K-report
 

Archiv do 25. července 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Mladějov na Moravě » Archiv do 25. července 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
600mm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.100.5
Odesláno Čtvrtek, 26. února 2009 - 11:51:08    Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel- To se mi líbí!!!!
b
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Čtvrtek, 26. února 2009 - 21:50:44    Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: hezké sci-fi, dráhu nikdo nezíská, ale zdědí...
b
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Čtvrtek, 26. února 2009 - 23:17:41    Odkaz na tento příspěvek  

Mašinko (4458): zajímalo by mě, kde jsi byl na tom, že můj příspěvek o drezíně puf puf puf je nesmysl. Možná je to napsáno netradične, ale vše do písmenka je pravda. Myslel jsem, že to pochopí i 4leté dítě. Zmýlil jsem se, tak: historicky cenné objekty - rampa, třídička, pískárna a dřev. dílna (nádherné dřevěné stavby) byly zbourány, nebo nesmyslně přestavěny. Dílna 70 let stačila generálním opravam parních lok. a najednou se musí předělávat ku obrazu Tutanchámona. Místo toho se staví nesmyslná výpravní budova, která k této dráze (a ani jiným průmyslovým, či úzkorozchodným drahám) nejen nepatří, ale přímo ji kýčovitě hyzdí (původně japonská architektura, v 19. stol. převzatá evropskými lázeňskými objekty a v současnosti hojně kopírovaná snoby bez vlastní fantazie a vkusu). Proto ten mírnější výraz šapitó. Drezína puf..., no nevím jaké máš technické vzdělání, ale připadá mi nesmysl vyrábět něco, co se hlavnímí parametry ani zdaleka nepřibližuje již v Mladějově existujícímu vozidlu. Vyrobili totiž jakousi BN 15, ale s menším výkonem, nižší rychlostí, větší spotřebou a regulací klínovým řemenem...
Pamamtuji, že tam bývala drezína s motorem vrrr, jezdící frrr, tedy lehká a rychlá a určitě s menší spotřebou (taky ale měla své mouchy).
A Tutanchámon? A kdo jiný je pan Doležel, než neomezený vládce svého království...
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 27. února 2009 - 09:11:15    Odkaz na tento příspěvek  

Ad b: Dědicové po současném majiteli možná budou přístupnější k jednání, možná je tato "hračka" jednoho dne omrzí. Asi je nezbytné obrnit se trpělivostí.
pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.113
Odesláno Pátek, 27. února 2009 - 09:36:47    Odkaz na tento příspěvek  

.... a očekáváním nenahraditelných kulturních ztrát (viz výše, ať neopisuji - což mi již bylo vytknuto).
KarolŠmehil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.43.173
Odesláno Pátek, 27. února 2009 - 10:37:31    Odkaz na tento příspěvek  

No... Jsem rozhodně proti hrubým změnám ve starých budovách, ale ta nová přístavba k dílně není zas tak ošklivá, je vidět že se snažili o zachování vzhledu... Musím říct, že je to celkem pěkné... Ale to je jen můj názor, třeba se snaží chápat...
Karol Šmehil
KarolŠmehil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.43.173
Odesláno Pátek, 27. února 2009 - 10:46:38    Odkaz na tento příspěvek  

Když se to natře tmavě hnědou barvou, oprší to, zapráší se, očoudí od mašin a sem tam se o stěnu vytře štětec po natírání, párkrát bouchne komín se sazema tak to nakonec bude velice pěkné, proč ne, líbí se mi to...
Škoda, že v industriálním duchu není i staniční budova, byla by to krása, ale neházejme pohrabáč do žita je vidět snaha Mladějovských. Mě se zdá, že se to zlepšuje. Navíc vidím, že u oprav je Radek Kolomý a to je puntičkář, takže i ta jednička bude pěkná. Držím palce.

Karol Šmehil
všechno_vím
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.161.86.185
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 22:03:39    Odkaz na tento příspěvek  

P.S. jak se tady nedávno řešily cca 3 nejvážnější nehody za dob MPŽ v Mladějově, tak malé doplnění :

vysypaná školka : strojvedoucí Michal Bednář
pořezaný cestující : strojvedoucí Viktor Šulc
vykolejení BS80 na naprosto rovném úseku bez jakéhokoli lomu v km 4,5 : strojvedoucí Radek Bednář
jízda 2 vlaků proti sobě na 1 úseku - nedovolený odjezd ze stanice bez řádné výpravy, přitom dispečer na tom vlaku seděl!(bez následků-aspoň že se uviděli a stihli zastavit):
strojvedoucí 1: Michal Bednář strojvedoucí 2: Viktor Šulc dirigující dispečer : Radek Bednář

neopakují se nám tady nějak podezřele nějaká jména? a ještě k tomu dost často na to, jak málo toho dotyční najezdili...už to některým začíná být jasné?
dv.r.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.10.3
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 22:39:48    Odkaz na tento příspěvek  

