K-report
 

Autobusy Tedom Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Autobusy a trolejbusy » Autobusy Tedom « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archiv do 04.července 2006Ondrys60  04-7-06  20:20
Archiv do 28.října 2006Dandy60  28-10-06  19:35
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
mr proper
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.157.97
Odesláno Sobota, 28. října 2006 - 20:10:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proč se vlastně nepreferuje hybridní pohon, kde spalovací motor pohání alternátor, který zase pohání elektrický motor ? Taková pohonná jednotka pak určitě míň žere a tím pádem jsou i nižší hodnoty COx na ujetý km.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2093
Registrován: 7-2003


Odesláno Sobota, 28. října 2006 - 20:36:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

vetsi ztraty . kazda zmena prenosu sou ztraty. Altik nejni az tak ucinnej.
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál .
mr proper
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.157.97
Odesláno Sobota, 28. října 2006 - 20:45:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pvvs: právě, že spotřeba paliva je nižší. Autobusy s hybridním pohonem mají až o 50% nižší spotřebu. Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. Je výhodnější spalovacím motorem pohánět rotor alternátoru, než několikatunový autobus.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2094
Registrován: 7-2003


Odesláno Sobota, 28. října 2006 - 22:11:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no hybridni.. vetsina z nich ma i pomocnou baterii , ktera pomaha pri rozjezdu kryt ztraty. a ta taky nejni levna a lehka. A superkapacitory se teprve poradne testuji ..
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál .
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2103
Registrován: 3-2004


Odesláno Sobota, 28. října 2006 - 22:58:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V USA se hybridy docela používají. On to není špatný nápad a v hustém provozu, kde vozy jezdí prakticky pořád, je to určitě i ekonomicky výhodné. Je to určitě cesta. Ale chybí i podpora apod. Dnes je hold in plyn.

CNG nevím jak je drahej, ale rozhodně je provoz busu dražší, než na naftu. Průběhy kilometrů by musely být velmi vysoké, aby se náklady vrátily. Dopravce to myslím na některé diskusi popisoval.
Nicméně, provoz městských LPG busů koštuje neuvěřitelných 51 Kč na kilometr. Tak si to přeberte!

S podporou určitě lobby ve spojení s plynem souhlasím.

Navíc, při možnosti mít dieselový bus splňující euro 5, je plyn zbytečně nákladný. Tím spíš ve spojení s velmi hustou individuální dopravou se zastaralým parkem vozidel.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1895
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 08:14:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1 kg CNG stojí zhruba 18 - 20Kč včetně spotřební daně a DPH. 1 kg CNG = 1,4 m3 CNG. Spotřeba u Soru 10,5 je zhruba 37 m3 CNG, u 12 zhruba 48 m3 CNG. Samozřejmě to je cena pro obyčejného zákazníka, cena pro dopravce je o něco nižší.
Spotřeba srovnatelného naftového vozu ve srovnatelných podmínkách je zhruba +- 40 l. Cena nafty +-28 Kč. Je to velmi hrubý nástin.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1540
Registrován: 1-2004


Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 16:41:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass: Ale ta technika hybridů není nic levného - si vem kolik tady stojí trolejbus s agregátem a tohle je ještě složitější. Ty americké stojí v průměru o 100% víc než dieselbus. Plyn je v tomhle ohledu přijatelnější. Jen když na začátku není plnička, tak je to problém. A jestli si pamatuju, tak to právě popisoval Dopravce - ty autobusy by se do pár let zaplatily, ale plnička už ne.
Jinak samotné náklady na spotřebu vychází u plyňáků (CNG i LPG) líp než u nafty - on by do toho plynu jinak taky nikdo nešel, kdyby tam nebyla ta vidina, že se to nakonec vyplatí. Těch 51 Kč/km - to by mě opravdu zajímalo , co všechno v tom je započítané?
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 829
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 16:42:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hybridní pohony nejen autobusů, ale i dalších silničních vozidel byly doposud v menšině kvuli cenám různých komponentů a jejich stádiu ve vývoji. Samotné větší rozšíření hybridů bude ještě otázkou aspoň pěti deseti let, ale rozhodně se to už blíží. Stačí se podivat kolik automobilek už má nebo připravuje hybridní osobní auta. A to samé je v postatě i u výrobců autobusů ty už se začínají oběvovat také i v evropě, viz hybridní Solaris pro Dřáždanský DP.

