili opravu. A bez modernizace více jak kilometrového úseku mezi státní hranicí a nádražím v Harrachově nebude možné trať zprovoznit.

Starostu Szklarské Poręby Arkadiusze Wichniaka znepokojuje tempo prací na české straně. „Jsem zaskočen absolutním klidem na kolejích u našich jižních sousedů.“ uvádí starosta Wichniak.

Ověřili jsme si tyto zprávy. Včera jsme na kolejích potkali pouze dva zaměstnance české správy železnic. Prováděli prohlídku stavu kolejí. Podle nich jsou koleje v beznadějném stavu. Žádný vlak tudy neprojede a o zprovoznění tratě pro pravidelný provoz nelze vůbec hovořit. Nicméně Tomasz Maciejewski z Dolnośląské Służby Dróg i Kolei (správce dotčené infrastruktury na polském úseku – pozn. překl.) uvádí, že Češi zahájí práce v průběhu několika následujících dnů.

Nám se podařilo zjistit, že čeští dělníci vkročí na koleje teprve v polovině října. Tento termín potvrzuje rovněž Martin Soukup z městského úřadu v Harrachově. Není jasné, zdali stihnou provést opravu před nástupem zimy. Plánované zprovoznění tratě v březnu by tedy mohlo být přesunuto.

Dolnoslezský maršálkovský úřad, který je vlastníkem tratě, chce, aby vlaky z Polska zajížděly alespoň do nejbližší stanice za Harrachovem, tedy Kořenova. V budoucnu by mohl být konečnou stanicí Liberec.

„V současné době probíhá proces koupě tří motorových vozů, jejichž hodnota dosahuje téměř 17 mil. zł. Tato vozidla budou určena na již provozované tratě, na nichž nahradí klasické soupravy. Budou jezdit mj. do Szklarské Poręby a Harrachova.“ uvádí Marta Libner-Zoniuk, mluvčí maršálkovského úřadu.

Pro zlepšení dopravní dostupnosti Krkonoš je nutná také modernizace 32 km kolejí mezi Jeleniou Górou a Szklarskou Porębou. V současné době trvá jízda po této trati více jak hodinu. Společnost PKP PLK (SA – pozn. překl.) předložila žádost o spolufinancování z Regionálního operačního programu. Tato investice dosáhne 29 mil. zł.

Není co dodat... Všichni víme, jak vypadá situace na polské straně. Problém samozřejmě netkví v tom, že je polský zhotovitel v průseru, neboť nemá dostatek materiálu a nestíhá realizovat dílo dle stanoveného harmonogramu, nýbrž v tom, že shora uvedený paskvil podává naprosto zavádějící informace. Novinářská etika se dávno stala prázdným pojmem a i proto je jisté, že negativní chápání některých jevů společností není ani tak způsobeno objektivní realitou, nýbrž jejich prezentací v médiích. Co si z výše uvedeného protičeského pamfletu adresát může asi tak odnést?

Pokud budu předpokládat, že v článku uvedený citát starosty Szklarské Poręby je pravdivý, pak Wichniak opět potvrdil svou úroveň. Jakožto starosta obce, jež byla původně projektovým partnerem v rámci záměru Revitalizace železniční tratě Szklarska Poręba – Harrachov, a se kterou byla takticky ukončena spolupráce v průběhu přípravy projektu, by měl srazit krovky a spíše iniciovat v zastupitelstvu řešení s PKP PLK SA otázky dopravního terminálu v obvodu žst. Szklarska Poręba Górna – plechový přístřešek hlavní autobusové stanice v obci vypadá příšerně a k němu přiléhající bufet ještě hůř. Takže ať se nejprve podívá na své boty.