Pro váženého p.Rumuna:Vzpomínáte si na Váš nedávný příspěvek?
"Nevím, jestli je to drzost, nebo vtip pana dv.r. tvrdit, že dráha svezla za sezónu 10.000 návštěvníků, jako kdyby napsal tramvaj T3 uveze 860 lidí..."
Opravdu nejsem odborník na tramvaje,tudíž nemohu posoudit,nakolik jste mne chtěl tímto přirovnáním zesměšnit,ale já jsem si toto číslo z prstu nevycucal,převzal jsem jej z příspěvku na tomto fóru z 22.února a zaokrouhlil směrem dolů.Původní autor čerpal ze Svitavského deníku.Pokud uvážíme,že jen na akce typu Mladějov-Blosdorf 1915 přijde pravidelně přes 2500 lidí,nezdá se mi příliš nadsazené.Pokud mi nevěříte,přijďte se podívat.
Chci Vám velice poděkovat.Označil jste mne za "skalního" (patrně obhájce současného dění v Mladějově) a to mne naplnilo nefalšovanou radostí.
Nejsem naprosto nekritickým nadšencem,na některé jednotlivosti mám odlišný názor,přesto se domnívám,že v současné situaci se vývoj ubírá správným směrem.Už vidím ty podrážděné reakce těch,kteří snili o konzervaci stavu z konce roku 1991,a snad někdy později napíšu svůj názor na celou věc a proč se domnívám,že by to bylo nádherné,ale zcela nemožné.
To,co dělá z Mladějova unikátní místo,není a nebylo,při vší úctě k zajímavým technickým detailům,zařízení v dolu na Hřebči(s jeho likvidací nemělo současné vedení Mladějova mnoho společného,nejzajímavější objekty vzaly za své do r.1999).A chátrajících areálů s rozpadajícími se budovami,většími a cennějšími než v Mladějově jsou u nás desítky,a nikoho příliš nevzrušují.
Protože to nejcennější je dráha,a právě její nejkrásnější úsek Mladějov-Nová Ves a parní stroje,které zde jezdí.A to je priorita všeho snažení,udržet ji v provozu a to se daří.Že současný druh provozu je jiný než "za šamotky"?
A co byste chtěli? Vozí snad v Kolíně řepu,ve Zbýšově uhlí,na Vychylovce a v Balogu dřevo?
Vzpomeňte si,jak skončila před pár lety dráha ve Zlivi,místy tolik podobná mladějovské,vozila kaolín a dnes po ní nezbylo než pár fotografií.
Rumun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.72.176
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 01:20:47    Odkaz na tento příspěvek  

dvr: co věta, to perla!
1.) Deníky napíšou to, co jim někdo nadiktuje, to že tomu věříš ještě neznamená, že to tak je. Podobných velmi nadhodnocených keců jsem si sám vyslechl dost, tak vím o co jde. Tahal jsi dřevěnou kačenku po dvorku, když jsme organizovali první, druhý, šestý Blosdorf 1915 a vím kolik tam chodilo lidí a kolik se jich celkem ročně svezlo - a to proti současnosti jezdily vlaky našlapané po střechu někdy až s 9ti vozy!
2.) konzervace z r. 1991 by byla z historického hlediska to nejlepší co by mohlo nastat. Díky panu Bělíkovi, který dbal na dobré fungování šamotky nebylo třeba většinu starší technologie závodu nahrazovat novou a tím se dochovalo zařízení jinde již dávno zešrotované. Je jasné, že v našich podmínkách rozjíždějících se "privatizací" a následného "podnikání" nebyl pro nějaké muzejnictví prostor a proto šamotka dopadla, jak dopadla.
3.) další omyl: současný spolumajitel - tedy stínový ředitel, rozhodně měl co společného s likvidací všeho na Hřebči (mmj. Hřebeč byl součástí Mladějovského komplexu a nedílně k němu patří, bez Hřebče je Mladějov jako veverka bez ocasu!), dokonce chtěl MPŽ prodat "jihlavskou" štolu za 1 kč,- (!), ale jiné exponáty MPŽ požadované naházel do šrotu...
4.) jedním z nejzajímavějších objektů byla třídička a ta vzala za své v roce 2005 - 6 a nevím o tom, že by podobných staveb u nás byly desítky. Vlastně nevím ani o jedné. Proto taky nemůžou nikoho vzrušovat, že?
5.) čím se liší úsek Vexl - N. Ves od úseku N. Ves - Hřebeč, že píšeš že ten je nejkrásnější. Patrně jsi za Novou Vsí nikdy nebyl...
6.) o současném druhu provozu zde nebyla řeč, každý primitiv chápe, že nelze vozit lupek sem a tam...
7.) Zlivská úzká měla smůlu, že v Č. Budějovicích nebyl nikdo, kdo by se té drážky zodpovědně ujal. Dopadly by tak i současné tratě JHMD a třeba i Balog a dost možná i Mladějov - v roce 1997 prodával ředitel kolejnice 115mm do Maďarska a lidé z Veselí n.M. chtěli skoupit celý vozový park i s tratí pro obnovu dráhy hraběte Chorýnského...
Dění v Mladějově se ubírá směrem, který určuje oficiální majitel, někomu vyhovuje, jiným se dělá zle...
dv.r.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.10.3
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 14:24:17    Odkaz na tento příspěvek  