Ceny paliva jsou jedna věc a je jedno jestli se jedná o LPG, CNG nebo naftu. Mě spíše šlo o srovnání celkové životnosti vozu v provedení na oba pohony. Plynové motory mají vyší provozní teplotu, tak by mě třeba zajímalo jak je to u nich s výměnou oleje, kolik vydrží najet kilometrů, u kterého pohonu je třeba dříve na motoru provádět výměny klíčových dílů. Na tohle jsem zatim nenašel kloudnou odpověd, znamej automechanik který mělmožnost srovnávat osobní auta z pohonem na benzín, naftu a plyn tvrdí že aspoň u osobáků jdou plynové motory dřívě do šrotu než u benzínu a nafty. Takže by mě zajímalo jak je to u autobusů, třeba v Mostě museji mít už z touto problematikou nejaký zkušenosti?
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2104
Registrován: 3-2004


Odesláno Neděle, 29. října 2006 - 17:52:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Samozřejmě, že hybridy jsou dražší. Je to vlastně trolejbus bez sběračů s bateriemi a dieselovým agregátem.
Jenže ty hybridy jsou schopny v náročném provozu uspořit 50% paliva. Pak se to za životnost busu v pohodě vrátí. Určitě je to pro velká města. Na lince, kde se často rozjíždí, zastavuje atd. Na linku z Horní do Dolní se to nevyplatí.

Plyn má své výhody, ale nějak stále nabízí to své, ale ti ostatní jdou nepoměrně rychleji dopředu.
Ono je asi nutné odlišovat CNG od LPG. CNG je prakticky vznětový motor, ale LPG zážehový. Pro autobus tedy velmi náročný na údržbu a spotřebu.
Můžu o Mostu a Litvínově a jeho LPG busech napsat co vím. Z počátku přestaveb Karos (byla a stále je spolupráce s Technickou universitou v Liberci) byl problém s chlazením. Motory se přehřívaly. Vyřešilo se to více větračkami na kapotách a přídavným ventilátorem v motorovém prostoru.
Many jsou už na LPG z továrny. Jsou to nepřeplňované motory. Ale už jsem slyšel, že výkon mohl být větší.
Rozhodně je provoz a údržba motorů na LPG drahá. Olej se mění často (tuším 10 000 Km, ale to fakt nevím, jestli je to přesně), jsou tam svíčky (velmi drahé) atd. A spotřeba také není malá. Kloubová B741 Karosa má spotřebu nad 100 litrů plynu na 100 Km.
Tady se to nedělalo jako úspora nákladů, ale jako především cesta k ekologičtější autobusové dopravě.
Víc fakt nevím. Sna ještě, že řidiči během směny kontrolují olej, dokonce snad musí. Od toho jsou deklíky motorového prostoru opatlané. Schválně si všimněte dolního okraje. Na Karosách je to dost vidět. Hold špinavé rukavice
Z DP není lehké vytáhnout informace. Oni snad zaměstnanci ani nesmějí šířit info.

V Mostě se do toho investovalo hodně. Dvě plničky a komplet přestavba zázemí. Ale LPG je opravdu drahé. Těch 51 Kč/Km nebude nadsazeno ze strany DP. To bude započítávána drahá údržba i provoz.
Já osobně, ač to nikoho vlivného určitě nezajímá, bych byl proto, aby se plynových busů držela tak 1/2 až 2/3 a zbytek bych momentálně doplnil dieselovými busy splňující euro 5. Jelikož to jsou tzv. čistá vozidla, dotace by neměl být problém.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1547
Registrován: 1-2004


Odesláno Pondělí, 30. října 2006 - 10:48:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass: Tady se to nedělalo jako úspora nákladů, ale jako především cesta k ekologičtější autobusové dopravě.
No o tom si myslím své. Stejně jako o DPÚK a jejich Ekobusech. Ale to je vedlejší.
Z pohledu ekologie nafťáky dohnaly náskok plyňáků a cena zůstává nejnižší z možných variant.

Úspora u hybridů může být 50%, ale třeba taky "jen" 20-40%. A hodně záleží na konkrétních podmínkách - i při těch 50% to zas tak v pohodě není. Ten hybrid se nezaplatí po pár letech a navíc baterie se tam budou muset minimálně 1x měnit.

A ještě poznámka - CNG je taky na zážehovém principu.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2396
Registrován: 6-2002


Odesláno Pátek, 10. listopadu 2006 - 22:19:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussiger: Vrátím se ještě ke starší diskusi o tom, že naftové EU4 není totéž jako plynové EU4. Tuhle je (trošku starší) článek od konkurence, kde srovnávají limity EU3 až EEV s (dnes již před)posledními modely motorů.