29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 450
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 09:00:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To jsou blbci.... U nás má oprava trvat snad 14 dní, je to přeci jen 1 km. No jsem zvědav, kdo bude mít opravu hotovu dřív... Pak třeba v jejich novinách vyjde článek, že díky medializaci nečinnosti na české straně se začala provádět hlavní oprava traťové koleje Harrachov - Harrachov st. hr., která docílila úspěšného konce.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2663
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 10:07:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad WOOL:
Díky za překlad a upřímně řečeno jsem v šoku. Taková náruč nenávisti a pohrdání. Ať se laskavě kouknou na svoji železnici, jak ji umlátili a potom ať kritizujou nás. Ten náš pidikousek na zprovoznění máme natotata hotov. A koukám, že jako národ si z bible moc nevzali....
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 10:36:37    Odkaz na tento příspěvek  

Myslíte to biblické podobenství o smítku v oku cizím a břevnu v oku vlastním? (Bibli ani Korán či podobnou balastní literaturu sice zpaměti neznám, ale něco takového tam prý je.)
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 11:24:38    Odkaz na tento příspěvek  

Abychom ale neházeli všechny Poláky do jednoho pytle. Znám i dobré lidi polské národnosti (železniční historiky, muzejníky angažující se zejména na úzkokolejkách, či prostě dopravní nadšence), s kterými je radost se setkat či spolupracovat. Někteří z nich jsou možná i věřící katolíci, což je v Polsku časté, ale není to na nich poznat (v odborné sféře se to neprojevuje).
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 439
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 20:13:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já vím, že se opakuji, nicméně chtěl bych se zeptat, jestli někdo z Vás nemá čerstvé fotografie z Kořenova. Díky
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Zhor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 25. září 2009 - 20:47:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele a co si takle vzpomenout jak Češi mluvili a psali o Polácích posledních 20 let kdy z naší strana byla snaha trať obnovit ale z jejich ne, jesi celý tento článek jen není takouvou malou odplatou za to všechno co se dělo dříve. Jestli že však není, existuje ještě mnoho možných důvodů proč to píší, jedním znich samozřejmě muže být to o čem píšete vy ostatní. Já tvrdím (jako druhá strana - aktivní), že bych byl též velmi neklidný a nějaký článek bych do medií též tlačil. PS: neklidný jsem do nedávna byl i jako (neaktivní) Čech když stále nebyly žádné zprávy i postupu rekonstrukce. Závěrem: zas tak špatný mi článek nepřipadá.
PS: Zítra proběhne v Kořenově faktický začátek české rekonstukce, navozený materiál se bude montovat v kolejová pole, zdroj JPP
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3765
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 00:43:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wool - šlo by prosím přeložit i Tvou rekaci na onen článek? Děkuji.
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 1-2007

Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 09:54:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zhor:

Jenže dříve to fungovalo tak, že Poláci jen slibovali, zájem na obnově měli a nakonec se nikdy nic nedělo. Kdežto nyní naší stranu kritizují za nečinnost, ačkoliv proběhlo oficiální výběrové řízení na zhotovitele prací s jasným termínem prací. A to si novinář lehce zjistí.
Kdyby psali o tom, jak bude probíhat provoz a nečinnost ČD, pak by to bylo v pořádku, protože asi vše by byla pravda.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 20:49:53    Odkaz na tento příspěvek  

proběhlo oficiální výběrové řízení na zhotovitele prací s jasným termínem prací
Kdy a kde bylo tohle "oficiální výběrové řízení" vyhlášeno? Já mám pocit, že to bylo prostě na základě neoficiálního rozdělení trhu železničního stavitelství přihráno zhotoviteli přímým oslovením...
psali o tom, jak bude probíhat provoz a nečinnost ČD
Mám takový pocit, že zanedlouho budou ČD "vybrány" jako přeshraniční dopravce a začnou se stylizovat do role dlouhodobého podporovatele, jediného zachránce a obnovitele provozu z Harrachova do Poreby :-)
No a vyslyším volání po čerstvých fotografiích z Kořenova - dnes dokonce přijel trajler s kolejnicemi:
Depák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.192.172
Odesláno Sobota, 26. září 2009 - 21:03:14    Odkaz na tento příspěvek  

Funguje ještě depo Stará Paka?
A jsou tam aspoň nějaké trvalé 810??
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 11:16:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Depák:

Depo nevím, ale stále se tam zbrojí.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 11:23:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.