Dobře,dobře,velevážený pane Rumune,
máte svůj pohled na věc,nic proti tomu,každý máme snad právo na názor,pokud je podán alespoň trochu kultivovaně.Jak vidím,zajímáte se o Mladějov již delší dobu,předpokládám,že jste se snad angažoval v minulosti v počátcích "muzejního" provozu.
Zdá se to být jako včera,kdy jsem byl "zlatovlasé bejby",ale nepamatuji se,že bych kdy vlastnil dřevěného kačera,má vzpomínka patří modelu Tatra 138,ten jsem asi na provázku opravdu tahal.
Od té doby již uplynul nějaký čas a já od modelů postupně přešel k větším strojům.
Viděl jsem VŠECHNY slavné mladějovské bitvy.Má první návštěva těchto krásných míst se uskutečnila v létě 1991,kdy jsem pěšky prošel celou trať a podrobně prozkoumal hřebečský areál.Později mi bylo umožněno občas nahlédnout a s laskavým svolením vrátného sledovat postupnou likvidaci dolu a výstavbu betonárky.
V hřebečském areálu byla spousta zajímavých budov a zařízení,kterých je opravdu škoda,ale z jejich zániku bych současné vedení neobviňoval.
Třídírny je mi rovněž líto,ale už před pár lety ji prohlížel statik a prohlásil ji za nebezpečnou.Oprava by stála opravdu velké peníze,žádný sponzor se nenašel,a teď si vyberte:Velká dřevěná budova nebo provoz dráhy?
Mladějovský areál navštěvuji od léta 1997,zpočátku několikrát ročně,v posledních letech relativně dosti často.V průběhu této doby jsem se zúčastnil několika brigád v areálu i na trati.V poslední době to byla např. oprava rozkradeného úseku za obloukem za Novou Vsí,oprava místa poškození trati u hřebečské "traťové" studny(vybočení kolejí,tzv.zlom) a obnova prvního rozkradeného úseku před hřebečskou vlakovou bránou.Nová Ves-Hřebeč je zajímavá trať,ovšem většinu času jedete vodorovně v hustém lese a proto ji nelze srovnávat se stoupáním a výhledy do kraje od šamotky k Nové Vsi.Věřím,že rekonstrukce bude pokračovat,a časem budou jezdit vlaky až do hřebečského areálu.Kdy?To opravdu nevím.
Někteří z přispěvatelů tohoto fóra mne znají osobně.Mnozí jezdí pomáhat podstatně častěji než já a často dělají záslužnější práci.Pokud by někdo měl pocit,že jsem se příliš chvástal,omlouvám se.
krahulik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.192.54
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 16:23:00    Odkaz na tento příspěvek  

dv.r:Máš pravdu, ve všem co jsi napsal s tebou souhlasím ale všichni víme když chcete psa bít vždy si najdete hůl.Ti co to myslí s Mladějovem upřímně a je pro ně srdeční záležitost dělají vše co můžou aby to tam klapalo. Je spousta těch kteří tvrdí že všechno vědí ale do očí to v Mladějově nikomu neřeknou, ono za anonymitou se to lehce skrývá to je každý hrdina ale konfrontaci z očí do očí to už ne.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 17:07:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čistě z hlediska právního státu bych v Mladějově, co do klapání, ocenil, kdyby klapla klepeta na rukou jednoho podvodníka. Nebo, že by ten celý slavný cirkus závisel od jedné ukradené elektrické mašiny? Nebo ji už v Mladějově nemají?

Než aby líheň neserioznosti dělala ostatním ostudu, pak ať jde celej slavněj Mladějov radši do
Železniční muzeum Zlonice - víc než jedna železnice
http://zmzlonice.draha.net
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4491
Registrován: 6-2002

Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 17:33:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žmz:
pak ať jde celej slavněj Mladějov radši do

Člověče, mám to tu opakovat každej den, abyste se chovali alespoň trochu slušně?
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 17:42:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hluboce se omlouvám. Netušil jsem, že sprosté chování (zlodějna) hájené zde anonymně je bez vady a vadí obrázek použitý identifikovatelným uživatelem. Tedy jej změním, aby pokrytectví bylo učiněno za dost.

Pardon, pardon. Propásl jsem časový limit. Tedy si v mém posledním příspěvku, prosím, text: "do " přelepte textem "k ".
Děkuji.

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
Železniční muzeum Zlonice - víc než jedna železnice
http://zmzlonice.draha.net
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4492
Registrován: 6-2002

Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 18:11:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, takže vy máte pravdu, a proto můžete dnešní Mladějováky posílat do a já nevím kam ještě. To už máme za pár dní pěknou kolekci, kriply, tlustý prasata...

Je to fakt potřeba? K čemu je to dobrý? Komu tím prospějete?
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 340
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 18:34:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Docela dlouho jsem sem nepsal, právě pro sprosté označování lidí tlustými prasaty, což je nevídanej hnus. Ale komolit, co napsal někdo jiný je hnus podobný. Račte si povšinout, jak mně dovedně vkládáte do úst, co jsem neřekl. Podmiňovací způsob a neživostnotnost textu: "Než aby líheň neserioznosti dělala ostatním ostudu, pak ať jde celej slavněj Mladějov do ". To není posílání Mladějováků někam, to je pouhé kdyby. V mé věci stačí napsat: "Mašina je už u MPŽ, internetová informace byl omyl, platí, co jsem Vám psal. Ten, co ho mráz nespálí."
P.S. Kdybyste v příspěvku 620 provedl tu úpravu (změnu předložky a smajlíkú) a zbytek smazal, bylo by to nejlepší. Ačkoli smajlík se jmenuje zadnice ...