Z toho je vidět, že plyňák bojuje jen s limitem CO (což je problém v zavřené garáži, globálně ani moc ne). Vše ostatní má s rezervou pod limity. Nafťáky typicky bojují s NOx a pevnými částicemi. Emise CO2 má plyňák taky lepší (protože methan má dvakrát víc vodíků na jeden uhlík než nafta).
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1584
Registrován: 1-2004


Odesláno Sobota, 11. listopadu 2006 - 18:01:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: Jo, ty tabulky jsou mi známé, ale máme už i aktuálnější verzi:
 
(jen pozor u Ekobusu, tam je to trochu pomýlené)

Zajímavý je tam i poslední řádek, kdy celkové množství zplodin je u plynu podobné nebo vyšší. A mě by tedy zajímalo, která emisní složka by měla být ta nejméně žádoucí? CO2, NOx, CH4, částice? Jinak u CNG se udává o 20 až 30% méně CO2 než z nafty.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2401
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 11. listopadu 2006 - 23:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussiger: Pěkná tabulka! Ještě by to chtělo řádek s CO2 pro doplnění. Za zmínku stojí velký rozptyl hodnot u plynových motorů. Řekl bych, že Cursor pracuje s mnohem bohatější směsí než Cummins (jen pětina NOx, zato osmnáctinásobek CO).

A mě by tedy zajímalo, která emisní složka by měla být ta nejméně žádoucí?

Jak na co. Například CO2, CH4 a v menší míře i oxidy dusíku způsobují jakožto skleníkové plyny globální oteplování. Tedy není řešením v nějakém městě vybudovat trolejbusovou síť (s nulovými emisemi) a napájet ji z uhelné elektrárny vzdálené několik set kilometrů. To už je mnohem lepší provozovat tam autobusy na naftu.

Naopak u NOx, SO2, CO, přízemního ozónu či pevných částic jsou jejich účinky lokální. První dva spolu se slunečním zářením vytvářejí velice nepříjemný fotosmog. V tomto případě jsou trolejbusy či plynobusy dobrým řešením, protože výrazně sníží právě ty nejnebezpečnější látky. Z tohoto důvodu se CNG propaguje u komunálních vozidel (MHD, popeláři...) a ne u dálkových kamionů.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1585
Registrován: 1-2004


Odesláno Neděle, 12. listopadu 2006 - 17:28:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: Bohužel, mezní limity CO2 normy neřeší, takže se obvykle neuvádí. Jen je zajímavé že třeba Ekobus mluví o až 30% méně CO2 oproti naftě, ale naopak Irisbus říká, že CNG produkuje víc CO2 než nafta (což určitě souvisí s tím, jak má kdo ty motory nastavené, viz právě ten rozptyl)

Jak na co.
No právě. Z nafťáků i plyňáků Euro 5 leze v podstatě to samé (u limitovaných/sledovaných složek), ale u plynu je navíc ten metan. A co je horší - CO2 kterého je moc, ale za posledních 200 let stoupl o 30%, nebo CH4 kterého je o dva řády méně ale je horší a stoupl o 150%?
Nebo se do limitů přiberou další složky? - z dieselů leze taky SO2, ale tomu (a nejen tomu) se pomůže zavedením odsířené nafty.
Je v současné době přínos CNG takový, aby ho bylo potřeba zvýhodňovat a investovat do něj?
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2404
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 12. listopadu 2006 - 22:11:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussiger: Bohužel, mezní limity CO2 normy neřeší, takže se obvykle neuvádí. U náklaďáků a autobusů ne, ovšem u osobáků se musí hodnoty CO2 v g/km uvádět i v reklamních letácích, o samoregulaci výrobců s limitem CO2 140 g/km se ostatně v posledních dnech docela živě debatuje v tisku.

...Irisbus říká, že CNG produkuje víc CO2 než nafta... To obětovali na oltář NOx úplně všechno včetně spotřeby? Vznětový motor má přirozeně vyšší účinnost než zážehový. Přímých srovnání není moc, ale třeba u Citrónů mají srovnání Berlinga při provozu na benzín a CNG. Motor 1.4i CNG uvádí při provozu na benzín spotřebu 7,8 l/100 km, což odpovídá emisím 185 gCO2/km, kdežto při provozu na plyn je to 8,4 m3/100 km, čemuž odpovídá pouhých 146 gCO2/km. Pro srovnání samotná benzínová 1.4i (bez tlakových lahví) má 175 gCO2/km a nafťák 1.6 HDi pak 143 gCO2/km.