Mám takový pocit, že zanedlouho budou ČD "vybrány" jako přeshraniční dopravce

To pochybuji. Navíc někde bylo psáno, že vojvodství objednalo další dvě jednotky, právě kvůli provozu do Kořenova.
Mohlo by se stát (a já v to doufám), že obě strany si vlaky rozdělí a udělá se v budoucnu přímá linka Liberec - Jelenia Gora. Přestup někde na trati, ač už Kořenov nebo Harrachov (Harrachov je totální nesmysl), je jen krokem k nižší přepravě cestujících. Cestující je dnes velmi zhýčkaný tvor a přímá vozba je pro něj akorát stvořená. Dále nastanou problémy i s cestujícími s koly. Místo poplatku za jeden vlak bude poplatek za dva vlaky, což zdvojnásobuje cenu přepravy kola. Navíc těžko říci, jaký bude přeshraniční tarif, aby to nakonec nevyšlo ještě dráž. To by byl další důvod ke snížení počtu cestujících.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 12:48:05    Odkaz na tento příspěvek  

To pochybuji
Já jsem si tím čím dál víc jist, vzhledem k přístupu kraje a jeho politické reprezentaci.
obě strany si vlaky rozdělí a udělá se v budoucnu přímá linka Liberec - Jelenia Gora
Časem jistě, jen to bude vyžadovat nějaká vozidla, schopná provozu na obou infrastrukturách. Vysoce "spolehlivé" PESY to doufám nebudou, nic jiného ale zatím k dispozici není.
Místo poplatku za jeden vlak bude poplatek za dva vlaky, což zdvojnásobuje cenu přepravy kola
To ovšem je především debilita toho dopravce, který má ten poplatek takto konstruován, že. Stejně tak nějaké drahé TCV tarify apod. Nicméně příjemné to samozřejmě není, hlavně bude zajímavé sledovat, jak se výstup z 015 nasouká do SA134 bez ztráty kytičky...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1520
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 15:30:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Úplně by pro začátek stačila přímá linka Liberec - Szklarska Poreba. Časem až do Jelení Hory. A PKP ať se polepší s provozem na úseku Jelení Hora - Szklarska Poreba.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 17:27:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram:

Úplně by pro začátek stačila přímá linka Liberec - Szklarska Poreba

To by ale stačilo nám. Jako Polákům teď stačí Jelenia Gora - Kořenov. Oni přímo do Jakuszyc (tuto stanici považuji za nejvytíženější pro lyžaře a cyklisty) pojedou. Jedině linka srkz je velice výhodnou pro obě strany.

T.H.

To ovšem je především debilita toho dopravce, který má ten poplatek takto konstruován

To samozřejmě. Právě proto mě mrzí, že IDOL v tomto směru na železnici nezasáhl. No, jelikož ani není vyřešen přeshraniční provoz, nemá zatím cenu řešit tarif.

Vysoce "spolehlivé" PESY to doufám nebudou

Ani jsem o spolehlivosti nic neslyšel, jak si vlastně SA 134 stojí? A bude to přímo SA 134? Ani nevím, jaké dvě jednotky Poláci objednali.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1521
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 17:47:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto: Pro Poláky by bylo nejvhodnější úplně, ale úplně něco jiného. Je to sice sci-fi, ale Poláci by byli šťastní jako blechy: Natáhnout trolej až do Jakuszyc a protažení vlaků od Poreby až tam. Zejména v zimě by to jejich potřeby uspokojilo více, než třeba dva páry přímých vlaků z Jelení Hory do Liberce. Pochybuji, že těch párů by mohlo být více. Nejsou na to vozidla, protože ČD nemá nekonečný počet vozů 843, což je jediné vozidlo, které spolu s řídícím vozem 843 je schopno na této trati jezdit za každého počasí (854 + 954 to bohužel nedokáže, 814.2 také ne) a hlavně u něj odpadají šaškárny objížděním kvůli nutnosti sunutí na zubačce. Desira, která by tu snad mohla jezdit, si ČD určitě nepořídí. Jak si na této trati povede SA134, netroufám si odhadovat.

Jak jsem ovšem psal, trolej do Jakuszyc je sci-fi, takže se nechám překvapit, jak to vlastně celé dopadne.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 456
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 18:02:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram:

Tak já samozřejmě mluvil o budoucnosti. A od prosince 2011 by mělo jezdit něco nového dle zadávky výběrového řízení. Na jedné fotce se objevilo RegioSchuttle. To by do Polska mohlo. A poláci k nám by taky něco mohli nasadit. 2 páry vlaků ČD, 2 páry Polsko a 1 x třeba s přestupem v Kořenově (třeba poslední vlak, pokud platí zveřejněný návrh na 5 párů vlaků). A s těmi polskými jednotkami se nebude jezdit z Jelenie Gory? Aby to jela klasa z Wroclawi je zbytečné. Navíc jak píšeš, trolej je sci-fi, které skončilo po válce.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1522
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 18:25:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No v případě slušných sněhových podmínek bych si dovolil tvrdit, že by se čtyřvozové klasické soupravy (zhruba něco takového jezdí do Poreby od Jelení Hory) o víkendech na vlacích do Jakuszyc uživily. Vzhledem k tomu, jaký je tam nápor běžkařů, tak mi to přijde tak akorát. Tak by se holt v Porebě přepřahalo, nebo by ty vlaky už od Jelení Hory mohly vozit motorové lokomotivy.

Ale v létě tam chcípl pes a těch pár turistů by si v Porebě snad přestoupit mohlo, zejména když jdou akorát s baťůžkem a nikoliv s lyžemi. No a nějaký silný zájem cestujících o jízdy mezi Libercem a Jelení Horou také neočekávám, zase to bude v zásadě jen víkendová záležitost.
To byl krásný den
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.177.122.55
Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 20:52:24    Odkaz na tento příspěvek  

Nechme si vyprávět o dnešních návalech na zubačce (a nejen tam)... Co třeba od někoho ze sledujících tuto diskuzi na služebním počítači někde v Liberci. Zajímalo by mě co způsobilo takové překvapení z výletníků ve vlacích.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5628
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 27. září 2009 - 20:53:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Páteční Jakuszyce:


"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.96.84
Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 11:22:23    Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz pro místní: Zaznamenali jste nějak výrazně zvýšený provoz polských gumokolních vozidel na souběžné komunikaci z Polska do ČR v souvislosti s výskytem papeže ve Staré Boleslavi?
Bohuš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 3-2009

Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 19:57:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já hlavně doufám že z Harrachova až do Jelení Hory bude platit Libnet+,jinak s těmi vlaky opravdu moc lidí přes hranice asi jezdit nebude.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Pondělí, 28. září 2009 - 20:10:13    Odkaz na tento příspěvek  

Že by dnes ti turisté přijíždějící houfně do Kořenova a Harrachova sem jezdili na LIBNET+?
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 457
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 07:34:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohuš:

Jde o to, jestli se Libnet + vyplatí, protože cena z Poreby do Gory a zpět je cca 90,- Kč. Z Librece se asi vyplatí, ale jinak...
Bohuš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 3-2009

Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 08:18:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkognito:No já to nenapsal zrovna štastně,jde tady spíš o LIBNET 5+,na který může jet až 5 osob a v neposlední řadě platí i skoro na všechny Busy kolem Jelení Hory.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 10:58:14    Odkaz na tento příspěvek  

jde tady spíš o LIBNET 5+,na který může jet až 5 osob a v neposlední řadě platí i skoro na všechny Busy kolem Jelení Hory
Jasně, to je ideální jízdenka pro šotouše, který toho potřebuje co nejvíc projezdit. Ale krom nich tu snad budou jezdit i normální lidé, kteří prostě pojedou na výlet, na pivo, za holkama :-). Takže platnost Libnetu je určitě dobrá věc, nepovažoval bych to ale za zásadní. Spíš bude nutné překonat to dělení na "naše" a "jejich" Krkonoše, "naše" a "jejich" Jizerky, stereotypy typu v Čechách se dá jen chlastat pivo a v Polsku jen nakupovat na tržištích, pořádně to vzájemně propagovat. Ale v tom nejspíš šotoušci hltající skoro všechny Busy kolem Jelení Hory nepomůžou.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 458
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 29. září 2009 - 13:49:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, to je ideální jízdenka pro šotouše