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
Železniční muzeum Zlonice - víc než jedna železnice
http://zmzlonice.draha.net
Rumun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 02. března 2009 - 17:27:09    Odkaz na tento příspěvek  

baks4c: máš pravdu, nechal jsem se unést, nemá to cenu
dv.r.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.10.3
Odesláno Pondělí, 02. března 2009 - 22:17:17    Odkaz na tento příspěvek  

Velevážení přátelé i nepřátelé,
dovolte malé upřesnění jednoho z mých předchozích příspěvků.
Položil jsem řečnickou otázku:
"Myslíte,že nebezpečnou a chátrající atrakci s nekompetentním personálem navštíví kolem 10 000 lidí za sezonu aniž by si hlasitě a houfně stěžovali?"
Z pro mne důvěryhodných zdrojů jsem byl upozorněn,že návštěvníků asi tolik bylo,ovšem CESTUJÍCÍCH bylo asi 5500.Opět zaokrouhleno směrem dolů.
I když jsem nikde nezdůrazňoval,že se všichni návštěvníci také svezli,omlouvám se všem,které má otázka mohla přivést k mylným závěrům.
Ovšem i po tomto upřesnění je stále stejně naléhavá,jen ji poněkud upravím:
Pokud se v Mladějově dějí neustále tak strašné věci,kde jsou ty houfy nespokojených a zklamaných návštěvníků?
Tak,a teď otevřete stavidla své škodolibé radosti!
baks4c
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.104.106
Odesláno Pondělí, 02. března 2009 - 22:19:27    Odkaz na tento příspěvek  

Nemá, ale těm novým mladějovským rychlokvašencům se nediv. Oni nezažili Mladějov z počátku devadesátých let, kdy to byl unikátní průmyslový skanzen. Zachovaný v původním stavu do takových detailů jako nástěnky s Gagarinem a VŘSR. Ale ta třídírna by spadla i MPŽ. Vzpomeň si na naprostou neschopnost místních zastupitelů, od nichž jsme se, kromě slibů všeho druhu, dočkali ročně max. 20 tisíc a i ty byly vázány na tisk letáků. Pod záminkou pomoci MPŽ se napakovala tu nějaká firma na naprosto zbytečné studii, tu obec s novými parkovišti, ale trať, vozidla nebo stavby v areálu neviděly ani korunu. Kdyby MPŽ v Mladějově zůstala, jenom by se trápila a brzdila nezadržitelný úpadek. Podle schopností místních zastupitelů vypadá celý kraj široko daleko.
Na rozvoji MPŽ ve Zbýšově má velkou zásluhu právě masivní podpora ze strany místních obcí, kraje, zastupitelů atd. Nejen peníze, ale i maximální vstřícnost při vyřizování čehokoliv. Bez toho, že ve Zbýšově místní přijali MPŽ za svou, by na tom byla podobně jako v Mladějově.
Rumun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.19.61
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 11:51:03    Odkaz na tento příspěvek  

Baks4c: souhlas, ono by to s tou budoucností MPŽ v Mlaď. bylo na delší povídání, pravda je, že MPŽ v Mladějově přijali za svou jen místní obyvatelé...
dv.r.: už 4 roky prodávám mochomůrky zelelné a ještě si nikdo nepřišel stěžovat!
baks4c
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.104.65
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 14:21:20    Odkaz na tento příspěvek  

Rumun: to, co píšeš, je poněkud nepřesné. Místní v Mladějově přijali za své jen některé členy, kteří chodili do hospody, ne MPŽ jako takovou.
Rumun a dv.r: drtivá většina návštěvníků jsou laici, kteří nepoznají, že se něco děje špatně (viz. J Cimrman - je tam několik chyb, které odborníka dráždí, ale vy si jich ani nevšimnete) pokud se s nimi vlak nepřevrátí na bok. Ti, kteří mají blíž k oboru, jsou tolerantní (jsou rádi, že se vůbec jezdí), případně se podívají na personál a pochopí, že jakékoliv stížnosti jsou bezpředmětné.
Rumun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Sobota, 07. března 2009 - 17:41:57    Odkaz na tento příspěvek  

Baks4c: rozumím - H2SO5
dv.r.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.10.3
Odesláno Neděle, 08. března 2009 - 00:53:04    Odkaz na tento příspěvek  

Vážený p.Rumune,
jen drobnost k jedné z Vašich poznámek:
Pokud prodáváte jedovaté houby,Vaši zákazníci si nestěžují,neboť krátce po konzumaci smaženice umírají,tedy si stěžovat NEMOHOU,i kdyby chtěli.
Naproti tomu návštěvníci po "konzumaci" všeho,co jim mladějovské muzeum nabízí odjíždějí domů,kam bezpochyby většinou ve zdraví dorazí,a pokud neumřeli,žijí dodnes,a nestěžují si,protože NECHTĚJÍ,přestože mohou.
dv.r.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.10.3
Odesláno Neděle, 08. března 2009 - 00:56:01    Odkaz na tento příspěvek  