Z nafťáků i plyňáků Euro 5 leze v podstatě to samé Jen co se jedná "skleníku", rozhodně ne, pokud jde o smog! Proto se cpou CNG do měst. Síru je potřeba odstranit v rafinériích.

Já bych CNG zatím podporoval a zvýhodňoval kvůli stimulaci dalšího vývoje. Bez vývoje není použitelné nic. Rozhodně jsem ale proti trvalým cenovým deformacím (jako je třeba dnes u LPG). Ale v tomhle su asi extrémista. Já bych napařil vysoké spotřební daně třeba i na tříděné uhlí pro malospotřebu. Z toho je v zimě větší smrad než z veškeré dopravy. :-(
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 433
Registrován: 5-2006


Odesláno Neděle, 12. listopadu 2006 - 22:40:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevíte zda tedom plánuje nějaké jiné karosářské varianty?
Práce ještě nikoho nezabila, ale nerad riskuji!
ICQ: 225-833-748
www.motochose.com
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 742
Registrován: 4-2006


Odesláno Neděle, 12. listopadu 2006 - 22:43:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Jirka m dvoudveřovou pro nás a snad ještě letos
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 5-2006


Odesláno Neděle, 12. listopadu 2006 - 23:13:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a co kloub?
Práce ještě nikoho nezabila, ale nerad riskuji!
ICQ: 225-833-748
www.motochose.com
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 743
Registrován: 4-2006


Odesláno Pondělí, 13. listopadu 2006 - 00:40:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

o tom nevím nic
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 27386
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 13. listopadu 2006 - 10:07:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v:
Jó, není nad to, když máš nad obcemi deku (ale to zdalkeka nejen z uhlí)...

S tím odsiřováním - nevzniká při něm poměrně hodně CO2? Aby pak kvůli vzduchu ve městě (kterej mi tam stejně zasviní nějaká Líza), nevznikalo jinde mnohem více škodlivin...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2407
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 13. listopadu 2006 - 11:30:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MZ: S tím odsiřováním - nevzniká při něm poměrně hodně CO2?

Nějaký CO2 určitě vzniká. Vápenec se musí vytěžit, podrtit, dopravit do elektrárny a odpor komína asi taky bude větší. Ovšem kolik dodatečného CO2 vznikne na eliminaci SO2, to opravdu netuším. (P.S. tu svinivou Lízu bych zakázal, resp. zdanil podobně jako uhlí )

V rafinériích by to mohlo být lepší, protože síra z ropy jim tam zůstane ve formě použitelné pro jinou chemickou výrobu (aspoň doufám), takže se nebude muset třeba H2SO4 vyrábět z primárních surovin. Víc by mohl vědět Kubrt, pokud se tu někdy objeví.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1590
Registrován: 1-2004


Odesláno Pondělí, 13. listopadu 2006 - 14:08:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: Ano u osobáků se CO2 udává, dnes běžně pro každý jízdní režim zvlášť (což zrovna není případ toho Berlinga 1.4 CNG ) ale holt u velkých užitkových vozidel ne.

K tomu vyššímu CO2 u Irisbusu není žádný konkrétní údaj, takže jestli je to o 5 nebo 100 gramů těžko říct. Normovaná spotřeba v městském cyklu je 55.3 kg.
Jinak u toho Berlinga 1.4 a jeho CO2 by to chtělo srovnat spíš plyn s naftou než benzin s plynem, ale 1.4 HDi v Berlingu není. Zato je v C3 a u něj se uvádí 1.4 CNG - 119g CO2/km, 1.4 HDi - 115g CO2/km, takže taky o trochu víc u CNG. Ona i ta 1.6 HDi v Berlingu dává méně CO2 než 1.4 CNG.

Co ještě tvoří ten smog mimo látek o kterých jsme se bavili? A měla by na to vliv ta odsířená nafta, díky které by mohly přijít ještě učinnější katalizátory, které by se nezanášely popelem?