Tak Libnet 5+ je slevou zásadní, to né, že ne. Pak je i SONE PKP apod.
V tarifních záležitostech se objevuje i problém, zda - li ČD zajistí v Tanvaldě mezinárodní pokladnu. Přeci jen do Zittau se dá dojet díky peáži až na DB, ovšem zde je to asi úplně jinak.
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.95.200
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 21:10:35    Odkaz na tento příspěvek  

Já ten polský článek chápu a nevadí mi. SŽDC potřebuje popohnat, nevím který soudruh rozhodl provádět práce až v druhé půlce října, tou dobou na horách začíná mrznout a sněžit, to se pak staví špatně. Pro vykonávání některých prací třeba svařování kolejnic je vhodná teplota v rozmezí 15-20 st. a pro pracovníky to taky není příznivý makat v zimě. Mělo se začít na začátku září nebo již v červnu, tady nejsme v Polabí. A pokud možno v prosinci k novému GVD začít jezdit, zvláště když tuto trať budou využívat nejvíce lyžaři.

K vozbě vlaků:
Viděl bych to na linku Liberec-JG, vlaky vedené jednotkou PESA 134 (ta by se dala vzít ze spojů Trutnov-JG). Podle jednoho vlakvedoucího z Viamontu jednotka disponuje se dvěma motory Mercedes a motorově se jedná o zdařilej motorák,ale občas do ní zatejká. Já bych jí hodnotil pozitivně má atraktivní dyzajn,odpovídající kapacitu (138 sedících), klimatizaci, jízda s ní byla klidná pojezd je dobrej (vzduchově odpružený podvozky), motor byl tichý. Vadou na kráse byly vrzající plasty a WC nic moc. Oproti regionově je to zázrak, Desiru však nesahá ani po kotníky. Pro českého cestujícího působí luxusně.
Pokud by tohle nevyšlo, tak bych byl pro klasiku do Poreby by přijel s vlakem naproti náš diesel (brejla, bangle). Oni ty 3 polský kočáry zas tak hrozný nejsou.
Pavel_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 30. září 2009 - 21:41:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Polský článek je totálně mimo - někdo se chtěl zviditelnit, aniž by si zjistil skutečnosti. Informace o rekonstrukci českého úseku již brzy na našich stránkách www.zubacka.cz. Jednu věc ale prozradím už teď: v Česku bude vše hotovo 26. října!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1532
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 21:55:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Těch čtrnáct dní na rekonstrukci našeho úseku úplně stačí. Kolejová pole se již montují a navíc naše firmy nejsou s prominutím tak amatérské, jako je firma DOLKOM. Stačí se podívat na stránky TKI a hned člověk ví, která bije. Ještě lepší je osobní návštěva. Viděl jsem, nafotil jsem a hlavu jsem si div neukroutil. Rozvádět to dále nebudu, už jsem to kdysi udělal.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1965
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 22:01:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On ledacos napoví i výlukový JŘ, který ukazuje na NAD Kořenov-Harrachov od 12. do 25.10.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Poděbraďák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.75.128.2
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 22:22:46    Odkaz na tento příspěvek  

Jsem trošu brzi asi zvědav, budou zde fota z rekonstrukce naši části tratě? Děkuji předem.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 07:35:29    Odkaz na tento příspěvek  

Pro vykonávání některých prací třeba svařování kolejnic je vhodná teplota v rozmezí 15-20 st.
Otázkou je, jestli se to bude svařovat.
Viděl bych to na linku Liberec-JG, vlaky vedené jednotkou PESA 134
Máte jednotku vámi zvanou "PESA 134" schválenou pro provoz na zubačce? Jak se vůbec staví výrobce ke garanci správné funkce jednotky na sklonu 57 promile?
tak bych byl pro klasiku do Poreby by přijel s vlakem naproti náš diesel (brejla, bangle)
"Brejlu" máte schváleného pro provoz na zubačce? Má přechodnost přes Jizerský viadukt? Bangle bude cestou do Poreby v Kořenově objíždět? (Že to bude úžasně drahé, tím vás ani nezatěžuju, to bývá pod šotouší rozlišovací úroveň). Ono to není všechno tak křišťálově jednoduché a jasné, jak se na první pohled zdá.
pokud možno v prosinci k novému GVD začít jezdit
To je na Poláky moc brzo. Věřte, že vím, o čem mluvím. Ti asi ještě ani nezačali řešit, jak udrží v zimním období trať v provozu...
budou zde fota z rekonstrukce naši části tratě?
Nejspíš budou (až se něco bude dělat, že) - první z Kořenova už tu proběhla :-)
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 459
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 08:01:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.