Nyní něco pro p. baks4c:
V podstatě lze s Vaším příspěvkem souhlasit,i když je z jeho druhé části cítit jistý despekt vůči současnému mladějovskému personálu.Pokud srovnáme návštěvnost v raných počátcích mladějovského muzejnictví se současností,musíme konstatovat výraznou změnu v poměru těch,kteří mají nějaké odborné povědomí o dráze,lokomotivách a dolech a těch "ostatních".Zpočátku přicházeli ti odborně zdatnější,kteří si chtěli osahat a vyfotit to,o čem četli a slyšeli,a jen někdy s sebou brali rodinu."Náhodných návštěvníků" nebylo mnoho.Postupně se tento poměr obracel a dnes se na základě vlastních pozorování domnívám,že tak 80-90%návštěvníků tvoří lidé,kteří byli včera na plovárně,dnes se svezou vláčkem a zítra půjdou do ZOO,přičemž všechny tyto zážitky stavějí na stejnou úroveň.Jsou rozjařeni tím,že je veze malý vláček s parní mašinkou,a pokud jim nabídnete odpovídající zázemí,tedy tolik posmívanou "čekárnu" pro mamky,které se chtějí skrýt před přemírou sluníčka(nebo dešťovou přeháňkou),pivo pro chlapy a houpačku pro nejmenší děti,budou všichni naprosto spokojení,možná se vrátí nebo návštěvu někomu doporučí.Těch pár zbývajících % návštěvníků,které by bylo možno označit za odborníky a fandy,přichází opravdu jen za lokomotivami a technickými zajímavostmi,ti by přišli i kdyby zde nebylo žádné zázemí.Jsou rovněž vítáni,ale kdyby se muzeum spoléhalo jen na ně,dávno by finančně vykrvácelo.Většina návštěvníků ví v podstatě jen to,že mašinky papají uhlí a kouří,někteří snad mají povědomost o potřebě někam nalít vodu,ale velmi dobře znají své vlastní potřeby a jsou čím dál rozmlsanější.Ale je třeba jim vyjít vstříc,protože oni přinášejí peníze,díky kterým je možno udržovat stroje a dráhu v provozuschopném stavu.Do podobného podniku se nikdy žádní sponzoři nehrnuli a pokud se nějaký objeví,bude chtít vložit peníze jen do opravdu hojně navštěvovaného místa.Takže pokud chcete vidět historické stroje jezdit,musíte akceptovat ústupky a kompromisy,které přilákají do areálu i "laické" publikum.Jinak si lokomotivy budete prohlížet jen někde v "kamenném" muzeu pod vrstvou prachu.
A tady je také odvěký spor mezi dvěma koncepcemi muzejnictví.Mít stroj vybavený jen v podstatě původními díly,ovšem vlivem jejich opotřebení či ztráty nefunkční a odstavený,nebo opotřebené díly nahradit,a tím mu navrátit funkčnost i za cenu jisté odlišnosti nových dílů?Já osobně jsem pro druhou variantu.Ostatně v případě mladějovských strojů jde také o nutnost,vyvolanou krádežemi.
A tento argument zatím uznal každý odborně zdatnější návštěvník,který do muzea zavítal.
baks4c
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.166.179
Odesláno Neděle, 08. března 2009 - 09:49:00    Odkaz na tento příspěvek  

Dv.r: v podstatě jste nepřímo popsal rozdíl v pohledu na svět mezi MPŽ a současným Mladějovem. Pro MPŽ je prioritou muzejnictví a ježdění je pro ni jen nutné zlo (těch 6 dní v roce, které MPŽ jezdí, je jakási změna, rozptýlení a předvedení známým a sponzorům). Jak jsem psal výše, má MPŽ ve Zbýšově to obrovské štěstí, že nežije z příjmů za jízdné. Proto také žádné nevybírá (mimo kasičky na dobrovolné příspěvky). Potřeba vydělávat mrzačí v Mladějově všechno (muzejnictví, areál i trať). Bohužel největší zásluhu má tomto stavu sám "zachránce dráhy" p. Doležel. Člověk naprosto neschopný korektního jednání, stejně jako osoba v pozadí p. Bartovský, si dělá nepřátele a zavírá si dveře kam příjde. Mnohokrát za svého působení v Mladějově na jednáních se zástupci obcí, kraje atd. slyšela MPŽ větu: Dokud tam bude Růžička nebo Bartovský nedáme ani korunu. (proto plánované peníze získaly firmy na studie, obec na parkoviště atd). Pomiňme způsob, jakým tito lidé areál získali, konečně i prezident se v mnoha případech nechal slyšet že "právně je to v pořádku a morální stránka ho nezajímá". Mnohokrát propíranou ukázkou jednání p. Doležela byl rozchod s MPŽ. To, že už MPŽ v Mladějově dále nechtěl, je jeho právo, lidé se scházejí i rozcházejí. To že MPŽ do poslední chvíle rekonstruovala trať i vozidla, je její naivita. Nicméně mezi slušnými lidmi se podobné situace řeší oznámením v náležitém předstihu a vzájemným vyrovnáním. P. Doležel zvolil strategii, že bude MPŽ šikanovat tak dlouho, až většinu členů otraví tak, že z MPŽ odejdou, popř. se MPŽ rozpadne. Její majetek (vozidla) zůstane potom v Mladějově, popř. jej několik zbylých členů v bezvýchodné situaci vloží do PMM. Je zajímavé, že nikoho to nevarovalo, a situace se po odchodu MPŽ stále opakovala s vyhazovy dalších lidí. Další věc, kterou si neuvědomují dnešní dobrovolní pracovníci, je rozdíl mezi veřejným a soukromým, mezi neziskovým a ziskovým. Buď je něco neziskové (patří to spolku, státu apod) a potom na tom pracuji zadarmo, pro dobrou věc, nebo je ta věc v soukromých rukách a potom pracuji za peníze nebo vůbec. Už p. Bartovský předkládal studie, kde železničku prezentoval jako komerční podnik s plánovaným ziskem, a žádal dotace. Co mohl čekat - pokud to bude komerční ziskový podnik, tak jaké dotace? Vezměte si úvěr u banky a splácejte ho ze zisku. Dnes čerpá p. Doležel nevratné dotace formou bezplatné práce od dobrovolných pracovníku, kteří si to ani neuvědomují. V přesvědčení, že ušlechtile pomáhají dobré věci, budují soukromý majetek, který majitel nebo jeho dědicové může v budoucnu prodat nebo mu ponese zisk. Co by asi řekli, kdyby je někdo pozval zadarmo na stavbu soukromého domku nebo chaty - taky to bude dobrá věc.
Rumun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Neděle, 08. března 2009 - 22:32:06    Odkaz na tento příspěvek  