Jo to uhlí (a igelit a další svinstvo) z lokálních zdrojů vytápění to je věc - vždycky když se dostanu v tomhle období do nějaké vesničky v "oparu", rád se vracím do "špinavého" Ústí.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2408
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 13. listopadu 2006 - 16:21:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussiger: Porovnáním CNG s benzínem jsem chtěl ukázat, že CH4 produkuje oproti [CH2]_n méně CO2 za jinak stejných podmínek. Pro srovnání s naftou nejsou vícepalivové motory vhodné, protože u nich jde vždy o kompromis. U čistě plynového motoru lze využít vyššího oktanového čísla k podstatnému zvýšení kompresního poměru (a tím i účinnosti). Pro methan se udává oktanové číslo 130, u zemního plynu pak 120-130 (podle složení a typu testu). Proto by mě zajímaly detaily toho Cursoru 8 CNG, který je prezentován jako úplně nový přeplňovaný moderní plynový motor. U starého LIAZu při přestavbě snižovali tuším kompresní poměr z 15:1 na 12:1, což byla tehdy na velký zážehový motor mimořádně vysoká hodnota. Mimochodem, používají se dnes u plynových autobusů trojčinné katalyzátory s lambdasondou typické pro benzínové motory? Nebo to snad zvládnou bez nich?

Smog je popsán na různých místech - namátkou česky, anglicky (mnohem obsažnější) nebo třeba německy včetně chemických rovnic. Z toho je vidět, že odsíření pomůže v zimě, nikoli v létě. Ale nejsu chemik, takže se k tomu nemůžu hlouběji vyjádřit.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1591
Registrován: 1-2004


Odesláno Pondělí, 13. listopadu 2006 - 19:17:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: Ty limitované složky by se měly opravdu rozšířit - když vidím, co všechno tvoří letní smog a co všechno v tabulkách není...
O podrobnější informace ohledně Cursoru CNG by asi chtělo požádat přímo Irisbus, jestli by je teda poskytli. Kompresní poměr je 11,5:1.
Lambda sonda a třícestný katalyzátor se používá, ale nevím, jestli standardně u všech (no to snad v současnosti jo) a jestli vždy třícestný kat.

(Příspěvek byl editován uživatelem aussiger.)
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 786
Registrován: 4-2006


Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 21:25:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

kdopak asi má zarezervovány ty tři Tedomy diesel na stránkách Tedomu?
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Jajcaj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 6-2003


Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 21:45:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ares1: Asi SAD Trnava, a.s.
IN EMERGENCY TURN 4 RED ARMS AGAINST THE LEAD SEAL UNTIL STOP AND PUSH ROOF VENT COVER OPEN
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 788
Registrován: 4-2006


Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 22:42:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ˇoˇoˇo a nemáš nějaké podrobnější informace?.To je zajímavá věc
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Jajcaj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 6-2003


Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 15:53:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ares1: No, viem len tolko, ze sa v Trnave v ramci MHD uz dlhsi cas testoval dieselovy TEDOM - 2J6 9791.
Teraz nedavno k nemu pribudol dalsi - 2J5 8442 (taktiez diesel), na ktorom uz boli postupne odstranene reklamne nalepky TEDOM-u z karoserie a nahradili ich nalepky s logom SAD Trnava ...
V Trnave sa v poslednej dobe nieco proslejcha o odkupeni troch kusov od vyrobcu v ramci tej vyhodnej akcie, ktoru ma vyrobca na webe ...

Iste teda asi je, ze SAD Trnava nieco z tej ponuky kupi, ten pocet 3 ks ale zatim ber s rezervou,
zatim je to JPP


(Příspěvek byl editován uživatelem jajcaj.)
IN EMERGENCY TURN 4 RED ARMS AGAINST THE LEAD SEAL UNTIL STOP AND PUSH ROOF VENT COVER OPEN
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 855
Registrován: 4-2006


Odesláno Pátek, 08. prosince 2006 - 19:21:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro příznivce tedomu jsou v diskusi Liberec fotky prvního ze dvou Tedomů dvoudveřových u ČSAD Semily
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Tomiques
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 6-2006


Odesláno Sobota, 16. prosince 2006 - 11:31:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

potvrdene, TEDOM v Trnavskych farbach!!!
http://www.busportal.cz/modules.php?name=article&sid=2660
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 896
Registrován: 4-2006


Odesláno Sobota, 16. prosince 2006 - 14:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jo jo už je to tak třetí provozovatel tedomů a to Trnava.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Jajcaj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 6-2003


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 23:30:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Momentálně tam jezdí vozy TEDOM 123D - 2J6 9791, 2J5 8441 a 2J5 8442. Zatím ale pořád jen půjčené. Odkoupení se má kdyžtak zrealizovat příští rok ...
IN EMERGENCY TURN 4 RED ARMS AGAINST THE LEAD SEAL UNTIL STOP AND PUSH ROOF VENT COVER OPEN

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace