naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » starší články

Železnice (starší články)

V této rubrice je 327 článků.

Omezit výběr na území


1. 1. 2018, Vít Hinčica, Dmitrij Sutjagin
Za pionýrskými dráhami do Ruska

Za pionýrskými dráhami do Ruska Máte-li rádi úzkorozchodné dráhy, přijdete si na následujících řádcích na své, a pokud k tomu ještě máte rádi děti, nebo byste se do dětských let rádi vrátili alespoň vzpomínkami, je článek pro vás určen dvojnásobně. Čeká nás totiž výlet do Ruska, kde navštívíme hned několik drah, které, jak označuje jejich název, jsou určeny především dětem.


24. 5. 2017, Lukáš Soukup
transport logistic 2017

transport logistic 2017 Ve dnech 9. až 12. 5. hostil mnichovský veletržní areál již XX. ročník veletrhu transport logistic. Tak jako v předchozích letech se jednalo o jedinečnou příležitost seznámit se s existujícím stavem a budoucími trendy v oboru železniční nákladní dopravy. Venkovní expozici dominovaly jako obvykle nákladní vozy. Pokud by bylo možné vyzdvihnout něco ze soudobých trendů v železniční nákladní dopravě, za pozornost stojí především koncepce výměnných nástaveb na kontejnerových vozech, kde cílem není kombinace silnice – železnice, ale spíše samotné zefektivnění provozu železničních vozů.


14. 12. 2016, Filip Weber
Burma Mines Railway

Burma Mines Railway Přijíždíme k nádraží v Namtu a zdálky vidím stoupat kouř. Párovka je roztopená, syčí a dýmá. Vyráželi jsme z Hisphaw v 5 ráno a jeli jsme na motorkách dvě hodiny probouzející se Barmou. Nejdříve byla tma a mlha, pak se rozednělo a mlha se rozpustila. Barmánci vstávali, vyráželi na pole a všichni nás s úsměvem zdravili. U stánku v jedné vesnici kupujeme benzin z PET lahvi. V Namtu jsme byli už před dvěma dny. Oblast je jen na povolení, ale nikdo nám nedělal problémy, pokud jsme ve městě. Do hor nesmíme, tam se střílí.


28. 9. 2016, Vít Hinčica
VRT ve Venezuele

VRT ve Venezuele Následujícími řádky se podíváme na unikátní, avšak toho času pozastavený projekt výstavby vysokorychlostní trati ve Venezuele. Zároveň si v rozumné míře představíme i minulost tamních drah. Venezuelská vysokorychlostní trať zdaleka není tou, která by byla navržena v Jižní Americe jako první, neboť Argentina střádala plány na vznik svých VRT minimálně již na počátku tohoto století a vedle toho vážně přemýšlelo o podobné akci i Mexiko či Brazílie, a to přinejmenším už od téže doby, avšak na rozdíl od těchto tří zmíněných zemí se ve Venezuele opravdu začalo stavět.


29. 3. 2016, Vít Hinčica, Alfonso Marco Pérez, Giancarlo Modesti
Příliš smutný život Platanita

Příliš smutný život <i>Platanita</i> Navažme na předchozí články a pojďme detailně rozebrat historii dalšího typu naklápěcí jednotky Pendolino z produkce společnosti Fiat Ferroviaria (dnes součást Alstomu). Po 2. světové válce nebyla železnice ve Španělsku vládní prioritou, stát se totiž především snažil vybudovat síť silnic a dokončovat první dálnice, a když se v 60. letech rozmohla letecká přeprava, zdálo se, že už to má dráha dávno spočítané. Vlaky se staly na střední i dlouhé vzdálenosti pro pracující lidi prakticky nepoužitelné.


2. 6. 2015, Lukáš Soukup
transport logistic 2015

transport logistic 2015 Mnichovský veletržní areál hostil, tak jako každý lichý rok začátkem května, největší veletrh věnovaný logistice a nákladní dopravě. Letošní „transport logistic“ byl již 15. ročníkem. Podívejme se tedy, co zajímavého přinesl především na poli nákladní železnice. Kolejiště na volné ploše bylo jako tradičně obsazené především nákladními vozy a jako v předešlých letech se jednalo především o nádržkové vozy z velké části určené pro přepravu různých typů nebezpečného zboží.


4. 4. 2015, Lukáš Soukup, Vladimír Klapita
TIP Žilina realitou

TIP Žilina realitou Stavba s názvem „ŽSR, Terminál intermodálnej prepravy Žilina, 1. etapa výstavby“ začala přípravnými stavebními pracemi v únoru 2012. Vlastní práce na překladišti však začaly až na jaře 2014. V současnosti je dokončena instalace RMG, administrativní budova a přístupová komunikace. Pracuje se na zpevněných manipulačních plochách, vnitřních komunikacích v rámci terminálu a dokončuje se administrativní budova. Dá se předpokládat, že práce budou dokončeny během podzimu tohoto roku.