naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » městská doprava » tramvaje » berlínské tramvaje a to ostatní

Berlínské tramvaje a to ostatní

text a neoznačené foto: Martin Boháč
vloženo: 19. 10. 2004

Kromě S-bahn a U-bahn nabízí Berlín samozřejmě mnoho dalších zajímavostí, a to nejen z oboru veřejné dopravy.

Tramvaje jezdí pouze na území někdejšího východního Berlína, v Západním Berlíně byl pravidelný provoz tramvají ukončen 2. října 1967 na lince 55 Richard-Wagner-Platz – Spandau-Hakenfelde. Jedinou výjimkou je trať, otevřená na podzim 1995 a vedoucí z Pankowa ulicemi Bornholmer Strasse, Osloer Strasse a Seestrasse na Luise-Schröder-Platz ve čtvrti Wedding; jezdí zde linky 23 a 24.

Tramvaj linky 6 vyjíždí ze Spandauer Strasse na Karl-Liebknecht-Strasse nedaleko Alexanderplatzu.

Linka č. 3 na Karl-Liebknecht-Strasse
Zastávka Alexanderplatz a její informační panel.

Na Sprévě se lze kromě vyhlídkových turistických lodí setkat i s nákladní dopravou. Zde v samém centru města, nedaleko Alexanderplatzu a čtvrti Nikolaiviertel polský „šíf“.

V nedaleké Postupimi zajišťují provoz stále vozy KT4.

Spojené vozy KT4 se ženou Postupimí.

K NDR samozřejmě patří Trabant, i dnes poměrně hojně se vyskytující.

Zde v Postupimi sjetí hned dvou exemplářů, „vytuněného“ i „obyčejného“ V Berlíně je možno se svézt i touto limuzínou.

Dominantou a symbolem východního Berlína i celé NDR bývala televizní věž na Alexanderplatzu, která právě v těchto dnech oslavila 35 let své existence.

K nebi sahající televizní věž na berlínském Alexanderplatzu (3x).
Zajímavý pohled nabízí věž v ranním oparu (3x). Záře protínající mlhu nepochází od reflektorů, ale od odlesků ranního slunce v oknech restaurace.
Věž je skutečně těžko přehlédnutelná, zde jakoby sedí na fasádě pseudobarokního Dómu, v němž se nachází hrobka Hohenzollernů.

Nedaleko Dómu se nachází někdejší Palast der Republik, neboli obdoba našeho pražského Paláce Kultury. Na jeho místě stával až do roku 1950 Stadtschloss, neboli sídlo Hohenzollernů. Podle posledních zpráv bude zřejmě dnes již nevyužívaný Palast stržen a na jeho místě bude Stadtschloss znovu postaven, přičemž část prostředků bude získána z probíhající celonárodní sbírky.

Další dominantou Alexanderplatzu je takzvaná Červená radnice, která se po sjednocení města stala opět radnicí celého města.

Prostor někdejšího Potsdamerplatzu, kdysi jednoho z nejrušnějších náměstí v Evropě, se po roce 1945 nacházel v příhraniční zóně nikoho, a tak zde volný prostor ležel ladem. Až po roce 1990 zde došlo k masivní výstavbě, a náměstí se snaží získat svou zašlou slávu. Mimo světoznámých firem, jako je například SONY, zde sídlí i vedení DB – neboli německý GéŘet...

Sídlo Deutsche Bahn
Vstup do podzemní stanice S-bahn je označen napodobeninami původních symbolů. Na náměstí byla také postavena replika původního semaforu, údajně prvního v Evropě. Ten dnešní už samozřejmě k řízení dopravy neslouží.

Jedním z nejzajímavějších míst Berlína je samozřejmě Říšský sněm neboli Reichstag. Ten byl nedávno opraven a byla na něm postavena i nová kupole, ve které se dá vyjít až nahoru.

Kupole nabízí výborný výhled na celé město. Zde například na nové kancléřství a v pozadí elektrárny Reuter a Ruhleben,
Braniborskou bránu a na ní stojící kvadrigu. Pohled na Tiergarten, Siegessäule, Funkturm z roku 1924 a Grunewald s vrchem Teufelsberg (Čertův kopec).
Dodnes je zde také možné spatřit vyryté vzkazy sovětských vojáků z dubna a května 1945.

V okolí Reichstagu a Braniborské brány probíhaly v neděli 3. října oslavy čtrnáctého výročí znovusjednocení Německa.

V rámci oslav byla v ulici Strasse des 17 Juli vystavena i historická IGK, jako například následující Porsche 911 Carrera i se stylovou SPZ.

Na oslavy zavítala i někdejší kultovní skupina z NDR Puhdys i se svým kamionem...

Ale i pruská vojenská kutálka, kouzlem nechtěného zachycená před pomníkem sovětských vojáků, padlých při dobývání Berlína v roce 1945... Tento pomník se tedy nacházel v západní části města, u nás známější ležel na východě v Treptower Parku.

Uprostřed Tiergartenu stojí takzvaný Siegessäule, neboli Sloup vítězství, vysoký 62 metrů. Byl postaven v roce 1864 na počest vítězství v prusko-dánské válce. Po vítězstvích nad Rakouskem v roce 1866 a Francií v roce 1871 byla na vrchol osazena pozlacená socha Bohyně vítězství. Pod ní se nachází přístupná vyhlídková plošina.

Jednou z nejzajímavějších „obyčejných“ oblastí Berlína jsou čtvrti Kreuzberg a Schöneberg. V obou dodnes žije silná turecká menšina, která jim propůjčuje poněkud exotický ráz.

Čtvrti Kreuzberg a Schönberg (3x)
Zde bizarní nároží Potsdamer a Alvensleben Strasse ve čtvrti Schöneberg.
A ještě vyhlídka z horního patra autobusu linky 148 na Potsdamer Strasse a Kaiser-Wilhelm-Platz.

Zásadním lákadlem pro turisty v Berlíně je slavná zeď a pohnutá historie tohoto města vůbec. Náladu navozují u návštěvníků třeba pohlednice, jako jsou ty následující.

Obrázek je již v plné velikosti.


související články

Labutí píseň letiště Berlin-Tempelhof 8. 7. 2007
Berlínský U-bahn 15. 10. 2004
Berlínský S-bahn 14. 10. 2004

diskuse k článku

založit diskusi