Otázkou je, jestli se to bude svařovat.
Na naší straně by se kolejnice svařovat měly vyjma jednoho oblouku.

Máte jednotku vámi zvanou "PESA 134" schválenou pro provoz na zubačce? Jak se vůbec staví výrobce ke garanci správné funkce jednotky na sklonu 57 promile?
Schvalovací proces na zubačku složitý není. Vše lze vyřešit během jednoho dne. Horší je schvalovací proces na síť SŽDC. Ale myslím si, že s SA134 se vůbec pro úsek Kořenov - Liberec nepočítá.

Ti asi ještě ani nezačali řešit, jak udrží v zimním období trať v provozu...
Nechci být špatným prorokem, ale DOLKOM snad nějakou techniku na odklízení sněhu má.

"Brejlu" máte schváleného pro provoz na zubačce? Má přechodnost přes Jizerský viadukt?
Brejlovec nemá vůbec přechodnost na zubačku. Ale je to z důvodu přechodnosti tratě. Ovšem nikoliv kvůli Jizerskému mostu.
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 440
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 08:19:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto - co se týká sněhu, tak to nebude záležitost DOLKOMu, ten je pouze jedním ze zhotovitelů opravných prací. Péči o trať bude zajišťovat správce infrastruktury, tj. Dolnośląska Służba Dróg i Kolei.
Ve vztahu k SA 134 lze dodat, že z důvodu jejích technických parametrů pro trať o shora uvedeném sklonu nelze vůbec uvažovat o případném schválení a potažmo provozu.

Brejlovce a jiné šílenosti bych tady raději vůbec neřešil
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 460
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 08:58:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych taky brejlovce neřešil, jen jsem odpovídal...

Jinak správce infastruktury si může službu úklidu sněhu objednat a to lze i od DOLKOMu, ovšem i od SŽDC. K tomu jen, že SŽDC si samo objednává lokomotivu od dopravců.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 09:28:22    Odkaz na tento příspěvek  

Schvalovací proces na zubačku složitý není. Vše lze vyřešit během jednoho dne
Co během jednoho dne - během tří hodin ježdění po zubačce, že. Ty měsíce příprav samozřejmě vidět nejsou... A jestli se SA134 vůbec na ty zkoušky může vypravit, to už všichni zdejší odborníci vědí, že ano - akorát že pak třeba PESA zruší garanci, protože nezaručuje správnou činnost na sklonech nad 40 promile. Ona to opravdu není Hurvínkova válka.
Horší je schvalovací proces na síť SŽDC.
Opět mimo mísu - SA134 je na SŽDC (na nekódovaných tratích) schválená, vždyť jezdí do Trutnova.
DOLKOM snad nějakou techniku na odklízení sněhu má
Hm, DOLKOM je stavební firma zajišťující rekonstrukci tratě. Proč by tu měla odklízet sníh a jakou technikou - pušlem, podbíječkou nebo jeřábem? Nebo partou těch deseti kopáčů, co má na trati teď?
Brejlovec nemá vůbec přechodnost na zubačku. Ale je to z důvodu přechodnosti tratě
No a proč asi je přechodnost tratě 16t/nápr a proč asi zubák nesmí do Harrachova - jen z něčí rozcapenosti, nebo právě kvůli stavu mostů? Prostě na brejláka do Kořenova zapomeňte, to jsou zas jen šotosny. No a bangle/elektronik - mají snad ty "polské kočáry" individuální vytápění?
Lidi, neblbněte.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 09:32:23    Odkaz na tento příspěvek  