baks4c: myslím, že MPŽ byla přijata místními jako celek (i když ty večery v té strohé, neútulné, zakouřené hospodě taky měly něco do sebe), kdykoliv MPŽ něco potřebovala, nikdy nebyla místními odmítnuta, ostatně to potvrdil i p. Bělík.
dv.r, sokolík a pod.: pokud od své činnosti v Mlaď. neočekáváte nic jiného, než že si zajezdíte, občas natřete nějakou lokomotivu, je vám jedno co bude za týden a jste spokojeni s úrovní zacházení s unikátní technikou, pak vám budiž přáno, ale věřte, že každý na to žalůdek nemá! Velké množství ohlasů (nejen mých) je důkazem, že není vše úplně v pořádku, ale vy si toho ani nevšimnete...
Harik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.19.36.170
Odesláno Pátek, 20. března 2009 - 20:48:41    Odkaz na tento příspěvek  

Rumun:jsem rodák ze zdejší vesnice, dráhu pamatuji za dob MPŽ i nynějších dobrovolníků a musím s tvým názorem jen souhlasit, nechci nijak popírat upěnlivou práci dobrovolníků co teď v Mladějově fungují, přeci jen ruku jsem k dílu nepřiložil a za to že se snaží jim též patří velký dík! Chtěl jsem jen říci, že znám spoustu lidí z Mladějova a Nové Vsi kteří s tvým názorem plně korespondují a zdejší dráha má i pro ně historický význam!Mě samotného by zajímala otázka opravy úseku Nová Ves - Hřebeč a ať mi nikdo netvrdí že je to do upoutání nezajimavý úsek!!! Dráze mnoho úspěchu ..... a hlavně finančních prostředků jak od sponzorů tak samotného majitele.
KarolŠmehil KD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.82.82
Odesláno Pátek, 03. dubna 2009 - 15:04:51    Odkaz na tento příspěvek  

Upozorňuji na nové fotografie z Mladějova http://mladejov.cz/galer/2009jaro1.php?folder=./2009jaro1. Je vidět, že se maká... Jen tak dál :-) ať to pára tlačí.

!!!ZDAŘ BŮH!!!
Kovářmirek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 756
Registrován: 3-2006

Odesláno Středa, 15. dubna 2009 - 12:05:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na stránkách Mladějova opět nová fotogalerie - sezóna se blíží.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 15. dubna 2009 - 13:19:04    Odkaz na tento příspěvek  

No tak aspoň něco snad užitečného tam dělají. To takoví "poctiví nostalgici" v rámci přípravy na novou sezonu asi hlavně píšou pomlouvačné materiály.
Pavelxyz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 15. dubna 2009 - 22:16:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Par poznamek:
1) Nepoctivi kritici vs. poctivi vychvalovaci: Povinny optimismus je hezka a ucinna metoda politickeho boje, zvlaste ma-li vymazat pamet a historii a pripadne hodit spinu na vybrane osoby nebo skupiny osob. A moc dobre pousti koreny u neinformovanych lidi, kteri tu historii neznaji a snadno se z nich stavaji spolubojovnici za tu stejnou a jedinou "pravdu".
2) Karolko je clovek znacne preletaveho smysleni s velkou amplitudou kmitani nazoru od minimalniho k maximalnimu rozsahu. Pamatuju ho jako toho, kdo byl proti soucasnym vlastnikum velmi zaujat (pravem, podotykam, taky ho pak z neznameno duvodu vyhodili - jakasi neprokazana sabotaz pry nebo co, ale s podobnymi kartami tehdy vyrukovali na vic nepohodlnych lidi) a napr. moji osobu na jare 2006 v jedne slabe chvilce obvinil z kolaborace s majiteli, ackoliv tomu tak nebylo ani zdaleka a uz tezko kdy byt muze. Jedine spravne obvineni v tu chvili by bylo obvineni z naivity, ke ktere se priznavam, protoze jsem si tehdy myslel, ze se s majiteli da po dobrem, slusne a oboustranne ferove domluvit a doutnajici konflikt zazehnat. Ale hry spiny a prachu tehdy byly rozehrany a k nezastaveni. Verim a doufam, ze Karlova slova podpory jsou urcena spise tem obycejnym a naivnim mladym mladejovskym dobrovolnym pracovnikum, kteri se to tam Dolezelum a Koprivum poslednimi silami snazi zvelebovat.
3) Pridam jeden cerstvy citat meho znameho (nevlackare a cloveka mladejovskymi spory nezaujateho), cituji: "Tak jsem se byl podivat v tom mladejovskym muzeu a zadny muzeum jsem tam nevidel. Nejakej hangar se dvema lokomotivama, pak nas provedli nejakym rozbouranym barakem...".

Bez ohledu na vyse zminene je az s podivem, ze majitele pres svoji neuveritelnou ignoranci, bordelarstvi a hloupost stale jeste neprivedli organizaci ke krachu a k naprostemu zastaveni cinnosti z duvodu naprosteho nedostatku prostredku a chatrani vseho, kam se jen clovek podiva. Museli ti nasi predkove byt opravdu velci borci, ze to tam vsechno vyrobili a postavili tak, ze to stale jeste vydrzi.
KarolŠmehil KD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.43.173
Odesláno Čtvrtek, 16. dubna 2009 - 02:22:18    Odkaz na tento příspěvek  