Tak, a teď že bychom se podívali, co je za omezených prostředků reálně možné:
1. nulová varianta = přestup v Kořenově. Nejjedodušší a v počátcích provozu jediná reálná možnost. Obávám se, že u ní i zůstane.
2. schválení 843/943 do Polska. To bude relativně pakárna, "badania" někde ve Žmigródu budou stát hodně peněz (kdo to zaplatí?), ale je to nejdostupnější vozidlo. Samozřejmě Dráha bude brečet jak želva, že jejich nejelitnější a nejmodernější motorové vozidlo (i když už skoro patnáct let staré) "zabíjí" na takové štrece - to už tady taky bylo, viz původní slib ježdění na 036 a postupné ubírání. Alternativně lze totéž aplikovat na 854/954, ovšem je to totéž v jasnoniebieskim.
3. Schválení Regioshuttle v Polsku. Stejné problémy jako výše, navíc to nebylo předmětem výběrka na 036 a tudíž to Dráha bude chtít zaplatit zvlášť a vzhledem ke stavu krajských financí (viz připravované "dodatky ke smlouvám" na ZDO, kde se zřejmě prachy z operačních programů nalijí bez rozmyslu do Dráhy a ta je povinně vysype v Šumperku) je tahle varianta nepravděpodobná.
4. Pokud by kraj připustil pro provoz jiného dopravce než ČD (vzhledem k politické reprezentaci a celkové atmosféře velmi nepravděpodobné, navíc by z objednávky pro ČD musel vyjmout některé výkony, které byly předmětem výběrka), tak ten bude postaven před velmi složitý úkol, jak NÍZKONÁKLADOVĚ takový provoz vyřešit (takže zapomeňte na moderní jednotky, ale i přepřahy do brýlofců apod.) - tady by se nejspíš nabízela varianta získání a schválení nějaké ojetiny z Německa (NE81, VT627, VT628), Rakouska (5047), Francie apod. Pak by ovšem stejně fungovala max. varianta Szklarska Poreba - Tanvald.
5. Do Polska se schválí M240.0 od VTSky a budou tam jezdit do roztrhání těla (resp. vlastního autodafé někde na trati) :-) Ovšem případné zájemce upozorňuji na osud M262.0 v Muzeu kolejnictwa v Jaworzyně, které neprošlo schválením u UTK kvůli lehkému spřáhlu a teď tam odpočívá jako neprovozovatelný exponát.

Můj tip je var.1) 80%, var.2) 19,9%, var.3) a 4) dohromady 0,1% a var.5) je jen žert.

Ad udržení sjízdnosti v zimě - nepochybně nejlepší řešení pro DSDiK by bylo nasmlouvat si SDC Liberec; ale nepochybuji o tom, že si to Poláci představují taky jako Hurvajz válku, protože nemají s provozem v 900 metrech nad mořem vůbec žádné zkušenosti.
Rich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 11-2008

Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 11:41:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolil bych si narušit Vaši odbornou diskuzi několika málo fotkama z ptačí perspektivy(V Kořenové jsem bohužel zastihl jen rakušanku:

Jinak se ztotožňuji s variantou 1).Jezdit do Kořenova a kdyby se kor chtělo tak do Tanvaldu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rich.)
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 461
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 14:51:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.

Ty jsi nějaký chytrý kluk! Četl jsi, že jen odpovídám? Nesnažím se cpát nějaký názory, kurňa. Mimochodem 16t na nápravu je snad jen kvůli jednomu propustku mezi Desnou a Polubným, ale howk...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3803
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 15:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rich - úchvatné obrázky!
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 18:49:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ty jsi nějaký chytrý kluk!
Jsem :-)
Četl jsi, že jen odpovídám?
Já taky jen odpovídám. Přece ty bludy o "schvalovacím procesu na zubačce za jeden den" nenechám ležet bez reakce - ještě by si někdo mohl myslet, že je to pravda. Já bych si samozřejmě uměl představit jednoduchý proces (zkouška trakce nahoru, zkouška brzdění včetně "udržení se" na trati směrem dolů, nejlépe za nějakých vhodných podzimních podmínek), ale holt si ČD dělá pakárnu s autorizovanými komisaři, měřením průběhu tlaků v brzdovém potrubí apod.
16t na nápravu je snad jen kvůli jednomu propustku mezi Desnou a Polubným
Proč teda nemůže zubák do Harrachova, když je jinak všechno naprosto v pohodě?
Rich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 11-2008

Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 20:11:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Optimálně se něco ozkouší v horkých, slunečních letních dnech s výbornými výsledky, načež se po pádu prvního listí či sněhu (ono to vyjde nastejno) zjistí, že to tak lehce nepůjde, viz. pokusy Regionov vyhrabat se do Kořenova za prvního sněhu.
Janatak: Děkuji převelice.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 462
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 20:23:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.

Proč teda nemůže zubák do Harrachova, když je jinak všechno naprosto v pohodě?
Proč by nemohl? Zubák nemá přechodnost ani z Tanvaldu do Brodu. Na každou jízdu se žádá zvlášť, včetně do Harrachova. Nemá přechodnost kvůli příčným tlakům.

bludy o "schvalovacím procesu na zubačce za jeden den"
Příprava je nutná a trvá několik dní. Mně šlo čistě o schválení při jízdních zkouškách. Jeden den se to odjezdí a druhý den je depeší vozidlo povoleno. Už jsem to zažil.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 21:17:23    Odkaz na tento příspěvek  

Proč by nemohl?
NE-MŮ-ŽE. Ale pro mě za mě můžeme dál blouznit o brýloffci v Kořenově...
Mně šlo čistě o schválení při jízdních zkouškách
No a všem ostatním o připuštění k provozu jako takovému, že - neb diskuze se vede o "schválení k provozu", ne o "schválení při jízdních zkouškách", což je rozdíl, protože ty jsou až závěrem celého procesu, samozřejmě z hlediska fotografů a spol. jedinou viditelnou.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 463
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 02. října 2009 - 06:40:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.

No comment...
Zhor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 02. října 2009 - 14:49:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H. Z tebe něco bude!:-)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3809
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 02. října 2009 - 17:26:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rich - našly by se další obrázky zvršku ideálně v původním rozlišení a třeba i neželezniční? Směl bych poprosit o mejlovité zaslání?
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Ondrys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 5-2004

Odesláno Pátek, 02. října 2009 - 19:35:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  




Posílám pár fotek z dnešního odpoledne - kvalita nic moc, čím je foťák starší, tím hůř fotí. Aspoň jsem si konečně poprvé prošel úsek od Harrachovského nádraží až na státní hranici (pro rodilého Harrachováka už bylo na čase ). V Kořenově se připravené kolejové pole pěkně nahromadily, je vidět že se "to" už blíží.
76
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.63.211.40
Odesláno Pátek, 02. října 2009 - 19:47:39    Odkaz na tento příspěvek  

Trošku z jiného soudku. Nevíte jestli se bude v Harrachově obnovovat výhybka na kořenovském zhlaví.
Bohuš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 3-2009

Odesláno Pátek, 02. října 2009 - 21:04:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přidávám něco z ukončení sezony na zubačce a zároven poslední vlak s cestujícíma na státní hranici po starých kolejích.
Pavel_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 02. října 2009 - 22:17:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

76: Výhybka na kořenovském zhlaví se obnovovat nebude
Ondrys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 820
Registrován: 5-2004

Odesláno Pátek, 02. října 2009 - 23:18:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výhybka na kořenovském zhlaví se obnovovat nebude

A co výhybka na Jakuszickém zhlaví, zatím zůstane, nebo se také zruší?
Zhor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 02. října 2009 - 23:45:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výhybka na "jakušickém" zhlaví bude nahrazena nějakou repasovanou (jako novou!) někde od Loun
Zhor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 03. října 2009 - 19:12:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stavební ruch na Jizerské magistrále
Smržovka - Luční

Kořenov
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 04. října 2009 - 15:26:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak se nám studio Najbrt propasírovalo už i do Tanvaldu...