Hele kolego, nechceš už toho nechat? Trochu mne začínáš štvát. Děláš vůbec něco do muzejničiny? Fotíš alespoň nějaké mašiny, nebo technické památky, chodíš někam makat na nějakej skanzen, nebo jen meleš zbytečně na, pro Tebe na zbytečnejch místech? To tě vytočí, když někdo doposud nespokojenej něco nového pochválí? Mám nárok na názor, tak do toho nestrkej nos, žádná amplituda, žádné přelétání. Jsem ty troubo jen rád, že to ještě alespoň žije ty ....! Ideální to tam není a spousta věcí mne štve, ale dík bohu se tam něco děje a navíc šrotoviště to bylo mnohem větší za mně a za tebe, takzvaně za Nás, to si nevzpomínáš na ty mašiny zarostlé zelení? A zbořeniště? To bylo taky. Mám tam zákaz vstupu, ale často brouzdám po kraji kolem a vidím i na fotkách kolegů, že oproti naší době je tam celkem pořádek, určitě maj alespoň nové sprchy a wc. Na fotkách vidíš, že se tam maká, tak už vychladni! Často přemýšlím, jestli sem mám dát nějaké historické fotky z dob provozu, nebo článek o dolech, ale nedělám to, právě proto, že se sem vždycky vecpe nějakej politik a žvaní a podstatné je v kelu a nikdo to nečte. PAVLE!!! Ty časy jsou pryč!!! A nevrátíš je!!! A kdybys nebyl ...., tak alespoň chodíš fotit vlaky pod Vexlem.

Vivat technické památky! Lidi jsou mi volní!
Karol...
Miraa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 165.72.200.11
Odesláno Čtvrtek, 16. dubna 2009 - 16:56:34    Odkaz na tento příspěvek  

2 Pavelxyz: Docela otevřeně si říkáš o použití hlášky z Pelíšků .... Víš co Sašo?

Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.155.196
Odesláno Neděle, 26. dubna 2009 - 23:13:33    Odkaz na tento příspěvek  

Zábava stále v plném proudu jak se zdá.
Pavle, bereš to moc vážně, čumim, že tě to pořád baví. Hoď na to bobek. Těmahle sáhodlouhýma článkama nepomůžeš ničemu, nikomu, a sobě už vůbec ne. Nech to bejt. Jsou užitečnější věci. A taky věci mnohem horší .
Skonči to.
Bedřich
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Středa, 06. května 2009 - 17:27:16    Odkaz na tento příspěvek  

Mašinka: navrhuji toto vlákno ZRUŠIT !!!
Kdo je pro, ať přidá hlas!
Rumcajs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 290
Registrován: 6-2007

Odesláno Středa, 06. května 2009 - 20:24:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bedřich: a co tě k tomu vede? Upřímně bych zrušil všechny kecalisti, cotady dokážou akorát pomlouvat, habit, nebo donekonečna polemizovat o úplném kulovém...

Byl jsem s rodinkou se podívat na zahájení sezóny, kdyby měl někdo zájem o pár foteček, nechtě mrká. Jsou tam i fotky o týden skor z Kolína...
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 482
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 06. května 2009 - 21:50:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bedřich: SOUHLASÍM .
Železniční muzeum Zlonice - víc než jedna železnice http://zmzlonice.draha.net
Pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.113
Odesláno Pátek, 08. května 2009 - 14:21:13    Odkaz na tento příspěvek  

Jen to tady nechte. Je to kolikrát dost špíny, ale tu přeskakuji a nečtu. Už když tuto komoru otevírám, tak tuším, že tu zase budou hádky. (To už je taková náplň značky Mladějov.) Proto bych nerad, aby ty hádavé hokynářky a domovnice lezly jinam. Jen je nechte tady. Zrušením komory je neumlčíte, budou otravovat jinde. A o to nestojím.
Šmehil Karol KD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.43.173
Odesláno Pátek, 05. června 2009 - 23:27:42    Odkaz na tento příspěvek  

Aktuální fotogalerie z Mladějova http://mladejov.cz/galer/2009sezona2.php?dalsi=15&folder=.%2F2009 sezona2

!!!ZDAŘ BŮH!!!
Čd4ever
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 142
Registrován: 10-2006

Odesláno Sobota, 06. června 2009 - 14:56:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2 Šmehil Karol KD: Nevíte jak to vypadá s provozem až na Hřebeč? Myslel jsem si, že trať je zcela nesjízdná a teď tam vidím vlak....
Bedřich
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Čtvrtek, 11. června 2009 - 21:53:25    Odkaz na tento příspěvek  

Šmehilku, nejdřív tady na ně pliveš a teď jim zas hulíš ...., čemu vděčí za to, žes otočil o 180° ?!?! Neříkaj ti kabátník?
dv.r.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.60.67
Odesláno Čtvrtek, 11. června 2009 - 22:34:27    Odkaz na tento příspěvek  

Vážené dámy,vážení pánové,
pár slov pro ty,kteří se zajímají o stav dráhy v úseku Nová Ves-Hřebeč:
Pokud se v průběhu posledních 3 týdnů nestala nějaká katastrofa,je trať sjízdná bez problémů až asi 150 m za hřebečskou studnu,kde již dříve bylo poškození zvané "zlom" (vybočení kolejí),opravené loni na podzim.Právě v těchto místech letos koncem zimy probíhala těžba dřeva,přičemž dřevorubci káceli mohutné stromy tak,že padaly kmenem přímo na koleje a opravené místo značně poškodily.Kolejnice byly provizorně vyrovnány a místo by mělo být se zvýšenou opatrností sjízdné,ovšem výměna přinejmenším 2 kolejnic je nutná.
Dále již problémy nejsou,první rozkradený úsek těsně před hřebečskou vlakovou bránou byl opraven koncem loňské sezony.Na obnově druhého rozkradeného úseku by se snad mělo pracovat v průběhu tohoto roku,postupná demontáž poškozené výhybky již začala.Délka poškozeného místa je asi 40 m.Zbytek dráhy v hřebečském areálu je v podstatě kompletní až ke štole,pomineme-li chybějící jazyky ve výhybkách u depa.Vše je ovšem již dosti zarostlé a v některých místech jsou koleje zasypané splavenou zeminou.
Jelikož bude letos nutná výměna většího počtu pražců a oprava výhybky na Nové Vsi,nebude asi snadné pracovat na hřebečském úseku během sezony,spíše až ke konci roku.Samozřejmě bude trať kontrolována a projížděna.
kabátník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.82.82
Odesláno Pondělí, 22. června 2009 - 02:17:37    Odkaz na tento příspěvek  

Opět nové foto z Mladějova http://mladejov.cz/galer/2009hvp.php?folder=./2009hvp . Pěkné laky důlních strojů,jen je trochu umazat od uhlí a lupkového prachu... Mladějovští by měli info o nových fotkách hlásit asi sami. Třeba bych pak nebyl za kabátníka...

Zdař!

Karol
363eso
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 30. června 2009 - 07:52:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohu se zeptat na muzeum v Mladějově?Hodně mě to zaujalo a o prázdninách se tam vypravíme.A nevím jestli se tam může fotografovat když je to hlídané kamerami?
464.202 je a bude pořád s námi!!!!!
http://www.flickr.com/photos/okdbrejle/
krahulík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.192.54
Odesláno Úterý, 30. června 2009 - 18:17:51    Odkaz na tento příspěvek  

Fotografovat se tam samozřejmě může, kamery tam jsou aby hlídaly nenechavce a ty co chtějí škodit.
Chróstal Chosé
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.126.77
Odesláno Čtvrtek, 09. července 2009 - 00:06:19    Odkaz na tento příspěvek  

Stejně na monitory těch kamer nikdo nekouká. Jsou tam akorát na efekt. Možná jsou to jen atrapy.
krahulík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.192.54
Odesláno Čtvrtek, 09. července 2009 - 11:23:06    Odkaz na tento příspěvek  

Kamery jsou funkční a záznam se pravidelně kontroluje.
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.231.154
Odesláno Úterý, 21. července 2009 - 20:39:55    Odkaz na tento příspěvek  

Toto mi doslo mailem:
# > Zdravím,
# > v sobotu 11.7.v Mladějově natáčela reportáž do zpravodajství Čínská nezávislá televize NTDTV, která vysílá z Ameriky do celého světa. Reportáž je na následujícím odkazu, v angličtině.

# > http://english.ntdtv.com/ntdtv_en/ns_europe/2009-07-15/0989036265 99.html
# >
# > S pozdravem
# >
# > M.Kopřiva
Zjirsa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 09:06:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Mladějov: hezké, držím pálce.
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 789
Registrován: 1-2006

Odesláno Středa, 22. července 2009 - 12:00:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pěkná reportáž, propagace v zahraničí muší bejt . Jen tak dál motorová myš
Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
dv.r.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.10.3
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 23:49:54    Odkaz na tento příspěvek  

Važení přátelé a všichni ostatní,
koho opravdu zajímá dění na mladějovské dráze,ocení snad stručnou
informaci o jedné z akcí,která proběhla ve dnech 5. a 6.července.
Jednalo se o výměnu výhybky na Nové Vsi směrem na Hřebeč,která byla
ve velmi nedobrém stavu.
Práce byly provedeny bez pomoci těžké techniky,jen hevery,krumpáče,
lopaty,autogen a podobně.
Nová výhybka byla přivezena a zvednuta nad vůz,po jeho
odjezdu spuštěna dolů,vše pomocí heverů.
Po demontáži původní výhybky a terénních úpravách
byla po dráze z pražců pomocí lokomotivy odvlečena na
místo a připojena ke kolejím.Poprvé na ni najela lokomotiva BN 60-H.
Několik dní nato byly provedeny konečné úpravy.
Většiny prací se zúčastnilo 4-5 příznivců dráhy,kterým patří upřímný
dík za pomoc při opravách této unikátní železnice.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 871
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 14:53:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takové zprávy se čtou dobře
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 714
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 17:24:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak todle nedokázal ani Hitler ani Stalin. datum
Asi jsem z jiného světa.
nahodny ctenar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.54.253
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 20:25:20    Odkaz na tento příspěvek  

No jo obcas se stane ze se nekdo streli v datumu.
vohnout kverulant
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.145.181.213
Odesláno Pátek, 24. července 2009 - 09:47:43    Odkaz na tento příspěvek  

Jenom je škoda, že se z toho místa stal lunapark...
dv.r.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.10.3
Odesláno Pátek, 24. července 2009 - 23:50:41    Odkaz na tento příspěvek  

Několik obrázků...

dv.r.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.10.3
Odesláno Pátek, 24. července 2009 - 23:55:42    Odkaz na tento příspěvek  

Další obrázky.

Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 791
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 25. července 2009 - 08:12:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dv.r. : koukám, pěkně jste si mákli, vypadá to dobře motorová myš
Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
gmfrp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.194.63
Odesláno Sobota, 25. července 2009 - 10:42:41    Odkaz na tento příspěvek  

Reportáž o mladějovské průmyslové dráze byla i v červencovém vydání pořadu ČT "Svět na kolejích" (od min 12:44 do min 15:44).
Odkaz: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10079414954-svet-na-kolejic h/